Pastikan bumiputera berjaya
SELAIN daripada pandangan ahli panel, kolokium 1Malaysia: Hala TujuEkonomi Bumiputera turut membuka peluang kepada peserta untuk berkongsipandangan. Kepelbagaian latar belakang peserta yang terdiri daripadaahli perniagaan, pegawai kerajaan, ahli akademik dan pemimpin persatuanperniagaan membolehkan isu yang dibincangkan dikupas daripada sudutyang berbeza dan menarik.


Novel remaja bermutu HSKU
KEPESATANindustri penerbitan hari ini tidak dapat dibandingkan dengan keadaanindustri 10 tahun lalu. Syarikat-syarikat penerbitan muncul danberkembang bagai benih ditabur di atas tanah subur selepas hujan.

Sampai bila hendak biarkan cacing naik ke mata?
PIHAK berkuasa semalam sekali lagi dicabar. Kali ini oleh pihak yangmenyokong dan bersimpati dengan perjuangan pertubuhan pemberontak diSri Lanka.

BISIK-BISIK
MINGGU Perpaduan 2009 dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam majlis penuh muhibbah semalam.

Antara pesimis, optimis dan realis
PENYAIRdan pengarang buku Fountains of Faith , William Arthur Ward pernahmenulis, "Seorang pesimis merungut mengenai angin, seorang optimismengharapkan angin akan berubah haluan tetapi seorang realismenyesuaikan bahteranya dengan keadaan angin."

Kesukaran memerdekakan negara
BENARKAHBritish ingin memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada 1957?Berdasarkan fakta yang dibongkar oleh penulis buku ini, penjajah ituhanya ingin berundur 25 tahun selepas gerakan menuntut kemerdekaan olehParti Perikatan yang bermula pada awal 1950-an.

Tabiat merokok di kalangan remaja, apa yang perlu dilakukan?
ISU rokok bukanlah satu perkara yang baru di Malaysia. Kempen antirokokboleh dibaratkan seperti "mencurah air di daun keladi." Malah langkahkerajaan meletakkan gambar ngeri pada kotak rokok seperti tidak memberikesan. Tidak ada perokok yang ngeri melihat gambar-gambar itu.

Jambatan ketiga dan politik yang rakus
ISUcadangan pembinaan jambatan ketiga antara Malaysia dan Singapuraseperti diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razakmendapat reaksi di kalangan penulis.

Simpan tenaga di PRK Penanti, jumpa di Manek Urai
HAMBAR,tidak ada yang menarik pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Penanti pada 31Mei ini. Mungkin disebabkan ketiadaan calon Barisan Nasional (BN). Jikatidak ada yang menarik diri, persaingan empat penjuru iaitu melibatkanMansor Othman, 59 (PKR), serta tiga calon Bebas iaitu bekas KetuaWanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah, 56, pengurus syarikat, NaiKhan Ari,41 dan ahli perniagaan Kamarul Ramizu Idris, 42. Menyelakkembali perebutan di Penanti, pertembungan empat penjuru berlaku pada1974, melibatkan calon BN, KITA, PSRM dan Pekemas.

DUN Manek Urai pamer sisi lain Pas
KOTA BHARU 24 Mei - Hanya beberapa jam selepas Anggota Dewan UndanganNegeri (DUN) Manek Urai, Ismail Yaacob meninggal dunia pada Jumaatlepas, Pas tanpa berselindung menyarankan Barisan Nasional (BN) tidakbertanding di kerusi itu kerana ia kubu kuat Pas.Gejala lumba haram perlu pendekatan menyeluruh
WALAUPUNpelbagai langkah sudah diambil bagi menangani kegiatan lumba haram,gejala itu bukan saja belum dapat dibendung, malah semakin teruk sertamenimbulkan pelbagai masalah jenayah dan sosial lain termasukmengorbankan nyawa yang tidak berdosa. Kalau 20 tahun dulu masalahlumba haram hanya berlaku di bandar besar sebagai kegiatan malamminggu, ia kini berlaku di setiap pekan dan tanpa mengira waktu.

Minda Pengarang: Konsep 1Malaysia rapatkan hubungan antara kaum
KENYATAANPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung tanggapan kelirumengenai konsep 1Malaysia yang diperkenalkannya sebaik mengambil alihkepemimpinan kerajaan perlu diberi perhatian serius.

Kemelut politik Umno Terengganu masih jauh daripada penyelesaian
SELEPASsesi bertentang mata dan mencurah rasa hati antara Ahli Dewan UndanganNegeri (Adun) dan semua lapan ketua bahagian Umno negeri denganPengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri HishammuddinHussein di Putrajaya pada malam Rabu lalu, mungkinkah kemelut politiknegeri itu yang meletus sejak lebih setahun lalu sudah berakhir dankeadaan kini adalah status quo


Nostalgia mesin jahit antik
DALAM banyak-banyak koleksi barangan antik yang dimiliki oleh Lim ChengHoe, mesin jahit Singer adalah barangan yang paling disayanginya.Mengapa?


Jenama paling laris
Jenama Singer dan mesin jahit tidak boleh dipisahkan. Kerana itulahwalaupun terdapat pelbagai jenama lain di pasaran, sebanyak 51 peratuspasaran mesin jahit di negara ini dikuasai oleh Singer.


Profesion ibu tumpang
Dengan ganjaran lebih daripada RM50,000 apabila bersetuju meminjamkanrahim untuk pasangan yang inginkan anak, ia satu berita gembira buatgadis-gadis miskin di China.
Pastikan bumiputera berjaya


Rahim Tamby Chik bersalaman dengan Mohd. Noordin Abbas sambil diperhatikan oleh Norizan Sharif dan Datuk Chamil Wariya sebelum Kolokium 1Malaysia Halatuju Ekonomi Bumiputera di Risda, Kuala Lumpur, kelmarin.


SELAIN daripada pandangan ahli panel, kolokium 1Malaysia: Hala Tuju Ekonomi Bumiputera turut membuka peluang kepada peserta untuk berkongsi pandangan. Kepelbagaian latar belakang peserta yang terdiri daripada ahli perniagaan, pegawai kerajaan, ahli akademik dan pemimpin persatuan perniagaan membolehkan isu yang dibincangkan dikupas daripada sudut yang berbeza dan menarik.

Antara beberapa perkara yang menuntut penjelasan selanjutnya daripada ahli panel termasuk soal status syarikat bumiputera iaitu kumpulan bumiputera mana yang dimaksudkan. Turut dilontarkan ialah permasalahan mengenai kesukaran syarikat bumiputera mendapatkan bantuan modal. Keputusan kerajaan memansuhkan kementerian MeCD turut mengundang keresahan komuniti usahawan bumiputera.

Berikut pandangan ahli-ahli panel:

NORIZAN: Dalam soal MeCD, saya tidak hanya bercakap dalam konteks membantu usahawan bumiputera semata-mata. Kerana saya sentiasa yakin tanggungjawab ini tidak harus dibebankan kepada satu atau dua kementerian.

Apa yang saya tekankan ialah MeCD itu sebenarnya lebih kepada menyediakan peluang pekerjaan untuk orang Melayu. Ketika ramai yang bercakap mengenai institusi kewangan seperti terutama bank yang seolah-olah tidak mahu membantu usahawan Melayu, saya cuba melihat dengan meletakkan diri di pihak bank.

Jika Melayu itu dilonggokkan dengan pelbagai elemen negatif, maka saya juga agak sukar untuk meluluskan pinjaman. Jadi bagaimana kita mahu mengubah persepsi bahawa orang Melayu itu sebagai bangsa yang gagal dan sentiasa memerlukan bantuan. Hakikatnya ramai orang Melayu yang mampu menjadi usahawan berjaya.

Oleh itu bagaimana kita mahu tonjolkan kejayaan Melayu ini supaya apabila pihak bank ada keyakinan untuk membantu. Ini harus difikirkan supaya jangan dilihat Melayu itu dalam kelompok usahawan yang gagal. Saya suka mengaitkan dalam konteks belia yang man kita sering menyatakan belia itu adalah aset. Tapi cara kita melihat dan melayan belia adalah sebaliknya.

Semua yang dilakukan belia itu tidak betul sehingga kita merasakan mereka adalah liabiliti. Begitu juga yang berlaku terhadap usahawan Melayu.

Saya tertarik kepada pandangan yang mengatakan bahawa ada kegagalan dalam sistem penyampaian di antara kerajaan dengan komuniti usahawan bumiputera dan rakyat kebanyakan. Saya melihat terutamanya selepas Pilihan Raya Umum Ke-12, kerajaan seolaholah tidak tahu bagaimana caranya untuk berkomunikasi dengan rakyat.

Dalam peranan media baru kerajaan seolah-olah hilang arah dan masih bercakap tentang media arus perdana. Saya ambil contoh satu isu yang ditulis oleh media cetak dikupas daripada sudut yang berbeza oleh lebih ramai penulis blog.

Maka, kupasan di blog itu pastinya akan mempunyai pengaruh yang besar sebab ia melibatkan ramai pihak. Jadi kerajaan perlu melihat perkara ini dengan serius iaitu bagaimana untuk berkomunikasi dengan generasi X dan Y.

MOHD. NOORDIN: Saya tertarik dengan pelbagai komen yang diberikan terutamanya mengenai pelbagai masalah yang dihadapi. Apa yang boleh saya cadangkan kepada GABEM ialah permasalahan yang ditimbulkan ini bukanlah sesuatu yang asing.

Salah tanggapan atau pandangan negatif terhadap komuniti usahawan Melayu ini sememangnya serius sehingga sudah ada persepsi negatif di kalangan pihak bank terhadap mereka.

Bagi saya tanggungjawab di sini ialah bagaimana kita untuk menukar salah tanggapan ini. Apa yang perlu dilakukan untuk meyakinkan pihak bank bagi menolong usahawan bumiputera.

Kita sudah ada contoh yang mana usahawan bumiputera mampu menolong syarikat bukan bumiputera berkembang sehingga ke peringkat antarabangsa. Pastinya dengan kemampuan itu, kerajaan tidak akan teragak-agak untuk menolong mana-mana syarikat bumiputera.

Sekarang kita sudah sedia maklum masalah yang dihadapi oleh usahawan bumiputera. Maka seharusnya kita bersama-sama mencari formulasi bagaimana untuk mengubah persepsi negatif itu.

Cabarannya ialah bagaimana untuk kita mencapai kejayaan itu bukan secara mensabotaj orang lain, tetapi menerusi kredibiliti dalam apa jua yang kita lakukan seterusnya mendapat penghormatan daripada kaum lain.

Rahim Thamby Chik: Dari segi definisi istilah bumiputera, istilah majoriti itu ada 100 peratus, 49 peratus atau 30 peratus. Tapi apa yang diharapkan biarlah syarikat 100 peratus bumiputera itu menjadi lebih baik. Bagaimanapun dalam keperluan masyarakat perniagaan, adalah lebih kita menggunakan kaedah perkongsian iaitu dengan penyertaan pelbagai kaum.

Ini kerana dari segi penguasaan ekonominya, kaum bukan bumiputera adalah lebih baik. Maka boleh berlaku interaksi yang mana kaum bumiputera boleh menggunakan kepakaran, pengalaman dan kebijaksanaan kaum lain.

Keduanya kita mesti lihat dari sudut pasaran yang luas iaitu di peringkat rantau dan global. Sebab pasaran itu lebih besar dalam ia merupakan syarat bagi kita memperluaskan kek ekonomi. Kerana itu juga kita perlu pandai menggunakan bantuan yang ada.

Ketika ini bantuan daripada kerajaan sangat banyak dan berada di bawah pelbagai kementerian. Ini kadang-kadang menyebabkan masyarakat ekonomi bumiputera berasa keliru. Sebab itu saya rasakan kita perlu ada satu suruhanjaya yang menyelaras bentuk bantuan ini. Saya suka mencadangkan sekiranya Gabem menjadi satu pusat perantara yang boleh membekalkan maklumat kepada usahawan bumiputera menerusi satu portal misalnya.

Gabem bertindak dan menyelaras dengan bantuan badan-badan ekonomi lain.

Kita juga berhasrat untuk menubuhkan apa yang disebut sebagai Kelab Glokal Bumiputera (KGB). Iaitu persatuan yang menghimpunkan syarikat-syarikat bumiputera yang berjaya untuk turut bersama-sama membantu usahawan bumiputera lain.

