Memanfaatkan Ekuinas
JIKA dilihat kepada hasrat kerajaan, negara hanya berbaki beberapabulan sahaja lagi untuk mencapai kadar pegangan ekuiti Bumiputerasebanyak 30 peratus.


Ukuran penguasaan sebenar AS
AWAL subuh pagi kelmarin, Lembah Helmand yang terletak di kawasan utaraAfghanistan dikejutkan dengan bedilan peluru dan mortar.

Pentadbiran DAP, PKR dan Pas lebih baik daripada BN?
KERANA 'masalah babi,' DAP mengisytihar keluar daripada kerajaan pakatan pembangkang negeri Kedah.

BISIK-BISIK
TIGA hari lepas, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar pakatan pembangkangnegeri itu dan semalam wakil rakyat tunggal DAP di negeri JelapangPadi, Lee Guan Aik mengisytiharkan dirinya ADUN Bebas.

Antara tersurat dan tersirat FIC
PENGUMUMANSelasa 30 Jun lepas oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razaktentang tidak perlu lagi syarikat yang ingin disenaraikanmemperuntukkan 30 peratus sahamnya kepada Bumiputera menunjukkanketidakberkesanan sesuatu peraturan.

Kit Siang terus 'panaskan' Dewan Rakyat
SIDANGDewan Rakyat bagi mesyuarat dan penggal kedua, Parlimen ke-12 telahmelabuhkan tirainya, Khamis lalu. Insya-Allah, sesi akan datangdijadual bermula pada 19 Oktober hingga 15 Disember, selama 35 hari. Iasebenarnya amat ditunggu-tunggu oleh pakatan pembangkang bagimembahaskan laporan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yangdijangka dibentangkan.

Malaysia modal paling popular kempen Pilihan Raya Presiden Indonesia
BERDASARKANpada kedudukan geografi, Malaysia tidak dapat memilih siapakahjirannya. Negara ini bersempadan dengan beberapa buah negara iaituSingapura, Indonesia, Thailand dan Filipina.


Kang Nam 1: Ujian kerjasama masyarakat global
EPISODyang melibatkan kapal pengangkut Kang Nam 1 milik Korea Utaramempamerkan bagaimana sukarnya untuk membaca strategi dan isi hatipemimpin tertinggi Pyongyang. Kapal tersebut yang memulakan pelayarandari pelabuhan Nampo pada 17 Jun 2009 dipercayai membawa komponenpeluru berpandu.


Inisiatif Chiang Mai alternatif bebas cengkaman IMF
TIDAKpernah wujud pertikaian mengenai matlamat utama Inisiatif Chiang Mai(CMI), iaitu sistem bantuan kewangan Asia yang dicipta pada 2000 dibandar utara Thailand itu.

Minda Pengarang: Pakatan Rakyat
PENUBUHANjawatankuasa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) kononnya untuk memantausetiap kementerian adalah gimik politik pembangkang. Iadigembar-gemburkan untuk mengalih pemerhatian terhadap pelbagaikepincangan dan kelemahan dalam pakatan itu kebelakangan ini.

'Lelaki' hamil bukti budaya Barat tenat
THOMASBeatie, 'lelaki' pertama yang mengandung melahirkan anak kedua duaminggu lalu. Berita mengenai 'lelaki mengandung' pernah menggemparkandunia tahun lalu.


Biar pelanggan 'komplen'
Pada usia 11 tahun lagi, Ali Hassan sudah berjinak-jinak dalam bidangperniagaan menjual aiskrim yang dibuat ibunya. Hari ini, kesungguhannyadalam bidang perniagaan berbayar dengan sebuah empayar bernamaaL-ikhsaN.


Tunku Ibrahim menjelajah lagi
Ingin mendekati setiap kelompok rakyat di bawah pemerintahannya,baginda akan menjelajah masuk ke kampung Orang Asli mulai hari iniuntuk program Kembara Mahkota Johor.
Memanfaatkan Ekuinas


PENUBUHAN Ekuinas mampu mengurangkan kebergantungan Bumiputera kepada pemilikan ekuiti yang ditawarkan menerusi produk pelaburan antaranya oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). - Gambar hiasan.


JIKA dilihat kepada hasrat kerajaan, negara hanya berbaki beberapa bulan sahaja lagi untuk mencapai kadar pegangan ekuiti Bumiputera sebanyak 30 peratus.

Sasaran yang diharapkan menjadi kenyataan pada 2010 itu bertujuan memastikan wujudnya pembangunan dan pengagihan yang seimbang antara etnik dan wilayah di negara ini.

Menjelang 2020 pula iaitu ketika negara mencapai status maju, penguasaan ekuiti di kalangan Bumiputera disasarkan sebesar 40 hingga 50 peratus.

Ke arah itu, kerajaan telah menyusun pelbagai program pembangunan ekonomi bertujuan menarik penglibatan masyarakat Bumiputera. Antara yang memberi implikasi lonjakan besar ialah Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilaksanakan pada 1970.

Merentasi zaman, intipati dasar DEB yang secara pentadbirannya berakhir pada 1990 terus disuburkan menerusi pelbagai dasar pembangunan negara yang lain. Antaranya Dasar Pembangunan Nasional (1991-2000), Dasar Wawasan Negara (2001-2010), Misi Nasional (2006-2020) dan rancangan pembangunan lima tahun Malaysia.

Ia diperkemas dengan pelbagai agenda pembangunan sektoral lain yang meneruskan kelangsungan semangat DEB.

Namun sesuatu yang pasti, di sebalik pelbagai usaha yang dilaksanakan, kita masih jauh daripada mencapai sasaran 30 peratus pegangan ekuiti Bumiputera.

Penguasaan ekuiti Bumiputera hanya berjumlah 19 peratus ketika ini juga tidak berganjak sejak 19 tahun lalu.

Selain pegangan ekuiti yang rendah, masyarakat Bumiputera juga jauh terkebelakang dalam penguasaan kekayaan dan pengagihan kek ekonomi negara.

Dalam pemilikan syarikat misalnya, Bumiputera hanya menguasai 20.3 peratus berbanding bukan Bumiputera sebanyak 75.7 peratus. Selebihnya ialah pemilikan asing.

Begitu juga dengan pemilikan bangunan komersial yang mana bukan Bumiputera menguasai sehingga 88.3 peratus berbanding hanya 11.7 peratus oleh Bumiputera.

Perbezaan yang nyata juga dapat dilihat daripada purata pendapatan isi rumah yang mana kaum Bumiputera menjana sekitar RM2,711 berbanding RM4,435 (Cina) dan RM3,456 (India).

Secara keseluruhannya, Bumiputera mewakili kumpulan masyarakat dengan tahap sosioekonomi terendah yang paling besar iaitu kira-kira 76 peratus.

Bukan Bumiputera pula sekitar 23.2 peratus sahaja. Jelaslah. meskipun Bumiputera merupakan kaum majoriti, tetapi mereka merupakan masyarakat ekonomi yang minoriti.

Tidak dinafikan pengenalan dasar dan model ekonomi baru terutamanya DEB berjaya melahirkan masyarakat ekonomi Bumiputera yang berdaya saing.

DEB sendiri adalah cerminan kejayaan dasar kerajaan apabila berjaya melonjakkan penguasaan ekuiti daripada dua peratus ketika ia diperkenalkan kepada 19 peratus ketika ini.

Bagaimanapun, kadar pemilikan ekuiti Bumiputera itu seakan-akan tepu apabila langsung tidak berganjak sejak 19 tahun lalu. Dalam erti kata yang lain, pemilikan ekuiti Bumiputera statik meskipun persekitaran ekonomi domestik dan global mengalami transformasi yang drastik.

Maka di sinilah perlunya satu suntikan baru kepada model ekonomi sedia ada bagi mengubah senario pemilikan ekuiti Bumiputera yang seolah-olah sudah berada pada 'zon selesa' tersebut. Penubuhan Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas) seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini misalnya, dilihat mampu menggalas cabaran itu.

Ekuinas merupakan sebuah institusi pelaburan baru dengan modal awal RM500 juta dan sasaran dana sehingga RM10 bilion.

Keyakinan terhadap kemampuan Ekuinas turut disuarakan oleh pensyarah kanan, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Sarminah Samad.

Menurut beliau, sebagai sebuah sayap pelaburan alternatif, konsep yang diunjurkan Ekuinas berupaya memacu penglibatan bumiputera dalam perniagaan bermodal besar dan mencabar.

Antaranya sektor pengangkutan dan logistik yang mana selama ini lebih banyak dikuasai oleh bangsa lain.

Penumpuan juga boleh diberikan kepada perniagaan yang sememangnya dikuasai oleh Bumiputera terutamanya dalam bidang industri kecil dan sederhana (IKS) yang kini dijalankan oleh kira-kira 10,000 syarikat Bumiputera. Bagaimanapun Sarminah menekankan, Ekuinas harus mempunyai konsep atau kerangka yang jelas terutama mencakupi aspek menyeluruh berkaitan perniagaan Bumiputera.

''Ini bagi memudahkan ukuran dibuat ke atas keberkesanan atau kegagalan pelaksanaannya nanti," ujar beliau.

Pandangan yang serupa turut dikongsi oleh pensyarah ekonomi di Universiti Utara Malaysia (UUM), Haim Hilman Abdullah.

Bagi Haim, Ekuinas mampu menjadi platform baru yang boleh digunakan untuk meningkatkan kadar penguasaan ekuiti Bumiputera dalam agihan ekonomi negara.

Ekuinas juga bakal memberi manfaat kepada sektor berpotensi mengalami pertumbuhan tinggi. Antaranya pelancongan, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), perubatan, minyak dan gas serta bioteknologi.

Langkah kerajaan membenarkan hak kepentingan asing dalam syarikat-syarikat pembrokeran yang akan ditingkatkan daripada 49 peratus kepada 70 peratus juga pada dasarnya mampu merancakkan pasaran saham.

