Mat Zain Mat Isa
Sat | Nov 03, 07 | 11:25:34 am MYT

Amat tersentuh perasaan penulis bila membaca berita disiarkan akhbar Berita Harian semalam (1 November) memuatkan penegasan Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu yang meminta semua kerajaan negeri menghentikan serta-merta tindakan meroboh mana-mana kuil Hindu di negara ini.

Bukan berdengki, tetapi kita amat cemburu melihat keberanian dan kelantangan menteri kabinet itu mempertahankan rumah ibadat dan maruah agamanya, meski pun terpaksa mengkritik tindakan kerajaan yang turut didokongi partinya sendiri.

Sebagai penganut Islam, penulis berkhayal sendirian, alangkah sejahteranya jiwa ini jika para menteri kabinet Melayu/Islam juga memiliki tekad dan pertimbangan serupa dalam mempertahankan maruah agama kita.

Setakat ini, dengan beberapa kes yang telah berlaku, nasib ‘Rumah Allah’ di negara kita terbukti tidak sebaik apa yang dialami rumah-rumah ibadat agama lain. Kekadang terlintas juga di fikiran, bagaimana mungkin dalam sebuah negara yang pemerintahannya dikuasai orang Islam, tetapi rumah ibadat umat Islam sendiri sering menjadi mangsa perobohan pihak berkuasa.

“Saya sudah pun beberapa kali membawa perkara ini dalam mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri tetapi masih ada kuil yang dirobohkan. Isu pencerobohan kuil di kampung Karuppiah, Padang Jawa, Shah Alam semalam (30 Oktober) melukakan hati penganut agama Hindu di kawasan berkenaan,” akhbar memetik kata Samy Vellu.

Menteri Kerja Raya itu merujuk kepada insiden perobohan kuil oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), di Kampung Rimba Jaya, Selasa lalu. Turut dirobohkan ialah sebuah surau dan beberapa buah rumah penduduk.

Akhbar turut melaporkan, seramai 19 orang termasuk empat peguam, seorang remaja berusia 16 tahun dan seorang wanita ditahan apabila mereka membantah dan cuba menghalang tindakan MBSA melakukan operasi perobohan itu.

Difahamkan kerajaan Selangor telah menyerahkan kawasan setinggan tersebut kepada pemaju, Khidmat Tulen Sdn Bhd bagi membina taman perumahan. Ekoran arahan mahkamah yang baru diperolehi syarikat berkenaan, MBSA mula merobohkan kira-kira 200 rumah, surau dan kuil di kawasan berkenaan Selasa lalu. Tindakan tersebut menimbulkan kekecohan dan rasa tidak puas hati penduduk setempat.

Samy Vellu sendiri dilaporkan bergegas ke tempat kejadian sebaik menerima maklumat mengenai tindakan pihak berkuasa tempatan itu. Berita Harian malah melaporkan, "beliau merayu kepada pihak berkenaan supaya tidak mengambil tindakan drastik dengan merobohkan kuil walaupun ia dibina tanpa mengikut undang-undang".

Dalam perkembangan berkaitan, Berita Harian semalam turut melaporkan kerajaan Selangor telah mengarahkan pihak pemaju terbabit menyediakan tapak membina semula kuil yang dirobohkan itu. Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Datuk Mohd Mokhtar Ahmad Dahalan, berkata kuil akan dibina semula di sekitar kampung berkenaan secara in situ (mengekalkan keadaan asal?) oleh pemaju terbabit.

Exco berkenaan bagaimanapun (sebagaimana dilaporkan), tidak langsung menyentuh soal surau yang juga dirobohkan dalam operasi yang sama. Sekali lagi penulis tegaskan, kita bukan berdengki dengan bukan Islam, tetapi kita cemburu dengan sikap para pemimpin mereka mempertahankan rumah ibadat mereka sehingga memaksa pihak berkuasa negeri mengambil langkah lebih prihatin demi menjaga maruah agama penduduk. Mengapa suara serupa tidak kedengaran dari para menteri dan pemimpin kerajaan yang beragama Islam?

Tambahan pula, ini bukan kali pertama pihak berkuasa negeri melakukan perobohan ke atas 'Rumah Allah', tidak kira sama ada ia dinamakan masjid, surau atau sebagainya. Kita diajar bahawa ‘masjid’ pada bahasa bermaksud tempat bersujud. Pada istilah syaraknya pula bermaksud bangunan atau ruang yang diiktikadkan sebagai tempat ibadat, terutamanya bagi menunaikan solat.

Di negara kita, masjid dikenali dengan beberapa nama mengikut fungsinya. Masjid Jamek merujuk kepada masjid yang didirikan fardhu Jumaat. Selain masjid biasa, ada juga masjid kecil yang dikenali sebagai surau, balaisaf, balai Islam atau madrasah.

Apa pun nama yang diberikan, hakikat sebenar ialah kesemuanya dianggap 'Rumah Allah'. Maka menjadi tanggungjawab setiap umat Islam mempertahankan kesuciannya. Apatah lagi kerajaan kita sendiri sering bercakap soal menjadikan masjid sebagai sumber kekuatan umat.

Ingat lagi kejadian di Ampang pada 30 November 2006 lalu? Surau Ar-Rahmaniah, di Kampung Berembang ranap menyembah bumi apabila pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) meneruskan operasi membersihkan kawasan setinggan di situ.

Sebelas orang ditahan ekoran insiden tersebut termasuk dua penduduk dan sekumpulan mahasiswa. Penduduk mendakwa telah mendiami kawasan itu sejak 30 tahun lalu. Di surau itulah mereka mengadakan kuliah agama dan kelas pengajian al-Quran, selain bersolat jamaah.

Bantahan dan demonstrasi yang diadakan penduduk bagaimana pun tidak diendahkan. Rayuan dan rintihan pemimpin masyarakat tidak meninggalkan kesan kepada pihak berkuasa dan kerajaan.

"Rakyat perlu berkorban demi memberi laluan kepada pembangunan negara", itulah rasional paling lumrah diberikan kerajaan.

Para pemimpin Barisan Nasional, terutama pemimpin Umno barangkali merasa mereka telah 'lepas jawab' dengan alasan itu. Kononnya rakyat dapat menerima rasional tindakan mereka, termasuk merobohkan surau, demi menjayakan agenda pembangunan negara.

Betulkah begitu? Jangan lupa bahawa tindakan kerajaan merobohkan surau dan 'Rumah Allah' bukan semata-mata demi pembangunan. Kes yang berlaku di Bujal, Kemaman, Terengganu pada 26 Mei 2005 perlu diingati. Kes Bujal amat berbeza dengan lain-lain kes, termasuk Berembang kerana perobohan masjidnya bukan atas sebab pembangunan. Ia semata-mata atas dorongan serakah politik parti pemerintah.

Bujal adalah perkampungan di luar bandar. Masih banyak tanah kosong di Terengganu, termasuk di sekitar perkampungan itu jika kerajaan negeri benar-benar berhasrat membawa kemajuan dan pembangunan. Tetapi mengapa mesti dikosongkan perkampungan Bujal itu? Lebih mendukacitakan lagi, mengapa mesti dirobohkan masjid yang hampir siap dan telah pun didirikan solat di dalamnya itu?

Para pemimpin Umno Terengganu mendakwa ia dibina tanpa mengikut prosedur dan menyalahi undang-undang. Sedangkan kuil di Selangor itu juga diakui oleh Samy Vellu "dibina tanpa mengikut undang-undang". Tapi apakah semudah itu untuk beliau mengenepikan kepentingan agamanya?

Sikap sama turut ditunjukkan para pemimpin kaum Cina di Pulau Pinang kira-kira setahun lalu. Kejadian hampir sama telah berlaku ke atas Tokong Tou Mu Kong di Bukit Mertajam pada 17 November 2006. Atas alasan pentadbiran ia cuba dirobohkan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Sekumpulan penduduk berhimpun membantahnya sehingga mengundang campur tangan polis. Kekecohan berlaku yang akhirnya mendorong Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon mengarahkan kerja perobohan itu dihentikan serta-merta.

Pembelaan para pemimpin kaum mereka tidak terhenti di situ. Dalam persidangan Dun Pulau Pinang, wakil MCA dan Gerakan bersatu suara mempersoalkan tindakan perobohan tokong itu, walau pun ia dilakukan kerajaan mereka sendiri. Kecaman itu turut disertai wakil pembangkang dari DAP.

Bukankah sikap serupa yang patut diambil para pemimpin Umno dalam soal mempertahankan 'Rumah Allah'? Sewajarnya mereka merasa malu kepada Samy Vellu dan para pemimpin bukan Islam dalam kerabat BN atas kebaculan mereka itu. - mns

Oleh Marhaini Kamaruddin dan Ruhaidini Abdul Kadir


Jeanne Abdullah.

PUTRAJAYA 2 Nov. – Datin Seri Jeanne Abdullah berkata, beliau terkejut apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyatakan hasrat memperisterikannya kerana tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk menjadi isteri Perdana Menteri.

Dalam temu bual rasmi pertama dengan media tempatan sejak mendirikan rumah tangga pada 9 Jun lalu, Jeanne memberitahu, beliau menerima jodohnya dengan Abdullah sebagai ketentuan Allah.

“Selama ini yang saya cari ialah ketenangan hidup. Jadi saya tak mahu kusutkan fikiran. Manusia ini selalu runsingkan tentang banyak perkara khususnya soal material dan inilah yang membuatkan kita selalu susah hati.

“Saya mengikut pesanan ibu saya supaya banyak berdoa kepada Tuhan... itu yang membuatkan fikiran saya tenang,’’ katanya kepada Utusan Malaysia pada sesi suai kenal bersama wartawan di Seri Perdana di sini petang ini.

Jeanne meluahkan perasaannya itu selepas ditanya beberapa kali walaupun sebelum itu beliau keberatan untuk mendedahkan perasaannya terhadap Abdullah secara terbuka pada sesi dialog bersama media yang berlangsung secara santai selama tiga jam di dewan bankuet Seri Perdana.

Sambil menyatakan rasa syukur kerana dipertemukan jodoh dengan lelaki yang baik dan penyayang, Jeanne berkata: “Pak Lah seorang yang sabar. Bagaimana di luar, begitulah juga dia di rumah. Dia tidak ada dua karakter.’’

Menurut Jeanne, selepas menerima lamaran Abdullah, beliau tidak mahu memikirkan tanggapan orang mengenai perkahwinannya.

“Adalah sesuatu yang normal... orang akan fikir apa yang mereka hendak tetapi ia tidak menjadi masalah bagi saya,’’ katanya sambil menambah beliau dan suami sependapat tidak mahu terlalu memikirkan sesuatu masalah sehingga mengganggu tidur.

Ditanya apa yang membuatkannya terpaut hati kepada Abdullah, Jeanne, 54, spontan menjawab: “Pak Lah boleh membimbing saya menjadi Muslim yang baik.’’

Terdahulu dalam sesi dialog bersama wartawan, Jeanne ditanya bagaimana beliau menyesuaikan diri dengan gelaran isteri Perdana Menteri.

Menurutnya, ibarat bertatih, beliau masih belajar setapak demi setapak.

Dalam pertemuan itu, Jeanne yang mengenakan kurung moden batik sifon berona biru muda juga ditanya mengenai rahsia penampilannya.

Katanya: “Saya tak ada masa berjoging dan bersenam. Saya juga tidak pernah buat rawatan muka atau ke spa. Apa yang penting ialah jujur dan ikhlas kepada diri sendiri. Melaluinya anda akan memperoleh ketenangan.’’

Ditanya mengenai perasaan dan persediaannya untuk menghadiri Perhimpunan Agung UMNO minggu depan sebagai isteri Presiden UMNO, Jeanne yang kini menjadi ahli UMNO cawangan Bertam, Kepala Batas di Pulau Pinang berkata, beliau sudah bersedia.

“Tentang perasaan saya, ia hanya akan diketahui apabila saya memasuki dewan (Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra) nanti,’’ ujarnya.

