KUCHING, 20 Mei Bernama) -- Kira-kira 50 peratus daripada 859,061 pengundi yang layak mengundi hari Sabtu di 69 daripada 71 kawasan dalam pilihan raya negeri Sarawak telah keluar mengundi sehingga 3 petang.

Pengundian di 1,169 daripada 1,665 pusat pengundian ditutup secara berperingkat sehingga 3 petang ini, kata jurucakap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kepada Bernama.

Pusat pengundian itu dibuka secara berperingkat seawal 8 pagi dan yang lainnya akan ditutup selewat-lewatnya 5 petang ini.

Bagaimanapun, terdapat sebuah pusat pengundian yang baru dibuka pukul 3 petang di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tarat. Pusat itu akan dibuka sehingga pukul 4.30 petang.

Tempoh pengundian paling singkat selama 30 minit ialah di dua pusat pengundian dalam daerah mengundi Tutoh dan Liomatu bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Telang Usan yang ditutup pada pukul 8.30 pagi.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Talib Jamal berkata tinjauannya ke beberapa kawasan serta laporan yang diterima dari daerah mendapati kehadiran pengundi di kebanyakan pusat mengundi terutama di pedalaman baru mencapai 50 peratus.

"Masih ada masa lagi untuk pemilih berdaftar untuk keluar mengundi kerana pusat-pusat mengundi dibuka sehingga 5 petang," kata beliau.

Beliau memberi jaminan bahawa keselamatan serta ketenteraman terkawal dan sehingga kini tiada laporan mengenai kejadian tidak diingini berlaku.

Sementara itu, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata proses pengundian berjalan lancar setakat ini.

SPR menjangkakan lebih banyak pengundi akan keluar mengundi petang ini, kata beliau.

Cuaca di kesemua 11 bahagian di Sarawak dilaporkan cerah dan tiada hujan.

-- BERNAMA
Oleh Kadir Dikoh
KUCHING: Seramai 873,703 pengundi akan menentukan nasib 156 calon yang bertanding di 69 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya Sarawak ke-9 hari ini, selepas diasak dengan pelbagai hujah sepanjang kempen 11 hari lalu.

Dua kerusi sudah dimenangi Barisan Nasional (BN) tanpa dicabar pada hari penamaan calon 9 Mei lalu melalui Datin Fatimah Abdullah (Dalat) dan muka baru, Murni Suhaili (Daro), kedua-duanya mewakili Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Dengan itu, 18,834 pengundi di dua kawasan terbabit tidak perlu mengundi. Pada pilihan raya negeri 2004, BN menang empat kerusi tanpa tanding.

Proses pengundian membabitkan 14,642 pengundi pos bagi 69 DUN itu pula sudah dilaksanakan dan jumlah undi pos akan dikira bersama undi pemilih biasa, hari ini.

Keputusan pilihan raya kali ini dijangka dapat diketahui selewat-lewatnya jam 10 malam.

Sejumlah 1,665 pusat mengundi di sekolah, rumah panjang dan dewan orang ramai dibuka dari 8 pagi hingga 5 petang ini.

Bagi 69 kerusi yang ditandingi kali ini, BN ditentang satu lawan satu oleh pembangkang di 54 kawasan, 13 kawasan pula menyaksikan pertandingan tiga penjuru, satu kawasan membabitkan pertandingan lima penjuru dan satu lagi, empat penjuru.

BN negeri dianggotai PBB, Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Bersatu Sarawak (SPDP) yang dicabar pembangkang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), DAP dan Pas selain 20 calon Bebas.

Daripada jumlah 71 kerusi DUN, iaitu tambahan sembilan kerusi baru, PBB diperuntukkan 35 kerusi, SUPP (19), PRS (sembilan) dan SPDP (lapan).

PKR pula bertanding di 25 kerusi, kebanyakan di kawasan majoriti pengundi Melayu/Melanau yang ditandingi PBB manakala SNAP menumpukan kawasan majoriti pengundi Dayak, berhadapan kebanyakan calon PRS dan SPDP.