Ini pastinya memberi kesan positif kepada produk derivatif seperti opsyen, bon, kontrak dan sebagainya. Beliau menambah, potensi Ekuinas untuk meningkatkan penguasaan ekuiti Bumiputera juga bergantung kepada kemampuan syarikat yang mana kerajaan melabur di dalamnya.

Iaitu mempunyai ekuiti di dalamnya bersaing secara kompetitif. Untuk itu, kerajaan perlu benar-benar telus dalam mengenal pasti syarikat-syarikat yang berpotensi.

Langkah pengkategorian syarikat boleh diberi perhatian dengan kerajaan memperuntukkan kuota tertentu bagi setiap kategori tersebut.

Pengkategorian mengikut kaedah-kaedah tertentu seperti modal pusingan, sektor, pasaran dan lain-lain juga memastikan dana Ekuinas tertumpu kepada syarikat mega dan sektor tertentu sahaja.

''Langkah ini dapat memperkemas peranan Ekuinas dalam meningkatkan kadar penguasaan ekuiti Bumiputera dalam skop sektor yang lebih luas dan menyeluruh," ujar Haim. Dengan peranan yang dimainkan, Ekuinas tidak dinafikan mampu menjadi platform ekonomi baru yang boleh membantu meningkatkan kadar penguasaan ekuiti Bumiputera.

Bagaimanapun pada dasarnya, masih banyak yang perlu dilakukan oleh kerajaan terutamanya dalam memastikan syarikat yang dipilih benar-benar mempunyai merit yang unggul.

Kerajaan juga perlu berhati-hati supaya strategi ini tidak memberi keuntungan kepada segelintir Bumiputera sama ada pemilik atau pelabur yang menguasai syarikat. Jika tidak, usaha ini akan disalah tafsir sebagai kaedah baru untuk membantu syarikat kroni.

Kerana itu juga Haim menekankan, kerajaan perlu melihat hakikat sebenar pembinaan kekuatan ekonomi Bumiputera secara menyeluruh. Iaitu menerusi pembabitan setiap lapisan masyarakat. Tertumpu kepada kumpulan tertentu katanya, hanya akan menyuburkan sistem ekonomi kapitalis yang mana kumpulan kaya akan terus kaya dan dan miskin akan terus miskin.

''Sebaliknya, sistem ekonomi berteraskan keadilan sosial harus menjadi falsafah pembangunan ekonomi negara dan ia amat tidak wajar menjadi retorik semata-mata," ujar Haim.

Ukuran penguasaan sebenar AS


OPERASI Khanjar yang dilancarkan secara besar-besaran dalam memerangi Taliban di wilayah utara Afghanistan merupakan manifestasi kepada kejayan sebenar AS 'mentadbir' negara berkenaan. - AFP


AWAL subuh pagi kelmarin, Lembah Helmand yang terletak di kawasan utara Afghanistan dikejutkan dengan bedilan peluru dan mortar.

Kawasan yang terletak di perbatasan Afghanistan-Pakistan itu beberapa jam sebelumnya, sudah terkepung secara lautan, daratan dan udara.

Sepasukan tentera marin Amerika Syarikat (AS) seramai kira-kira 4,000 orang sejak tengah malam Rabu, diturunkan ke wilayah bergolak itu menggunakan kapal perang.

Mereka akan menyertai sejumlah besar angkatan tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan AS lain yang sudah sedia berada di perkampungan Nawa yang berjarak kira-kira 30 kilometer dari ibu kota Lashkar Gah.

Misi menggempur yang dikenali Operasi Khanjar itu turut diperkuatkan oleh kira-kira 650 anggota polis dan tentera Afghanistan.

Menurut Washington, misi itu antara lain bertujuan mewujudkan keamanan menjelang pemilihan Presiden Afghanistan yang dijadual pada 20 Ogos ini.

Operasi Khanjar itu juga merupakan misi pertama selepas bekas komander pasukan operasi khas di Iraq dan Afghanistan, Leftenan Jeneral Stanley McChrystal dilantik mengetuai NATO pada Mei lalu.

McChrystal menggantikan Jeneral David McKiernan dalam perubahan kepimpinan yang disifatkan oleh Setiausaha Pertahanan AS sebagai memberi laluan kepada pemikiran baru pada detik penting dalam konflik selama tujuh tahun di negara berkenaan.

Namun, pemerhatian operasi menggempur Taliban itu bagaimanapun menjurus kepada perencana sebenar iaitu Presiden baru AS, Barack Obama.

Sejak mengambil alih kepimpinan Washington awal tahun ini, Obama memperhebatkan kempen perang menghapuskan pemberontakan Taliban.

Ia termasuk dengan meluluskan kerahan yang akan meningkatkan saiz tentera AS di Afghanistan kepada 68,000 orang menjelang bulan depan.

Dinilai sebagai satu percaturan ketenteraan yang penuh berisiko oleh Obama, operasi yang membawa maksud 'Hayunan Pedang' itu mendapat reaksi yang pantas daripada kebanyakan penganalisis politik antarabangsa.

Antara yang menjadi sorotan utama ialah penilaian ke atas dasar semasa AS di negara yang dijajah sejak 2002 itu.

Tidak dinafikan, misi menggempur saki baki kumpulan Taliban itu ada kaitannya dengan persediaan menjelang pemilihan Presiden Afghanistan.

Ini kerana sebagai negara pentadbir sebenar Afghanistan, AS perlu memastikan penguasaan Taliban ke atas negara itu berjaya dipatahkan agar tidak menjejaskan perjalanan pemilihan nanti.

Apatah lagi pergerakan kumpulan Taliban juga dilihat semakin aktif di bahagian utara terutamanya di perbatasan negara itu dengan Pakistan.

Sebelum ini, kumpulan yang dipimpin oleh Mullah Omar itu hanya melancarkan serangan dari arah timur dan selatan Afghanistan.

Bagaimanapun sesuatu yang perlu lebih difahami daripada serangan itu ialah ia sebenarnya bakal mencerminkan penguasaan sebenar AS di negara berkenaan.

Hakikat itu dikongsi oleh pensyarah oleh pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohamad Faisol Keling.

Menurut beliau, setiap pelaksanaan dasar dan proses pembentukan kerajaan di Afghanistan adalah peristiwa yang akan menggambarkan kejayaan atau kelemahan AS.

Justeru, AS perlu mempertahankan dakwaan bahawa Washington berjaya mencipta kestabilan kepada masyarakat dan negara Afghanistan selepas lapan tahun menakluki negara itu.

Kesungguhan AS itu tambah Mohamad Faisol, dapat dilihat berdasarkan keputusan Obama meneruskan dasar yang diperkenalkan oleh George W. Bush.

Ini kerana dari kaca mata AS, ancaman Taliban bukanlah ancaman yang kecil.

Sebaliknya, Taliban mampu mengancam kepentingan AS yang tidak hanya di Afghanistan (Asia Tengah), malah berupaya menggugat kestabilan kuasa AS di seluruh rantau Asia Selatan.

Maka, AS perlu meneruskan dasarnya di Afghanistan kerana lokasinya merupakan kepentingan dalam strategi pengawasan terutamanya terhadap Rusia di (Eropah Timur), Iran (Asia Barat) dan Pakistan serta India (Asia Selatan).

''Malah penguasaan ke atas Afghanistan dan Pakistan juga merupakan strategi yang dapat mengawal dua buah kuasa besar dunia iaitu Rusia dan China yang mampu menggugat cengkaman AS dalam sistem antarabangsa," ujar Mohamad Faisol.

Ironinya Operasi Khanjar itu dilancarkan kira-kira tiga hari selepas AS mengumumkan pengunduran tentera mereka dari Iraq.

Ketika pengunduran tentera AS dari Iraq itu dinilai sebagai dasar lebih berlembut Washington dalam mendepani konflik dengan negara-negara Islam, Operasi Khanjar pula memperlihatkan pendirian sebaliknya.

Sewaktu perkara ini diajukan kepada Mohamad Faisol, beliau menjelaskan penguasaan AS ke atas Iraq dan Afghanistan adalah dua senario yang amat berbeza.

Ini kerana katanya, kedudukan kerajaan boneka di Iraq yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Nuri al-Maliki lebih stabil.

Nuri juga mampu mengawal pentadbiran negara dengan corak pemerintahan sendiri.

Berbanding di Afghanistan, kerajaan Presiden Hamid Karzai, AS dan NATO hakikatnya hanya menguasai wilayah tertentu dan bukannya keseluruhan kawasan sebenar.

Buktinya, Hamid Karzai sendiri pernah diserang secara langsung dan Taliban juga mampu melakukan serangan bom di ibu kota Afghanistan pada 27 April 2008.

''Ini bermakna 'penguasaan' yang diwar-warkan oleh AS hanyalah strategi psikologi bagi mendapat sokongan dan keyakinan masyarakat dunia bagi menutup kelemahan yang wujud," jelas Mohamad Faisol.

Dunia juga tidak boleh tersilap menduga mengenai dasar Washington menerusi pendekatan Obama ke atas negara-negara yang dijajahnya terutama Iraq dan Afghanistan.

Ini kerana Obama sewaktu berkempen pada pemilihan Presiden AS tahun lalu hanya menyentuh mengenai dasar terhadap Iraq dalam manifestonya.

Sebaliknya, beliau tidak begitu memberikan perhatian terhadap dasar dan pendirian AS di Afghanistan.

Bagi Mohamad Faisol, ini memandangkan AS selama ini meletakkan harapan kepada Pakistan untuk menjalankan dasar tersebut.

Dalam erti kata yang lain, Obama hanya memperjuangkan mengenai nasib tentera AS di Iraq dan bukannya untuk menarik diri daripada Afghanistan.

- MOHD. KHUZAIRI ISMAIL

Pentadbiran DAP, PKR dan Pas lebih baik daripada BN?