Mengenai langkahnya membantu suami menghadapi pilihan raya umum ke-12 yang akan diadakan tidak lama lagi, Jeanne memberitahu, beliau akan memberi sokongan moral tidak berbelah bagi kepada Abdullah.

Dalam perbualannya dengan wartawan, beliau berkata, isu-isu wanita dan kanak-kanak menggusarkannya dan beliau mahu soal keselamatan golongan itu khususnya kanak-kanak diberi perhatian sewajarnya.

Jeanne menekankan pentingnya ibu bapa meluangkan masa berkualiti bersama anak-anak bagi mengelakkan mereka terjebak dengan gejala sosial dan menjadi mangsa jenayah.

“Masyarakat kadangkala bersikap tidak peduli dan ini amat menyedihkan. Kita perlu menjaga anak-anak dengan betul dan berdoa agar kejadian malang yang menimpa wanita dan kanak-kanak tidak berlaku lagi,’’ ujarnya.

PUTRAJAYA 2 Nov. – Tiada universiti tempatan yang mencapai tahap terbilang dan boleh dianggap bertaraf dunia. Begitulah rumusan daripada Kajian Reputasi Akademik dan Hasil Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Awam (Ares) yang diumumkan hari ini.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed ketika membentangkan hasil kajian tersebut berkata, kajian yang meliputi 10 perkara itu bertujuan mendapatkan persepsi ahli akademik, pihak korporat dan majikan terhadap 17 buah IPTA tempatan.

Menurutnya, Universiti Sains Malaysia (USM) diisytiharkan sebagai universiti terbaik keseluruhan dalam Ares 2006 menerusi kaji selidik yang dilakukan sejak Mei 2005.

Pencapaian USM itu adalah susulan daripada kejayaannya mengungguli skor likert cemerlang dalam empat daripada 10 aspek yang disenaraikan menerusi penyelidikan itu.

Soal selidik ini melibatkan 242 institusi pengajian tinggi awam (IPTA), dua institut ASEAN, sembilan syarikat korporat dan 19 badan profesional menyaksikan USM dan Universiti Malaya (UM) telah dipilih sebagai universiti yang menjadi pilihan paling ramai pelajar.

“USM turut mendahului universiti lain dalam aspek mempunyai reputasi tenaga akademik fakulti yang paling cemerlang sementara Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berada dalam skala baik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis pengisytiharan penubuhan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) di sini, hari ini.

Menurutnya, MQA dan beberapa pensyarah dari UKM dan UM telah dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan soal selidik itu.

Persepsi

Kajian ini merupakan yang pertama seumpamanya dilaksanakan bagi mendapatkan persepsi ahli akademik, pihak korporat dan majikan terhadap IPTA tempatan dan bakal diadakan secara tahunan.

Sepuluh persepsi yang dikemukakan dinilai berdasarkan skor likert satu hingga enam yang bermula daripada terbilang sehingga lemah.

Universiti Darul Iman dan Universiti Malaysia Kelantan tidak termasuk dalam kaji selidik tersebut kerana masih terlalu baru.

Mustapa memberitahu, USM juga dipilih antara yang terbaik berbanding yang lain kerana banyak memberi sumbangan penyelidikan kepada masyarakat.

Dalam penghasilan kualiti siswazah yang bermutu yang merupakan aspek ke-10 yang dinilai dalam kajian itu, tiada satu universiti pun yang tersenarai dalam skala cemerlang dan hanya dikategorikan sebagai skala baik bagi lapan IPTA utama negara.

Sementara itu, keputusan kajian menaraf IPTA yang dijalankan oleh pasukan Sistem Penarafan Institut Pengajian Tinggi Malaysia (Setara) telah memulakan pusingan percubaannya hanya akan diumumkan pada Januari tahun depan.

Oleh Syuhada Choo Abdullah


MENTERI Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed

USM dipilih universiti tempatan paling cemerlang

PUTRAJAYA: Kajian Reputasi Akademik yang dilaksanakan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) mendapati tiada satu pun antara 17 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini yang mencapai tahap terbilang atau bertaraf dunia.

Kajian MQA, yang dulunya dikenali Lembaga Akreditasi Negara (LAN), mendapati hanya Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya mencapai penilaian lima bintang iaitu dikategorikan sebagai cemerlang, sekali gus menduduki senarai teratas dari segi reputasi IPTA di negara ini.

Enam IPTA iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), sekadar meraih empat bintang atau baik.


Baki 10 IPTA iaitu Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeMM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Universiti Utara Malaysia (UUM), mencapai tiga bintang atau memuaskan.

Bagaimanapun, tiada IPTA tersenarai dalam dua kategori terendah iaitu dua bintang yang ditakrifkan sebagai kurang memuaskan atau satu bintang yang disifatkan lemah. Tahap terbilang atau bertaraf dunia diberikan kepada IPTA yang berjaya meraih pencapaian tertinggi enam bintang.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed, berkata kajian MQA terhadap 17 IPTA itu membabitkan 272 responden dengan 242 daripadanya di kalangan IPTA tempatan, dua IPT Asean, sembilan syarikat korporat serta 19 badan profesional dan persijilan.


"Maknanya, mengikut persepsi responden, tiada universiti dalam negara yang mencapai status terbilang bertaraf dunia," katanya selepas merasmikan majlis pengisytiharan penubuhan MQA di sini, semalam. Hadir sama ialah Ketua Eksekutif MQA, Datuk Dr Syed Ahmad Hussein.

Mustapa bagaimanapun berkata, penilaian itu dibuat berdasarkan kaji selidik terhadap 10 persepsi responden terhadap prestasi IPTA dan ia sebenarnya sesuatu yang amat subjektif kerana berasaskan pendapat semata-mata.

Antara aspek penilaian persepsi yang termasuk dalam kajian itu ialah berhubung mutu sesebuah universiti, penyelidikannya, reputasi tenaga akademik di fakultinya, universiti pilihan pelajar, kecemerlangan program akademik dan prestasi graduan.

"Hasil kajian ini sudah dibentangkan kepada universiti terbabit Rabu lalu dan mereka terima secara terbuka. Memang ada sedikit sebanyak pertanyaan... biasalah.

"Secara umumnya, kualiti IPTA di Malaysia adalah baik tetapi banyak ruang lagi untuk meningkatkan mutu pengajian tinggi negara," katanya yang menjelaskan kajian itu dijalankan sepanjang tempoh antara Ogos tahun lalu hingga Julai 2007.

Mustapa juga berkata, MQA sedang mengumpul data daripada semua IPTA untuk pelaksanaan Sistem Penarafan IPTA (Setara) 2006, selepas pusingan percubaan berdasarkan data 2005 sudah selesai dan dibuat penambahbaikan.

Sambil menjelaskan hasil penarafan itu akan diumumkan selewat-lewat awal tahun depan, beliau berkata, IPTA terbabit akan dibahagikan kepada tiga kategori iaitu universiti penyelidikan, 'broadbased universities' dan 'specialized universities'.

"Penarafan ini akan dilakukan secara tahunan. Ada 17 kriteria dibangun berdasarkan amalan terbaik antarabangsa, termasuk melihat penarafan dilakukan beberapa universiti terbaik dunia dan membuat penyesuaian mengikut keadaan negara.

"Hasil penarafan akan dimaklumkan kepada orang ramai. Saya fikir adalah penting untuk telus dan juga kerajaan mengetahui sejauh mana universiti menggunakan dana dan peruntukan secara berkesan untuk mencapai objektif.

"Selain itu, ibu bapa juga perlu tahu universiti mana lebih baik. Malah, setiap pengguna berhak mengetahui universiti mana yang menyediakan pendidikan berkualiti," katanya.

Pada majlis itu, Mustapa turut mengumumkan pelantikan 14 ahli MQA berkuat kuasa 1 November lalu hingga 31 Oktober 2009. Mereka adalah Datuk Dr Muhammad Rais Abdul Karim selaku Pengerusi, Tan Sri Dr Mohamed Salleh Mohamed Yassin (Timbalan Pengerusi).

Ahli MQA ialah Syed Ahmad, Datuk Dr Zulkefli A Hassan, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang, Datuk Thomas George a/l MS George, Tan Sri Ismail Adam, Prof Datuk Dr Hassan Said, Dr Paramjit Singh, Datuk Dr Mahadzir Mohd Khir, Datuk Wee Ka Siong, Datuk Zakaria Hashim, Davies Danavaindran dan Tan Sri Prof Emeritus Dr Gajaraj Dhanarajan.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Penyelidikan menghasilkan batu-bata daripada bahan terbuang oleh saintis dari Universiti Malaya (UM) berjaya meraih anugerah Pingat Diamond-Natural Earth Award.

Majlis penganugerahan itu dilakukan pada pameran British Invention Show (BIS) 2007 di London pada 17 hingga 20 Oktober lalu.

Anugerah tertinggi pameran itu diberikan kepada saintis penyelidikan tersebut, Asrul Mahjuddin Ressang Aminuddin dan Prof. Madya Sreenivasaiah Purushothama Rao, sekali gus menjadi penerima pertama bukan warganegara Britain yang dianugerahkan pingat tersebut.

Menurut Asrul Mahjuddin Ressang, penyelidikan yang diberi nama Sandwich Brick itu menggunakan bahan terbuang seperti plastik, kaca, asbestos dan bahan sisa lain bagi menggantikan komponen utama iaitu pasir untuk menghasilkan batu-bata.

“Ia sekali gus dapat dijadikan sebagai salah satu alternatif penyelesaian masalah lambakan sisa di negara ini yang kini mencecah sehingga 15,000 tan setahun dengan menukarkannya kepada produk yang boleh digunapakai,” katanya ketika ditemui pada majlis pengumuman kejayaan saintis UM di pameran BIS 2007 di sini, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Akademi dan Antarabangsa) UM, Prof. Datuk Dr. Mohd. Amin Jalaludin dan Pengarah Institut Pengurusan, Penyelidikan dan Perundingan UM, Prof. Dr. Nik Meran Nik Sulaiman.

Pada pameran yang sama, UM yang menghantar lapan penyelidikan berjaya menerima tujuh pingat emas serta satu perak termasuk anugerah khas Double Gold (Special Award for Industry) yang diberikan kepada penyelidikan teknologi bioseramik sintetik untuk implan tulang.

Tambah Asrul Mahjuddin Ressang, penyelidikannya yang dimulakan kira-kira dua tahun lalu itu menjadikan kemusnahan harta benda di Indonesia, Sri Lanka dan Thailand akibat bencana tsunami sebagai asas penyelidikan.

Katanya, bencana tsunami yang turut meninggalkan lambakan sampah sarap itu memerlukan satu sistem pengurusan bijak bagi memastikan ia tidak terus mencemarkan alam sekitar.

‘‘Justeru, pasukan penyelidikan kami menjalankan kajian bagi menukar bahan buangan ini menjadi batu-bata yang kemudiannya boleh digunakan semula oleh mangsa tsunami ini untuk membina rumah mereka dengan kos yang lebih murah,” jelasnya.

Beliau menambah, penyelidikan itu yang akan dipatenkan turut menerima beberapa maklum balas positif daripada beberapa pihak industri di United Kingdom yang berminat untuk mengkomersialkannya.

Ia berikutan larangan pihak berkuasa di negara itu yang tidak lagi membenarkan aktiviti mengorek pasir di sungai-sungai sebagai bekalan bahan mentah untuk menghasilkan batu-bata.

Oleh Norfatimah Ahmad, Amirullah Andi Nur

Petunjuk Kajian Reputasi Akademik MQA panduan untuk capai taraf gemilang

KUALA LUMPUR: Universiti Sains Malaysia (USM) yang dipilih Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) sebagai institusi pengajian tinggi awam tunggal (IPTA) dikategorikan cemerlang atau bertaraf lima bintang di negara ini menyifatkan kejayaan itu hasil kerjasama padu warganya secara berpasukan dan berterusan.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Dzulkifli Abdul Razak, berkata kejayaan itu juga hasil daripada penekanan kepada kedudukannya sebagai universiti penyelidikan di samping pelbagai faktor lain, termasuk memiliki kira-kira 70 peratus pensyarah memegang ijazah doktor falsafah (PhD).

