Image
Cabaran Hotel Seri Malaysia
SELEPAS 14 tahun berkecimpung dalam bidang perhotelan, rangkaian HotelSeri Malaysia bukanlah satu jenama yang asing lagi terutamanya dikalangan pelancong tempatan.

Image

Menjana modal insan mahasiswa
NEGARA kini memiliki lebih 20 buah institut pengajian tinggi awam(IPTA). Selain itu, puluhan kolej universiti dan kolej sedangberoperasi di seluruh pelosok negara kita. Puluhan ribu pelajarmenuntut di semua institusi ini dan sudah ratusan ribu yang menjadialumni menara gading sama ada di dalam atau luar negara.

Rotanlah jika mampu membentuk disiplin pelajar
HUKUMANrotan akan "kembali" ke sekolah tidak lama lagi. Hukuman itu akandiperkenalkan semula untuk "menundukkan" pelajar yang tahap disiplinmereka semakin meruncing.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT
PERTUBUHAN Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) menyambut ulang- tahunkelahirannya yang ke-63 hari ini. Dalam usia sebegini, cabaran yangdihadapi UMNO semakin hebat lebih-lebih lagi selepas Mac 2008.

DUN Perak, siapa yang wajar dipersalahkan?
KEKECOHAN sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Khamis lalumasih lagi menjadi topik tulisan para penulis blog dan ada di antaranyamengaitkannya dengan demokrasi.

Memaknakan Hari Ibu
SEMASAsaya menjadi wartawan sambilan Utusan Malaysia di Alur Setar pada 1983,antara tugasan yang masih melekat di ingatan ialah menemu bual suamikepada seorang wanita yang meninggal dunia semasa pemindahan buahpinggang di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Daripada perbualan denganlelaki itu, terkeluarlah kisah pengorbanan seorang ibu memberikan satudaripada buah pinggang kepada anak perempuannya.

Penyalahgunaan dadah penyumbang utama gejala mat rempit
BUKANsahaja pihak polis tetapi setiap rakyat negara ini patut bimbang ekoransemakin ramai remaja bawah 15 tahun terlibat dalam gejala mat rempityang mahu tidak mahu akan menyumbang kepada masalah sosial.

Penjelasan khasiat herba tempatan
DARIPADA hampir 7,000 spesies tumbuhan yang hidup melata di negarakita, sekurang-kurangnya 1,230 spesies telah dikenal pasti sebagaitumbuhan ubatan termasuk digunakan sejak turun-temurun dalam rawatantradisional.

Wajah 'hodoh' di Dewan Undangan Negeri
MACAM-MACAMsambutan pada bulan Mei. Kalaulah semuanya diisytiharkan cuti umum,jenuhlah kita bercuti atau mendapat durian runtuh akibat kerja padahari cuti.

Apabila yang tewas enggan terima kekalahan
KALAUsebelum ini kita hanya melihat kekecohan atau pergaduhan antara wakilrakyat di Parlimen Taiwan, yang sering kita jadikan bahan jenaka,kejadian sama sudah berlaku di negara ini. Kekecohan selama lebih limajam pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Khamis lalumempamerkan kejelekan politik pada tahap maksimum.

Minda Pengarang: Rakyat perlu positif cari titik persamaan perkukuh perpaduan
KELMARIN,Datuk Seri Najib Razak sekali lagi meminta rakyat menumpukan kepadapersamaan antara kaum, agama serta budaya dan mengelak terlalu melihatperbezaan yang boleh membawa banyak keburukan dan masalah kepadanegara. Seperti kata Perdana Menteri, semua agama yang dianuti tidakkira Islam, Buddha, Hindu atau Kristian menyarankan penganutnya supayacintakan keamanan serta hidup harmoni, walaupun berbeza latar belakangdan sosioekonomi. Mungkin bagi sesetengah pihak perkara ini bukan baru,tetapi kita percaya apa yang diungkapkan Najib itu selari dengan konsep1Malaysia yang diperkenalkannya sejak mengambil alih jawatan PerdanaMenteri. Kita akui bukan mudah untuk melaksanakan hasrat itu selagikita sebagai rakyat yang berbeza keturunan dan agama, tidak menyokongdan mengamalkannya dalam kehidupan seharian.

Transformasi Umno jangan sampai hapuskan keistimewaan Bumiputera
Sempena Ulang Tahun Umno Ke-63 hari ini
Cabaran Hotel Seri Malaysia


HOTEL Seri Malaysia Kuantan terletak di kawasan strategik dan menjadi pilihan tetamu yang mempunyai urusan kerja atau membeli-belah di ibu negeri Pahang tersebut.


SELEPAS 14 tahun berkecimpung dalam bidang perhotelan, rangkaian Hotel Seri Malaysia bukanlah satu jenama yang asing lagi terutamanya di kalangan pelancong tempatan.

Meskipun meletakkan diri dalam kumpulan bertaraf antara dua dan tiga bintang, Hotel Seri Malaysia sebaliknya menawarkan perkhidmatan yang setanding dengan hotel antarabangsa.

Kerana jenama yang diyakini itu juga, rangkaian Hotel Seri Malaysia berkembang dengan pesat dan terdapat di seluruh negara kecuali di Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Dengan 19 rangkaian hotel ketika ini dan dua lagi dalam pembinaan, Hotel Seri Malaysia terus menjadi pilihan di kalangan pelancong domestik sebagai hotel dengan bajet yang berpatutan.

Sebagai satu-satunya hotel yang menggunakan nama 'Malaysia', adalah penting untuk Hotel Seri Malaysia terus berkembang menjadi sebuah produk negara yang boleh dibanggakan. Apatah lagi ia juga merupakan simbolik kepada kemampuan kaum bumiputera untuk bersaing dalam industri perhotelan.

Kerana itu juga, Hotel Seri Malaysia perlu keluar dari zon selesa dan menyahut cabaran sebenar dalam industri perhotelan.

Bergerak ke arah itu, Pengerusi Rangkaian Hotel Seri Malaysia Sdn. Bhd., Datuk Seri Dr. Shafie Mohd. Salleh berkata, sudah tiba masanya untuk Hotel Seri Malaysia beroperasi sebagai sebuah entiti perniagaan. Ia bermaksud Hotel Seri Malaysia diberi kepercayaan dan ruang yang lebih luas untuk beroperasi sebagai sebuah syarikat swasta dalam erti kata sebenar.

Ketika ini, ujar Shafie, Hotel Seri Malaysia masih bergantung sepenuhnya kepada bantuan dan keputusan kerajaan sebagai sebuah syarikat yang berasaskan kerajaan.

Ia termasuk dalam soal penentuan lokasi untuk pembinaan hotel baru yang tertakluk kepada kerajaan negeri selaku pemegang saham. Penentuan lokasi itu juga dibuat menerusi peruntukan yang disediakan di bawah rancangan pembangunan tertentu.

Shafie menambah, Hotel Seri Malaysia tidak mempunyai pilihan selain menerima lokasi yang ditentukan meskipun ia tidak mempunyai nilai strategik yang tinggi.

Ia secara tidak langsung memberi kesan kepada perolehan pendapatan daripada operasi hotel tersebut yang terpaksa di tanggung oleh Hotel Seri Malaysia.

''Ketika laporan audit dikeluarkan, ada pemegang saham bertanyakan mengapa lokasi itu dipilih sedangkan ia tidak begitu strategik.

"Apa yang boleh kami katakan ialah, ia di luar kawalan kami kerana ditentukan oleh kerajaan," katanya.

Kerana itu juga, Shafie mencadangkan, kerajaan menyerahkan kuasa mencari lokasi strategik untuk ditinjau dan ditentukan oleh Hotel Seri Malaysia sendiri.

Kawasan itu tidak semestinya di atas tanah kerajaan sebaliknya mungkin di kawasan yang dimiliki oleh pihak swasta tetapi dilihat strategik dan sesuai dengan harga pasaran tanah. Begitu juga dalam mengurus perbelanjaan pembinaan hotel yang mana Hotel Seri Malaysia diberikan kuasa untuk melantik perunding sendiri. Ketika ini, agensi pelaksana bagi Hotel Seri Malaysia terletak di bawah Kementerian Pelancongan.

Bagi perlaksanaan projek yang membabitkan kos melebihi RM5 juta misalnya, ia perlu diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Dengan pelbagai komitmen lain yang perlu diberikan tumpuan oleh agensi pelaksana, ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada kelancaran pembinaan Hotel Seri Malaysia.

''Sebaliknya jika kami boleh menguruskannya dengan perunding yang dilantik sendiri, ia mungkin dapat memendekkan jangka masa pembinaan hotel tersebut," ujar Shafie.

Bagaimanapun timbul persoalan adakah Hotel Seri Malaysia mampu untuk bersaing secara bersendirian dalam industri perhotelan tanpa mengharapkan bantuan daripada kerajaan?

Menjawab persoalan itu, Shafie menjelaskan, kesangsian terhadap kemampuan Hotel Seri Malaysia untuk beroperasi sebagai sebuah syarikat swasta sepenuhnya seharusnya tidak menjadi pertikaian.

Dengan pengalaman selama 14 tahun dalam bidang perhotelan, Hotel Seri Malaysia sudah mempunyai kepakaran dan sistem pengurusan yang cekap.

Sementelah, jenama Seri Malaysia sendiri sudah mendapat kepercayaan dan diyakini oleh banyak pihak. Mengambil contoh dalam kegawatan ekonomi seperti ketika ini, Hotel Seri Malaysia tidak begitu merasai tekanannya sebaliknya masih mencatat keuntungan yang lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya.

''Malah, sistem francais dan pengurusan perhotelan kita juga pernah mendapat permintaan untuk dilaksanakan di Mekah menunjukkan bahawa perkhidmatan kita juga setanding dengan hotel-hotel antarabangsa," katanya.

