Tiang seri negara diancam
"Ibarat cacing naik ke mata, sudah ada pihak yang begitu angkuhmencabar dan memperolokkan keluhuran Perlembagaan dan kedaulatanundang-undang negara. Malah mereka begitu biadab menghina institusiRaja-raja Melayu sehingga ke peringkat berani mencabar status agamaIslam.


1Malaysia perspektif generasi merdeka
Sesebuahnegara yang majmuk seperti Malaysia amat memerlukan pelbagai konsep danformula penyatuan rakyat jelatanya ke arah pembinaan satu negara bangsayang kukuh, muafakat, progresif dan makmur.

Ambil segala langkah perangi puak hina Islam
TIBA masanya bertindak. Malah perang perlu diisytihar untuk memerangipihak-pihak yang kini semakin berani dan secara terbuka mencemuh,memperli dan menghina Islam.

BISIK-BISIK
AWANGgeleng kepala apabila membaca reaksi Mursyidul Am Pas, Datuk Nik AbdulAziz Nik Mat mengenai isu berkaitan penghinaan terhadap Islam olehwakil rakyat DAP, sekutu Pas dalam pakatan pembangkang.

Tangguh: Mainan Anwar cari 'keadilan'
KES Datuk Seri Anwar Ibrahim dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd.Saiful Bukhari Azlan pertama kali disebut di Mahkamah Sesyen pada 10September tahun lepas.

Kawal ketagihan fantasi siber
BEBERAPA ibu bapa telah menulis kepada saya baru-baru ini menyatakankebimbangan mereka mengenai ketagihan remaja sekolah kepada fantasisiber melalui permainan komputer atau computer games yang terdapat dikafe siber yang mereka kunjungi.

Gembleng tenaga pertahan kuasa pribumi
(Bahagian Dua)


Kempen hentam Melayu pendekatan berbahaya
MINGGUlalu ketika membincangkan latar belakang di sebalik penganjuran tunjukperasaan jalanan menuntut pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) di Kuala Lumpur baru-baru ini, ruangan ini menyentuh sepintaslalu mengenai kempen terancang menghentam Melayu oleh pihak tertentu.

Minda Pengarang: Tragedi gas ammonia bocor beri peringatan usah abai keselamatan
TRAGEDIkebocoran gas ammonia yang meragut enam nyawa di kilang memproses ikandi Tanjong Karang, Selangor pagi kelmarin mendedahkan betapa pentingnyaaspek penjagaan keselamatan di tempat kerja. Sama ada majikan ataupekerja, kedua-duanya perlu mengambil berat perkara itu demi manfaatbersama. Dalam isu membabitkan keselamatan, tiada pihak bolehdikecualikan.

Cakap-cakap
KETIKApolis memulakan siasatan terhadap kenyataan berbaur hasutan danmenghina Islam disebarkan menerusi laman blog, ada pemimpin sebuahparti mengatakan bahawa beliau tidak perlu membantah tindakansegelintir orang menghina Islam seperti itu.

Penduduk kena bijak hadapi krisis air, bencana
CUACApanas dan kemarau yang melanda sejak tiga minggu lalu, ditambah jerebuakibat kebakaran hutan yang sudah merebak di kawasan seluas lebih 400hektar terutama di Bahagian Sibu dan Miri, menyebabkan krisis bekalanair di Sarawak semakin meruncing.
Tiang seri negara diancam

Oleh ZULKIFLEE BAKAR
zulkifli.bakar@utusan.com.my

"Ibarat cacing naik ke mata, sudah ada pihak yang begitu angkuh mencabar dan memperolokkan keluhuran Perlembagaan dan kedaulatan undang-undang negara. Malah mereka begitu biadab menghina institusi Raja-raja Melayu sehingga ke peringkat berani mencabar status agama Islam.

"Tanpa mengira tempat, tanpa menghiraukan akibat, mereka menabur fitnah, melempar tuduhan tidak berasas dan menghina sesiapa sahaja yang tidak sehaluan dengan mereka."

Mungkin ramai antara kita sudah lupa kepada kata-kata di atas, tetapi itulah petikan ucapan yang disampaikan oleh Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada perhimpunan agung parti itu Mac lalu.

Ketika itu Hishammuddin yang bercakap atas kapasiti sebagai Ketua Pemuda UMNO mengingatkan bukan sahaja ahli-ahli parti tetapi juga orang Melayu dan umat Islam mengenai ancaman sedang menanti kita.

Malah dalam ucapan itu beliau juga menegaskan: "Negara kini mula dilanda dengan politik jalanan tanpa tamadun. Parlimen sebagai dewan yang mulia juga telah dicemarkan.

"Akhir-akhir ini kita menyaksikan usaha-usaha terancang dan berterusan oleh pembangkang untuk meruntuhkan tiang-tiang seri negara yang berperanan sebagai pendukung utama kedaulatan sebuah negara bangsa yang merdeka lagi berdaulat."

Persoalannya selepas lima bulan peringatan itu diberikan, apakah suasana sudah berubah? Jawapannya tidak, malah hari demi hari, kedudukan orang Melayu terus terancam, institusi Raja-raja Melayu semakin dikecam di blog-blog manakala agama Islam dihina dengan sewenang-wenangnya.

Mereka yang cuba mempertahankan orang Melayu dan Islam dengan menyerang kembali 'petualang-petualang' tersebut dikecam habis-habisan, malah dihina dengan pelbagai panggilan.

Dalam masa yang sama, puak-puak yang kononnya memperjuangkan Islam lebih dilihat mementingkan kedudukan politik mereka daripada menegur keceluparan rakan dalam pakatan mereka.

Bagi kelompok ini, mereka sentiasa beranggapan bahawa isu penghinaan ke atas agama Islam dan mempertikaikan kedudukan orang Melayu hanyalah permainan politik UMNO.

Lihat sahaja kepada tindak-tanduk mereka apabila di Pulau Pinang, Perak dan Selangor ada wakil rakyat DAP yang lebih berkuasa daripada pemimpin-pemimpin Melayu di dalam pentadbiran kerajaan campuran pimpinan Pas mahupun Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Demi kepentingan politik, tiada kenyataan tegas dikeluarkan oleh pemimpin Pas berikutan kebiadapan rakan-rakan politik mereka. Menjaga kuasa dan kedudukan politik seolah-olah lebih penting dan menjadi pertimbangan parti yang memperjuangkan Islam itu.

Mereka sengaja melupakan peringatan Hishammuddin dan pemimpin-pemimpin UMNO lain bahawa ada agenda tersembunyi bagi merosakkan tiang seri atau asas negara.

Mereka tidak mahu menerima hakikat bahawa persoalan yang diperjuangkan dan sedang dipertahankan oleh UMNO sekarang bukan soal politik kepartian, bukan soal mempertahankan kekuasaan tetapi soal masa depan orang Melayu dan umat Islam.

Agenda besar ini sudah digariskan oleh Hishammuddin, lima bulan lalu di Perhimpunan Agung UMNO. Kata beliau, "Ingatlah saudara, Si Petualang ini, oleh kerana gilakan kuasa, sanggup berbuat apa sahaja. Si Petualang sanggup menyemai benih kebencian; sanggup bersekongkol dengan musuh, tergamak menidakkan hak bangsa sendiri, menghina tanah airnya sendiri di pelbagai forum di serata dunia, bersedia mempersenda institusi raja dan sesiapa sahaja untuk memuaskan nafsu rakusnya."

Oleh itu, orang Melayu perlu segera bangun daripada mimpi indah mereka atau terus dibuai dengan ketaksuban melihat apa sahaja yang dilakukan oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) bermotif politik. Mereka harus sedar bahawa ancaman kepada kedudukan orang Melayu dan umat Islam kini semakin ketara.