"Kita berharap dengan kejayaan ini, tenaga akademik dan pelajar akan terus berganding bahu untuk mempertingkatkan lagi pencapaian dan standard USM. Sesuai dengan kejayaan ini, USM merancang untuk mewujudkan sebuah taman penyelidikan sendiri," katanya ketika dihubungi semalam.

Dzulkifli berkata, hasil Kajian Reputasi Akademik MQA itu memberi petunjuk terhadap keperluan yang harus diberi perhatian USM dalam melaksanakan program pembangunannya pada masa depan.

Mengikut kajian MQA yang diumumkan semalam, mendapati USM berjaya mencapai penilaian lima bintang iaitu dikategorikan sebagai cemerlang, sekali gus menduduki senarai teratas dari segi reputasi IPTA di negara ini.

Dalam pada itu, Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Seri Ibrahim Abu Shah, berkata UiTM bersyukur dengan penarafan berkenaan yang akan melonjakkan lagi nama universiti itu serta meningkatkan keyakinan ramai terhadapnya.

Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan, berkata pihaknya menerima penarafan tempatan kerana ia tepat dan relevan dengan kehendak sebenar IPTA di negara ini.

Katanya, kajian reputasi akademik yang dijalankan MQA pertama kali dilaksanakan dan ia akan menjadi penunjuk kepada prestasi universiti di negara ini.

"Bagaimanapun, saya akan memberi reaksi yang lebih jelas selepas melihat dengan teliti keputusan kajian berkenaan," katanya dihubungi di Bangkok, semalam.

Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Datuk Rafiah Salim, pula berkata penarafan empat bintang yang diperoleh pihaknya wajar dijadikan garis panduan untuk memperbaiki mutu akademik universiti berkenaan, terutama dalam bidang yang mendapat penilaian yang kurang memuaskan.

"Penarafan untuk universiti tempatan tidak boleh dibangga-banggakan, sebaliknya ia bagus untuk dijadikan garis panduan untuk merangka perancangan bagi memperbaiki sebarang kelemahan," katanya.

Rafiah berkata, mengikut laporan dan maklum balas yang diterima daripada hasil kajian itu, UM perlu memperbaiki aspek penyelidikan yang dianggap masih kurang memuaskan.

Dalam pada itu, Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Tan Sri Prof Mohd Zulkifli Mohd Ghazali melahirkan rasa syukur kerana universiti itu masih dikategorikan sebagai terbaik (empat bintang).

"Bagi kami juga, hasil kajian itu memberikan petunjuk bahawa banyak lagi perlu dilakukan bagi meningkatkan kedudukan UTM selepas ini," katanya.

Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Nik Mustapha Raja Abdullah, pula berkata biarpun persepsi yang dibuat itu bersifat subjektif, beliau menganggapnya sebagai satu permulaan baik.

"Sebagai sebuah universiti tempatan yang sudah lama wujud, kita memang menjangkakan akan dinilai sebagai baik atau memuaskan. Ini satu petunjuk yang memerlukan kami semua supaya memberi sokongan untuk memperbaiki semua aspek," katanya.

Mengenai persepsi oleh bukan ahli akademik, beliau berkata ia mungkin dilihat dari perspektif berbeza.

Oleh SAIFUL HAIZAN HASAM

SEREMBAN 2 Nov. – Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff digantung tugas berikutan beliau dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga pertuduhan semalam.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd. Najib Abdul Aziz berkata, tindakan itu merupakan prosedur terkandung dalam Perintah Am Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Kalau mengikut prosedur, orang yang kena tindakan mahkamah digantung tugas sehinggalah kes tersebut selesai,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan di sini, hari ini.

Semalam, di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Ramli menghadapi dua tuduhan gagal mengisytiharkan harta berupa dua petak ruang pejabat dan 154,000 unit saham serta terlibat dalam perniagaan.

Rabu lalu, Ramli mengadakan sidang akhbar tergempar dan membuat pengakuan bahawa beliau merupakan pegawai kanan polis yang laporkan media memiliki aset RM27 juta serta sedang disiasat Badan Pencegah rasuah (BPR) namun menafikan memiliki aset sebanyak itu.

Mengulas mengenai kedudukan Ramli dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas ini, Mohd. Najib menegaskan: “Biarlah mahkamah yang tentukan kes dia dulu, kalau mahkamah kata bersalah, bersalahlah dan kalau mahkamah kata tak bersalah, tak bersalahlah dia.”

Tambah beliau, apa juga kejadian yang tidak baik membabitkan pasukan polis pasti menarik perhatian masyarakat dan ia sedikit sebanyak telah menjejaskan kredibiliti pasukan.

Bagaimanapun, beliau menegaskan moral anggota polis secara amnya tidak terjejas dan menasihatkan semua anggota agar menjaga disiplin.

“Bagi yang menjalankan tugas dengan betul, mereka tidak perlu risau apa-apa,” tegasnya.

Beliau yang akan bersara 13 November ini menasihatkan semua pegawai dan anggota polis agar menjalankan tugas mereka dengan baik, telus, bersih, cekap dan beramanah.

Katanya, tahap disiplin masih boleh dipertingkatkan dan paling penting pegawai dan anggota wajib mematuhi semua peraturan dan arahan yang ditetapkan.

Oleh Hussain Said

SEREMBAN: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff yang didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga tuduhan kelmarin, digantung tugas sehingga kesnya diputuskan mahkamah.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Najib Abdul Aziz, berkata tindakan penggantungan kerja itu adalah prosedur biasa seperti yang ditetapkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

"Ikut prosedur yang diamalkan apabila seseorang (penjawat awam) dihadapkan ke mahkamah, dia akan ditahan kerja hingga kesnya selesai. Ini peraturan yang diamalkan dan beliau (Ramli) juga tertakluk kepada peraturan itu," katanya di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan sempena persaraannya selepas berkhidmat 38 tahun 13 November ini. Hadir sama Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Mohd Noh Kandah.

Mohd Najib bagaimanapun berkata, selepas kes mahkamah selesai nanti, terpulang kepada pucuk pimpinan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menentukan kedudukan Ramli.

�Soal berhubung sama ada seorang pemangku untuk jawatan itu akan dilantik atau siapa yang akan dipilih juga akan ditentukan oleh Ketua Polis Negara (Tan Sri Musa Hassan),� katanya.

Ramli, 55, didakwa di mahkamah oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) atas tiga tuduhan - dua kerana tidak mendedahkan maklumat sebenar harta dan saham miliknya, manakala satu lagi menjadi pengarah sebuah syarikat.

Beliau yang ditahan selepas datang ke Ibu Pejabat BPR di Putrajaya, kira-kira jam 11.45 pagi, kelmarin bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap ketiga-tiga tuduhan itu. Ramli yang menyertai PDRM pada 1979, adalah pegawai tertinggi polis yang didakwa BPR setakat ini.

Ramli mengaku tidak bersalah terhadap ketiga-ketiga tuduhan itu dan dibebaskan dengan ikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu tarikh perbicaraan yang ditetapkan pada 15 Januari depan.

Mohd Najib berkata, pihaknya juga tidak perlu mengadakan siasatan dalaman atau mengambil tindakan tatatertib terhadap Ramli kerana beliau sudah dihadapka ke mahkamah dan menyerahkan kepada mahkamah menentukan kesnya.

Ditanya mengenai semakin ramai pegawai dan anggota polis didakwa di mahkamah atas pelbagai kesalahan sejak kebelakangan ini, Najib berkata ia mungkin menjejaskan imej pasukan keselamatan itu tetapi percaya ia tidak menjejaskan keyakinan masyarakat.

"Bagaimanapun, saya ingin menasihatkan semua pegawai dan anggota supaya sentiasa berusaha menjaga imej pasukan dengan menjalankan tugas masing-masing mengikut peraturan serta arahan yang sudah ditetapkan.

"Saya percaya jika mereka menjalankan tugas mengikut peraturan dan arahan yang sudah digariskan, mereka tidak perlu khuatir atau bimbang dikenakan tindakan," katanya yang percaya kes itu tidak akan menjejaskan moral pasukan.

Oleh Norila Daud

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Langkah pemantauan yang dilakukan oleh para pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang ditempatkan di beberapa jabatan dan agensi kerajaan telah membolehkan jabatan dan agensi itu meraih keuntungan berlipat kali ganda.

Timbalan Ketua Pengarah BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, ada agensi kerajaan berjaya meraih keuntungan dalam tempoh yang singkat tidak lama selepas BPR menempatkan pegawai mengawasi agensi itu.

Beliau memberikan contoh pemantauan selama dua tahun di Amanah Raya Berhad telah membolehkan agensi tersebut meraih keuntungan daripada RM3 juta pada 2004 kepada RM19 juta pada 2005 dan RM40 juta pada 2006.

‘‘Ekoran kejayaan itu, pegawai BPR juga telah diletakkan di Tenaga Nasional Berhad (TNB) berikutan banyak kes kehilangan kabel TNB dilaporkan berlaku.

“Sejak pegawai BPR diletakkan di TNB, sebanyak lapan pegawai syarikat milik kerajaan itu telah ditahan atas kesalahan rasuah,’’ katanya.

Abu Kassim berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Peranan BPR Dalam Mempromosi Bebas Rasuah di Sektor Swasta pada Seminar Perkongsian Awam-Swasta Dalam Membanteras Rasuah dan Memelihara Integriti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Seminar itu dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Menurut Abu Kassim, permintaan menggunakan perkhidmatan pegawai BPR di jabatan, agensi dan syarikat milik kerajaan (GLC) semakin banyak sejak kebelakangan ini.

Untuk meningkatkan usaha membanteras rasuah, beliau memberitahu, pihaknya akan menghantar beberapa pegawai bersara bekerja secara kontrak di agensi-agensi kerajaan yang memerlukan.

Beliau memberitahu, tidak lama lagi BPR akan mengadakan perkongsian bijak dengan Pos Malaysia Berhad, Telekom Malaysia Berhad, Institut Sistem Mikro Elektrik Malaysia (Mimos) dan Amanah Raya Berhad bagi mewujudkan suasana bebas rasuah di syarikat dan agensi itu.

Selain itu, BPR juga bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak swasta untuk menggariskan secara komprehensif etika pekerjaan, menerapkan profesionalisme di kalangan kakitangan dan mengukuhkan integriti institusi masing-masing.

Sementara itu, Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan memberitahu sidang akhbar pada seminar itu bahawa peningkatan kesedaran di kalangan orang ramai tentang bahaya rasuah memudahkan BPR menjalankan tugas.

Menurut beliau, sejak dua tahun lalu sebanyak 50 peratus daripada orang yang menawarkan (pemberi) rasuah ditangkap berbanding sebelum ini hanya penerima rasuah yang didakwa.

‘’Saya gembira kerana kerjasama di kalangan orang ramai semakin baik dan ini memudahkan kami melaksanakan tugas,’’ katanya.

Ditanya apakah ada lagi tangkapan selepas selepas penahanan dan pendakwaan ke atas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff, Ahmad Said hanya menjawab: ‘’Saya tidak mahu menakutkan orang, tunggulah... tentu ada.’’

Ditanya sama ada BPR boleh bertindak sekiranya terdapat perbuatan rasuah dalam parti-parti politik, Ahmad Said menegaskan, tindakan membanteras rasuah diambil tanpa mengira siapa.


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menerima cenderamata daripada angkasawan negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor sambil diperhatikan oleh Dr. Jamaluddin Jarjis (kanan) dan Mejar Dr. Faiz Khaleed semasa membuat kunjungan hormat di Istana Terengganu, Kuala Lumpur, semalam. – Gambar ASWAD YAHYA.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Yang di- Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mahu kejayaan angkasawan negara melaksanakan misi di angkasa lepas dijadikan permulaan era baru kebangkitan generasi muda dalam memastikan Malaysia terus maju pada masa depan.