Menguatkan hasrat untuk beroperasi sebagai sebuah entiti perniagaan juga, Shafie memberi keyakinan, Hotel Seri Malaysia tidak akan sekali-kali lari daripada objektif asal iaitu iaitu untuk melahirkan usahawan bumiputera dalam bidang perhotelan.

Bagaimanapun, kerana tumpuan sepenuhnya untuk memenuhi obligasi sosial itu, margin keuntungan agak sukar untuk dipertingkatkan. Kerana itu juga, langkah penswastaan sepenuhnya itu perlu dilihat lebih kepada usaha meningkatkan prestasi dan kredibiliti syarikat yang dalam masa sama perlu memenuhi tanggungjawab terhadap pemegang saham.

''Ia secara tidak langsung turut mengurangkan kebergantungan syarikat kepada bantuan daripada kerajaan," ujar Shafie.

Menjana modal insan mahasiswa


PROGRAM Khidmat Masyarakat seperti yang dilakukan oleh Mahasiswa Perubatan ACMS (ACMS-MSA) dari Alor Setar di Kampung Padang Besar, Changkat Jawi, Perlis ini mampu menjana ketrampilan sebagai mahasiswa proaktif.


NEGARA kini memiliki lebih 20 buah institut pengajian tinggi awam (IPTA). Selain itu, puluhan kolej universiti dan kolej sedang beroperasi di seluruh pelosok negara kita. Puluhan ribu pelajar menuntut di semua institusi ini dan sudah ratusan ribu yang menjadi alumni menara gading sama ada di dalam atau luar negara.

Mahasiswa IPT tidak syak lagi merupakan modal insan dan pelapis kepimpinan negara. Tidak kira sama ada mereka akan menjadi pemimpin di dalam politik, pentadbiran negara, pengurusan syarikat dan komuniti satu hari nanti.

Penulis bertuah kerana berpeluang melibatkan diri sepenuh masa dengan pembangunan pelajar di IPT. Sebagai bekas pemimpin pelajar dan kini melaksanakan tanggungjawab sebagai pengetua di sebuah kolej kediaman di UKM, penulis dapat melihat, mendengar dan merasa permasalahan serta keluh-kesah para pelajar secara mendalam dan teliti.

Satu perkara yang sangat jelas pada ketika ini di semua IPT ialah wujudnya seakan kelesuan kegiatan berpersatuan pelajar berbanding era 1990-an. Imej kelesuan kini sering dikaitkan dengan kepimpinan mahasiswa yang lemah, pelaksanaan program dan aktiviti bersifat picisan, tiada peruntukan dan bantuan yang mencukupi, kurang melibatkan kalangan masyarakat, kegiatan yang tidak intelek dan sangat kurang yang bersifat kesukarelaan atau khidmat masyarakat.

Belajar di IPT seakan tidak lengkap jika pelajar tidak melibatkan diri dengan kegiatan berorganisasi serta berpersatuan. Malah sebahagian kemahiran insaniah yang tidak diperoleh di dalam dewan kuliah akan diperoleh melalui persatuan. Malah lebih banyak yang ingat apa yang berlaku di luar dewan kuliah berbanding kuliah oleh para pensyarah.

Kata Albert Einstein, pendidikan yang sebenar ialah ilmu yang masih tertinggal apabila seseorang telah melupakan semua apa yang dilalui semasa di sekolah dahulu. Oleh itu, apa pun yang dipelajari semasa melaksanakan aktiviti berpersatuan sebenarnya adalah sebahagian pendidikan untuk membina modal insan mahasiswa.

Imej dan identiti mahasiswa sekarang sudah berubah berbanding masa lalu. Oleh kerana program akademik yang semakin padat, pembelajaran di universiti kini lebih cenderung belajar berasaskan modul, kurang inisiatif mencari input-input tambahan, sangat bergantung pada bacaan asas atau teks utama.

Pelajar juga lebih suka menunggu arahan pensyarah dalam tugasan mereka dan gemar dipimpin berbanding memimpin. Selain itu imej 'ulat-Internet', taksub dan 'gila' komputer, khayal dengan hiburan terkini serta meminati bahan dan media bacaan ringan. Etika berpakaian juga semakin lemah. Alasannya lebih ringkas adalah lebih praktikal.

Bagaimanakah mahasiswa menyumbang kepada imej lesu ini. Umumnya, ada tiga kumpulan utama yang memberikan sumbangan berbeza.

Kumpulan pertama berpandangan bahawa semua permasalahan dan kelesuan mahasiswa berpunca daripada pihak berkuasa. Mereka cenderung menyalahkan kerajaan dan kepimpinan universiti. Kumpulan ini selalunya 'termakan' dakyah pembangkang dan sering menuding jari bahawa segala kelemahan mahasiswa berpunca daripada kelemahan kerajaan.

Misalnya, bila ada pandangan pihak majikan menyatakan mahasiswa sekarang tidak boleh berkomunikasi dengan baik, kumpulan ini akan segera menyalahkan AUKU yang dikatakan mengongkong suara mahasiswa. Tentu sekali tuduhan tersebut tiada kaitan sama sekali. Malah jika mahasiswa kurang bersukan atau makanan di kafeteria tidak memenuhi cita rasa pelajar walaupun menu berkhasiat, kumpulan ini akan tetap menyalahkan kerajaan dan universiti.

Maka atas pemikiran sebegitu, kebanyakan aktiviti mereka cenderung untuk mengkritik, menuduh serta memburukkan pihak universiti dan kerajaan tanpa ingin memahami situasi sebenar.

Misalnya apabila cadangan AUKU disemak semula, mereka tanpa memahami apakah isi kandungan pindaan AUKU akan menunjukkan penentangan serta bangkangan mereka melalui demonstrasi dan juga risalah-risalah.

Mereka bertanggungjawab memberi imej negatif universiti ke mata masyarakat luar kampus. Bagaimanapun mereka biasanya tidak pula menganjurkan program yang proaktif untuk meningkatkan kembali identiti mahasiswa seperti yang diharapkan.

Kumpulan kedua, memberikan sumbangan yang agak berbeza tentang imej kelesuan mahasiswa. Mereka datang dari kumpulan masyarakat yang budayanya berbeza dengan budaya perdana universiti.

Sebagai contoh, seorang pelajar yang datang daripada keluarga yang bersifat autokratik akan menghadapi kejutan budaya apabila berada di dalam dewan kuliah atau tutorial. Begitu juga yang datang dari pedalaman.

Mereka ini biasanya hanya menerima apa sahaja keputusan ibu bapa. Membantah atau tidak bersetuju akan dianggap tidak sopan serta tidak mengenang budi. Menyampuk akan dianggap kurang ajar dan biadab.

Malangnya budaya sebegini tidak diamalkan di kampus. Dalam dewan kuliah dan tutorial pelajar dianjurkan malah dipuji jika memberi pandangan kritis, berbeza atau tidak bersetuju dengan pandangan pensyarahnya. Mereka dilatih untuk berhujah dan berdialog untuk meningkatkan pemikiran intelektual mereka. Menyampuk ketika orang lain bercakap ada ketikanya digalakkan dan dibenarkan di dalam tutorial. Malah pelajar juga boleh membangkang sesuatu isu yang difikirkannya tidak sesuai tetapi mesti mempunyai fakta dan rasional untuk mempertahankan hujah mereka.

Ramai di kalangan pelajar yang telah tersalah menterjemahkan budaya baik kepada tabiat yang buruk. Misalnya rasa rendah diri dan malu bertanya diterjemahkan sebagai budaya mulia iaitu tidak sombong dan tidak mahu menonjolkan diri.

Sikap lebih suka mendengar diterjemahkan sebagai menghormati orang. Kurang bercakap dikatakan sebagai sopan santun. Membiarkan orang lain mengambil peluang dikatakan sebagai mengamalkan sikap tidak mementingkan diri sendiri.

Akibatnya, kumpulan ini akan lebih suka berdiam dan menarik diri daripada semua aktiviti persatuan yang dirasakan bertentangan dengan budaya dan nilai mereka. Mereka lebih suka berdiam diri, meminggirkan diri daripada arus perdana aktiviti pelajar serta lebih suka menonton TV atau melayari Internet apabila tiada kuliah.

Kumpulan ketiga yang memberikan imej kelesuan kepada mahasiswa disumbangkan oleh kumpulan yang terlalu berorientasikan akademik. Mereka masih terperangkap dengan pemikiran pembelajaran di peringkat SPM, STPM atau matrikulasi yang sangat mementingkan pencapaian sempurna di dalam peperiksaan. Di universiti pencapaian akademik perlu dilengkapi dengan kemahiran insaniah yang lain khususnya kemahiran berkomunikasi dan berorganisasi. Mereka juga perlu menguasai sekurang-kurangnya bahasa kedua yang berkaitan dengan kerjaya mereka.

Misalnya di dalam bidang pengajian Islam, penguasaan bahasa Arab adalah penting manakala di dalam bidang sains dan teknologi serta sains sosial, penguasaan bahasa Inggeris adalah sangat diperlukan. Kumpulan ini hampir tidak mempedulikan langsung aktiviti berpersatuan sama ada di kolej kediaman atau persatuan di peringkat fakulti dan universiti. Walaupun ada di antara mereka cemerlang akademik, biasanya mereka didapati kurang kemahiran di dalam komunikasi, kepimpinan serta sukan.

Meninjau bentuk aktiviti serta program berpersatuan yang dilaksanakan oleh mahasiswa, jelas mereka sudah ketandusan idea serta tidak menunjukkan minat yang tinggi di dalam kerja-kerja berpersatuan.