Ini kerana tanggungjawab membantu dan mengangkat martabat masyarakat ekonomi Melayu itu tidak dipikul oleh kerajaan semata-mata.

Ahli KGB ini boleh menggunakan platform syarikat mereka untuk membantu syarikat bumiputera lain misalnya dengan menyalurkan bantuan berbentuk modal.

Menerusi KGB ini juga kita mahu membentuk menyediakan satu senarai syarikat bumiputera yang berjaya yang apabila ada projek bersaiz mega, kita boleh sarankan nama-nama mereka. Sebelum ini tidak ada pihak yang dapat menyediakan nama-mana syarikat ini kerana tiadanya satu koordinasi yang bersepadu.

Untuk itu GABEM berhasrat untuk menghubungi semua kementerian dan mendapatkan latarbelakang syarikat yang berjaya bukan sahaja untuk menjadi ahli KGB, tapi bagi membolehkan usahawan Melayu mengenalpasti dan menolong antara satu sama lain.

Sebenarnya inilah juga kejayaan kaum Cina menerusi kekuatan pertubuhan perniagaan yang mereka ada. Kerana tu kita berhasrat untuk merapatkan permuafakatan di kalangan setiap pejuang ekonomi Melayu bumiputera dan berjuang dalam satu keluarga dan pasukan. Supaya ada rangkaian bagi setiap apa yang berlaku untuk mengangkat antara satu sama lain.

Kita juga mahu ada permuafakatan antara syarikat berasaskan kerajaan (GLC) dan pegawai-pegawai kerajaan. Jika tidak sistem penyampaian kita akan hilang arah. Pembahagian projek misalnya boleh jadi diberikan kepada kroni-kroni.

Sebab itu kita mahu pegawai kerajaan yang menyedari tanggungjawab mereka supaya masyarakat ekonomi Melayu mendapat manfaat daripada perkhidmatan yang diberikan. Seterusnya dapat kita lahirkan satu sistem yang efisien, telus dan akauntabiliti.

Gerakan itu mesti efektif dan efisien dalam memastikan apa yang diluluskan pemerintah sampai kepada masyarakat ekonomi kebanyakan.

Saya juga sarankan agar kaum bumiputera melakukan jihad ekonomi. Bagi orang bukan bumiputera, perkataan jihad ini mungkin sesuatu yang ditakuti. Tapi bagi orang Islam jihad merupakan satu kewajipan.

Kita mahu melihat kecemerlangan adalah satu jihad yang harus bagi masyarakat ekonomi kita. Saya melihat politik tidak banyak membawa kesan perpaduan di kalangan kaum bumiputera. Sebaliknya peranan itu boleh dimainkan menerusi ekonomi.

Kemakmuran ekonomi akan membawa banyak faedah kepada pegangan kita. Kekuatan ekonomi juga merupakan rangsangan paling baik untuk menyumbang kepada satu perpaduan yang kukuh antara kaum di negara ini.

GABEM juga mahu menggalakkan satu syarikat dalam satu keluarga. Orang Melayu ramai yang kaya harta benda tetapi banyak juga yang terbiar. Seharusnya dalam satu keluarga itu ada sebuah syarikat yang tidak semestinya bertujuan untuk berniaga. Tetapi untuk mewujudkan budaya pengkorporatan dan memberi nilai kepada harta-harta kita.

Novel remaja bermutu HSKU


hadiah Sastera Kumpulan Utusan yang diadakan saban tahun menumpukan kepada usaha melahirkan novel-novel bermutu yang boleh menjana pemikiran pembaca khususnya golongan remaja bagi membezakannya daripada novel-novel bersifat picisan dan tidak bermutu yang melambak di pasaran ketika ini.


KEPESATAN industri penerbitan hari ini tidak dapat dibandingkan dengan keadaan industri 10 tahun lalu. Syarikat-syarikat penerbitan muncul dan berkembang bagai benih ditabur di atas tanah subur selepas hujan.

Walaupun keadaan ekonomi yang meleset sekarang mempengaruhi gaya pembelian pencinta buku dan menjadikan mereka lebih berhati-hati memilih dan membeli produk, industri penerbitan tidak merasakan kesan yang terlalu teruk. Sebaliknya, industri ini terus berkembang pesat.

Ini kerana pencinta buku adalah pembeli yang setia. Minda mereka tetap mahu diisi sedang rak buku mereka tetap mahu dipenuhi dengan koleksi terbaru, walaupun wang poket agak terjejas.

Apalagi industri ini tidak menghadapi ancaman seperti industri muzik dan filem. Tiada lagi pihak yang komited untuk mencetak rompak bahan-bahan bacaan.

Oleh sebab kepesatan ini jugalah penerbit akan menerbitkan apa sahaja. Namakan apa genre yang belum ditulis di Malaysia. Kita ada bahan bacaan seram-tahyul, komentari sosial, memoir duka, travelog suka ria, panduan buat sendiri (DIY), motivasi, fiksyen sains, fantasi, fantasi-sejarah, komik, novel grafik, agama, rumah tangga, kesenian, fesyen, dan banyak lagi.

Jika seseorang mahu menulis buku, walaupun ideanya suam-suam kuku, ia boleh dijayakan. Tidak seperti di Barat yang memerlukan sesuatu manuskrip diperakukan oleh ejen. Ia menjadikan penulis agak mudah di negara ini. Syaratnya, manuskrip memenuhi kehendak sesebuah syarikat.

Akibatnya, industri buku kini mengalami lambakan, senario yang berbeza dengan keadaan 10 tahun lalu. Sekarang, sesiapa saja boleh menjadi penulis.

Persoalannya, bagaimana mahu menulis dan seterusnya menghasilkan bahan yang menonjol dalam kalangan lambakan buku di pasaran? Seseorang penulis bukan sahaja ingin menikmati royalti hasil penulisan, malah dia mahukan pengiktirafan sebagai penulis yang berwibawa, walaupun belum lagi setaraf dengan penulis bergelar sasterawan atau Sasterawan Negara.

Dalam keadaan inilah, Hadiah Sastera Kumpulan Utusan memainkan peranan penting.

Karya yang mendapat tempat dan diisytihar sebagai pemenang dalam sayembara yang sudah berusia 24 tahun itu tentunya berbeza daripada ribuan novel yang berlambak di pasaran.

Naskhah novel remaja yang memenangi HSKU terlebih dahulu melepasi saringan ketat oleh panel penilai. Novel remaja HSKU pastinya perlu mempunyai isi dan persoalan yang dapat memisahkannya daripada novel-novel remaja lain di pasaran.

Ia pastinya terkeluar daripada persoalan konvensional dalam hidup remaja seperti pemberontakan emosi, tarikan jantina berlawanan dan halangan-halangan bercinta.

Namun, tidaklah pula bermakna novel remaja HSKU langsung tidak mempedulikan tuntutan emosi remaja. Ingat kembali, bagaimana Cempaka yang begitu mendambakan ibunya kembali kepada keluarga dalam Trilogi Cinta (Siti Jasmina Ibrahim).

Bagaimana pula dengan watak Muhammad menghadapi penderaan mental dan fizikal oleh bapanya dalam Merdekakan Cinta Ratna (Sri Rahayu Mohd. Yusop).

Boleh dikatakan setiap novel remaja HSKU memaparkan persoalan emosi dan naluri menyayangi dan disayangi dalam dunia remaja.

Namun, ia tidak terhenti di situ. Kisah-kisah yang dipaparkan membawa ideologi atau falsafah yang lebih tinggi, mengatasi emosi dan naluri. Inilah yang membezakan novel hasil sayembara ini daripada lambakan novel remaja di pasaran.

Antara ideologi yang popular dalam novel-novel HSKU ialah oksidentalisme, ataupun pandangan balas budaya Melayu dan Islam terhadap pandangan Barat yang selama ini menguasai wacana. Antara novel yang membawa ideologi ini ialah 1515, Kombat 1511 H (Faisal Tehrani) dan Odisi Tanah Kencana (Sri Rahayu Mohd Yusop). Selain itu, beberapa novel juga membawa tema perjuangan menentang penindasan Barat dan Yahudi, seperti yang terdapat dalam karya Zaid Akhtar (Sesegar Nailofar; Rona Bosphorus).

Ini hanyalah sebahagian kecil khazanah ideologi novel remaja HSKU. Ada banyak lagi yang tidak kurang pentingnya untuk diperbincangkan.

Pengisian ilmu juga adalah kekuatan novel remaja HSKU. Selain aspek emosi dan ideologi, novel-novel HSKU sarat dengan pengisian intelektual. Contohnya, paparan mendalam mengenai muzik dalam Advencer Si Peniup Ney dan sains forensik dalam Detektif Indigo (Faisal Tehrani), seni pantun dalam Warisnya Kalbu (Sri Rahayu Mohd Yusop), undang-undang dalam Mencari Locus Standi, dan sukan dalam Priiit (Alias Ismail) dan Justeru Impian di Jaring (Zaid Akhtar).

Judul-judul yang disebut di sini hanyalah sekelumit daripada senarai alumni HSKU yang panjang.

Nah, apa yang ditunggu lagi. Kepada para pembaca yang mencari bahan yang berbeza lagi berisi, segeralah meneliti novel HSKU terbitan Utusan Publications & Distributors dan perhatikan novel-novel yang bakal terbit seterusnya.

Pastinya penghayatan terhadap novel-novel ini akan memberikan kepuasan emosi, intelektual dan spiritual kepada pembaca.

Sampai bila hendak biarkan cacing naik ke mata?

PIHAK berkuasa semalam sekali lagi dicabar. Kali ini oleh pihak yang menyokong dan bersimpati dengan perjuangan pertubuhan pemberontak di Sri Lanka.

Mereka mengadakan perhimpunan haram di sebuah kuil untuk menyatakan sokongan kepada Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE). Nampaknya gerakan haram di Sri Lanka itu mendapat sokongan yang diterjemahkan dalam satu "perhimpunan haram" di sini pula.

Perhimpunan itu lebih berunsur sentimen etnik dan agama. Pihak yang ditumpaskan oleh tentera Colombo ialah etnik Tamil yang memperjuangkan kemerdekaan di utara Sri Lanka.

Namun fakta-fakta yang ada menunjukkan LTTE bukannya mendapat sokongan padu seluruh penduduk Tamil di negara itu. Ramai di kalangan etnik itu di Sri Lanka sengsara akibat pemberontakan LTTE tersebut.

Malah kerajaan India juga menganggap LTTE sebagai pertubuhan pengganas. Ia dikaitkan sebagai dalang pembunuhan bekas Perdana Menteri, Rajiv Gandhi.

Walaupun ada yang mendakwa India hanya bersandiwara - konon menyokong LTTE secara diam-diam, - biarkan sandiwara itu.

Apa yang penting, sokongan menerusi perhimpunan haram seperti yang berlaku semalam sepatutnya tidak berlaku di sini.

Namun ia tetap diadakan walaupun pihak polis memberi amaran agar tidak ada yang menyertainya. Seperti biasa, amaran itu ibarat "mencurah air di daun keladi". Mereka berasa hebat dan tidak pedulikan undang-undang.

Mereka berkumpul di kuil itu. Kali ini atas anjuran sebuah kumpulan yang menamakan diri mereka World Tamil Relief (WTR).

Perhimpunan itu khusus untuk mengecam tindakan tentera Sri Lanka yang dituduh tidak berperikemanusiaan terhadap LTTE.

Persoalannya, kenapakah kumpulan itu bersungguh-sungguh membela dan menyokong pemberontak yang disenaraikan sebagai pengganas di peringkat antarabangsa itu?

Paling mengejutkan, perhimpunan yang awal-awal lagi diisytihar sebagai haram itu turut disertai oleh individu di dalam kerajaan.

Kehadiran Timbalan Menteri Wilayah, Datuk M. Saravanan sangat mendukacitakan. Walau atas apa sahaja alasan ke majlis itu, beliau seharusnya sedar bahawa beliau telah hadir ke satu perhimpunan haram.

Sebagai orang kerajaan, beliau seharusnya bertindak dengan lebih bijak. Walaupun marah dengan tindakan Sri Lanka, pastinya ada saluran lain untuk menyatakan pendirian.