Seri Paduka bertitah, misi berkenaan perlu dijadikan platform ke arah matlamat tersebut dengan menggalakkan golongan muda khususnya pelajar sekolah berlumba-lumba menuntut ilmu.

Justeru, Tuanku Mizan mahu kedua- dua angkasawan negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan Mejar Dr. Faiz Khaleed turun padang berkongsi pengalaman di angkasa lepas dan latihan yang mereka jalani dengan pelajar sekolah.

“Beta gembira jika anak-anak muda ini menganggapnya sebagai era baru kebangkitan serta kesedaran untuk memenuhi hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membina modal insan demi masa depan negara.

“Harapan beta supaya anak-anak muda di negara ini menuntut ilmu sebagai kewajipan supaya kecemerlangan tersebut diteruskan,’’ titah Seri Paduka ketika menerima menghadap Sheikh Muszaphar dan Faiz di Istana Terengganu di sini hari ini.

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis kepada pemberita selepas majlis berkenaan.

Dalam pertemuan tersebut, Seri Paduka mengucapkan tahniah di atas kejayaan Sheikh Muszaphar dan Faiz yang diiktiraf sebagai angkasawan.

Seri Paduka melahirkan kesyukuran kerana Sheikh Muszaphar selamat berlepas ke angkasa lepas dan kembali semula ke Bumi.

Oleh WAN SYAMSUL AMLY

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Siti Salmah Jasni, 18, yang menjalani pembedahan pemindahan jantung dan paru-paru di Institut Jantung Negara (IJN) di sini dilaporkan masih belum sedar selepas dibedah selama lapan jam.

Pembedahan itu yang berakhir pada pukul 6 pagi tadi dianggap berjaya tetapi pihak IJN terpaksa menunggu 72 jam lagi sebelum membuat sebarang rawatan susulan.

“Kita perlu menunggu. Sehingga sekarang tiada sebarang tindak balas negatif berlaku terhadap kedua-dua organ tersebut walaupun tekanan darah Siti Salmah didapati agak rendah.

“Dia masih belum sedarkan diri di unit rawatan rapi (ICU) IJN. Bagaimanapun, situasi itu sebenarnya normal kepada mana-mana pesakit yang menjalani pembedahan besar seperti ini,’’ kata satu sumber di sini hari ini.

Utusan Malaysia difahamkan, pemindahan organ jantung dan paru-paru terpaksa dilakukan serentak kerana jantung Siti Salmah didapati bengkak.

“Untuk mengelakkan pembedahan susulan dibuat, kita jalankan terus pembedahan kedua-dua organ itu sekali gus.

“Organ yang diperoleh dari Kedah semalam sesuai dengan Siti Salmah. Paru-paru dan jantung wanita yang terlibat dalam kemalangan itu juga berada dalam keadaan baik,’’ ujarnya.

Siti Salmah yang menghidap penyakit Hipertensi Pulmonari menjalani pembedahan pemindahan jantung dan paru-paru selepas keluarga seorang wanita yang meninggal dunia akibat kemalangan di Kedah bersetuju untuk mendermakan semua organ dan tisu badan wanita berkenaan.

Organ jantung dan paru-paru untuk Siti Salmah itu dibawa ke IJN dengan penerbangan ihsan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menggunakan pesawat C-130 TUDM yang mendarat di Subang dekat sini pada pukul 1.30 pagi ini.

Sementara itu, bapa Siti Salmah, Jasni Zainal, 52, ketika ditemui berkata, anaknya tersenyum ketika menenangkan ibunya yang menangis teresak-esak sebelum dia masuk ke dewan pembedahan IJN malam tadi.

‘‘Adik (panggilan manja Siti Salmah) tidak takut langsung. Dia cuma senyum dan memujuk ibunya supaya berhenti menangis sebelum dia dibedah,” kata Jasni.

Beliau menambah: “Pembedahan sudah selesai. Kita kini sabar menanti dan reda dengan apa sahaja yang akan berlaku. Kita sudah berikhtiar.’’

Menurut Jasni, isterinya, Sabariah Mustaffa, 49, sebenarnya terlalu terkejut apabila dimaklumkan anaknya akan menjalani pembedahan pindahan jantung dan paru-paru sekali gus.

‘‘Dia terdiam dan menyerahkan kepada saya dokumen persetujuan ibu bapa untuk pembedahan.

‘‘Saya bersetuju dengan pembedahan itu kerana yakin dengan keupayaan pasukan pembedahan IJN. Syukur pembedahan itu selamat,’’ ujarnya.

Jasni memberitahu, isterinya turut tergamam apabila difahamkan inilah kali pertama jantung dan paru-paru dipindahkan secara serentak ke tubuh seorang pesakit IJN.

‘‘Jantung adik bengkak. Jadi untuk mengelakkan pembedahan susulan untuk jantung, doktor mengesyorkan ia dibuat sekali gus,’’ jelasnya.

Menurut Jasni, beliau sendiri sepatutnya pulang ke Johor hari ini untuk menyelesaikan pelbagai urusan kerjanya dan menguruskan permohonan cuti sakit dari sekolah Siti Salmah.

‘‘Radiator kereta saya pula pecah. Jadi saya mengambil keputusan untuk tinggal di sini dua atau tiga hari lagi,’’ katanya.

Jasni seterusnya memuji akhbar Utusan Malaysia yang berkempen mencari penderma paru-paru anaknya. Beliau juga terhutang budi kepada semua tenaga kerja Institut Perubatan Respiratori (IPR) dan IJN.

Kisah Siti Salmah, pelajar Sekolah Menengah Tunku Abdul Rahman Putra, Kulai yang menunggu sumbangan jantung dan paru-paru dipaparkan dalam Utusan Malaysia dua minggu lalu.

Sejak itu pelbagai usaha dilakukan untuk membantunya mendapatkan organ baru sebagaimana pesakit jantung Tee Hui Yee yang selamat menjalani pembedahan pada awal bulan lalu.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mendakwa pernah ditawarkan rasuah bernilai jutaan ringgit dinasihatkan supaya segera melaporkannya kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata, jika Nik Aziz gagal berbuat demikian, tindakan undang-undang boleh dikenakan terhadap beliau mengikut Seksyen 17, Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Di bawah seksyen itu, mana-mana orang yang tidak mematuhi subseksyen (1) adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya.

Justeru, Nik Aziz perlu melaporkan perkara itu kepada pihaknya seperti mana diperuntukan di bawah akta tersebut.

“Saya akan bertanyakan perkara itu kepada Pengarah BPR Negeri Kelantan sama ada Nik Aziz telah membuat aduan terhadap dakwaannya itu,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran Seminar Perkongsian Awam-Swasta Dalam Membanteras Rasuah dan Memelihara Integriti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Ahmad Said mengulas perkara itu berikutan kenyataan Nik Aziz kepada Bernama baru-baru ini yang menyebut: “Saya pun orang hendak beri berjuta-juta tapi ingat ke neraka buat apa. Duit banyak, masuk neraka di mana cerdiknya kita.”

Beliau menambah, ada kemungkinan yang Nik Aziz tidak menyedari bahawa tawaran rasuah jutaan ringgit seperti yang dinyatakannya itu perlu dilaporkan.

“Sekiranya perkara itu tidak dilaporkan kepada BPR, bagaimana hendak membanteras rasuah di negara ini,” jelasnya.

Oleh Abdul Razak Raaff

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan mengambil keterangan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengaku pernah ditawarkan rasuah bernilai jutaan ringgit sepanjang mentadbir negeri itu sejak 17 tahun lalu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Ahmad Said Hamdan sudah mengarahkan Pengarah BPR Kelantan, Md Yusoff Md Zain untuk menyiasat perkara itu, termasuk sama ada Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas, pernah membuat laporan berhubung isu berkenaan.

Katanya, mereka dijangka menemui Nik Abdul Aziz minggu depan untuk mengambil keterangan.

"Beliau (Nik Abdul Aziz) sepatutnya terus melaporkan kepada BPR jika ditawarkan rasuah jutaan ringgit daripada pihak tertentu kerana kegagalan berbuat demikian sudah dianggap kesalahan mengikut Seksyen 17 Akta Pencegahan Rasuah 1997.

"Saya tidak tahu sama ada orang tidak menasihatkan beliau atau sebaliknya tetapi Pengarah BPR Kelantan diarah melihat perkara itu," katanya pada sidang akhbar Seminar Perkongsian Sektor Awam dan Swasta Bagi Membanteras Rasuah dan Melindungi Integriti, di sini semalam.

Isnin lalu, media melaporkan Nik Abdul Aziz mendakwa pernah ditawarkan rasuah bernilai jutaan ringgit daripada pihak tertentu sepanjang mentadbir Kelantan tetapi menolaknya kerana menganggap pemberi atau penerima rasuah golongan rendah pemikiran.

"Orang hendak beri (saya) berjuta-juta tetapi kerana ingatkan neraka (saya tolak), buat apa? Duit banyak tapi masuk neraka, di mana cerdiknya?" katanya.

Ahmad Said berkata, semua pihak perlu segera melaporkan kepada BPR jika ditawarkan rasuah kerana ia dapat membantu kerajaan membanteras gejala berkenaan.

Dalam perkembangan lain, ketika ditanya sama ada BPR mengendalikan siasatan kes berprofil tinggi selain yang membabitkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff yang didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini kelmarin, beliau enggan mengulas lanjut.

"Insya-Allah memang ada tetapi tunggulah... kita akan umumkan hujung tahun ini," katanya.

Oleh Amirullah Andi Nur


KEJAYAAN NEGARA: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menerima cenderahati daripada Dr Sheikh Muszaphar Shukor (kiri) dan Dr Faiz pada majlis menghadap di Istana Terengganu di Kuala Lumpur, semalam.

Butiran lengkap program akan dibentang kepada Kabinet untuk kelulusan: Jamaluddin

KUALA LUMPUR: Butiran lengkap memorandum persefahaman (MoU) program pembangunan industri aeroangkasa bagi jangka panjang dengan Russia, dijangka dibentangkan kepada Kabinet untuk kelulusan awal tahun depan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis, berkata proses perbincangan dengan negara terbabit menerusi Agensi Angkasa Russia (Roscosmos) dimulakan sebaik mendapat tawaran itu, baru-baru ini.

Katanya, kajian terperinci perlu dilakukan sebelum butiran MoU itu dimuktamadkan dan ditandatangani, sekali gus diperakukan Kabinet bagi memastikan ia memberi faedah kepada rakyat dan negara ini.


"Antara perkara penting yang dijangka dimasukkan dalam MoU itu adalah pengesahan kerajaan menerima tawaran Russia untuk menghantar seorang lagi angkasawan negara pada 2010 atau 2011," katanya.

Beliau berkata demikian selepas bersama dua angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan Mejar Dr Faiz Khaleed mengadakan kunjungan hormat ke atas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di pejabatnya, di sini, semalam.

Pertemuan kira-kira 40 minit itu turut disertai Ketua Delegasi Saintifik Program Angkasawan Negara, Prof Dr A Rahman A Jamal dan Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh.

TURUT BERMINAT: Anakanda Yang di-Pertuan Agong, Tengku Fatmatul Zaharah, 6, bergambar dengan Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Faiz, semalam.

Jamaluddin berkata, selain penghantaran angkasawan kedua, MoU dengan Russia itu dijangka membabitkan cadangan kerjasama menempatkan satelit komunikasi negara di angkasa, di samping membantu RazakSat, satelit remote sensing Malaysia.

Selain itu, Russia menjemput Malaysia mengambil bahagian dalam Sistem Satelit Navigasi Orbit Global Russia (Glonass) iaitu sistem yang menggunakan isyarat radio bagi mengesan manusia dan kenderaan di atas permukaan bumi.

Glonass dikendalikan Russian Space Forces. Sistem sama di Amerika Syarikat ialah Sistem Pengesanan Global (GPS).