Sikap taksub Internet telah melalaikan mereka kepada perkara lain yang jauh lebih penting. Mereka kurang melibatkan diri dengan persatuan yang bertujuan melatih pembangunan berorganisasi, bermesyuarat serta berkomunikasi dengan rakan berpersatuan. Rata-rata pelajar IPT sekarang lebih suka berdiskusi melalui blog dan emel dan kemahiran berkomunikasi secara berdepan tidak lagi menjadi keutamaan pada mereka.

Program persatuan juga sudah bersifat picisan, ringan serta tidak menonjolkan keintelektualan pelajar IPT. Mereka cenderung untuk menganjurkan pertandingan permainan video, nyanyian pop, hip-hop atau nasyid melalui karaoke dan kurang pula ingin mempelajari ilmu nyanyian yang betul. Program mereka juga kadang-kala mirip 'pesta pasar malam' yang dipenuhi dengan gerai makanan, baju dan peralatan dan aksesori komputer.

Sangat kurang program khidmat masyarakat dilakukan oleh pelajar IPT berbanding masamasa lalu. Jauh sekali program pengantarabangsaan yang dianjurkan dengan alasan kos yang sangat tinggi. Biasanya di hujung minggu, pelajar IPT lebih suka pulang ke kampung untuk menghabiskan cuti di rumah.

Mahasiswa sekarang lebih sukakan pengajaran yang bermodul. Dengan kata lain, pembelajaran sudah dirancang sepenuhnya oleh pensyarah untuk pelajar. Mereka akan menilai seseorang pensyarah sebagai baik dan berkualiti jika pensyarah tersebut menyediakan segalanya untuk mereka.

Pensyarah yang mensyaratkan pelajar mencari bahan pembelajaran tambahan sendiri, memberikan beban tugasan yang banyak dan mensyaratkan melakukan kerja kumpulan secara berpasukan (lebih-lebih lagi perlu percampuran etnik), tegas di dalam perbincangan, akan dinilai oleh pelajar sebagai "tidak mesra pelajar".

Pelajar lebih suka kepada pensyarah yang menyediakan semuanya untuk mereka. Dari senarai bahan bacaan utama, nota kuliah, bahan bacaan tambahan hinggalah kepada contoh soalan tahun-tahun lepas.

Tentunya ada di antara pembaca yang menilai seolah-olah penulis seperti begitu merendahkan kebolehan mahasiswa tetapi percayalah pemerhatian di semua IPT memperlihatkan trend yang sama dan perlukan penambahbaikan dengan kadar segera.

Penulis bersetuju bahawa tentu sahaja yang masih ada pelajar berkualiti dan memenuhi keperluan modal insan negara dan tidak tergolong di kalangan tiga kumpulan di atas. Tetapi jumlah mereka tidak ramai. Maka itu pihak Kementerian Pengajian Tinggi seharusnya mula memberikan keutamaan untuk melaksanakan penambahbaikan ini. Pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar (JHEP) di IPT juga seharusnya boleh melakukan beberapa anjakan paradigma besar untuk memulihkan kembali kelesuan kegiatan mahasiswa.

Sekurang-kurangnya empat perkara di bawah harus dilaksanakan dengan segera. Pertama, kerangka aktiviti kemahasiswaan era ini harus mengambil kira keperluan majikan dan industri dan juga keperluan nilai masyarakat. Kedua, pihak universiti perlu melaksanakan latihan untuk meningkatkan kemahiran tadbir urus kemahasiswaan di kalangan para pegawai JHEP.

Para personel JHEP bertanggungjawab untuk membantu pelajar melaksanakan program yang berkualiti. Rata-rata, kebanyakan pegawai JHEP belajar melalui pengalaman mereka semata mata di dalam memahami pengurusan mahasiswa di IPT. Ketiganya, menjadikan aktiviti pelajar sebagai aktiviti wajib kepada para pelajar.

Keempat, menyediakan peruntukan kewangan yang secukupnya untuk melaksanakan aktiviti pelajar sama ada melalui peruntukan kerajaan, tajaan industri, korporat ataupun alumni IPT. Adalah tidak benar bahawa AUKU adalah sebab utama yang membawa kepada imej kelesuan mahasiswa sebagaimana yang disuarakan oleh sesetengah pihak di luar kampus.

Mahasiswa perlu berfikir dan mula merancang aktiviti yang lebih mencabar sesuai dengan harapan masyarakat terhadap mereka sebagai modal insan utama pembangunan negara. Pihak KPT dan IPT pula perlu lebih bersikap terbuka untuk menerima idea-idea baru para mahasiswa walaupun kadangkala idea-idea tersebut berada di luar kotak pemikiran kita.

PENULIS ialah Pensyarah Sosiologi dan Pendidikan Sejarah, Fakulti Pendidikan, UKM

Rotanlah jika mampu membentuk disiplin pelajar

HUKUMAN rotan akan "kembali" ke sekolah tidak lama lagi. Hukuman itu akan diperkenalkan semula untuk "menundukkan" pelajar yang tahap disiplin mereka semakin meruncing.

Ketika ini masalah perlanggaran disiplin, pergaduhan dan buli di sekolah semakin menjadi-jadi. Akhirnya hukuman tradisi yang pernah digunakan untuk mendisiplinkan pelajar sebelum era alaf baru ini terpaksa diperkenalkan semula.

Namun seperti kata Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd Puad Zarkashi, hukuman rotan tersebut masih di peringkat cadangan.

Ia baru dikemukakan kepada pejabat Peguam Negara untuk mendapat maklum balas. Hukuman itu hanya akan dilaksanakan sekiranya mendapat persetujuan Peguam Negara - yang akan memberi maklum balas sebelum akhir tahun ini.

Bagaimanapun, kenyataan itu sudah cukup untuk menceritakan bagaimana meruncingnya masalah disiplin di kalangan pelajar ketika ini. Bayangkan keruntuhan disiplin pelajar terpaksa diatasi dengan hukuman yang memerlukan kelulusan Peguam Negara!

Walaupun jumlah pelajar yang menjadi "epal busuk" itu tidaklah ramai berbanding pelajar yang berdisiplin tinggi, namun kerenah yang dicetuskan oleh mereka amat menyesakkan dada.

Mungkin ramai yang terfikir, kenapa sehingga ke Peguam Negara? Jawapannya mudah. Situasi masa kini tidak sama dengan keadaan di sekolah 20 atau 30 tahun lalu. Sikap ibu bapa ketika itu dengan ibu bapa di zaman siber ini ketara berbeza.

Ramai ibu bapa di zaman ini tidak boleh menerima teguran atau laporan guru bahawa anak-anak mereka nakal. Malah ada yang sanggup menempelak malah 'menyerang' guru demi mempertahankan anak-anak yang disifatkan mereka terlalu baik.

Dan, ketika ramai ibu bapa yang menyuarakan sokongan agar pelaksanaan hukuman rotan diperkenalkan semula, tidak kurang yang membantah. Golongan itu termasuklah peguam dan aktivis hak asasi manusia.

Bagi mereka, hukuman rotan bukan jawapan untuk mengatasi masalah disiplin. Mereka mendesak guru menggunakan pendekatan menerusi kaunseling kerana hukuman rotan dianggap melanggar hak asasi pelajar.

Namun pada masa yang sama, golongan ini sebenarnya secara tidak langsung telah mengenepikan hak asasi pelajar yang menjadi mangsa buli berkenaan.

Jadi, demi memastikan keadilah semua pihak, kelulusan Peguam Negara diperlukan. Langkah Kementerian Pelajaran tersebut lebih kepada sikap berhati-hati.

Guru disiplin yang akan melaksanakan hukuman rotan itu nanti terpaksa mematuhi prosedur yang ditetapkan. Mereka tidak boleh merotan sewenang-wenang.

Namun walau apa sahaja bentuk hukuman, ia perlu disegerakan. Pelaksanaannya juga mesti dilakukan dengan serius.

Masalah disipilin pelajar ketika ini bukan satu perkara yang boleh dipandang sebelah mata. Bayangkan jika masalah disiplin itu tidak diatasi dan ia berlanjutan sehingga mereka dewasa. Jadi, sekiranya hukuman lebih berat termasuk rotan boleh mengatasi masalah disiplin, laksanakanlah segera.
BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

PERTUBUHAN Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) menyambut ulang- tahun kelahirannya yang ke-63 hari ini. Dalam usia sebegini, cabaran yang dihadapi UMNO semakin hebat lebih-lebih lagi selepas Mac 2008.

Tidak dinafikan UMNO sudah banyak berjasa kepada bangsa dan negara. Tetapi sama seperti manusia, orang muda mudah melupai jasa orang lama. Perasaan ‘hormat’ di kalangan generasi baru terhadap UMNO semakin berkurangan.

Maka sesuatu harus dilakukan supaya UMNO terus relevan dan dapat diterima oleh segenap lapisan masyarakat untuk selama-lamanya. Bagaimanapun ini bukanlah satu tugas mudah. Semuanya bergantung kepada pemimpin dan ahli parti itu yang kini berjumlah 3.5 juta orang.

Seperti kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa UMNO tidak boleh selamanya bersandar kepada nostalgia perjuangan, sentimen dan jasa-jasanya jika mahu terus relevan kepada rakyat.

Justeru, UMNO perlu melakukan transformasi selaras dengan ingatan Najib sebelum ini sama ada mahu berubah atau rebah. Dan dalam usia 63 tahun ini, perubahan dan pembaharuan perlu dilakukan supaya ia tidak tinggal omong kosong atau hanya sekadar retorik.

Awang – Kenang jasa orang lama.
DUN Perak, siapa yang wajar dipersalahkan?

Kelolaan LUKMAN ISMAIL
lukman@utusan.com.my


KEKECOHAN sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Khamis lalu masih lagi menjadi topik tulisan para penulis blog dan ada di antaranya mengaitkannya dengan demokrasi.

Seperti dijangka, penulis prokerajaan dan propembangkang akan menulis berdasarkan sudut berbeza berhubung kejadian tersebut.

