Mohd Azmi Abdul Hamid
Mon | Oct 15, 07 | 2:26:38 pm MYT

Teras mengutuk dengan keras operasi tentera kerajaan Pakistan baru-baru ini yang telah melancarkan operasi mengebom 3 hari berturut-turut suatu perkampungan di Amir Ali yang telah mengakibatkan 250 orang terbunuh sebahagian besar dilaporkan di kalangan wanita dan kanak-kanak.

Sementara itu puluhan rumah penduduk dilaporkan musnah yang mengakibatkan 50,000 orang terpaksa melarikan diri dari perkampungan tersebut.

Operasi tentera yang dilancarkan di waktu bulan Ramadan yang mulia ini adalah suatu perbuatan paling biadab dan kejam terutama yang dilakukan oleh sebuah kerajaan negara umat Islam ke atas orang Islam sendiri.

Presiden Musharraf mesti dipertanggungjawab sepenuhnya terhadap serangan ini.

Sesungguhnya perbuatan kejam ini adalah sama hina dengan apa yang dilakukan oleh tentera Zionis Israel.

TERAS mengingatkan bahawa Presiden Musharraf turut bertanggungjawab terhadap terbunuhnya lebih 100 orang yang dibunuh di Masjid Merah di Karachi Julai lalu.

Sangat jelas Pakistan benar-benar berada di bawah telunjuk Amerika yang mahu Musharraf bertindak memburu pengikut Osama Ben Ladin.

TERAS mendesak supaya seluruh umat Islam bangkit mengutuk perbuatan kejam ini.

Umat Islam nampaknya tidak harus bergantung kepada OIC lagi dan seluruh kepimpinan organisasi OIC kerana telah gagal menangani masalah umat Islam khususnya berkaitan dengan soal Palestin. Sehingga ini tidak apa-apa bantahan dan tindakan dari OIC mengenai tragedi yang berlaku di Pakistan ini.

Ketika mana umat Islam sedang bersiap merayakan Eid Fitri, perbuatan kejam Musharraf tidak harus dibiarkan begitu sahaja. Mesej keras membantah perbuatan beliau mesti diledakkan di seluruh dunia.

TERAS mendesak perbuatan tentera Pakistan itu mestilah dihentikan serta merta dan mangsa yang terbunuh dan mengalami penderitaan akibat operasi itu hendaklah dibayar pampasan secukupnya.

Sesungguhnya kegembiraan umat dikala berhari raya mesti diiringi dengan penyuaran tegas dan keras terhadap sebarang kezaliman yang dilakukan oleh mana-mana kuasa dan diktator yang kerkuasa di dunia sekarang ke atas rakyat yang lemah. /tajdid

Intan Abdullah
Mon | Oct 15, 07 | 2:23:27 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 Okt (Hrkh) - Pasti seluruh umat Islam bergembira menyambut kehadiran Aidilfitri, setelah sebulan mereka melalui Intensif ibadat puasa yang diprogramkan oleh Allah untuk melahirkan insan yang bertaqwa.

"Semoga Aidil Fitri tahun ini , terus menjadi inspirasi yang memotivasikan perjuangan kita agar ia digerakkan dengan lebih gigih memburu kemenangan yang telah dijanjikan oleh Allah," ujar Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasrudin Hasan Tantawi ketika dihubungi Harakahdaily.

Aidil Fitri Pengubat Duka

Biarpun dunia kini dirundung malang dengan pelbagai peristiwa pembantaian dan penyembelihan kuffar ke atas ummat Islam, Nasrudin percaya kehadiran Aidil Fitri akan menjadi pengubat duka lara yang sedang dialami oleh umat Islam seluruh dunia hari ini.

Namun begitu, ia hanya akan berjaya sekiranya diraikan dengan penuh penghayatan dan menepati objektif sambutan yang telah ditetapkan syara'.

"Cuma malang apabila Aidilfitri di negara kita tercemar dengan pelbagai aktiviti maksiat dan hiburan keterlaluan yang meleka dan melalaikan ummat. Bukan sahaja mereka tidak mampu menghayati nilai Aidilfitri dan penderitaan yang sedang dihadapi oleh sebahagian ummat Islam yang lain, bahkan mereka tidak mampu untuk membesarkan Allah dengan kalimah takbir yang dilafazkan pada pagi Aidil Fitri," jelasnya.

Menceritakan memori yang pernah dilalui pada tahun-tahun 70-an hingga 80-an, Nasrudin berkata sambutan Aidilfitri masih meriah dan hidup dengan semangat ukhuwwah dan ziarah sambil diiringi gema takbir yang sungguh syahdu dan membangkitkan keinsafan.

"Suasana meriah penuh seri dengan keriuhan menyambut tetamu yang mengunjung dan situasi itu menjadi lebih bermakna apabila mereka saling bertukar–tukar hadiah dan juadah raya. Hiburan Aidilfitri kala itu ialah keriangan kanak–kanak yang sibuk memperagakan pakaian baru," ujarnya.

Jelas Nasrudin, hubungan kekeluargaan juga menjadi kian erat dan mesra, sambil menggambarkan budaya bersalaman dengan ibu dan ayah sebagai perkara yang pertama Sejurus selesai solat Aidilfitri.

Nostalgia Aidilfitri

Namun beliau kesal kerana segalanya kini menjadi nostalgia kerana apa yang diceritakan tersebut terlalu sukar untuk diteruskan sehingga kini.

Tegasnya, apa yang berlaku dewasa kini, hari–hari Aidilfitri hanya dipenuhi dengan aktiviti menonton rancangan televisyen yang telah diwar-warkan sejak awal Ramadan lagi.

Apatah lagi aktiviti ziarah dan ukhuwwah kian berkurangan, malah ahli keluarga turut renggang lantaran masing–masing sibuk dengan agenda hiburan masing–masing.

"Anak–anak berasa malu untuk merangkul tubuh ibu tua mereka guna memohon ampun di pagi Aidilfitri. Malah sebahagian mereka hanya leka dengan permainan game dan konsert – konsert Aidilfitri yang ditayang secara langsung mahupun siaran ulangan," jelasnya.

Kembalikan Nilai Aidilfitri

"Saya mengharapkan agar kita kembali menghidupkan Aidilfitri dengan sistem nilainya yang asal dan tulen. Bermula dengan penghayatan terhadap kalimah Takbir yang dilaung menggunakan kalimah membesarkan Allah dan melahirkan ketundukan serta kepatuhan yang tidak berbelah bahagi kepada Allah hinggalah kepada pengisytiharan kehancuran tentera Ahzab oleh Kekuasaan Allah Azza wa Jalla," ujarnya dalam nada pesanan.

Beliau menyarankan agar Aidilfitri akan memberi kesempatan untuk mempertautkan kembali kekuatan ummah yang kian retak tanpa mengira batas perbedaan politik dan fahaman.

Nasrudin mengambil kesempatan untuk mengucapkan salam Aidilfitri buat ibu dan ayah beliau yang kini berada di Kota Suci Makkah al Mukarramah, Isteri serta anak–anak yang kini genap 28 hari ditinggalkan sepanjang Ramadhan (kerana tahun ini sebagaimana rutin, beliau melakukan Kembara Ihya' Ramadhan ke seluruh Negara) dan ucapan jua buat adik–adik tersayang, sahabat seperjuangan, kaum keluarga, rakan taulan, jiran tetangga serta seluruh muslimin dan muslimat.

"Ucapan khas saya lampirkan buat Ayahanda Tuan Guru Haji Abdul Hadi dan seluruh saf Pimpinan PAS Pusat, Ayahanda Tuan Guru Hj. Hashim Pondok Pasir Tumboh yang banyak mendidik diri ini sewaktu menjadi pelajar di sana, Salahuddin Ayub selaku Ketua DPP Pusat dan mantan Ketua DPP Pusat Hj. Mahfuz yang kedua–dua mereka adalah antara mentor saya dalam perjuangan ini," ujarnya. /tajdid

KUANTAN 15 Okt — Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) hari ini menemui petunjuk kedudukan tiga penumpang feri yang hilang selepas menemui satu jaket keselamatan dipercayai daripada feri itu.

Penyelaras Misi Mencari dan Menyelamat (SAR), Kapt Maritim Tan Kok Kwee berkata, jaket berwarna oren dengan perkataan Seahawk/ZTDC itu ditemui kira-kira enam batu nautika dari Pulau Tokong Bahara dan Pulau Jahat, pada pukul 2.30 petang tadi.

Berikutan penemuan itu beliau berkata, pihaknya menghubungi syarikat feri berkenaan yang kemudian mengesahkan jaket itu adakah milik mereka.

Katanya, anggota SAR akan cuba mengesan mangsa mengikut arah jaket berkenaan dihanyutkan.

“Dengan penemuan ini, kita boleh mengetahui arah arus laut yang menjadi petunjuk di mana kita boleh menemui mangsa,” katanya dalam sidang akhbar di sini, hari ini.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengesahkan sama ada jaket keselamatan terbabit dipakai oleh salah seorang daripada mangsa.