Jamaluddin juga mengesahkan Dr Muszaphar dan Dr Faiz akan berlepas ke Moscow pada malam Isnin atau pagi Selasa ini, untuk menghadiri upacara penerimaan anugerah pengiktirafan sebagai angkasawan daripada Roscosmos.

Dr Muszaphar yang berada di angkasa lepas selama 11 hari bermula 10 Oktober lalu, kembali ke tanah air pada malam Ahad lalu bagi menghadiri majlis pengebumian adik lelakinya, Sheikh Mustafa Shukor di Seremban.

Ia kemudian disusuli Dr Faiz yang juga calon utama angkasawan bagi misi kedua negara, dua hari selepas itu.

Dalam pada itu, Jamaluddin berkata, kejayaan Dr Muszaphar menjejakkan kaki ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) berjaya membangkitkan minat golongan muda negara untuk menceburi bidang aeroangkasa.

Malah, katanya, pencapaian itu berjaya memacu bidang berkenaan sebagai satu sumber baru yang penting untuk pembangunan ekonomi negara bagi jangka panjang.

"Kalau 50 tahun lalu, Russia berjaya membangkitkan semangat anak muda negaranya untuk mempelajari aeroangkasa, sebelum disusuli Amerika Syarikat, kini giliran kita pula berbuat demikian," katanya.

Mengenai pertemuan dengan Najib, Jamaluddin berkata, Timbalan Perdana Menteri merakamkan penghargaan kepada Russia atas tawarannya untuk membantu Malaysia memajukan industri aeroangkasa.

Sementara itu, Zulkeffeli berkata, persiapan untuk penghantaran angkasawan kedua negara akan diteruskan secara berperingkat termasuk latihan selama tiga bulan di Russia dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Zulkeffeli juga mengesahkan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz akan menemui bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sekembalinya mereka dari Moscow.

Oleh Anwar Husin dan Jalal Ali Abdul Rahim

KUALA LUMPUR: Pendakwaan ke atas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff, tidak akan menjejaskan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM), kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

"Kita ikut prosedur kerana orang itu (Ramli) didakwa sebagai seorang kakitangan kerajaan, (jadi) saya tidak rasa imej polis terjejas," katanya selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Polis Diraja Malaysia (PDRM) sempena Aidilfitri di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak, di sini, malam tadi.

Beliau diminta mengulas mengenai imej polis yang dijangka terjejas berikutan pendakwaan ke atas Ramli, iaitu orang nombor tiga dalam PDRM.

Musa berkata, penggantungan tugas Ramli juga dibuat berdasarkan prosedur tatatertib bagi pegawai kerajaan yang didakwa di mahkamah.

Beliau bagaimanapun enggan menyatakan siapa yang bakal mengambil tempat Ramli.

"Saya tidak boleh beri tahu sekarang, tunggulah takkan saya nak dedahkan kerana saya tidak tahu, (nama pengganti) kena hantar ke SPP (Suruhanjaya Perkhidmatan Polis) dulu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Musa berkata, polis sudah mengenal pasti dalang yang mengedar gambar mangsa bunuh dan penderaan seksual, Nurin Jazlin Jazimin, 8, di internet.

"(Individu berkenaan) sudah dikenal pasti dan kita akan ambil tindakan tidak lama lagi," katanya.

Musa bagaimanapun enggan memberikan maklumat lanjut termasuk nama individu dan bilangan yang dikenal pasti itu.

"Mengapa saya perlu bagi tahu (maklumat) pada awak. Sebaik dia didakwa di mahkamah, kamu akan tahu siapa.

"Kita akan ambil tindakan tidak lama lagi, tunggulah saya tidak boleh beri maklumat sekarang," katanya sambil mengakui polis masih meneruskan siasatan kes Nurin.

Gambar yang disebar secara meluas di internet melalui e-mel oleh pihak tidak bertanggung jawab itu antara lain menunjukkan mayat Nurin ketika ditemui dalam beg pakaian dengan kakinya dilipat ke atas.
Oleh Sazarina Shahrim

Kos import tepung naik: Shafie

KUALA LUMPUR: Kenaikan harga roti antara 10 sen hingga 30 sen bermula kelmarin berpatutan berikutan kenaikan sehingga 70 peratus kos mengimport tepung gandum diperkaya yang terpaksa ditanggung syarikat pengeluar.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Shafie Apdal, bagaimanapun berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan syarikat pengeluar bagi membincangkan isu kenaikan harga roti berkenaan tidak lama lagi.

"Kita hanya benarkan kenaikan jika ia berpatutan. Mereka (syarikat pengeluar) meminta lebih tinggi daripada harga kenaikan ini jadi kita anggap harga yang mereka naikkan itu berpatutan," katanya kepada pemberita selepas majlis makan malam dan sambutan Aidilfitri Kelab Umno Luar Negara di sini, semalam.

Kelmarin tinjauan Berita Harian mendapati pelbagai jenis dan ukuran roti yang dibekalkan dua pengeluar dijual dengan harga baru iaitu peningkatan antara 10 sen hingga 30 sen.

Dalam ucapannya sebelum itu, Mohd Shafie berkata, harga tepung gandum di negara ini adalah rendah iaitu sekitar RM1.30 sekilogram berbanding di Indonesia (Rp1.90 sekilogram) dan Singapura ($2.10 sekilogram).

"Bagaimanapun, masih ramai yang merungut apabila harga tepung naik sedikit," katanya.

Shafie yang juga Pengerusi Jawatankuasa Khas Hal Ehwal Pelajar Luar Negara turut menasihatkan pelajar Malaysia yang melanjutkan pelajar di luar negara supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan dan dakyah pembangkang yang memburukkan kerajaan.

"Kita jangan terus percaya, cari bukti dulu mengenai dakwaan mereka. Kita tidak mahu generasi muda Malaysia menjadi golongan yang mudah terpengaruh dengan perkara seperti itu," katanya.
Oleh Anwar Hussin

KUALA LUMPUR: Kerajaan membatalkan permohonan Ketua Unit Pendakwaan di Pejabat Peguam Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, untuk bersara pilihan, minggu lalu, kerana masih memerlukan khidmatnya.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, berkata persaraan awal bukanlah satu hak untuk mana-mana individu, ia terpulang kepada kerajaan untuk menerima atau menolaknya.

"Dalam kes ini, kerajaan berpendapat perkhidmatan Mohd Yusof masih diperlukan," katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Beliau berkata, jawatan terbaru yang akan diisi Mohd Yusof akan ditentukan kemudian oleh Jabatan Peguam Negara selepas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, pulang dari perbicaraan kes tuntutan bertindih Pulau Batu Putih yang diadakan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, Belanda.

Jawatan lamanya sebagai ketua unit pendakwaan sudah diisi oleh Tun Abdul Majid Tun Hamzah, 1 Oktober lalu.

Pada 11 September lalu, Abdul Gani mengesahkan spekulasi Mohd Yusof, 52, dan Ketua Unit Kes Berprofil Tinggi, Timbalan Pendakwa Raya Sallehuddin Saidin, 44, akan bersara pilihan, selepas menghantar surat berkaitan, Ogos lalu.

Abdul Gani juga berkata, permohonan kedua-dua pegawai kanan itu diluluskan kerana menerima tawaran dari luar dan sudah bercuti sebelum bersara. Bagaimanapun, difahamkan permohonan Mohd Yusof dibatalkan, minggu lalu.

Mohd Yusof sepatutnya memulakan tugas barunya di Suruhanjaya Sekuriti (SC), kelmarin.

Salehuddin pula sudah beralih bidang dengan menjadi peguam dan membuka pejabat guamannya di Shah Alam.

Mohd Yusof ketika dihubungi semalam mengesahkan sudah menerima surat pembatalan persaraan pilihannya yang dilakukan pada September lalu.

"Saya mengesahkan kebenaran untuk bersara pilihan sudah dibatalkan. Saya tidak ada sebarang ulasan berhubung perkara itu," katanya tanpa mengulas lanjut.

Mohd Yusof berkata, beliau kini masih dengan Jabatan Peguam Negara, sama seperti sebelum beliau mengemukakan permohonan bersara pilihan.

Mohd Yusof, lepasan undang-undang Universiti Malaya, menyertai perkhidmatan guaman dan badan kehakiman pada 1981 sebagai majistret di Melaka dan dilantik mengetuai Unit Pendakwaan Pejabat Peguam Negara pada 2002.

Oleh Rudy Syareme Sheriffudin


MASIH BERLELUASA: Sazali (dua dari kiri) melihat gambar bekas pemimpin al-Arqam, Ashaari Muhammad yang dirampas dalam serbuan di sebuah rumah di Taman Desa Ara, di Georgetown, kelmarin.

Isteri bekas pemimpin kumpulan diberkas ketika sampai amanat

GEORGETOWN: Seramai 51 orang, termasuk isteri bekas pemimpin al-Arqam, Hatijah Aam, ditahan kerana disyaki cuba menghidupkan semula ajaran Aurad Muhammadiah yang diharamkan dalam serbuan di sebuah rumah di Taman Desa Ara, Sungai Ara dekat sini, kelmarin.

Wanita berusia 53 tahun itu bersama 50 yang lain termasuk dua remaja bawah umur, ditahan kira-kira jam 10.15 malam oleh sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (Jaipp) dengan bantuan polis.


Semua 27 lelaki dan 24 wanita termasuk masing-masing seorang remaja lelaki dan perempuan berusia 13 dan 15 tahun dibawa ke Balai Polis Bayan Baru untuk diambil keterangan sebelum dibebaskan dengan jaminan polis.

Pengarah Jaipp, Sazali Hussein, berkata ketika pemeriksaan dilakukan, dua lelaki dan dua wanita, termasuk Hatijah sedang duduk di atas sofa, manakala pengikut yang lain bersila di lantai.

Katanya, siasatan awal mendapati ia adalah satu perjumpaan dengan semua pengikut berhimpun dalam rumah itu, dipercayai untuk mendengar amanat yang mahu disampaikan oleh Hatijah.


"Anggota penguat kuasa agama menggeledah rumah itu dan menemui beberapa dokumen, buku tulisan Ashaari Muhammad (bekas pemimpin al-Arqam), poster, tasbih dan poster Rufaqa.

"Mereka dipercayai cuba untuk menghidupkan semula secara sulit ajaran yang diharamkan kerajaan," katanya ketika dihubungi, semalam.

Sazali berkata, siasatan awal mendapati mereka yang ditahan dipercayai pengikut setia ajaran itu dan terdiri daripada pensyarah institusi pengajian tinggi awam, guru dan pengurus syarikat.

Katanya, kumpulan berkenaan juga berasal dari beberapa negeri termasuk Pahang, Terengganu, Perak dan Kedah.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 9, 12 dan 13, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Pulau Pinang 1996 atas kesalahan ingkar arahan pihak berkuasa agama, pendapat yang bertentangan dengan fatwa dan penerbitan agama yang bertentangan hukum syarak.

Oleh Tuan Nazuri Tuan Ismail


SYIAR ISLAM: Sultan Sharafuddin Idris Shah bersama Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Tuanku Haminah Hamidun melihat model Astana Mahkota Puri, Klang sempena lawatan ke Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz, Klang, semalam.

Pihak jadikan masjid tempat tonjolkan diri ditegur

KLANG: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kecewa dengan tindakan segelintir umat Islam di negeri itu yang cuba menjadikan surau dan masjid sebagai tempat menonjolkan diri dan bertindak angkuh.

Baginda bertitah, ini terbukti apabila ada ahli kariah surau di negeri itu yang membawa isu pelantikan ahli jawatan kuasa surau ke mahkamah hanya kerana tidak puas hati dengan pelantikan itu.


"Sepatutnya isu pelantikan jawatan kuasa surau atau masjid boleh diselesaikan dengan berhemah serta bijaksana dan tidak perlu perasaan tidak puas hati ini diterjemahkan dalam bentuk protes secara senyap seperti mengadakan solat dua imam.