Agak pelik untuk seorang timbalan menteri, secara sengaja turut menyertai sebuah perhimpunan haram. Biar atas dasar apa sekalipun.

Saravanan seharusnya tidak mudah melatah. Sepatutnya beliau tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan ketika 'menangkap' doktor di Hospital Kuala Lumpur pada akhir bulan lalu. Cukuplah dengan kesilapan memalukan tersebut. Beliau sepatutnya lebih berjaga-jaga selepas itu. Jangan sekali lagi dimalukan.

Kini pihak polis telah pun bertindak terhadap WTR dengan membuat laporan polis mengikut Seksyen 27, Akta Polis 1967. Malah turut berjanji untuk melihat "perkara itu daripada sudut perundangan".

Kita tidak tahu pendekatan berlembut apa lagi yang akan dimainkan oleh pihak polis. Dan kini, jika ada pihak yang menuduh polis mengetepikan soal hak asasi manusia, dakwaan itu sememangnya tidak berasas.

Lihat sahaja tindakan mereka menyuraikan perhimpunan semalam. Tiada kejadian tidak diingini berlaku. Pendek kata, "hak asasi" peserta perhimpunan itu tetap dihormati.

Polis masih bersabar walaupun amaran mereka dipermainkan. Akibatnya semakin ramai yang "naik lemak dan besar kepala". Melihat insiden semalam, timbul satu persoalan, "sampai bila kita hendak biarkan cacing naik ke mata?"
BISIK-BISIK

MINGGU Perpaduan 2009 dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam majlis penuh muhibbah semalam.

Walaupun publisitinya kurang dan hampir tidak kedengaran, namun matlamat minggu itu amat signifikan sekali.

Ia diadakan bagi: Meningkatkan kesedaran rakyat berbilang kaum tentang pentingnya perpaduan negara dan integrasi nasional dipelihara dan dikekalkan bagi membentuk sebuah negara yang harmoni, sejahtera dan stabil.

Menyemarakkan semangat patriotik, ketaatan dan perasaan cintakan negara; Membangkitkan kesedaran di kalangan masyarakat pelbagai kaum supaya menjadikan elemen perpaduan sebagai teras dalam setiap tindakan dan interaksi; Dan, menyediakan ruang, peluang serta suasana yang merangsang masyarakat berinteraksi.

Awang berharap Minggu Perpaduan berasaskan 1Malaysia ini dapat dijalankan secara bersungguh-sungguh bukan sekadar hanya sepanjang minggu, tapi juga menjangkaui bulan dan tahun.

Program seumpama ini memerlukan perancangan yang rapi, meliputi sentuhan profesional supaya ia kelihatan kreatif dan menarik bagi menguja warga muda untuk terlibat secara langsung, berkesan dan aktif.

Awang - Teringat nyonya dan aci.
Antara pesimis, optimis dan realis

PENYAIR dan pengarang buku Fountains of Faith, William Arthur Ward pernah menulis, "Seorang pesimis merungut mengenai angin, seorang optimis mengharapkan angin akan berubah haluan tetapi seorang realis menyesuaikan bahteranya dengan keadaan angin."

Kata-kata hikmat ini kelihatan ringkas dan mudah. Tetapi di sebalik mudahnya kata-kata itu, ternyata sukar untuk diamalkan dalam pelbagai galur hidup.

Antara seorang pesimis, optimis dan realis sememangnya sangat berbeza cara bertindak dan mencari kemanfaatan daripada sesuatu keadaan yang berlaku kepada diri dan dunia yang digaulinya.

Saya teringat kembali kata-kata Ward ini apabila menghadiri Perhimpunan Penulis Muda Malaysia yang berakhir di Puteri Resort, Melaka semalam.

Antara yang dibangkitkan dalam perhimpunan yang dihadiri oleh hampir 150 penulis muda itu ialah kekangan yang menghalang mereka berkarya. Karya dalam konteks perhimpunan ini ialah menghasilkan novel, cerpen dan puisi.

Apabila timbul masalah kekangan atau halangan yang menyekat kebebasan berkarya, apakah jalan penyelesaian paling bijak yang harus diambil oleh penulis khususnya yang baru melangkah ke bidang penulisan?

Adakah mereka perlu duduk menunggu kebebasan berkarya menjelma di depan mata atau mencari jalan bijaksana untuk sampai ke pulau impian dan bahtera tidak karam dipukul gelombang?

Dalam satu forum yang diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Kuala Lumpur hampir 10 tahun lalu, Tokoh Wartawan Negara, Allahyarham Tan Sri Samad Ismail pernah berkata: "Pada zaman penjajah Jepun, kalau silap tulis atau memberikan kesan kepada Jepun, hukumannya pancung kepala."

Kata-katanya itu sebagai reaksi kepada beberapa panel sebelumnya yang menganggap kebebasan berkarya di negara ini ketika krisis politik 1998 sudah tiada.

Saya tidak pasti berapa banyak karya kreatif yang dilarang ditunjukkan kepada khalayak ketika krisis politik itu. Tetapi jawapan Samad cukup jelas bahawa pada zaman Allahyarham berjuang menggunakan karya kesusasteraan, langsung tidak ada kebebasan berkarya.

Bagaimanapun, Samad dan ramai rakan sasterawan lain terus berkarya dan mencari jalan untuk melepaskan diri daripada diambil tindakan oleh penjajah.

Barangkali Samad seorang realis yang menggunakan kebijaksanaan untuk menyampaikan maksudnya dengan cara yang tidak disedari oleh penjajah. Sama seperti realis yang dikatakan oleh Ward, menyesuaikan bahtera dan bukan menyalahkan angin. Dalam kata lain, untuk menjadi seorang penulis, Samad bukan saja perlu bijak berkarya tetapi juga mempunyai kepintaran untuk melepasi kekangan.

Halangan berada di mana-mana. Memanglah kerajaan tidak wajar membunuh kebebasan berkarya atau bersuara. Tetapi penulis khususnya golongan muda tidak perlu menunggu kekangan itu hilang baru mereka hendak berkarya. Mereka mesti terus berkarya tanpa terikat dengan kekangan sama ada oleh undangundang dan sebagainya.

Penulis muda tidak boleh berjiwa kecil dan mudah kecewa dengan rintangan kerana mereka sewajarnya bukan seorang pesimis atau optimis.

Mereka mesti menjadi seorang realis yang terus berusaha mencari laluan untuk sampai ke destinasi tanpa melukakan telapak kaki atau membahayakan diri.

Di negara-negara yang lebih kecil ruang kebebasan pun, penulisnya berjaya menghasilkan karya yang hebat. Pastinya mereka bukan seorang pesimis.
Kesukaran memerdekakan negara

BENARKAH British ingin memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada 1957? Berdasarkan fakta yang dibongkar oleh penulis buku ini, penjajah itu hanya ingin berundur 25 tahun selepas gerakan menuntut kemerdekaan oleh Parti Perikatan yang bermula pada awal 1950-an.

Pendedahan oleh Profesor Madya Dr. Joseph M. Fernando, Pensyarah Jabatan Sejarah, Universiti Malaya itu menunjukkan, penjajah British hanya berminat memberi kemerdekaan pada 1975 kerana enggan meninggalkan "lubuk emas'' di sini.

Cuba bayangkan jika Tanah Melayu diberi kemerdekaan pada 1975 dan bukan 1957? Bagaimana pula agaknya bentuk kemajuan dan kehidupan rakyat ketika ini?

Petikan minit mesyuarat Persidangan Ketua-ketua Pesuruhjaya ke-15 (15th Commissioner General's Conference) di Bukit Serene pada Jun 1950 dengan jelas menyatakan, hasrat awal British mengenai kemerdekaan Tanah Melayu.

"The Commissioner-General reviewed the development and stated that hitherto they had been working on the assumption that the strict merits of the case, and the best interests of the people of Malaya, required a transition period of generation, say 25 years, before the peoples of Malaya would be ready for complete self-government."

Di peringkat awal, British dikatakan merancang membentuk kerajaan sendiri (self-government) di mana mereka turut terlibat dalam pentadbiran oleh pemimpin tempatan sebelum memberi kemerdekaan mutlak.

Tetapi, atas desakan Perikatan, akhirnya penjajah akur dan mempercepatkan proses kemerdekaan. Langkah awal ialah dengan mempercepatkan pilihan raya Persekutuan pada 1955.

Menurut penulis, desakan kuat dari Perikatan menimbulkan rasa tidak senang British menyebabkan mereka berpihak dan menyokong Parti Negara, iaitu pesaing Perikatan.

Malah mereka sangat berharap agar parti pimpinan Dato' Onn Jaafar itu mendapat majoriti bagi membentuk kerajaan yang dirancang dan dicorakkan oleh British.

Bagaimanapun, harapan itu tidak menjadi kenyataan kerana Perikatan menang besar iaitu memperoleh 51 daripada 52 kerusi.

Sebelum itu, Perikatan berjaya pada Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada 1952 dengan memenangi sembilan daripada 12 kerusi.

Perikatan pada awalnya terdiri daripada United Malays National Organisation (UMNO) dan Malayan Chinese Association (MCA) yang bergabung lima minggu sebelum pilihan raya pada Februari 1952. Perikatan diperkuatkan lagi dengan kemasukan Malayan Indian Congress (MIC) pada 1954.

Buku ini dengan jelas menggambarkan bagaimana sekumpulan pemimpin parti yang berlainan etnik dan latar belakang politik membentuk satu platform politik bagi menuntut kemerdekaan.

Dengan menggunakan sumber-sumber primer (bahan pertama) seperti dokumen, laporan, memorandum, surat, kertas kerja dan rekod berkaitan kolonial British dari National Archives of Britain di Kew, London serta Perikatan, penulis berjaya menyusun rentetan proses peralihan kuasa serta menjejaki peranan utama Perikatan.

Krisis Pilihan Raya Persekutuan pada 1953 hingga 1954 menjadi titik tolak ke arah kerajaan sendiri dan kemerdekaan Tanah Melayu secara mutlak.

Dalam perkaitan ini, penulis berjaya mendedahkan beberapa isu pertikaian antara Perikatan dengan British di Tanah Melayu serta surat-surat penting melibatkan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi di Malaya dan penjajah di London.

Apabila pentadbiran British menolak tuntutan berkaitan Pilihan Raya Persekutuan, Perikatan melancarkan demonstrasi dan protes secara aman menyebabkan British akur.

Buku ini mendedahkan bahawa kemerdekaan yang dicapai negara tidak diberi atas "dulang perak" oleh British seperti digambarkan oleh ramai penulis mengenai kemerdekaan negara.

Sebaliknya, ia dicapai hasil kerjasama dan perjuangan sukar Perikatan yang mewakili kaum-kaum utama ketika itu serta sokongan padu Raja-Raja Melayu.

Perikatan turut melibatkan Raja-Raja Melayu untuk menggambarkan rakyat bersamasama raja, bersatu suara dalam menuntut kemerdekaan.

Maka, tidak hairanlah rombongan yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman turut disertai wakil Raja-Raja Melayu iaitu Datuk Panglima Bukit Gantang, Datuk Seth Mohd Said, Abdul Aziz Abdul Majid dan Datuk Nik Ahmad Kamil.

Seperkara yang menarik mengenai buku ini ialah banyak fakta yang dirakamkan tidak pernah terdapat dalam mana-mana rekod atau penerbitan rasmi sebelum ini.

Oleh itu, buku ini harus dijadikan koleksi oleh mereka yang mahukan maklumat baru tentang sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan tanah air.

Walaupun hanya setebal 155 halaman dan dibahagi kepada lapan bab, namun isu dan bukti di dalam buku ini mampu menyumbang kepada peningkatan pemahaman dan kesedaran tentang kesukaran usaha memerdekakan negara.

Buku ini perlu dibaca terutama oleh generasi pasca merdeka. Ia diharap menimbulkan kesedaran untuk lebih menyayangi negara ini.

Selain itu, buku ini menceritakan peranan Tunku Abdul Rahman bersama rakan-rakannya iaitu Tun Abdul Razak Hussin, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lock, Tun H.S. Lee, T.H. Tan, Tun Omar Ong Yoke Lin, Tun Tan Siew Sin dan Tun V.T. Sambanthan.