Zabidi Noor dalam blog Musli Oli, Konspirasi Politik Melayu (konspirasipolitikmelayu.blogspot.com) pada 7 Mei, mengulas tentang kekecohan sidang DUN Perak tempoh hari dan kaitannya demokrasi.

Tulis beliau, demokrasi membawa erti pihak majoriti akan memerintah dan di Perak, BN mempunyai 31 kerusi manakala pakatan pembangkang mempunyai 28 kerusi.

Dengan kelebihan tiga kerusi bermakna BN wajar lebih berkuasa memerintah dan membuat perubahan sepertimana dikehendaki majoriti anggotanya.

''Maka logiknya, Sivakumar tidak wajar lagi duduk di kerusi Speaker DUN dan tempat beliau hendaklah digantikan dengan suara majoriti baru.

"Suara majoriti itu sudah mempunyai calon yang telah ditimbangkan sehalus-halusnya untuk menggantikan tempat Sivakumar yang menunjukkan sikap semakin lama semakin tidak adil semata-mata kerana beliau dari suara pembangkang.

''Apabila suara majoriti yang sekarang ini di tangan BN, maka tidak syaklah lagi apa pun kemungkinan, mereka akan memecat Sivakumar dan menggantikan tempatnya dengan R.Ganesan. Bagaimana Ganesan mahu menjalankan tugasnya kalau Sivakumar memakukan diri di kerusi Speaker?'' Katanya, Sivakumar sudah pasti telah diminta oleh rakan-rakan pakatan pembangkang agar jangan berganjak dari kerusi Speaker tersebut dengan apa cara sekalipun dan walau apa pun terjadi.

''Apa yang pakatan pembangkang mahukan, pihak berkuasa berkasar dan rakaman itulah yang akan menjadi produk modal mereka mengecam BN.

"Inilah gambaran yang mahu ditunjukkan kepada rakyat Perak betapa kejamnya cara BN apabila berkuasa," tulisnya.

Kata beliau, sekiranya kerajaan memerintah tidak serius membendung perkara yang mencemarkan pekerti dalam kandungan demokrasi hari ini, maka ada kemungkinan ia akan merebak ke negeri lain.

Ustaz Said Beauford (ustazsaid.blogspot. com) pada 9 Mei menulis, walaupun keputusan siapa Menteri Besar akan diputuskan melalui perundangan hari ini (Isnin), namun daripada segi demokrasi jelas Datuk Seri Dr. Zambry Kadir adalah orangnya.

Katanya, menurut peraturan demokrasi, parti yang memiliki majoriti berhak membentuk kerajaan dan BN yang mempunyai 28 kerusi dengan sokongan tiga kerusi Bebas menjadikan BN mempunyai majoriti mudah serta membolehkan BN membentuk kerajaan di Perak.

''Mungkin ada polemik bagaimana BN mendapat sokongan 3 ADUN Bebas. Mungkin perbuatan melompat parti boleh dikatakan tidak bermoral atau apa sahaja tanggapan yang wujud namun selagi ia masih dalam lingkungan Perlembagaan, apa masalahnya? Setakat soal moral, ada banyak lagi yang tidak bermoral terus dipertahankan," tulisnya.

Jelas beliau, ketidakfahaman ke atas prinsip demokrasi yang diagungkan selama ini, keegoan kerana tidak dapat menerima realiti serta sikap tidak endah terhadap peraturan yang dirasakan tidak memihak kepada mereka, disertai sikap hanya sendiri yang betul, orang lain salah menyebabkan adengan yang tidak ingin kita lihat berlaku di Perak.

''Cubalah kita menjadi rasional, mengambil sikap berlapang dada, menghormati aturan yang kita iktiraf sebelum ini. BN ketika tewas dalam pilihan raya kecil ke-12 dan kehilangan kuasa, terkejut tetapi tidak berdiam diri, bangkit menyusun strategi dan terbukti ia berhasil.

Kamarulzaman Kamdias dalam blognya Kepal Nasi Kepal Beras (kkamdias.blogspot.com) pada 8 Mei menulis tentang sikap sesetengah pihak yang meletakkan seolah-olah kebenaran itu adalah hak cipta pakatan pembangkang semata-mata.

Katanya, pakatan pembangkanglah parti yang paling demokrasi, paling bermoral, beretika, bersih, berintegriti, paling telus dan layak dipercayai serta paling tinggi pengetahuan dan amalan agamanya.

''Pendek kata merekalah pemegang hak cipta atau paten segala nilai-nilai dan peradaban terbaik sebagai seorang manusia atau sebagai seorang pemimpin. Hak cipta rasuah, skandal, penyelewengan, tidak demokratik dan segala yang buruk semua dipatenkan untuk BN dan seisinya.

''Kalau ada kalangan mereka yang rasuah, itu angkara perancangan jahat BN. Kalau ada kalangan mereka yang beraksi bogel, itu disebabkan BN yang mengganggu kehidupan privasi mereka. Kalau ada kalangan mereka yang melanggar undang-undang negara, itu juga kerana BN memaksa mereka berbuat begitu," tulisnya.

Kata beliau, andai mereka bertindak di luar batasan demokrasi, ia juga adalah disebabkan BN yang membuatkan mereka jadi begitu dan jika mereka ingkar keputusan mahkamah, BN-lah yang menyebabkan mereka berbuat demikian.

''Sebarang kesalahan dan pelanggaran daripada pihak BN, itu memang betul. Memang perangai BN macam tu. Sebarang kebaikan yang dilakukan BN, awas! itu ada udang sebalik batu.

''Alangkah beruntungnya kita kalau dapat jadi seperti mereka. Sebiji macam kehidupan haiwan di rimba. Undang-undang semua di tangan sendiri, bebas semahu-mahunya," tulis beliau.

Mokhtar Petah (mokhtarpetah.blogspot.com) dalam tulisannya bertajuk Berdosakah Orang Melayu? pada 10 Mei menyatakan, orang Melayu boleh menjadi bangsa yang kuat dan disegani jika mereka mempunyai kuasa Melayu.

Katanya, bagaimanapun kuasa Melayu tidak akan diperoleh selagi orang Melayu tidak mengikut petunjuk Allah dalam al-Quran, iaitu bersatu-padu di bawah kalimah Allah.

''Orang Melayu boleh bersatu-padu jika semua organisasi politik Melayu, UMNO (berpegang kepada kebangsaan Melayu) dan Pas (berpegang kepada Islam sebagai amalan dalam semua bidang kehidupan insan), ketepikan sentimen politik dan mengorbankan pegangan dan sama-sama berpegang kepada Islam sebagai dasar hukum dan amalan dalam kehidupan negara dan rakyat.

''Maka, jika benar orang Melayu mahu bersatu-padu dan mendapat kembali kuasa Melayu, maka UMNO dan Pas hendaklah membuang apa yang keruh dan mengambil yang jernih; saling bekerjasama dalam semua bidang," tulisnya.

Katanya, beliau yakin jika orang Melayu tidak bersatu-padu, dalam tempoh 10 hingga 20 tahun lagi bangsa Melayu akan hilang kerana corak politik yang berbeza.
Memaknakan Hari Ibu

SEMASA saya menjadi wartawan sambilan Utusan Malaysia di Alur Setar pada 1983, antara tugasan yang masih melekat di ingatan ialah menemu bual suami kepada seorang wanita yang meninggal dunia semasa pemindahan buah pinggang di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Daripada perbualan dengan lelaki itu, terkeluarlah kisah pengorbanan seorang ibu memberikan satu daripada buah pinggang kepada anak perempuannya.

Kata lelaki itu, anak perempuannya yang sakit buah pinggang pernah bertanya isterinya bila lagi ibunya akan memberikan buah pinggang kepadanya. Saya tidak pasti sama ada permintaan itu sebagai gurauan atau sungguh-sungguh. Tetapi lelaki itu memberitahu, Allahyarham isterinya berkata: "Bukan sahaja buah pinggang, nyawa sekalipun mak sanggup berikan." Ditakdirkan pembedahan itu memberikan komplikasi kepada ibu tetapi anaknya yang menerima buah pinggang, selamat.

Kisah pengorbanan ibu itu sangat menginsafkan bahawa kasih sayang seorang ibu kepada anak-anaknya tidak ada sukat dan takahnya. Si ibu akan melindungi anak-anak daripada bahaya waima mempertaruhkan nyawanya sendiri. Pengorbanan ibu di Alur Setar itu adalah kisah benar selepas kita diasuh dengan nilai moral dalam cerita rakyat Si Tanggang yang menerima padah akibat derhaka kepada ibunya.

Semalam adalah Hari Ibu. Tahun-tahun sebelum ini, di sana sini banyak pihak menganjurkan majlis meraikan Hari Ibu, berupa makan tengah hari atau minum petang dengan mengenakan kadar bayaran yang mahal.

Nilai makanannya tidaklah seberapa tetapi yang terpaksa dibayar oleh tetamu ialah nilai majlis, siapa penyanyinya, di mana majlis itu diadakan dan siapa pula tetamu kenamaan.

Sebahagian besar penganjur majlis Hari Ibu menekankan bahawa inilah salah satu cara untuk menghargai pengorbanan ibu. Dalam kata lain, kalau untuk menghargai ibu, kita kenalah membayar dengan sejumlah wang sambil makan dan berhibur dengan nyanyian artis-artis. Dalam era budaya konsumerisme, hari-hari tertentu seperti Hari Ibu telah dijenamakan kemudian dikomersialkan. Sudah tentu ia bukan lagi untuk menghargai ibu tetapi sebagai satu penanda aras status sosial.

