Oleh Norila Daud

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Kerajaan hari ini mengumumkan penubuhan sebuah Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat rakaman klip video yang dikatakan mengandungi perbualan telefon antara seorang peguam terkemuka dan seorang hakim kanan bagi mengatur pelantikan hakim di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, penubuhan suruhanjaya itu difikirkan wajar berdasarkan laporan panel khas bebas yang menyiasat kesahihan klip video itu baru-baru ini.

Bagaimanapun, beliau menegaskan, pada waktu ini kerajaan cuma hendak menetapkan bidang tugas suruhanjaya tersebut.

‘‘Kita putuskan kita boleh tubuhkan suruhanjaya itu,’’ kata Abdullah kepada pemberita di sini petang ini selepas mengunjungi Presiden Uruguay, Dr. Tabare Vasquez dan isterinya Maria Auxiliadora Delgado de Vasquez yang sedang mengadakan lawatan ke Malaysia.

Perdana Menteri berkata, ketiga-tiga menteri yang dilantik oleh Kabinet untuk meneliti laporan panel khas yang menyiasat kesahihan klip video itu akan membentangkan pandangan dan saranan mereka dalam mesyuarat jemaah menteri Rabu depan.

Mereka terdiri daripada Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad.

Mengenai keanggotaan dalam Suruhanjaya Diraja itu, Abdullah memberitahu, ia hanya akan ditentukan selepas bidang tugas suruhanjaya itu ditetapkan.

Katanya, suruhanjaya itu akan ditubuhkan apabila tugas-tugasnya telah ditentukan dan selepas itu individu-individu terpilih akan dijemput untuk menganggotainya.

Mengenai bilangan keanggotaan suruhanjaya tersebut, Abdullah berkata: ‘‘Biarlah Kabinet putuskan.’’

Ditanya adakah kerajaan terdesak menubuhkan Suruhanjaya Diraja itu atas gesaan pihak tertentu, Abdullah menjelaskan: ‘‘Dahulu kita kata kita tunggu laporan (panel khas) itu dulu.

‘‘Setelah laporan dikeluarkan, berasaskan laporan itu kita lihat ada kewajaran untuk Suruhanjaya Diraja ditubuhkan.’’

Panel khas bebas yang ditubuhkan untuk menyiasat kesahihan klip video itu pada 25 September lalu dianggotai oleh bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Haidar Mohd. Noor; aktivis masyarakat, Tan Sri Lee Lam Thye dan bekas hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mahadev Shankar.

Mereka diberi tempoh kira-kira sebulan untuk menyiasat klip video itu dan telah mengemukakan cadangan kepada kerajaan baru-baru ini. Saranan panel khas bebas itu dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet Rabu lalu.

Kerajaan telah beberapa kali menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat isu-isu yang menjadi perhatian umum.

Antaranya penubuhan Suruhanjaya Diraja Penyiasatan Kebakaran Sekolah-Sekolah Agama pada 1996, Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes kecederaan Anwar Ibrahim ketika dalam tahanan polis pada 1999 serta Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM pada 2006.

Oleh YULPISMAN ASLI

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin amat kesal dengan dakwaan pihak tertentu kononnya baginda dan Istana Negara telah memperkenan serta menyokong perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) di sini pada 10 November lalu.

Seri Paduka yang amat kecewa dengan penganjuran perhimpunan haram itu menegaskan, baginda dan Istana Negara tidak pernah pada bila-bila masa memperkenan atau memberikan apa-apa sokongan secara langsung atau tidak langsung kepada mana-mana pihak yang menganjurkan atau terlibat dalam perhimpunan tersebut.

Baginda tidak menyokong apa juga kegiatan berkaitan yang menyalahi undang-undang negara.

Kekesalan Seri Paduka itu dinyatakan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Mohd. Safiain Wan Hasan pada sidang akhbar di Istana Negara hari ini.

Kenyataan itu yang dibuat atas titah Seri Paduka turut dihadiri oleh Setiausaha Sulit Kanan Yang di-Pertuan Agong, Mohd. Zuki Ali. Ia merujuk kepada perhimpunan haram anjuran Bersih di ibu negara pada 10 November lalu dan juga memorandum yang telah dikemukakan kepada Istana Negara pada hari yang sama.

‘‘Sebagai Ketua Utama Negara, menjadi tanggungjawab Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong untuk memastikan sistem pentadbiran negara berlandaskan prinsip Raja Berperlembagaan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sentiasa dihormati dan dipatuhi oleh semua,’’ kata Wan Mohd. Safiain.

Beliau berkata, Seri Paduka berharap rakyat sentiasa mematuhi undang-undang negara dan tidak melibatkan diri dalam apa juga kegiatan atau tindakan yang menyalahi atau bertentangan dengan undang-undang negara.

Katanya, Tuanku Mizan bertitah, setiap rakyat bertanggungjawab untuk memelihara ketenteraman awam demi menjamin keamanan dan kesejahteraan negara.

‘‘Seri Paduka berharap agar rakyat dapat bersama-sama mengekalkan semangat persaudaraan dan perpaduan demi membina negara yang lebih makmur, bersatu padu dan dihormati,’’ kata Wan Mohd. Safiain.

Dalam kejadian Sabtu lalu, polis menahan 245 penyokong Bersih kerana terlibat dalam perhimpunan haram tersebut. Bagaimanapun, kesemua mereka dibebaskan selepas diambil keterangan.

Polis terpaksa menggunakan gas pemedih mata dan penyembur air untuk meleraikan perhimpunan haram itu yang disertai oleh kira-kira 4,000 penyokong.

Bersih bermula dengan penubuhan sebuah Jawatankuasa Bertindak Bersama Bagi Reformasi Sistem Pilihan Raya pada Julai 2005 hasil gabungan 70 pertubuhan termasuk enam buah parti politik. Organisasi itu ditubuhkan untuk mendesak reformasi dalam proses pilihan raya di Malaysia yang mereka dakwa sebagai tidak adil dan tidak telus.

Perhimpunan Sabtu lalu disifatkan sebagai antara yang terbesar pernah diadakan di Kuala Lumpur selepas perhimpunan reformasi pada tahun 1998.

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Majlis Peguam mengalu-alukan keputusan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes klip video yang dikatakan mengandungi perbualan telefon antara seorang peguam terkemuka dan seorang hakim kanan bagi mengatur pelantikan hakim.

Presidennya, Ambiga Sreenevasan berkata, panel khas bebas yang ditubuhkan pada 25 September lalu tidak mempunyai kuasa penuh untuk menjalankan siasatan secara menyeluruh mengenai kes tersebut.

Menurut beliau, anggota Suruhanjaya Diraja yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 mempunyai kuasa untuk memanggil saksi, mewajibkan kehadiran mereka dan menyediakan imuniti kepada saksi-saksi bagi memastikan keberkesanan siasatan kes tersebut.

“Dengan adanya Suruhanjaya Diraja, ahli-ahli suruhanjaya itu mempunyai kuasa menyeluruh untuk membuat siasatan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Petang ini Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes klip video perbualan telefon tersebut.

Ambiga mencadangkan suruhanjaya itu menyiasat apa juga perkara yang menjadi bahan perbualan telefon seperti yang dirakamkan dalam video itu.

“Tidak sahaja ia menyiasat kesahihan pelantikan pada 2002 itu tetapi pelantikan-pelantikan yang dibuat sebelum dan selepas perbualan tersebut.

“Perbualan dalam klip video itu tentunya mempunyai implikasi tertentu,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan seorang peguam, Pawan Cheek Marican berkata, Suruhanjaya Diraja itu perlu ditubuhkan untuk memberi keadilan kepada semua pihak.

“Suruhanjaya Diraja ini mempunyai kuasa yang lebih tinggi daripada panel bebas yang ditubuhkan sebelum ini.

“Ia mempunyai kuasa penuh memanggil semua saksi memberi keterangan dan mengemukakan bukti bagi membantu siasatan,” katanya.

Menurut Pawan Chik, mereka yang dipanggil oleh suruhanjaya itu mesti hadir ketika pendengaran diadakan dan wajib mengemukakan segala bukti yang diminta untuk disiasat.

“Suruhanjaya ini adil untuk semua pihak. Mereka yang dipanggil memberi keterangan mempunyai hak melantik peguam mewakili dirinya,’’ kata beliau.

Jelasnya, setelah menyiasat semua bukti suruhanjaya itu akan menyerahkan hasil siasatan kepada kerajaan.PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membuat kunjungan perpisahan ke atas Presiden Uruguay, Dr Tabare Vazquez Rosas, di Kuala Lumpur, semalam. Vazquez dan isterinya, Maria Auxiliadora Delgado de Vasquez tiba Rabu lalu untuk lawatan rasmi lima hari ke Malaysia. Beliau mengetuai delegasi 50 orang, termasuk Menteri Kabinet dan ketua syarikat di negara itu.

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes klip video 'Lingam' yang didakwa mengandungi perbualan telefon antara seorang peguam terkemuka dengan seorang hakim kanan bagi mengatur pelantikan hakim.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, berkata penubuhan suruhanjaya itu difikirkan wajar berdasarkan laporan panel khas yang menyiasat kesahihan klip video itu, baru-baru ini.

"Soal penubuhan suruhanjaya itu sesuatu yang diputuskan boleh kita (kerajaan) tubuhkan. Pada waktu ini cuma kita hendak tetapkan bidang tugasnya.


"Kita nak tetapkan apakah tugas yang akan ditentukan untuk suruhanjaya ini," katanya selepas mengucapkan selamat jalan kepada Presiden Uruguay, Dr Tabare Vasquez dan isterinya, Maria Auxiliadora Delgado de Vasquez yang menamatkan lawatan dua harinya ke Malaysia, semalam.

Abdullah berkata, ketiga-tiga menteri yang dilantik Kabinet untuk meneliti dari segi perundangan laporan panel khas itu, akan membentangkan pandangan dan saranan mereka dalam mesyuarat jemaah menteri Rabu depan.

Katanya, anggota Suruhanjaya Diraja itu akan ditentukan selepas bidang tugas suruhanjaya berkenaan ditetapkan.

Ditanya sama ada kerajaan terdesak untuk menubuhkan suruhanjaya diraja selepas beberapa pihak menggesa ia ditubuhkan, Abdullah berkata, keputusan itu dibuat kerana ada kewajaran untuk menubuhkannya selepas meneliti laporan panel khas berkenaan.

"Dulu kita kata tunggu dulu supaya laporan (panel khas) itu (dikeluarkan). Laporan dah dikeluarkan maka berasaskan laporan itu kita tengok kewajaran. Nampaknya ada kewajaran menubuhkan Suruhanjaya Diraja. Maka kita tubuhkanlah," katanya.

Panel khas itu dianggotai bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Haidar Mohd Noor, aktivis masyarakat, Tan Sri Lee Lam Thye dan bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mahadev Shankar.

Tiga menteri diberi tugas meneliti laporan panel khas itu pula ialah Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr Rais Yatim; Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz dan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad. - Bernama

Oleh Amirullah Andi Nur

Istana Negara tak pernah sokong kegiatan menyalahi undang-undang

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Istana Negara tidak pernah memperkenankan atau menyokong mana-mana pihak yang menganjurkan atau terbabit dalam perhimpunan haram di ibu negara, 10 November lalu.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Mohd Safiain Wan Hasan, menegaskan Seri Paduka kesal kerana beberapa pihak tertentu mendakwa perhimpunan haram itu mendapat perkenan dan sokongan baginda serta Istana Negara.


"Sesungguhnya Seri Paduka amat kesal dengan perhimpunan haram yang diadakan itu, lebih-lebih lagi kerana ada dakwaan daripada beberapa pihak tertentu bahawa Tuanku dan Istana Negara memperkenankan serta menyokong perhimpunan haram itu.

"Seri Paduka ingin menegaskan bahawa baginda dan Istana Negara tidak pernah pada bila-bila masa memperkenankan atau memberikan apa-apa sokongan, secara langsung atau tidak langsung, kepada mana-mana pihak yang menganjurkan atau terbabit dalam perhimpunan haram itu dan apa juga kegiatan lain yang menyalahi undang-undang," katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Kenyataan yang dikeluarkan atas titah Yang di-Pertuan Agong itu, merujuk perhimpunan haram di ibu negara 10 November lalu dan memorandum yang dikemukakan kepada Istana Negara pada hari sama oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang didalangi beberapa parti pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO).


Sebelum itu, Wan Mohd Safiain mengadakan sidang media di Istana Negara, bagi menjelaskan mengenai kenyataan berkenaan. Hadir sama ialah Setiausaha Sulit Kanan Yang di-Pertuan Agong, Mohd Zuki Ali.

Ini adalah kali pertama Istana Negara mengadakan sidang media bagi memperjelaskan mengenai sesuatu isu.

Isnin lalu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Kamaruddin Jaffar, dalam satu kenyataan mendakwa, gabungan itu mengambil keputusan menyerahkan memorandum berkenaan kepada Yang di-Pertuan Agong selepas Seri Paduka sendiri memberikan perkenan.

Tindakan pembangkang itu mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyifatkannya sebagai cubaan mengheret institusi raja, terutama Yang di-Pertuan Agong, ke kancah politik.