Kemaraan dan keghairahan puak-puak tertentu yang begitu ghairah mencaci dan menghina orang Melayu dan Islam tidak boleh dibiarkan. Tidak apa untuk berbeza fahaman politik tetapi perbezaan ini jangan sampai kita dilihat bersekongkol dan hanya menjadi pak turut kepada pihak lain demi menjaga secebis kuasa.

Mereka harus ingat, jika sekarang ketika hanya ada sedikit kuasa pun mereka sudah bagaikan 'cacing naik ke mata', bagaimana jika mereka mempunyai kuasa sepenuhnya?

Percayalah, apa yang diperjuangkan dan diperkatakan oleh UMNO bukanlah satu rekaan, konspirasi atau parti itu berada dalam keadaan terdesak.

Tiada pemimpin UMNO atau BN yang tertekan sebalik ada di kalangan pemimpin pembangkang yang semakin kalut dengan pelbagai kes dan kecelaruan yang mereka hadapi. Pakatan yang dizahirkan atas dasar kepentingan untuk berkuasa semata-mata semakin menjurus ke arah retak menanti belah.

Tetapi bukan itu yang hendak kita lihat, apa yang lebih mustahak ialah sejauh manakah orang Melayu dan umat Islam tanpa mengira fahaman politik bersedia berdiri bersama dalam satu saf mewujudkan benteng dan kubu bagi mempertahankan tiang-tiang seri negara yang semakin diganggu-gugat oleh mereka yang rakus untuk berkuasa.

Ketika ini keceluparan dan kebiadapan terhadap orang Melayu dan Islam berlaku kerana mereka tahu bahawa orang Melayu berpecah-belah, mereka faham bahawa ada pemimpin Melayu akan sentiasa menyokong apa juga yang mereka lakukan.

Ada pemimpin Melayu yang lebih rela menjadi bacul dan hanya menjadi pak turut, enggan menegur perkara yang mungkar dan tidak mempedulikan apa yang akan berlaku kepada orang Melayu.

Jangan sampai telatah mereka akan disamakan dengan apa yang Hishammuddin tegaskan dalam ucapannya iaitu: "Biar apa pun yang hendak beliau lakukan, setiap kata dan setiap perbuatan beliau akan terpahat dalam sejarah bangsa - sejarah negara, sebagai manusia berbagai topeng yang mengamalkan budaya hipokrasi, penuh kepura-puraan, melakukan pembohongan - melakukan manipulasi; lain di depan, lain di belakang. Wahai Petualang bangsa, pelanduk mungkin lupakan jerat, tetapi jerat janganlah sama sekali melupakan pelanduk."

Kini terserahlah kepada pemimpin-pemimpin yang terlibat bagaimana hendak mengatur langkah politik seterusnya, tetapi apa yang pasti jangan sampai mereka menyesal di belakang hari.

Ingatlah titah Raja Nazrin Shah semasa Majlis Penyampaian Hadiah di Maktab Melayu Kuala Kangsar pada 21 Jun 2008, baginda bertitah: "Bisikkan kepada mereka akan petua orang tua-tua, bahawa kiambang adalah kiambang, biduk berlalu bertautlah ia.

Pesankan kepada mereka jangan terlalu cepat bermusuh dengan kawan dan jangan terlalu ghairah bersahabat dengan musuh kerana sejak zaman dulu lagi terlalu banyak musang yang berbulu ayam, terlalu banyak sokong yang membawa rebah. Ingatkan mereka akan sejarah bangsanya bernegara, berlandaskan adat rakyat bersultan, negeri beraja."
1Malaysia perspektif generasi merdeka


JALUR GEMILANG... kakitangan kerajaan mengibarkan bendera pada majlis pelancaran kempen kibar Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan ke-52 di Kompleks Sukan Air, Putrajaya, semalam.


Sesebuah negara yang majmuk seperti Malaysia amat memerlukan pelbagai konsep dan formula penyatuan rakyat jelatanya ke arah pembinaan satu negara bangsa yang kukuh, muafakat, progresif dan makmur.

Konsep seperti ini juga diperlukan supaya generasi merdeka Malaysia mempunyai aspirasi yang serupa, melangkah ke destini yang sehala, dan sentiasa megah untuk mengibarkan panji-panji perjuangan negara pada setiap masa.

Pengaplikasian konsep ini memerlukan komitmen, kebijaksanaan dan ketegasan di kalangan pemimpin. Ia menuntut kematangan minda, toleransi dan pengorbanan di kalangan warga.

Ia juga mengharapkan sumbangan ikhlas daripada seluruh organisasi masyarakat sivil dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk sama-sama mendukung serta menjayakannya.

Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan konsep 1Malaysia sebaik-baik sahaja beliau mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri Malaysia yang keenam pada April 2009 yang lalu.

Ia adalah konsep pembangunan negara bangsa Malaysia yang mencerminkan kesungguhan Perdana Menteri yang sentiasa berusaha untuk menyatupadukan warganegara majmuk.

Ia bermatlamat supaya kepelbagaian sosio-budaya dan ekonomi rakyat dapat dicanai dan digemblengkan menjadi ciri-ciri kekuatan nasional yang kemudiannya dapat diterjemahkan menjadi strategi pembinaan negara bangsa.

Ciri-ciri kekuatan nasional ini juga boleh digunakan untuk mencorak dan melaksanakan program pembangunan insan, pembangunan negara dan pembangunan ekonomi, di samping memperkasakan keupayaan Malaysia menembusi aneka peluang serta aktiviti ekonomi dan perdagangan antarabangsa.

Ini membuktikan bahawa konsep 1Malaysia sekali-kali tidak serupa dengan Malaysian Malaysia ciptaan Lee Kuan Yew pada awal tahun 1960-an yang kini dijadikan asas perjuangan sesetengah parti politik tertentu di negara ini.

Sebaliknya, konsep 1Malaysia membuktikan kebijaksanaan serta keprihatinan Perdana Menteri untuk memberikan erti yang seluas-luasnya kepada doktrin Rukun Negara yang diilhamkan oleh ayahanda beliau, iaitu Allahyarham Tun Razak Hussein, pada tahun 1970.

Konsep 1Malaysia juga mencerminkan usaha Perdana Menteri untuk memberikan roh dan jiwa kepada Gagasan Wawasan 2020 hasil daripada pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia yang keempat.

Konsep 1Malaysia juga bermatlamat mengukuhkan seluruh peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang membabitkan keunggulan masyarakat pribumi dan kewujudan lain-lain warganegara Malaysia yang diiktiraf secara Perlembagaan atas prinsip muafakat, musyawarah dan penghormatan kepada kepelbagaian rupa bangsa di tanah air ini dalam negara yang merdeka dan berdaulat ini.

Lantaran itu, seluruh warga Malaysia perlu mendukung dan menyokong konsep 1Malaysia dengan sepenuh hati dan dengan keikhlasan yang total.

Sebagai generasi merdeka, saya sendiri amat yakin bahawa konsep ini akan berjaya mencapai matlamatnya jika ia diterima oleh seluruh warganegara, termasuk generasi merdeka seperti saya.

Ini kerana teras kepada konsep 1Malaysia adalah pemupukan perpaduan rakyat supaya mereka sentiasa mentaati, berpegang teguh dan menjunjung tinggi seluruh prinsip asas pembinaan negara bangsa seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara.