Oleh AZMAN ANUAR
rencana@utusan.com.my

KERANA 'masalah babi,' DAP mengisytihar keluar daripada kerajaan pakatan pembangkang negeri Kedah.

Kerana gagal menyelamatkan Kampung Buah Pala daripada diambil alih oleh pihak pemaju, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diminta letak jawatan dan balik ke Melaka.

Inilah senario kemelut politik pakatan pembangkang di utara tanah air.

Kini tidak boleh disembunyikan bahawa di Kedah, DAP dan Pas bergaduh kerana babi.

Di Pulau Pinang, hubungan antara DAP dan PKR sedang bergelora berikutan penyingkiran Johari Kassim, wakil PKR dalam Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Orang Hindraf Pulau Pinang pun sudah marah dengan DAP. Yang peliknya, kira-kira 200 penduduk Kampung Buah Pala yang dikatakan anggota pertubuhan haram Hindraf itu boleh membuat pelbagai tuntutan.

Kini mula terdedah tembelang pakatan DAP, PKR dan Pas. Apa yang mereka janjikan semasa kempen pilihan raya umum 15 bulan lalu ibarat menabur janji kosong.

Pentadbiran negeri Kedah dan Pulau Pinang nampaknya tidak terurus dengan lancar. Kepincangan mula terserlah. Kerjasama untuk memberi keyakinan kepada rakyat bahawa pakatan pembangkang akan menjadi kerajaan yang lebih baik daripada Barisan Nasional (BN) hanya cakap kosong.

Ini semua akibat kepura-puraan dan tiada keikhlasan sebenar dalam pakatan pembangkang. Imej pakatan pembangkang sebagai gabungan parti yang memperjuangkan untuk semua kaum hanya sedap didengar tetapi hakikatnya hala tujunya memeningkan kepala rakyat.

DAP, PKR dan Pas mempunyai impian yang berlainan. Dalam pilihan raya sebelum ini pun kita dapat melihat pakatan yang mengguna nama Barisan Alternatif dan kini Pakatan Rakyat berusaha untuk menunjukkan mereka boleh bersatu tetapi ternyata palsu.

Matlamat dan idealisme parti masing-masing jauh berbeza.

Sindrom menyalahkan pihak lain dan penafian keretakan berlaku dalam pakatan pembangkang bukan suatu yang baru.

Lihatlah gelagat Guan Eng menyalahkan kerajaan sebelum ini dan memberi amaran kepada pemaju yang mengarah penduduk Kampung Buah Pala mengosongkan tanah di sana.

Kerajaan negeri BN sebelum ini pun banyak berhadapan dengan masalah membabitkan kampung setinggan tapi tidaklah sampai hendak ugut atau cari salah pihak lain.

DAP Kedah pula membelitkan kata-kata menggesa rakyat harus menghormati undang-undang tetapi dalam kes pusat penyembelihan babi tanpa lesen di Kampung Berjaya, Alor Setar, parti itu pula cuba membela pihak yang melanggar undang-undang.

Tindakan itu jelas mencerminkan sikap hipokrit para pemimpin politik pembangkang dalam menangani kemelut.

Unsur-unsur menyalahkan pihak lain akan jadi mainan pakatan pembangkang selagi pemimpin DAP, PKR dan Pas hanya menjaga kepentingan, kedudukan, pangkat dan status semata-mata.

Sebab itu jika diperhatikan, jalan mudah bagi gabungan pembangkang apabila tidak dapat menyelesaikan masalah rakyat adalah dengan menyalahkan BN.

Menuding jari kepada kerajaan negeri terdahulu memang jalan paling mudah tetapi bukan bermakna pakatan pembangkang boleh melepaskan diri.

Kalau benar kerajaan BN buat silap, tidak mampukah kerajaan campuran pakatan pembangkang membetulkannya?
BISIK-BISIK

TIGA hari lepas, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar pakatan pembangkang negeri itu dan semalam wakil rakyat tunggal DAP di negeri Jelapang Padi, Lee Guan Aik mengisytiharkan dirinya ADUN Bebas.

Itu semua sedikit pun tidak mengejutkan Awang kerana selama ini pun Awang melihatkan pakatan Pas-DAP-PKR hanyalah di permukaan kerana ideologi politik yang bertentangan.

Namun, ia sudah tentu menjadi tamparan kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang sebelum ini menyifatkan pakatan pembangkang itu sebagai model pakatan perpaduan yang sebenar.

Ia juga tamparan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kelmarin menyatakan media arus perdana sengaja memperbesar-besarkan isu terbabit.

Awang tidak nampak selama-lamanya Anwar mampu menyembunyikan banyak isu yang melingkari pakatan yang rapuh itu.

Berpakat hanya kerana mahu menentang BN tidak akan membawa manfaat besar kepada rakyat. Ini kerana mereka akan mula bercakaran ketika tumpuan perlu diberikan kepada usaha pembangunan. Kes di Kedah adalah contoh yang amat jelas.

Awang – Tunggu babak seterusnya.
Antara tersurat dan tersirat FIC

Saranan Salleh

PENGUMUMAN Selasa 30 Jun lepas oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tentang tidak perlu lagi syarikat yang ingin disenaraikan memperuntukkan 30 peratus sahamnya kepada Bumiputera menunjukkan ketidakberkesanan sesuatu peraturan.

Sejak 1970 Jawatankuasa Pelaburan Asing diberi tanggungjawab untuk memastikan hak milik Bumiputera dalam ekuiti syarikat. Malangnya selepas 39 tahun hanya 19.4 peratus sahaja daripada sasaran 30 peratus yang tercapai.

Walaupun ini suatu kejayaan jika dibandingkan dengan 2 peratus hak milik Bumiputera dalam tahun 1970, banyak kelemahan terdapat dalam pelaksanaan pencapaian dasar tersebut.

Kelemahan-kelemahan seperti saham diperolehi oleh golongan tertentu sahaja yang tanpa modal sendiri meminjam daripada bank dan menjual di hari penyenaraian saham syarikat. Dalam tahun-tahun 1980-an dan 1990-an sememangnya pasaran saham yang rancak memberikan pulangan yang lumayan kepada mereka yang beruntung mendapat peruntukkan saham.

Lazimnya golongan ini terdiri daripada mereka yang ada hubungan politik (political connection) sehinggakan pada suatu masa seorang pemimpin wanita tempatan pernah mengeluh, "Alahai saya dah tak tahu nak buat macam mana, selalu sangat saya dapat peruntukkan saham ini."

Bayangkan beliau mengeluh kerana dapat berkali-kali, orang lain mengeluh kerana tidak dapat langsung. Mereka yang mencuba nasib dengan undian yang dibuat sewaktu memohon samalah dengan mereka yang membeli nombor empat ekor.

Ada nasib dapat tak, ada nasib tak dapat. Ada juga di kalangan mereka yang lebih berusaha masuk ke kampung mengambil salinan kad pengenalan orang kampung untuk digunakan menambahkan bilangan permohonan sesuatu terbitan saham supaya peluang untuk terundi lebih tinggi.

Orang kampung yang tidak tahu hujung pangkal diberikan RM20 sudah seronok sedangkan mereka yang berjaya memperolehi kadang-kadang RM2,000 untuk sesuatu borang yang berjaya.

Masalah utama dasar tersebut walaupun berniat baik ialah tidak ada pegangan lama saham yang diberikan. Ini disebabkan mereka yang diberikan peruntukkan sesetengahnya tidak bermodal dan hanya berharapkan pinjaman bank.

Di tahun-tahun 1990-an pernah menyaksikan saham syarikat papan kedua misalnya melonjak kepada RM10 pada hari pertama sedangkan harga terbitan ialah RM2.50. Bayangkanlah keuntungan yang diperolehi oleh mereka yang diberikan peruntukkan.

Pada masa itu pihak berkuasa menentukan harga terbitan saham bukan pasaran. Keadaan agak berbeza apabila undang-undang diubah kepada pasaran menentukan harga terbitan.

Hak milik sahaja tidak mencukupi untuk mencapai hasrat Dasar Ekonomi Baru. Mereka yang mengambil jalan singkat menjadi rakan kongsi secara rakan tidur sahaja memberikan nama yang buruk kepada golongan Bumiputera.

Mereka tidak 'kuasa' untuk mendapatkan pengalaman dan kemahiran hanya menjual nama kepada mereka yang terdesak untuk memenuhi syarat yang diperlukan. Ini dengan sendirinya meletakkan daya saing negara di kerusi belakang dan negara-negara yang sama kedudukannya dengan kita pada suatu masa dahulu seperti Taiwan dan Korea Selatan telah jauh meninggalkan kita.

Orang Melayu yang berkebolehan pun ramai yang meninggalkan kita dan mencuba nasib di tempat orang.

Mereka yang tidak diberikan sebarang bantuan oleh mana-mana pihak seperti di Silicon Valley jelas berjaya. Begitu juga mereka di lain-lain rantau di Amerika, Britain dan Eropah. Rakan saya yang kecewa kerana cinta merantau ke Itali dan kini memiliki perniagaan peralatan industri di Milan.

Begitu juga dengan bangsa lain yang merantau seperti Cina daripada negara China, India pergi ke Britain dan Afrika. Mereka begitu berjaya. Apa yang boleh diteladani dengan semua kejayaan ini ialah tanpa sebarang bantuan, manusia akan berusaha lebih gigih dan kelangsungan hidup merupakan matlamat penting.

Di sini kita kerap melaungkan hak kita dalam ini dan itu, tetapi ada yang mengambil jalan singkat untuk kaya. Lama-kelamaan orang akan jadi jauh lebih pandai daripada kita. Akan sampai suatu titik penentuan yang menunjukkan betapa ke belakangnya kita dengan bangsa lain di negara ini.

Dulu memang kita boleh bermegah dengan kuasa politik kita, tapi bolehkah kita mengatakan perkara yang sama hari ini? Kalau kuasa ekonomi di tangan orang lain dan kuasa politik sudah mula goncang, ke mana hala tuju kita. Kalau negara kita tidak membangkitkan semangat kita untuk berdaya saing, apakah individu-individu Melayu yang kaya raya akan melakukan demikian?