Wan Mohd Safiain dalam kenyataan tiga halaman itu berkata, sebagai ketua utama negara, tanggungjawab Seri Paduka adalah untuk memastikan sistem pentadbiran negara berlandaskan prinsip Raja Berperlembagaan seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, sentiasa dihormati dan dipatuhi semua.

Beliau berkata, Seri Paduka berharap rakyat tidak membabitkan diri dalam sebarang kegiatan atau tindakan yang menyalahi atau bertentangan dengan undang-undang.

"Sesungguhnya setiap rakyat bertanggungjawab untuk memelihara ketenteraman awam demi menjamin keamanan dan kesejahteraan negara.

"Seri Paduka berharap agar rakyat dapat bersama-sama mengekalkan semangat persaudaraan dan perpaduan demi membina negara yang lebih makmur, bersatu padu dan dihormati," katanya.

Sebelum itu, Wan Mohd Safiain mengadakan sidang media di Istana Negara, bagi menjelaskan mengenai kenyataan berkenaan. Hadir sama ialah Setiausaha Sulit Kanan Yang di-Pertuan Agong, Mohd Zuki Ali.

Ini adalah kali pertama Istana Negara mengadakan sidang media bagi memperjelaskan mengenai sesuatu isu.

Isnin lalu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Kamaruddin Jaffar, dalam satu kenyataan mendakwa, gabungan itu mengambil keputusan menyerahkan memorandum berkenaan kepada Yang di-Pertuan Agong selepas Seri Paduka sendiri memberikan perkenan.

Tindakan pembangkang itu mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyifatkannya sebagai cubaan mengheret institusi raja, terutama Yang di-Pertuan Agong, ke kancah politik.

Wan Mohd Safiain dalam kenyataan tiga halaman itu berkata, sebagai ketua utama negara, tanggungjawab Seri Paduka adalah untuk memastikan sistem pentadbiran negara berlandaskan prinsip Raja Berperlembagaan seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, sentiasa dihormati dan dipatuhi semua.

Beliau berkata, Seri Paduka berharap rakyat tidak membabitkan diri dalam sebarang kegiatan atau tindakan yang menyalahi atau bertentangan dengan undang-undang.

“Sesungguhnya setiap rakyat bertanggungjawab untuk memelihara ketenteraman awam demi menjamin keamanan dan kesejahteraan negara.

“Seri Paduka berharap agar rakyat dapat bersama-sama mengekalkan semangat persaudaraan dan perpaduan demi membina negara yang lebih makmur, bersatu padu dan dihormati,” katanya.
Oleh Abdul Halim Yusoff

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, rakyat mesti berpegang kepada undang-undang dan tidak menyertai perhimpunan haram yang boleh merebak ke tahap anarki hingga kerajaan terpaksa menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bagi mengekangnya.

Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak fikir perhimpunan haram, termasuk yang diadakan pada Sabtu lalu akan merebak dengan beberapa perhimpunan haram lagi hingga keadaan menjadi lebih buruk dan kerajaan terpaksa menggunakan ISA.

“Harapnya tidak kerana selagi orang ramai berpegang kepada undang-undang negara, kita akan dapat mengawal keadaan itu. Kita merayu kepada orang ramai supaya mereka hormati undang-undang dan jangan menyertai perhimpunan haram,” katanya menjawab soalan sama ada kerajaan akan menggunakan ISA bagi membendung perhimpunan haram.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan pelancaran Yayasan CIMB, sebuah yayasan dengan sandaran dana terbesar di Malaysia setakat ini apabila Kumpulan CIMB mengumumkan sumbangan sebanyak RM100 juta untuk tempoh tiga tempoh akan datang.

Perhimpunan haram pada Sabtu lalu menarik perhatian pada peringkat antarabangsa kononnya rakyat Malaysia tiada wadah untuk bersuara.

Najib berkata, kerajaan akan laksanakan undang-undang dan polis juga akan menguatkuasakan undang-undang.

“Kita perlu tangani perkara seperti itu dengan cara yang boleh membuatkan rakyat sentiasa yakin kepada kerajaan. Jadi, apa saja yang mereka hendak buat di negara ini hendaklah sejajar dengan undang-undang.

“Jika tidak, kita akan jadi anarki dan kerajaan tidak akan membiarkan keadaan itu terjadi,” katanya

Najib berkata, adalah penting bagi kerajaan untuk melindungi kepentingan keseluruhan rakyat yang mahukan keamanan dan mahu tahu bahawa keselamatan negara adalah terkawal.

“Kita tidak boleh biarkan wujud ketidaktentuan dan ada orang mengeksploitasi keadaan itu hingga mencetuskan pergeseran kaum dan keadaan menjadi tidak terkawal,” katanya.

Sementara itu, Najib berkata, kerajaan akan memastikan semua majikan yang didapati bersalah dalam kes membabitkan pekerja asing dikenakan hukuman setimpal.

Sambil mengakui ada banyak kes sedemikian yang masih tertangguh di mahkamah, Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan juga mahu kes itu diselesaikan dengan segera.

“Banyak (kes) tersangkut di mahkamah... pihak majikan banyak guna peguam yang pintar. Jadi ada sikit kelewatan.

“Pihak pemerintah (Malaysia) tidak suka keadaan ini. Mereka mahu majikan Malaysia yang buat salah dihukum dengan cepat,” katanya kepada sekumpulan wartawan dari Indonesia yang membuat liputan pelancaran Yayasan CIMB.

Kumpulan wartawan itu yang dibawa dari republik itu oleh Kumpulan CIMB khusus untuk majlis pelancaran itu, menggunakan peluang berkenaan untuk mendapat maklumat daripada Najib sendiri khususnya berkaitan kebajikan rakyat negara mereka yang bekerja di sini.

Mengenai draf Akta Pekerja Asing yang sedang dirangka Malaysia, beliau berkata, ia membabitkan mengenai syarat pengambilan supaya lebih tersusun, tiada pihak yang mengambil kesempatan dan penguatkuasaan undang-undang terhadap majikan dan pekerja.
Oleh Syuhada Choo Abdullah

PUTRAJAYA: Seramai 48,400 atau 9.7 peratus calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini mendapat Gred A dalam semua mata pelajaran, meningkat 1.2 peratus berbanding tahun lalu.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata pencapaian itu amat membanggakan berbanding 42,029 calon atau 8.5 peratus yang mendapat Gred A dalam semua mata pelajaran tahun lalu dan 35,980 (7.3 peratus) pada 2005.

Daripada 48,400 calon terbabit, 38,769 dari sekolah kebangsaan (SK), 9,060 sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan 571 sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT). Tahun lalu, 31,716 calon SK mendapat Gred A dalam semua subjek, manakala SKJC (9,745) dan SJKT (568).

“Beberapa negeri juga mencapai prestasi membanggakan dengan Pulau Pinang, Terengganu dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur secara konsisten tiga tahun kebelakangan mencatat prestasi tinggi dari segi kuantiti serta kualiti.

“Perlis, Kedah dan Kelantan pula menunjukkan peningkatan prestasi yang tinggi,” katanya pada sidang akhbar di sini, semalam. Seramai 500,786 calon menduduki UPSR tahun ini dan keputusan peperiksaan itu dikeluarkan kelmarin.

Alimuddin berkata, 95.8 peratus atau 479,930 calon mencapai tahap penguasaan minimum dalam sekurang-kurang satu mata pelajaran, iaitu prestasi stabil berbanding 476,479 (96.0 peratus) tahun lalu dan 473,544 (95.8 peratus) pada 2005.

Sebanyak 85.7 peratus calon mendapat Gred A, B atau C dalam mata pelajaran Sains dan 85.3 peratus Matematik, masing-masing meningkat 1.4 peratus dan 1.0 peratus berbanding 84.3 peratus tahun lalu.

“Calon UPSR tahun ini bukan kumpulan yang mengikuti program pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Begitupun, 89,875 atau 18.0 peratus calon menjawab soalan Sains dan 51,760 calon (10.0 peratus) menjawab Matematik dalam dwibahasa.

“Ada juga calon menjawab keseluruhannya dalam bahasa Inggeris, iaitu 1,324 (0.3 peratus) bagi Sains dan 1,075 (0.2 peratus) lagi Matematik. Ini dapat dikenal pasti dalam jawapan kertas subjektif dan ia adalah satu perkembangan agak menarik serta membanggakan,” katanya.

Bagaimanapun, 20,856 atau 4.2 peratus calon gagal menguasai tahap pencapaian minimum atau memperoleh Gred D dan/atau E dalam semua mata pelajaran, berbanding 19,960 (4.0 peratus) tahun lalu dan 21,033 (4.2 peratus) pada 2005.

Seramai 5,012 calon (1.0 peratus) pula mencatat keputusan sangat lemah (Gred E) dalam semua mata pelajaran, berbanding 3,437 (0.7 peratus) dan 5,151 (1.0 peratus) pada 2005.

Sambil mengakui keadaan itu menggusarkan kementerian, Alimuddin berkata, pelbagai langkah sedang dan akan terus diambil untuk memperbaikinya, seperti pelaksanaan program pemulihan, intervensi awal, kelas tambahan serta penggunaan alat bantu mengajar berkesan.

“Namun, data menunjukkan prestasi keseluruhan calon adalah stabil bagi tiga tahun kebelakangan dari segi kuantiti atau kualiti, sekali gus membuktikan dakwaan kebocoran kertas soalan peperiksaan UPSR 2007 tidak benar.

“Pola taburan markah hampir sama untuk empat tahun kebelakangan juga menunjukkan tiada tanda berlaku kebocoran kertas soalan,” katanya.

Mengenai pencapaian sekolah luar bandar, beliau berkata, ada sekolah di pedalaman mencatat prestasi menggalakkan, termasuk SK To’ Eman, Nyabor, Betung, Sarawak dengan 17 daripada 27 calon sekolah itu mendapat 5A. Sekolah Orang Asli, Penan dan Barawan juga mencatat pencapaian menggalakkan.

Mengenai pemilihan pelajar terbaik UPSR 2007, Alimuddin berkata, mulai tahun ini ia ditentukan Jabatan Pelajaran negeri.

“Penentuan pelajar terbaik perlu mengambil kira pelbagai kriteria dan aspek lain, termasuk kokurikulum, keperibadian, sikap seperti menolong orang, rajin, membantu.

“Peperiksaan hanya salah satu ukuran kecemerlangan. Semua aspek pelajar perlu diambil kira selari matlamat pembangunan modal insan dan Falsafah Pendidikan Kebangsaan, iaitu kecemerlangan holistik,” katanya.

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan hari ini menjelaskan, pihak berkuasa tempatan (PBT) di bawah bidang kuasa pentadbiran negeri, kata kenyataan kementerian itu di sini hari ini.

Kenyataan itu sekali gus menyangkal pandangan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa), Datuk Seri Dr. Rais Yatim semalam yang menyatakan bahawa PBT bukan di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Tambah kenyataan tersebut, kementerian itu menjelaskan, Perkara 74 Jadual 9 Senarai Kedua - Senarai Negeri Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan PBT sebagai di bawah bidang kuasa pentadbiran negeri.

Bagaimanapun, katanya, Perkara 76 Perlembagaan Persekutuan pula menggariskan Kerajaan Persekutuan boleh membuat undang-undang untuk negeri-negeri dalam hal-hal tertentu bagi mengadakan persamaan undang-undang dan dasar melalui Mesyuarat Majlis Negara Bagi Kerajaan Tempatan (MNKT).

Majlis tersebut, kata kenyataan itu, ia dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri di bawah Perkara 95A Perlembagaan Persekutuan.

‘‘Ini jelas menunjukkan PBT bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan, khususnya di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,’’ kata kenyataan itu.

Semalam, Rais dilaporkan berkata, kerajaan negeri Selangor menerusi tindakan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo telah melanggar sempadan pentadbiran yang bukan dalam bidang kuasanya apabila menghadiahkan penyapu kepada pegawai PBT yang tidak menunjukkan prestasi cemerlang.

Oleh Norliza Abd. Rahman

PUTRAJAYA 16 Nov. – Kerajaan akan menambah peruntukan bagi merapatkan jurang pendidikan antara pelajar di bandar dan luar bandar seperti yang terkandung dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) 2006-2010.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, peruntukan sedia ada sebanyak RM2.6 bilion itu akan ditambah jika kementeriannya dapat mencapai paras siling yang telah ditetapkan oleh kerajaan bagi merealisasikan hasrat tersebut.

‘‘Perkara ini telah dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Pelaksanaan Negara (NITF) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini,” katanya.

Hishammuddin berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis meraikan kejayaannya menduduki kerusi Lembaga Eksekutif Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNECSO), di sini hari ini.

Dalam mesyuarat yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu Hishammuddin turut memaklumkan mengenai keperluan untuk menaik taraf sekolah-sekolah di luar bandar.

‘‘Kita maklumkan mengenai perkakasan yang diperlukan oleh sekolah pedalaman seperti buku dan komputer. Makanan berzat juga mesti ditambah supaya jurangnya sama rata dengan di bandar.

‘‘Saya tengok kemahuan politik daripada pucuk pimpinan dalam konteks pendidikan pembangunan modal insan ini sememangnya tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak,” katanya.

Hishammuddin menambah, pencapaian kementerian untuk menggerakkan peruntukan RM2.6 bilion yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri semasa merasmikan program lonjakan perdana merapatkan jurang pendidikan antara bandar dan luar bandar di Pulau Bum Bum, Sabah Februari lalu, adalah mengikut jadual ditetapkan.