Operasi mencari diteruskan bagi mengesan Choong Yoong Kim, 43, Wong Soong Leng, 37, kedua-duanya dari Petaling Jaya dan seorang penyelia kilang dari Klang, Wong Hann Wen, 29.

Sementara itu, Tan turut menafikan laporan sebuah stesen televisyen swasta yang mengatakan seorang daripada tiga mangsa berkenaan telah ditemui.

Katanya, operasi SAR yang turut melibatkan Polis Marin, Unit Udara Polis Diraja Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan bomba akan diteruskan hingga malam ini.

Dalam kejadian itu feri Seagull Express yang membawa 106 orang, termasuk 4 krew, terbakar kira-kira tujuh batu nautika dari Pulau Tioman, berdekatan dengan Pulau Tokong Bahara, pada pukul 12.30 tengah hari Hari Raya pertama.

Mereka yang maut ialah Hoo Lee Lan, 67, dari Kuala Lumpur, Hong See Tiew, 53, dan Teh Siew Lian, 52, kedua-duanya dari Klang dan Tee Moi @Haw Lee Maoi, 68, dari Batu Pahat.

Manakala mangsa yang cedera pula ialah Ngow Lee Ling dari Batu Pahat, Lee Zsi Winn dari Johor Baharu dan Yong Sait Yoon dari Kuala Lumpur.-Bernama

Oleh SOPI SAMAILE


TRAGEDI FERI... Api marak membakar feri yang membawa 98 penumpang ketika dalam perjalanan dari Pulau Tioman ke Jeti Mersing, kelmarin.

MERSING 14 Okt. – Kebakaran feri Seagull Express berhampiran perairan Pulau Tioman tengah hari semalam yang mengorbankan empat penumpang mencetuskan keadaan kelam-kabut apabila kesemua 103 penumpang dan tiga krew terjun ke laut menyelamatkan diri sebaik sahaja enjin feri itu mengeluarkan asap tebal.

Dalam kejadian pukul 12.30 tengah hari itu, ramai penumpang terpaksa terjun ke laut walaupun mereka tidak tahu berenang.

Lebih malang lagi, mereka tidak memakai jaket keselamatan kerana jumlah jaket keselamatan yang disediakan dalam feri itu tidak mencukupi.

Bimbangkan keselamatan diri, mereka tiada pilihan selain terjun dan berpaut sesama sendiri di tengah laut kira-kira 11 kilometer dari Pulau Tioman.

Salah seorang penumpang, Chong Zi Wei, 17, menceritakan keadaan di dalam feri itu apabila enjinnya mula terbakar.

“Saya dan keluarga duduk di bahagian dalam feri apabila dikejutkan dengan jeritan penumpang lain yang memberitahu ada kebakaran berlaku di atas feri.

“Kejadian itu berlaku dalam sekelip mata. Ketika penumpang itu menjerit memberitahu ada kebakaran, asap tebal sudah menyelubungi setiap ruang feri,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Zi Wei berkata: “Ayah saya menjerit suruh saya dan keluarga keluar serta terjun ke laut walaupun kami tidak memakai jaket keselamatan sebab tak cukup.

“Saya nampak orang lain pun tak ada jaket. Mereka yang ada jaket pun tak sempat pakai sebab kejadian berlaku begitu pantas.”

Selepas terjun ke laut, remaja itu terus berpaut pada badan seorang pak ciknya yang sempat memakai jaket keselamatan.

Selepas membantu menyelamatkan Zi Wei dan adiknya Chong Wing Yi, 7, bapa mereka, Choong Yoong Kim, 41, tiba-tiba hilang.

Yoong Kim merupakan salah seorang daripada tiga penumpang feri itu yang masih belum ditemui selepas 36 jam tragedi itu berlaku.

Beberapa penumpang lain mendakwa feri tersebut sepatutnya hanya membawa tidak lebih 75 penumpang tetapi untuk pelayaran semalam, ia mengangkut 106 orang termasuk tiga krew.

Mereka juga memberitahu, krew feri itu telah bertindak menyelamatkan diri sendiri terlebih dahulu sebaik sahaja menyedari berlaku kebakaran.

“Mereka bukan sahaja tidak memaklumkan mengenai insiden itu, malah tidak membantu menyelamatkan penumpang,” kata seorang penumpang yang enggan dikenali.

Dalam kejadian kebakaran feri itu, empat orang telah disahkan terbunuh manakala lima lagi cedera. Tiga orang penumpang lain dilaporkan masih hilang.

Empat yang terbunuh dikenali sebagai Hoo Lee Lan, 67, dari Kuala Lumpur, Hong See Tiew, 53, Teh Siew Lian, 52, dari Klang, Selangor dan Tee Moi @ Haw Lee Maoi, 68, dari Batu Pahat.

Para penumpang yang terselamat bernasib baik kerana ketika itu sebuah feri lain, Blue Water, berada berhampiran tempat kejadian dan petugasnya berjaya menyelamatkan lebih 50 penumpang Seagull Express dengan mencampakkan tali dan jaket-jaket keselamatan.

Sehingga lewat petang ini, operasi mencari dan menyelamat (SAR) ketiga-tiga penumpang yang hilang masih diteruskan oleh pihak berkuasa maritim.

Siasatan Jabatan Laut mendapati feri Seagull Express beroperasi secara haram kerana tidak memiliki sijil mengangkut penumpang yang sah daripada jabatan itu. Sijilnya tamat tempoh pada Disember tahun lalu.

Ibu saudara Zi Wei, Wong Soo Mooi, 49, yang turut terselamat pula menceritakan pengalamannya kepada Utusan Malaysia:

“Saya memang tahu berenang, jadi saya sempat selamatkan seorang kanak-kanak berhampiran saya yang terapung di dalam air.

“Pada masa itu, saya juga cuba bantu seorang mangsa di sebelah saya tetapi saya dapati dia telah pun mati lemas. Bagaimanapun, saya tetap memegangnya sehingga bantuan sampai.

“Keadaan begitu kelam kabut. Setiap orang berusaha menyelamatkan diri sendiri. Saya tidak tahu berapa lama saya berada di dalam air sehingga diselamatkan.”

Sementara itu, tinjauan di kaunter tiket syarikat feri terbabit di Jeti Mersing mendapati ia masih beroperasi dan beberapa kakitangan syarikat itu turut berada di kaunter tersebut.

Bagaimanapun, syarikat itu menghentikan buat sementara penjualan tiket feri walaupun kaunter dibuka.

Salah seorang pegawai feri Seagull Express menolak dakwaan bahawa syarikatnya menjalankan operasi secara haram.

Katanya, syarikat itu masih mempunyai lesen untuk beroperasi.

Beliau yang enggan dikenali memberitahu, feri yang terbakar itu sebenarnya masih boleh beroperasi dengan baik.

Beliau mendakwa kebakaran tersebut mungkin berpunca daripada masalah pendawaian. Ketika kejadian feri itu dalam pelayaran dari Mersing ke Pulau Tioman.

Oleh Shamsiah Zulkafli dan Aizawati Ahmad

PEKAN 14 Okt. – Kerajaan akan menjalankan siasatan penuh berhubung kejadian feri terbakar ketika dalam perjalanan dari Jeti Genting, Tioman ke Jeti Mersing di Mersing, Johor semalam yang mengorbankan empat nyawa dan mencederakan lima yang lain.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tindakan itu perlu dilakukan segera kerana ia melibatkan kepentingan awam lebih-lebih lagi kejadian tersebut membabitkan nyawa orang ramai.

‘‘Dalam hal ini, pertamanya kita mesti tahu apa punca kemalangan itu; keduanya, sama ada pengendali feri itu sudah cukup mematuhi piawaian keselamatan yang sepatutnya. Yang ketiga, kita juga perlu tahu apakah langkah-langkah keselamatan yang cuba diambil ketika kejadian,” katanya.

Najib berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Timbalan Perdana Menteri di Dataran Pekan di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai kemalangan feri di Mersing yang memaksa penumpang-penumpang feri tersebut terjun menyelamatkan diri sehingga empat orang daripada mereka maut sementara lima lagi cedera.

Najib yang sedih dengan kejadian itu berkata, siasatan juga akan menentukan sama ada kakitangan feri tersebut berusaha menyelamatkan penumpang-penumpang.

‘‘Kita tidak harus memandang ringan terhadap perkara-perkara begini. Banyak soalan yang perlu dijawab oleh pihak-pihak tertentu sepanjang siasatan nanti,” ujarnya.

Sementara itu, di Johor Bahru, Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman mengarahkan Jabatan Laut agar membuat pemeriksaan ke atas semua feri dan bot penumpang di Mersing bagi memastikan kejadian serupa tidak berulang.