Turut terkandung ialah mengenai zaman pemerintahan tiga Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu iaitu Sir Henry Gurney (1948-1951), Sir Gerald Templer (1952-1954) dan Sir Donald MacGillivray (1954-1957) iaitu tempoh kritikal dalam menuntut kemerdekaan termasuk ancaman Parti Komunis Malaya.

Oleh: MOHD. YAHYA MOHAMED ARIFFIN

Judul: The Alliance Road to Independence

Pengarang: Joseph M. Fernando

Penerbit: Penerbit Universiti Malaya

Tahun: 2009

ISBN: 978-983-100-480-7
Tabiat merokok di kalangan remaja, apa yang perlu dilakukan?

ISU rokok bukanlah satu perkara yang baru di Malaysia. Kempen antirokok boleh dibaratkan seperti "mencurah air di daun keladi." Malah langkah kerajaan meletakkan gambar ngeri pada kotak rokok seperti tidak memberi kesan. Tidak ada perokok yang ngeri melihat gambar-gambar itu.

Penulis ingin mengajak semua pihak merenung kepada fakta yang menunjukkan bahawa 14 peratus daripada remaja di seluruh dunia adalah perokok.

Apa yang lebih menakutkan ialah di Malaysia, lebih 8 peratus daripada 4.6 juta perokok adalah remaja. Ia bermakna 50 hingga 60 orang remaja mula merokok setiap hari.

Apa yang boleh dirumuskan ialah kempen sahaja tidak memadai untuk menghalang orang merokok. Perhatian khusus perlu diberi kepada perokok-perokok baru khususnya remaja dan wanita.

Sikap angkuh remaja yang tidak lagi segan silu merokok dengan memakai uniform sekolah cukup untuk memberi isyarat agar kita melakukan sesuatu dengan segera.

Saya rasakan antara langkah yang boleh diambil oleh kerajaan ialah:

n Pertama, penguatkuasaan undang-undang dengan lebih ketat. Walaupun terdapat lebih 20 lokasi yang disenaraikan sebagai kawasan larangan merokok, namun masih ramai yang tidak mempedulikannya. Contohnya di restoran dan hentian pengangkutan awam. Mungkin pihak penguatkuasa perlu menambah bilangan anggota untuk membuat pemantauan dan mengenakan denda lebih tinggi.

n Kedua, cadangan oleh Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris iaitu supaya menaikkan usia minimum untuk membeli produk tembakau kepada 21 tahun. Ia sesuai diguna pakai di Malaysia. Peringkat umur ini disifatkan sebagai matang.

n Ketiga, ibu bapa dan guru perlu memainkan peranan. Mereka perlu menjadi teladan. Jangan menjadi seperti "ketam mengajar anak berjalan betul". Bayangkan jika ibu atau bapa atau guru meminta anak-anak tidak merokok tetapi mereka sendiri adalah perokok. Di mana sifat kepimpinan melalui teladan?

n Keempat, pemantauan berterusan daripada semua unit penguatkuasa terhadap kedai atau premis yang menjual rokok.

Bagaimanapun, isu rokok ini seolah-olah tidak ada kesudahannya. Walaupun harga dinaikkan setiap tahun tetapi bilangan perokok tetap bertambah.

Penambahan itu seperti bersaing dengan kenaikan harga rokok, malah lebih menakutkan ialah kemunculan pelbagai jenama rokok seludup. Ia lebih berbahaya kerana tiada kawalan atas jumlah tar dan nikotina dalam setiap batang rokok berkenaan.

Mungkin untuk mencadangkan agar rokok diharamkan terus demi untuk menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia akan dianggap sesuatu yang tidak logik. Tetapi pakar-pakar ekonomi mungkin boleh memikirkan sesuatu untuk menggantikan sumber daripada hasil cukai dan eksais yang dikenakan ke atas tembakau.

Jika ini dapat dilakukan, pastinya kerajaan akan dikenang dan dicatatkan dalam lipatan sejarah selaras dengan konsep liberalisasi dan transformasi yang direncanakan.

Bagaimanapun usaha untuk menanamkan idea antirokok ketika ini bukan lagi kepada "Tak Nak" tetapi mestilah "Benci Rokok".

Dan ia tidak hanya terletak di bahu kerajaan semata-mata. Sebaliknya semua pihak perlu melakukannya. Tugas untuk menyelamatkan remaja-remaja kita daripada menjadi ketagihan merokok adalah tanggungjawab kita semua.

MOHAMMAD ISMAIL

Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM), Perlis
Jambatan ketiga dan politik yang rakus

ISU cadangan pembinaan jambatan ketiga antara Malaysia dan Singapura seperti diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendapat reaksi di kalangan penulis.

Ruhanie Ahmad dalam Kuda Kepang (kuda-kepang.blogspot.com) kelmarin, menilai hubungan Malaysia-Singapura umpama "menanam tebu di tepi bibir". Ini kerana pemimpin negara jiran itu menolak idea pembinaan baru bagi menggantikan Tambak Johor.

Tulisnya, Singapura langsung tidak menghormati Malaysia yang selama ini membekalkan air ke negara itu dan menyediakan Iskandar Malaysia untuk rakyatnya.

"Saya ingin bertanya, jika Malaysia hendak membina jambatan ketiga merentangi Selat Teberau, di manakah lokasinya? Adakah lokasinya mesti dikenal pasti oleh Singapura, iaitu lokasi yang betulbetul mengarah ke Nusajaya?

"Jika itulah lokasinya, bukankah satu syarikat pernah membuat satu tayangan di sebuah hotel lima bintang di Singapura kira-kira tiga tahun lalu, mengenai hasrat Singapura mahu membina sebuah jambatan raya atau superbridge yang kalis bom menuju ke Nusajaya?'' soalnya.

Tulisnya lagi, jika jambatan ketiga yang mahu dibina kelak adalah jambatan yang mengikut spesifikasi keselamatan dan pertahanan Singapura menuju ke Nusajajaya, ia perlu diperbetulkan dengan sertamerta.

Akramsyah Muammar Ubaidah Sanusi (thoughtsintangents.blogspot.com) pada 22 Mei pula menganggap cadangan pembinaan jambatan ketiga di bahagian tenggara Johor dianggap tidak munasabah.

Katanya, kawasan seperti Pengerang dan Desaru tidak memerlukan jambatan kerana ia sudah membangun sebagai pusat pelancongan khususnya dari Singapura yang limpahannya dapat dinikmati oleh penduduk sekitarnya.

Penulis juga mempersoalkan kenapa Pengerang tidak dihubungkan dengan pantai barat Johor sahaja dan kenapa jambatan itu tidak disertakan dengan pembinaan lebuh raya ke Pantai Timur?

''Akhir kata, kenapakah tidak dicadangkan jambatan ketiga ini dikaitkan dengan Tambak Johor? Kalaulah ia dikaitkan, nescaya ia membawa manfaat kepada bandar Johor Bharu,'' tulis beliau.

Seorang penulis yang menamakan dirinya Mesin Taip Buruk (mesintaipburuk.blogspot.com) pada 22 Mei pula menilai negara jiran itu tidak mempunyai masalah untuk membina jambatan baru merentasi Selat Teberau.

''Betul, memang Singapura tidak ada masalah untuk membina jambatan lagi. Binalah 10, 20 waima 100 jambatan antara Malaysia dan Singapura, binalah! Tapi jangan sekali-kali cuba robohkan Tambak Johor! Itulah sebenarnya pendirian Singapura selama ini,'' tulisnya.

Tulisnya, ini dibuktikan apabila mereka tidak berhalangan untuk membina laluan melalui lebuh raya Linkedua, tetapi mereka menentang habis-habisan dengan cadangan pembinaan jambatan baru menggantikan Tambak Johor.

''Atas sentimen apakah sehinggakan kerajaan Singapura begitu berat sekali hendak merobohkan Tambak Johor yang dibina ketika zaman penjajahan Inggeris dengan pembiayaan kerajaan Johor itu, aku sendiri tidak pasti,'' tulisnya.

Mohd. Sayuti dalam blog Merah Tinta (msumelayu.blogspot.com) 24 Mei menilai ahli-ahli politik yang rakus dan tidak berperikemanusiaan apabila begitu ghairah bercakap mengenai pilihan raya kecil setiap kali ada wakil rakyat meninggal dunia.

''Sikap sebegini bagi saya sudah melampau. Kita ini seolah-olah kita tidak merasai apa-apa perasaan pun atas takdir Allah yang mematikan seseorang hamba-Nya, yang antara lain bertujuan menginsafkan kita semua.

''Kematian itu disambut dengan gembira kerana ia memberi peluang berlakunya pilihan raya kecil,'' tulisnya mengenai kematian Ahli Dewan Undangan Negeri Manek Urai, Ismail Yaakub.

Tulisnya, amat menyedihkan apabila jenazah wakil rakyat belum dikafan dan disembahyangkan tetapi soal pilihan raya sudah diperkatakan.

''Apakah tidak boleh warga politik mengunci mulut daripada bercakap mengenai pilihan raya sehinggalah beberapa hari?

''Misalnya biarlah selepas seminggu barulah boleh bercakap fasal pilihan raya itu,'' tulisnya.

Sehubungan dengan itu beliau berharap diadakan satu peraturan yang melarang mana-mana pihak bercakap mengenai pilihan raya kecil di kawasan yang dikosongkan itu dalam tempoh tertentu bagi menghormati arwah dan keluarganya.

Nizam Mat Saari dalam blog Secangkir Kopi Semanis Puan (nizammatsaari.com) pada 23 Mei pula menulis sikap kalangan ahli politik yang tidak ikhlas sehingga menyebabkan politik di negara ini tidak berkembang maju.

Katanya, kalangan kita masih kekal berpolitik hasad dengki, dendam mendendam, bermusuhan dan cantas mencantas.

''Kita akan bermati-matian memaksumkan parti kita dan mengharamkan parti yang tidak sealiran. Begitu mudah kuasa menghukum berada di tangan kita seolah-olah kitalah Tuhan,'' tulisnya.

Kata beliau, cara berpolitik itu berlaku kerana kita lebih cintakan kuasa sehingga lupa akhlak, adab dan etika.

''Kita tidak mampu mewujudkan politik perkongsian yang pintar antara parti-parti politik Melayu, malah apakah kita juga akan menutup pintu untuk mewujudkan suatu 'politik persaingan yang sihat'?''soal beliau lagi.

Kelolaan LUKMAN ISMAIL

lukman@utusan.com.my
Simpan tenaga di PRK Penanti, jumpa di Manek Urai

HAMBAR, tidak ada yang menarik pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Penanti pada 31 Mei ini. Mungkin disebabkan ketiadaan calon Barisan Nasional (BN). Jika tidak ada yang menarik diri, persaingan empat penjuru iaitu melibatkan Mansor Othman, 59 (PKR), serta tiga calon Bebas iaitu bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah, 56, pengurus syarikat, Nai Khan Ari,41 dan ahli perniagaan Kamarul Ramizu Idris, 42. Menyelak kembali perebutan di Penanti, pertembungan empat penjuru berlaku pada 1974, melibatkan calon BN, KITA, PSRM dan Pekemas.

Pas pernah bertanding di kawasan itu pada 1978, 1982 dan 1986. Tetapi kali ini tanpa BN, sudah tentu PKR berada di ambang kemenangan. Apa yang dinantikan hanya majoriti. Adakah ia lebih besar berbanding majoriti yang diperoleh Mohammad Fairus Khairuddin pada pilihan raya umum lalu iaitu sebanyak 2,219 undi. Majoriti tertinggi yang pernah dicatatkan di Penanti ialah pada 1995 ketika Cikgu Daud Taha (BN) menewaskan calon Semangat 46 dengan majoriti 6,818 undi. Jumlah pengundi ketika itu 14,112 orang dan yang keluar mengundi 11,094. Kini jumlah pengundi ialah 15,384 orang dan adakah tanpa BN, peratusan keluar mengundi akan merosot?

Punca BN tidak bertanding sudah pun jelas. Mungkin pembangkang boleh kata apa sahaja tetapi alasan yang diberi tidak perlu dipertikaikan. PRK itu bukan kerana kekosongan akibat kematian atau penyandang melepaskan jawatannya selepas didapati bersalah oleh mahkamah. Penyandang meletak jawatan tanpa alasan yang kukuh.