Menurutnya lagi, kad laporan mengenai prestasi Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) untuk maklumat awam juga boleh dibaca oleh orang ramai.

‘‘Tidak ada apa-apa yang hendak disembunyikan daripada orang ramai dalam pembangunan infrastruktur, penggubalan dasar baru dan penambahbaikan dasar sedia ada, laporan mengenai program yang dilaksanakan dan pencapaian sejak PIPP dilancarkan,’’ katanya.

PUTRAJAYA 16 Nov. – Sebanyak 48,400 atau 9.7 peratus daripada 500,786 calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini memperoleh Gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, keputusan itu adalah lebih baik berbanding 42,029 (8.5 peratus) calon yang mendapat semua Gred A pada tahun lepas dan 35,980 (7.3 peratus) pada tahun 2005.

Beliau berkata, kumpulan yang menduduki peperiksaan UPSR tahun ini bukan daripada kumpulan yang mengikuti program pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.

Menurutnya, calon Sekolah Jenis Kebangsaan Cina yang memperoleh Gred A bagi semua mata pelajaran ialah 9,060 orang berbanding 9,745 pada tahun lepas dan 7,700 pada tahun sebelumnya.

Bagi calon Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil pula, seramai 571 orang memperoleh semua Gred A berbanding 568 pada tahun lalu dan 517 pada tahun sebelumnya.

‘‘Apa yang menarik dalam UPSR tahun ini ialah terdapat 89,875 atau 18 peratus calon menjawab soalan kertas Sains dan 51,760 (10 peratus) menjawab kertas Matematik dalam dwibahasa.

‘‘Terdapat juga calon yang menjawab keseluruhannya dalam bahasa Inggeris iaitu seramai 1,324 (0.3 peratus) bagi Sains dan 1,075 (0.2 peratus) bagi Matematik,” katanya pada sidang akhbar mengumumkan analisis keputusan UPSR 2007 di sini hari ini.

Ditanya mengenai ketiadaan pengumuman pelajar cemerlang pada tahun ini, Alimuddin berkata, kecemerlangan dalam akademik bukan menjadi kriteria utama untuk diiktiraf sebagai yang terbaik.

Menurutnya, keperibadian, tingkah laku seperti suka menolong dan mudah membantu ialah antara kriteria yang dititikberatkan untuk dipilih sebagai pelajar cemerlang.

‘‘Pihak kementerian telah menyalurkan maklumat mengenai pelajar yang cemerlang akademik kepada Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) untuk menentukan pelajar cemerlang masing-masing,” katanya.

Menurut Alimuddin, Terengganu, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur menunjukkan prestasi tinggi dari segi kuantiti dan kualiti sementara calon-calon UPSR dari Perlis, Kedah dan Kelantan pula menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Beliau menambah, data menunjukkan prestasi keseluruhan calon UPSR dalam tiga tahun kebelakangan ini adalah stabil sama ada dari segi kuantiti atau kualiti.

‘‘Hal ini membuktikan dakwaan terdapat kebocoran kertas soalan peperiksaan UPSR pada tahun ini adalah tidak benar. Taburan markah yang hampir sama untuk empat tahun kebelakangan ini juga menunjukkan tiada tanda kebocoran kertas soalan peperiksaan,” katanya.

PUTRAJAYA 16 Nov. – Sebanyak 5,012 calon atau 1.0 peratus daripada 500,786 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini memperoleh keputusan sangat lemah iaitu Gred E bagi semua mata pelajaran yang diduduki.

Jumlah tersebut adalah lebih tinggi berbanding tahun lalu iaitu 3,437 pelajar atau 0.7 peratus mencatat keputusan sangat lemah manakala bagi tahun 2005 pula sebanyak 5,151 calon atau 1.0 peratus.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, keseluruhan calon yang memperoleh Gred D dan E iaitu tidak menguasai tahap pencapaian minimum semua mata pelajaran dalam peperiksaan UPSR ini ialah 20,856 orang atau 4.2 peratus.

Katanya, berbanding tahun lalu, jumlah pelajar yang mendapat Gred D dan E ialah 19,960 atau 4 peratus calon manakala pada 2005 pula ialah 21,033 orang (4.2 peratus).

‘‘Kita tidak berdiam diri, pelbagai program telah diatur dan juga akan memastikan guru-guru pemulihan memberikan pengajaran terbaik dengan mengasingkan pelajar ini dan memberikan mereka pengajaran khusus.

‘‘Kementerian Pelajaran amat berharap masalah kemahiran membaca dan menulis ini dapat dikurangkan tetapi ia memang tidak dapat dielakkan kerana terdapat calon yang tidak mencapai tahap yang kita harapkan,” kata Alimuddin kepada pemberita selepas mengumumkan keputusan analisis UPSR 2007 di sini hari ini.

BAHAU: Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Model Khas Batu Kikir, dekat sini yang menggabungkan pendidikan rendah dan menengah di bawah satu bumbung mencatat keputusan cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Negeri Sembilan apabila 11 daripada 13 calonnya mendapat keputusan 5A.

Pengarah Pelajaran Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yasin Mohd Yunus, berkata baki dua lagi calon mendapat 4A 1B sekali gus membuktikan keputusan penggabungan itu berkesan meningkatkan prestasi dan kematangan murid.

Beliau berkata keputusan cemerlang itu juga membuktikan pelajar luar bandar mampu mencapai kecemerlangan jika diurus dengan baik.

“Pencapaian UPSR tahun ini 84.6 peratus berbanding 7.1 peratus tahun lalu apabila hanya seorang calon yang mendapat 5A daripada 14 calon yang mengambil peperiksaan itu.

"Peningkatan prestasi adalah hasil sistem pengurusan, perancangan dan pemantauan berterusan sekolah terhadap pengembangan dan prestasi murid," katanya.

SMK Model Khas Batu Kikir yang mula beroperasi pada 2002 adalah sekolah projek khas Kementerian Pelajaran yang menggabungkan pendidikan rendah dan menengah di bawah satu bumbung.

Pemilihan murid mengikut syarat minimum pencapaian akhir tahun iaitu 3A 2B bagi kemasukan Tahun 5 dan pencapaian 2A 2B bagi Tahun 4 dengan keutamaan murid luar bandar sekitar kawasan berkenaan kerana mempunyai kemudahan asrama.

Mohd Yasin mengakui prestasi kurang menggalakkan tahun sebelumnya memberi kesan kepada sekolah apabila ibu bapa kurang berminat menghantar anak mereka menyertai sekolah itu.

"Bagaimanapun, saya yakin keputusan cemerlang kali ini akan memulihkan keyakinan masyarakat, terutama ibu bapa untuk menghantar anak ke sekolah ini," katanya.
PUTRAJAYA: "Saya tekad mengatasi dia dalam PMR (Penilaian Menengah Rendah) nanti," kata Siti Bahirah Amir Haidi, 12, merujuk kepada pasangan kembarnya, Siti Bahiyah yang memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007.

Siti Bahirah yang hanya memperoleh 4A selepas mendapat B dalam mata pelajaran Sains, terkilan kerana mereka berdua mengikuti jadual belajar sama, termasuk mengulangkaji pelajaran pada waktu malam.

Namun dia yang bercita-cita menjadi wartawan bersyukur kerana keputusan itu lebih baik daripada ujian percubaan.

"Saya sebagai kakak sepatutnya mendapat keputusan lebih baik atau setidak-tidaknya menyamai keputusan Bahiyah...mungkin bukan kali ini," katanya ketika ditemui bersama adiknya di Sekolah Kebangsaan Putrajaya 1, Presint 8 di sini semalam.

Turut menemani pasangan kembar itu ialah Guru Besar sekolah itu, Rohayati Mansor.

Satu lagi pasangan kembar sekolah itu, Nurul Asyiqin dan Nurul Aishah Junaidi turut mencatatkan kejayaan cemerlang apabila masing-masing memperoleh 4A 1B.

Nurul Asyiqin yang bercita-cita menjadi saintis berkata, dia dan pasangan kembarnya memang berlumba-lumba mencapai keputusan terbaik dalam pelajaran.

"Kami tidak pernah iri hati antara satu sama lain dan sentiasa tolong menolong ketika mengulang kaji pelajaran di rumah pada waktu malam. Selain guru, ibu bapa banyak memberi perangsang untuk berusaha lebih gigih bagi mencapai kejayaan dalam pelajaran," katanya.
Oleh Hussain Said, Mohd Hamizar Hamid, Khairana Yasin, Suzianah Jiffar, Srihanasham Noordin, Norma Mullie, Omar Osman, Syed Ismail Syed Abu Bakar, Rashidi Karim, Asrol Awang, Raja Norain Hidayah dan Zatul Iffah Zolkiply

KUALA LUMPUR: Murid dari sekolah luar bandar di kalangan anak petani, nelayan dan Orang Asli di Pulau Pinang, Perak dan Pahang membuktikan latar belakang keluarga bukan penghalang untuk berjaya dalam akademik apabila mencatatkan prestasi cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Di GEORGETOWN, 17 murid Tahun Enam daripada keluarga berpendapatan rendah di Pulau Pinang turut disenaraikan antara 20 murid terbaik yang belajar di sekolah pedalaman dan penempatan nelayan di negeri berkenaan.

Malah, Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Tok Jaya, Kepala Batas, yang majoriti muridnya di kalangan anak petani, nelayan dan keluarga kurang berkemampuan mencatatkan keputusan 100 peratus termasuk 17 daripada 44 calonnya memperoleh 5A.

Di IPOH, murid Orang Asli, Azlan a/l Uleh, 12, yang muncul sebagai murid cemerlang di kalangan masyarakat itu dalam peperiksaan UPSR 2007 menjadikan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha sebagai idolanya.

Anak kepada pasangan Uleh a/l Bahpang dan Mah a/p Ahmad dari Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Kinjang, Tapah memperoleh keputusan 4A dan 1B dalam UPSR yang diumumkan kelmarin.

Di KUANTAN, empat sekolah Orang Asli di Pahang mencapai prestasi cemerlang apabila menguasai semua mata pelajaran melebihi 40 peratus dalam UPSR yang diumumkan, kelmarin.

Pengarah Pelajaran Pahang, Abdul Aziz Abdul Latif, berkata enam murid Orang Asli mendapat keputusan 5A, tiga daripadanya dari sekolah Orang Asli manakala tiga dari sekolah harian biasa.

Di JOHOR BAHRU, pencapaian calon UPSR 2007 bagi negeri itu membanggakan apabila 5,265 pelajar mendapat A dalam semua mata pelajaran daripada 60,957 calon yang menduduki peperiksaan itu.

Pengarah Pelajaran Johor, Mokhy Saidon, berkata daripada jumlah calon yang mendapat semua A itu, 3,458 orang calon dari SK berbanding hanya 2,970 calon tahun lalu, selain itu, 1,688 calon dari sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) mendapat semua A berbanding 1,504 tahun lalu, manakala 119 lagi dari sekolah kebangsaan jenis Tamil (SJKT) berbanding 135 tahun lalu.

Di PUTRAJAYA, Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan Putrajaya, Mohd Yusop Mohd Diah, berkata 704 calon atau 86.38 peratus daripada 815 calon UPSR lulus semua mata pelajaran dengan pencapaian sekurang-kurangnya peringkat C.

Katanya, 13.1 peratus atau 107 calon mendapat A dalam semua mata pelajaran dengan Sekolah Kebangsaan Putrajaya 1, Presint 8, mencatat keputusan terbaik 16.9 peratus atau 24 daripada 142 calon memperoleh 5A.

Di SUNGAI PETANI, 4,606 calon UPSR di Kedah atau 11.6 peratus daripada 40,032 calon berjaya mencapai keputusan A dalam semua subjek iaitu peningkatan tiga peratus berbanding tahun lalu.

Di PADANG BESAR, 706 calon daripada 4,808 murid yang menduduki UPSR 2007 di negeri ini mendapat kelulusan cemerlang peringkat A bagi semua mata pelajaran.

Di BAHAU, 20 daripada 2,269 calon UPSR dari Negeri Sembilan yang mendapat 5A tersenarai sebagai calon cemerlang peringkat kebangsaan.

Di KUALA LUMPUR, 2,553 atau 10.15 peratus daripada 25,161 calon di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR tahun ini.

Pengarah Jabatan Pelajaran WPKL, Mohd Radzi Abd Jabar, berkata daripada jumlah itu, 1,717 calon SK meningkat berbanding 1,689 tahun lalu, manakala 824 murid SJKC dan 12 lagi dari SJKT yang masing-masing memperoleh 7A, menurun berbanding 1,007 dan 14 tahun lalu.

Di KOTA KINABALU, Pengarah Pelajaran Sabah, Normah Gapoh, berkata prestasi keseluruhan peperiksaan UPSR di negeri itu meningkat 1.3 peratus kepada 45.72 peratus berbanding 44.4 peratus tahun lalu.

Di KUCHING, sejumlah 26,134 calon atau 58.08 peratus mencatat sekurang-kurangnya pencapaian peringkat C dalam semua mata pelajaran yang diambil dalam peperiksaan UPSR lalu.