“Semua feri dan bot perlu berada dalam keadaan baik sebelum dibenarkan beroperasi,” katanya memandang serius kejadian itu.

Abdul Ghani juga mengingatkan para pengusaha feri atau bot agar sentiasa mengutamakan keselamatan para penumpang dengan membuat pemeriksaan sebelum memulakan perjalanan mereka.

“Feri pula perlu didaftar dengan Jabatan Laut Mersing sebagai syarat ia boleh beroperasi dengan selamat,” katanya.

Di Mersing, Bernama melaporkan pengusaha syarikat perkhidmatan feri Seagull Express akan membantu urusan pengkebumian mangsa tragedi kebakaran feri yang meragut empat nyawa dan empat lagi cedera berhampiran Pulau Tioman semalam.

Salah seorang daripada enam rakan kongsi syarikat itu, yang enggan dikenali, hari ini berkata pihaknya akan menanggung kos pengebumian itu bagi mengurangkan kesengsaraan keluarga mangsa.

Selain itu, syarikat itu juga menyediakan penginapan dan makanan bagi 20 mangsa yang terselamat itu di Hotel Seri Malaysia di sini

JOHOR BAHRU 14 Okt. – “Perasaan lega apabila melihat ibu dan tiga adik saya selamat, namun seluruh anggota saya menggeletar dan lemah apabila dimaklumkan bahawa ayah belum ditemui lagi.”

Demikian kata Choong Zi Wei (gambar), 17, salah seorang mangsa yang terselamat dalam tragedi feri terbakar kira-kira tujuh kilometer dari Pulau Tioman tengah hari semalam.

Beliau memberitahu, kali terakhir dia melihat kelibat ayahnya, Choong Yoong Kim, 43, adalah sewaktu dia memanggil dan mengarahkannya keluar bagi menyelamatkan diri daripada feri yang terbakar itu.

Menurutnya, dia kemudian terjun ke laut tanpa jaket keselamatan dan berenang-renang mengikut pak ciknya yang turut berada di dalam laut dalam usaha menyelamatkan diri.

“Pada masa itu, saya masih sempat menanyakan mengenai ayah, dan pakcik memaklumkan bahawa dia sudah terjun ke laut sejurus saya terjun keluar dari feri berkenaan.

“Namun, apabila sudah selamat berada di atas kapal lain, saya lega apabila melihat ibu dan tiga adik yang lain sudah ada di situ tetapi kelibat ayah tidak ada menyebabkan saya kembali cemas dan ingin menangis,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Hospital Sultanah Aminah di sini hari ini.

Zi Wei adalah antara mangsa yang terselamat dalam kejadian feri yang mereka naiki terbakar kira-kira tujuh batu nautika dari Pulau Tioman tengah hari semalam.

Zi Wei berkata, turut masih hilang adalah pakciknya iaitu Wong Song Leng, 37, dan sehingga pukul 12.30 tengah hari ini beliau dimaklumkan kedua-duanya belum dijumpai.

Dengan penuh harapan, Zi Wei melahirkan keyakinan bahawa kedua-dua ahli keluarganya itu masih hidup dan akan selamat walaupun dihantui perasaan cemas dan takut dalam menanti berita mengenai kedua-dua mangsa yang masih hilang itu.

“Ayah dan pakcik tahu berenang dan saya percaya mereka akan selamat malah ibu saya sedang menunggu mereka di sana (Mersing),” katanya sambil menitiskan air mata dalam melawan perasaan sebaknya itu.

“Apa yang saya tahu, pakcik saya sudah berada di dalam laut dan mengarahkan saya terjun sebelum berpaut kepadanya yang sempat memakai jaket keselamatan.

“Kejadian pada masa itu begitu kelam kabut dan kami yang berada di dalam air masih terasa bahang panas akibat kebakaran feri berkenaan sebelum ada dua atau tiga buah kapal datang menyelamatkan penumpang-penumpang,” ujarnya.

Sementara itu, Bernama melaporkan Kakak iparnya, Wong Sook Khim, 53, ketika menceritakan tragedi berkenaan, berkata dia sempat melihat Choong memegang anak lelakinya, Choong Wing Yi, 7, di atas feri itu sebelum dia hilang di laut.

Oleh Ahmad Ghazali Musa, Mohd Zin Ali dan Sahlina Sahkirin


NAHAS TERBARU: Feri Sea Gull Express terbakar dan tenggelam dekat Pulau Tukong Berhala tujuh kilometer dari Pulau Tioman, kelmarin.

Timbalan Perdana Menteri mahu nahas feri di Pulau Tioman disiasat secara teliti

MERSING: Feri Seagull Express, yang terbakar ketika membawa lebih 100 penumpang dari Mersing ke Pulau Tioman, kelmarin, dan mengorbankan empat pelancong serta tiga lagi masih hilang, didakwa beroperasi secara haram dan tidak memiliki sijil untuk mengangkut penumpang daripada Jabatan Laut.

Pihak berkuasa juga tidak pasti jumlah sebenar penumpang dibawa feri itu ketika kejadian jam 1.30 petang, kerana senarai nama penumpangnya tidak dihantar ke Pejabat Pelabuhan Mersing.


Selain itu, Pejabat Pelabuhan Mersing juga mengakui, feri berkenaan pernah ditahan awal tahun ini kerana melakukan beberapa kesalahan dan masih belum dibenarkan beroperasi semula.

Berikutan itu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang sedih dan kecewa dengan kejadian berkenaan mengarahkan siasatan penuh dijalankan segera.

"Banyak soalan yang perlu dijawab oleh pihak bersabit. Kita mesti tahu pertamanya, apa punca kemalangan; kedua, sama ada bot itu sudah cukup pematuhan keselamatan yang sepatutnya.

"Ketiga, apabila kejadian berlaku, apakah tindakan diambil oleh bot dan krew untuk menyelamatkan penumpang. Ini penting dan perlu disegerakan kerana ia membabitkan kepentingan dan keselamatan orang awam serta mengakibatkan kematian," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Timbalan Perdana Menteri di Dataran Pekan, Pahang, semalam.

Ketika kebakaran bermula di bahagian enjin, feri itu berada kira-kira tujuh batu nautika atau kira-kira 30 minit perjalanan dari Pulau Tioman. Kebanyakan mangsa yang panik apabila api marak terjun ke laut untuk menyelamatkan diri.

Empat mangsa yang ditemui mati dipercayai lemas dikenali sebagai Hoo Lee Lan, 67, dari Kuala Lumpur; Hong See Tiew, 53 dan Teh Siew Lian, 52, masing-masing dari Klang dan Tee Moi @ Haw Lee Maoi, 68, dari Batu Pahat.

Mereka yang cedera parah ialah Yong Sai Yoon, 26; Lee Jhi Yin, 35; Chong Wing Yi, 7 dan Nga Lee Ling, 14.

Ketua Polis Daerah Mersing, Deputi Superintendan Harun Idris, berkata tiga lagi penumpang masih hilang dan dikhuatiri lemas ialah Wong Sing Ling, 37; Chong Yong Kim, 43, kedua-duanya berasal dari Klang dan Wong Han Wan, yang umur dan alamatnya tidak diketahui.

Sementara itu, Jurucakap Pejabat Pelabuhan Mersing juga mengakui feri itu tidak sepatutnya beroperasi untuk membawa penumpang ke Pulau Tioman kerana sijil membawa penumpangnya sudah tamat tempoh akhir tahun lalu dan belum diperbaharui.

"Setiap feri pelancong yang hendak berlepas ke mana-mana pulau perlu menghantar laporan kepada Pejabat Pelabuhan Mersing yang mengandungi butiran seperti nama dan jumlah penumpang.

"Bagaimanapun, feri yang beroperasi secara haram ini tidak melaporkan kepada kami. Oleh itu, kami tidak bertanggungjawab atas kemalangan yang berlaku," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Jurucakap itu berkata, mengikut prosedur pihaknya akan memeriksa keadaan feri termasuk sama ada ia mematuhi spesifikasi jika pemilik memohon untuk memperbaharui sijilnya, tetapi dalam kes ini tiada pemeriksaan dan tiada sijil untuk membawa penumpang.

Beliau berkata, selain itu, pihaknya juga sukar mengambil tindakan terhadap feri yang beroperasi tanpa permit kerana tidak menggunakan jeti Pelabuhan Mersing, sebaliknya jeti persendirian.

Dalam pada itu, mangsa yang selamat juga mendakwa bilangan jaket keselamatan di dalam feri berkenaan tidak mencukupi untuk semua penumpang.