Maka BN tidak menyambut permainan politik ini kerana ia lebih merupakan kaedah PKR menyelesaikan masalah dalaman parti itu. Dan apabila kekosongan berlaku di DUN Manek Urai akibat kematian wakilnya, maka Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan segera mengeluarkan kenyataan mahu UMNO bertanding.

Kenyataan itu disusuli pengesahan oleh Presiden UMNO, Najib Tun Razak bahawa BN akan bertanding kerana kekosongan yang berlaku tidak seperti di Penanti. Tetapi awal-awal juga Pengarah Pilihan Raya Pas, Mustafa Ali mencadangkan UMNO tidak bertanding sama seperti dilakukan di Penanti. Bertanding salah, tak bertanding pun salah. Bercakaplah ikut logik akal. Sama ada di Penanti atau Manek Urai, kemenangan BN sememangnya tidak mampu mengubah apa-apa.

Tetapi keputusan BN tidak bertanding di Penanti sebaliknya menawarkan diri di Manek Urai adalah berasaskan prinsip, bukan ikut selera. Maka jika pembangkang kecewa tanpa kehadiran BN di Penanti, nantikan kehadirannya di Manek Urai. Simpanlah tenaga di Penanti untuk menghadapi BN di Manek Urai.

Di Penanti, tanpa mahu mempertikaikan kewibawaan calon-calon Bebas, peluang PKR pada PRK ciptaan PKR itu adalah cerah. PKR perlu menang pada PRK itu kerana 'tidak ada pencabar'. Malu besar jika PKR kalah. Kedua, PKR perlu menang kerana mahu mengisi kekosongan jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 (TKM1) Pulau Pinang setelah Fairus meletak jawatan itu pada 8 April, kemudiannya mengosongkan kerusi DUN Penanti pada 16 April. Mungkin dua lagi wakil rakyat PKR - Sungai Bakap dan Batu Maung - tidak sesuai untuk jawatan TKM1, maka PKR terpaksa mencari calon lain dan Penanti menjadi korbannya. Andai ditakdirkan kalah, adakah PKR terpaksa mencipta satu lagi PRK untuk mencari calon TKM1? Ketiga, PKR perlu menang untuk menunjukkan kepada umum bahawa parti itu mempunyai pengaruh yang kuat setidak-tidaknya di Penanti selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU 12) yang lalu. Keempat, inilah peluang PKR 'menyerang BN' dengan pelbagai isu tanpa serangan balas BN di sana. Mungkin penyokong BN yang tidak kuat dengan perjuangan dan sudah terbiasa dengan kerja-kerja pilihan raya akan terpengaruh atau 'termakan umpan' menerima pelbagai tawaran atau aktiviti PKR semasa PRK ini demi 'merayakan' pilihan raya itu.

Maka tanpa BN, pakatan pembangkang terus aktif berkempen dan memenuhi acara kempen sejak sebelum hari penamaan calon lagi. Mereka berceramah seperti biasa kerana itulah pentas paling popular untuk melepaskan apa yang terbuku di hati. Sekalipun dianggap syok sendiri atau bercakap sendirian, apa yang penting ialah mereka dapat menghidupkan kempen PRK itu dan khalayak yang mendengar terhibur dengan cerita politik yang dibawa oleh penceramah-penceramah handalan mereka seperti Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu, Lim Guang Eng dan ramai lagi.

PKR perlu bekerja keras untuk memastikan pengundi-pengundi keluar mengundi. Tetapi jangan sampai memaksa atau mengugut pengundi terutama di kalangan wanita/suri rumah supaya keluar mengundi.

Amat menarik untuk melihat sama ada pengundi-pengundi yang selama ini setia kepada UMNO atau BN, akan keluar mengundi atau tidak. Siapakah pilihan mereka? Adakah mereka akan memilih calon Bebas atau mengundi PKR sebagai tanda protes terhadap keengganan BN bertanding? Bagaimana pula dengan Pas terutama sayap Pemudanya yang sebelum ini mahu parti itu meletak calon? Adakah Pemuda Pas benar-benar kecewa dan tidak turun padang? Sebenarnya bukanlah sesuatu yang mengejutkan jika Pemuda Pas tidak membuka bilik operasi. Mereka boleh memberi alasan tindakan itu bukan disebabkan kecewa terhadap calon PKR tetapi kerana cabaran kali ini tidaklah terlalu getir.

Tanpa jentera Pas, kemenangan sudah boleh diraikan oleh PKR. Lebih elok Pemuda Pas simpan tenaga itu untuk sama-sama memastikan calon Pas menang di Manek Urai. Bagi PKR dan calon Bebas yang bertanding, mungkin risau sedikit mengenai peratusan pengundi yang bakal keluar mengundi lebih-lebih lagi apabila mereka memikirkan soal calon tempatan. Adakah calon-calon ini mampu memenuhi 'kekosongan' yang ditinggalkan Fairus? Atau siapa saja yang bakal dipilih tidak akan membawa apa-apa perubahan? Pengundi-pengundi sudah tentu mahu wakil rakyat yang boleh mendekati akar umbi dan rakyat pula mudah mendekati wakil rakyat berkenaan.

Sejauh manakah mereka dapat menerima Mansor yang ditolak pengundi dalam tiga pilihan raya umum sebelum ini? Atau mereka menerima atas dasar simpati kepada PKR yang sedang tercari-cari calon TKM1? Mansor turun kali ke-4. Pada 1999 Mansor bertanding di Parlimen Balik Pulau tetapi Zain Omar (BN) menang dengan majoriti 9,434 undi; pada 2004 di DUN Seberang Jaya (Ariff Shah dari BN menang majoriti 4,464 undi); pada 2008 di DUN Pulau Betong (Muhammad Farid Saad dari BN menang majoriti 294 undi). Semuanya berakhir dengan angka 4. Kini Mansor mencuba kali ke-4 dalam pertandingan 4 penjuru di kawasan P44 (Permatang Pauh).

Apa pun mungkin satu rekod dalam tempoh yang singkat selepas PRU 12, penduduk Permatang Pauh mempunyai wakil rakyat yang silih berganti gara-gara letak jawatan. Pertama Anwar Ibrahim, menggantikan isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang meletak jawatan untuk memberi laluan kepadanya menjadi Ahi Parlimen Permatang Pauh seterusnya sebagai persediaan mantan Timbalan Perdana Menteri itu menduduki kerusi Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 pada 16 September 2008. Dan hujung minggu ini pula, penulis serta 15,383 pengundi di Penanti akan mendapat seorang lagi wakil rakyat baru sekali gus seorang lagi TKM1. Kepada pengundi-pengundi sama ada yang menetap di Penanti atau di luar kawasan itu, anda mempunyai kuasa besar untuk mencorakkan PRK ciptaan PKR ini ! Selamat mengundi.
DUN Manek Urai pamer sisi lain Pas

Oleh SYARIFAH HUNAINI SYED ISMAIL

KOTA BHARU 24 Mei - Hanya beberapa jam selepas Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Ismail Yaacob meninggal dunia pada Jumaat lepas, Pas tanpa berselindung menyarankan Barisan Nasional (BN) tidak bertanding di kerusi itu kerana ia kubu kuat Pas.

Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Mustafa Ali semasa membuat saranan itu dengan penuh yakin berkata, sekiranya BN memutuskan untuk bertanding pada pilihan raya kecil kawasan itu nanti, ramai boleh menjangkakan parti mana yang akan menang.

Kenyataan itu dilihat sebagai mempamerkan sikap angkuh Pas di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang merasa kebal kerana telah menguasai Kelantan hampir 20 tahun.

Teori kubu kuat Pas menjamin kemenangan parti itu juga boleh disangkal berikutan BN pernah merampas kerusi DUN Pengkalan Pasir pada pilihan raya kecil pada Disember 2005.

Pilihan raya kecil itu dimenangi calon BN, Hanafi Mamat, dengan majoriti 134 undi menewaskan calon Pas, Hanifa Ahmad yang memperoleh 7,288 undi. Calon Bebas Datuk Ibrahim Ali menerima 415 undi.

Pada Pilihan Raya Umum 2004, Pas nyaris-nyaris kehilangan negeri Kelantan apabila BN Kelantan berjaya memenangi 21 kerusi daripada 45 kerusi DUN dan lapan daripada 14 kerusi Parlimen.

BN juga meletakkan pemerintahan Pas di Kelantan umpama telur di hujung tanduk apabila kerusi DUN Kemuning dimenangi Pas dengan majoriti dua undi sahaja.

Bagaimanapun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN menegaskan BN pasti akan meletakkan calonnya untuk bertanding pada pilihan raya kecil DUN itu dan tidak akan memberi laluan mudah kepada Pas.

Tegas Perdana Menteri, pada prinsipnya, BN akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil jika kekosongan itu berlaku atas sebab-sebab perlembagaan seperti kematian penyandang, tetapi tidak akan menari mengikut rentak pembangkang dalam kes-kes kekosongan yang berlaku kerana ada manipulasi politik seperti mana pada pilihan raya kecil DUN Penanti di Pulau Pinang pada 31 Mei ini.

Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula mengingatkan pemimpin Pas supaya tidak terlalu yakin apatah lagi calon BN di kerusi berkenaan hanya tewas dengan 1,352 undi sahaja pada pilihan raya umum 2008.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed pula berkata, kenyataan Pas itu jelas menampakkan keangkuhan sedangkan rakyat belum lagi membuat keputusan dan pilihan raya kecil pun belum diadakan lagi.

Timbalannya, Senator Datuk Dr. Awang Adek Hussin pula berkata, kenyataan itu bertujuan melemahkan semangat dan mendorong BN tidak bertanding sekali gus memberi kemenangan moral kepada Pas.

Hakikatnya, tegasnya, ia telah mempamerkan sikap sebenar Pas yang licik dan tidak lebih hanya sebuah parti politik yang memperjuangkan kemenangan dalam pilihan raya.

"Biarlah rakyat yang menilainya ... fokus kita bekerja dan memberi khidmat terbaik kepada rakyat... kalah atau menang itu terpulang kepada pengundi di Manek Urai untuk tentukan," kata Timbalan Menteri Kewangan itu.

Bagi Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Sivamurugan Pandian, tidak mustahil untuk BN menembusi DUN Manek Urai, jika kena dengan caranya.

Walaupun menyedari kedudukan Pas sebagai kerajaan negeri tidak terjejas sekiranya BN menang berdasarkan jurang besar memihak kepada parti itu yang ketika ini menguasai 38 kerusi, BN dengan enam kerusi dan Parti Keadilan Rakyat, satu kerusi, beliau berkata BN wajar meletakkan calon.

"Ia mampu memberi suntikan semangat kepada BN dan UMNO dan membuktikan setiap tindakan yang diambil setakat ini untuk memulihkan kembali imej parti, berada pada landasan yang betul dan diterima rakyat," katanya.

Katanya, selain perlu memastikan calon yang benar-benar mampu menarik hati rakyat, Mustapa perlu memastikan puak-puak yang wujud dalam UMNO Kelantan sudahpun bersatu dan segala masalah dalaman tidak lagi menjadi barah yang memusnahkan parti itu sejak sekian lama.

Transformasi yang berlaku dalam barisan pimpinan BN Kelantan yang kini sekali lagi dipikul Mustapa, dilihat mampu meraih kembali sokongan rakyat, katanya.

Beliau berkata, sebagai seorang pemimpin yang terkenal kuat bekerja dan merendah diri, Mustapa diyakini mampu mencipta gelombang biru sekali lagi seperti mana pada pilihan raya umum 2004, selain memantapkan kembali sokongan rakyat terhadap BN.

Majoriti 1,352 undi yang dimenangi Allahyarham Ismail pada pilihan raya umum 2008 juga sebenarnya tidak meletakkan Pas pada kedudukan selesa, katanya.

"BN perlu cari jalan untuk menarik kembali sokongan golongan muda dan memberi perhatian kepada penyelesaian permasalahan mereka seperti menyediakan peluang pekerjaan dan membuktikan BN parti yang benar-benar ikhlas berkhidmat kepada rakyat. BN juga perlu lebih teliti menjelaskan isu semasa kepada rakyat," katanya.

Paling penting, kata beliau, BN perlu menunjukkan keikhlasannya untuk memberi khidmat kepada rakyat dan pemimpin tidak muncul hanya di kala ada pilihan raya semata-mata.