Pengarah Jabatan Pelajaran Sarawak, Dr Julaihi Bujang berkata ini suatu peningkatan berbanding hanya 57.1 peratus atau 25,745 calon tahun lalu.
Oleh Syuhada Choo Abdullah

Bagaimanapun, 20,856 atau 4.2 peratus calon gagal menguasai tahap pencapaian minimum atau memperoleh Gred D dan/atau E dalam semua mata pelajaran, berbanding 19,960 (4.0 peratus) tahun lalu dan 21,033 (4.2 peratus) pada 2005.

Seramai 5,012 calon (1.0 peratus) pula mencatat keputusan sangat lemah (Gred E) dalam semua mata pelajaran, berbanding 3,437 (0.7 peratus) dan 5,151 (1.0 peratus) pada 2005.

Sambil mengakui keadaan itu menggusarkan kementerian, Alimuddin berkata, pelbagai langkah sedang dan akan terus diambil untuk memperbaikinya, seperti pelaksanaan program pemulihan, intervensi awal, kelas tambahan serta penggunaan alat mengajar.

“Data menunjukkan prestasi keseluruhan calon stabil bagi tiga tahun kebelakangan dari segi kuantiti atau kualiti, sekali gus membuktikan dakwaan mengenai kebocoran kertas soalan peperiksaan UPSR 2007 tidak benar.

“Pola taburan markah hampir sama untuk empat tahun kebelakangan juga menunjukkan tiada tanda berlaku kebocoran kertas soalan,” katanya.

Mengenai pencapaian sekolah luar bandar, beliau berkata, ada sekolah di pedalaman mencatat prestasi menggalakkan, termasuk SK To’ Eman, Nyabor, Betung, Sarawak dengan 17 daripada 27 calon sekolah itu mendapat 5A. Sekolah Orang Asli, Penan dan Barawan juga mencatat pencapaian menggalakkan.

Mengenai pemilihan pelajar terbaik UPSR 2007, Alimuddin berkata, mulai tahun ini ia ditentukan Jabatan Pelajaran negeri.

IPOH: Murid Orang Asli, Azlan a/l Uleh, 12, yang muncul sebagai murid cemerlang di kalangan masyarakat itu dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007 di negeri ini, menjadikan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha sebagai idolanya.

Anak kepada pasangan Uleh a/l Bahpang dan Mah a/p Ahmad ini memperoleh keputusan 4A dan 1B dalam UPSR diumumkan kelmarin.

Hadir di kalangan masyarakat Orang Asli tidak menghalangnya untuk mencatatkan keputusan yang cemerlang walaupun hidup dalam serba kekurangan berbanding rakan lain.


"Sejak lahir saya tinggal berjauhan dengan keluarga kerana saya dibesarkan oleh ibu saudara di Lata Kinjang, Tapah, manakala keluarga saya tinggal di Pengkalan Hulu.

"Ibu saudara saya seorang yang tegas dan saya tidak berani untuk ponteng sekolah kerana bimbang dimarahi.

"Kini, saya berterima kasih kepadanya (ibu saudara) kerana tanpa ketegasan dan keprihatinannya tidak mungkin saya akan mendapat keputusan yang cemerlang ini," kata murid Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Kinjang, Tapah.Azlan memperoleh gred A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Pemahaman, Bahasa Melayu Penulisan, Matematik dan Sains manakala gred B bagi Bahasa Inggeris.

"Saya juga aktif dalam aktiviti kokurikulum dan mewakili daerah Batang Padang dalam sukan bola baling dalam pertandingan sukan Orang Asli baru-baru ini," katanya.
Oleh Hussain Said

SEREMBAN: Seorang murid hiperaktif yang ditempatkan dalam kelas terpilih sejak tahun satu bagi memudahkan guru mengawasinya adalah antara murid yang mencatatkan keputusan cemerlang Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan kelmarin.

Mohammad Aiman Bahari, dari Sekolah Kebangsaan (SK) Dusun Nyior, di sini bukan saja memperoleh 5A, malah tersenarai dalam kelompok 21 murid cemerlang daripada 2,269 murid yang memperoleh 5A di seluruh Negeri Sembilan.

Mohammad Aiman yang ditemui di rumahnya di Taman Seri Pagi, Senawang dekat sini petah bercakap dan dia gembira dengan keputusan itu sekali gus memenuhi harapan ibu bapanya yang mahu melihatnya berjaya.

"Saya pun tidak sangka dapat keputusan cemerlang ini... jika tidak ibu akan hantar saya ke sekolah lebih jauh dari rumah apabila memasuki Tingkatan Satu," katanya yang bercita-cita menjadi arkitek.

Bapanya, Bahari Mohd Jadi, 43, berkata anak sulung tiga beradik itu hiperatif sejak kecil menyebabkan beliau bersama isterinya sentiasa membuat pemantauan rapi terutama di rumah.

Beliau yang bekerja dengan sebuah syarikat petroleum berkata anaknya itu diletakkan di kelas terpilih Program Khas Pembelajaran Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan sejak Tahun Satu di SK Dusun Nyior.

"Ia untuk memastikan dia tidak mengganggu murid lain ketika dalam kelas dan memudahkan pihak sekolah terutama guru mengawasi serta membuat pemantauan lebih sempurna terhadapnya,” katanya.

Bahari mengakui tidak menyangka Mohammad Aiman memperoleh kejayaan cemerlang dalam peperiksaan itu walaupun ada menghantarnya mengikuti kelas tuisyen tetapi mendakwa anaknya itu kurang mengulangkaji pelajaran ketika di rumah dan kerap menonton televisyen.

Bagaimanapun hasil pemerhatian mendapati anaknya mempunyai daya ingatan yang kuat kerana sentiasa mengingati pelajaran yang dipelajarinya dengan cepat dan tepat.

"Bagaimanapun, dari segi percakapan dan bahasa, Mohammad Aiman sememangnya berbeza dengan murid lain sebaya," katanya yang tidak mahu menghantar anaknya ke sekolah asrama penuh walaupun mendapat tawaran.

Oleh Norhana Salashar Basharuddin

KAJANG 16 Nov. – Kerajaan negeri Selangor tidak akan memberi penyapu lagi sebagai anugerah kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang gagal menperoleh tahap pencapaian minimum pada tahun hadapan, sebaliknya akan mengarahkan para pegawai atasan PBT berkenaan melepaskan jawatan masing-masing.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, kerajaan akan mengarahkan mana-mana pegawai atasan di PBT yang didapati gagal meningkatkan prestasi supaya bersara awal atau mengambil Skim Pemberhentian Sukarela (VSS).

‘‘Kita sudah letih memberi amaran, teguran dan cadangan kepada semua PBT. Kali ini tindakan yang lebih tegas akan dikenakan terhadap mereka.

‘‘Mana-mana PBT yang gagal menunjukkan prestasi cemerlang pada tahun hadapan, pegawai atasannya akan diminta meninggalkan pejabat,’’ katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan mengejut ke Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) di sini hari ini.

Dalam lawatan itu, beliau diiringi Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud dan Yang Dipertua MPKj, Datuk Hassan Nawawi Abdul Rahman.

Menurutnya, untuk penilaian pada tahun hadapan, pihaknya tidak hanya memfokuskan kepada pencapaian sesebuah jabatan tetapi juga akan menilai prestasi individu yang bertanggungjawab terhadap organisasi yang mereka pimpin.

‘‘Kita bukan lagi menilai jabatan itu sahaja tetapi juga berdasarkan pencapaian individu yang memimpinnya,’’ ujar beliau.

Beliau telah menggariskan 35 kriteria baru yang akan diguna pakai dalam proses membuat penilaian terhadap sesebuah jabatan dan individu.

‘‘Pada tahun hadapan, kita akan membuat penilaian menyeluruh terhadap dasar sesebuah jabatan, pusat sehenti, pelesenan, perkhidmatan asas dan perkhidmatan mengutip sampah,’’ katanya.

Beliau berkata, selepas penilaian dibuat, kerajaan negeri akan menggredkan setiap jabatan berdasarkan empat penunjuk warna iaitu biru (cemerlang), hijau (melepasi sasaran tetapi tidak cemerlang), kuning (tidak melepasi sasaran tetapi boleh bertoleransi) dan merah (tidak boleh bertoleransi).

‘‘Kami akan memberi amaran terhadap jabatan yang mendapat warna kuning. Bagi jabatan yang dapat warna merah, kami akan mengarahkan pegawainya meninggalkan pejabat,’’ tegasnya.

Beliau juga ditanya mengenai kenyataan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim bahawa kerajaan Selangor telah melanggar garis sempadan pentadbiran yang bukan dalam bidang kuasanya.

‘‘Rais tahu apa yang dikatakannya kerana beliau seorang peguam tetapi sebagai Menteri Besar, saya pun tahu apa yang saya buat,’’ kata beliau.

Oleh NORHANA SALASHAR BASHARUDDIN

KAJANG 16 Nov. – Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo kecewa dengan prestasi Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) terutama perkhidmatan kaunternya yang disifatkan seperti keadaan tahun 70-an.

Mohamad Khir yang mengadakan lawatan mengejut ke pihak berkuasa tempatan (PBT) itu ternyata tidak berpuas hati dengan perkhidmatan di situ, terutamanya apabila melihat lebih 30 pengunjung sedang menunggu giliran untuk bertemu kakitangan yang bertugas di kaunter terbabit.

Lebih mendukacitakan beliau ialah apabila mendapati hanya ada dua kaunter perkhidmatan dibuka sedangkan terdapat enam kaunter disediakan.

‘‘Selain mutu perkhidmatan di kaunter, sistem fail di MPKj juga tidak teratur,’’ katanya pada sidang akhbar selepas lawatan mengejut itu di sini hari ini.

Turut mengiringi Menteri Besar ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Ramli Mahmud dan Yang Dipertua MPKj, Datuk Hassan Nawawi Abd. Rahman.

Pada sesi lawatan tersebut, Mohamad Khir melawat semua unit bagi meninjau prestasi dan mutu perkhidmatan yang ditawarkan MPKj.

Menurut Mohamad Khir, MPKj perlu mempertingkatkan kualiti perkhidmatannya kerana produktiviti PBT itu berada pada tahap yang lemah.

‘‘Kita akan mengadakan tahun produktiviti negeri Selangor pada tahun hadapan dan saya harap MPKj berjaya mempertingkatkan semula kualiti mereka,’’ ujarnya.

Kata beliau, tiada alasan untuk mereka tidak boleh memberikan komitmen yang baik kerana kerajaan negeri telah memberi pelbagai bantuan dan insentif seperti menaikkan gaji kakitangan MPKj.

‘‘Saya akan meneruskan lawatan mengejut seperti hari ini ke semua jabatan kerajaan yang lain.

‘‘Kita bukan mahu mencari kelemahan dengan mengadakan lawatan seperti ini tetapi apa yang kita mahu supaya perkhidmatan yang diberikan oleh jabatan-jabatan ini sentiasa berada pada tahap yang baik,’’ katanya.

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan hari ini menjelaskan, pihak berkuasa tempatan (PBT) di bawah bidang kuasa pentadbiran negeri, kata kenyataan kementerian itu di sini hari ini.

Kenyataan itu sekali gus menyangkal pandangan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa), Datuk Seri Dr. Rais Yatim semalam yang menyatakan bahawa PBT bukan di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Tambah kenyataan tersebut, kementerian itu menjelaskan, Perkara 74 Jadual 9 Senarai Kedua - Senarai Negeri Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan PBT sebagai di bawah bidang kuasa pentadbiran negeri.

Bagaimanapun, katanya, Perkara 76 Perlembagaan Persekutuan pula menggariskan Kerajaan Persekutuan boleh membuat undang-undang untuk negeri-negeri dalam hal-hal tertentu bagi mengadakan persamaan undang-undang dan dasar melalui Mesyuarat Majlis Negara Bagi Kerajaan Tempatan (MNKT).

Majlis tersebut, kata kenyataan itu, ia dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri di bawah Perkara 95A Perlembagaan Persekutuan.

‘‘Ini jelas menunjukkan PBT bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan, khususnya di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,’’ kata kenyataan itu.

Semalam, Rais dilaporkan berkata, kerajaan negeri Selangor menerusi tindakan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo telah melanggar sempadan pentadbiran yang bukan dalam bidang kuasanya apabila menghadiahkan penyapu kepada pegawai PBT yang tidak menunjukkan prestasi cemerlang.
SHAH ALAM: Pegawai dan kakitangan awam di Selangor tidak akan menerima penyapu lagi tahun depan jika prestasi kerja mereka masih di takuk lama, sebaliknya mereka akan diminta bersara awal atau diberhentikan kerja.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, berkata Anugerah Penyapu yang diberikan Isnin lalu kepada Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Selangor serta Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) sudah cukup untuk memberi amaran dan menyatakan kesungguhan kerajaan negeri untuk meningkatkan mutu sistem penyampaian di negeri itu.

Katanya, mesej itu sudah cukup jelas dan tiada sebab untuk kakitangan awam di negeri itu tidak mahu mengubah sikap.

"Kalau dah beri amaran jelas, mereka masih tidak berubah, bererti mereka tidak sayangkan pekerjaan.

"Kerajaan Selangor sudah memberi amaran jelas yang kita mengambil serius perkara ini," katanya pada sidang media selepas Melancarkan Dua Buku Edisi 2007, Diskusi Pak Lah - Mengenang 27 Tahun Kemerdekaan Negara Malaysia Kesinambungan Kepimpinan Cemerlang 50 Tahun Gemilang dan Bersama Jejak Juang Enam Menteri Besar Selangor di sini, semalam.