KRONOLOGI: Nahas feri

  • Julai 2000: Seorang budak lelaki berusia 13 tahun maut dan tujuh penumpang termasuk seorang kanak-kanak terselamat selepas feri yang dinaiki karam di Sungai Kerian.
  • Disember 1999: 25 orang cedera termasuk dua parah apabila feri milik Langkawi Ferry Services Sdn Bhd melanggar ponton pengangkut tanah yang ditarik sebuah bot penunda, kira-kira dua batu nautika dari terminal feri Kuala Kedah.
  • Mei 1999: 1,092 penumpang dan anak kapal pelancongan, SS Sun Vista berjaya diselamatkan selepas kapal itu terbakar dan karam di kawasan kira-kira 60 batu nautika ke selatan Pulau Pangkor.
  • Februari 1998: Seorang penumpang cedera, manakala 237 lagi selamat apabila feri Lambaian Satu dan Lada Satu bertembung di Langkawi.
  • Mei 1994: Lapan anak kapal cedera apabila feri yang mereka naiki melanggar ponton di muara Kuala Kedah.

KEPALA BATAS 15 Okt — Ribuan rakyat mengunjungi majlis rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah di Dewan Milenium, di sini hari ini.

Rumah terbuka yang bermula pukul 10 pagi dan berakhir pada pukul 5 petang ini, dihadiri rakyat Malaysia pelbagai kaum dan lapisan masyarakat termasuk pemimpin negara dan negeri.

Rakyat Malaysia terutamanya yang berada di bahagian utara tanah air, mengambil kesempatan sambutan hari ketiga Aidilfitri bertemu Abdullah dan isteri pada majlis rumah terbuka itu.

Antara orang kenamaan yang menghadiri rumah terbuka itu adalah Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas, Ketua Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, timbalannya Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah.

Turut hadir adalah Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Suasana meriah dan gembira jelas terserlah di wajah kalangan pengunjung apabila mereka berpeluang bersalaman dan beramah mesra dengan Perdana Menteri dan isteri, manakala kanak-kanak riang menerima duit raya.

Selain itu, mereka turut menikmati pelbagai juadah Aidilfitri di 168 gerai makanan dan minuman yang disediakan pada majlis itu.

Abdullah turut meluangkan masa melawat pameran keselamatan yang diadakan di perkarangan dewan itu manakala para pengunjung dihiburkan dengan persembahan nyanyian dan kebudayaan.-Bernama


TENGKU Muhammad Ismail Tuanku Mizan Zainal Abidin (kanan) turut menyampaikan sumbangan duit raya kepada kakitangan Istana di Istana Nadhirah, Kuala Terengganu, semalam.

Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Tuanku Mizan Zainal Abidin menyampaikan duit raya kepada lebih 170 kakitangan pejabat istana Terengganu bersempena sambutan Aidilfitri hari kedua yang diadakan di Istana Nur Nadhirah, Kuala Terengganu, semalam.

Upacara penyampaian duit raya itu dilakukan selepas baginda bersama ayahanda dan bondanya, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Permaisuri Nur Zahirah serta kakanda dan adinda-adindanya selesai menziarahi nendanya, Yang Teramat Mulia Tengku Besar Terengganu di Istana Al-Muktafi Billah.

Terdahulu, Tengku Muhammad Ismail bersama ayahandanya turut meluangkan masa kira-kira setengah jam menghadiri majlis tahlil dan melawat pusara Almarhum nendanya di Makam Diraja Sultan Mahmud di Masjid Al-Muktafi Billah di Ladang.

Tengku Muhammad Ismail bersama keluarga kemudian berangkat pulang ke ibu negara dengan pesawat khas di Lapangan Terbang Sultan Mahmud kira-kira pukul 2.30 petang selepas mengadakan lawatan setengah hari ke Terengganu bersempena Hari Raya Aidilfitri.

Oleh Misiah Taib, Hassan Omar, Hussain Said, Khairul Anuar Abdul Samad, Matzidi Dris, Srihanasham Noordin, Nazura Ngah, Adha Ghazali, Siti Fatimah Mohamed Anwar dan Mohammad Ishak

Ahli keluarga saling bermaafan, kunjungi tanah perkuburan

KUALA LUMPUR: Umat Islam di seluruh negara menyambut 1 Syawal dengan penuh rasa syukur dan kegembiraan, kelmarin dengan bermaaf-maafan dan kunjung-mengunjung terus menjadi tradisi bagi merapatkan silaturahim sesama umat.

Selain itu, sambutan Aidilfitri kali ini juga memberi makna tersendiri dan sesuatu yang amat bersejarah kerana keseluruhan rakyat meraikan kejayaan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha apabila pesawat Soyuz TMA II bercantum dengan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) jam 10.50 malam Jumaat lalu, di waktu Syawal mula memunculkan diri.


Dr Sheikh Muszaphar Shukor yang juga umat Islam pertama menyambut Aidilfitri di angkasa lepas, menyambutnya bersama dua lagi krew, komander penerbangan, Dr Peggy Whitson dan jurutera penerbangan Russia, Yuri Malenchenko selain krew sedia ada di ISS iaitu angkasawan Fyodor Yurchikhin, Oleg Kotov serta Clayton Anderson.

Bagi seluruh rakyat, kedatangan pagi Syawal seperti biasa dimulakan dengan menunaikan solat sunat Aidilfitri sebelum menziarahi pusara ahli keluarga dan seterusnya mengunjungi rumah saudara mara dan rakan taulan, selain memeriahkan upacara rumah terbuka anjuran pemimpin negara, walaupun sambutan memasuki hari kedua perayaan.

Di ibu negara, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menunaikan solat sunat Aidilfitri dengan lebih 5,000 umat Islam di Masjid Negara.


Turut sama, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan beberapa menteri Kabinet juga duta serta diplomat asing beragama Islam. Solat sunat bermula 8.30 pagi itu diimamkan Imam Besar Masjid Negara, Datuk Sheikh Ismail Mohammad.

Terdahulu, Abdullah menziarahi makam arwah isterinya, Allahyarham Datin Seri Endon Mahmood di Tanah Perkuburan Putrajaya di Presint 20. Abdullah dan keluarga tiba di tanah perkuburan pada jam 7.05 pagi dan menghabiskan 15 minit di situ.

Kemudian, Abdullah dan isteri, Datin Seri Jeanne Abdullah mengadap Seri Paduka Baginda serta Raja Permaisuri Agong di Istana Negara bagi mengucapkan salam Aidilfitri.

Di KUALA KANGSAR, Sultan Perak Sultan Azlan Shah menunaikan solat sunat Aidilfitri bersama rakyat jelata di Masjid Ubudiah yang turut disertai Raja Muda Perak, Dr Raja Nazrin Shah; Raja Di Hilir Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; kerabat diraja dan Menteri Besar, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali.

Di KOTA BHARU, Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra berangkat menunaikan sembahyang sunat Aidilfitri di Masjid Muhamaddi, Kota Bharu sebelum berkenan bersama masyarakat pelbagai bangsa di Istana Balai Besar, Kota Bharu bagi menyambut lebaran.

Di MELAKA, Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob mengetuai umat Islam mengadakan rumah terbuka dengan menyambut kunjungan puluhan ribu rakyat pelbagai kaum di Istana Melaka, Bukit Beruang. Khalil dan isteri, Toh Puan Zurina Kassim kemudian mengadakan rumah terbuka antara jam 9.30 pagi hingga 2 petang.

Di KUALA PILAH, Pemangku Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Naquiyuddin Tuanku Ja'afar dan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, menyertai 2,000 umat Islam menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Diraja Tuanku Munawir, Seri Menanti, Kuala Pilah.

Di KUCHING, Yang di-Pertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng dan isteri Toh Puan Norkiah mengadakan rumah terbuka bagi mengalu-alukan kunjungan penduduk negeri ini di Dewan Santapan, Astana Negeri, di sini, bermula jam 10 pagi hingga 2 petang. Rumah terbuka Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri, Puan Sri Laila Taib berlangsung di Stadium Perpaduan, Petra Jaya, di sini, dari jam 10 pagi hingga 12.30 tengah hari.

Di SHAH ALAM, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menunaikan sembahyang Aidilfitri bersama 10,000 umat Islam, termasuk Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dan anggota exco kerajaan negeri di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Di SABAH, Yang Di-pertua Negeri, Tun Ahmadshah menyertai lebih 5,000 umat Islam bersembahyang di Masjid Negeri, Sembulan yang kemudian mengadakan rumah terbuka di Istana Negeri.

Di JOHOR BAHRU, Sultan Johor, Sultan Iskandar berkenan menunaikan solat Aidilfitri di Masjid Sultan Abu Bakar bersama 2,000 rakyat juga Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail; Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman; Mufti Johor, Datuk Noh Gadut serta barisan Exco dan pegawai kerajaan negeri.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan kelahiran cucu kelima pada hari pertama Ramadan sebagai satu rahmat yang membawa kegembiraan kepada ahli keluarganya sempena Aidilfitri ini.

Namun, beliau melahirkan kekesalan kerana tidak dapat meluangkan masa lebih kerap bersama cucunya disebabkan komitmen kerja.