Segelintir sangat. Mungkin dua peratus daripada ramai yang telah menikmati limpah ruah daripada Rancangan Malaya Pertama sehingga Rancangan Malaysia Kesembilan.

Pendokong sebarang dasar kerajaan ialah anggota perkhidmatan awamnya dan pembabitan rakyatnya. Kita lihat negara-negara yang berdaya saing tidak mempunyai sumber alam yang mewah seperti kita. Kekuatan mereka ialah sumber manusia yang mereka miliki seperti orang Jepun yang berjaya menakluk dunia hanya dalam 30 tahun selepas mereka dibom di Hiroshima dan Nagasaki.

Bagi kita, melonjakkan tangga daya saing lebih tinggi (kita pernah duduk di tangga ke-16 pada 2004 kini 21) memerlukan pelbagai anjakan minda. Kesungguhan untuk menambah ilmu dan pengetahuan adalah satu daripadanya.

Dunia hari ini bergerak begitu pantas dan maklumat menjadi basi dengan begitu cepat. Mereka yang berkuasa adalah mereka yang memiliki maklumat yang mutakhir. Segala-galanya adalah dalam bentuk masa sebenar.

Lihat sahaja ciptaan-ciptaan hari ini seperti bilionair termuda Mark Zuckergerb pencipta Facebook dan Jack Dorsy pencipta Twitter. Betapa kreatif mereka sehinggakan CNN terpaksa mengaku kalah dengan Twitter. Begitu juga Steve Jobs dengan I-Phonenya.

Berita dia kembali selepas enam bulan berehat, sudah cukup untuk melonjakkan saham Apple.

Kita meletakkan harapan kepada Ekuinas untuk memberikan pernafasan kepada syarikat Bumiputera yang betul-betul sahih dan bukan diperalatkan oleh orang lain. Ketiadaan modal dan minat yang tinggi boleh mendorong seseorang menjual maruahnya.

Kita mengharapkan faktor penilaian yang digunakan adil dan telus dan mereka yang diberi tanggungjawab untuk memilih yang layak diberikan suntikan berpengalaman dan tidak boleh dirasuah. Integriti mereka mestilah sewajarnya tidak boleh dipersoalkan.

Dato' Salleh majid ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)
Kit Siang terus 'panaskan' Dewan Rakyat

Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM
pengarang@utusan.com.my

SIDANG Dewan Rakyat bagi mesyuarat dan penggal kedua, Parlimen ke-12 telah melabuhkan tirainya, Khamis lalu. Insya-Allah, sesi akan datang dijadual bermula pada 19 Oktober hingga 15 Disember, selama 35 hari. Ia sebenarnya amat ditunggu-tunggu oleh pakatan pembangkang bagi membahaskan laporan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang dijangka dibentangkan.

Ketidaksabaran pembangkang itu telah ditunjukkan dengan jelas pada minggu kedua sidang Dewan Rakyat lalu apabila Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) telah mengasak bertubi-tubi Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat mengenai PKFZ.

Pada minggu terakhir pula iaitu Selasa lalu, sekali lagi Kit Siang menunjukkan kehebatannya dengan menyerang peribadi Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein semasa sesi penggulungan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP) 2009 yang disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Sesi itu menjadi kecoh apabila Kit Siang bangun mencelah sambil menyifatkan Hishammuddin sebagai 'menteri pondan' kerana tidak hadir ketika sesi penggulungan rang undang-undang itu yang banyak menyentuh mengenai polis.

Mohamed Nazri yang berang dengan dakwaan Kit Siang itu menegaskan bahawa Hishammuddin tidak perlu hadir kerana SIAP akan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri dan bukan Kementerian Dalam Negeri.

"Bagi saya, Ipoh Timur yang pondan kerana bertanyakan soalan mengenai polis waktu menteri tidak ada. Depan saya ini semua (pembangkang) pondan-pondan belaka. Kalau betul jantan, tunggu menteri datanglah," katanya.

Sementara itu, Dewan terkedu sekejap apabila Dr. Lo' Lo' Mohamad Ghazali (Pas-Titiwangsa) yang bangun mencelah mempertikaikan keghairahan anggota Parlimen membahaskan isu integriti sedangkan pada pendapat beliau kebanyakan daripada mereka tidak menunjukkan ketinggian integriti sebenarnya.

Mesyuarat sidang Dewan Rakyat kali ini turut menyaksikan kelibat Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa setelah beliau 'menghilangkan diri' beberapa minggu sebelum itu ekoran desakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang memintanya meletakkan jawatan dalam parti dan menyertai UMNO berhubung idea kerajaan perpaduan.

Bagaimanapun pemimpin muda itu amat bijak 'mengelakkan' diri daripada perhatian pemberita yang sememangnya sentiasa berada di kawasan lobi Parlimen. Buktinya sejak insiden itu berlaku, tidak pernah 'sesuatu' pun terkeluar daripada mulut beliau.

Pada Rabu lalu, satu perkembangan amat positif dalam arena politik negara turut berlaku apabila Dewan Pemuda Pas melalui ketuanya, Nasruddin Hasan Tantawi menyerahkan surat jemputan wacana ilmiah terbuka bertajuk "Benarkah Perjuangan UMNO Tidak Bertentangan Dengan Islam" kepada Pemuda UMNO.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim menerima surat jemputan tersebut di lobi Parlimen. Bagaimanapun seperti biasa, DAP terus 'melompat' dengan menyuarakan perasaan tidak senang dengan perkembangan tersebut.

Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), Loke Siew Fook dalam reaksi segera tidak sampai beberapa jam selepas pelawaan itu dibuat, berkata tindakan tersebut akan memberi mesej yang mengelirukan penyokong pakatan pembangkang.
Malaysia modal paling popular kempen Pilihan Raya Presiden Indonesia

E-mel dari Jakarta

BERDASARKAN pada kedudukan geografi, Malaysia tidak dapat memilih siapakah jirannya. Negara ini bersempadan dengan beberapa buah negara iaitu Singapura, Indonesia, Thailand dan Filipina.

Sudah menjadi kebiasaan orang paling terdekat yang sering mendatangkan masalah dan pada masa yang sama sangat diperlukan apabila dalam kesusahan.

Malaysia tentunya tidak menghadapi masalah dengan Costa Rica atau Mexico, kerana kedua-dua buah negara itu terletak jauh dari negara kita. Tetapi hubungan kita dengan negara jiran terutama Indonesia sering menjadi panas kerana pelbagai isu yang berpanjangan.

Isu-isu yang tidak kunjung selesai itu pula muncul secara bermusim dan kini ia muncul kembali ketika musim Pilihan Raya Indonesia. Maka sekali lagi Malaysia dijadikan mangsa untuk mencari populariti di kalangan calon yang bertanding.

Tiba-tiba sahaja isu Ambalat ditimbulkan kembali oleh Indonesia walaupun kedua-dua buah negara telah bersetuju untuk menyelesaikan di meja rundingan melalui jawatankuasa teknikal yang telah ditubuhkan.

Malaysia dituduh mencerobohi perairan di Ambalat, walaupun perbatasan di kawasan laut itu belum diputuskan.

Lantas para calon yang bertanding untuk Pilihan Raya Presiden Republik Indonesia terus memberi komen masing-masing dengan harapan mendapat perhatian pengundi mereka.

Perkara itu diakui sendiri oleh seorang pengamat politik tempatan, Profesor Dr. Hermawan Sulistyo dalam satu majlis diskusi yang diadakan di Jakarta baru-baru ini.

Menurut beliau isu itu sengaja dibangkitkan bagi membolehkan calon tertentu meraih populariti.

Calon yang paling banyak mengeskploitasi isu itu tentulah Jusuf Kalla dan Megawati Soekarnoputri kerana mereka bukannya presiden dan bebas memberi sebarang komen tanpa memberi kesan kepada hubungan kedua-dua buah negara.

Bagi Susilo Bambang Yudhoyono pula isu itu merupakan satu perangkap dan permainan politik.

Jusuf Kalla dan Megawati mudah sahaja bagi mereka untuk memberi komen, termasuk mengeluarkan ancaman perang ke atas Malaysia.

Sebaliknya Susilo yang merupakan Presiden Indonesia, beliau perlu menjawab dengan berhati-hati kerana apa juga bicaranya dikira sebagai dasar yang diamalkan oleh Indonesia.

Oleh sebab sikap berhati-hati yang diambil beliau itu, Susilo terus dicap sebagai seorang pemimpin lembam dan tidak berkeyakinan oleh lawannya.

Jadi isu itu terus dipanaskan dengan siri demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, sehingga terdapat kumpulan yang menawarkan diri untuk terjun ke kawasan Ambalat demi mempertahankan Indonesia kerana menyangka ia sebagai sebuah pulau.

Untuk makluman, Ambalat sebenarnya adalah singkatan kepada perkataan 'Ambang Batas Lautan' dan oleh kerana sudah menjadi kebiasaan di Indonesia untuk meringkaskan perkataan yang panjang maka istilah itu diringkaskan menjadi Ambalat.

Jusuf Kalla yang menyedari isu hubungan dua buah negara mendapat perhatian rakyat telah menggunakan isu yang sama dalam iklan kempennya iaitu meminta rakyat Indonesia memilih beliau jika mahu negara berkenaan menjadi lebih baik daripada Malaysia.

Megawati pula dalam pusingan akhir debat calon presiden juga membangkitkan isu Ambalat yang kononnya pencerobohan di wilayah itu kerana Malaysia menganggap Indonesia tidak tegas dalam mempertahankan kedaulatan sempadan negaranya.

Melihatkan situasi itu, kerajaan dan rakyat Malaysia tidak harus melatah dengan isu yang timbul secara bermusim, kerana ia lebih kepada permainan politik dan bukannya dasar dalam hubungan bilateral Malaysia-Indonesia.