Pada pilihan raya negeri lalu, BN hampir menyapu bersih semua 62 kerusi kecuali Kidurong yang dimenangi DAP dan Meluan, calon Bebas tetapi kemudian menyertai BN.

PKR bersama Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) bergabung tenaga atas nama Barisan Bersatu Sarawak (BBS). Parti Kongres Dayak Malaysia (MDC) yang gagal didaftarkan pula terpaksa bertanding atas tiket SNAP.

SNAP bertanding di 29 kerusi dengan 18 daripadanya calon MDC. DAP yang tidak menyertai BBS tetapi berpakat bagi mengelak pertembungan sesama pembangkang, bertanding di 12 kawasan, tertumpu di kawasan majoriti pengundi Cina di Bandar Raya Kuching, Sibu dan Miri, menentang calon BN daripada SUPP.

Pas yang tidak menyertai BBS menampilkan calon tunggal, sekali lagi di kawasan sama di Beting Maro di Bahagian Sri Aman.

Bagaimanapun, Parti Reformasi Rakyat Sarawak (STAR) menarik diri untuk tidak bertanding sebarang kerusi setelah gagal mencapai kesepakatan dengan BBS.

Hanya dua kawasan, iaitu kerusi baru Jemoreng di Bahagian Mukah dan Bukit Kota di Limbang yang tidak diusik parti pembangkang kecuali menyaksikan calon Bebas.

Seramai 20 calon Bebas bersaing di 16 kawasan, berbanding 64 calon pada pilihan raya negeri lalu. Bagaimanapun, pada 2001 itu, calon Bebas kebanyakan bertanding dalam kumpulan yang ditaja bekas Timbalan Presiden PBB, Datuk Abang Abu Bakar Mustapa tetapi kali ini tidak berbuat demikian.

Pilihan raya negeri kali ini, iaitu keenam yang diketuai Tan Sri Abdul Taib Mahmud, BN negeri menampilkan 18 muka baru termasuk lima wanita.

Semalam, Abdul Taib kembali ke kawasan ditandinginya di Balingian dalam episod terakhir kempen menjelang pengundian hari ini dengan pesanan supaya rakyat membuat pilihan bijak.

“Kita sudah banyak buat kerja dan pembangunan kepada rakyat sejak memerintah negeri ini. Untuk lima tahun lagi kita serah kepada rakyat. Semoga rakyat kita kekal hidup dengan lebih baik di bawah kerajaan yang baik,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan projek naik taraf Jalan Selangau-Matadeng di Mukah.

Sumber Berita Harian
Oleh: DIYANA ROSE KAMALLUDEEN


PENDANG 19 Mei - Kegembiraan lima sahabat yang sering menghabiskan waktu bersama pada setiap malam Jumaat berakhir dengan tragedi hari ini apabila empat daripada mereka terbunuh setelah kereta yang dinaiki terbabas dan terjunam ke dalam Terusan Wan Mat Saman di Jalan Alor Star-Sungai Petani dekat sini.

Mangsa yang terbunuh dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 pagi itu ialah pemandu, Muhammad Amin Hassan, 22 Khairul Anuar Alias, 21, Mohd. Shahrizal Mohamad Sabri, 21 dan Mohamad Borhanudin Mohamad Tajudin, 22.

Kesemua mereka yang berasal dari Pendang, meninggal dunia di tempat kejadian.

Seorang lagi mangsa, Mohd. Fathi Yusuf, 18, yang juga berasal dari Pendang hanya cedera ringan.

Jurucakap polis ketika dihubungi berkata, kenderaan itu dipercayai dipandu laju menyebabkan pemandunya, Muhammad Amin hilang kawalan sehingga merempuh sebatang pokok sebelum terhumban ke dalam terusan tersebut.

Menurutnya, hasil bedah siasat mendapati keempat-empat mangsa mati lemas akibat terperangkap di dalam kenderaan itu.