"Tindakan ini tidak akan menjernihkan suasana tetapi semakin mengeruhkan keadaan termasuk menjejaskan surau dan masjid serta mencemarkan Islam," titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika merasmikan Masjid Kampung Sungai Udang di sini yang berharga hampir RM5 juta dan siap sepenuhnya pada 18 September 2005.


Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo; Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Datuk Mohamad Azib Mohd Isa; Mufti negeri, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi.

Sultan Sharafuddin mencadangkan supaya institusi masjid membuat penilaian prestasi terhadap ahli jawatankuasanya, pencapaian ekonomi masjid dan pembabitan orang ramai di masjid berkenaan.

Baginda juga menyarankan masjid memperkenalkan slogan Mesra Jemaah yang memberi peluang ahli kariah menggunakan semua kemudahan yang disediakan di masjid dengan sebaiknya.

Sementara itu, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan menerima lawatan Diraja Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Sultanah Tuanku Haminah Hamidun ke Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz, di sini petang semalam.

Lawatan lebih sejam itu adalah lawatan tetamu Diraja pertama ke galeri yang menempatkan pelbagai artifak sejarah pemerintahan Sultan Selangor terdahulu sehingga kini, sejak ia dibuka secara rasmi pada 20 Oktober lalu.Sultan Sharafuddin berkenan memberi penerangan kepada Sultan Abdul Halim mengenai pelbagai artifak sejarah keluarga Diraja termasuk gambar keluarga Diraja, pingat darjah kebesaran yang diterima Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah serta hadiah yang diterima.

Pasangan Diraja itu kemudian diraikan Sultan Sharafuddin di Istana Alam Shah dalam jamuan petang.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Perbicaraan tuntutan bertindih Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge antara Malaysia dan Singapura akan didengar di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda, Selasa ini.

Perbicaraan akan berlangsung di Peace Palace, The Hague selama 17 hari di hadapan Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh.

Delegasi Malaysia diketuai oleh Penasihat Hal Ehwal Luar kepada Perdana Menteri, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad dan Duta Malaysia ke Belanda, Datuk Noor Farida Ariffin bertindak sebagai wakil bersama.

Manakala Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengetuai barisan enam peguam yang akan membentangkan hujah-hujah secara lisan bagi mempertahankan tuntutan Malaysia ke atas ketiga-tiga pulau itu.

Lain-lain dalam pasukan itu ialah Sir Elihu Lauterpacht dan James Crawford, kedua-duanya profesor Undang-undang Antarabangsa di Universiti Cambridge; Nicolaas Jan Schrijver, profesor Undang-undang Antarabangsa Awam, Universiti Leiden; Marcelo G. Kohen, profesor Undang-undang Antarabngsa, Graduate Institute of International Studies, Geneva; dan Penelope Nevill, pensyarah kolej, Downing College, Universiti Cambridge.

Pusingan pertama pembentangan hujah-hujah lisan akan dimulakan oleh Singapura selama empat hari bermula dari 6 hingga 9 November diikuti dengan Malaysia pada minggu berikutnya.

Pusingan kedua pembentangan hujah-hujan lisan juga akan dimulakan oleh Singapura pada 19 November dan 20 November.

Malaysia akan mengakhiri hujah-hujahnya pada 22 dan 23 November. Keputusan kes dijangka diumumkan enam bulan selepas tarikh tersebut.

Isu tuntutan bertindih ke atas pulau itu timbul apabila Singapura mula mempertikaikan kedaulatan negara ke atas Pulau Batu Puteh pada 1980, 25 tahun selepas berpisah dengan Malaysia.

Satu perjanjian khas telah ditandatangani pada 6 Februari 2003 oleh kedua-dua negara itu untuk membawa isu tersebut ke ICJ bagi menyelesaikan pertikaian tersebut.

Dengan termeterainya perjanjian itu, keputusan berhubung kedaulatan pulau tersebut serta dua lagi pulau batu berhampirannya akan ditentukan oleh mahkamah berkenaan.

Wisma Putra telah berusaha menyelesaikan pertikaian itu sejak lebih sedekad lalu dengan perbincangan dua hala yang pertama diadakan pada tahun 1993 dan kedua pada tahun 1994. Kedua-dua perbincangan itu bagaimanapun tidak berjaya menyelesaikan pertikaian tersebut.

Hakim

Sebanyak 15 hakim lain bersidang sepanjang kes tersebut termasuk dua hakim ad hoc dilantik oleh Malaysia dan Singapura.

Hakim-hakim itu ialah Raymond Ranjeva (Madagascar), Shi Jiuyong (China), Abdul G. Koroma (Sierra Leone), Gonzalo Parra Aranguren (Venezuela), Thomas Buergenthal (AS), Hisashi Owada (Jepun), Bruno Simma (Jerman), Peter Tomka (Slovakia), Ronny Abraham (Perancis), Kenneth Keith (New Zealand), Bernardo Sepulveda Amor (Mexico), Mohamed Bennouna (Morocco) dan Leonid Skotnikov (Russia).

Malaysia telah melantik Christopher S.R. Dugard dari Afrika Selatan dan Singapura, Pemmaraju Sreenivasa Rao dari India, sebagai hakim ad hoc.

Presiden ICJ, Hakim Rosalyn Higgins memutuskan untuk tidak mendengar kes itu kerana beliau pernah mewakili Singapura sebelum pelantikannya ke jawatan tertinggi di mahkamah itu.

PUTRAJAYA: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) akan mendengar pertikaian antara Malaysia dengan Singapura berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh, Middle Rocks dan South Ledge, yang terletak di perairan luar pantai Johor, bermula Selasa ini di The Haque, Belanda.

Pendengaran akan bermula dengan ucapan pembukaan oleh kedua-dua pihak sebelum penyampaian hujah lisan oleh Singapura pada hari pertama.

Singapura diberikan empat hari (6-9 November) untuk menggulung hujah lisan pusingan pertama, sementara Malaysia diberikan giliran pada 13 hingga 16 November, menurut siaran akhbar laman web ICJ.

Ia akan diikuti hujah lisan dua hari pusingan kedua oleh Singapura pada 19 dan 20 November dan Malaysia pada 22 dan 23 November.

Keputusan kes dijangka disampaikan sebelum Jun tahun depan.

Pada 2003, kedua-dua negara mengemukakan bersama kepada ICJ pertikaian berhubung kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh, Middle Rocks dan South Ledge.

Mereka memberitahu ICJ mengenai kes itu menerusi perjanjian khas ditandatangani Malaysia dan Singapura pada 6 Februari tahun lalu di Putrajaya dan dikuatkuasakan pada 9 Mei tahun itu.

Delegasi Malaysia diketuai Tan Sri Abdul Kadir Mohamad, Duta Kelana yang juga Penasihat Perdana Menteri mengenai Hal Ehwal Luar. Beliau akan menjadi wakil Malaysia bagi kes itu sementara Duta Besar Malaysia ke Belanda, Datuk Noor Farida Ariffin, bertindak sebagai wakil bersama.

Pasukan undang-undang Malaysia akan diketuai Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Ahli lain pasukan Malaysia ialah Sir Elihu Lauterpacht dan James Crawford, kedua-duanya profesor Undang-undang Antarabangsa di Universiti Cambridge; Profesor Undang-undang Antarabangsa Awam, Universiti Leiden, Nicolaas Jan Schrijver; Profesor Undang-undang Antarabangsa, Graduate Institute of International Studies, Geneva, Marcelo G Kohen dan Pensyarah Downing College, Universiti Cambridge,Penelope Nevill.

Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, akan mempersidangkan kes bersama 15 hakim lain, termasuk dua hakim ad-hoc yang dilantik Malaysia dan Singapura.

Hakim itu ialah Raymond Ranjeva (Madagascar), Shi Jiuyong (China), Abdul G Koroma (Sierra Leone), Gonzalo Parra Aranguren (Venezuela), Thomas Buergenthal (AS), Hisashi Owada (Jepun), Bruno Simma (Jerman), Peter Tomka (Slovakia), Ronny Abraham (Perancis), Kenneth Keith (New Zealand), Bernardo Sepulveda Amor (Mexico), Mohamed Bennouna (Morocco) dan Leonid Skotnikov (Russia).

Malaysia melantik Christopher S R Dugard dari Afrika Selatan dan Singapura, Pemmaraju Sreenivasa Rao dari India, sebagai hakim ad hoc.

Presiden ICJ, Hakim Rosalyn Higgins memutuskan untuk tidak mendengar kes itu kerana beliau pernah mewakili Singapura sebelum pelantikannya ke jawatan tertinggi di mahkamah berkenaan.

Semua 16 hakim, termasuk Awn Shawkat, akan mengundi untuk menentukan keputusan kes itu.

Ketika prosiding, kedua-dua pihak akan mengemukakan bukti termasuk peta dan dokumen berdasarkan latar belakang sejarah dan prinsip undang-undang antarabangsa seperti penemuan, pemisahan, pertambahan, serahan, serta peraturan uti possidetis iaitu sempadan negara baru merdeka berdasarkan sempadan wilayah jajahan lama, kesinambungan dan kesamaan sempadan.

Sementara itu, Abdul Gani, yang kini berada di The Hague, berkata Malaysia optimis akan memenangi kes itu.

"Kami semua cukup bersiap sedia dan pasukan kita mempunyai segala dokumen dan bukti untuk memenangi pertikaian ini...Insya-Allah.

"Setiap orang cukup bersemangat...terutama saya. Ini adalah antara pertikaian yang begitu ditunggu-tunggu selepas Malaysia memenangi pertikaian ke atas Pulau Ligitan dan Sipadan pada 2002," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata, cuaca sejuk di The Hague tidak akan menjejas mood pasukan undang-undang Malaysia memberikan prestasi terbaik ketika hujah lisan pusingan pertama. � Bernama
KUALA LUMPUR: Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha berhasrat menggunakan pengalamannya sebagai angkasawan pertama negara untuk menggalakkan rakyat Malaysia khususnya pelajar meminati bidang aeroangkasa.

Ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Datuk Seri Najib Razak, di sini, semalam, beliau berkata, kejayaannya menjejak kaki ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) baru-baru ini, jelas memberi impak besar kepada negara.

Beliau yang kehilangan tujuh kilogram berat badan sepanjang 11 hari berada di angkasa berkata, dia ingin melihat kejayaannya itu sebagai inspirasi untuk rakyat mencatatkan kejayaan lebih besar dalam bidang aeroangkasa selepas ini.

"Ketika tiba dari Moscow tempoh hari, saya didatangi ramai ibu bapa, selain pelajar mengucapkan tahniah. Ada juga yang minta saya menulis nota kecil, meminta anak mereka supaya belajar bersungguh-sungguh subjek Sains dan Matematik.

"Semua ini membuatkan saya tambah teruja, sekali gus mendorong minat saya untuk menggalakkan rakyat Malaysia terutama golongan muda meneroka bidang aeroangkasa,� katanya yang ketika pergi ke ISS dengan berat 86 kilogram.

Dr Muszaphar Shukor yang turut ditemani angkasawan negara, Mejar Dr Faiz Khaleed ketika bertemu Timbalan Perdana Menteri, turut menyatakan tidak ambil peduli dengan pelbagai tanggapan berhubung status angkasawan yang diberi kepadanya.

"Apa juga panggilan yang diberi sama ada astronaut atau kosmonaut, kejayaan kita ini diiktiraf antarabangsa. Malah saya rasa bangga dengan penggunaan perkataan angkasawan yang diterima masyarakat antarabangsa. Ia berunsur kemelayuan dan Malaysia," katanya.

Dalam pada itu, Dr Faiz berkata, beliau sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab mencapai misi Program Angkasawan Negara kedua yang dijadualkan pada 2010 atau 2011.

"Saya sudah bersedia dan akan menggunakan tempoh tiga tahun untuk mempersiapkan diri sebelum misi kedua ini," katanya.

Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Faiz dijadualkan terbang semula ke Moscow pada malam Isnin atau pagi Selasa ini, bagi menghadiri upacara penganugerahan angkasawan di Star City.
Oleh Amirullah Andi Nur

KUALA LUMPUR: Pasukan saintis negara sudah bersedia mengenal pasti pengisian misi kedua program angkasawan negara pada 2010 atau 2011, selaras dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Ketua Delegasi Saintifik Program Angkasawan Negara, Prof Dr A Rahman A Jamal, berkata usaha itu dilaksanakan sebaik mendapat arahan lanjut pihak berkuasa terbabit.

Katanya, pada peringkat awal, pihaknya merancang menjemput pakar dalam pelbagai bidang dari setiap institusi pengajian tinggi awam seluruh negara bagi mengemukakan cadangan masing-masing.

�Oleh kerana masa agak panjang iaitu kira-kira tiga tahun, kita bercadang melaksanakan satu perancangan komprehensif bagi menjayakan usaha ini secara bersama.

"Insya-Allah, semua saintis negara sedia berganding bahu bagi menjayakan misi kedua ini," katanya selepas turut mengiringi dua angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan Mejar Dr Faiz Khaleed mengadakan kunjungan hormat ke atas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di pejabatnya di sini, semalam.

Pertemuan kira-kira 40 minit itu diketuai Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis. Turut serta Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh.

Kelmarin, selepas menerima kunjungan Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz di pejabatnya di Putrajaya, Perdana Menteri, mahu saintis tempatan mula mengenal pasti pengisian misi kedua program angkasawan negara pada masa depan.

Dr Sheikh Muszaphar yang menjadi rakyat pertama Malaysia ke angkasa pada 10 Oktober lalu, mengendalikan tiga eksperimen saintifik yang disediakan saintis negara sepanjang 11 hari berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Eksperimen sains hayat itu membabitkan kajian ke atas empat jenis sel, termasuk dua sel kanser selain dua jenis bakteria dan penghabluran dua jenis protein yang digunakan dalam pelbagai industri.

Bahan kajian itu disediakan dua tahun secara bersama oleh saintis Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Mengulas lanjut, Dr A Rahman yang juga Pengarah Institut Molekul UKM, membayangkan kemungkinan tumpuan kajian bagi misi kedua akan membabitkan bidang sains material.

"Sebelum ini kita menumpukan kepada bidang sains hayat kerana tempat terhad. Kita hanya dibenarkan membawa 15 kilogram tetapi apabila kembali, dikurangkan kepada tujuh kilogram. Kita harap selepas ini, jumlah itu ditambah," katanya.

Dalam pada itu, Dr A Rahman mengesahkan hasil eksperimen yang dilakukan Dr Sheikh Muszaphar sepanjang berada di ISS tempoh hari, dijangka diketahui secara berperingkat seawal-awalnya dalam tempoh sebulan daripada sekarang.

Katanya, semua bahan kajian terbabit selamat tiba di bumi tanpa sebarang kerosakan, biarpun kapsul yang dinaiki angkasawan negara itu mengalami kesan gegaran kuat ketika mendarat.

"Analisis awal mendapati bahan eksperimen berkenaan itu selamat dan menunjukkan tindak balas seperti dijangkakan. Misalnya, protin dihablurkan yang dihantar ke Tokyo untuk analisis lanjut, sudah terbentuk.

"Kita harap dalam tempoh sebulan dua ini, semua analisis terperinci eksperimen berkenaan akan dapat disiapkan dan kemudian dikongsi bersama dengan rakyat Malaysia," katanya.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Polis sudah mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab menyebarkan gambar bedah siasat ke atas mayat kanak-kanak malang, Nurin Jazlin Jazimin, 8, yang ditemui dalam keadaan menyayat hati di Taman Petaling Utama, Petaling Jaya baru-baru ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bagaimanapun enggan mengulas mereka yang terlibat dalam kes itu.

‘‘Buat masa sekarang saya tidak dapat beritahu berapa orang yang bertanggungjawab menyebarkan gambar itu.

‘‘Tetapi mereka akan dihadapkan ke mahkamah dalam tempoh terdekat ini,’’ katanya ketika ditemui pemberita pada Rumah Terbuka PDRM sempena Hari Raya Aidilfitri di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di Kuala Lumpur, di sini malam ini.

Gambar bedah siasat Nurin Jazlin dalam keadaan menyayat hati itu telah disebarkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab melalui Internet dan khidmat pesanan ringkas (SMS) baru-baru ini.

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Musa berkata, polis masih berusaha mengesan individu yang bertanggungjawab terhadap pembunuhan kejam Nurin Jazlin.

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Pembantu rumah, Nirmala Bonat menafikan di Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa dia pernah mencuri barang kemas majikan dan menyorokkannya ke dalam anak patung pemberian wanita tersebut.

Nirmala, 22, berkata demikian selepas ditunjukkan sebuah anak patung arnab yang mempunyai kesan koyakan di bahagian perut semasa pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya, Raja Rozela Raja Toran pada perbicaraan terhadap tertuduh, Yim Pek Ha.

Menurut Nirmala, kesan koyakan pada anak patung tersebut telah sedia ada semasa diterima olehnya daripada majikannya itu tetapi ia tidak pernah digunakan untuk menyimpan apa-apa barang.

Anak patung tersebut yang disimpan di dalam bilik tidurnya, jelas wanita Indonesia itu, diberikan semasa dia mula bekerja dengan suri rumah tersebut.

Pek Ha, 37, dibicarakan setelah dia mengaku tidak bersalah atas tiga tuduhan dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah terhadap Nirmala dengan menggunakan seterika dan air panas di rumahnya di 22B-25-6, Villa Putera, Jalan Tun Ismail di sini pada Januari, Mac dan April 2004.

Dia juga didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah terhadap Nirmala dengan menggunakan cawan besi, pada 3 petang 17 Mei 2004 di tempat yang sama.

Bagi tiga tuduhan pertama itu, Pek Ha didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 20 tahun dan denda atau sebat jika sabit kesalahan.

Satu lagi tuduhan terhadapnya mengikut Seksyen 325 kanun yang sama dan boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun dan denda.

Dalam keterangannya, Nirmala menafikan dia berbohong dan mengada-adakan cerita mengenai kecederaan yang dialaminya dan tindakan tertuduh yang tidak membayar gajinya adalah bertujuan mendapatkan wang pampasan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Akhtar Tahir bersambung Isnin ini.

KUALA LUMPUR: Pembantu rumah warga Indonesia, Nirmala Bonat, memberitahu Mahkamah Sesyen di sini, semalam, beliau datang ke negara ini untuk bekerja dengan baik dan bukannya mencederakan dirinya sendiri bagi mendapatkan wang pampasan.

Disoal Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran ketika sesi pemeriksaan semula, Nirmala menafikan mengetahui pekerja asing akan menerima pampasan sekiranya mengalami kecederaan ketika bertugas.

Beliau juga menafikan berbohong dan mengada-adakan cerita mengenai kecederaan serta tindakan majikannya, Yim Pek Ha, 38, yang tidak membayar gaji semata-mata untuk mendapat wang pampasan berkenaan.

Dia turut menafikan mencederakan diri sendiri untuk menarik perhatian majikannya, menghukum diri sendiri supaya dihantar pulang ke Indonesia.

Nirmala berkata, walaupun didera, beliau tidak menghubungi ejennya kerana dia tidak dibenarkan menggunakan telefon atau bercakap dengan orang lain yang datang ke rumah kerana dilarang oleh Yim.

Ketika disoal Raja Rozela berhubung anak patung arnab yang mempunyai kesan koyak di perut, Nirmala berkata, beliau tidak pernah mencuri barang kemas majikannya atau menyorokkan barang yang dicuri di dalam anak patung itu.

Malah, katanya, anak patung itu yang disimpan di dalam bilik tidurnya, sudah mempunyai kesan koyak ketika dihadiahkan Yim.

Beliau berkata, Yim menghadiahkan anak patung itu kepadanya ketika beliau mula bekerja dengan tertuduh.

Nirmala, 23, berkata demikian dalam perbicaraan membabitkan Yim yang menghadapi tiga tuduhan dengan sengaja menyebabkan cedera parah terhadap Nirmala, 23, yang berasal dari Kupang, Nusa Tenggara Timur, Indonesia.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di rumahnya di 33B-25-6, Villa Putera, Jalan Tun Ismail pada Januari, Mac dan April 2004.

Yim yang diwakili peguam Jagjit Singh turut didakwa sengaja menyebabkan cedera parah terhadap Nirmala menggunakan cawan besi pada jam 3 petang, 17 Mei 2004.

Sementara itu, disoal Raja Rozela apakah keadaan sebenar beliau selepas keluar dari rumah majikannya pada 17 Mei 2004, Nirmala berkata; ‘Selepas keluar, saya berdiri di tangga, kemudian ada orang datang dan membawa saya ke rumah majikan, selepas itu saya dibawa ke bilik pengawal keselamatan.

Nirmala berkata, laporan polis yang dibuatnya sebelum ini adalah benar dan menegaskan Yim tidak pernah membayar gajinya sepanjang beliau bekerja dengan tertuduh.

Beliau berkata, ketika menulis butir peribadi bagi umur ibu bapanya di dalam borang untuk bekerja di negara ini, dia tidak merujuk kepada sebarang dokumen.

“Saya tidak tahu ia tidak betul, saya hanya tulis saja,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Akhtar Tahir bersambung pada Isnin ini.

IPOH 2 Nov. – Seorang anggota polis yang mengacu pistol ketika ditahan oleh sepasukan lima pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) semalam kerana disyaki menerima rasuah, dibebaskan dengan ikat jamin RM5,000 hari ini.

Anggota polis berpangkat koperal, berumur dalam lingkungan 40-an dan bertugas sebagai detektif itu kemudiannya diserahkan kepada sepasukan anggota polis di pejabat BPR di sini pada kira-kira pukul 4 petang ini.

Dia dibawa menaiki sebuah kereta peronda polis ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak (IPK) di sini untuk siasatan lanjut berhubung tindakannya mengacu pistol kepada pegawai BPR semalam.

Timbalan Pengarah BPR Perak, Nor Rasmi Shari berkata, BPR masih menjalankan siasatan terhadap kes rasuah melibatkan anggota berkenaan.

‘‘Kita serahkan kes anggota itu mengacu pistol kepada pegawai BPR semalam kepada polis untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Dalam kejadian semalam, seorang anggota polis bertindak nekad mengacukan pistol ke arah lima pegawai BPR bagi mengelak dirinya ditangkap selepas dipercayai menerima rasuah sebanyak RM1,000 daripada seorang awam di sebuah stesen minyak di Jalan Pasir Puteh dekat sini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2 petang itu, anggota polis yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah di sini terkejut apabila dihampiri pasukan BPR yang sebelum itu telah memerhatikan gerak-gerinya.

Jurucakap BPR berkata, sebaik sahaja pasukan BPR memperkenalkan diri, anggota polis berkenaan cuba melarikan diri dan berlaku pergelutan antara mereka.

“Dia kemudiannya mengacukan pistol ke arah anggota BPR yang mahu menahannya.

“Anggota itu berjaya ditangkap setelah melarikan diri dengan sebuah motosikal ke balai polis Pasir Puteh,” kata jurucakap itu.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, SAC II Ismail Yatim ketika dihubungi berkata, pihaknya akan menyiasat kes melibatkan anggota polis itu.

Oleh Mohd Feroz Abu Bakar

IPOH: Anggota polis berpangkat koperal yang mengacukan pistol ketika ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) kerana disyaki meminta suapan RM1,000, kelmarin, dilepaskan dengan jaminan badan itu, semalam.

Timbalan Pengarah BPR Perak, Nor Rasmi Shari, berkata pihaknya sudah mengambil keterangan anggota polis yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak itu.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan sama ada anggota polis yang berusia lingkungan 40-an itu akan dihadapkan di mahkamah.


"Kes berkenaan masih dalam siasatan," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, semalam.