Kepada semua, untuk menghargai kasih sayang dan pengorbanan yang ibu lakukan kepada kita, banyak caranya yang boleh dilakukan. Malah Hari Ibu adalah sepanjang tahun dan sehari dalam setahun tidak bermakna kalau hanya hari itu saja kita berbelanja besar tetapi pada hari yang lain ibu kita terbiar. Biarlah kita tidak berada dalam majlis mewah tetapi sepanjang masa kita menghargai ibu.

Barangkali pada setiap kali hadirnya Hari Ibu, kita kena membaca semula cerita rakyat seperti Si Tanggang yang menderhaka kepada ibu kemudian disumpah menjadi batu. Atau kita membaca dan menghayati sepenuh jiwa puisi Ke Makam Bonda karya Sasterawan Negara Usman Awang.

Atau mendengar dengan jiwa dan fikiran lagu Bonda ciptaan dan nyanyian M. Nasir. Karya-karya begini pasti akan membawa kita menjejaki perjalanan duka dan bahagia pergorbanan seorang ibu sambil menginsafinya. Usman Awang menulis tentang ziarah ke pusara ibunya yang terbiar apabila menggambarkan di pusara itu "Lalang-lalang tegak berdiri". Usman Awang menutup puisi Ke Makam Bonda dengan keinsafan, "Begitu bakti kami berikan / tiada sama bonda melahirkan / kasih bonda tiada sempadan /kemuncak murni kemuliaan insan." Kita perlu mengisi dan memaknakan Hari Ibu melampaui yang dihidangkan saban tahun sebelum ini.

E-mel: cp@galaxystudio.tv
Penyalahgunaan dadah penyumbang utama gejala mat rempit

BUKAN sahaja pihak polis tetapi setiap rakyat negara ini patut bimbang ekoran semakin ramai remaja bawah 15 tahun terlibat dalam gejala mat rempit yang mahu tidak mahu akan menyumbang kepada masalah sosial.

Ertinya tugas untuk mencegah, membendung dan membanteras kegiatan itu tidak sepatutnya dianggap hanya tugas polis semata-mata.

Sebaliknya perlu menjadi tugas bersama setiap di antara kita, terutama di kalangan ibu bapa, abang, kakak, saudara mara dan jiran tetangga.

Apa yang dikatakan Pensyarah Pusat Pengajian Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Azeem Fazwan Ahmad bahawa gejala mat rempit mengundang kepada masalah jenayah tidak boleh dilihat sebagai suatu pandangan akademik sahaja.

Ia tidak seharusnya memerlukan kajian dan perdebatan ilmiah yang mengambil masa bertahun-tahun lamanya sebelum tindakan pencegahan dan pembaterasan diambil.

Sebaliknya tindakan cepat, cekap, profesional, tulus dan telus perlu tanpa kompromi perlu disegerakan dengan membabitkan pelbagai pihak berkuasa. Pada masa yang sama masyarakat kena ikut serta secara proaktif.

Lazimnya manusia yang sanggup melakukan aksi-aksi yang bukan sahaja mengganggu kenteraman awam dan membahayakan orang ramai, tetapi juga boleh membahayakan diri sendiri, maka mereka mungkin tergolong dalam spesies manusia yang 'tidak betul' akalnya.

Manusia yang waras tidak akan merempit sehingga boleh mengundang maut.

Orang waras tidak akan sanggup melakukan jenayah sama ada bergaduh, merompak, ragut, rogol dan sebagainya. Malah untuk berkelakuan tidak sopan pun mereka tak akan sanggup.

Kalau 'tidak betul' akal itu kerana berpunca dari 'kementahan' usia remaja itu sendiri tidaklah payah sangat untuk diperbaiki dan diperbetulkan.

Mereka akan pulih apabila dilibatkan dengan Progam Latihan Khidmat Negara (PKLN), kem motivasi dan sebagainya yang dimuatkan dengan unsur-unsur pembangunan jiwa berteraskan agama.

Tetapi kalau 'tidak betul' itu berpunca dari pil kuda, syabu atau pelbagai jenis dadah atau arak, agak sukar untuk dipulihkan.

Kita patut bertanya apakah satu kontena syabu seberat 900 kilogram bernilai lebih RM200 juta yang dirampas di Rompin beberapa hari lalu tidak ada kemungkinan sasaran jualannya adalah para remaja untuk 'tidak dibetulkan' akalnya.

Sesungguhnya penyalahgunaan apa jenis dadah sekalipun, hanya sanggup dan tergamak dilakukan oleh mereka yang 'tidak betul' akalnya sahaja.

Semakin ramai bilangan mereka yang 'tidak betul akal' itu, maka semakin besarlah saiz pemasaran dan urus niaga najis dadah di negara ini.

Ertinya dalam negara, negeri, daerah, mukim, kampung, kawasan perumahan, malah dalam keluarga sendiri: tidak mustahil ada yang mahu, malah yang berusaha dan bersekongkol untuk 'tidak betulkan' akal para remaja demi kerana wang, demi kerana kepentingan urus niaga dadah.

Walaupun pembangunan jiwa remaja perlu diutamakan bagi membanteras kegiatan mat rempit yang memungkinkan menjadi penyumbang kepada pelbagai perlakuan jenayah, namun segala usaha tidak akan ke mana kalau punca kepada berlakunya kerosakan dan 'tidak betulnya' akal fikiran tidak dihapuskan.

Sudah sampai masanya polis diberi kebenaran menjadikan tindakan menembak mati pedagang, ejen, pengedar dan peruncit dadah serta penganjur lumba motosikal dan lumba kereta haram sebagai pilihan utama. Dan usaha menahan, mendakwa dan memenjarakan mereka yang terbabit dijadikan langkah atau tindakan pilihan.

Tidak berbaloi kalau berkompromi dengan pedagang, ejen, pengedar dan peruncit atau menggunakan nilai-nilai kemanusiaan berdepan dengan manusia yang sanggup menjadikan remaja sebagai bakal pemimpin negara rosak dan 'tidak betul' akal, sebaliknya dilenyapkan manusia jenis itu dari muka bumi ini adalah yang terbaik dan ianya tidak bercanggah dengan hukum mana-mana sekali pun.

Tanpa berleluasanya dagangan, edaran dan peruncitan pelbagai jenis dadah, maka masalah mat rempit dan pelbagai masalah lagi dengan sendiri tidak akan berlaku, malah kalau ada pun ianya mudah dicegah, dibendung dan dibanteras.

RAMLI ABDUL HALIM

Kota Bharu, Kelantan
Penjelasan khasiat herba tempatan

DARIPADA hampir 7,000 spesies tumbuhan yang hidup melata di negara kita, sekurang-kurangnya 1,230 spesies telah dikenal pasti sebagai tumbuhan ubatan termasuk digunakan sejak turun-temurun dalam rawatan tradisional.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa 80 peratus daripada masalah kesihatan dunia boleh dirawati dengan ubat berasaskan tumbuhan.

Nilai industri herba dunia dianggarkan AS$50 bilion (RM182.34 bilion) termasuk nilai industri herba negara sekitar RM5 bilion.

Banyak kesahihan aplikasi tumbuhan dalam penjagaan kesihatan dan kecantikan masyarakat terdahulu telah berjaya dirungkai menerusi perkembangan sains dan teknologi.

Kekayaan khazanah alam ditambah dengan pengetahuan etnobotani masyarakat majmuk dan usaha penyelidikan menjadikan negara kita amat berpotensi memajukan industri herba sebagai sumber kekayaan ekonomi baru negara.

Justeru, kompilasi menarik ini memuatkan huraian botani, taburan spesies, profil kandungan kimia, potensi biologi, khasiat malah petua-petua warisan spesies herba terpilih untuk dikongsi bersama bagi memajukan industri herba tempatan.

Antara yang menarik ialah penjelasan mengenai khasiat Manjakani dan pegaga untuk kesihatan dan kecantikan serta kenerak sebagai potensi penawar kanser.

Khazanah Alam bermula dengan bab Kenanga Harum Semerbak yang amat menarik. Selepas perbincangan mengenai pengenalan spesies, pertumbuhan dan perkembangan, kandungan kimia, buku ini menerangkan secara ringkas mengenai pelbagai khasiat dan kegunaannya.

Bunga yang indah itu nyata banyak kegunaan yang mungkin di luar sangkaan ramai termasuk sebagai sedatif, antiseptik, pelbagai masalah kulit, rawatan asma dan sakit tuan.

Antara lain yang menarik perhatian penulis ialah minyak pati bunga kenanga atau ylang-ylang mempunyai nilai ekonomi yang sangat tinggi iaitu sekitar AS$7 juta (RM25.52 juta) sekitar 30 tahun lalu.

Justeru, tidak hairanlah pada tahun 1995, Indonesia telah mengkhususkan sekitar 160,000 hektar tanah untuk penanaman kenanga bagi menghasilkan 120 tan minyak. Ini membuatkan penulis tertanya-tanya apakah nilai terkini minyak tersebut sekarang.

Pelbagai petua berkaitan bunga tersebut termasuk bagi merawat penyakit malaria dan bronchitis turut disenaraikan.

Bab seterusnya bertajuk Pegaga Ulaman Rupawan pula menceritakan tentang herba yang dikatakan telah dikenal pasti sebagai herba paling selamat dan tidak meninggalkan sebarang sisa toksik dalam badan pengguna sekali gus membersihkan sistem tubuh.

Pegaga adalah antara herba paling berkhasiat yang telah lama digunakan dalam perubatan Ayurvedik dan tradisional Cina sehingga dikenali sebagai tumbuhan Fountain of Youth.

Sudah tentu, herba yang mudah ditanam malah boleh didapati dengan murah itu amat popular dimakan sebagai ulam di negara kita.

Tetapi berapa ramaikah di antara kita menyedari bahawa pegaga boleh merawat kelesuan otot, membantu rawatan kanser dan tumor malah berkesan untuk merawat ulser dan sebagainya.

