Di manakah suara ulama?
KETIKA kedudukan Islam dan syariatnya di negara ini diasak dan dikritiksecara terbuka oleh bukan Islam, ramai tertanya-tanya kenapa tidak adasuara ulama yang tampil memberi penjelasan dan mempertahankannya.

Di sebalik 52 tahun merdeka
HITUNGANdetik 31 Ogos 2009 cuma tinggal 18 hari sahaja lagi. Pada tarikh itu,kelak genaplah 52 tahun negara tercinta bernama Malaysia ini mengecapikemerdekaan. Fasa kedua kemerdekaan tanah air selepas berjaya melepasitempoh 50 tahun pertama hakikatnya semakin mencabar.

Banteras fenomena hina Islam, hapus duri dalam daging
APA yang tidak kena dengan Islam di negara ini hingga mencetuskan kritikan hingga sampai ke tahap menghina?

BISIK-BISIK
AWANGbersetuju dengan kenyataan Datuk Seri Dr. Rais Yatim bahawa telahterlalu banyak keluhan dan cemuhan berkaitan tindakan memperli agamaatau mewujudkan situasi hasutan.

Pertahankan kuasa politik pribumi
TULISAN saya pada 4 Ogos lalu berakhir dengan pertanyaan: Apakahtindakan politik yang perlu kita buat sekarang? Demonstrasi ataulaporan polis lagi?

DAP biadab kerana sokongan Melayu pembangkang
KELANTANGANDAP terhadap orang Melayu dan agama Islam yang semakin bersemarak sejakakhir-akhir ini sebenarnya berpunca daripada orang Melayu Islamsendiri.

Generasi keliru dan teori Ku Li
SEMASAdipanggil sebagai salah seorang ahli panel di Sidang Kemuncak PemimpinPelajar Malaysia luar negara di Kuala Lumpur hujung minggu lalu, sayaada menyimpulkan mengenai generasi kita yang berada dalam keadaankeliru.


Bahasa Melayu patut jadi ukuran perpaduan kaum
SEMINARBahasa Kebangsaan dan Masyarakat Cina yang diadakan di Dewan Bahasa danPustaka, baru-baru ini antara lain bertujuan mencari kaedah supayamasyarakat Cina dapat memperluaskan penggunaan bahasa Malaysia dalamkehidupan harian mereka.

Minda Pengarang: Kerajaan perlu pantau blog hina agama elak jejas keharmonian kaum
DALAMdunia serba canggih hari ini, laman web dan blog menjadi medan popularmeluahkan pendapat. Ledakan teknologi mendorong sesiapa saja, daripadapemimpin dan profesional, hinggalah remaja dan kanak-kanak membukalaman web atau blog sendiri. Kebebasan dan keterbukaan dunia mayamembolehkan mereka berkarya dan mengemukakan pendapat tanpa sekatan.Masyarakat pula bebas memilih dan menilai kandungan yang dimuatkan.

Cakap-cakap
SuruhanjayaPilihan Raya (SPR) sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan harimengundi bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir, Pulau Pinang.

Kuarantin, pencegahan selesema babi tiada kesan
KESpertama influenza A (H1N1) atau selesema babi yang disahkan melaluiujian makmal di negara ini ialah pada 15 Mei lalu. Sehingga semalam,angka kematian yang dicatat kerana H1N1 ialah 38 orang.

Pasar terbuka Bazarr@maeps
TIADAlagi gelaran 'padang jarak padang terkukur'. Taman Pertanian MalaysiaSerdang (Maeps) seluas hampir 25 hektar sebagai tapak kekal PameranPertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (Maha) di Serdang, Selangorsudah terisi dengan pelbagai aktiviti menarik, khususnya pada setiaphujung minggu


Segalanya kerana Donni
Sekumpulan bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara Kulim, Kedah terusgigih berjuang mengumpul dana sebanyak RM250,000 demi kepentingan‘anak-anak tersayang’ di Kiulu, Sabah.