Sebenarnya selepas jatuhnya pemerintahan Orde Baru dan kini masuk zaman Reformasi, Indonesia masih tercari-cari tapak untuk dijadikan asas kepada segala aspek termasuklah politik dan ekonomi.

Namun harus diingat walaupun para pemimpin politik serta pemerintahan negara silih berganti, tetapi Malaysia dan Indonesia akan tetap berjiran dan kita tidak mempunyai pilihan. Oleh itu jadilah jiran yang baik demi kesejahteraan bersama.
Kang Nam 1: Ujian kerjasama masyarakat global


Gambar kapal pengangkut Kang Nam I, milik Korea Utara yang dirakam berdekatan Pulau Lantau, Hong Kong pada Oktober 2006.


EPISOD yang melibatkan kapal pengangkut Kang Nam 1 milik Korea Utara mempamerkan bagaimana sukarnya untuk membaca strategi dan isi hati pemimpin tertinggi Pyongyang. Kapal tersebut yang memulakan pelayaran dari pelabuhan Nampo pada 17 Jun 2009 dipercayai membawa komponen peluru berpandu.

Mengikut maklumat perisikan yang dibekalkan Amerika Syarikat (AS), destinasi akhir Kang Nam 1 ialah pelabuhan Thilawa, Myanmar.

Sepanjang menyusuri perairan China, Kang Nam 1 telah dibayangi oleh kapal pemusnah tentera Laut AS iaitu USS John McCain. Perlu diberi perhatian bahawa apa yang dilakukan USS John McCain adalah berlandaskan kepada Resolusi 1874 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang antara lain membenarkan pemeriksaan dilakukan terhadap kapal yang keluar masuk pelabuhan Korea Utara yang disyaki membawa komponen peluru berpandu atau nuklear.

Resolusi 1874 yang dikuatkuasakan pada 12 Jun lalu adalah susulan daripada tindakan Pyongyang yang melakukan ujian letupan nuklear pada 2 Mei lepas.

Oleh kerana telah terbukti pada masa lampau teknologi nuklear Korea Utara dipindahkan ke negara lain seperti Syria dan Iran, maka resolusi PBB itu diperkenalkan untuk mengekang aktiviti gelap Pyongyang dan Kang Nam 1 adalah kapal pertama dibayangi menggunakan resolusi tersebut.

Jika dakwaan bahawa Kang Nam 1 membawa komponen peluru berpandu itu benar maka tindakan Pyongyang itu agak memeranjatkan kerana semenjak ujian letupan nuklear pada bulan Mei lepas, segala tindakan pemimpin Korea Utara diperhatikan secara teliti oleh masyarakat antarabangsa.

Lambat laun Kang Nam 1 terpaksa berlabuh untuk mengisi minyak dan masa terbaik untuk melakukannya adalah ketika menyusuri Selat Melaka yang mana Pelabuhan Kelang atau Singapura merupakan dua pilihan terbaik.

Ketika ini resolusi 1874 dapat dilaksanakan dengan mudah. Seperti yang diketahui pada Rabu lepas, Kang Nam 1 berpatah balik dan dipercayai menuju Korea Utara sebelum sempat melewati Selat Melaka.

Agak pelik strategi Pyongyang tetapi episod Kang Nam 1 jelas mempamerkan bagaimana pentadbiran Presiden Barack Obama akan menghadapi Pyongyang mengenai isu pembangunan nuklear negara komunis tersebut.

Semenjak Kang Nam 1 meninggalkan pelabuhan Nampo pada 17 Jun, segala kemudahan teknologi risikan AS digunakan, sama ada penggunaan satelit pengintip sehinggalah kepada kapal pemusnah untuk memberi isyarat kepada Pyongyang bahawa Washington tidak akan teragak-agak melaksanakan Resolusi 1874.

Walaupun AS mempunyai program yang dinamakan Inisiatif Keselamatan Pengawalan Senjata (PSI) yang mempunyai objektif selari dengan Resolusi 1874, tetapi keberkesanannya agak terhad kerana pelaksanaannya tidak disokong oleh PBB. Kehadiran 1874 boleh dianggap sebagai bulan jatuh ke riba kerana itulah yang diharapkan oleh Washington selepas PSI menemui jalan buntu.

Tetapi agak memeranjatkan jika benar seperti yang didakwa oleh Washington bahawa Kang Nam 1 membawa komponen peluru berpandu menuju ke Myanmar, maka timbul pula pertanyaan semenjak bila Yangon mempunyai cita-cita geopolitik yang agak besar.

Ini adalah kerana teknologi peralatan ketenteraan junta Myanmar adalah agak terhad dan masalah utama yang dihadapi oleh mereka adalah tekanan politik dalaman. Pemilikan peluru berpandu sebenarnya tidak memberi manfaat kepada junta tersebut.

Tetapi apa yang paling dicurigai oleh Washington adalah kandungan kargo Kang Nam 1 sebenarnya menuju ke negara Timur Tengah seperti Iran dan Syria dan Yangon hanyalah transit sementara sebelum menuju ke destinasi sebenar.

Telah berlaku beberapa kali di mana Pyongyang menggunakan Yangon sebagai transit jalan udara melalui Rusia, Pakistan dan India untuk menghantar komponen teknologi nuklear ke negara Timur Tengah.

Kali terakhir strategi ini digunakan adalah pada tahun 2008 apabila kapal terbang pengangkut Ilyushin milik Myanmar berlepas dari lapangan terbang Mandalay menuju ke Iran dengan membawa komponen peluru berpandu.

Operasi tersebut gagal kerana New Delhi tidak memberi kebenaran melalui ruang udara India. Perlu diingatkan keputusan tidak membenarkan Ilyushin merentasi ruang udara India diambil di bawah program PSI.

Memang benar sukar untuk menentukan kandungan sebenar kargo Kang Nam 1 sehingga ia diperiksa secara fizikal sama ada menggunakan 1874 atau PSI. Jika benar Kang Nam 1 telah berpatah balik ke Korea Utara maka besar kemungkinan kargo kapal tersebut adalah sesuatu yang mahu disembunyikan oleh Pyongyang.

Jika kargo Kang Nam 1 tidak menyalahi resolusi 1874, maka sudah pasti Pyongyang tidak keberatan membuat singgahan di mana-mana pelabuhan Selat Melaka kerana berpatah balik memberi persepsi yang agak tidak baik.

Seperti yang berlaku pada tahun 2006 dimana kapal pengangkut Korea Utara yang mempunyai nama yang serupa iaitu Kang Nam diperiksa ketika berlabuh di pelabuhan Hong Kong kerana disyaki membawa komponen yang sensitif. Seperti yang diketahui pemeriksaan tersebut yang dapat dilakukan tanpa bantahan dari Pyongyang tidak menemui komponen senjata pemusnah besaran seperti yang disyaki.

Episod Kang Nam 1 mempamerkan bagaimana isu penularan senjata pemusnah besar-besaran dapat dibendung melalui kerjasama masyarakat antarabangsa seperti yang telah ditunjukkan oleh Resolusi 1874 dan bukannya melalui keputusan unilateral seperti program PSI milik AS.

PENULIS ialah GeoStrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Inisiatif Chiang Mai alternatif bebas cengkaman IMF

Oleh Barry Eichengreen


PELBAGAI pihak mengecam tindakan IMF secara terang-terangan menindas terutama negara miskin yang memerlukan bantuan dengan mengenakan skim membebankan rakyat. - Foto Reuters

Negara Asia perlu pemikiran lebih berani, terbuka untuk bergabung jana dana serantau supaya tidak tertindas

TIDAK pernah wujud pertikaian mengenai matlamat utama Inisiatif Chiang Mai (CMI), iaitu sistem bantuan kewangan Asia yang dicipta pada 2000 di bandar utara Thailand itu.

Matlamat utama sudah tentu untuk melahirkan Tabung Kewangan Asia, alternatif serantau kepada Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) � badan yang cuba memanipulasi krisis kewangan 1997/98 dengan tindakan yang tidak boleh dilupa, apa lagi dimaafkan.

Bagaimanapun setakat ini, CMI lebih mirip dengan perumpamaan kelahiran seekor kuda tanpa disediakan pelananya. Kredit dan cadangan pertukaran kewangan yang dirancang tidak pernah dilaksanakan.

Antara yang paling serius menerima akibatnya ialah Bank Korea, bank pusat Korea Selatan, yang membuat tukaran mata wang asing bernilai AS$30 bilion dengan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat � bukan dengan negara rakan dalam kumpulan Asean+3.

Hari ini, kami diberitahu Asean+3 sudah mencapai satu lagi kejayaan � apa yang dipanggil Inisiatif Pelbagai Hala Chiang Mai (CMIM) bertujuan mengubah tukaran mata wang dan kredit dua halanya kepada kumpulan rizab serantau.

Mereka secara khusus menyatakan sumbangan kepada pengumpulan dana AS$120 bilion, menggariskan kelayakan membuat pinjaman dan peruntukan saham untuk memiliki kuasa mengundi.

Perjanjian ke atas sumbangan ini dikatakan penting kerana China dan Jepun, masing-masing akan menyumbang 32 peratus daripada jumlah itu. Dalam perjanjian serantau sebelum ini, seperti sumbangan modal kepada Bank Pembangunan Asia, China sering menerima layanan seperti kuasa kelas kedua dan diminta membuat sumbangan lebih rendah.

Disebabkan itu, China mengetepikan cadangan Jepun pada 1997 untuk menubuhkan Tabung Kewangan Asia kerana ia bimbang akan terus berada pada tahap kelas kedua. Bagaimanapun, dengan China kini sudah diiktiraf berada di kedudukan sama, bermakna ia tidak lagi menjadi penghalang kepada kerjasama selepas ini.

Kami dimaklumkan, perjanjian ini juga penting untuk membuat keputusan hanya berasaskan majoriti mudah, dengan undi negara anggota bergantung kepada jumlah sumbangan mereka.