Oleh sebab itu, seluruh generasi merdeka di Malaysia perlu diberikan penjelasan terperinci mengenai prinsip-prinsip pembinaan negara bangsa yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan yang diperkukuhkan lagi oleh doktrin Rukun Negara.

Dengan itu saya cadangkan agar kerajaan mengambil usaha ke arah memasyarakatkan konsep 1Malaysia ini menerusi pendekatan serta program seperti berikut:

Satu: Kurikulum pendidikan rendah, menengah serta di peringkat Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di Malaysia mestilah memperkenalkan pengajian konsep 1Malaysia, Perlembagaan Malaysia dan Rukun Negara sebagai mata pelajaran wajib mengikut peringkat-peringkat sewajarnya, dengan secara serius, konsisten dan berterusan.

Dua: Kurikulum yang serupa mesti juga diperkenalkan sebagai mata pelajaran wajib di seluruh organisasi pembinaan generasi seperti pusat-pusat latihan belia dan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Tiga: Organisasi masyarakat sivil dan NGO juga perlu digalakkan untuk menganjurkan siri penerangan mengenai prinsip-prinsip pembinaan negara bangsa seperti yang terkandung dalam konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara.

Empat: Seluruh rangkaian radio dan televisyen di Malaysia juga mesti mewujudkan program-program penerangan serta penghayatan konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.

Sektor swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mesti digalakkan untuk menaja program-program ini. Mereka boleh diberikan insentif pelepasan cukai bagi menaja program-program ini.

Lima: Golongan akademik dan penulis-penulis terkenal mestilah diberikan insentif untuk menulis buku-buku yang mengupas konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara.

Hasil karya mereka mestilah dilambakkan ke dalam pasaran secara meluas dan segera supaya boleh dijadikan buku rujukan pengajaran di sekolah-sekolah, IPTA, IPTS, Pusat Latihan Belia dan PLKN.

Buku-buku ini juga perlu dijadikan rujukan kepada organisasi masyarakat sivil dan NGO dalam kegiatan mereka memasyarakatkan konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara. Buku-buku ini juga boleh dijadikan bacaan umum kepada seluruh warganegara.

Enam: Pelbagai program dan peraduan membabitkan usaha memasyarakatkan konsep 1Malaysia dan penghayatan kepada Perlembagaan Persekutuan serta Doktrin Rukun Negara mestilah diadakan, sama ada oleh pelbagai agensi kerajaan, GLC atau organisasi masyarakat sivil dan NGO.

Tujuh: Parti-parti politik komponen Barisan Nasional mestilah diberikan arahan supaya turut memasyarakatkan konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan Doktrin Rukun Negara kepada ahli masing-masing, terutamanya ahli-ahli mudanya.

Saya yakin seluruh cadangan di atas akan membantu kerajaan mengembangkan fahaman dan penghayatan warganegara Malaysia kepada konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara.

Pembelajaran murid sekolah, para pelajar IPTA dan IPTS, serta para pelatih di Pusat Latihan Belia dan PLKN mengenai konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara juga pastinya akan menjadikan generasi merdeka yang masih muda sebagai warganegara yang lebih bersatu padu dan sentiasa rela untuk mempertahankan tanah air ini menerusi pelbagai tindakan dan aktiviti, baik di bidang informal, mahupun di sektor formal pada hari-hari mendatang.

Kejayaan konsep 1Malaysia memerlukan komitmen, dukungan serta sokongan semua pihak. Mulai sekarang, hentikanlah polemik dan tidak perlu lagi kita layani apa jua kritikan dangkal pihak-pihak tertentu yang negatif terhadap konsep ini.

Sebaliknya, kerajaan perlulah mewujudkan satu Sekretariat 1Malaysia di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memastikan proses memasyarakatkan konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara, termasuk menerusi cadangan yang saya kemukakan ini, dapat dilaksanakan, dipantau dan diperkasakan pada setiap masa.

Seluruh sekolah, IPTA, IPTS, organisasi pendidikan informal kerajaan, termasuk pusat-pusat latihan belia dan PLKN, juga perlu mewujudkan sekretariat yang serupa supaya dapat menyelaras, melaksana, memantau serta menjayakan proses pemasyarakatan konsep 1Malaysia ini berjalan lancar dan berkesan.

Seluruh komponen BN, terutamanya sayap Puteri, Pemuda dan Wanitanya, hendaklah juga mempunyai sekretariat yang serupa semoga mereka turut menyokong, mendukung serta memasyarakatkan konsep 1Malaysia di peringkat warga siasah masing-masing secara komited, konsisten dan berterusan.

Ini semua pastinya akan menjadikan konsep 1Malaysia yang bersendikan Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara menjadi satu konsep ke arah pembinaan negara bangsa Malaysia yang kukuh dan bersatu padu di hari muka.

Di samping itu, seluruh cadangan yang saya kemukakan ini pastinya akan melahirkan dinamika warganegara Malaysia yang sihat ke arah masa depan yang dapat dibanggakan oleh seluruh rakyat, terutamanya generasi muda yang akan memberikan kesinambungan kepada kesejahteraan negara di masa depan.

Sebagai kesimpulan, saya selaku Ahli Parlimen dan Presiden Perkasa, berikrar untuk sama-sama menyumbang peranan bagi menjayakan usaha memasyarakatkan konsep 1Malaysia, Perlembagaan Persekutuan dan doktrin Rukun Negara di kawasan Parlimen saya sendiri, dan juga di peringkat Perkasa kebangsaan dan Perkasa negeri mulai waktu terdekat ini.

Datuk Ibrahim Ali ialah Ahli Parlimen Pasir Mas, Kelantan, merangkap Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa). Artikel ini dipadankan daripada kertas kerja yang belia bentangkan di Seminar Kebangsaan 1Malaysia, anjuran Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia di Putrajaya pada11 Ogos 2009.

Ambil segala langkah perangi puak hina Islam

TIBA masanya bertindak. Malah perang perlu diisytihar untuk memerangi pihak-pihak yang kini semakin berani dan secara terbuka mencemuh, memperli dan menghina Islam.

Berbekalkan senjata undang-undang, apa jua perbuatan berbau hasutan apatah lagi menghina Islam harus dikenakan tindakan tegas. Janganlah berlengah-lengah lagi.

Jangan biarkan kumpulan pelampau seperti itu terus tumbuh besar. Tunjukkan kepada mereka bahawa kenyataan mencemuh, memperli mahupun menghina Islam adalah sangat berbahaya kerana akibatnya akan menjadi terlalu buruk.

Alasan sukar mengesan jejak mereka dan memberikan amaran keras nampaknya tidak lagi menjadi senjata berkesan. Amaran seperti ini sudah banyak kali dipertegaskan.

Keadaan kini sudah semakin mengancam. Dengan 'bersembunyi' di sebalik keterbukaan alam siber, para pengacau keharmonian negara seperti tidak peduli lagi soal sensitiviti agama atau kaum.

Kumpulan pelampau ini seperti tidak peduli akan undang-undang yang boleh membawa mereka ke muka pengadilan dan berhadapan dengan hukuman berat.

Pengacau ini seperti tidak lagi sayangkan negara yang selama ini harmoni dan makmur kerana ada komitmen untuk saling menjaga sensitiviti antara kaum dan agama.

Kita ada Akta Hasutan. Negara juga mempunyai undang-undang di bawah Kanun Keseksaan. Malah ada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang sedia diguna pakai untuk memerangi pengacau ketenteraman negara ini.

Tentu sekali, dalam suasana sekarang ini peranan Kementerian Dalam Negeri sangat ditagih. Sudah banyak keluhan dan desakan dibuat. Kalaupun mungkin akan ada ahli politik yang bakal disiasat mahupun ditangkap, biarkanlah undang-undang yang menentukannya.