``Kami mendapati kesemua mangsa yang terbunuh hanya cedera ringan di kepala dan beberapa bahagian badan sementara mangsa yang terselamat patah tulang rusuk,'' katanya.

Sementara itu, ketika menceritakan detik cemas tersebut, Mohd. Fathi berkata, kejadian berlaku apabila Muhammad Amin yang cuba memotong sebuah treler terkejut apabila mendapati sebuah lori di hadapan kenderaan tersebut.

``Keadaan itu menyebabkan kereta yang kami naiki hilang kawalan dan merempuh sebatang pokok sebelum terjunam ke dalam terusan.

``Saya keluar dari tingkap bahagian belakang yang pecah dan cuba menyelamatkan Muhammad Amin tetapi gagal,'' katanya selepas melihat jenazah rakan-rakannya di bilik mayat Hospital Alor Star (HAS) di sini.

Menurut Mohd.Fathi, sudah menjadi kebiasaan pada setiap malam Jumaat, mereka akan minum bersama di Stadium Darulaman.

``Kami bertolak dari Pendang kira-kira pukul 10 malam dan pada awalnya Khairul Anuar yang memandu sebelum menyerahkannya kepada Muhammad Amin kerana dia mengantuk.

``Biasanya kami keluar dengan motosikal tetapi sebab malam tadi kami berlima, Khairul Anuar meminjam kereta bapanya,'' kata Mohd. Fathi.

SUMBER UTUSAN MALAYSIA
DUNGUN 19 Mei - Lebih 51,000 atau kira-kira 34 peratus daripada 149,000 pelajar tahun dua hingga enam di negeri ini didapati tidak tahu jumlah rakaat setiap solat lima waktu.

Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Dungun, Mohd. Nasir Harun berkata, angka itu berasaskan kepada kajian oleh Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu baru-baru ini.

Sehubungan itu, menurut beliau, Pengarah Pelajaran Terengganu, Draman Muda meminta pejabat-pejabat pelajaran daerah untuk menyebarkan masalah itu kepada ibu bapa agar mereka sama-sama membetulkan keadaan.

``Menakutkan, tetapi inilah realiti yang perlu diakui. Selain tidak tahu rakaat setiap solat lima waktu, sebahagian besar murid sama ada tidak tahu langsung atau tergagap-gagap ketika diminta membaca ayat asas solat termasuk al-Fatihah.

``Tidak tahu bilangan rakaat dan tidak pandai baca al-Fatihah, maknanya tak tahu solat,'' katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerangau di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Pengetua SMK Jerangau, Awang @ Mohamad Zaid Mat Zin dan Pengerusi PIBG SMK Jerangau, Mohammad Jusoh.

Menurut Mohd. Nasir, angka dan peratusan berkenaan mungkin jauh lebih besar jika kajian seumpama itu turut membabitkan pelajar tahun satu.

Bagaimanapun, katanya, kajian tersebut tidak melibatkan pelajar tahun satu kerana merasakan golongan berkenaan perlu diberi ruang untuk mempelajari perkara asas dalam ibadat itu.

``Jabatan Pelajaran menyasarkan kajian kepada murid tahun dua hingga enam kerana mereka sepatutnya sudah mampu dan sudah boleh menguasai perkara asas solat lima waktu.

``Siapa harus dipersalahkan sama ada ibu bapa, guru atau masyarakat. Bagi saya semua pihak perlu mengambil berat, namun ibu bapalah yang paling utama perlu memikul tanggung jawab itu.

``Jika anak tidak tahu bersolat, hal itu memberi gambaran bahawa ibu bapa atau penjaganya tidak memberi perhatian, malah berkemungkinan ibu bapa jarang bersolat di rumah,'' katanya.

Mohd. Nasir berkata, sebahagian besar masa pelajar ada bersama ibu bapa atau penjaga mereka di rumah dan mereka sepatutnya mengutamakan pengajaran solat kepada pelajar.

SUMBER UTUSAN MALAYSIA