Ini bermakna tidak ada satu negara boleh mengambil tindakan secara blok, berbeza dengan lembaga eksekutif IMF, yang membuat keputusan secara konsensus yang akhirnya memberi negara besar seperti Amerika Syarikat kuasa veto sebagai de facto.

Tetapi adakah semua peraturan baru ini perlu? Agihan lebih 20 peratus daripada kredit kepada mana-mana negara masih memerlukan perjanjian yang dipersetujui IMF dan kelayakan menerima kredit 20 peratus kepada mana-mana negara � sebenarnya adalah kurang daripada yang disumbangkan kepada kumpulan dana terbabit.

Perkara ini tidak membantu langsung tujuan utama usaha ini, iaitu untuk membebaskan Asia daripada IMF. Walaupun ada rancangan untuk meningkat dan kemudian menghapuskan kekangan 20 peratus, ia akan ditentukan kemudian, tetapi tidak ada tarikh khusus ditetapkan.

Sebab utama kepada semua percanggahan ini adalah jelas. Negara yang meletakkan wang mereka di dalam dana terbabit inginkan jaminan bahawa sumber mereka tidak diguna sewenang-wenangnya dan ingin tahu sama ada sumbangan berkenaan akan diperoleh semula.

Tetapi hakikatnya di sini, kebanyakan negara di rantau ini sukar untuk mengkritik dasar satu sama lain, apa lagi mendesak supaya laluan yang ada hari ini diperbetulkan. Sensitiviti politik amat serius di Asia.

Perkara sama turut berlaku di Eropah, walaupun wujud sejarah kerjasama yang begitu lama pengawasan dan pelbagai peraturan sudah dikenakan kepada IMF. Oleh itu, IMF bukan Kesatuan Eropah yang mengetuai rundingan pakej bantuan kecemasan untuk Hungary dan Latvia.

Untuk memisahkan CMIM daripada IMF, memerlukan negara anggota Asia membuat kajian serius mengenai polisi semua negara dan mampu untuk mendesak mana-mana dasar yang sukar diubahsuai.

Di sini rundingan Asean+3 memainkan peranan penting. Perjanjian yang dicapai Mei lalu memasukkan komitmen untuk mewujudkan unit pengawasan serantau.

Bagaimanapun, belum ada perjanjian mengenai di mana ia akan beroperasi dan cara mendapatkan kakitangannya. Ia boleh diletakkan di dalam ruang lingkup Sektretariat Asean di Jakarta. Ia boleh diletakkan di Bank Pembangunan Asia di Manila. Ia juga boleh diberi kepada negara Asia Timur yang berkecuali seperti Korea Selatan.

Tetapi apa yang lebih penting ialah hasilnya � ini adalah alasan mengapa banyak negara berdebat mengenai penubuhannya.

Cuba ingat kembali mengenai keputusan untuk meletakkan IMF di Washington � Amerika Syarikat sudah meluaskan pengaruh perbendaharaannya yang berada tidak jauh dari ibu pejabat IMF.

Semua dilema ini boleh ditangani dengan memberi kedua-dua tanggungjawab, iaitu pengawasan dan kuasa sebenar untuk mengagihkan dana � kepada satu badan bebas daripada pengaruh politik nasional.

Anggotanya juga mesti bebas dengan peraturan sendiri dan mempunyai kontrak jangka panjang serta boleh berfungsi sebagai jawatankuasa dasar kewangan � sama seperti sebuah bank pusat. Mereka boleh meminta sebarang dasar diubahsuai sebagai satu daripada syarat untuk mendapatkan dana. Hanya selepas semua ini dicapai, baru IMF boleh ditunjuk 'pintu keluar'.

Skim ini tidak akan meleraikan semua masalah Asia. Tetapi ia sekurang-kurangnya dapat menangani satu daripada bahaya, iaitu keinginan untuk mengumpul lebih banyak rizab. Krisis kewangan baru-baru ini sudah menyemarakkan semula keinginan ini.

Sekiranya negara-negara Asia tunduk kepada tekanan, ketidakseimbangan global dan masalah yang berkait dengan mereka akan berulang.

Bergabung untuk mengumpul dana serantau sebagai cara untuk membolehkan mereka pergi lebih jauh � adalah alternatif terbaik. Tetapi usaha untuk membuat wawasan ini satu realiti memerlukan pemikiran yang lebih berani dan terbuka.

Penulis ialah Profesor Ekonomi di Universiti California, Berkeley

Minda Pengarang: Pakatan Rakyat

PENUBUHAN jawatankuasa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) kononnya untuk memantau setiap kementerian adalah gimik politik pembangkang. Ia digembar-gemburkan untuk mengalih pemerhatian terhadap pelbagai kepincangan dan kelemahan dalam pakatan itu kebelakangan ini. Parti-parti dalam PR perlu menunjukkan kewibawaan masing-masing terlebih dulu sebelum boleh diberi pengiktirafan untuk melihat kelemahan orang lain. Percanggahan yang wujud antara Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas, tidak melayakkan mereka untuk memantau kementerian yang wujud di negara ini. Perbaikilah diri sendiri dulu sebelum mahu mengajar orang lain. Memadailah membangkitkan isu-isu membabitkan kementerian pada sidang Dewan Rakyat. Lihat sajalah barisan jawatankuasa ditubuhkan PR. Walau apa pun alasannya, jawatankuasa ini adalah 'Kabinet Bayangan' PR. Walaupun, ia adalah 'Kabinet olok-olok', tindakan itu sudah menampakkan kesukaran parti itu untuk mengimbangi kedudukan perwakilan mengikut kedudukan parti. Jalan mudah ialah memilih setiap wakil daripada setiap parti untuk duduk di kementerian yang penting dan berkuasa. Isunya ialah apakah perlu setiap kementerian mempunyai tiga wakil daripada ketiga-tiga parti dalam PR. Atau, mungkinkah akan ada tiga jawatan Timbalan Perdana Menteri. Kelmarin, Pakatan Rakyat mengumumkan penubuhan jawatankuasa Ahli Parlimen untuk memantau setiap kementerian sebagai persediaan untuk membahaskan pelbagai isu di Dewan Rakyat. Berdasarkan senarai jawatankuasa itu, Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang diberi tanggungjawab menjaga Jabatan Perdana Menteri. Kita ingin tahu juga, siapakah yang akan menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri? Ketiga-tiga pemimpin itu dibantu oleh masing-masing enam wakil PKR dan Pas serta tiga wakil DAP.

Andainya pembentukan jawatankuasa Ahli Parlimen ini dijadikan asas untuk penubuhan Kabinet bayangan, sudah pasti timbul rasa tidak puas hati di kalangan parti tertentu dalam PR. Lebih teruk lagi, tiada wakil dari Sarawak dan Sabah dalam jawatankuasa Ahli Parlimen itu, tidak selari dengan janji mereka kononnya dua negeri itu akan diberi perhatian khusus. Apakah penubuhan ala Kabinet bayangan itu, helah Pakatan Rakyat untuk mengalih tumpuan rakyat ketika mereka sendiri berdepan masalah. Umum tahu pakatan itu bermasalah bermula dengan perbincangan kerajaan perpaduan antara Pas dan Umno dan tindakan DAP Kedah yang keluar daripada kerajaan Pakatan Rakyat di negeri itu. Dengan itu, kita boleh andaikan penubuhan jawatankuasa itu sekadar 'drama' yang cuba menunjukkan mereka bersatu lebih-lebih lagi dalam suasana menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Manek Urai di Kelantan, tetapi hakikatnya Pakatan Rakyat kini berdepan pelbagai masalah. Justeru, tindakan menubuhkan jawatankuasa Ahli Parlimen itu juga boleh dianggap sebagai perang psikologi mereka terhadap kerajaan BN untuk menarik perhatian umum dan strategi mengaburi mata pengundi di Manek Urai. Tiada siapa boleh menghalang hasrat pembangkang, termasuk penubuhan Kabinet bayangan, tetapi percikan awal sudah nampak tiada persefahaman dalam pengagihan portfolio jawatankuasa Ahli Parlimen kerana ada parti tertentu dipinggirkan daripada kementerian penting dan ada wakil negeri diabai. Rakyat boleh menilai kerana hanya perkongsian kuasa dalam Barisan Nasional (BN) agak menyeluruh serta tidak meminggirkan mana-mana negeri, kaum atau parti komponennya. Mereka cuba meniru ala-BN, tetapi tidak berjaya.
'Lelaki' hamil bukti budaya Barat tenat

Oleh Siti Suriani Othman

THOMAS Beatie, 'lelaki' pertama yang mengandung melahirkan anak kedua dua minggu lalu. Berita mengenai 'lelaki mengandung' pernah menggemparkan dunia tahun lalu.

Dengan paparan gambar 'lelaki' yang berjambang dengan perut membuyung di media dan internet, Beatie yang sah secara perundangannya sebagai lelaki dikatakan sebagai lelaki pertama di dunia yang boleh mengandung dan melahirkan anak.

Namun latar belakang Beatie sebenarnya dilahirkan seorang perempuan. Dia melakukan pembedahan tukar jantina untuk menjadi lelaki, tetapi tidak membuang sistem peranakannya. 'Bapa' berusia 35 tahun itu kemudian mendapati 'isterinya' tidak boleh mengandung dan kerana inginkan anak sendiri, Beatie berhenti mengambil hormon lelaki dan mereka membeli sperma daripada internet.

Selepas percubaan kedua, mengandunglah si 'bapa' ini. Komen Beatie mudah apabila ditanya media, iaitu 'orang ramai terkejut dengan hal ini kerana ia adalah sesuatu yang baru. Tetapi dalam era baru ini, semuanya tidak mustahil dan itulah yang berlaku sekarang.' Beliau menjawabnya dengan tenang tanpa rasa bersalah.