Penulis baru menyebut dua dari sembilan spesies khazanah alam tempatan yang dibincangkan dalam buku tersebut.

Lain-lain tajuk yang dibincangkan ialah tumbuhan Serai, Mas Cotek, Kenerak, Misai Kucing, Jambu batu, Manjakani dan gamat.

Lebih memudahkan di akhir buku itu dilengkapi dengan dua senarai indeks iaitu indeks nama vernakular selain indeks nama saintifik.

Pendek kata, buku ini amat berbaloi untuk dijadikan sebahagian daripada koleksi peribadi selain wajar ditempatkan di dalam semua perpustakaan yang ada sama ada di peringkat sekolah, institut pengajian tinggi atau negeri.

Judul: Khazanah

Alam Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Susunan: Mastura Mohtar, Izanudin Zakaria dan Mirfat A.H. Salahudin

Penerbit: Institut PenyelidikanPerhutanan Malaysia (FRIM)

ISBN: 978-967-5221-03-3

Harga: RM38

Pengulas: WAN SHAHARA AHMAD GHAZALI
Wajah 'hodoh' di Dewan Undangan Negeri

MACAM-MACAM sambutan pada bulan Mei. Kalaulah semuanya diisytiharkan cuti umum, jenuhlah kita bercuti atau mendapat durian runtuh akibat kerja pada hari cuti.

Nasib baik cuti umum hanya pada Hari Pekerja (1 Mei) dan Hari Wesak (9 Mei). Di sebalik hari tersebut, Mei juga ada Hari Ibu, Hari Guru, Hari Belia dan macam-macam lagi. UMNO pula menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-63 hari ini. Selamat hari jadi UMNO!

Kita tunggu apa amanat Presiden UMNO, Najib Tun Razak pada majlis yang dijadualkan berlangsung malam ini di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur. Semoga UMNO di bawah kepimpinan Najib akan terus relevan dan berperanan untuk 1 Malaysia.

Biarlah apa yang akan diperkatakan oleh musuh di luar sana. Walaupun ada yang sinis mengaitkan UMNO dengan ungkapan dialog dalam filem Pendekar Bujang Lapok, arahan P. Ramlee tetapi ia pastinya mempunyai maksud yang lebih mendalam yang perlu dilihat secara positif. Orang Melayu ketika itu benar-benar buta huruf tetapi keadaan hari ini sudah berubah selepas negara mencapai kemerdekaan melalui perjuangan UMNO.

Namun dalam hal ini, menarik juga untuk pembaca merujuk kembali tulisan Dr. Sharifudin Lubis dari Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai dialog yang dituturkan oleh watak Ramli, Sudin dan Ajis (Utusan Malaysia 19 Mac 2009).

Antara dialog yang menarik ialah alif (A) mim (M) nun (N) wau (U/O), alif tendang wau (U/O). Sama ada disedari atau tidak, jika dibunyikan akan disebut AMNU/O (UMNO!).

Jika benar itulah yang tersirat di sebalik dialog tersebut, pada waktu itu lagi P. Ramlee sudah dapat meramalkan, jika orang Melayu gagal; 'membaca' alif mim nun wau, dan apabila alif tendang wau, yang tinggal hanyalah huruf alif (A), mim (M) dan nun (N) yang boleh diterjemahkan sebagai Akhirnya Melayu Nazak.

Bagaimanapun, sebelum sampai ke tahap nazak itu, orang Melayu akan menjadi bahan tontonan seperti dalam persembahan sarkas. Itulah yang dilihat sedang berlaku di kalangan orang Melayu.

Rasanya tidak perlu penulis mengulas lebih lanjut isu ini, kerana tersilap ulas akan diputarbelitkan. Tetapi yang pasti, UMNO perlu memastikan, parti itu terus diterima rakyat Malaysia serta mempunyai pasukan yang benar-benar mantap bagi menjayakan gagasan Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Sebut pasal sarkas, 7 Mei 2009 juga menarik perhatian penulis. Rakyat Malaysia khususnya di Perak akan ingat bagaimana kecohnya Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dianggap mulia itu. Mungkin menyamai mesyuarat Parlimen di Taiwan. Jika kita ketawa melihat aksi cemas di Parlimen luar negara, kini di negara kita juga ada adegan itu.

Sehingga hari ini, nampaknya kekecohan di DUN Perak tidak akan berakhir. Ini kerana V. Sivakumar masih mengaku dirinya sebagai Speaker. Khabarnya, beliau akan memasuki pejabatnya seperti biasa hari ini. Di manakah 'pejabat' itu? Sekalipun mahkamah sudah membuat keputusan mengenai kedudukan Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam exconya tetapi keputusan itu ditolak. Entah undang-undang mana boleh dipakai dan mahkamah mana pula yang boleh diiktiraf.

Betullah kata seorang sahabat dari Perak. Dalam politik ada dua puak - satu puak yang sentiasa mengaku merekalah benar, betul, jujur, bersih, ikhlas, tidak rasuah, bermoral baik, golongan bijak pandai dan macam-macam lagi, sementara satu puak lagi sentiasa silap!

Golongan ini kalau undang-undang memihak kepada mereka, maka betullah institusi itu, tetapi jika tidak, faham-faham sajalah.

Dalam hal ini, penulis teringat titah ucapan Sultan Azlah Shah pada 19 April lalu sempena Hari Keputeraan Baginda Ke-81.

Titah baginda: ''Raja dan takhta sebenarnya berada di atas politik dan tidak boleh turun untuk berdebat secara terbuka memberi jawapan dan penerangan untuk menangkis tohmahan serta fitnah yang dilemparkan. Perbuatan-perbuatan kumpulan tertentu menyalakan api dalam sekam ini amatlah berbahaya dan boleh memusnah dan menghancurkan negara.

''Betapa perebutan kuasa politik telah mencemar dan mempamerkan wajah hodoh dengan membenarkan kelakuan orang-orang sedemikian. Matlamat kini dibenarkan menghalalkan cara; betapa kumpulan politik tertentu merasakan mereka tidak pernah silap serta memiliki kekebalan; betapa pula beberapa individu politik yang merasakan diri mereka tidak pernah melakukan kesalahan, memiliki imuniti daripada sebarang tindakan undang-undang sehingga undang-undang diketepikan atas matlamat untuk mendapatkan kuasa.

''Pada hemat beta, rakyat negara ini telah terlalu berlebihan berpolitik sehingga menjejaskan produktiviti ekonomi dan imej negara di kaca mata antarabangsa''.

Berbalik ke DUN Perak berikutan kekecohan yang ditimbulkan anggota pembangkang, nampaknya krisis politik di negeri itu tidak akan berakhir. Pembangkang enggan mengalah. Apakah BN yang perlu mengalah?

Berdasarkan matematik, budak- budak tadika atau tabika boleh memberi jawapan 28 + 3 > 31 berbanding > 15 + 7 + 6 > 28, melainkan sesuatu yang luar biasa berlaku pada hari ini. Antara 31 dan 28, angka mana yang lebih besar?

7 Mei juga sudah pasti akan diingati sebagai episod yang amat memalukan bagi sebuah negara yang kaya dengan budaya ketimuran dan mengamalkan sikap hormat menghormati antara satu sama lain.

Jika dibaca daripada apa yang ditulis di dalam blog, nyatalah betapa kemaruknya pembangkang untuk terus berkuasa di Perak. Tiada lagi kemuliaan Dewan. DUN Perak bagaikan sarkas, umpama lokasi yang ditawan dan di dalamnya ada tebusan yang hanya boleh dibebaskan jika tuntutan dipenuhi.

Lebih mendukacitakan Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah dibiarkan menunggu begitu lama di Kamar Diraja untuk merasmikan persidangan DUN itu. Alangkah pedih dan sedihnya melihat seorang ketua negeri dibiarkan menanti begitu lama untuk menyempurnakan majlis. Di manakah rasa hormat terhadap raja kita?

Dalam konteks ini, penulis ingin menyelak semula titah ucapan Raja Nazrin pada 19 April lalu yang menyentuh mengenai raja Melayu bukan sekadar simbol. Selakan ini sekadar untuk mengingatkan mereka yang mungkin tidak membaca (buta) titah ucapan itu atau pura-pura tuli (pekak) sehingga tidak mendengar apa yang diucapkan.

Titah Raja Nazrin: ''Bahawa kemuliaan dan kedaulatan seorang Raja Pemerintah itu tidak akan anakanda reda untuk dipersendakan. Untuk itu warga perlu diinsafkan supaya jangan terlalu cepat membuang pelita, kerana riang melihatkan fajar akan menyinsing; kerana hari siang juga akan berakhir, jangan nanti bila malam mendakap senja, warga dan bangsa akan hidup teraba-raba - hilang haluan kerana diselimuti kegelapan malam tanpa pelita''.

Pembangkang harus menerima hakikat bagaimana BN telah menerimanya pada Pilihan Raya Umum Ke-12. Walaupun ketika itu, BN mempunyai 28 kerusi berbanding DAP (16), PKR (9), Pas (6) yang tidak bergabung secara rasmi tetapi Sultan Perak melantik MB daripada kalangan gabungan tidak rasmi parti pembangkang itu.

Dan keadaan itu kembali berulang apabila BN kekal 28 kerusi dan pembangkang 28. Tiga ADUN lagi (2 PKR, 1 DAP) mengisytiharkan sebagai wakil Bebas yang menyokong BN. Maknanya BN 28 + 3 manakala pembangkang 28. Inilah matematik mudah yang harus diakui pembangkang. Tetapi helah akan terus dicari untuk menegakkan 'benang yang basah'.