"Saya jarang berada di rumah dan tidak dapat jumpa cucu selalu, tetapi kadang-kadang jika ada kesempatan, saya akan dokong dia sebab saya memang suka kanak-kanak," katanya ketika ditemu ramah secara lintas langsung oleh TV3 dari Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sempena sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri, kelmarin.


Nori, anak kedua Abdullah, melahirkan anak lelaki yang diberi nama Jibreil Ali Jamaluddin Abu Bakar pada 13 September lalu. Abdullah juga mempunyai empat cucu lain menerusi anak lelakinya, Kamaluddin.

Sementara itu, Abdullah meminta pengurusan PWTC supaya memperbaiki mutu makanan beberapa menu dihidangkan kepada orang ramai selepas merasai sendiri makanan dihidangkan untuk tetamu.

Perdana Menteri yang ditemui ketika merasai makanan di seksyen khas orang ramai itu, bagaimanapun berpuas hati dengan atur cara rumah terbukanya dan Menteri Kabinet yang dihadiri kira-kira 200,000 rakyat berbilang kaum bangsa.


Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Jeanne Abdullah pula menyifatkan pengalaman kali pertama menyambut Aidilfitri sebagai wanita pertama negara sebagai pengalaman paling manis dan penuh bermakna.

Katanya, sambutan hari raya kali ini cukup berbeza dengan apa yang pernah dilaluinya sebelum ini dan walaupun memenatkan ia menyeronokkan, khususnya dapat berkenalan dan bersalam dengan rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat ke rumah terbuka diketuai suaminya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

KUALA LUMPUR: Keunikan penganjuran Rumah Terbuka Aidilfitri Kabinet di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kelmarin mendapat pujian pengunjung tempatan dan asing yang menyifatkannya sebagai tersendiri dan menyatukan pelbagai kaum.

Mereka beranggapan rumah terbuka berkenaan cukup meriah dengan hidangan makanan dari pelbagai kaum di negara ini disamping cara sambutan alu-aluan yang cukup istimewa oleh jemaah menteri kabinet diketuai Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi.

Pelajar Doktor Falsafah di Universiti Putra Malaysia yang berasal dari Iran, Samayeh Varzandeh, 25, berkata keistimewaan ketara yang dapat dilihat adalah dari segi pengunjungnya kerana walaupun ia diraikan masyarakat Islam tetapi mereka dari bangsa lain turut hadir memeriahkannya.


"Saya tidak sangka ia akan dihadiri kaum lain dan ia adalah pengalaman menarik melihat pelbagai lapisan kaum dapat duduk semeja menikmati hidangan dan bergembira di hari mulia ini.

"Keadaan seperti ini mungkin tidak dapat dilihat di negara lain dan negara saya sendiri yang lebih suka meraikan di rumah sendiri atau puak masing-masing. Inilah tarikan utama dapat saya lihat," katanya yang kali pertama menyambut Aidilfitri di Malaysia.

Beliau yang ditemui di rumah terbuka itu kelmarin, berkata makanan paling digemarinya adalah Lemang yang disifatkan sangat sedap walaupun rendang sedikit pedas.


Pelancong dari Australia, Paul Smith, berkata beliau sangat teruja melihat keadaan persekitaran pada majlis rumah terbuka berkenaan kerana ia berlainan berbanding perayaan Krismas di negaranya.

"Menariknya di negara anda, semua kaum meraikannya berbanding di negara kami ketika Krismas yang hanya disambut dengan keluarga terdekat dan di rumah masing-masing saja.

"Saya tidak sabar untuk menceritakan pengalaman ini kepada teman dan keluarga di Australia," katanya yang mendapat tahu tentang rumah terbuka itu melalui internet.

Suri rumah, Maziah Abdul Razak, 31, berkata beliau sekeluarga memang menantikan peluang untuk menghadiri rumah terbuka itu setiap tahun.

"Kami sekeluarga anak jati Kuala Lumpur dan majlis rumah terbuka ini adalah peluang bagi kami untuk merasai pengalaman beraya bersama pemimpin dan masyarakat berbilang kaum," katanya.

Seorang ejen hartanah, Dass Arockyadassan, 38, berkata majlis rumah terbuka yang dianjurkan adalah peluang untuk merasai masakan tradisional Melayu yang digemari keluarganya.

"Kami sangat menyukai masakan nasi himpit dan kuah kacang. Selain itu, acara ini adalah peluang untuk membawa anak menyaksikan sendiri keharmonian pelbagai kaum di Malaysia," katanya.

Peniaga, Lim Kok Sai, 48, berkata majlis rumah terbuka itu hanya dianjurkan setahun sekali dan ia adalah peluang bagi mereka merasai kemeriahan hari raya.

"Selepas saban tahun menyaksikan kemeriahan majlis ini dalam media, kami memutuskan untuk datang sendiri untuk merasai kemeriahan seperti yang selalu kami saksikan," katanya.

KUALA LUMPUR, 15 Okt — Ibu gadis “jantung mekanikal” Tee Hui Yi yang masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), Institut Jantung Negara (IJN) berharap mesin ventilator yang membantu pernafasan anaknya itu dapat dibuka segera.

Dina Bato Sam Bua, 46, berkata, buat masa sekarang anaknya terpaksa bergantung sepenuhnya kepada mesin itu kerana mengalami kesukaran untuk bernafas secara normal.

“Bila alat bantuan pernafasan itu akan ditanggalkan bergantung kepada doktor yang merawat dan saya sedar bahawa ia akan dilakukan jika anak saya didapati menunjukkan perkembangan positif tetapi saya sedih melihat keadaan beliau,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Sebelum ini, alat bantuan pernafasan itu pernah dibuka pada 9 Okt lepas setelah Hui Yi, 14, menunjukkan tindak balas positif dan bernafas secara normal, namun ia dipasang kembali selepas mengalami kesukaran bernafas.

Hui Yi yang menjalani pembedahan pindahan jantung pada 3 Okt terpaksa menjalani pembedahan kedua pada 5 Okt selepas badannya menolak jantung penderma pertama.-Bernama

MOSCOW 14 Okt. – Cip tempe, granola bar daripada roselle, nasi himpit beriani, kuih bangkit, gegulung pisang dan beberapa lagi makanan bercirikan Malaysia mula ‘dihidangkan’ di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) hari ini.

Angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor menikmati makanan tersebut pada waktu makan tengah hari di ISS iaitu pukul 2.30 petang waktu ISS bersamaan 6.30 petang waktu tempatan (10.30 malam di Malaysia).

Pengarah Program Angkasawan Negara, Kolonel Dr. Zulkeffeli Mat Jusoh berkata, makanan bercirikan Malaysia itu akan dirasai oleh semua angkasawan di ISS.

“Terpulang kepada angkasawan di ISS seperti Peggy Whitson, Yuri Malenchenko dan krew lain sama ada hendak merasai makanan tersebut.

“Bagaimanapun, Sheikh Muszaphar bukan hanya merasai makanan itu malah beliau akan melakukan kajian yang diamanahkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk menentukan sama ada ia bersesuaian atau tidak,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Semua makanan yang dibawa ke ISS disediakan oleh pihak Rusia mengikut resipi mereka.

Sebelum ini, Agensi Angkasa Itali juga mengesahkan angkasawannya menghadapi masalah makanan dan mengakui kepelbagaian jenis makanan memberikan kesan positif kepada angkasawan dari segi psikologi.

Makanan bercirikan Malaysia yang dibawa ke ISS ialah sate ayam, rendang daging, nasi himpit beriani, gegulung pisang, hirisan mangga kering, jeli halia, granola bar daripada roselle, kuih bangkit dan cip tempe.

Sementara itu, Penyelaras Sains Hayat untuk Program Angkasawan Negara, Prof. Dr. A. Rahman A. Jamal berkata, walaupun kandungan bahan dan rasa makanan berkenaan adalah sama namun ia telah diubah sedikit untuk disesuaikan dengan keadaan mikrograviti di ISS.

PUTRAJAYA 14 Okt. – Telepersidangan antara Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan angkasawan pertama negara yang dijadualkan malam ini tidak menjadi kerana masalah teknikal. Perdana Menteri menyuarakan rasa dukacitanya kerana tidak dapat berkomunikasi dengan Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, yang kini berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS), seperti yang dijadualkan pada 8.20 malam.

“Saya dukacita, tadi saya berharap untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada Dr. Muszaphar, nampaknya tak ada peluang. Bagaimanapun kalau esok ada peluang saya masih mahu mengucapkan Selamat Hari Raya kepadanya,” kata beliau dalam satu temu bual bersama RTM 1 yang disiarkan secara langsung dari Seri Perdana di sini.

Telepersidangan itu akan diadakan semula pada 16 Oktober, pukul 9.04 malam.

Selain itu, Abdullah berkata, beliau juga ingin bertanya kepada Dr. Muszaphar mengenai perasaan dan kesihatannya berada di angkasa lepas selain perkembangan tugasan yang telah diamanatkan oleh rakyat Malaysia kepadanya.