Dua buku itu hasil tulisan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Tan Sri Onn Ismail.

Dr Mohamad Khir berkata, walaupun tindakan menawarkan skim pemisahan sukarela (VSS) mungkin dianggap imbuhan kepada kakitangan dan pegawai yang tidak produktif, ia sebenarnya cara terbaik untuk 'menyingkirkan' kakitangan dan pegawai yang bermasalah.

Beliau berkata, tindakan memindahkan kakitangan dan pegawai yang tidak produktif ke jabatan atau bahagian lain atau 'disejuk beku' hanya akan menggembirakan mereka yang bermasalah atau membuat pengaduan di Jabatan Buruh.

Katanya, ketika ini antara 15 hingga 20 kakitangan dan pegawai bermasalah pada setiap PBT di Selangor sudah diberhentikan kerja kerana tidak produktif dan tidak mencapai tahap produktiviti minimum.

"Tahun depan, Kerajaan Selangor menetapkan 35 petunjuk dalam Kad Prestasi dan markah mereka ini akan dicampur untuk melihat pencapaian semua kakitangan.

Dalam pada itu, Dr Mohamad Khir, berkata bekas Pegawai Daerah Hulu Selangor, Mislan Tugiu yang dinaikkan pangkat sebagai Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK) sudah memberi penjelasan mengapa daerah itu gagal mencapai sasaran sehingga dianugerahkan Anugerah Penyapu.

"Mislan menjelaskan beliau sudah melaksanakan semua arahan yang dikeluarkan Kerajaan Selangor, namun arahan itu tidak diendahkan pegawai bawahan," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, Anugerah Penyapu itu bukan ditujukan kepada penerima tetapi semua kakitangan dan pegawai di agensi terbabit.

Mengenai kenyataan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang dilaporkan berkata kerajaan Selangor bertindak di luar bidang kuasa, Dr Mohamad Khir berkata, Artikel 9 Akta Kerajaan Tempatan menyebut kerajaan negeri mempunyai kuasa untuk memberi arahan kepada PBT.
Oleh Azman Mahmood, Tuan Nazuri Tuan Ismail dan Rafidah Mat Ruzki

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) akan menghantar memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana kakitangan awam terasa dihina dan tersinggung dengan tindakan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo memberi Anugerah Penyapu kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri itu yang gagal memungut cukai yang disasarkan kerajaan negeri baru-baru ini.

Memorandum juga akan dihantar kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Ting dan Dr Mohamad Khir sendiri dan salinan kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Presidennya, Omar Osman, berkata cadangan mengemukakan memorandum bantahan akan dibincang pada mesyuarat khas Majlis Tertinggi Cuepacs pada 29 November ini di Ibu Pejabat Cuepacs di sini.

Katanya, Cuepacs tersinggung dengan anugerah itu yang tidak sepatutnya berlaku kerana ia menghina kakitangan awam dan tidak sesuai dengan budaya Melayu.

“Kita berasa dihina. Jadi, kita akan hantar memorandum kepada Perdana Menteri.

Kita menerima banyak panggilan ahli Cuepacs, PBT seluruh negara, ahli akademik IPT dan anggota perkhidmatan awam kerajaan Selangor sendiri yang turut tersinggung dan meminta Cuepacs membuat bantahan rasmi.

“Bagi kita isu ini amat serius kerana membabitkan maruah kakitangan awam,” katanya kepada Berita Harian semalam.

Omar berkata, walaupun mahu menegur dan meningkatkan prestasi PBT dengan niat yang baik, Menteri Besar tidak sepatutnya meniru budaya asing yang mengadakan pelbagai anugerah termasuk anugerah berimej buruk.

Pengerusi Majlis Bersama Kebangsaan (MBK) Kumpulan Sokongan, Lok Yim Pheng, pula berkata jika kerajaan negeri berasa ada sesuatu yang tidak baik dari segi pencapaian PBT, langkah yang sepatutnya diambil ialah mengenal pasti puncanya.

Katanya, dalam menangani masalah itu, semua pihak perlu bertanggungjawab mengatasinya, bukan melemahkan semangat pihak yang terbabit.

Sementara itu, Senator Datuk Dr Lee Chong Meng, berkata sebenarnya ramai menyifatkan anugerah itu lebih kepada penilaian negatif, tidak manis dan lebih kepada menjatuhkan maruah.

“Jika ada PBT tidak mampu mencapai sasaran kutipan cukai atau gagal memberi perkhidmatan terbaik kepada penduduk, pegawai dan kakitangannya perlu diberi kursus dan mencari jalan memperbaiki kelemahan itu.

Di SHAH ALAM, pakar psikologi dan aktivis masyarakat di Selangor, Dr Ibrahim Ghaffar berkata tindakan Dr Mohamad Khir memberikan penyapu adalah keterlaluan dan tidak secocok dengan budaya Melayu.

Beliau berkata penggunaan penyapu bertentangan budaya Melayu kerana ia dikaitkan dengan pembawa sial dan digunakan dalam perubatan tradisional khususnya untuk menghalau makhluk halus yang merasuk badan seseorang.

"Penyapu melambangkan sesuatu yang kotor dan sering diletakkan atau disorok supaya tidak dilihat tetamu. Anggapan ini tidak ada kaitan dengan agama kerana ia adalah budaya masyarakat Melayu sejak turun temurun," katanya yang enggan mengulas lanjut jika tindakan Dr Mohamad Khir itu sengaja untuk mencari publisiti.

Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula berkata, Dr Mohamad Khir tidak melanggar hukum syarak kerana pemberian penyapu tidak membawa maksud buruk.

Katanya, tindakan itu menjadi isu kerana disalah tafsir pihak tertentu berikutan budaya Melayu yang menganggap pemberian penyapu sebagai penghinaan dan pengusiran.

Pendapat beliau disokong Timbalan Mufti Selangor, Datuk Abdul Majid Omar yang berkata, tindakan Dr Mohamad Khir itu berniat baik untuk memberi kesedaran kepada pihak terbabit termasuk penduduk di daerah itu supaya menunaikan tanggungjawab membayar cukai.

Oleh Habibah Omar

PUTRAJAYA 16 Nov. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, tanggungjawab sosial sektor korporat tidak mencukupi dengan hanya menyumbangkan wang ringgit untuk kegiatan amal semata-mata.

Sebaliknya, kata Perdana Menteri, sektor korporat perlu memastikan aktiviti perniagaan yang diusahakan oleh mereka tidak memberikan sebarang kesan kepada alam sekitar.

‘‘Saya percaya tanggungjawab sosial korporat tidak mencukupi dengan hanya menderma wang kepada badan amal dan anak yatim atau menderma komputer kepada sekolah.

‘‘Sebaliknya, ia bermaksud melihat kesan terhadap alam sekitar akibat aktiviti perniagaan mereka. Saya perlu menekankan bahawa segala usaha kerajaan dalam memelihara alam sekitar akan menjadi sia-sia sekiranya tidak mendapat sekongan daripada sektor awam dan swasta,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada majlis penyampaian Anugerah Bunga Raya Perdana Menteri 2006-2007 di sini malam ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Anugerah Bunga Raya mengiktiraf inisiatif sektor korporat dalam melindungi alam sekitar termasuk melalui pelaksanaan sistem pengurusan bersepadu bagi memastikan perniagaan mereka tidak mencemari alam sekitar.

Pada majlis berkenaan, Petronas Penapisan Melaka Sdn. Bhd. diumumkan pemenang utama bagi kategori anugerah cemerlang dan turut diumumkan memenangi kategori sama ialah Shell MDS (M) Sdn. Bhd., Tex Cycle Sdn. Bhd. dan Intel Product (M) Sdn. Bhd.

Menurut Abdullah, kerajaan akan terus memainkan peranan dalam menguat kuasa undang-undang selain memelihara kepentingan awam.

‘‘Kerajaan telah lama komited dalam memelihara alam sekitar. Pada 1974, Akta Kualiti Alam Sekitar telah dibentangkan di Parlimen dan melalui akta berkenaan kita memastikan pemuliharaan alam sekitar dilaksanakan dengan ketat,’’ katanya.

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Kerajaan akan memastikan semua majikan yang didapati bersalah dalam kes melibatkan pekerja asing dikenakan hukuman setimpal, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sambil mengakui ada banyak kes sedemikian yang masih tertangguh di mahkamah, Timbalan Perdana Menteri menegaskan, kerajaan juga mahu kes itu diselesaikan dengan segera.

‘‘Banyak kes tersangkut di mahkamah kerana majikan guna peguam yang pintar. Jadi ada sikit kelambatan.

‘‘Pihak pemerintah (Malaysia) tidak suka keadaan ini. Majikan Malaysia yang buat salah pun dihukum dengan cepat,” katanya kepada sekumpulan wartawan Indonesia selepas melancarkan Yayasan CIMB di sini hari ini.

Yayasan tersebut menyumbangkan sebanyak RM1 juta kepada Bank Niaga bagi mengisi Dana Biasiswa CIMB NIAGA untuk membolehkan pelajar sekolah menengah Indonesia menuntut di negara ini.

Kumpulan wartawan itu yang dibawa oleh Kumpulan CIMB khusus untuk majlis pelancaran yayasan tersebut menggunakan peluang berkenaan untuk mendapat maklumat daripada Najib sendiri khususnya berkaitan kebajikan rakyat Indonesia yang bekerja di sini.

Najib berkata, menerusi penelitian semula undang-undang sedia ada berkaitan pekerja asing di negara ini, Malaysia mahu memastikan peraturan dari segi pengambilan pekerja dapat dilakukan dengan terurus dan lebih baik.

Beliau berkata, menerusi undang-undang baru itu, semua pihak sama ada majikan mahupun pekerja asing yang didapati melanggar peraturan Malaysia, akan dikenakan tindakan sewajarnya.

Kelmarin, Timbalan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Tan Chai Ho berkata, dengan adanya Akta Pekerja Asing yang akan digubal proses pengambilan pekerja dari luar negara akan menjadi lebih ketat dan pemantauan terhadap mereka dapat dilaksanakan dengan lebih rapi.

Ia antara lain dijangka mengetatkan pengambilan pekerja asing di samping memberi perlindungan kepada mereka yang masuk bekerja secara sah.

Najib ketika ditanya sama ada hari rehat selama sehari bagi pekerja asing diteruskan di bawah akta tersebut berkata, ia akan mengikut undang-undang buruh sedia ada.

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Kumpulan CIMB hari ini melancarkan Yayasan CIMB yang merupakan yayasan terbesar di negara ini dengan dana bernilai RM100 juta.

Yayasan itu yang dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Seri Carcosa Negara di sini bertujuan melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB, Datuk Nazir Tun Razak ketika berucap pada majlis itu berkata, peruntukan yayasan itu akan disalurkan kepada tiga bidang pembangunan iaitu komuniti, sukan dan pendidikan.

Menurutnya, CSR bukan sekadar memberi sumbangan tetapi ia perlu difokuskan dan dikekalkan agar dapat memberi impak kepada masyarakat.

Hadir sama ialah isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan CIMB, Tan Sri Siti Norma Yaakob dan Pemangku Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Tatang Razak.

Siti Norma berkata, yayasan itu amat komited melatih dan menaja aktiviti sukan bagi mencungkil bakat baru bertaraf juara dunia di peringkat awal.

Tambahnya, projek pertama yayasan itu yang melibatkan pendidikan ialah dengan menaja pelajar Indonesia yang terpilih belajar di institusi pendidikan di negara ini.

Kumpulan CIMB adalah pemegang saham terbesar dalam PT Bank Niaga di Indonesia.

Pada majlis itu, Siti Norma turut menyampaikan sumbangan kepada Dana Biasiswa CIMB Niaga sebanyak RM1 juta, Persatuan Skuasy Raket Malaysia (RM2 juta) dan Rumah Penyayang Tun Abdul Razak (RM500,000).

Oleh HATA WAHARI

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Tun Dr. Mahathir Mohamad menggesa pemimpin-pemimpin dunia, sekular dan agama menyertai usaha global bagi menentang sebarang percubaan Amerika Syarikat yang mahu melancarkan perang ke atas Iran.

Menurut bekas Perdana Menteri, walaupun Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) menyatakan tidak ada bukti bahawa Iran melaksanakan program pembinaan senjata nuklear tetapi negara-negara yang cintakan peperangan menyatakan sebaliknya.

‘‘Adalah jelas mereka berbohong dan sekali lagi mereka mahukan sebab untuk melancarkan perang ke atas sebuah negara yang kaya dengan minyak yang juga sebuah negara Islam,’’ katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini

Ketua Pengarah IAEA, Mohamed El- Baradei pada 21 September lalu mengeluarkan kenyataan bahawa Iran bukan sebuah negara yang mampu memberi ancaman walaupun ‘dunia ketika ini resah’ dengan program nuklear negara itu.

Mohamed turut meminta pemimpin global untuk memberikan peluang kepada keamanan sambil menegaskan sehingga kini tiada sebarang bahan radioaktif tersembunyi atau tapak pengeluaran bawah tanah ditemui, kata beliau ketika diwawancara oleh sebuah televisyen Itali.

Dr. Mahathir memberitahu, Israel pula pada ketika ini menggesa agar Mohamed dipecat kerana melaporkan perkara yang benar mengenai keadaan di Iran.