Tidak mustahil, sidang di bawah pokok akan berulang lagi. Apakah yang harus dilakukan? Maka sekali lagi filem P. Ramlee menjadi rujukan. Memang hebat filem-filem P.Ramlee. Laksamana Do Re Mi akan jadi pilihan yang mengisahkan tiga sahabat menyelamatkan negara Pasir Berdengung yang terpaksa memerintah di bawah pokok. Tetapi sebelum menjadi laksamana, Do Re Mi tinggal di atas pokok, membuat rumah di atas pokok milik orang, bukan di tanah sendiri.

Apabila Do Re Mi berdegil tidak mahu berpindah dari atas pokok itu, pemilik tanah mengancam akan menebang pokok itu dan akhirnya Do Re Mi mengaku kalah dan lari seterusnya menjadi laksamana. Kini Do Re Mi, Nasib Do Re Mi dan Laksamana Do Re Mi sudah pun selesai. Begitu juga Bujang Lapok, Pendekar Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok, dan Ali Baba Bujang Lapok sudah berakhir. P. Ramlee juga sudah tiada lagi dan apakah versi baru Do Re Mi atau Bujang Lapok akan kembali? Sama-samalah kita nantikan.
Apabila yang tewas enggan terima kekalahan
Oleh Manja Ismail
manja@bharian.com.myKEKECOHAN selama lebih lima jam pada persidangan DUN Perak, Khamis lalu mempamerkan kejelekan politik pada tahap maksimum.


Perak perlu belajar daripada Kelantan selepas Pilihan Raya Umum 2004

KALAU sebelum ini kita hanya melihat kekecohan atau pergaduhan antara wakil rakyat di Parlimen Taiwan, yang sering kita jadikan bahan jenaka, kejadian sama sudah berlaku di negara ini. Kekecohan selama lebih lima jam pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Khamis lalu mempamerkan kejelekan politik pada tahap maksimum.

Kejadian itu juga meletakkan semula kedudukan negara pada kelas dunia ketiga, sekurang-kurang dari segi kematangan berpolitik. Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri menyifatkan kekecohan sidang DUN Perak itu adalah perkembangan tragik kepada demokrasi negara dan mencemar imej Malaysia di mata dunia.

Yang pasti kekecohan itu tidak akan berlaku jika semua pihak mematuhi peraturan dan menghormati institusi Raja. Yang jelas, kekecohan yang bermula apabila bekas Speaker, V Sivakumar dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) pembangkang memasuki Dewan terlebih dulu serta menukar tempat duduk mereka itu, menyebabkan Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah terpaksa menunggu hampir lima jam sebelum dapat merasmikan persidangan.

Hanya mereka yang buta budaya dan tidak menghormati adat resam majoriti rakyat di negara ini yang sanggup 'memaksa' Sultan atau Raja menunggu begitu lama. Pembangkang dan kumpulan bersimpati dengan mereka yang mempersoalkan pelantikan Speaker baru, Datuk R Ganesan ketika sidang DUN Khamis lalu, seolah-olah lupa bagaimana pelbagai pihak turut mempersoalkan tindakan Sivakumar menggantung dan melarang Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir serta enam ahli Exconya menghadiri sidang DUN pada Februari lalu.

Sivakumar mengumumkan penggantungan itu menerusi mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak yang dipengerusikannya � tindakan yang mengundang persoalan sama ada Speaker boleh berbuat demikian atau tidak kerana kebiasaannya tindakan seumpama itu dilakukan ketika Dewan bersidang.

Malah, ada berpendapat keputusan pada peringkat jawatankuasa itu belum dikira muktamad selagi belum disahkan oleh DUN. Bagaimanapun, isu itu tidak timbul lagi apabila DUN Perak yang bersidang Khamis lalu, melucutkan jawatan Sivakumar sebagai Speaker dengan undian 31 menyokong berbanding 28 yang menentang.

Begitu pun, selesainya mesyuarat pertama penggal kedua DUN Perak yang menyaksikan pelantikan Speaker baru itu bukan bermakna berakhirnya krisis politik dan perlembagaan negeri itu. Hari ini Mahkamah Tinggi dijangka membuat keputusan siapakah Menteri Besar Perak yang sah antara Zambry dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Mohammad Nizar memfailkan semakan kehakiman itu pada 13 Februari lalu, selain memohon perintah injunksi bagi menghalang Zambry, yang dilantik Menteri Besar pada 6 Februari lalu atau ejennya daripada menjalankan tugas sebagai Menteri Besar. Pelantikan Ganesan sebagai Speaker baru minggu lalu pula, yang tidak diiktiraf oleh pembangkang di negeri itu, dijangka mengundang lebih banyak kes mahkamah dan mengambil masa yang panjang untuk diselesaikan.

Semua kemelut ini bermakna tidak banyak yang boleh dilakukan kerajaan negeri bagi membangunkan Perak kerana tumpuan terpaksa diberikan kepada soal politik. Tindakan sebahagian rakyat Perak memberi peluang kepada pembangkang pada pilihan raya umum lalu, nampaknya lebih banyak menimbulkan masalah daripada menyelesaikannya.

Kemelut berpanjangan ini boleh dielakkan sekiranya prinsip asas demokrasi dihormati, iaitu pihak yang kalah menghormati pihak yang menang, walaupun dengan satu undi. Hakikatnya pakatan pembangkang yang merangkumi DAP, Parti Keadilan Rakyat dan Pas di DUN Perak kini mempunyai 28 kerusi, manakala Barisan Nasional (BN), walaupun juga mempunyai 28 kerusi mendapat sokongan daripada tiga ahli Bebas menjadikan kerajaan negeri sekarang mempunyai 31 kerusi.

Soal bagaimana kerajaan negeri mendapat sokongan ahli Bebas adalah isu lain, tetapi soal pokoknya kerajaan negeri mempunyai majoriti mencukupi bagi membolehkannya berfungsi. Pembangkang seolah-olah lupa bahawa tiga anggota mereka keluar parti secara sukarela, bukannya dibeli BN, walaupun ketika itu Pakatan Rakyat sendiri yang sibuk memujuk wakil rakyat BN melompat parti.

Keadaan di mana kerajaan negeri mempunyai majoriti tipis bukan perkara baru, malah ia mampu bertahan sepenggal pilihan raya apabila pihak yang kalah menghormati keputusan rakyat dan menghayati semangat demokrasi. Pada Pilihan Raya Umum 2004, BN mencatatkan pencapaian terbaiknya di Kelantan dalam tempoh 20 tahun apabila memperoleh 21 kerusi daripada 45 yang dipertandingkan.

Walaupun gagal menawan semula Kelantan, BN, selain menafikan majoriti dua pertiga kerajaan Pas Kelantan, yang mempunyai 24 kerusi, mencatatkan pertambahan undi di kawasan yang ia tewas. Di DUN Kemuning, misalnya, calon Pas hanya menang dengan majoriti dua undi. Setahun selepas itu, majoriti kerajaan Pas di DUN Kelantan tinggal satu kerusi apabila BN memenangi pilihan raya kecil Pangkalan Pasir.

Bagaimanapun, kerajaan Pas Kelantan terus berfungsi sehingga Pilihan Raya Umum 2008, manakala BN menjalankan tanggungjawabnya sebagai pembangkang yang kuat dalam tempoh itu. BN tidak mendesak atau melakukan perkara yang memaksa kerajaan Pas membubarkan DUN Kelantan ketika itu kerana sedar pilihan raya baru bukan saja membazirkan wang, malah menimbulkan ketidaktentuan baru, selain menjejaskan perancangan kerajaan untuk rakyat pada penggal pilihan raya berkenaan.

Malangnya ini tidak berlaku di Perak, walaupun kerajaan negeri sekarang mempunyai kelebihan sokongan tiga kerusi daripada calon Bebas itu. Kematangan rakyat membuat pilihan belum cukup untuk mematangkan kebanyakan wakil rakyat pilihan mereka.

Slogan demokrasi dan keterbukaan yang sering dilaungkan pembangkang hanya tinggal slogan kerana mereka sendiri ternyata gagal mematuhi salah satu prinsip asas demokrasi � bersetuju untuk tidak bersetuju. Hari ini keputusan dibuat berhubung kesahihan Zambry sebagai Menteri Besar Perak. Apapun keputusan mahkamah nanti, rakyat Perak yang mulai bosan dengan kemelut politik negeri itu menunggu apakah reaksi kedua-dua pihak nanti.
Minda Pengarang: Rakyat perlu positif cari titik persamaan perkukuh perpaduan


KELMARIN, Datuk Seri Najib Razak sekali lagi meminta rakyat menumpukan kepada persamaan antara kaum, agama serta budaya dan mengelak terlalu melihat perbezaan yang boleh membawa banyak keburukan dan masalah kepada negara. Seperti kata Perdana Menteri, semua agama yang dianuti tidak kira Islam, Buddha, Hindu atau Kristian menyarankan penganutnya supaya cintakan keamanan serta hidup harmoni, walaupun berbeza latar belakang dan sosioekonomi. Mungkin bagi sesetengah pihak perkara ini bukan baru, tetapi kita percaya apa yang diungkapkan Najib itu selari dengan konsep 1Malaysia yang diperkenalkannya sejak mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Kita akui bukan mudah untuk melaksanakan hasrat itu selagi kita sebagai rakyat yang berbeza keturunan dan agama, tidak menyokong dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian. Buat permulaan, apa yang penting ialah rakyat majmuk di negara ini perlu menjadikan nilai murni itu sebagai titik persamaan untuk terus mengukuhkan perpaduan kerana sudah terbukti kepelbagaian itulah yang menjadikan Malaysia sebagai negara contoh di kalangan negara membangun lain. Sebenarnya, sudah wujud beberapa persamaan mengenai nilai murni dalam ajaran Islam dan Buddha seperti sikap merendah diri dalam ajaran Buddha dengan sikap 'tawadduk' dalam Islam. Jika kita lihat persamaan lebih daripada perbezaannya, maka kita akan menjadi mereka yang boleh dijadikan sebahagian daripada penyelesaian dan jika kita sentiasa menumpu kepada perbezaan, kita akan jadi sebahagian daripada masalah.