“Dia bukan pergi untuk suka-suka, untuk jenguk permandangan bumi di bawah. Tetapi dia ada tugas yang perlu dilaksanakan semasa di ISS,” katanya.

Dr. Sheikh Muszaphar, 35, berlepas pada 10 Oktober bersama angkasawan Amerika, Peggy Whitson dan Jurutera Penerbangan Rusia, Yuri Malenchenko dari Baikonur Cosmodrome di Kazakhstan untuk muncul sebagai warga Malaysia pertama yang meneroka angkasa lepas.

Kapal angkasa mereka, Soyuz TMA-11, bercantum dengan ISS pada Jumaat dan ketiga-tiga angkasawan itu memasuki ISS.

Abdullah berkata, peristiwa bersejarah itu juga menandakan Malaysia telah memasuki fasa kedua sains angkasa lepas dan meletakkan nama Malaysia antara negara elit dunia yang berjaya meneroka angkasa lepas.

“Saya berasa gembira, peristiwa bersejarah ini bukti kita ada kemampuan menghantar anak watan kita ke angkasa lepas,” katanya.

Negara akan terus memperhebatkan program-program yang berkaitan dengan sains angkasa lepas dan bekerjasama dengan negara-negara perintis dalam bidang itu seperti Rusia dan Amerika Syarikat bagi membolehkan lebih banyak penyelidikan dijalankan demi manfaat orang ramai.

“Kita mahu terus ambil bahagian dan terus positif dalam hal ini kerana hasil penyelidikan di angkasa lepas ada yang boleh kita guna untuk kepentingan manusia,” katanya.

Penglibatan negara dalam bidang angkasa lepas juga menunjukkan Malaysia menuju ke arah sebuah negara maju, katanya lagi.

Sementara itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis yang juga berada di Seri Perdana berkata telepersidangan itu tidak dapat diadakan kerana cuaca buruk di Moscow, Rusia.

Hubungan antara Pusat Kawalan Misi (MCC) dan ISS menggunakan sistem komunikasi dua hala frekuensi lampau tinggi (UHF) hanya boleh dilakukan dalam tempoh 10 minit apabila stesen angkasa itu melintasi ruang angkasa Rusia, katanya kepada pemberita.

Tetapi oleh kerana cuaca buruk itu isyarat audio dan visual tidak dapat dihantar ke Malaysia dan seterusnya Seri Perdana.

Jamaluddin juga turut meminta maaf kepada orang ramai kerana telepersidangan itu tidak dapat diadakan dan berkata pihaknya akan cuba mengadakannya semula pada malam 16 Oktober.

“Perdana Menteri telah dimaklumkan bahawa kita akan mencuba lagi untuk mengadakan telepersidangan dengan Dr. Sheikh Muszaphar pada malam 16 Oktober ini. Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan kerana semuanya berjalan dengan lancar, cuma perhubungan kita dengan Moscow mengalami sedikit gangguan,” katanya.

Turut hadir ialah isteri Abdullah, Datin Seri Jeanne Abdullah, dan menantunya Khairy Jamaluddin yang juga Timbalan Ketua Pemuda UMNO.

– Bernama

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dukacita sidang video khasnya dengan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, dijadualkan malam tadi tidak dapat diadakan kerana masalah teknikal.

Sidang video dengan Dr Sheikh Muszaphar yang kini berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) dan dijadualkan jam 8.20 malam tidak menjadi kerana masalah teknikal di Pusat Kawalan Misi (MCC) di Moscow.

"Saya dukacita.... saya berharap dapat mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada Dr Sheikh Muszaphar. Saya juga ingin bertanya kepadanya pelbagai soalan seperti perasaannya, kesihatannya dan sama ada beliau sudah menjalankan eksperimen yang ditugaskan," katanya dalam temu bual dengan TV1 Radio Televisyen Malaysia (RTM) di Seri Perdana, Putrajaya, malam tadi.


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis, yang turut berada di Seri Perdana berkata, sidang video itu tidak dapat diadakan kerana cuaca buruk di Moscow.

Laporan A Halim Yusof di Kazakhstan

Rendang daging, sate ayam untuk angkasawan

ANGKASAWAN pertama negara yang berada dalam keadaan baik dan sihat untuk melaksanakan beberapa kajian saintifik penting, berkongsi juadah makanan Malaysia dengan semua krew Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) ketika hidangan tengah hari pada hari keempat (waktu tempatan), semalam.

Makanan berkenaan bukan saja sebahagian proses untuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha memberi ucap penghargaan dan memperkenalkan Malaysia kepada krew ISS, ia juga sebahagian daripada uji kaji bagi menilai tindak balas makanan berkenaan yang disediakan khas Mardi, dalam suasana angkasa lepas.


Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh, berkata antara makanan yang dibawa termasuk rendang daging, tempe goreng, nasi beriani, sate ayam dan kuih bangkit. Bagaimanapun, ia bukan makanan utama angkasawan di ISS.

Dr Zulkeffeli berkata, makanan berkenaan adalah versi yang sudah disesuaikan dengan keperluan di angkasa lepas, bukan saja untuk membolehkan ia tahan lama tapi melayakkan menjadi makanan di angkasa.

"Nasi beriani umpamanya, sudah dimampatkan seperti nasi himpit bagi mengelakkan butiran kecil nasi bertaburan di ISS hingga boleh memasuki hidung angkasawan,� katanya pada sidang media di sini, semalam.

Sepanjang misi 10 hari di ISS, Dr Sheikh Muszaphar akan membuat kajian saintifik berhubung kesan mikrograviti dan radiasi di angkasa lepas terhadap sel dan mikrob, serta uji kaji pengkristalan protein untuk kegunaan sektor industri.

Pengarah Institut Perubatan Molekular Biologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr A Rahman Jamal, berkata setakat ini semua penyelidikan diaktifkan dan Dr Sheikh Muszaphar faham dengan semua prosedur.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan akan membuat bedah siasat terhadap program angkasawan negara pertama sebelum membuat keputusan untuk menghantar angkasawan kedua.

"Kita akan membuat bedah siasat terlebih dulu dan selepas itu akan menilai kemungkinan pada masa hadapan," katanya selepas menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Menteri Kabinet di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, kelmarin.

Timbalan Perdana Menteri berkata demikian apabila ditanya mengenai misi angkasa lepas negara akan datang dan kemungkinan menghantar Kapten Dr Faiz Khaleed bagi mengikuti misi itu pada 2009.


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis pada sidang media di Moscow, Jumaat lalu, dilaporkan berkata Dr Faiz adalah calon utama bagi misi akan datang.

Dalam pada itu, Najib turut mengesahkan beliau akan ke Moscow pada 20 Oktober ini untuk menyambut kepulangan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan bukannya ke Siberia atas faktor keselamatan dan logistik.

"Pihak Russia menasihatkan kami untuk menunggu kepulangan Dr Sheikh Muszaphar di Moscow. Pendaratan angkasawan adalah di Siberia tetapi keadaan di situ tidak mengizinkan," katanya.


Dr Sheikh Muszaphar dijangka mendarat pada kira-kira 6 jam petang (waktu Moscow) pada 21 Oktober, di satu lokasi di Siberia sebelum diterbangkan ke ibu negara Russia.

Impian Malaysia untuk meneroka angkasa lepas yang dicetuskan sejak 2003, menjadi realiti apabila kapal angkasa Soyuz 15-S yang membawa angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor dilancarkan dari Baikonur Cosmodrome pada 10 Oktober lalu.

Pelancaran roket Soyuz TMA-11 yang membawa kapal angkasa itu ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) mencapai objektif pertama apabila ia berlabuh di ISS pada jam 10.50 malam Jumaat lalu.

Selain Dr Sheikh Muszaphar, misi kapal angkasa seberat 7,170 kilogram itu juga disertai Komander Peggy Whitson dari Amerika Syarikat dan jurutera penerbangan, Yuri Malenchenko dari Russia.

Tiga angkasawan itu akan berada di ISS selama 10 hari dengan Dr Sheikh Muszaphar mengadakan tiga uji kaji membabitkan tiga komponen penting iaitu sel di angkasa, mikrob di angkasa dan pengkristalan protein sebelum pulang ke bumi 21 Oktober ini.

Sementara itu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil, berkata wanita Malaysia mampu merebut peluang menjadi calon angkasawan sokongan kepada Kapten Dr Faiz Khaleed, jika misi ke angkasa lepas diteruskan.

"Saya yakin dengan kekuatan dan usaha berterusan wanita Malaysia sekarang, tidak mustahil kerusi calon bagi sokongan atau simpanan akan menjadi milik wanita," katanya selepas menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Menteri Kabinet di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, kelmarin.

Shahrizat berkata keyakinan itu berdasarkan kebolehan wanita yang setanding dengan lelaki.