Kelahiran anak pertama dan kini baru melahirkan anak kedua menyaksikan pelbagai reaksi masyarakat seluruh dunia. Dengan kemudahan internet, berita mengenai lelaki boleh mengandung itu tersebar luas ke serata dunia dalam masa kurang 24 jam saja.

Dari sehari ke sehari, perkembangan Beatie diikuti ramai dan pelbagai blog turut memaparkan pandangan mereka diikuti komen daripada pengikut blog. Satu blog yang saya baca menunjukkan, majoriti pembaca bersetuju dengan tindakan Beatie dan 'isterinya' Nancy.

Hujah mereka antara lain ialah 'mereka melakukan sesuatu yang luar biasa atas nama cinta dan saya amat mengagumi pasangan itu', 'mereka mempunyai hak untuk mendapat anak kandung', 'anak itu bertuah mendapat ibu bapa yang menyayangi antara satu sama lain dan sanggup berkorban demi mereka', 'cubaan mereka ini menunjukkan manusia boleh buat apa saja,' 'keberanian sebeginilah yang akan membawa perubahan dalam masyarakat', 'mengapa pasangan ini harus dibenci? Lelaki atau perempuan yang melahirkan anak bukan isunya' dan tidak kurang yang mengucapkan tahniah dan mencemuh doktor yang pernah menolak untuk merawat Beatie demi kepercayaan agama mereka.

Dalam blog secara umumnya, tidak ramai yang menentang perbuatan Beatie dan pasangannya itu. Ada yang memberi hujah agama, tetapi ditentang pula oleh mereka yang tidak menganut sebarang agama. Namun ada juga mengatakan isu 'lelaki mengandung' ini bukanlah isu yang perlu diperbesarkan kerana Beatie sebenarnya adalah seorang wanita.

Ada juga yang menyatakan apa yang mereka lakukan adalah semata-mata kerana dorongan material kerana mereka dibayar sejumlah wang untuk tampil dalam media. Dalam komen yang tidak berpenghujung itu, hanya beberapa komen memberi amaran kepada Beatie 'awak mempermainkan Tuhan dan ini tindakan yang salah'.

Peristiwa sebegini memberi ruang untuk pelbagai wacana dibincangkan dalam perspektif masing-masing. Wacana ini secara tidak langsung menunjukkan hanya sebilangan masyarakat Barat yang mengambil kira 'Tuhan' dalam hujah mereka mengenai isu ini.

Walaupun jumlah penyokong dan penentang Beatie tidak diketahui secara jelas, di kalangan umat Islam jawapannya mudah, ia haram di sisi agama. Tidak perlu hujah yang perlu didebatkan kerana hakikatnya ia bukan satu isu untuk perbincangan. Jawapannya sudah ada dihukumkan di sisi agama.

Dalam hal ini, saya melihat dari satu sudut menarik bagaimana isu ini yang memang fitrahnya luar biasa, tetapi menyongsang arus dapat diterima ramai. Selain latar belakang masyarakat Barat yang kononnya lebih terbuka dan sentiasa bersedia menerima perkara baru sungguhpun ia bertentangan agama, hujah dalam blog banyak memperlihat masyarakat menyokong pasangan luar biasa ini atas dasar cinta dan pengorbanan serta kasih sayang yang ditonjolkan dalam video berkaitan mereka.

Pada hemat saya, masyarakat Barat yang umumnya bersifat praktikal dan pada masa sama, tidak dinafikan sudah ramai yang melupai agama mereka tidak menentang pasangan ini kerana melihat kepada praktikaliti dan logik tindakan mereka.

Atas hujah yang menyokong mereka seperti yang dipaparkan tadi, kasih sayang yang mereka tonjolkan menjadi sumber inspirasi sesetengah masyarakat yang memberi tanggapan umum bahawa pasangan Beatie adalah contoh pasangan moden yang berani berdiri di atas hak mereka.

Sesuatu yang baru boleh dipelajari umat Islam dalam perkara ini, masyarakat yang praktikal dan terbuka hari ini menilai antara lain daripada 'tindakan luaran' yang ditonjolkan kepada masyarakat.

Perkara yang silap boleh menjadi betul (seperti kes Beatie yang menonjolkan kasih sayang dalam sorotan menentang fitrah manusia itu) dan sebaliknya (seperti buruknya imej Islam di mata Barat sebagai pengganas) kerana penilaian luaran yang membawa kepada tanggapan tertentu.

Daripada pemerhatian saya di UK ini, imej yang ditampilkan umat Islam kepada masyarakat tempatan adalah rata-ratanya tidak mesra (antaranya sukar melemparkan senyuman dan tidak bertegur sapa) dan tidak berupaya mencontohi kebaikan mudah yang mereka budayakan seperti beratur, mengucapkan terima kasih dan bersopan di jalan raya.

Imej luaran inilah yang dijadikan tanggapan umum masyarakat dan dinilai mereka serta akhirnya dengan mudah menyimpulkan bahawa umat Islam memang 'pengganas' seluruhnya daripada segala aspek kehidupan.

Jika kita sama-sama dapat mengambil teladan daripada budaya baik mereka dan belajar mendidik diri, kita bukan hanya berupaya membetulkan pandangan mereka kepada Islam yang selama ini bersifat stereotaip negatif, malah mungkin menarik mereka mempelajari ajaran Islam sebenar tanpa diselindungi budaya bangsa yang berbeza.

Penulis ialah pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) yang melanjutkan pelajaran peringkat Doktor Falsafah dalam bidang kewartawanan di Nottingham Trent University, United Kingdom
Biar pelanggan 'komplen'

Pada usia 11 tahun lagi, Ali Hassan sudah berjinak-jinak dalam bidang perniagaan menjual aiskrim yang dibuat ibunya. Hari ini, kesungguhannya dalam bidang perniagaan berbayar dengan sebuah empayar bernama aL-ikhsaN.
BAKAL menyambut hari ulang tahun ke-39 tahun lima hari lagi, lelaki yang masih muda ini bukan calang-calang ahli perniagaan.

Memupuk minat bisnes sejak kecil dengan prinsip hidup yang kuat berpegang kepada ajaran Islam, hari ini sebanyak 59 buah butik aL-ikhsaN di seluruh negara wujud dan menjadi bukti sebuah empayar perniagaan hebat miliknya.

Beliau adalah Ali Hassan Mohd. Hassan, pemilik rangkaian al-ikhsaN yang berkembang maju dalam tempoh 14 tahun.

Rangkaian kedai aL-ikhsaN bukan asing lagi dalam kalangan anak muda hari ini yang menggemari produk sukan berjenama popular seperti Nike, Adidas, Puma, Reebok, Umbro, Lotto dan Diadora pada harga yang murah.

Kejayaan mengembangkan kedai aL-ikhsaN sekali gus menghakis kritikan bahawa usahawan Melayu sering gagal dalam perniagaan serta menepis stereotaip bahawa orang Melayu sebagai malas dan layu.


ALI HASSAN (tengah) bergambar bersama stafnya di butik aL-ikhsaN Ampang.


Mercu tanda kejayaan empayar al-ikhsaN di seluruh negara sebenarnya bermula dengan urusan jual beli baju sukan berasaskan modal kecil dengan kelompok pelanggan yang tidak besar.

Ali Hassan menceritakan produknya pada masa itu hanya dijual kepada rakan-rakan dan pensyarah beliau sewaktu menuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, Johor.

"Masa menuntut di universiti dulu, saya akan beli satu dan jual satu. Ketika itu, jualan kecil dan modal juga kecil. Jualan dibuat kepada rakan-rakan satu universiti dan juga pensyarah saya.

"Sewaktu di UTM, saya juga bekerja sambilan sebagai penghantar piza untuk menampung perbelanjaan pengajian dan sara hidup," katanya yang berkelulusan Diploma Kejuruteraan Mekanikal UTM pada tahun 1993.

Ketika ditanya mengenai biasiswa yang diterimanya, beliau berkata: "Memang saya ada terima biasiswa tetapi saya berikan semua kepada ibu kerana kami bukan orang senang."


AL-IKHSAN juga melebarkan butik perniagaannya sehingga ke Alor Setar, Kedah.


Beliau yang merupakan pelajar cemerlang pernah ditawarkan peluang untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara tetapi ditolak kerana lebih cenderung untuk mengusahakan perniagaan.

Bercerita lanjut mengenai kebangkitan aL-ikhsaN, Ali Hassan memberitahu perniagaan pertamanya bermula di ruang sempit di Holiday Plaza, Johor Bahru dengan modal perniagaan yang diusahakan dengan titik peluhnya sendiri.

"Ketika itu, memang sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan kerana saiz perniagaan ini kecil. Itu bukan alasan untuk tidak berjaya. Saya kena rajin dan kuat berusaha dengan menjual baju sukan secara pantas.

"Dapat sahaja barang hari ini, jual secepat mungkin. Cari peluang yang ada di mana sahaja asalkan boleh dijual," katanya yang pernah naik turun pejabat kerajaan dan syarikat swasta bagi memperoleh tempahan dan memasarkan barangannya.


BUTIK aL-ikhsaN mendapat sambutan hangat di Johor Bahru, Johor.VARIASI bekas minuman air Umbro.BEG jenama Adidas yang terkini di pasaran.PRODUK jenama popular antarabangsa seperti Adidas, Nike, Puma dan Umbro dijual pada harga berpatutan di aL-ikhsan.


Beliau mula mengusahakan perniagaan serius pada tahun 1994 apabila mendapati wujud trend permintaan terhadap barangan sukan yang amat menggalakkan.

"Mulanya, saya berniaga kerana mempunyai minat mendalam terhadap sukan bola sepak tetapi kemudian ia menjadi lebih serius kerana pada ketika itu agak sukar untuk mendapatkan barangan sukan," katanya yang merupakan anak bongsu daripada lapan adik-beradik.