Malahan Perdana Menteri Britain, Gordon Brown mengeluarkan kenyataan bahawa negara itu akan menyokong dan mengetuai perang ke atas Iran.

‘‘Presiden AS, George W. Bush dan Naib Presiden Dick Cheney juga menunjukkan kesediaan mereka untuk berperang,’’ katanya.

Sehubungan itu, usaha global untuk menghalang melancarkan peperangan ke atas Iran perlu dilaksanakan.

Menurutnya, langkah serupa juga perlu dilakukan bagi menghalang usaha melancarkan peperangan bagi menyelesaikan sebarang pertikaian antarabangsa pada masa depan.

‘‘Resolusi penyelesaian secara aman perlu dilaksanakan dalam menyelesaikan sebarang pertikaian.

‘‘Janganlah masyarakat dunia mengulangi berabad lamanya pembunuhan dan pembunuhan beramai-ramai melalui senjata pemusnah besar-besaran (WMD) terhadap mereka yang tidak berdosa,’’ katanya.

Dr. Mahathir menegaskan, peperangan adalah pembunuhan beramai-ramai.

Jelas beliau, peperangan merupakan tindakan tidak bertamadun dan kembali ke zaman gelap dengan pertikaian maruah diselesaikan melalui penggunaan senjata.

‘‘Adakah masyarakat dunia akan menyokong pembunuhan beramai-ramai mereka yang tidak bersalah kerana nafsu pemimpin yang laparkan darah seperti dalam Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua,’’ katanya.

BEIJING 16 Nov. – Tokoh bahasa Prof. Dr. Awang Sariyan dilantik pemegang pertama Kerusi Melayu di Universiti Pengajian Asing Beijing (BSFU) mulai tahun depan.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamed yang kini berada di China mengesahkan pelantikan itu ketika melawat BSFU semalam.

“Dr Awang dijangka tiba di Beijing Januari depan dan ini akan memantapkan hubungan BSFU dengan dunia akademik Malaysia serta membantu perkembangan Bahasa Melayu di China,” kata Mustapa.

BSFU yang ditubuhkan 66 tahun lepas adalah pusat utama pengajian bahasa asing di China dan telah memulakan kursus Bahasa Melayu sejak 1961 dan Pusat Pengajian Melayu pada 2005.

“Kami menunggu-nunggu pelantikan ini selama 10 tahun. BSFU membuat cadangan Kerusi Melayu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak yang menjawat Menteri Pendidikan Malaysia pada tahun 1996,” kata pengarah Pusat Pengajian Melayu Prof. Wu Zong Yu.

Dr Awang, yang dilahirkan di Pontian, Johor, pada Oktober 1953 dan kini professor di Jabatan Bahasa Melayu, Universiti Malaya, akan bersama BSFU untuk tempoh dua tahun.

Pusat itu juga mempunyai seorang pakar dari Dewan Bahasa dan Pustaka, Norshabihah Ahmad, dan 47 penuntut tempatan yang mempelajari kursus em\pat tahun sebelum dianugerahi ijazah pengajian Melayu.

Ketika di BSFU, Mustapa juga bertemu dengan kumpulan perintis 10 pelajar Malaysia yang ditempatkan di BSFU untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan bahasa China.

Pelajar-pelajar lepasan Tingkatan Lima itu, terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India yang belajar di sekolah Cina ketika di Malaysia, ditempatkan di BSFU selama lima tahun.

“Kami akan menambah 10 pelajar setiap tahun sehingga 50 pelajar. Mereka akan pulang dan mengajar bahasa Cina,” kata Mustapa.

NEW DELHI 16 Nov. – Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin atau Qobin yang dalam misi menjelajah tujuh benua dengan basikal kini berada di India selepas berkayuh hampir 8,000 kilometer.

Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu sudah separuh perjalanan untuk menamatkan misi Penjelajahan Ekstrem Merentasi Tujuh Benua yang meliputi 21 negara.

Beliau yang tiba dari Mesir bercadang menuju ke bandaraya pelancongan Agra di mana tersergamnya istana Taj Mahal.

“Saya bercadang untuk berbasikal ke utara, Delhi hingga Agra, Varanasi, Kolkata dan Chennai di selatan. Saya akan melalui jarak sejauh 3,000 km di India,” kata Muhamad Muqharabbin, 24, kepada Bernama di sini.

“Saya memilih India kerana banyak yang saya telah dengar mengenai negara ini dan saya mahu melihatnya sendiri. Untuk melihat bagaimana masyarajat Islam seperti di Lucknow (Uttar Pradesh) dan masyarakat Hindu di Varanasi tinggal.

“Tujuan utama penjelajahan saya ialah untuk mencari ilmu, untuk memahami cara hidup dan budaya orang lain disamping mempromosi Malaysia di tempat yang saya lalui,” katanya.

Selepas India, Qobin dijangka tiba di Australia seterusnya New Zealand sebelum ke Thailand, Laos, Vietnam, Korea Selatan, China dan Jepan yang memakan jarak sejauh 19,000 km.

“Saya telah berada di atas jalan selama 120 hari selepas meninggalkan Malaysia pada 12 Julai lepas dan saya dijangka menamatkan ekspedisi saya dalam bulan Mei tahun depan,” katanya.

Cuaca sejuk di utara India yang sudah melanda beberapa kawasan disertai jalan raya yang sesak bakal memberi cabaran kepada laluan anak muda kelahiran Kampung Kerinci, Kuala Lumpur ini.

Sebelum sampai di India, beliau telah melalui 11 negara bermula dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Switzerland, Itali, Jerman, Belgium, Belanda dan kemudian Turki, Syria dan Mesir.

Di India, Qobin dijangka berkayuh antara 80 dan 90 km sehari selama sebulan.

Di sepanjang penjelajahannya, beliau turut memungut derma bagi badan-badan kebajikan di Malaysia dan setakat ini RM17,000 telah dikumpulnya.

– Bernama

Oleh ABDUL RAZAK DIN


KECEWA... Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Tajol Rosli meninjau runtuhan bangunan milik Perbadanan Taman Negeri Perak yang ranap sama sekali di Tasik Banding, Gerik, semalam. Dalam lawatan itu, beliau menyatakan rasa kecewanya kerana bangunan itu runtuh begitu sahaja. Bangunan itu, katanya, tidak dirancang dengan baik sejak ia mula dibina dan menghadapi masalah reka bentuk. – Gambar HANAFI KHAMIS.

GERIK 16 Nov. – Kompleks Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNP) di Tasik Banding dekat sini yang runtuh Selasa lepas merupakan projek yang bermasalah sejak dari awal lagi.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali berkata, projek itu tidak dirancang dengan baik sejak ia mula dibina dan menghadapi masalah reka bentuk.

Menurutnya, beliau memang tidak puas hati kerana bangunan yang mempunyai 14 bilik itu sememangnya tidak ekonomik untuk kemudahan pelancong dan tidak sesuai sebagai sebuah resort.

‘‘Sebenarnya sejak dari awal lagi pembinaan bangunan PTNP mengalami pelbagai masalah walaupun usaha-usaha dilakukan untuk mengurangkan risiko pembinaan bangunan ini,’’ katanya

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas melawat lokasi bangunan PTNP yang runtuh di Tasik Banding di sini hari ini.

Bangunan yang hampir siap itu runtuh Selasa lalu dipercayai disebabkan kerosakan pada strukturnya.

Mohd. Tajol Rosli berkata, beliau juga berasa kecewa kerana bangunan itu runtuh begitu sahaja.

‘‘Bangunan kerajaan selalunya tidak mempunyai insurans. Saya anggap bangunan PTNP macam rumah saya juga.

‘‘Apa yang terjadi kepada bangunan ini seperti runtuhnya rumah yang kita bina, jadi apa saya nak jawab kepada kerajaan Persekutuan yang memberikan peruntukan ini,’’ katanya.

Untuk itu, beliau menyarankan dalam fasa kedua pembangunan PTNP, 28 bilik boleh dibina dengan kos yang sama supaya ia lebih ekonomik.

‘‘Contohnya kita buat dewan untuk 25 orang, ia hanya boleh dijadikan tempat buat mesyuarat. Untuk buat seminar atau lain-lain kegiatan ia tidak boleh dilaksanakan,’’ katanya.

Ketika ditanya sama ada tapak bangunan baru PTNP di Tasik Banding akan dipindahkan ke lokasi lain berikutan kejadian runtuh itu, beliau berkata, ia bergantung kepada kajian yang dibuat oleh perunding kejuruteraan.

MUAR 16 Nov. – Seorang murid perempuan cedera parah di kepala setelah diketuk dengan satu objek keras dipercayai tukul besi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali sewaktu menaiki motosikal bersama ibunya untuk ke sekolah di Jalan Haji Baki, di sini hari ini.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 7.15 pagi itu, mangsa yang berusia 11 tahun dan belajar di sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di sini membonceng motosikal yang ditunggang ibunya dari rumah mereka di Taman Mas Ria untuk ke sekolah sebelum ditahan seorang lelaki.

Ketua Polis Daerah Muar, Pemangku Asisten Komisioner Mohammad Nasir Ramli berkata, sewaktu kejadian, pasangan anak beranak itu yang berada kira-kira 300 meter dari pintu pagar sekolah telah ditahan oleh seorang lelaki.

‘‘Sebaik sahaja ditahan, pasangan anak beranak itu ketakutan lalu cuba melarikan diri. Bagaimanapun lelaki itu mengejar murid sekolah itu sebelum mengetuk mangsa dengan objek keras dipercayai tukul besi.

‘‘Kanak-kanak itu dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurutnya, polis sedang mengesan suspek dipercayai lelaki berketurunan Melayu dan berusia 40-an.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai suspek supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar di talian 06-9526222 bagi membantu siasatan.
KUALA LUMPUR 16 Nov. - Orang ramai harus berhenti menyertai peraduan ‘gores dan menang’ sebagai satu usaha membantu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna untuk membanteras kegiatan itu.

Menterinya, Datuk Mohd. Shafie Apdal berkata, rakyat harus menyedari kesan negatif akibat peraduan itu dan harus berhenti menyertainya.

‘‘Kami akan mengumumkan langkah baru untuk membendung kegiatan ini, namun kami memerlukan sokongan rakyat untuk menghapuskan gejala ini.

‘‘Ini kerana kami tidak boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat berlesen. Jadi rakyat yang sepatutnya berhenti memberi galakan kepada peraduan itu,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan karnival ‘A French A-Fair’ di sini hari ini.

Shafie berkata, pengharaman peraduan ‘gores dan menang’ akan diumumkan secepat mungkin dan pihak yang terlibat dalam kegiatan haram itu bakal dikenakan tindakan undang-undang.

Mengenai dasar penggenapan syiling satu sen, beliau berkata, walaupun syiling satu sen tidak digunakan dalam pembayaran kaunter namun ia masih mempunyai nilai tersendiri.

Oleh Johari Ibrahim

ALOR STAR: Kerajaan negeri memberi amaran akan menarik balik permit pengusaha feri ke Langkawi jika mereka menaikkan tambang perkhidmatan itu berikutan keputusan kerajaan untuk menangguhkannya baru-baru ini.

Exco Pengangkutan negeri, Datuk Chong Itt Chew, berkata walaupun kerajaan memahami masalah kos yang dihadapi oleh pengusaha feri terbabit, mereka tidak boleh menaikkan tambang tanpa kebenaran pihak berkuasa.

“Saya dimaklumkan rancangan syarikat feri untuk menaikkan tambang (mulai Selasa ini), tetapi mereka tidak boleh berbuat demikian tanpa kebenaran Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Laut,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


Beliau berkata, pengusaha terbabit hanya mengundang masalah jika meneruskan hasrat menaikkan tambang mulai Selasa ini ketika ramai pelancong dijangka memasuki Langkawi sempena cuti sekolah dan Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2007 yang bermula 4 Disember ini.

Chong mengulas hasrat enam syarikat feri yang menyediakan perkhidmatan ke Langkawi untuk menaikkan tambang sebanyak RM3 dari Kuala Perlis dan RM5 dari Kuala Kedah.

Pada 11 November lalu, Menteri Besar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, mengumumkan cadangan kenaikan tambang feri itu ditangguhkan sehingga tarikh yang belum ditentukan.


Chong berkata, syarikat feri juga tidak wajar menjadikan kerajaan negeri sebagai ‘tebusan’ sementara pihak berkuasa mencari jalan penyelesaian dalam isu itu.

Jurucakap syarikat feri itu, Wong Sie Kiong, berkata mereka tidak ada pilihan selain menaikkan tambang kerana tidak lagi mampu menanggung kenaikan kos operasi kerana peningkatan harga diesel.

“Kira-kira 80 peratus daripada kos operasi kami adalah untuk minyak diesel dan kami sudah merayu bantuan kepada pihak berkuasa termasuk membenarkan subsidi tetapi tidak mendapat perhatian.

“Kami berharap kementerian akan membantu tetapi sebaliknya berlaku,” katanya.

Dalam surat yang dihantar kepada pejabat akhbar ini, syarikat feri berkenaan yang menguruskan 60 feri bercadang menaikkan tambang RM3 bagi laluan Kuala Perlis-Langkawi dan RM5 bagi laluan Kuala Kedah-Langkawi.