Menghina Islam juga menghina orang Melayu, menghina institusi raja dan Perlembagaan. Ini satu kesalahan serius. Ambillah segala langkah termasuk melalui Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk menangkap mereka yang bertanggungjawab.

Jangan sekali-kali terlihat penguat kuasa seperti tidak berdaya menghadapi mereka. Ia boleh menjadi pendorong kepada kumpulan pelampau ini untuk semakin biadab dan terus bermain dengan api.

Dalam menghadapi situasi seperti ini, tentu sekali majoriti rakyat akan memberi sokongan penuh. Tidak mungkin mereka yang rasional dan berfikiran terbuka tergamak untuk mengeluarkan kata-kata yang boleh membawa negara kepada huru-hara.

Jumlah kumpulan pelampau ini tidaklah ramai. Jadi, tidaklah terlalu sukar untuk mengesan dan menahan serta melumpuhkan mereka. Kalau perlu perangkap mereka, perangkaplah.

Sebenarnya, ketangkasan pihak berkuasa mendakwa mereka yang mengedar komen lucah membabitkan Sultan Perak melalui sebuah laman web, Februari lalu telah terbukti.

Tetapi nampaknya gerakan pihak berkuasa menahan komen-komen keterlaluan dalam laman web belum cukup untuk menjadi pengajaran kepada kumpulan pelampau ini.

Jadi, tiba masanya untuk pihak berkuasa meningkatkan lagi pengawasan dan kemampuan bagi memastikan gerakan kumpulan pengacau keharmonian negara ini dapat disekat.

Mungkin dahulu kumpulan seumpama itu berlindung di hutan-hutan sebelum berbaur dengan kelompok masyarakat tetapi kini 'tempat perlindungan' mereka nampaknya lebih kebal.

Tetapi, ia bukan alasan untuk mereka terlepas daripada penguatkuasaan undang-undang. Kalau mereka sentiasa ada cara, pihak penguat kuasa pula perlu terus mencari cara baru.
BISIK-BISIK

AWANG geleng kepala apabila membaca reaksi Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai isu berkaitan penghinaan terhadap Islam oleh wakil rakyat DAP, sekutu Pas dalam pakatan pembangkang.

Nik Aziz tidak membantah kerana bagi beliau parti itu bukan parti Islam. Namun selaku pemimpin Melayu Islam, Awang tertanya-tanya dengan kenyataan Tok Guru itu kerana ia sama sekali berbeza dengan reaksi pihak-pihak lain dalam masyarakat Islam yang berkepentingan dalam isu terbabit.

Awang cuba menerima komen Nik Abdul Aziz tersebut sebagai haknya untuk bersuara tetapi pada masa yang sama pemikiran Awang tidak dapat lari daripada mengaitkan ulasan itu dengan kepentingan politiknya.

Apakah Nik Abdul Aziz, selaku penganut Islam, boleh menerima penghinaan terhadap agama Islam daripada seorang bukan Islam yang bukan mewakili mana-mana parti politik?

Hebat sungguh keterbukaan beliau jika dalam apa keadaan pun, beliau boleh menerima penghinaan sedemikian rupa.

Bagi Awang, dalam kes sekarang Nik Aziz bercakap begitu kerana ia seorang pemimpin politik yang mengulas kenyataan 'rakan politiknya'. Tidak lebih daripada itu.

Awang - Cukup faham.
Tangguh: Mainan Anwar cari 'keadilan'

Oleh NORAINI ABD. RAZAK
noraini.razak@utusan.com.my

KES Datuk Seri Anwar Ibrahim dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan pertama kali disebut di Mahkamah Sesyen pada 10 September tahun lepas.

Bermula dari tarikh itu, proses menuntut keadilan baik di pihak yang didakwa mahupun yang mendakwa bermula. Atas nama keadilan juga, barisan hakim dari satu mahkamah ke satu mahkamah mendengar dengan tekun dan sabar setiap permohonan yang dikemukakan oleh kedua-dua pihak.

Juga atas nama keadilan, mahkamah memperkenankan satu demi satu penangguhan yang dipohon oleh bekas timbalan perdana menteri itu sehinggakan diam tak diam kes tersebut menjangkau usia setahun pada bulan depan.

Sedangkan atas nama keadilan, penangguhan untuk tempoh sedemikian rupa sama sekali tidak patut berlaku. Ia bertentangan dengan prinsip justice delayed justice denied.

Bukankah satu bentuk penangguhan keadilan untuk Anwar jika niatnya benar-benar untuk membuktikan kepada dunia bahawa tuduhan yang dikenakan ke atasnya adalah palsu belaka jika kes tersebut asyik ditangguhkan.

Maka jika keadilan tertangguh, bukankah bermakna hak seseorang untuk mendapatkan keadilan dinafikan.

Jika diikut logik akal, manusia tidak akan bertangguh untuk mencari kebenaran jauh sekali mahu mencipta sejuta alasan untuk membersihkan nama daripada dikaitkan dengan tuduhan jenayah dan salah laku moral yang dipandang jijik oleh masyarakat.

Tentunya bagi si pengadu yang pernah berkhidmat dengan tertuduh - dia tidak mahu kes tersebut ditangguhkan. Namanya sudah cukup buruk, imejnya juga sudah teruk terpalit dengan pelbagai tuduhan termasuk kononnya sedang menderita penyakit kelamin.

Mohd. Saiful mahu perbicaraan kes tersebut disegerakan. Tempoh hampir setahun baginya terlalu lama dan memberi kesan jangka panjang jika diukur dari pelbagai sudut.

Selagi kesnya tidak selesai, anak muda berusia 23 tahun itu tidak bebas menjalani kehidupan seperti biasa. Sebagai pengadu yang mendakwa telah diliwat oleh penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 26 Jun tahun lalu, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Kondominium, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Saiful tidak boleh menjelajah ceruk rantau seperti mana yang dilakukan Anwar.

Banyak perkara, pengakuan dan sumpah yang perlu dijaga oleh si pengadu.

Kesemuanya itu hanya boleh dibentangkan menerusi proses undang-undang di mahkamah yang dimulakan dengan sumpah "tiada yang benar melainkan benar belaka."

Sebab itu apabila pasukan peguam Anwar mengemukakan satu demi satu bantahan, bermula dengan pembentangan hujah di mahkamah mana kes itu sepatutnya didengar sehinggalah yang terbaru iaitu kelmarin - mahu barisan pendakwa sedia ada digugurkan - ternampak seolah-olah proses untuk mendedahkan segala bukti dan keterangan di pihak pengadu cuba disekat dan dilewat-lewatkan.

Penangguhan kes tersebut yang masuk kali kelima jika diteliti ada matlamat tersendiri sesuai dengan taktik serta gerakan perang saraf yang menjadi senjata utama Anwar.

Beliau menggunakan istilah demi keadilan dengan memporak-perandakan proses menuntut keadilan itu sendiri sehingga ke satu peringkat orang ramai tidak lagi percaya kepada pengadu, saksi pendakwa waima hakim yang mengadili kes itu.

Sebab itu, siri bantahan pasukan peguam Anwar dilihat berkisar kepada soal mahkamah yang layak mendengar kesnya, barisan pendakwa yang kononnya mempunyai kepentingan bercanggah lantaran pernah menganggotai kes mata lebamnya. Begitu juga dengan dokumen dan barangan kes yang diminta dibekalkan kepadanya menggunakan proses undang-undang.