Memerangi cetak rompak
Serbuan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan kementeriandalam membanteras masalah perisian cetak rompak di semua peringkat.


Selesaikan rintihan penduduk
Gerakan merevolusikan kualiti hidup penduduk tempatan telah melonjakkannama calon-calon perwakilan pilihan raya gabenor di Solo, Jawa Tengah,Indonesia.
Di manakah suara ulama?


mereka yang bergelar atau menggelarkan diri sebagai ulama seharusnya tampil memberi kenyataan dan membela kesucian Islam apabila agama ini dihina dan bukannya hanya membiarkan rakyat kebanyakan sahaja yang bertindak menyuarakan bantahan. - Gambar Hiasan


KETIKA kedudukan Islam dan syariatnya di negara ini diasak dan dikritik secara terbuka oleh bukan Islam, ramai tertanya-tanya kenapa tidak ada suara ulama yang tampil memberi penjelasan dan mempertahankannya.

Ketika ini segala yang berkaitan dengan Islam dilihat serba tidak kena. Hampir setiap hari ada sahaja laporan dan tulisan mengenai komen-komen pemimpin bukan Islam terhadap hal atau isu yang berkaitan dengan agama Islam.

Itu belum diambil kira kandungan dalam blog yang secara terbuka dan terang-terangan menghentam Islam. Tidak mungkin mereka yang bergelar atau menggelar diri sebagai ulama tidak sedar tentang perkara ini.

Tidak mungkin mereka tidak sedar mengenai tindakan Exco Selangor, Ronnie Liu yang bertindak memulangkan arak yang dirampas. Diikuti pula dengan kenyataan bahawa bir bukannya arak.

Sedangkan dalam Islam, apa juga minuman yang mengandungi alkohol walau setitik dan memabukkan adalah haram.

Lagi pula arak yang dirampas itu dijual di kawasan yang majoriti penduduknya berketurunan Melayu dan beragama Islam.

Namun tidak ada ulama yang tampil memberi penjelasan berkenaan isu itu apatah lagi mempertahankan tindakan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Yang tampil ke depan mengkritik dan meminta tindakan dikenakan terhadap Liu hanya beberapa kerat sahaja termasuk Exco Selangor dari Pas, Datuk Dr. Hassan Ali. Itupun beliau tidak mendapat sokongan jitu daripada rakan-rakannya dalam Pas sendiri.

Belum selesai isu arak di Selangor, timbul pula kenyataan oleh seorang lagi wakil rakyat DAP berhubung dengan Islam.

Ahli Parlimen Jelutong dari DAP, Jeff Ooi mengkritik pertubuhan Jemaah Islah Malaysia (JIM) dengan mengaitkannya sebagai ekstremis.

Kenyataan itu dibuat semata-mata kerana Ooi tidak berpuas hati dengan Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd. Razali Abdullah dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang juga ahli JIM.

Sama ada semua perbuatan dan kenyataan itu disengajakan atau dirancang bagi menguji kesabaran umat Islam di negara ini tidak siapa yang tahu.

Beberapa hari lalu muncul pula kenyataan dalam blog Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), Loke Siew Fook yang mengkritik pendakwah Islam, umat Islam dan Islam.

Biar pun ia ditujukan kepada pendakwah Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah, namun komen-komen yang dibuat oleh pembaca blog itu jelas cukup keterlaluan dan menghina Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Di sebalik segala serangan itu, golongan ulama dan tokoh agama di negara ini kelihatan hanya bersikap berdiam diri. Tidak ada kenyataan-kenyataan balas daripada mereka berhubung isu-isu yang dibangkitkan itu terutama berkaitan dengan arak di Selangor.

Ini bukan bermaksud mereka perlu tampil bersemuka atau bergaduh tetapi cukup sekadar memberi penjelasan atau mengeluarkan amaran supaya bukan Islam tidak sewenangwenangnya bercakap atau mencabar kedudukan Islam.

Teguran atau pandangan daripada golongan ulama sudah tentu dapat memberi sedikit tekanan kepada kumpulan yang dilihat sudah melebihi batas itu.