Ketika ini, tambang orang dewasa bagi laluan Kuala Kedah-Langkawi ialah RM18 dan RM12 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.

Laporan Sariha Mohd Ali

KUANTAN: Kerajaan Pahang memohon peruntukan RM900.15 juta untuk perbelanjaan 2008 iaitu RM517.41 juta bagi perbelanjaan mengurus dan RM382.74 juta untuk perbelanjaan pembangunan.

Bajet 2008 di Pahang itu terus mengalami defisit sebanyak RM50.36 juta iaitu meningkat RM37.92 juta berbanding defisit 2007 sebanyak RM12.44 juta, berikutan tanggungan perbelanjaan khasnya belanja mengurus meningkat lebih tinggi berbanding pendapatan kerajaan negeri.

Antara lain, Kerajaan Pahang perlu mengeluarkan perbelanjaan tambahan RM4 juta sebulan untuk membayar gaji kakitangan berikutan kenaikan gaji baru-baru ini, menjadikan jumlah bayaran dikeluarkan RM17 juta sebulan berbanding RM13 juta sebelum ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob, berkata Pahang dijangka mampu menambah kutipan hasil RM24.77 juta kepada RM467.04 juta tahun depan, berbanding anggaran hasil RM442.27 juta tahun ini.

Beliau berkata, sumber utama kerajaan negeri masih tertumpu kepada hasil tanah dan galian RM170.38 juta yang menyumbang kepada 36.48 peratus hasil negeri, diikuti sumber air RM98.63 juta, perhutanan (RM88.64 juta), pemberian Kerajaan Pusat (RM60.37 juta) dan RM49.07 juta sumbangan hasil lain.

"Strategi Bajet Pahang 2008 adalah untuk memperkemas, memperkukuh dan meningkat keupayaan jentera pelaksanaan supaya perkhidmatan kepada rakyat lebih cemerlang dan semua program pembangunan untuk keselesaan dan peningkatan kualiti hidup rakyat berjalan lancar.

"Jadi struktur jentera pelaksanaan akar umbi akan ditambah nilai melalui penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), selain menambah kakitangan teknikal di pejabat tanah dan daerah di seluruh Pahang," katanya ketika membentangkan Bajet Pahang 2008 pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang, di sini semalam.

Adnan berkata, daripada peruntukan RM900.15 juta yang dimohon itu, sebanyak RM517.41 juta dicadang untuk perbelanjaan mengurus termasuk caruman kepada Kumpulan Wang Pembangunan dan Perbekalan Air berjumlah RM109.29 juta.

Peruntukan perbelanjaan mengurus meningkat RM62.69 juta berbanding tahun ini berikutan pelarasan gaji dan elaun kakitangan awan serta pertambahan jawatan baru berjumlah RM53.08 juta.

"Perbelanjaan pembangunan pula menurun daripada RM430.34 juta pada 2007 kepada RM382.74 juta pada 2008 berikutan peruntukan projek pembangunan daripada sumber pinjaman hanya diperoleh RM200 juta berbanding RM273.35 juta pada 2007.

"Tetapi projek pembangunan dibiayai kerajaan negeri bertambah daripada RM157 juta pada 2007 kepada RM182.74 juta pada 2008 dan antara yang diberi keutamaan adalah projek sambungan dan melengkapkan infrastruktur di beberapa kawasan untuk menyokong pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER)," katanya.
Oleh Mohd Feroz Abu Bakar

GRIK: “Tidak masuk akal bangunan dengan 14 bilik penginapan menelan kos RM9.5 juta,” kata Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali, mengenai kos keseluruhan bangunan Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNP) di Pulau Banding dekat sini yang runtuh, Selasa lalu.

Tajol Rosli berkata, secara peribadi beliau kecewa dengan pelaksanaan projek itu daripada awal lagi kerana beranggapan bangunan itu tidak berdaya maju dari segi ekonomi.

Sambil memberi contoh, beliau berkata, pemaju tempatan akan membina sebuah hotel enam bintang dengan 105 bilik dengan kos RM11 juta di Pulau Besar, Tasik Banding.

Katanya, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah juga kecewa kejadian bangunan runtuh itu kerana semua perbelanjaan terbuang begitu saja.

“Pembinaan fasa satu bangunan dua tingkat ini dengan kos RM4.5 juta memang tidak masuk akal kerana hanya ada 14 bilik. Tidak ekonomik untuk perniagaan resort.

“Bagi pembinaan fasa kedua dengan kos RM5 juta, saya meminta mereka menambah bilik penginapan selain kemudahan lain.

“Bahkan, pemaju MK Land selepas mengambil alih Resort Tasik Banding yang mempunyai 27 bilik, mereka mengubah suai dengan menambah bilik menjadi 120 bilik,” katanya kepada pemberita selepas melawat tapak runtuhan bangunan itu dekat sini, semalam.

Pembiayaan bangunan itu bermula pada 2004 menerusi peruntukan Kementerian Pelancongan bagi meningkatkan infrastruktur di Hutan Royal Belum.

Tajol Rosli berkata, lokasi asal Bangunan Perbadanan Taman Negeri Perak dicadang Jabatan Kerja Raya (JKR) ialah tepi bukit di depan pintu masuk Kem Seri Banding, kira-kira satu kilometer dari tempat runtuhan.

Beliau berkata, lokasi asal ditukar ke pinggir Tasik Banding dengan alasan memudahkan pemantauan jeti awam, kira-kira 200 meter dari tapak bangunan yang ranap itu.

“Lokasi asal itu kini diberikan kepada pemaju tempatan yang sedang membina hotel enam bintang dengan 105 bilik pada kos RM11 juta,” katanya.

Tajol Rosli berkata, kerosakan struktur bangunan itu dikatakan mula dikesan pada 29 September lalu ketika Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim dan Exco Pelancongan, Datuk Mohd Radzi Manan melawat bangunan bersama pegawai JKR.

“JKR mengesan ada cerucuk terdedah kerana hakisan dan mencadangkan kerja pengukuhan cerun bangunan.

“Kerajaan negeri melantik Excel Engineering and Construction untuk menjalankan kajian, membaik pulih cerun dan mengelakkan hakisan.

“Kita sudah menerima bantuan kecemasan RM1.5 juta daripada Kementerian Kewangan untuk membaik pulih bangunan ini, tetapi pada 10 November lalu, sayap kanan yang menempatkan bilik penginapan mula runtuh sebelum keseluruhan bangunan ranap, Selasa lalu,” katanya.
Oleh Azrina Ahzan

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sentiasa memantau pelaksanaan projek pendidikan, khususnya Program Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar yang dilancarkan bersama peruntukan tambahan RM2.6 bilion Februari lalu, kata Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata, keprihatinan Perdana Menteri terhadap pendidikan luar bandar jelas ditunjukkan ketika beliau mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa Badan Bertindak Pelaksanaan Negara (NITF) di Pejabat Perdana Menteri di sini, semalam.

Katanya, pada mesyuarat yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu, Kementerian Pelajaran diminta mengemukakan laporan semasa segala projek pembangunan di kawasan luar bandar, khususnya yang membabitkan peruntukan tambahan berkenaan.

"Pada mesyuarat tadi beliau menunjukkan sikap prihatinnya untuk mengetahui apa yang kita lakukan dengan peruntukan tambahan yang diluluskannya, terutama perkembangan projek yang dilaksanakan di kawasan luar bandar.

"Alhamdulillah laporan yang dibentangkan Ketua Setiausaha tadi menunjukkan kita mengikut jadual yang ditetapkan,” katanya kepada pemberita selepas majlis meraikan kejayaan beliau menduduki kerusi Lembaga Eksekutif Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) baru-baru ini.

Peruntukan tambahan RM2.6 bilion bagi meningkatkan taraf pendidikan sekolah luar bandar di seluruh negara yang akan memanfaatkan 2.2 juta pelajar itu diumumkan Abdullah ketika melancarkan program Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar di Pulau Bum Bum, Sabah, pada Februari lalu.

Penambahan itu menjadikan peruntukan keseluruhan kepada Kementerian Pelajaran berjumlah RM12.3 bilion, termasuk RM9.7 bilion yang diluluskan dalam RMK-9 tahun lalu.

Hishammuddin berkata, beliau juga berbangga kerana Kementerian Pelajaran dapat melaporkan kepada Abdullah dan Najib bahawa bilangan permohonan guru di luar bandar untuk bertukar ke bandar semakin berkurangan.

"Ini mungkin berkat kesungguhan kita untuk meningkatkan taraf hidup dan kemudahan pendidikan di kawasan luar bandar," katanya.

Terdahulu, dalam ucapannya pada majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 guru dan pelajar dari seluruh negara, Hishammuddin berkata, pemilihan Malaysia menduduki kerusi Lembaga Eksekutif Unesco bukan kejayaan peribadi beliau, sebaliknya kejayaan semua pihak, khususnya warga Kementerian Pelajaran.

Pada majlis itu, Hishammuddin menerima cenderahati yang tertera sajak bertajuk "Wira Pendidikan Malaysia" hasil nukilan Megat Md Saleh Md Arshad.

Hadir sama, isteri beliau, Datin Seri Tengku Marsila Tengku Abdullah; kedua-dua timbalannya, Datuk Noh Omar dan Datuk Hon Choon Kim; Setiausaha Parlimen kementerian, P Komala Devi; Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Md Dom dan Ketua Setiausaha kementerian, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang.
KEGAGALAN Singapura mengemukakan sebarang peta rasmi termasuk Pulau Batu Puteh sebelum tarikh pertikaian agak ganjil dengan dakwaan republik itu mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau berkenaan.

Peguam Malaysia, Penelope Nevill, berkata Singapura gagal menjelaskan kepada mahkamah kenapa negara itu tidak mengemukakan peta rasmi sebelum 1995, walaupun negara itu mengakui mempunyai hak milik ke atas pulau itu pada 1847 atau 1851.

Sebaliknya, Nevill memberitahu panel hakim tetap dan ad hoc Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) semalam, tujuh peta, termasuk daripada negara ketiga seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat yang dikemukakan Malaysia menyokong kes negara itu, selain bukti lain.

"Singapura pula menggunakan enam peta rasmi Malaysia untuk menyanggah kes Malaysia tetapi hujah dalam undang-undang tidak membantu kes republik itu, "katanya.

Antara peta yang dikemukakan Malaysia, adalah sebelum 1824, peta rantau ini menunjukkan Pulau Batu Puteh dikenali dan berada dalam Kesultanan Johor sebelum 1824.

Kedua, peta Belanda 1824 menunjukkan pemisahan wilayah pengaruh Britain dan Belanda, Pulau Batu Puteh berada dalam wilayah pengaruh Britain, sekali gus dalam Kesultanan Johor.

Ketiga, peta Singapura yang diterbitkan Britain dan pihak lain selepas 1824 secara konsisten memaparkan Singapura meliputi tanah pulau republik itu dan pulau dalam lingkungan had 10 batu, seperti dinyatakan oleh Perjanjian Crawfurd 1824.

Keempat, keadaan tidak berubah selepas 1847 atau 1851 apabila peta Singapura terbitan Britain dan Singapura tidak pernah memasukkan Pulau Batu Puteh hingga republik itu menerbitkan peta pada 1995.

Kelima, walaupun peta Johor tidak menunjukkan Pulau Batu Puteh, sebaliknya peta yang diterbitkan Johor, Britain, Tanah Melayu dan pihak berkuasa Malaysia ada menunjukkan pulau itu sebahagian Johor serta Malaysia.

Keenam, peta terbitan Malaysia secara jelas menunjukkan ketiga-tiga bentuk bumi itu (Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan) sebagai pelantar laut dan wilayah perairan Malaysia. Ia selari dengan dengan peta dalaman terbitan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) 1968 yang menggunakan ketiga-tiga bentuk bumi itu untuk penghasilan wilayah perairan.

Akhirnya, peta yang diterbitkan United Kingdom dan Amerika Syarikat menggambarkan persefahaman sempadan wilayah perairan di kawasan Pulau Batu Puteh.

Nevill berkata, peta kedua-dua negara itu secara konsisten memaparkan pembahagian garis maritim yang menempatkan Pulau Batu Puteh dalam perairan Johor, Tanah Meelayu atau Malaysia dan tidak menunjukkan ketiga-tiga bentuk bumi itu.

Peguam Prof Nicolaas Jan Schrijver pula memberitahu mahkamah, amalan berterusan Malaysia dan pihak ketiga mengesahkan persepsi bahawa Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah serta Tubir Selatan sebahagian daripada wilayah Malaysia, dan Singapura tidak pernah mempunyai sempadan maritim sekitar kawasan Pulau Batu Puteh.

Katanya, amalan yang mengesahkan kedaulatan Malaysia membabitkan memuktamadkan perjanjian mengenai persempadanan maritim dan sumber marin, menganugerahkan konsesi minyak, memperkenalkan undang-undang berkaitan, menerbitkan peta.

Selain itu, beliau berkata, penguatkuasaan undang-undang perikanan, meronda kawasan perairan terbabit dan mengukur kawasan berkenaan untuk tujuan hidrografik.

"Amalan Belanda dan Great Britain, dua kuasa penjajah sepanjang tempoh sejarah juga mencerminkan hak kedaulatan Johor dan kemudian Malaysia ke atas ketiga-tiga bentuk bumi itu," katanya.