Ismail meninggal dunia di Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini kira-kira 5.55 pagi Jumaat lepas setelah dimasukkan ke hospital itu untuk menerima rawatan sejak bulan lepas akibat sakit jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilapor akan bermesyuarat Khamis ini untuk memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian bagi pilihan raya kecil itu. - BERNAMA
Gejala lumba haram perlu pendekatan menyeluruh

Oleh Manja Ismail


AKSI berbahaya mat rempit ketika berlumba di jalan raya.

Tukar panggilan 'mat rempit' kepada 'samseng jalanan' dianggap tepat tapi belum cukup menginsafkan

WALAUPUN pelbagai langkah sudah diambil bagi menangani kegiatan lumba haram, gejala itu bukan saja belum dapat dibendung, malah semakin teruk serta menimbulkan pelbagai masalah jenayah dan sosial lain termasuk mengorbankan nyawa yang tidak berdosa. Kalau 20 tahun dulu masalah lumba haram hanya berlaku di bandar besar sebagai kegiatan malam minggu, ia kini berlaku di setiap pekan dan tanpa mengira waktu.

Malah, di sesetengah tempat, waktu Maghrib atau ketika khutbah Jumaat, menjadi pilihan pelumba haram yang berbangga dipanggil 'mat rempit' ini menunjukkan kebolehan di jalan raya. Putera Umno pernah cuba mendekati kumpulan ini termasuk memberi peluang kepada pelumba haram terpilih, terjun di Kutub Utara bagi menunjukkan 'mat rempit' juga boleh melakukan kegiatan lebih berfaedah jika diberi peluang. Malangnya usaha berkenaan terhenti setakat itu menyebabkan timbul tuduhan bahawa ia lebih bermotifkan politik.

Disebabkan istilah 'mat rempit' ini, yang dipercayai berasal dari kumpulan itu sendiri kini menjadi jenama kebanggaan mereka, polis minggu lalu menyarankan agar gelaran berkenaan ditukar kepada samseng jalanan yang dianggap lebih sesuai bagi menggambarkan tindakan dan kelakuan ganas golongan itu.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof, meminta semua pihak termasuk media supaya tidak lagi menggunakan istilah mat rempit kerana ia seolah-olah menunjukkan golongan itu sebagai jaguh di jalan raya. Polis juga akan mencadangkan kepada Kementerian Pengangkutan supaya meminda Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi membolehkan samseng jalanan dikenakan hukuman penjara mandatori.

"Cadangan itu adalah satu daripada pelan jangka panjang bagi menangani gejala itu yang kini semakin meruncing. Sekiranya hukuman penjara mandatori dikenakan, samseng jalanan mungkin berfikir dua kali melakukan kesalahan itu kerana takut masuk penjara," kata Abdul Aziz.

Sementara istilah, gelaran atau panggilan boleh mempengaruhi pandangan kita terhadap sesuatu kumpulan atau perlakuan, sama ada positif atau negatif, menukarnya kepada panggilan lain semata-mata tidak mungkin dapat mengatasi masalah sebenar tanpa tindakan dan usaha menyeluruh. Masalah penagihan dadah misalnya masih terus menjadi ancaman kepada generasi muda kita walaupun istilah 'najis' diletakkan di depan perkataan dadah. Perbuatan buli di asrama sekolah dan institusi penggajian tinggi tetap berlaku walaupun ia dipanggil minggu orientasi, induksi atau silaturahim. Babi tetap haram di sisi Islam walaupun pada satu waktu kita digalakkan memanggilnya khinzir.

Berbalik kepada masalah lumba haram, mereka yang melakukannya memang layak digelar samseng jalanan. Hanya samseng yang sanggup melanggar sekatan jalan raya, tidak menghormati masyarakat sekeliling terutama di waktu beribadat dan membahayakan nyawa orang lain yang tidak berdosa. Kita cuma berharap polis dapat membezakan 'samseng jalanan' sebenar yang menjadi peserta lumba haram dengan penunggang motosikal lain yang hadir menjadi penyokong dan penonton tetapi turut lari apabila dikejar kereta atau motosikal peronda trafik.

Begitupun, menukar gelaran itu mungkin hanya boleh menimbulkan kebencian masyarakat kepada pelumba haram tetapi belum cukup untuk menginsafkan mereka. Justeru, tindakan berkesan dan bersifat jangka panjang amat diperlukan bagi menangani masalah ini. Disebabkan sebahagian besar pelumba haram ini remaja, Kementerian Belia dan Sukan harus menerajui satu kajian menyeluruh bagi mencari punca sebenar masalah ini dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan dan polis.

Beberapa kajian mengenai gejala itu setakat ini hanya membabitkan institusi pengajian tinggi bagi memenuhi keperluan akademik pelajar dan bukan bertujuan menangani masalah ini secara serius.

Benarkah gejala ini berpunca daripada kecenderungan remaja untuk memenuhi keperluan naluri serta menjadi manifestasi kelelakian dan kegagahan di kalangan pelumba seperti dilihat dari sudut psikologi? Apakah kerana semakin kurangnya kemudahan dan galakan bersukan seperti bola sepak di pekan dan bandar kecil sekarang menyebabkan meningkatnya lumba haram?

Beberapa bekas pelumba haram yang ditemuramah oleh sebuah stesen televisyen minggu lalu mengaitkan penutupan litar Shah Alam untuk pembinaan projek perumahan sebagai salah satu faktor meningkatnya lumba haram di Lembah Klang. Adakah semakin banyaknya motosikal dan bertambah baiknya sistem jalan raya di negara ini sekarang turut menjadi faktor meningkatnya gejala itu?

Atau apakah kelemahan penguatkuasaan, sama ada kerana kekurangan anggota atau polis mempunyai keutamaan lain dan ketiadaan tempat untuk menyimpan motosikal yang dirampas, menjadikan pelumba haram berani memperlekehkan undang-undang.

Jawapan sebenar kepada soalan ini dan permasalahan lain yang berkaitan hanya boleh didapati melalui satu kajian menyeluruh dan jujur, manakala semua pihak - polis, ibu bapa, sekolah dan badan bukan kerajaan harus berganding bahu menanganinya. Dengan itu barulah kaedah yang bukan bersifat menghukum semata-mata tetapi pendekatan menyeluruh bagi menangani gejala lumba haram dan masalah remaja lain untuk jangka panjang termasuk usaha pencegahan dan pemulihan. Perkara ini tidak mustahil dilakukan jika semua pihak benar-benar jujur bagi menangani masalah yang boleh memusnahkan masa depan bangsa ini.

Minda Pengarang: Konsep 1Malaysia rapatkan hubungan antara kaum


KENYATAAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung tanggapan keliru mengenai konsep 1Malaysia yang diperkenalkannya sebaik mengambil alih kepemimpinan kerajaan perlu diberi perhatian serius. Kita sedar konsep itu mengundang pelbagai pandangan dan polemik berterusan kerana ia sesuatu yang baru. Usaha Najib mengusulkan konsep membentuk satu bangsa Malaysia yang sejahtera dan makmur melangkaui tahap toleransi yang diterima umum selama ini tentunya berdepan dengan pelbagai pandangan berbeza kerana masing-masing pihak boleh bersuara berlandaskan demokrasi. Jadi tidak hairanlah, rakyat masih kabur dengan hala tuju yang ingin diketengahkan itu sebagai kesinambungan daripada dasar yang diperkenalkan kerajaan sebelum ini, yang memacu kesejahteraan, kemajuan dan pembangunan negara sejak lebih setengah abad lalu. Namun, seperti yang dikatakan Perdana Menteri sebelum ini, pengisian konsep 1Malaysia akan melalui proses evolusi bukan revolusi bagi membolehkan rakyat memahami, menghayati dan bergerak ke arah matlamat yang ditetapkan. Sebagai rakyat berbilang kaum, setiap pihak berusaha untuk mempertahankan haknya supaya tidak terhakis. Jadi jaminan kerajaan untuk tidak mengetepikan peruntukan terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan membabitkan soal bahasa, agama dan hak keistimewaan selain kontrak sosial yang selama ini menjadi pegangan semua rakyat, wajar dihargai.

Kita yakin tiada pihak akan rugi dalam pelaksanaan konsep ini kerana ia proses yang cukup panjang untuk mencapai cita-cita negara bangsa yang kita idamkan yang melangkaui batas ras dan etnik. Kemakmuran negara bergantung kepada keutuhan perpaduan 27 juta rakyat pelbagai kaum yang hampir setengah abad berjaya memacu Malaysia ke persada antarabangsa. Itulah kekuatan kita sebenarnya dan kini selepas 50 tahun merdeka, kita perlu menggerakkan semula konsep baru bagi memantapkan hubungan kaum, yang kebelakangan ini dilihat tercalar. Melalui konsep 1Malaysia, kerajaan cuba merapatkan kembali hubungan kaum yang renggang dan jika tidak ditautkan kembali ia boleh mencetuskan masalah besar pada masa depan. Usaha untuk menyatukan rakyat wajar dimulakan sekarang, perlu diberi kefahaman mencukupi supaya rakyat sedar akan kewajaran tindakan kerajaan itu. Dalam pada itu, rakyat pula janganlah terlalu mendesak kerajaan supaya memenuhi tuntutan mereka saja sehingga menyebabkan pihak lain berasakan hak mereka terhakis. Malah, peringatan Najib supaya rakyat tidak menyalahgunakan konsep 1Malaysia dengan membuat tuntutan keterlaluan dan desakan tidak munasabah adalah tepat bagi mengelakkan masalah lebih besar timbul. Bagi kita dialog dan perbincangan antara pemimpin kaum dan agama, selain ahli akademik perlu diteruskan dari semasa ke semasa bagi mencari formula terbaik dalam melaksanakan konsep berkenaan. Perbincangan yang dijalankan perlu mengambil kira semua aspek dengan memberi perhatian khusus kepada pengalaman lalu sehingga membolehkan Malaysia mempertahankan kemakmurannya. Bertitik tolak daripada itu, perbincangan yang dijalankan dapat melalui proses musyawarah yang tertib supaya semua pihak berasakan mereka terbabit dalam menentukan masa depan negara.
Kemelut politik Umno Terengganu masih jauh daripada penyelesaian
Oleh Abdul Halim Yusoff
bhkt@bharian.com.my

SELEPAS sesi bertentang mata dan mencurah rasa hati antara Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan semua lapan ketua bahagian Umno negeri dengan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein di Putrajaya pada malam Rabu lalu, mungkinkah kemelut politik negeri itu yang meletus sejak lebih setahun lalu sudah berakhir dan keadaan kini adalah status quo.

Jika begitulah keadaannya, maka Datuk Ahmad Said, Adun Kijal yang dipilih sebagai Menteri Besar pada Mac 2008 bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh yang tidak dilantik semula selepas Pilihan Raya Umum Ke-12, sudah bebas daripada tekanan kumpulan penentang dan kini dapat meneruskan pentadbiran kerajaan negeri tanpa gangguan.

Bagaimanapun, berdasarkan kritikan yang dihamburkan kepada kepemimpinan Ahmad dalam sesi pertemuan dengan Hishammuddin baru-baru ini, biarpun selepas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada minggu lalu menyatakan Umno belum membincangkan mengenai pertukaran Menteri Besar yang didakwa pelbagai pihak di negeri ini akan berlaku dalam tempoh terdekat, kemelut politik negeri ini masih jauh untuk berakhir.

Ketika Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran membuat lawatan sehari ke Terengganu baru-baru ini, akhbar melaporkan beliau sebagai berkata kedudukan Ahmad sebagai Menteri Besar kekal kerana Umno tidak pernah membincangkan isu itu. Jadi sekarang, sama ada media tersalah tafsiran atau kenyataan itu tidak dapat diterima kumpulan tertentu yang secara terang-terangan menolak Ahmad.

Krisis politik Terengganu bermula sejak Mac tahun lalu apabila Idris atau sering dirujuk kumpulan penyokongnya sebagai DSIJ, tidak dapat dilantik semula sebagai Menteri Besar. Selepas pilihan raya umum lalu hinggalah Ahmad mengangkat sumpah, pelbagai kenyataan timbul malah pada satu peringkat 23 daripada Adun BN yang membentuk kerajaan BN di Terengganu mahu meletak jawatan jika Idris tidak dilantik semula.