Oleh ABDUL YAZID ALIAS

KLANG 14 Okt. – Selangor hari ini meminta pihak berkuasa agama Islam negeri lain bersama-sama bekerjasama dalam usaha membendung kewujudan semula ajaran sesat Al-Arqam yang didapati masih lagi aktif di negara ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Belia dan Mesra Rakyat, Datuk Abdul Rahman Palil berkata, ketika ini pihaknya mendapati kumpulan yang diwartakan sebagai ajaran sesat itu masih bergerak dan aktif dalam kumpulan-kumpulan kecil.

Malah, kumpulan terbabit katanya, berani menerbit serta mengedarkan buku-buku berunsurkan Aurad Muhammadiah termasuk mengagung-agungkan pemimpin mereka, Ashaari Muhammmad dan sebagainya.

“Kita minta kerjasama pihak berkuasa agama seluruh negeri serta Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) dapat membuat pemantauan serta mengambil tindakan bagi menangani masalah ini.

“Perkara ini perlu dibendung dari awal kerana kegiatan oleh bekas ahli kumpulan itu boleh mengancam keselamatan serta akidah umat Islam keseluruhannya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pad majlis rumah terbukanya di Dewan Datuk Ahmad Razali di sini hari ini yang dihadiri lebih 6,000 orang dari pelbagai kaum dari seluruh Selangor.

Pada 5 Ogos 1994, Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengisytiharkan fatwa mengharamkan Al-Arqam serta amalan-amalan yang berkaitan dengannya.

Dalam pada itu, Abdul Rahman turut mengingatkan bekas-bekas pengikut yang cuba menghidupkan semula kumpulan terbabit supaya insaf serta kembali kepada ajaran Islam sebenar.

“Saya harap mereka supaya bertaubat dan kembali kepada ajaran Sunnah Wal-Jamaah kerana serta tidak taksub kepada pemimpin kerana ia merupakan satu perkara yang sia-sia,” ujarnya.

PUTRAJAYA: Semua pihak berkuasa agama atau majlis agama negeri perlu terus memantau percubaan pihak tertentu menyampaikan atau menghidupkan semula ajaran al-Arqam di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Abdullah Md Zin, berkata pihak berkuasa agama negeri mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan jika mendapati ada percubaan menghidupkan al-Arqam.

"Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) adalah sebuah agensi pusat yang menyelaras dan menyeragamkan pentadbiran Islam di Malaysia tetapi kuasa adalah di bawah majlis agama Islam negeri.


"Bagaimanapun, jangan anggap Jakim tidak mempunyai kuasa langsung tetapi Jakim boleh menasihati atau mempengaruhi negeri atau pihak berkuasa agama dalam mengambil tindakan," katanya.

Akhir bulan lalu, Berita Harian melaporkan pendedahan bekas Penasihat Undang-undang al-Arqam, Zabidi Mohamed, bahawa tindakan kumpulan itu menyebarkan propaganda mahu menjatuhkan kerajaan sekarang menerusi SMS adalah untuk mencabar kerajaan sejauh mana boleh bertindak terhadap mereka.

Zabidi dilaporkan berkata, ini kerana mereka berpendapat kerajaan tidak mampu bertindak terhadap kumpulan itu yang kini berselindung di sebalik kegiatan perniagaan Rufaqa.

Beliau dilaporkan berkata, propaganda itu juga sebenarnya cuba menarik perhatian bekas ahlinya untuk menyatakan al-Arqam walaupun diharamkan tetapi masih wujud supaya kembali semula ke pangkuannya.

Zabidi dilaporkan berkata, bukti al-Arqam berselindung di sebalik perniagaan Rufaqa tidak sukar kerana ada dinyatakan dalam buku tulisan isteri bekas pemimpinnya, Ashaari Muhammad, Khatijah Am, bertajuk Pemimpin Paling Ajaib Di Zamannya.

Dr Abdullah berkata, selain majlis agama negeri, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri (KKDN) juga mempunyai kuasa termasuk menggunakan peruntukan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) jika mendapati kegiatan kumpulan menyeleweng mengancam keselamatan negara.

Oleh Khairunnisa Kamarudin


MENYAYAT HATI: Roslinawati sedih atas kematian dua anak dan suaminya yang disyaki membunuh diri, di pangsapuri Taman Desa Ria, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur.

Mangsa minum racun tinggal wang kos pengebumian diri, 2 anak

PETALING JAYA: "Sila gunakan duit ini untuk mengebumikan kami bertiga," itulah nota bersama wang tunai RM380 yang ditinggalkan Shamsul Hadi Yaakob, 32, yang ditemui mati terminum racun bersama dua anaknya di pangsapuri Taman Desa Ria, Jalan Klang Lama di sini, kelmarin.

Mayat penyelenggara stor itu bersama anaknya, Nor Malissa Nasuha, tujuh, dan Muhammad Fariz Hilmi, dua, ditemui di ruang tamu rumah berkenaan pada jam 1 tengah hari 1 Syawal lalu.


Nota itu yang turut ditulis 'Maafkan abang ke atas apa yang berlaku' ditemui berdekatan jenazahnya. Turut ditemui wang tunai RM380 dalam dompetnya, nombor akaun bank dengan baki RM400 dan sepasang baju Melayu baru di atas katil.

Shamsul dipercayai mencampurkan racun dengan air sirap dan memberi kedua-dua anaknya minum sebelum beliau sendiri meminumnya. Mayat tiga beranak itu ditemui bapa Shamsul yang datang memeriksa selepas anaknya tidak menjawab panggilan telefonnya, sejak malam Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamad, ketika dihubungi berkata kes itu diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR) dan tidak menolak kemungkinan ia berpunca daripada masalah keluarga.


"Kita masih tunggu keputusan bedah siasat dan tiada unsur jenayah di dalam kes ini," katanya.

Polis turut menemui satu botol racun di tempat kejadian.

Difahamkan, isteri mangsa meninggalkan rumah kira-kira seminggu lalu berikutan perselisihan faham antara mereka.

Siti Rozlinawati Sudar, 27, ketika ditemui di rumah itu semalam, bagaimanapun enggan bercakap.

Ibu Shamsul yang hanya dikenali sebagai Azizah berkata, anak lelakinya tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap sebelum ini.

"Kali terakhir saya bertemu arwah, Khamis lalu ketika datang mengambil kedua-dua anaknya. Ketika itu saya nampak dia seperti bermasalah.

"Apabila ditanya, Shamsul cuma cakap semua masalah akan terjawab pada Aidilfitri ini, tapi saya tidak sangka dia akan bertindak untuk bunuh diri bersama cucu saya. "Apa yang lebih menyedihkan arwah meninggalkan wang untuk kami mengebumikan mereka bertiga," katanya sebak ketika ditemui di Jabatan Forensik Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di sini, semalam.

Azizah berkata, setiap pagi arwah menghantar kedua-dua anaknya ke rumah beliau di Taman Medan dan mengambil mereka selepas pulang dari kerja pada sebelah petang.

"Jumaat lalu, Shamsul tidak menghantar anaknya kerana dia sudah bercuti tapi apabila suami saya menelefon, panggilan tidak berjawab sehingga malam. Saya ingatkan dia akan datang ke rumah untuk menyambut Aidilfitri tapi sehingga pagi raya (Sabtu) masih tiada jawapan atau panggilan.

"Kami terus ke rumahnya jam 1 petang dan mendapati pintu rumah berkunci dan tiada sesiapa yang menjawab. Kami kemudian memecahkan pintu dan menemui Shamsul bersama dua cucu saya terbaring di ruang tamu," katanya.

Jenazah tiga beranak itu dituntut jam 2 petang dan dikebumikan selepas solat Asar di Tanah Perkuburan Bukit Tandang di sini.

KULIM: Bapa kepada tiga beradik yang lemas di Sungai Mahang di sini Jumaat lalu mendakwa kerja mengorek pasir secara haram di sungai itu yang dijalankan pihak tidak bertanggungjawab penyebab kematian anaknya.

Mohd Zuki Abdul Majid, 38, berkata anak-anaknya tidak mungkin lemas jika tiada kerja mengorek pasir secara haram dijalankan di sungai itu seminggu sebelum itu.

Malah katanya, jika anaknya tidak terkorban, kanak-kanak lain di Kampung Ulu Mahang mungkin akan menjadi mangsa kerana perbuatan itu jelas menjadi ancaman kepada penduduk di situ.


"Secara kebetulan, anak-anak saya yang menjadi mangsa. Ia tragedi yang menyayat hati yang tidak pernah saya bayangkan. Saya kehilangan tiga daripada lima anak sekali gus.

"Kami pulang ke kampung ini dari Pelabuhan Klang, Khamis lalu bertujuh, tetapi selepas hari raya, saya dan isteri akan kembali ke rumah tanpa tiga anak," katanya.

Tiga anak Mohd Zuki, Muhammad Safwan, 12; Muhammad Nasrul, 10 dan Muhammad Hafiz, 8, lemas sejurus terjun ke dalam Sungai Mahang Jumaat lalu.

Kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu disaksikan sendiri nenek mereka, Siti Aminah Abdullah, 58, yang menemani tiga beradik itu yang beria-ia hendak mandi di sungai berkenaan.

Siti Fatimah yang menyedari cucunya lemas cuba menyelamatkan mereka dan sempat memaut tangan Muhammad Safwan namun terlepas kerana dihanyutkan arus.

KUALA LUMPUR: Duta Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Myanmar, Ibrahim Gambari, dijadual tiba di sini esok untuk bertukar pendapat dengan pemimpin negara dalam mencari jalan penyelesaian jangka panjang kepada kemelut politik negara itu.

Menteri Luar, Datuk Seri Syed Hamid Albar, mengesahkan Ibrahim mungkin menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan beliau sendiri ketika lawatan itu.

"Saya bersetuju untuk bertemu kerana berpendapat ia penting dalam sokongan kita kepada usaha PBB untuk mencari satu penyelesaian (kepada kemelut politik di Myanmar), dan supaya beliau (Ibrahim) mendapat kerjasama semua negara Asean.


"Sehingga sekarang, saya rasa Kerajaan Myanmar menunjukkan reaksi positif dan ada tanda wujudnya penyelesaian membina untuk menangani isu berkenaan.

"Mari kita hulurkan apa saja sokongan diperlukan Ibrahim dalam usahanya untuk mencari satu penyelesaian yang kekal dan mampu bertahan," katanya ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Menteri Kabinet di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, kelmarin.


Seorang aktivis memegang anaknya yang turut serta dalam bantahan antijunta di depan kedutaan Myanmar di Bangkok, semalam.

YANGON 14 Okt. – Junta tentera Myanmar yang menangkap enam aktivis politik terbabit dalam bantahan antikerajaan sebelum ini, hari ini mengecam usaha global untuk mengembalikan demokrasi di negara ini.

Kecaman itu dibuat serentak dengan kunjungan utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ibrahim Gambari ke beberapa negara Asia bagi mendapatkan sokongan.

Ibrahim akan terbang ke Bangkok esok bagi mengadakan rundingan dengan para pemimpin Thailand.

Beliau kemudiannya, dijangka terbang ke Malaysia, Indonesia, China dan Jepun sebelum kembali ke Myanmar ketika meningkatnya tekanan terhadap junta tentera supaya tidak menggunakan kekerasan terhadap penentang kerajaan dan membuka rundingan dengan para pemimpin pembangkang.

Misi Ibrahim kali ini bertujuan menyelaraskan usaha antara kerajaan-kerajaan utama di rantau Asia bagi membantu menyelesaikan krisisi.

Bagaimanapun, para pemimpin tentera Myanmar telah berulang kali menolak desakan supaya dilakukan pembaharuan dengan alasan, langkah mendemokrasikan Myanmar sedang dilakukannya dengan mengikuti tujuh langkah pelaksanaan yang diperkenalkan oleh junta tentera.

Pendirian keras junta tentera itu ditegaskan oleh junta tentera dalam akhbar rasminya, The New Light of Myanmar hari ini.

Dalam ruangan editorial, akhbar itu turut mengecam para penunjuk perasaan aman baru-baru ini sebagai pengkhianat yang “menyerahkan ibu pertiwi kepada negara asing.”

Pada masa yang sama junta tentera juga tidak mengendahkan desakan supaya menghentikan tindakan kekerasan terhadap para penentang kerajaan dan penunjuk perasaan.

Sementara itu, laporan terbaru menyebut enam aktivis politik telah ditangkap oleh pihak berkuasa Myanmar semalam dalam satu serbuan ke sebuah rumah perlindungan turut melibatkan dua pemimpin utama dalam tunjuk perasaan sebelum ini.

‘‘Tiada sebarang maklumat menyatakan di manakah mereka ditahan,’’ kata Amnesty International , sebuah kumpulan pemerhati hak asasi manusia yang berpusat di London.

– Agensi


Wakil khas PBB lawat Asia beri tekanan baru

YANGON: Pemerintah tentera Myanmar semalam melonggarkan sekatan di Yangon termasuk mengurangkan tempoh perintah berkurung dan menyambung semula komunikasi internet tetapi masih meneruskan kawalan keselamatan dan operasi menahan penunjuk perasaan prodemokrasi.

Perkembangan itu berlaku ketika Wakil Khas PBB ke Myanmar Ibrahim Gambari berada di Bangkok bagi memulakan lawatan ke Asia untuk memberi tekanan kepada pemerintah tentera Myanmar.

Kalangan pemerhati pula menyelar Singapura kerana meneruskan hubungan dengan junta, termasuk mengurus dan menerima pengaliran wang haram pemimpin tentera ke bank tempatannya.

Di ibu negara Myanmar itu, tentera menggunakan pembesar suara yang dibawa trak ke seluruh bandar raya itu lewat kelmarin memaklumkan rakyat mengenai tempoh perintah berkurung terbaru yang dikurangkan selama empat jam iaitu mulai jam 11 malam hingga 3 pagi. Sebelum ini, ia dikuatkuasakan mulai jam 10 malam hingga 4 pagi.

Kelonggaran itu, disertai dengan kehadiran tidak ramai anggota keselamatan di jalan raya di Yangon, menunjukkan junta yakin ia dapat menghentikan bantahan terbesar terhadap pemerintahannya dalam masa hampir 20 tahun.

Pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International mendakwa pihak berkuasa Myanmar menahan empat lagi aktivis prodemokrasi di Yangon, ketika kebimbangan semakin memuncak berhubung nasib sekurang-kurangnya 1,000 penduduk yang ditahan selepas bantahan itu.

Sementara itu, pemerhati isu Myanmar menggesa Singapura mengotakan pendirian kerasnya mengecam kerajaan junta.

"Jika Singapura membekukan akaun bank itu, kerajaan junta Myanmar pasti lumpuh. Sepatutnya, rasa marah pemimpin Singapura yang meluap-luap itu dipraktikkan (dengan mengambil tindakan keras)," kata Debbie Stothard, jurucakap kumpulan hak asasi Alternative ASEAN Network on Burma. � AFP

Oleh Saiful Haizan Hasam


Dua pegawai Kementerian Belia dan Sukan menutup muka mereka ketika dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Seremban, semalam. – Gambar MD. SHAHJEHAN MAAMIN.

SEREMBAN 24 Okt. – Dua pegawai Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan seorang pengurus projek sebuah syarikat dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan membuat dan bersubahat membuat perakuan palsu berhubung pembelian kamera digital untuk kegunaan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Chembong, Rembau.

Mereka bertiga yang dituduh melakukan kesalahan itu pada 17 Februari 2003 mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Sabariah Atan.

Bekas Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pembangunan dan Kemahiran KBS, Kamaruzaman Md. Ali, 38, dituduh memperakui kamera digital jenis Kodak DC4800 USA yang dibeli telah berfungsi dengan baik mengikut spesifikasi sedangkan ia adalah sebaliknya.

Menurut spesifikasi pembelian asal, kamera tersebut perlu dibekalkan bersama perisian Windows 2000 dan sebuah komputer peribadi yang memenuhi keperluan minimum sistem seperti sekurang-kurangnya mempunyai memori 128 MB RAM, pemacu CD ROM, port USB dan monitor berwarna.

Kamaruzaman yang diwakili peguam Mohamed Haniff Khatri Abdullah kini bertugas sebagai Pengarah Institut Latihan Perindustrian (ILP) Sandakan, Sabah.

Turut dituduh melakukan kesalahan itu ialah bekas Ketua Sekolah Binaan IKBN Chembong, Wan Asmawi Wan Shariff, 33, yang kini bertugas sebagai Ketua Unit Latihan IKBN Temerloh, Pahang.

Dia yang ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Temerloh semalam, tidak diwakili oleh peguam.

Sementara itu, Pengurus Projek Kosijaya Didactis Sdn. Bhd., Loh Siu Le, 38, yang diwakili peguam Ragunath Kesavan pula dituduh bersubahat dengan dua pegawai KBS itu untuk membuat perakuan palsu dan seterusnya memperakui Sijil Penerimaan Muktamad bagi pihak syarikatnya.

Pendakwaan terhadap mereka bertiga dibuat di bawah Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang membawa hukuman penjara minimum 14 hari atau maksimum 20 tahun dan denda maksimum RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan, mana satu yang lebih tinggi manakala pertuduhan terhadap Siu Le turut dibacakan bersama Seksyen 20(1)(c) akta yang sama.

Sabariah mengenakan ikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin terhadap ketiga-tiga tertuduh dan menetapkan kes itu disebut semula pada 12 Mac 2008.

Semalam, Kamaruzaman dan Siu Le masing-masing mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Bharu, Kelantan atas tuduhan mengemukakan dokumen mengandungi tuntutan palsu berhubung pembelian kamera digital jenis yang sama untuk IKBN Bachok.