Malah, katanya, amalan Indonesia terutama membabitkan persempadanan dengan Malaysia pada 1969 dan Singapura (1973) menunjukkan penerimaan Singapura ke atas hak kedaulatan Malaysia ke atas Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Schrijver berhujah, Malaysia kerap mengadakan kerjasama dengan jirannya untuk memastikan pengawalan maritim dan keselamatan semua kapal, perdagangan serta melindungi marin di Selat Singapura.

SINGAPURA yang menuntut hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan, gagal menyanggah kes yang dibawa Malaysia selepas tamat perbicaraan pusingan pertama di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), semalam.

Peguam Malaysia, Prof James Crawford, berhujah Singapura gagal membezakan tuntutan mereka dalam kes negara itu minggu lalu, melainkan mahkamah diberitahu dengan panjang lebar mengenai bagaimana membina dan mengurus rumah api.

Sehubungan itu, katanya, Malaysia berjaya merumuskan dua persoalan mengenai kedudukan pulau itu, iaitu jika Pulau Batu Puteh mempunyai tuan iaitu Sultan Johor pada 1847 dan pulau itu tidak berada pengaruh Belanda berdasarkan Treti British-Belanda, 1824 serta pulau itu sebahagian daripada Johor.


Katanya, rumusan kedua pula jika Pulau Batu Puteh sebahagian daripada Johor pada 1847 dan Sultan Johor memberi kebenaran membina rumah api, termasuk di Pulau Batu Puteh serta pentadbiran British ke atas rumah api itu bukan satu tindakan menggambarkan kedaulatan.

"Jika Pulau Batu Puteh sebahagian daripada Johor pada 1847, dengan alasan itu saja mahkamah boleh memutuskan Johor memberi kebenaran untuk membina Rumah Api Horsburgh di Pulau Batu Puteh. Itu saja perkara munasabah yang berlaku dalam tempoh tahun itu.

"Jika dua rumusan yang ditunjukkan Malaysia diterima mahkamah, dan jika kami (Malaysia) menunjukkan Great Britain membina rumah api di wilayah Johor dengan kebenaran Johor, sekali gus kes republik itu gagal.


"Justeru, negara itu terpaksa bergantung kepada sama ada perisytiharan, yang mana negara itu mengingkari atau surat 1953 sebagai satu penyerahan dan ini dengan jelas tidak pernah berlaku," katanya di depan 13 hakim tetap dan dua hakim ad-hoc ICJ. Hakim tetap, Bruno Shimma dari Jerman tidak hadir pada perbicaraan semalam.

Sebelum itu, mahkamah terpaksa berhenti kira-kira 30 minit bagi membolehkan peguam Malaysia, Sir Elihu Lauterpacht yang pitam daripada tempat duduknya dibawa ke bilik rehat untuk mendapat rawatan.

Crawford berhujah jika dua rumusan itu juga diterima mahkamah, Pulau Batu Puteh tidak berada dalam wilayah Singapura pada 1965 dan kawasan perairan sekitar pulau itu bukan perairan republik itu.

Katanya, Malaysia berjaya mengemukakan kepada mahkamah bahawa sebelum 1978 Singapura tidak pernah secara terbuka menuntut hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh dan kejadian dalam tempoh 1978 hingga 1980 yang menyebabkan pertikaian itu tidak mengubah kedudukan serta tindakan sejak tarikh kritikal tidak relevan dalam kes ini.

Katanya, hak kedaulatan Sultan Johor itu juga disahkan pelbagai pihak, termasuk akhbar Singapura, Free Press yang melaporkan Kesultanan Johor memasukkan Pulau Batu Puteh pada 1847 sebagai sebahagian daripada Johor.

Mengenai dakwaan Singapura bahawa Malaysia hanya berdiam diri apa yang dilakukan republik itu selama ini di Pulau Batu Puteh, Crawford menjawab: "Kenapa perlu Malaysia melakukan sesuatu. Sultan dan Temenggong Johor memberi kebenaran untuk pembinaan dan operasi rumah api itu. Mahkamah sudah diberitahu oleh ejen Malaysia sebelum ini bahawa kebenaran itu berterusan."

Peguam Prof Marcello G Kohen pula berhujah keputusan mahkamah mengisytiharkan hak kedaulatan Pulau Batu Puteh milik Malaysia akan mengekalkan kebenaran undang-undang.

Katanya, Rumah Api Horsburgh akan terus berfungsi walaupun pengawalan pelayaran berkurangan berikutan kemajuan teknologi.

Sehubungan itu, katanya, mahkamah perlu membuat keputusan negara mana yang mempunyai hak kedaulatan dan pemilik rumah api itu.

"Malaysia mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau itu dan kawasan maritim yang dipertikaikan, manakala Singapura, pemilik rumah itu. Keputusan ini tidak akan menyebabkan kawasan perairan maritim di rantau ini menjadi kelam kabut, " katanya.

Singapura akan memulakan kes pusingan kedua Isnin ini.

THE HAGUE, Belanda 16 Nov. – Singapura gagal membuktikan ia mempunyai kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge, rumus delegasi Malaysia pada hari terakhir pusingan pertama hujah lisan tuntutan bertindih ketiga-tiga pulau itu di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini.

Profesor James Crawfurd berhujah, Singapura tidak pernah menyanggah kes Malaysia serta tidak pernah menuntut Pulau Batu Putih secara terbuka sebelum tahun 1978.

Katanya, bukti-bukti yang terkandung dalam Singapore Free Press, Perjanjian Crawfurd, Perjanjian Presgrave dan laporan J.T. Thomson jelas membuktikan pada bila-bila masa Pulau Batu Putih adalah milik Malaysia.

Beliau berkata, kes tuntutan bertindih itu berkisar kepada tiga persoalan utama iaitu Pulau Batu Putih bukan terra nullius (tidak berpenghuni dan tidak dimiliki oleh sesiapa); ia juga bukan di bawah pengaruh Belanda berdasarkan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824; dan ia sebahagian daripada Johor.

“Jika Pulau Batu Putih sebahagian daripada Johor pada 1847, berasaskan kepada alasan itu sahaja mahkamah mesti menerima bahawa kebenaran yang diberi oleh Johor (Sultan dan Temenggung) adalah untuk membina Rumah Api Horsburgh di pulau itu,” katanya di hadapan Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh dan 14 hakim lain.

Delegasi Malaysia yang diketuai oleh Duta Tugas-Tugas Khas, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad diberi empat hari untuk mengemukakan hujah-hujah lisan pada pusingan pertama.

Crawfurd berhujah, keseluruhan kes Singapura menjadi sia-sia jika seperti yang dibuktikan oleh Malaysia bahawa British membina rumah api di wilayah Johor dengan keizinan Johor.

Beliau berkata, Singapura secara panjang lebar menyentuh tentang tindakan Malaysia yang tidak menjalankan sebarang aktiviti di Pulau Batu Putih.

“Mengapa Malaysia perlu melakukannya? Sultan dan Temenggung telah membenarkan pembinaan dan pengurusan rumah api.

“Dan anda telah mendengar Ejen Malaysia (Abdul Kadir) berkata bahawa keizinan itu diteruskan dan akan berterusan. Kes ini bukan mengenai meneruskan pengurusan rumah api,” katanya.

Menurut Crawfurd, Malaysia mempertahankan bahawa ketiga-tiga bentuk maritim itu adalah miliknya dan semua peristiwa pada tahun 1978 hingga 1980 yang membawa kepada pertikaian tidak akan mengubah kedudukan itu.

Beliau menegaskan, tindak-tanduk Singapura selepas tarikh penting (1980) tidak relevan seperti yang ICJ pernah putuskan dalam kes Sipadan dan Ligitan.

Terdahulu, Profesor Marcelo G. Kohen dalam hujah-hujahnya berkata, Singapura gagal membuktikan bahawa semua tindak-tanduknya di Pulau Batu Putih menunjukkan ia mempunyai kedaulatan di situ.

Katanya, republik itu tidak dapat membuktikan bahawa Pulau Batu Putih adalah terra nullius, wujudnya niat British untuk memasukkan kedaulatannya di situ serta tindakan-tindakan yang menunjukkan ia mempunyai kedaulatan di pulau tersebut.

Sementara itu, Profesor Nico Schrijver berhujah, kedaulatan Malaysia ke atas Pulau Batu Putih bukan sahaja terbukti menerusi tindak-tanduknya di pulau itu, malah turut diiktiraf oleh pihak ketiga iaitu Indonesia, Belanda dan United Kingdom. Malaysia menggunakan hak kedaulatannya di Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge dengan menandatangani pelbagai perjanjian dan kontrak dengan pihak yang berkaitan serta penggubalan undang-undang.

Beliau memberitahu mahkamah, ia termasuk Perjanjian Konsesi Minyak 1968, mengeluarkan peraturan menangkap ikan, melukis peta di perairan, mengukur kawasan marin dan menetapkan polisi-polisi di kawasan tersebut.

Schrijver menyenaraikan lima contoh Malaysia secara terbuka menunjukkan kedaulatan terhadap ketiga-tiga pulau dan bukannya berdiam diri seperti yang didakwa oleh Singapura.

Contoh-contoh tersebut termasuk Perjanjian Pelantar Minyak Indonesia-Malaysia 1969, Perjanjian Konsesi Minyak 1968 (yang jelas memasukkan ketiga-tiga pulau tanpa sebarang bantahan daripada Singapura), penerbitan peta-peta, pengeluaran polisi serta peraturan berhubung penangkapan.

Beliau menarik perhatian mengenai pengiktirafan pihak ketiga terhadap kedaultan Malaysia ke atas ketiga-tiga pulau itu sebelum tahun 1824 lagi.

Katanya, Belanda mengiktiraf kedaulatan kesultanan Johor ke atas Pulau Batu Putih, Middle Rock dan South Ledge menerusi Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 serta peta rasmi Hindia Timur Belanda yang dikeluarkan pada tahun 1842 oleh G.F Von Derfelden Van Hinderstein.

– Utusan

THE HAGUE, Belanda 16 Nov. – Malaysia hari ini menggariskan persamaan di antara rumah api di Pulau Batu Putih dan Pulau Pisang bagi membuktikan kehadiran Singapura di kedua-dua pulau itu hanyalah sebagai pengendali rumah api di wilayah milik Johor.

Profesor Elihu Lauterpacht berhujah, kedua-dua rumah api itu adalah:

* Sebahagian daripada Sistem Rangkaian Rumah Api Negeri-Negeri Selat;

* Dikendalikan oleh Singapura sebagai sebahagian daripada Sistem Rangkaian Rumah Api Negeri-Negeri Selat walaupun ia tidak terletak di dalam wilayah republik itu;

* Dibina oleh British di atas sebahagian tanah milik Johor atas kebenaran kerajaan negeri itu.

Beliau memberitahu mahkamah, Singapura dalam hujah-hujahnya cuba menyembunyikan persamaan itu dengan menyebut bahawa setiap pulau mempunyai sejarah serta fakta yang berbeza.

Singapura juga, kata Lauterpacht, mendakwa bahawa Pulau Batu Putih dan Pulau Pisang tertakluk kepada rejim perundangan yang amat berbeza.

“Malaysia tidak mendakwa semua keadaan (di Pulau Batu batu Putih dan Pulau Pisang) adalah serupa.

“Tetapi Singapura tidak boleh meragui kenyataan bahawa dalam keadaan tertentu, kedudukannya adalah sama iaitu terdapat dua rumah api yang dikendalikan oleh Pihak Berkuasa Pelabuhan Singapura dan kedua-duanya adalah di wilayah Johor.

“Ini jelas menggambarkan perbezaan kedaulatan di wilayah tersebut serta pentadbiran rumah api di situ,” hujah beliau di hadapan Naib Presiden Mahkamah Keadilan Antarabanga (ICJ), Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh serta 15 hakim lain di sini hari ini.

Selain persamaan, Lauterpacht menarik perhatian mahkamah mengenai perbezaan fizikal di antara kedua-dua pulau iaitu dari segi saiz Pulau Batu Putih adalah sangat kecil jika dibandingkan dengan Pulau Pisang.

Sebab itu, hujah beliau, pengibaran bendera Singapura di Pulau Pisang menarik perhatian penduduk tempatan yang melihat tindakan tersebut sebagai cubaan republik itu untuk menunjukkan kedaulatan di atas sebidang tanah di wilayah Johor dan mahu ia (bendera itu) diturunkan.

Singapura dalam hujahnya membangkitkan tindakan Pergerakan Pemuda UMNO membantah tindakan republik itu mengibarkan bendera di Pulau Pisang tetapi tiada bantahan berhubungan pengibaran bendera marin Singapura di Pulau Batu Putih.

Sebaliknya, Lauterpacht berkata, pengibaran bendera di Rumah Api Horsburgh di Pulau Batu Putih dilihat sebagai tidak lebih daripada bertujuan menunjukkan rumah api itu dikendalikan oleh British.

“Ia sama seperti pengibaran bendera Malaysia di pangkalan tentera laut Malaysia di Woodland Singapura dan pengibaran bendera Britain di kawasan-kawasan pajakannya di Hong Kong,” katanya.

Katanya, rumah api di Pulau Pisang dibina di atas sekeping tanah yang diizinkan oleh kerajaan Johor kepada kerajaan Negeri-Negeri Selat.

– Utusan