DUN Terengganu mempunyai 32 kerusi dengan 24 daripadanya dikuasai BN (Umno) dan baki lapan lagi oleh Pas. Namun demikian, selepas beberapa ketika keadaan nampak reda dan Ahmad mula menyusun jentera pentadbiran serta melantik barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco). Menjelang Januari 2009, Ahmad yang semakin selesa membuat beberapa lagi perubahan termasuk merombak pegawai kanan kerajaan negeri membabitkan pelbagai pertukaran.

Keadaan yang kelihatan seperti tenang sebelum itu, rupa-rupanya tidak ubah seperti kelakuan belut elektrik yang menyelinap ke dasar laut dan duduk membatu membiarkan pemangsa yang menyangkanya lemah menggigit, sebelum bingkas bertindak.

Pemerhati politik di Terengganu berpendapat pertukaran pegawai kanan kerajaan yang walaupun dalam banyak keadaan adalah proses biasa pentadbiran, adalah pencetus kepada kumpulan penentang untuk kembali bertindak terhadap Ahmad.

Kemuncak kepada letusan semula pergeseran yang hampir setahun dipendam itu ialah pada 14 April lalu apabila tiga Adun BN membuat laporan polis selepas menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan bunuh daripada nombor telefon mudah alih milik Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) Menteri Besar.

Berikutan itu, tujuh lagi Adun yang kononnya bersimpati dengan tiga Adun berkenaan tidak hadir pada hari kedua sidang DUN, walaupun hampir semua orang yang waras maklum ia adalah tindakan memboikot sidang DUN.

SMS itu kononnya dihantar kepada Adun yang pro-DSIJ bagi mengingatkan mereka supaya tidak mengotakan khabar angin yang tersebar sebelum itu bahawa usul undi tidak percaya akan dibentangkan terhadap Ahmad pada persidangan DUN.

Bagaimanapun, siasatan polis mendapati SMS berkenaan tidak dihantar pegawai kanan Ahmad, sebaliknya bertindak menahan seorang kerani sebuah syarikat teknologi maklumat (IT) di Bandar Baru Bangi, Selangor. Selepas direman selama tujuh hari, kerani itu dipercayai mendedahkan individu yang menyuruhnya menyalah guna server Umno untuk menghantar SMS daripada komputer kepada beberapa individu tertentu, kononnya dihantar daripada nombor telefon bimbit orang lain yang mempunyai motif untuk berdendam dengan kumpulan DSIJ.

Berikutan itu, polis menahan Setiausaha Politik Idris Jusoh, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir, pada 11 Mei untuk melengkapkan siasatan sehari selepas waran tangkap dikeluarkan terhadapnya.

Selepas 'tragedi' SMS ugutan yang menyerlahkan pergeseran kumpulan DSIJ yang merangkumi hampir 90 peratus Adun BN dan Ahmad, bukan saja Umno yang cuba merungkai masalah itu tetapi juga daripada istana. Namun demikian, dalam tiga pertemuan membabitkan kumpulan DSIJ dan seorang Ahli Majlis Penasihat Pemangku Raja, penyelesaian kemelut itu masih tidak dapat direalisasikan.

Hinggalah malam Rabu lalu, Hishammuddin mengadakan dua sesi pertemuan dengan Ketua Bahagian Umno dan semua Adun BN termasuk tiga Adun yang juga ketua bahagian, iaitu bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh (Besut); Menteri Besar, Ahmad (Kemaman) dan Yahya Katib Mohamad (Marang). Sesi pertemuan membabitkan Adun pula berlangsung jam 10 malam dan berlarutan hingga hampir jam 2 pagi.

Daripada maklumat yang diterima, pertemuan dengan Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri, Rabu lalu juga tidak dapat merungkai kemelut politik Terengganu.

"Tiada jalan lain (untuk penyelesaian) melainkan pucuk pimpinan tertinggi melihat punca kemarahan majoriti Adun BN Terengganu sehingga mencetuskan kemelut itu. Mereka juga kena tengok prestasi Ahmad sebagai Menteri Besar. Ini perkara penting," kata seorang Adun ahli kumpulan DSIJ yang mendakwa kemelut itu tidak akan selesai selagi Ahmad tidak digantikan.

Difahamkan dalam pertemuan itu juga, tiga Adun - Datuk Rosol Wahid (Ajil), Zakaria Abdullah (Paka) dan Datuk Din Adam (Bukit Besi) bercakap panjang lebar mengenai kemelut politik Terengganu. Beberapa Adun lain turut mencelah, tetapi DSIJ dan Ahmad yang hadir sama dalam pertemuan itu, hanya sekadar mendengar, mungkin kerana sesi mereka bertiga dengan Hishammuddin sudah berlalu sebelum itu.

Hishammuddin dikatakan akan membuat kunjungan pertama sebagai Perhubungan Umno negeri minggu depan dan mengumumkan mengenai barisan anggota jentera perhubungan dan mengadakan pertemuan dengan setiap bahagian Umno bagi menggesa mereka merapatkan saf dan kembali kepada asas perjuangan.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian, Terengganu.
Nostalgia mesin jahit antik

DALAM banyak-banyak koleksi barangan antik yang dimiliki oleh Lim Cheng Hoe, mesin jahit Singer adalah barangan yang paling disayanginya. Mengapa?
SINGER, satu jenama yang sudah lama dekat di hati ramai suri rumah sejak tahun 1906. Seteguh batu di lautan, Singer tetap menonjol dalam kelas tersendiri sejak berdekad lamanya, biarpun pada zaman milenium ini muncul pelbagai jenama baru di pasaran.

Menyebut jenama Singer kepada nenek atau ibu-ibu kita, gambaran pertama yang menjenguk di fikiran adalah sebuah mesin jahit tua yang berfungsi dengan menggunakan pedal.


MESIN jahit antik berusia 132 tahun ini masih berfungsi dengan baik.


Ramai daripada kita mungkin pernah mengenakan sehelai pakaian yang dijahit oleh ibu menggunakan mesin jahit Singer. Ingat lagi pada lagu korporatnya yang berbunyi '...Singer, Menawan Keluarga Bahagia.'.

Cukup nostalgik, bukan? Bagi Lim Cheng Hoe, 50, apresiasinya terhadap mesin jahit Singer melampaui kata-kata. Dia merupakan pemilik kepada lima buah mesin jahit antik Singer dengan tiga daripadanya dihasilkan sekitar tahun 1870-an.


LIM CHENG HOE


Antara tiga mesin jahit tersebut, salah satu daripadanya telah mengharumkan nama beliau pada tahun 2006 apabila dipilih sebagai mesin jahit antik Singer yang tertua dan masih berfungsi di Malaysia. Diperbuat pada tahun 1877, mesin jahit antik Singer yang cukup bernilai ini berwarna hitam dengan kemasan hiasan emas yang signifikan pada ketika itu.

Berusia 132 tahun pada tahun ini, mesin jahit antik Singer itu tidak mempunyai nombor siri tetapi memiliki kod yang berhuruf ringkas. Keunikan itu hanya ada pada mesin jahit Singer yang dikeluarkan lama dahulu termasuk mesin kelas 15 seperti yang dimiliki oleh Cheng Hoe.

Menurutnya, beliau memperoleh mesin jahit itu dari sebuah kedai antik di Pulau Pinang kira-kira 15 tahun lalu. Dibeli dalam lingkungan harga RM2,000, Cheng Hoe dengan serta-merta mampu menghargai nilainya sebaik sahaja matanya 'melekat' pada objek kecil itu.

"Manakan tidak, Singer adalah jenama mesin jahit yang terawal bertapak di negara ini. Malah, kemungkinan besar mesin jahit yang berusia lebih seabad ini dibawa masuk oleh orang British.


PENGURUS Besar Singer (M) Sdn. Bhd., Ng John Kit menunjukkan potret kegemilangan mesin jahit Singer.


"Jika terlepas, pasti menyesal kemudian hari," ujarnya yang menambah ia datang dengan bekas membulat yang diperbuat daripada kayu dan merupakan satu lagi ciri utama yang menjadi kebanggaan sulung di seluruh dunia.

Dahulu, mesin jahit Singer juga adalah satu-satunya jenama pengeluar yang dijual dengan bekas membulat yang mempunyai logo tertera di ruang hadapan. Hari ini, aspek-aspek itu dianggap sebagai penambah nilai kepada kualiti dan mutunya yang tiada tandingan.

Percaya atau tidak, kesemua mesin jahit antik Singer yang dimiliki oleh Cheng Hoe masih berfungsi dengan baik. Tidak kira sama ada untuk memperbaiki seluar yang terlucut benangnya atau menjahit sehelai langsir. Isteri Cheng Hoe, Wong Yin masih menggemari mesin jahit tersebut.

Bagaimanapun, setelah memenangi mesin jahit Quantum Futura daripada unit rangkaian terbaru Singer bersempena dengan kemenangan suaminya dalam pertandingan yang disertai pada tahun 2006, Wong Yin buat pertama kali 'berpindah' tangan.


DAHULU, roda ini dipusing dengan tangan untuk menjahit.


Namun, menurut Cheng Hoe, isterinya mendapati mesin jahit tua itu lebih mudah dikawal, tidak mengelirukan dengan butang dan teknologi yang canggih dan yang paling penting, ia mengimbau kembali seribu satu kenangan manis buat seisi keluarga.

"Bagi saya, mesin jahit antik Singer adalah sebuah model yang sangat cantik. Ramai yang cuba tawar-menawar dengan nilai yang dianggap berpatutan tetapi saya menolak dengan baik.

"Bayangkan, jika saya setuju dan sebaik sahaja terima bayaran, model berusia 132 tahun ini akan lenyap dari pandangan saya untuk selama-lamanya. Saya tidak sanggup kehilangannya!" ujar Cheng Hoe dengan penuh sentimental.

Mesin jahit antik Singer ini begitu utuh sehinggakan ia tidak pernah mengalami kerosakan atau baik pulih yang menelan belanja besar. Jika adapun, hanya jarum penjahit yang patah.

Bagi memastikan keluarganya mengetahui nilai sebenar mesin-mesin jahit antik Singer, Cheng Hoe tidak pernah menyembunyikan harga yang dibayar ketika membelinya dan harga pasaran semasa. Malah, beliau tidak keberatan memberinya kepada anak-anak jika mereka berkongsi keghairahan yang sama.


WALAUPUN telah berusia, namun mesin jahit ini masih tahan lasak dan berfungsi seperti biasa.


Selain itu, minat Cheng Hoe mengumpul barangan antik sejak 20 tahun lalu, membolehkan beliau memiliki pelbagai jenis barangan mekanikal yang disimpan di rumah abang dan bapanya, selain di rumahnya sendiri di Taman Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.

Mesin taip, telefon, jam dinding, radio, dan pemain piring hitam adalah sebahagian daripada koleksi berharga yang disamakannya dengan nilai sebuah banglo.


ANTARA hasil yang diperoleh daripada mesin jahit Singer.


"Biasanya, saya suka mengunjungi kedai antik semasa bercuti di dalam atau luar negara. Setiap kunjungan menemukan saya dengan barangan antik yang baru berbeza dengan tempat-tempat pelancongan yang serupa selepas beberapa tahun.

"Secara peribadi, saya cepat tertarik kepada sesuatu barangan yang masih bergerak atau berfungsi walaupun telah berusia ratusan tahun. Sudah tentu bahan dan alat ganti yang diguna pakai ketika itu sangat lasak dan tahan lama," ujarnya yang sanggup menabung sekiranya tertarik pada sesuatu barangan antik.


STRUKTUR mesin jahit Singer yang terawal.


Lagipun, apa sahaja yang berkaitan dengan antik akan mengungkapkan aktiviti pelaburan yang berbaloi.

Cheng Hoe yang telah bersara sebagai pengurus dalam sektor kargo dan pengangkutan enam tahun lalu, berkata, beliau akan meneruskan hobi itu.

"Ramai yang mengumpul mesin jahit antik Singer kerana ia ringan, mudah diangkut dan disimpan dengan selamat."

Satu lagi mesin jahit antik Singer yang dibawa bersama pada sesi fotografi adalah mesin jahit yang bertatahkan Mother of Pearl atau mutiara mewah. Mesin jahit ini dibeli dari Munich, Jerman.