Bantahan tersebut diulang-ulang supaya boleh meresap ke fikiran orang ramai dan apabila tiba masanya kelak (tidak mustahil ketika Pilihan Raya Umum ke-13 semakin hampir) barulah kes tersebut dapat dibicarakan.

Anwar mahu mahkamah, hakim, pendakwa, saksi dan audien yang mendengar kes tersebut bersetuju dengan hujah-hujahnya kelak - itu baru keadilan namanya, itu juga ketelusan, itu juga kedaulatan undang-undang.

Manakala jika ada satu pihak dilihat condong kepada pengadu biar pun kecenderungan itu berasaskan kepada fakta dan undang-undang, akan bergemalah kata-kata mahkamah berat sebelah, hakim dibeli, pendakwa ada teori konspirasi dan saksi-saksi dirasuah.

Itulah corak keadilan yang diperjuangkan oleh ketua pembangkang. Sedangkan satu pihak lagi terikat. Lantaran apa sahaja kenyataan, pengakuan atau berita yang datang daripada mulutnya di luar mahkamah akan dibalas dengan tohmahan dan fitnah di pihak penyokong Anwar dalam siri jelajah negara.

Tetapi di manakah keadilan jika satu pihak beria-ia menangguhkan keadilan dengan alasan 'demi keadilan' dan satu pihak lagi mahu proses mencari keadilan disegerakan.

Ini kerana lantaran penangguhan demi penangguhan amat jelas boleh saja menjejaskan kes liwat yang mengaibkan itu.

Bilakah kedua-dua pihak akan bertemu pada satu noktah supaya segala-galanya dapat dirungkai dan diselesaikan.

Juga supaya teka-teki sama ada benar Anwar meliwat atau Mohd. Saiful mengada-adakan cerita dia diliwat dapat dijawab.

Persoalan bila, itu yang menarik perhatian. Jika trend memohon dan membenarkan penangguhan dibenarkan dari semasa ke semasa, menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 pada 2011 mungkin jawapannya.

Ketika itu proses perbicaraan baru hendak bermula. Akan ada tuntutan penangguhan lagi. Akan ada pelbagai gangguan di peringkat ini pun telah boleh dijangka.

Jika peringkat sebutan sehingga kini masih gagal diselesaikan dan tidak diketahui bila akan disempurnakan, tentunya cabaran untuk proses perbicaraan adalah lebih panjang.

Sepanjang tempoh itu, Anwar boleh menjelajah di dalam dan luar negara. Pelbagai cerita boleh disebarkan bagi meyakinkan rakyat bahawa kes tersebut tidak memihak kepada beliau.

Senarai alasan telah direka sejak awal lagi - pendakwa ada kepentingan, saksi disogok, hakim berat sebelah dan tertuduh mereka-reka cerita.

Manakala Mohd. Saiful yang sehingga kini menuntut hak supaya kesnya didengar secepat mungkin terus dibelenggu persepsi buruk terutama di mata penyokong Anwar.

Justeru apa pun keputusan mahkamah kelak, reaksi biasa - Anwar mangsa konspirasi, Mohd. Saiful diperalatkan kerajaan.

Jangan nanti akibat melayan permohonan penangguhan yang keterlaluan, mahkamah yang sepatutnya menjadi tempat untuk mencari keadilan, tidak dapat berfungsi sedemikian.

Mahkamah akan menjadi bahan mainan Anwar untuk mencari 'keadilan' yang bersesuaian dengan kehendak serta fahamannya.

Lebih daripada itu, jika benar semua pihak inginkan keadilan, maka setiap proses tidak boleh dilengah-lengahkan - bertindak dengan bijaksana dan berkesan lantaran penangguhan keterlaluan akan menafikan keadilan.
Kawal ketagihan fantasi siber

BEBERAPA ibu bapa telah menulis kepada saya baru-baru ini menyatakan kebimbangan mereka mengenai ketagihan remaja sekolah kepada fantasi siber melalui permainan komputer atau computer games yang terdapat di kafe siber yang mereka kunjungi.

Semakin ramai remaja mengunjungi kafe siber dengan alasan ingin mendapat ketenangan atau merehatkan minda daripada tekanan alam persekolahan.

Tidak lama dulu terdapat laporan meluas di dalam media mengenai pelajar sekolah rendah dan menengah yang berpakaian seragam sekolah didapati berada di dalam kafe siber tertentu di sekitar Kuala Lumpur dan Ipoh ketika dilakukan pemeriksaan oleh Jabatan Pelajaran.

Hakikatnya pada hari ini, semakin ramai anak muda menjadi penagih kepada fantasi siber. Dan ini adalah masalah yang perlu ditangani oleh sekolah, ibu bapa dan pihak-pihak yang berkenaan.

Tidak ada salahnya permainan komputer digunakan untuk merehatkan minda tetapi ia hendaklah dilakukan dengan kadar yang sederhana. Sebarang bentuk penagihan adalah tidak baik terutamanya kepada pelajar yang perlu belajar dan menduduki peperiksaan.

Apa yang lebih buruk lagi ialah apabila ketagihan terhadap permainan komputer ini membawa kepada perjudian yang menjadi punca utama banyak keburukan. Perjudian siber tidak boleh dibenarkan dan anak-anak muda kita tidak boleh terbabit dengannya.

Saya tidak memusuhi kafe siber tetapi peraturan bersangkutan dengan tempat ia beroperasi dan penguatkuasaan terhadapnya hendaklah diperketatkan untuk mengelak ia menjadi punca kepada penyakit sosial.

Bagaimanakah pengusaha kafe siber boleh membenarkan pelajar sekolah memasuki premis mereka sedangkan notis di depan pintu dengan jelas menyatakan pelajar yang memakai seragam sekolah tidak dibenarkan masuk.

Kafe siber telah tumbuh bagaikan cendawan di serata pelosok negara dan penguat kuasa tempatan yang mengeluarkan lesen tidak mampu untuk memantau kesan buruk kepada masyarakat yang diwujudkan oleh operasi kafe siber ini.

Untuk mengharapkan pengusaha kafe siber beretika dan melakukan pengawalan kendiri untuk menyekat mereka yang di bawah umur 18 tahun daripada memasuki kafe siber adalah mustahil kerana mereka mempunyai kepentingan kewangan terhadap perkara tersebut.

Semua penguat kuasa tempatan perlu memastikan pengusaha kafe siber mematuhi syarat-syarat yang dikenakan terhadap permit lesen seperti mengehadkan operasi kepada waktu yang tertentu dan tidak membenarkan kanak-kanak di bawah umur memasuki premis mereka.

Walaupun kita mengalu-alukan zaman teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), kita juga perlu melindungi generasi muda daripada pengaruh negatif yang dibawa oleh kemajuan ICT ini.

Walaupun kita perlu menghasilkan pekerja yang mempunyai kepakaran komputer dalam zaman ICT ini, ia perlu dilakukan tanpa mengorbankan atau mengabaikan keperluan penerapan nilai-nilai moral yang baik.

Dengan kemajuan maklumat tanpa sempadan, penekanan lebih hendaklah diberikan terhadap penerapan nilai-nilai moral dalam pendidikan untuk mengelakkan munculnya lebih banyak jenayah siber.

TAN SRI LEE LAM THYE ialah Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia.
Gembleng tenaga pertahan kuasa pribumi

Oleh NOOR AZAM

(Bahagian Dua)

KEMELUT politik Melayu tidak boleh dihadapi dengan kenyataan marah-marah dalam media dan laporan polis. Yang diperlukan ialah tindakan politik yang konkrit, terancang, bersepadu dan berterusan. Tidak boleh putus asa dan patah di tengah jalan.

Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi amaran: "Dominasi politik Melayu menerusi UMNO sudah menjadi mitos". Maknanya sudah jadi kisah keagungan zaman purba sahaja. Jika pemimpin dan ahli UMNO tidak insaf juga, UMNO akan dikuburkan oleh pembangkang dan orang Melayu yang lupa diri! Kalau sudah jadi begitu, bolehkah Pas yang bersekongkol dengan DAP dan tokoh-tokoh politik baru bukan Melayu dalam Parti Keadilan Rakyat, menggantikan tempat UMNO mempertahankan kuasa politik pribumi?

UMNO kini katanya sedang memperkukuhkan parti dan mengembalikan sokongan rakyat. Tetapi rakyat tidak nampak dan tidak merasa ada perubahan.

Masih terlalu banyak upacara dan sambutan yang memperagakan pembaziran. Siap dengan baju batik aneka warna dan kemeja seragam baru - sama dengan baju untuk menteri.

Kesedaran dan keinsafan belum meresap ke dalam tubuh UMNO. Penyakit lama - terutama bermacam-macam jenis rasuah - masih tidak terubat.

Ramai pemimpin UMNO, terutama generasi baru, masih megah berlagak macam tokoh korporat. Pemimpin masih 'mengajar' pengikutnya di peringkat bahagian dan cawangan makan rasuah. Masih ketara parti dijadikan alat mencari makan dan kemewahan.

Titah Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah: "Ramai yang bercakap tentang rasuah, malah seruan untuk memerangi rasuah ada kalanya digemakan lebih nyaring daripada kalangan orang yang tidak bebas daripada melakukannya, lalu tenggelamlah kesungguhan usaha untuk memerangi rasuah dalam retorik kepura-puraan.

"Ia berlaku di dalam istana, sektor awam, swasta, organisasi politik, organisasi beruniform malah tidak terkecuali, badan-badan agama."

Maka dalam usaha mengembalikan sokongan rakyat kepada UMNO, rasuah para pemimpin dan ahli UMNO mesti diberhentikan.

Penahanan seorang ADUN Terengganu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini sangat memburukkan imej UMNO. Lebih-lebih lagi beliau baru pertama kali bergelar "Yang Berhormat" dan seorang profesional muda Melayu pula.

Selain itu, isu rumah mewah bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo, menjadi cerita lucu politik dan sindiran di mana-mana ketika ini. Sama ada kes rasuah dan cerita rumah Mohd Khir itu benar atau tidak, kedua-dua isu itu telah mencemarkan UMNO yang sedang bangkit semula. Maka tanggapan orang - UMNO tidak berubah.

Justeru tindakan pertama, perangai buruk pemimpin UMNO, besar dan kecil, mestilah betul-betul berubah. Jika tidak, akan sia-sia belaka.

Menjatuhkan kerajaan menerusi pilihan raya, tidak salah. Tokoh politik - kecuali melakukan jenayah - tidak boleh dihukum sebagai penjenayah. Sebab itu membuat laporan polis - mengenai ucapan dan tindakan politik oleh pemimpin politik - tiada gunanya.

Politik mesti dilawan dengan politik, bukan dengan undang-undang. Orang politik suka mereka ditentang dengan undang-undang, agar boleh dijadikan isu, kononnya kerajaan zalim.

Dalam demokrasi, kuasa politik ada di tangan rakyat. Kuasa inilah yang sedang digunakan oleh pembangkang. Kuasa rakyat menjatuhkan ramai pemimpin, contohnya Presiden Ferdinand Marcos di Filipina dan Presiden Suharto di Indonesia.

Selain kuasa rakyat, kuasa penentu pemerintahan sebuah negara, berada di tangan tentera. Sebab itulah dalam Wasiat Raja-Raja Melayu 5 Ogos 1957 - Perkara Ketiga, yang dipetik oleh Tuanku Raja Nazrin Shah (Utusan Malaysia, 7 Ogos 2009) menyatakan dengan tegas:

"Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara."

Peringatan Raja Nazrin ini tepat pada masanya. Terima kasih kerana membongkar fakta sejarah penting yang ramai di antara kita tidak pernah tahu.

Orang Melayu yang prihatin terhadap kelemahan kuasa politik Melayu, perlulah menggembleng kuasa rakyat. Belum masanya kita menggunakan kuasa tentera.

Selepas PRU ke-12 muncul beberapa gerakan spontan. Ada tiga yang nampak aktif iaitu Perkasa pimpinan Datuk Ibrahim Ali, Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM) pimpinan Osman Abu Bakar dan Gagasan Melayu Perak (GMP) pimpinan Datuk Seri Mohd Hilmi Ismail.

BBPM dan GMP lahir di Perak. Saya kira ia gema daripada kejatuhan negeri itu ke tangan DAP. Melayu di Selangor - kecuali UMNO - nampaknya tidak ambil kisah, meskipun Tuanku Sultan Sharafuddin Idris Shah telah beberapa kali membuat kenyataan berupa amaran keras. Benarlah, kemewahan material dan keselesaan hidup boleh melalaikan manusia. Inilah salah satu sebab kejatuhan bangsa Melayu.

Saya cadangkan agar Ibrahim Ali, Osman dan Hilmi menggembleng tenaga menubuhkan pergerakan baru bertaraf nasional. Mereka perlu gembleng kuasa rakyat pribumi untuk mempertahankan kuasa politik pribumi. Organisasi baru ini bukanlah sebuah parti politik. Saya yakin Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak akan menolak jika diajak serta.

Badan baru ini perlu mengkaji dan merumuskan semua kenyataan Dr. Mahathir dan Raja-Raja Melayu, khususnya beberapa titah Sultan Azlan Shah dan Raja Nazrin yang berasaskan fakta sejarah dan analisis yang jejak ke bumi.

Rumusan ini perlu untuk dijadikan asas, matlamat dan program tindakan politik yang terperinci. Yang perlu bukan publisiti, tetapi strategi politik yang betul dan tindakan yang berterusan.

Senjata perjuangan yang utama, kita semua tahu, iaitu "kita mesti bersatu dengan matlamat dan komitmen yang satu". Ada kata hikmat yang mungkin 'sudah basi', tetapi pengajarannya benar sekali: "Bersatu teguh, bercerai roboh".

Sekarang kita sudah mulai runtuh kerana satu sebab sahaja iaitu bermusuhan sesama sendiri. Kalau tidak mahu bersatu juga, anak cucu kita pasti akan menerima bala. Ingatlah doa Sultan Azlan Shah: "Dijauhkan Allah daripada nasib malang, menang sorak kampung tergadai, akhirnya terpaksa mengemis di bumi sendiri".

PENULIS ialah bekas Setiausaha Politik kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika menjadi Perdana Menteri.
Kempen hentam Melayu pendekatan berbahaya

Oleh Abdul Rahman Sulaiman
rahmansulaiman@yahoo.com


PERPADUAN yang menjadi tunjang kepada keharmonian kaum di negara ini cuba diganggu gugat pihak tertentu, manakala konsep 1Malaysia cuba dipesongkan untuk mencetuskan kekacauan dan menghilangkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan.

MINGGU lalu ketika membincangkan latar belakang di sebalik penganjuran tunjuk perasaan jalanan menuntut pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kuala Lumpur baru-baru ini, ruangan ini menyentuh sepintas lalu mengenai kempen terancang menghentam Melayu oleh pihak tertentu. Kaedah yang diguna pakai ialah dengan merendah-rendahkan kemampuan orang Melayu atau sebarang institusi yang dianggap berkaitan dengan Melayu dan Bumiputera supaya akhirnya mereka akan hilang keyakinan diri dan berasa terhina.