Sebaik dilepaskan BPR, anggota polis itu dibawa sepasukan polis ke IPK Perak dipercayai untuk siasatan dalaman.

Pada sidang media berasingan, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Senior Asisten Komisioner II Ismail Yatim, berkata anggota polis itu disiasat kerana menghalang penjawat awam yang menjalankan tugas mereka.Katanya, polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan, iaitu menggunakan kekerasan jenayah untuk menakutkan penjawat awam daripada menjalankan tugas.

"Jika disabitkan kesalahan, dia boleh dikenakan hukuman penjara dua tahun atau dengan denda dan sebat atau kedua-duanya," katanya.

Dalam kejadian tengah hari kelmarin, anggota polis itu mengacukan pistol ketika cuba melepaskan diri selepas diserbu lima anggota BPR di stesen minyak Jalan Pasir Putih, dekat sini.

Anggota polis itu turut bergelut dengan pegawai BPR yang menyebabkan kedua-dua pihak mengalami luka ringan.

Beliau kemudian melarikan diri ke Balai Polis Pasir Putih dengan membonceng motosikal orang awam.

Bagaimanapun, anggota polis itu berjaya dipujuk seorang pegawai polis dan ditahan di Pejabat BPR Perak.

Oleh Abdul Razak Raaff

Menteri mahu agensi pertingkat hubungan dengan badan luar negara

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan meningkatkan kerjasama dengan sektor swasta bagi membantunya melaksanakan pelbagai langkah yang boleh menghalang daripada berlakunya rasuah dalam sektor berkenaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, berkata BPR juga memerlukan cadangan sektor swasta serta badan bukan kerajaan (NGO) untuk menangani gejala rasuah yang sebenarnya turut berlaku dalam sektor terbabit.

Selain itu, katanya, BPR akan meningkatkan kerjasama dengan semua agensi sama di luar negara kerana ia penting sebagai usaha membanteras rasuah berikutan perkembangan dunia tanpa sempadan dan pertumbuhan pelbagai projek pembangunan kerajaan oleh syarikat swasta.

"Sektor swasta juga perlu menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan dan boleh mencontohi Pasukan Petugas Khas Pemudah cara Perniagaan (Pemudah) seperti dilakukan kerajaan.

"Rasuah juga berlaku dalam sektor swasta dan kita minta syarikat swasta dan korporat supaya mewujudkan kerjasama lebih erat dengan BPR dan bersama-sama dengan kerajaan untuk menghapuskan rasuah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Perkongsian Sektor Awam dan Swasta Bagi Membanteras Rasuah dan Melindungi Integriti, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah BPR, Datuk Ahmad Said Hamdan; Timbalan Ketua Pengarah 1 (Operasi), Datuk Abu Kassim Mohamed dan Timbalan Ketua Pengarah II, Datuk Zakaria Jaffar.

Pada majlis sama, Nazri turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara BPR dan Pihak Berkuasa Kawalan Perancangan dan Latihan Pentadbiran Mesir (PTACAE). BPR diwakili Abu Kassim, manakala PTACAE oleh Timbalan Pengerusinya, Mohamed El-Shafaey.

Sementara itu, Abu Kassim yang membentangkan kertas kerja bertajuk `Mempromosi Bebas Rasuah di Sektor Swasta - Fungsi BPR� pada sesi pertama seminar itu mencadangkan syarikat swasta mewujudkan satu polisi membanteras rasuah yang komprehensif untuk kakitangannya.

Beliau berkata, sehingga September lalu, BPR membuat 88 tangkapan membabitkan pegawai dan pekerja di sektor swasta dengan 21 kes sudah dibuat pendakwaan di mahkamah. BPR sedia memberi bantuan nasihat dan khidmat runding kepada mereka untuk menyediakan polisi sedemikian, sekali gus dapat membantu kerajaan membanteras rasuah.

"Kita juga menasihatkan mereka supaya segera melaporkan kepada BPR jika ada kes rasuah dan perlu mengikis anggapan imej syarikat akan terjejas jika berbuat demikian," katanya.

Seminar dua hari berakhir hari ini disertai 120 peserta termasuk 29 wakil daripada agensi pencegahan rasuah antarabangsa, 36 wakil sektor swasta dan NGO.

WASHINGTON 2 Nov. – Seramai 30 senator negara ini semalam bertindak menulis surat kepada Presiden George W. Bush untuk memberi amaran bahawa beliau tidak memiliki kuasa untuk melancarkan tindakan ketenteraan ke atas Iran.

Mereka turut menyuarakan kebimbangan mengenai retorik “penuh provokasi” yang disuarakan oleh pentadbiran Bush kebelakangan ini.

Senator yang terdiri daripada 29 anggota Demokrat dan seorang anggota Bebas itu menggesa agar perbalahan dengan Iran diselesaikan menerusi diplomasi.

“Kami ingin menegaskan bahawa Kongres tidak memberi kuasa untuk tindakan ketenteraan diambil secara sendirian ke atas Iran,” tegas surat yang ditandatangani oleh anggota Senat tersebut.

Mereka termasuk calon-calon Presiden, Hillary Clinton dan Joseph Biden.

Surat itu memberi amaran, resolusi yang diluluskan oleh Senat pada September lalu yang menuntut supaya Kor Pengawal Revolusi Iran disenaraikan sebagai sebuah pertubuhan pengganas, tidak boleh digunakan sebagai alasan untuk melancarkan perang.

Ia turut membidas “kenyataan dan tindakan berunsur provokasi” oleh pentadbiran Bush selepas Presiden bulan lepas memberi amaran bahawa Teheran mesti dihalang daripada memiliki senjata nuklear bagi mengelakkan kemungkinan meletusnya “Perang Dunia Ketiga.”

“Kenyataan berkenaan tidak produktif dan menjejaskan usaha untuk menyelesaikan ketegangan dengan Iran menerusi diplomasi,” jelas surat yang diselaraskan oleh Senator Jim Webb dari Virginia itu.

– AFP

BANGKOK 2 Nov. – Junta Myanmar akan mengusir diplomat tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di negara itu, Charles Petrie kerana membuat kenyataan mengenai masalah kemiskinan.

Petrie dipanggil ke ibu negara baru Myanmar, Naypyidaw untuk mendengar bantahan rasmi daripada kerajaan berhubung kenyataannya pada 24 Oktober lalu, kata seorang diplomat asing di sini hari ini.

Beliau kemudiannya diberi sepucuk surat yang menyatakan junta tidak akan memenuhi permintaan PBB bagi memperbaharui tempoh perkhidmatannya yang dijadual berakhir sedikit masa lagi.

Pegawai PBB di sini mengesahkan Petrie dipanggil ke Naypyidaw tetapi mereka tidak tahu mengenai “ancaman untuk mengusir beliau”.

Petrie selaku diplomat PBB paling kanan di Yangon sedang bersedia untuk kunjungan utusan khas PBB ke Myanmar, Ibrahim Gambari, esok.

Lawatan itu adalah yang kedua sejak protes prodemokrasi ditumpaskan dengan kekerasan pada September lalu.

– Reuters

YANGON 2 Nov. – Talian Internet di Myanmar hari ini dilaporkan telah ditapis dengan ketat sementara pengguna Internet tempatan pula telah lebih 24 jam gagal memasuki laman web antarabangsa.

Seorang pegawai syarikat perkhidmatan telekomunikasi milik kerajaan, Myanmar Teleport menyatakan sekatan itu didapati berlaku menjelang lawatan kedua utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ibrahim Gambari ke negara ini.

“Pengguna Internet hanya boleh membuka laman web tempatan sementara hubungan ke laman web antarabangsa gagal diperolehi sejak 8 pagi semalam,” katanya.

Syarikat pelancongan tempatan pula melaporkan terpaksa menggunakan mesin faks bagi menggantikan talian Internet untuk berhubung dengan dunia luar.

Sementara itu, laman web dan blog penentang kerajaan dilihat semakin aktif ketika lawatan Ibrahim dilihat semakin hampir dengan meningkatkan kutukan terhadap tindakan keras junta menangani penentang kerajaan.

Laman web berita Mizzima menyatakan reputasi junta telah tercalar teruk selepas dunia menyaksikan kekejaman tentera dalam menyuraikan penunjuk perasaan sebelum ini.

Laman web seperti ini juga kini menjadi penyampai maklumat terpantas dari dalam Myanmar dan sumber berita untuk dunia luar.

– AFP
CANBERRA: Pemimpin pembangkang Australia, Kevin Rudd yang disebut-sebut bakal Perdana Menteri baru, terpaksa tampil menyuarakan rasa kesalnya selepas rakaman imej aksinya memakan tahi telinga, tersebar ke serata dunia.

Rakaman video aksinya itu dirakam enam tahun lalu ketika Rudd yang berada dalam Parlimen, asyik mendengar pertanyaan seorang Ahli Parlimen lain kepada seorang menteri.

Ia antara lain memaparkan aksi Rudd yang juga pemimpin Parti Buruh, memasukkan jari telunjuk ke dalam telinga dan seterusnya ke dalam mulut.

Aksinya itu tersebar menerusi YouTube yang terbukti menarik makin banyak perhatian sejak beberapa minggu lalu.

Berikutan itu, Rudd disoal mengenai perangai 'pengotornya' selepas klip berkenaan disiarkan rancangan bual bicara Amerika Syarkat, The Tonight Show With Jay Leno.

"Saya terharu (dengan kemampuan klip berkenaan muncul di dalam Jay Leno). Apa pendapat anda mengenainya," katanya sambil tertawa sinis.

"Kita semua mempunyai kehidupan peribadi masing-masing. Saya yakin, semua pasti mahukan perangai yang lebih mulia."

Kenyataan terbarunya itu jelas berbeza daripada jawapan asalnya kepada wartawan sebelum ini yang mendakwa dia bukannya mengorek telinga, tetapi menggaru dagu.

Rudd yang fasih berbahasa China, mendahului Perdana Menteri, John Howard, dari segi sokongan umum berdasarkan tinjauan pendapat terbaru menjelang pilihan raya pada 24 November depan. � Agensi
ISLAMABAD: Pemimpin Pakistan semalam menyangkal laporan kerajaan sudah mengisytiharkan perintah darurat kelmarin ketika mahkamah yang sepatutnya mengumumkan keputusan nasib Presiden Pervez Musharraf semalam, menangguhkan pengumuman pada Isnin depan.

Keputusan mahkamah itu pada 12 November ini dibuat tiga hari sebelum penggal pemerintahan Musharrat, tamat.

Kedudukan Musharraf �tergantung� apabila kemenangannya dalam pilihan raya Presiden bulan lalu, akan ditentukan barisan hakim yang bersidang bagi memastikan kesahihannya berikutan kedudukannya sebagai Panglima Tentera ketika bertanding.

Perkembangan itu diburukkan lagi dengan laporan pertempuran makin sengit tentera dengan kumpulan militan proTaliban di barat laut negara itu yang menyaksikan sekurang-kurangnya 70 maut, kelmarin.

Pertempuran itu dan beberapa siri pengeboman bunuh diri, menggegarkan Pakistan sejak beberapa minggu lalu yang menambah ketidaktentuan politik di negara Islam berkenaan.

Ini mencetuskan spekulasi yang kerajaan Musharraf, sekutu utama Amerika Syarikat mungkin menguatkuasakan undang-undang tentera jika mahkamah membatalkan kemenangannya bagi penggal lima tahun lagi. "Pada masa ini, sejak malam semalam tiada sebarang keputusan pun mengenai penguatkuasaan perintah darurat," kata Timbalan Menteri Penerangan Tariq Azeem, semalam.

Kenyataannya sebagai mengulas laporan stesen televisyen swasta Geo, memetik sumber pegawai enggan dikenali yang kerajaan membincangkan kemungkinan melaksanakan perintah darurat berkenaan.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Condoleezza Rice ketika ditanya sama ada Presiden George W Bush menasihati Musharraf melaksanakan perintah itu, enggan mengulas perkembangan di Pakistan atau memberi butiran rundingan mereka. - AP