Sambil meninjau susunan peragaan barang jualannya, beliau menyatakan dalam menjayakan sesuatu perniagaan, beberapa elemen penting perlu ada, antaranya kesabaran, kesungguhan, tiada perasaan malu serta tekun berusaha.

"Walaupun kita gagal sekali atau sukar mendapatkan pinjaman bank, kita kena istiqamah dan terus buat sahaja. Jangan fikir apa-apa, usahakan apa yang ada.

"Ini penting untuk kita bina reputasi walaupun mengambil masa satu atau dua tahun. Bila orang melihat reputasi kita yang semakin baik, barulah mereka akan percaya.

"Apa sahaja kita kena sabar.... perbaiki apa kelemahan yang ada. Jangan malu bertanya kepada pelanggan apa yang mereka tidak puas hati. Biar mereka 'komplen'," katanya yang berpendapat ia merupakan antara langkah untuk memajukan perniagaan ke tahap yang lebih baik lagi.

"Saya masih ingat lagi luahan pelanggan kerana barangan yang dipamerkan di kedai pertama sedikit dan banyak kekurangan. Itu tidak ada...ini tidak ada. Jadi, saya berusaha mendapatkan barangan yang mereka mahukan kerana ingin memuaskan hati pelanggan.

"Ambil sahaja apa 'komplen' pelanggan dan jangan kita tafsirkan pendapat atau kritikan yang diberikan itu sebagai negatif. Itu tanda mereka sayang kepada kita dan mahu melihat perniagaan kita berkembang," katanya.

Resipi kejayaan selama ini yang didukung dalam diri Ali Hassan sebenarnya berpaksikan sepenuhnya kepada tuntutan dalam agama Islam.

"Formula aL-ikhsaN dari dulu sehingga sekarang adalah jangan kita meninggalkan solat lima waktu, jaga ibu bapa kita sebaik mungkin, tunaikan zakat dan berikan sedekah dan bantu mereka yang susah.

Beliau menyerah semuanya kepada kekuasaaan Allah dan mempercayai sekiranya melakukan sesuatu perkara kerana Allah semata-mata, kesannya amat berbeza.

"Dari sini keajaiban akan berlaku dengan izin Allah. Kita kena yakin dengan janji Allah, iaitu siapa yang ikut perintah-Nya... kemenangan dan kejayaan akan diberikan di dunia dan akhirat. Mula-mula nampak susah tetapi sekarang semua keajaiban itu menunjukkan hasil. Inilah isi kejayaan yang sebenar," jelasnya.

Selain pegangan kukuh pada tuntutan agama, senjata aL-ikhsaN yang sentiasa berada selangkah di hadapan pesaing adalah harga produk sukan dijual amat berpatutan bagi semua lapisan masyarakat.

"Apa yang paling penting ialah aL-ikhsaN memberikan produk-produk berkualiti dan berjenama antarabangsa dengan harga yang cukup berpatutan. Ini memberikan kepuasan kepada pembeli, sekali pakai mereka akan kembali lagi.

"Kebanyakan produk yang ada di aL-ikhsaN tidak terdapat di kedai-kedai lain. Pilihan produk juga luas dan dijual pada harga berpatutan. Model kasut sukan dan peralatan lain yang dipakai oleh pemain bola antarabangsa terkenal juga terdapat di kedai ini.

"Malah, setiap barang yang dilancarkan di Eropah boleh didapati di sini pada hari yang sama," tambah beliau.

aL-ikhsaN Sport turut menyediakan kelengkapan sukan bertaraf antarabangsa yang mana produk yang ditawarkan adalah eksklusif dan berkait rapat dengan arena sukan dunia seperti Liga Bola Sepak England, Piala Eropah (Euro), Formula Satu (F1), Sukan Olimpik Beijing serta Piala Dunia 2010.

Berhubung kesukaran dalam perniagaan yang dialami, beliau berkata, mengekalkan pekerja dalam industri peruncitan merupakan perkara utama memandangkan pemilihan kerjaya pekerja dalam industri tersebut masih lemah.

"Turnover staf adalah tinggi dalam industri peruncitan tetapi kami di aL-ikhsaN masih bagus lagi kerana kami memberikan pakej yang terbaik seperti motivasi dan latihan di ibu pejabat kami di Johor," katanya.

Tunku Ibrahim menjelajah lagi

Ingin mendekati setiap kelompok rakyat di bawah pemerintahannya, baginda akan menjelajah masuk ke kampung Orang Asli mulai hari ini untuk program Kembara Mahkota Johor.


TUNKU IBRAHIM ISMAIL (kanan) dan Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim menunjukkan potret Kembara Mahkota Johor.


SABAN tahun rakyat negeri Johor memang menantikan program Kembara Mahkota Johor (KMJ). Ini kerana menerusi program itu, mereka dapat beramah mesra dan mengenali dengan lebih dekat Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar.

Sekali imbas, mungkin ramai yang berasa 'gerun' untuk berhadapan dengan Tunku Mahkota, namun di sebalik wajah serius Tunku Ibrahim Ismail, baginda sebenarnya amat mudah berdamping dengan rakyat jelata sehingga dianggap sebagai seorang anak raja berjiwa rakyat.

Semua itu terbukti apabila Tunku Ibrahim Ismail yang diputerakan pada 22 November 1958, sanggup berpanas atau berhujan pada setiap siri KMJ yang diadakan setiap tahun semata-mata tidak mahu menghampakan rakyat yang mahu bertemunya.

Sikap mesra Tunku Mahkota itu sebenarnya telah menyebabkan rakyat begitu senang dan selesa setiap kali bersalaman sehingga ramai yang melahirkan rasa kagum dan tersentuh dengan cara baginda mendekati rakyat.

Begitu jugalah yang akan diberikan oleh Tunku Mahkota pada KMJ Jelajah Pedalaman yang akan memulakan program KMJ edisi ke-11 mulai hari ini.

KMJ kali ini mengambil masa empat hari tiga malam dengan jarak pengembaraan mencecah 1,030 kilometer.

Majlis pelepasan diadakan di Bukit Timbalan, Johor Bahru pada pukul 8 pagi hari ini dan penutupannya pada 7 Julai di Dataran Majlis Daerah Pontian, Benut pukul 12.45 tengah hari.

Program yang bakal disertai oleh 150 peserta itu akan menggunakan kenderaan pacuan empat roda (4WD).

Menurut Tunku Ibrahim Ismail, sepanjang kembara, rombongan yang terdiri daripada wakil rakyat dan pegawai kerajaan itu menjelajah ke kawasan pedalaman di 10 daerah di negeri ini.

Sebanyak 11 buah perkampungan Orang Asli dengan tiga buah kampung tradisi akan dilawati, antaranya kawasan Tadahan Air Gunung Ledang, Tangkak dan Kampung Orang Asli Sayong Pinang, Kota Tinggi.

Tunku Ibrahim Ismail bertitah, apa yang paling penting pada kembara kali ini adalah mesej yang ingin disampaikan kepada masyarakat di pedalaman terutamanya Orang Asli untuk berubah mengikut peredaran zaman.

"Bagaimanapun, ia tidak bermakna mereka mesti menukar adat dan tradisi yang diamalkan sejak sekian lama. Itu saya tidak mahu mereka ubah.

"Biarlah mereka berubah dari segi sikap menerima pembangunan dan sebagainya," titah Tunku Mahkota semasa ditemu bual Kosmo! dan Utusan Malaysia di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru baru-baru ini.


KENDERAAN pacuan empat roda telah diubah suai untuk kegunaan program Kembara Mahkota Johor.


Selain itu, aspek pendidikan turut akan diberi tumpuan agar anak-anak Orang Asli mampu mengubah kehidupan menjadi yang lebih baik.

Tunku Ibrahim Ismail bertitah, kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan pelajaran termasuk sekolah untuk anak-anak Orang Asli.

Dalam pada itu, Tunku Ibrahim Ismail bertitah, penyertaan wakil rakyat dan pegawai kerajaan akan memberi ruang kepada mereka untuk melihat sendiri pembangunan yang kerajaan telah laksanakan.

"Hasil daripada lawatan itu nanti, kita akan tengok pembangunan apa yang boleh dilaksanakan pada masa depan.

"Selalunya Orang Asli mahukan infrastruktur, jalan raya, air dan api," titahnya lagi.

Mengenai persiapan KMJ kali ini, Tunku Mahkota bertitah, terdapat lima kenderaan 4WD yang telah diubah suai khusus untuk kegunaan bersama anakanda termasuk Raja Muda Johor (RMJ) Tunku Ismail Ibrahim.

Apa yang menarik pada kembara kali ini adalah tiada acara bermalam di rumah penduduk seperti yang dilakukan sebelum ini, sebaliknya rombongan akan bermalam di dalam khemah yang didirikan berhampiran rumah orang kampung.

Tunku Ibrahim Ismail mengakui bekalan makanan dan minuman telah pun disiapkan lebih awal sejak enam bulan lalu dan rombongan akan memasak sendiri makanan tersebut memandangkan kenderaan 4WD turut dibekalkan dengan tempat untuk memasak, selain khemah yang turut dilengkapi dengan air mandian (shower) dari tangki di belakang kenderaan.

"Saya fikir konsep berkhemah seperti ini lebih mesra rakyat kerana dapat merasai sendiri kehidupan mereka di kawasan berkenaan," titah Tunku Mahkota.


TUNKU IBRAHIM ISMAIL (kanan) memeriksa bekalan makanan yang akan dibawa.


Ditanya mengenai rahsia kekuatan stamina lebih-lebih lagi bagi mengharungi perjalanan jauh seperti KMJ, Tunku Ibrahim Ismail bertitah, tiada rahsia, cuma penjagaan kesihatan yang berterusan perlu dilakukan sepanjang masa.

"Paling penting jaga kesihatan, itu saja," titah Tunku Mahkota.

Tunku Ibrahim Ismail juga bertitah, tiada apa yang paling menggembirakan baginda, selain bertemu rakyat jelata dan mendengar masalah mereka dari hati ke hati.