Dalam hubungan ini, Islam sebagai satu-satunya agama yang dianuti orang Melayu di negara ini juga tidak dikecualikan daripada sasaran kempen menghentam Melayu itu. Secara menyeluruh, kempen menghentam dan memburuk-burukkan Melayu, sekali gus Bumiputera lain itu juga bertujuan membakar sentimen orang Cina supaya marah kepada orang Melayu dan kerajaan yang cuba digambarkan sebagai kerajaan Melayu.

Matlamat utama kempen itu ialah untuk menimbulkan kemarahan dan kebencian di kalangan orang Melayu dan bukan Melayu terhadap kerajaan. Dengan itu, strategi kempen berkenaan mengharapkan rakyat melepaskan rasa marah mereka yang meluap-luap kepada kerajaan dalam bentuk undi apabila tiba musim pilihan raya. Ini dapat dikesan dalam tulisan pembahas dalam pelbagai blog yang secara terang-terangan memberi amaran berbentuk ugutan.

Ayat yang lazim digunakan ialah: "Tunggulah Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti, kami tahu macam mana nak ajar kerajaan". Mesej yang serupa juga sering dilaungkan dalam ceramah politik pembangkang serta dalam lidah rasmi mereka dan sekali sekala dalam akhbar vernakular. Seperti yang sudah dijelaskan, kegiatan menghentam Melayu ini sudah lama berjalan. Ia menjadi lebih ghairah selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 tahun lalu apabila keputusannya memperlihatkan peluang lebih cerah untuk parti pembangkang menumbangkan kerajaan sedia ada.

Penggunaan istilah yang mengandungi konotasi penghinaan seperti Umnoputra, Umno Elite, anjing Umno dan sebagainya serta kata-kata fitnah tidak berasas terhadap pemimpin kerajaan yang diulang-ulang setiap kali ada kesempatan atau cara mereka memutar belit isu yang berbangkit dari semasa ke semasa mungkin pada asalnya bertujuan merosakkan imej Umno sebagai tulang belakang Barisan Nasional (BN).

Pendekatan sedemikian adalah cukup bahaya kerana ia ibarat membuka 'pintu banjir' yang memungkinkan air bah mengalir mencurah-curah tanpa sekatan sehingga sukar dikawal. Ini jelas terbukti apabila pihak lain yang mungkin tidak mewakili sebarang pertubuhan politik seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak berkepentingan lain turut mengambil kesempatan melepaskan geram.

Akibatnya, kumpulan lain yang mungkin bukan sasaran asal kempen turut dilukai. Sebagai contoh, serangan melampau terhadap Umno secara langsung melukai perasaan orang Melayu termasuk mereka yang bukan ahli Umno. Secara kebetulan pula, Umno adalah parti terbesar milik orang Melayu di negara ini.

Kecenderungan melihat isu biasa yang tiada kena mengena dengan masalah perkauman dari sudut kaum seperti yang berlaku dalam kes ketuk ketampi seorang wanita muda dalam tahanan polis beberapa tahun lalu, peristiwa kematian Teoh Beng Hock yang puncanya kini disiasat sebuah inkues dan isu lain mahu tidak mahu mengundang reaksi yang juga berbentuk perkauman daripada pihak yang tersinggung.

Ketika pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini, ruang yang luas yang diberikan oleh bekas Perdana Menteri itu untuk wacana awam disalahgunakan pihak tertentu semahu-mahunya sehingga perkara yang tidak pernah disentuh sebelum ini dimomokkan dengan kata-kata kesat dan berbaur hasutan. Contoh klasik ialah serangan nekad yang dilancarkan terhadap hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera, kedudukan Raja-Raja Melayu, status Islam sebagai agama rasmi negara serta hak kaum lain yang menjadi warga negara yang dilindungi oleh Perlembagaan diungkit tanpa segan silu.

Perbuatan ini diulangi dari semasa ke semasa tanpa provokasi atau hanya dengan provokasi yang kecil sehingga suatu ketika Majlis Raja-Raja Melayu terpaksa mengeluarkan kenyataan peringatan.

Satu perkara yang sukar diterima oleh majoriti rakyat ialah teguran Raja-Raja ini bukan saja tidak diendahkan, malah baginda pula dijadikan sasaran kritikan dan maki hamun yang terkeluar daripada batasan adab.

Konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menyuburkan lagi hubungan kaum di negara ini, sengaja dipesongkan sebagai Malaysian Malaysia walaupun penjelasan demi penjelasan dibuat mengenainya. Tujuan pemesongan ini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk menimbulkan kemarahan di kalangan orang Melayu terhadap kerajaan yang didakwa mengabaikan kepentingan orang Melayu.

Kegiatan menghentam Melayu ini, kalau tidak dihentikan serta-merta akan hanya mewujudkan ketegangan kaum yang sukar dibendung dan akhirnya mencetuskan pergaduhan kaum.

Jika ini berlaku, percayalah bahawa segala kejayaan yang seluruh rakyat Malaysia bina untuk negara ini sejak merdeka 52 tahun akan hancur lebur menjadi debu yang berterbangan di tepi jalan.

Paling tidak pun, jika kegiatan ini berterusan, ramai rakyat tanpa mengira kaum yang cintakan keamanan akan merasa malu dan terhina menjadi warga negara Malaysia. Seorang rakan karib penulis yang pernah menjadi Ketua Bahagian Umno dan wakil rakyat yang cukup sensitif terhadap perkembangan mutakhir dalam negara, baru-baru mengakui secara serius bahawa beliau malu menjadi seorang Melayu. Mungkin ramai lagi orang Melayu, Cina, India dan lain-lain turut memendam rasa yang sama.

Penulis ialah bekas Ketua Pengarang Bernama

Minda Pengarang: Tragedi gas ammonia bocor beri peringatan usah abai keselamatan

TRAGEDI kebocoran gas ammonia yang meragut enam nyawa di kilang memproses ikan di Tanjong Karang, Selangor pagi kelmarin mendedahkan betapa pentingnya aspek penjagaan keselamatan di tempat kerja. Sama ada majikan atau pekerja, kedua-duanya perlu mengambil berat perkara itu demi manfaat bersama. Dalam isu membabitkan keselamatan, tiada pihak boleh dikecualikan. Tanpa mengira saiz sesebuah organisasi, ia tidak harus menjadi ukuran tahap piawaian keselamatan yang diamalkan. Soal kemampuan kewangan bukan alasan untuk sesetengah majikan mengabaikan garis panduan keselamatan bagi kakitangan masing-masing. Semua pihak perlu mengambil langkah kolektif memastikan insiden kemalangan di tempat kerja dapat dikurangkan ke tahap minimum. Malangnya, walau pun amaran demi amaran dikeluarkan, kejadian berpunca daripada kelalaian manusia, terus berlaku. Jika komitmen dan tanggungjawab dilaksanakan dengan baik, insiden malang seperti yang berlaku di kilang memproses ikan di jeti persendirian di Kampung Bagan Pasir itu, pasti dapat dielakkan. Walaupun siasatan punca kejadian itu masih dijalankan, tidak keterlaluan untuk menyimpulkan wujud banyak kepincangan dalam prosedur keselamatan operasi kilang itu. Bermula dengan penggunaan sistem penyejukan buatan sendiri di tempat simpanan baja kilang itu hingga kepada prosedur operasi standard (SOP) pengendaliannya, jelas bahawa aspek keselamatan diabaikan. Sebab itulah apabila kebocoran gas berbahaya seperti ammonia itu berlaku, ia memberi kesan besar sedangkan kilang seperti itu sepatutnya mempunyai sistem amaran yang baik dan kakitangan yang bekerja dalam persekitaran berisiko seperti kolah penyejukan baja, dibekalkan peralatan pernafasan lengkap.