Nescaya, hasrat Najib itu yang turut mengajak seluruh rakyat supaya menjadi sebahagian daripada penyelesaian dan bukannya sebahagian daripada masalah, hendaklah disokong oleh semua. Kita boleh memupuk ciri-ciri sebuah negara yang semakin terbuka dengan menerima kepelbagaian sebagai sumber kekuatan dan bukan halangan atau kerumitan kepada negara. Kita perlu melihat secara positif bagaimana kita membina negara sehingga berjaya pada abad ke-21 atas kepelbagaian ini. Malah dalam mesej sempena Hari Wesak pada Jumaat lalu, Najib turut mengutarakan hasrat yang sama dengan nasihat supaya rakyat tidak menumpukan kepada perbezaan antara satu sama lain, sebaliknya mencari titik persamaan di kalangan mereka. Persamaan yang dibina atas kepelbagaian itu perlu diberi lebih tumpuan kerana ia menjadi elemen penting kepada konsep 1Malaysia yang ditekankan kerajaan sekarang. Kita percaya, rakyat yang lebih menyedari kepentingan untuk mewujudkan satu bangsa Malaysia, lambat laun akan menjadi kenyataan biarpun ia akan mengambil masa lama hingga melangkau 2020. Kita mesti ingat, pengukuhan perpaduan kebangsaan bukan tugas kerajaan semata-mata, malah perlu dijadikan agenda setiap individu dengan menjadikan perkara yang mudah setiap hari untuk menunjukkan sikap mengambil berat rakan daripada kaum lain seperti membuat panggilan mesra telefon, khidmat pesanan ringkas (SMS) dan menghulurkan bantuan.
Transformasi Umno jangan sampai hapuskan keistimewaan Bumiputera
Oleh Jamhariah Jaafar
rencanabh@bharian.com.my

PERTUBUHAN Kebangsaan Melayu Bersatu atau Pekembar atau hari ini dikenali sebagai Umno, lahir pada 11 Mei, 1946, susulan daripada gerakan penjajahan Inggeris ketika itu yang berhasrat untuk memperkenalkan Malayan Union, yang akan menghapuskan hak keistimewaan bangsa Melayu, sebagai bangsa peribumi Tanah Melayu.

Nama pemimpin Melayu agung seperti Datuk Onn Jaafar, Datuk Panglima Bukit Gantang, Abdul Wahab Abdul Aziz, Datuk Nik Ahmad Kamil, Datuk Hamzah Abdullah dan Pendeta Zainal Abidin Ahmad (Zaaba), adalah orang kuat dipilih untuk menyediakan draf Piagam atau Perlembagaan Umno.

Kita perlu mengimbau sejarah penubuhan Umno yang lahir atas kesedaran dan kehendak perwakilan yang menghadiri Kongres Melayu SeTanah Melayu pertama pada 1 – 4 Mac, 1946.

Setahun sebelum itu, iaitu selepas tentera Jepun menyerah kalah pada 14 Ogos 1945, Kerajaan Britain menghantar tenteranya untuk menguasai semula Semenanjung Tanah Melayu dan serentak itu membawa perubahan radikal terhadap pemerintahan negeri-negeri Melayu.

Menerusi tipu helah Britain, Raja-Raja Melayu dipengaruhi supaya menandatangani perjanjian dengan Sir Harold MacMichael bagi menyerahkan kuasa pemerintahan serta kedaulatan kepada Kerajaan Britain.

Rancangan Malayan Union cadangan Britain itu hanya membabitkan Negeri-Negeri Selat, tidak termasuk Singapura akan mewujudkan Majlis Perundangan dan Majlis Mesyuarat Kerajaan yang diketuai seorang Gabenor Inggeris.

Sultan-Sultan Melayu masih mengekalkan kedudukan masing-masing, tetapi dalam bidang kuasa yang terhad kepada agama Islam dan adat istiadat orang Melayu. Sebaliknya, Britain akan terus memerintah melalui sebuah majlis penasihat yang diluluskan seorang Gabenor Malayan Union.

Perkara paling menaik kemarahan Melayu ialah cadangan undang-undang baru yang memberikan kewarganegaraan kepada semua orang yang dilahirkan di Tanah Melayu dan Singapura, serta pendatang yang sudah menetap sekurang-kurangnya 10 tahun daripada 15 tahun, sebelum 15 Februari 1942.

Semua warga negara Malayan Union yang baru itu akan mempunyai hak yang sama, termasuk penerimaan masuk untuk perkhidmatan awam. Akhir sekali, kewarganegaran Tanah Melayu diberikan kepada semua tanpa diskriminasi kaum. Hak ini dikenali sebagai 'jus soli.'

Justeru, apabila cadangan Malayan Union diumumkan di Parlimen British pada 10 Oktober 1945, bangsa Melayu dari Perlis hingga ke Singapura, bersatu dan membantah dengan lantang cadangan penjajah ini.

Satu perhimpunan besar-besaran yang pertama diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 1 hingga 4 Mac 1946. Ketetapan dipersetujui di kongres itu ialah menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau Umno; membantah penubuhan Malayan Union dan mengadakan derma pelajaran kebangsaan Melayu.

Suatu Jawatankuasa ditubuhkan untuk menyediakan Piagam atau Perlembagaan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Pekembar) atau Umno dan perlembagaan itu diterima oleh perhimpunan yang bersidang di Johor Bahru pada 11 Mei 1946.

Tarikh itu perlu diingati seluruh bangsa Melayu kerana ia adalah tarikh yang mana Umno dilahirkan dengan rasminya dan menjadi parti politik pertama membangkang penubuhan Malayan Union.

Pemimpin Umno berjaya menasihatkan Sultan-Sultan Melayu supaya tidak menghadiri upacara pelantikan Gabenor Malayan Union yang pertama, Sir Edward Gent dan secara simbolik memanifestasikan kemarahan dan bangkangan orang Melayu terhadap Malayan Union.

Dua bulan selepas wujudnya Malayan Union, Kerajaan Britain mengubah pendirian dan bersedia mengadakan perbincangan dengan wakil Umno dan Sultan bagi mewujudkan satu Kerajaan Persekutuan baru.

Rundingan ini berlangsung hingga 21 Januari 1948 apabila Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu ditandatangani Raja-Raja Melayu dengan wakil Kerajaan Britain yang mengembalikan semula kuasa dan kedaulatan Sultan. Secara rasmi Persekutuan Tanah Melayu dilahirkan pada 1 Februari 1948.

Enam puluh tiga tahun sudah berlalu, pemimpin Umno datang dan pergi silih berganti. Kepemimpinan tertinggi bermula daripada Datuk Onn Jaafar, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, Allahyarham Tun Hussein Onn, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan terkini, Datuk Seri Najib Razak.

Peredaran zaman terasa begitu pantas – generasi kepemimpinan Umno sudah berubah. Umno juga sudah mengadakan perubahan mengenai peredaran masa. Bagaimanapun, perjuangan untuk memartabatkan bangsa Melayu dan memastikan bangsa peribumi ini dapat berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa lain, terus menjadi tonggak perjuangan parti.

Selepas lahir kerana kemelut Malayan Union yang mencemarkan kedaulatan Sultan-Sultan Melayu dan menghapuskan hak keistimewaan bangsa Melayu, Umno meneruskan perjuangan Melayu dengan pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) selepas tragedi rusuhan kaum terburuk pada 13 Mei, 1969.

Dasar ini digantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) pada 1991. Janji kerajaan yang diterajui Umno, walaupun keistimewaan untuk Bumiputera masih wujud, namun ia akan diganti secara beransur-ansur apabila kita sudah mempunyai keyakinan diri.

Tidak pernah dalam sebarang dasar yang digaris Umno, sebagai tonggak kepada kepemimpinan Barisan Nasional (BN) yang turut dianggotai komponen parti pelbagai kaum, membelakangkan kepentingan bangsa lain.

Cuma satu pinta parti ini ialah jangan dipertikai keistimewaan yang memang menjadi hak Melayu yang sudah termaktub di dalam Perlembagaan Negara kerana ialah adalah hak peribumi yang akan dipertahan sampai bila-bila.

Bagaimanapun, perkembangan menarik berlaku dalam kepemimpinan terbaru Umno hari ini.

Presiden Umno ketujuh dan Perdana Menteri Keenam, Najib menyediakan perancangan yang bakal mengubah struktur pemerintahan dan organisasi Umno yang bakal membuka pintu seluas-luasnya kepada proses demokrasi yang menjadi pegangan generasi baru hari ini.

Pilihan Raya Umum Ke-12 memberi tamparan hebat kepada Umno dan BN. Barisan kepemimpinan baru Najib mengakui kelemahan diri – sama ada bagi pihak Umno mahupun BN.

Perkara pertama yang dilakukan Presiden Umno yang baru memerintah selama 40 hari ini ialah menyatukan semua puak dalaman, sama ada kawan mahupun lawan politiknya serta mendesak barisan kepemimpinannya mengkaji kelemahan yang ada.

Arahan pertama Najib ialah mengkaji perubahan sistem pemilihan dalaman parti dan memastikan ia dibuka sehingga ke akar umbi. Justeru, tidak ada tarikh lebih sesuai untuk seluruh ahli Umno untuk melakukan muhasabah diri, selain daripada 11 Mei, tarikh lahirnya parti keramat untuk seluruh bangsa Melayu.

"Jika kita tidak berubah, kita akan rebah." Amaran Najib kepada seluruh barisan kepemimpinan baru Umno pada mesyuarat Majlis Tertinggi pertamanya, baru-baru ini. Ia sekali gus adalah amaran kepada seluruh bangsa Melayu, untuk survival masa depan.