Ditanya apakah nasihatnya kepada pengumpul yang berpotensi mencari barangan antik seperti mesin jahit, Cheng Hoe berkata: "Baca sejarah pembuatan dan selok-belok keunikannya dan bandingkannya dengan unit atau jenama lain."

Jenama paling laris

Jenama Singer dan mesin jahit tidak boleh dipisahkan. Kerana itulah walaupun terdapat pelbagai jenama lain di pasaran, sebanyak 51 peratus pasaran mesin jahit di negara ini dikuasai oleh Singer.
“KETIKA anda melangkah keluar dari rumah, pernahkah anda terfikir tentang pakaian yang dijahit yang menutupi tubuh anda. Pernahkah juga anda terfikir betapa pentingnya ciptaan mesin jahit,” soal Lim Cheng Hoe.

Kenyataan beliau dipersetujui oleh Pengurus Besar Singer (M) Sdn. Bhd., Ng John Kit yang mencelah: “Sebelum anda meneka, saya ingin beritahu bahawa terdapat baju yang dibeli pada harga beribu-ribu ringgit dihasilkan oleh mesin jahit Singer.”

Wacoal, umpamanya adalah contoh pakaian dalam wanita yang bergantung pada teknologi Singer. Ini tidak termasuk penghasilan jean, tapak dalam kasut, kasut kanvas, sarung bantal dan banyak lagi.

Keperluan mesin jahit hanya wujud setelah berlaku revolusi ke atas penggunaan tulang dan bulu haiwan sebagai alat menjahit kira-kira 20,000 tahun lalu. Pada tahun 1790, sebuah mesin jahit ringkas dicipta di Eropah. Mesin jahit praktikal yang agak primitif pula menyusul sekitar tahun 1830.


SEORANG cikgu kelas jahitan Singer, Doreen, menampilkan kehebatan skil menjahit secara kreatif dengan mesin jahit terbaru Singer.


Dalam satu ucapan, Mahatma Gandhi, pejuang kemerdekaan India yang disegani, pernah berkata, bahawa ‘mesin jahit merupakan salah satu ciptaan yang paling berguna kepada umat manusia’.

Singer ‘lahir’ pada tahun 1850 apabila Isaac Meritt Singer membangunkan mesin jahit praktikal lock stitch di sebuah kedai di Boston, Amerika Syarikat.

Berusia hampir 160 tahun, Singer melakar beberapa sejarah penting di negara asalnya. Tahun 1853 menyaksikan penubuhan kilang Singer di New York dengan penjualan mesin pertama pada harga RM352 (AS$100). Pada tahun 1855, Singer memenangi tempat teratas di World’s Fair di Paris, Perancis.

Sejarah paling manis berlaku pada tahun 1856 yang mana skim atau rancangan pembelian secara bulanan diperkenalkan buat pertama kali kepada mereka yang berpendapatan rendah. Dari sinilah bermulanya era penjualan barangan dengan pembayaran secara ansuran oleh Singer dan syarikat-syarikat lain yang menyusul mengamalkan idea tersebut.

“Di Malaysia, sejajar dengan hasrat kerajaan untuk meningkatkan taraf hidup setiap isi rumah, Singer bertindak menjadi instrumen penting untuk membangunkan negara secara menyeluruh.

“Singer adalah jenama elektronik yang pertama mengimport televisyen warna di negara ini,” ujar John yang menjelaskan kesungguhan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) bagi mendekati masyarakat di luar bandar.

Selama bertahun-tahun, cawangan dan kedai francais menghampiri rakyat berpendapatan rendah untuk memiliki kesenangan hidup melalui skim pembayaran mudah dan fleksibel yang meliputi tempoh bayaran antara tiga hingga 48 bulan.


HIASAN ini direka secara automatik sebaik sahaja anda memilih corak yang dikehendaki.


Program Sendaloka Bersama Singer juga menyumbang kepada popularitinya. Sebab itulah, tidak hairan hampir sejuta rakyat Malaysia telah menikmati faedah pembayaran seperti ini.

Pada awal milenium ini, Singer juga menganjurkan pertandingan menjahit peringkat antarabangsa. Ini diikuti dengan sambutan ulang tahun Singer yang ke-100 di Malaysia pada tahun 2006. Sebuah mesin Centennial edisi terhad dikeluarkan dalam jumlah 1,000 unit di seluruh dunia.

Dipasarkan pada harga RM1,388, sebanyak RM500 daripada setiap jualan unit didermakan kepada Yayasan Budi Penyayang Malaysia, Persatuan Kanser Malaysia, Persatuan Diabetes Malaysia, Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia dan Pertubuhan Kiwanis Down Sindrom.


TEROKAI kreativiti rekaan anak patung untuk anak perempuan anda.


Pada tahun sebelumnya, selimut berukuran 25 x 25.2 meter dengan 10,200 jahitan tampal hias dihasilkan sekali gus layak untuk dianugerahi gelaran Selimut Terbesar daripada Malaysia Book of Records (MBR). Selimut itu adalah 70 kali ganda lebih besar daripada rekod terdahulu.

Dengan kekuatan sebanyak 3,000 jurujual yang setia memperkukuhkan lagi strategi penjenamaan semula Singer pada tahun lalu, ia memanfaatkan infrastruktur sedia ada termasuk mempelbagaikan aktiviti bersifat kemasyarakatan.

Walaupun terdapat pelbagai jenama mesin jahit antarabangsa, Singer tetap menawan 51 peratus pasaran Malaysia dan muncul sebagai peneraju pengeluaran mesin jahit. Terbaru, ia terjun ke dunia penjualan skrin televisyen LCD. – SUBASHINI RAJANDRA

Profesion ibu tumpang

Dengan ganjaran lebih daripada RM50,000 apabila bersetuju meminjamkan rahim untuk pasangan yang inginkan anak, ia satu berita gembira buat gadis-gadis miskin di China.


NISBAH satu daripada enam pasangan dijangka tidak subur di China berikutan gaya hidup moden yang semakin meluas.


SEMAKIN China berkembang maju, bilangan pasangan tidak subur yang mencari ibu tumpang untuk mengandungkan anak mereka juga kian bertambah.

Sebelum ini, pihak berkuasa tidak mengambil peduli tentang industri 'rahim untuk disewa' secara haram yang dilihat mencabar undang-undang memiliki anak yang ketat di China.

Kini, kerajaan mula ingin mengawalnya dengan memaksa ibu-ibu tumpang menggugurkan kandungan mereka. Namun, ada yang melihat cara pihak berkuasa itu terlalu keras.

Di bandar Guangzhou, tiga orang ibu tumpang muda yang hamil buat kali pertama berjaya dikesan di sebuah rumah flat kongsi.

Tidak lama kemudian, pegawai Keselamatan dan Perancang Keluarga Daerah menyerbu flat tersebut dan wanita berkenaan dibawa ke hospital berhampiran.

"Kami dipaksa masuk ke wad bersalin," cerita ibu-ibu itu kepada Reuters.

"Saya menangis dan tidak mahu melakukan semua ini," kata seorang gadis bernama Xiao Hong, 20, yang mengandung anak kembar berusia empat bulan.

"Tetapi mereka tetap menarik saya dan mencucuk perut saya dengan jarum," ceritanya tentang penderitaan yang dialaminya lewat Februari lalu apabila dipaksa menggugurkan kandungan.

Gadis yang enggan memberitahu nama penuhnya kerana bimbang dikenakan hukuman memberitahu, seorang lelaki memaksanya menurunkan cap jari di atas borang keizinan sebelum dia menjalani proses pengguguran.

Seorang lagi ibu tumpang dari sebuah kampung di wilayah Sichuan menceritakan bagaimana dia dipaksa oleh para pegawai untuk mengambil pil dan mengeluarkan janinnya yang berusia tiga bulan menerusi pembedahan ketika dia tidak sedarkan diri.

"Saya sangat takut," katanya yang berusia 23 tahun.


GADIS-GADIS muda yang menjadi ibu tumpang dipaksa menggugurkan kandungan mereka di China.


Jurucakap Suruhanjaya Perancang Keluarga Daerah Guangdong, Zhong Qingcai enggan ditemuramah oleh Reuters, tetapi menyatakan pihak berkuasa sedang menyiasat aduan-aduan tersebut.

Akhbar rasmi Guangzhou Daily memetik para pegawai perancang keluarga daerah dengan menyatakan semua wanita itu tidak berkahwin dan bertindak selaku ibu tumpang haram.

Ia turut menambah tiga orang ibu tumpang itu 'bersetuju' untuk menjalani 'rawatan' yang mematuhi undang-undang.

Tetapi ketua agensi yang menjaga kebajikan ibu-ibu itu meraguinya.

"Ini adalah jenayah yang nyata," kata Lu Jinfeng, pengasas laman web China Surrogate Mother beralamat www.aa69.com sejak lima tahun lalu.

Katanya, beliau tidak pernah berdepan dengan masalah sebegini sebelum ini.

"Memaksa orang untuk menjalani pengguguran adalah tindakan kejam yang melanggar undang-undang dan hak asasi manusia,"ujarnya.

Sejak insiden itu, banyak laporan media arus perdana menyifatkan margin keuntungan perniagaan ibu tumpang ini 'lebih menguntungkan daripada aktiviti penjualan dadah'.

Kenyataan itu membuatkan para pemerhati menjangka pemantauan lebih ketat pada masa akan datang dilaksanakan.

"Apabila anda membaca laporan sebegini, ia seakan-akan satu bentuk pendidikan kepada masyarakat dan menjadi petunjuk bahawa kerajaan akan melakukan sesuatu," kata pakar isu perancangan keluarga China dari Universiti Baptist Hong Kong, Siu Yat-ming.

"Orang ramai semakin peka dengan situasi ini. Banyak agensi (yang mengendalikan ibu tumpang) menjana pendapatan tinggi seperti satu industri yang terancang," tambah Yat-ming.

Rangkaian haram antara ejen ibu tumpang, hospital dan doktor telah merebak sejak tahun-tahun kebelakangan ini, berikutan pasangan yang tidak subur mencari wanita untuk mengandungkan bayi mereka.

Ibu-ibu tumpang ini biasanya disembunyikan di rumah-rumah flat pada hampir sepanjang tempoh mengandung bagi mengelak daripada dikesan.

Nisbah satu daripada enam pasangan di Amerika Syarikat kini dijangka tidak subur dan kadar yang sama dapat dilihat di China berikutan gaya hidup moden yang semakin meluas.

Keadaan ini membuatkan agensi-agensi ibu tumpang mula merekrut gadis yang biasanya datang dari daerah miskin untuk mengandung bagi pihak ibu bapa kaya dan fenomena itu dilihat kian bertambah.

Sukar untuk menyatakan angka atau saiz sebenar industri tersebut. Tetapi laporan terkini akhbar Southern Metropolis Weekly menganggarkan terdapat sekitar 25,000 orang anak yang dikandung oleh ibu tumpang telah dilahirkan.

Akhbar itu menyatakan angka tersebut diperoleh daripada laman web agensi ibu tumpang yang diberi oleh pihak berkuasa perancangan keluarga.

Ratusan agensi ibu tumpang disenaraikan secara terbuka dalam enjin carian seperti Baidu. Laman web ini menarik minat para pelanggannya dengan imej-imej ibu mengandung dan pop-up windows yang membolehkan mereka berbual secara langsung.

Dalam beberapa laman web, ibu-ibu tumpang ini dipilih secara terbuka dan dibayar antara 50,000 hingga 100,000 yuan (sekitar RM51,275).

Ini sekali gus menjadikannya satu profesion lumayan buat anak-anak gadis dari keluarga miskin di negara yang purata pendapatan perkapita tahunannya (penduduk luar bandar) hanya sekitar AS$600 (RM21,000).

Ketika komplikasi emosi, etika dan perundangan menjadikan ibu tumpang satu topik yang enggan dibincangkan di banyak negara, trend itu sebenarnya semakin berkembang di seluruh dunia. India misalnya telah menjadi hab mendapatkan ibu tumpang bagi pasangan tidak subur dan gay di negara barat.

"Ada jutaan manusia di luar sana yang mahukan anak tetapi tidak mampu," kata seorang pakar bio-etnik dari Pusat Perubatan Universiti Columbia New York, Robert Klitzman. - Reuters