Kerajaan sudah mengambil banyak langkah meningkatkan tahap keselamatan di tempat kerja termasuk dengan menubuhkan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (DOSH) dan Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan (Niosh). Untuk memastikan matlamat sebenarnya dicapai, semua pihak harus sanggup menggembleng tenaga dan sumber. Pelbagai syarat dan garis panduan untuk membantu organisasi menjaga keselamatan persekitaran tempat kerja dirumus. Bagaimanapun, ia tidak akan membawa sebarang makna jika hanya dipandang sepi. Ketika semakin banyak organisasi menyambut baik usaha itu, masih ada yang culas dan memberi pelbagai alasan untuk tidak mematuhi garis panduan ditetapkan. Kelompok ini, biasanya pengusaha kecil berpendapat, langkah mematuhi piawaian keselamatan hanya membazirkan wang dan mengurangkan keuntungan. Mereka seolah-olah menafikan hakikat bahawa aset terbesar sesebuah organisasi ialah sumber manusia, justeru ia harus dijaga sebaiknya. Memang objektif utama perniagaan adalah keuntungan, tetapi ia harus diraih secara bertanggungjawab dan beretika. Mengetepikan nasib pekerja bukan caranya apatah lagi dalam kes seperti di Tanjong Karang yang turut memberi risiko kepada persekitaran kerana kebocoran ammonia memaksa penduduk berdekatan mengosongkan kediaman mereka sebagai langkah berjaga-jaga. Dalam usaha mengejar kemajuan, budaya positif seperti jaminan keselamatan di tempat kerja perlu diterapkan. Tragedi malang yang meragut enam nyawa di Tanjong Karang harus dijadikan iktibar kepada semua pihak supaya tidak sekali-kali mengabaikan keselamatan di tempat kerja.
Cakap-cakap

KETIKA polis memulakan siasatan terhadap kenyataan berbaur hasutan dan menghina Islam disebarkan menerusi laman blog, ada pemimpin sebuah parti mengatakan bahawa beliau tidak perlu membantah tindakan segelintir orang menghina Islam seperti itu.

Baginya, tidak perlu menegur orang seperti itu kerana mereka bukan pemimpin parti Islam dan kefahaman mereka terhadap Islam mungkin tidak mendalam.

Mamat buat kesimpulan semua ini berlaku kerana nak jaga kepentingan hubungan politik.

Mamat - lebih baik gam saja mulut tu
Penduduk kena bijak hadapi krisis air, bencana

Oleh Misiah Taib
misiah@bharian.com.my

CUACA panas dan kemarau yang melanda sejak tiga minggu lalu, ditambah jerebu akibat kebakaran hutan yang sudah merebak di kawasan seluas lebih 400 hektar terutama di Bahagian Sibu dan Miri, menyebabkan krisis bekalan air di Sarawak semakin meruncing. Setakat semalam, 60,000 penduduk dari 14,000 keluarga di 312 kawasan seluruh di Sarawak terputus bekalan air bersih dan kerajaan negeri memberi amaran keadaan mungkin bertambah buruk minggu depan sehingga pertengahan September ini, ketika umat Islam menunaikan ibadat puasa.

Di sesetengah kawasan terutama Mukah, Belawai dan Pulau Bruit, air mineral yang dihantar Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) terpaksa dijadikan air mandian, kerana bekalan air bersih menerusi jalan darat dan bot tidak dapat dilakukan, berikutan masalah perjalanan sama ada air sungai terlalu cetek untuk dilalui atau tiada akses jalan darat. Cuma air mineral dalam botol dapat dihantar di sesetengah kawasan termasuk menggunakan perahu kecil penduduk tempatan akibat bot lebih besar atau lori tangki air tidak boleh memasuki kawasan berkenaan.

Di sesetengah kawasan seperti Hulu Kapit, penduduk dikatakan terpaksa menceduk air sungai yang cetek dan kotor bukan saja untuk mandi dan mencuci pakaian, malah untuk diminum dan dimasak, sementara menunggu penghantaran bekalan air bersih. Keadaan diburukkan lagi dengan paras air di kawasan tadahan dan empangan air semakin kering akibat ketiadaan hujan.

Di Sungai Sarawak Kiri di Kuching misalnya kini mencatatkan bacaan paling rendah iaitu di bawah 1.5 meter menyebabkan kunci air terpaksa ditutup bagi memastikan Loji Rawatan Air Batu Kitang dapat terus beroperasi. Empangan Bengoh di Padawan dan Empangan Murun di Miri dilaporkan berhadapan risiko kekeringan jika tiada hujan, menyebabkan penduduk berdepan risiko terputus bekalan.

Langkah mencatu bekalan terpaksa dilakukan di beberapa kawasan dengan Lembaga Air Kuching (KWB) diarah menurunkan jumlah air dirawat antara 10 hingga 15 peratus. Selain kehidupan harian penduduk dan pertanian terjejas, sekolah berasrama turut menerima tempias. Setakat ini dua sekolah berasrama ditutup sementara akibat terputus terus bekalan air, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Belawai yang ditutup seminggu sepanjang minggu lalu dan SMK Kalaka yang ditutup dua hari Isnin dan Selasa, minggu ini.

Murid asrama di 18 sekolah rendah dan lima sekolah menengah di Daerah Saratok juga diarah pulang ke rumah masing-masing mulai kelmarin, kerana ketiadaan bekalan air. Kadar kehadiran di sekolah terutama di luar bandar menurut Pengarah Pelajaran Sarawak, Dr Julaihi Bujang, juga terjejas teruk akibat kemarau, namun pembelajaran tetap berjalan seperti biasa.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bantuan dan Bencana Alam Negeri, Tan Sri Dr George Chan Hong Nam, menasihatkan penduduk di semua kawasan supaya menyimpan air dari sekarang sebagai langkah berjaga-jaga menghadapi kemungkinan catuan dilakukan bila-bila masa saja di seluruh Sarawak, terutama mulai minggu depan hingga pertengahan September.

Kerajaan mungkin akan mencatu air untuk beberapa jam jika tiada hujan. Operasi pembenihan awan di kawasan tadahan air, tidak memberi jaminan akan berlaku hujan. Semua residen di 11 bahagian di Sarawak juga diminta berjaga-jaga berikutan keadaan kemarau dan jerebu bertambah serius. Kebakaran hutan yang dilaporkan semakin merebak turut menyebabkan keadaan berjerebu bertambah dengan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di bahagian seperti Sibu, Miri dan Kuching mencecah paras tidak sihat.

Ketika segala usaha dilakukan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk memadam kebakaran dan kerajaan negeri terus berusaha membuat pembenihan awan serta menghantar bekalan air bersih ke kawasan terjejas, penduduk juga harus mengambil pelbagai langkah keselamatan perlu. Ini penting bagi membolehkan mereka menghadapi keadaan, lebih-lebih lagi ketika wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1) sedang melanda negara.

Selain harus lebih berjimat cermat dalam penggunaan air dan tidak membazir sesuka hati, pembakaran terbuka dan membakar sisa aktiviti pertanian harus dihentikan segera. Cuaca panas dan kering menyebabkan setiap objek di sekeliling kawasan pembakaran mudah disambar api ditambah pula angin kencang. Orang ramai juga harus akur dengan nasihat kerajaan dengan mengambil langkah perlu ke arah meminimumkan impak bencana alam dan wabak yang melanda sekarang.