Mungkin golongan ulama di negara ini berdiam diri kerana berpegang kepada prinsip "sabar itu separuh daripada iman".

Atau mungkin ada juga yang melihat ia hanya sebagai serangan kepada kerajaan atau pemimpin Barisan Nasional (BN) dan bukan kepada Islam secara langsung.

Satu lagi kemungkinan ialah mereka tidak sedar atau tidak tahu akan kenyataan-kenyataan nista dan menghina Islam itu.

Sepatutnya inilah ketikanya untuk golongan itu ke depan menghadapi dan membetulkan tuduhan-tuduhan berniat jahat yang dilemparkan kepada Islam dan umat Islam di negara ini.

Sikap berdiam diri mereka seolah-olah menggambarkan apa segala tuduhan, tindakan dan kenyataan golongan bukan Islam itu betul dan umat Islam di negara ini berada di pihak yang salah.

Apakah usaha memartabatkan Islam seperti yang dilakukan di Selangor dan yang diperjuangkan oleh JIM itu salah?

Mereka bertindak daripada segi aspek Islam dan melibatkan penduduk yang beragama Islam sahaja.

Jadi campur tangan oleh pemimpin bukan Islam melalui kenyataan-kenyataan yang tidak sewajarnya tidak sepatutnya dibiarkan begitu sahaja.

Tetapi apa yang dikesalkan, hanya seorang dua tokoh dan ulama sahaja yang berani tampil untuk bersuara mempertahankan Islam dalam isu ini.

Bayangkan jika isu yang dibangkitkan oleh Liu, Ooi dan Siew Fook itu berlaku di negara Islam lain. Sudah tentu para ulama secara berani akan bersemuka dengan mereka sekurang-kurangnya untuk membetulkan persepsi negatif terhadap Islam yang dilemparkan oleh golongan itu.

Tetapi ulama di negara ini lebih suka mengambil pendekatan tunggu dan lihat. Ini bukan bermakna mereka diminta berkonfrantasi, tetapi berilah sedikit pandangan untuk mempertahankan Islam.

Lagi pula apabila ulama bersuara, ia tentu menimbulkan 'kegerunan' kepada pihak-pihak yang cuba memperkecil-kecilkan dan menghina kesucian Islam.

Atau sekurang-kurangnya apabila mereka bersuara, ia akan lebih memberi pemahaman kepada rakan-rakan bukan Islam.

Ini kerana apa yang berlaku mungkin disebabkan kedangkalan pengetahuan segelintir individu tertentu terhadap Islam walaupun setiap hari kehidupan mereka dikelilingi masyarakat Melayu dan Islam.

Kita tentu faham jika golongan ulama bersikap membisu sekiranya apa yang ditimbulkan lebih bersifat serangan politik. Tetapi apabila ia membabitkan akidah umat Islam seperti arak dan serangan ke atas pendakwah, tentu suara-suara daripada mereka yang arif dan golongan yang digelar pemimpin agama penting.

Suara ulama dalam masyarakat Islam sememangnya penting, lebih-lebih dalam keadaan dan ketika akidah dan syariat dicabar.

Jika perbezaan politik yang menjadi penghalang, sepatutnya ia diketepikan seketika. Ini bukan soal kena keluar ke jalan raya untuk berdemonstrasi atau berkonfrantasi. Tetapi cukup dengan menerang dan menjelaskan mengenai akidah serta syariat Islam kepada para pengkritik dan penghinanya.

Terangkan kepada mereka bagaimana Islam melarang sebarang bentuk kejian dan penghinaan terhadap agama lain. Sebaliknya ia mementingkan soal toleransi dan hormat menghormati antara satu sama lain tanpa mengira batas kaum dan agama.

Adakah apabila golongan ulama hanya berdiam diri bermakna mereka menganggap kenyataan-kenyataan menghina, mengherdik dan mencaci Islam itu tidak serius?

Atau ia tidak memerlukan campur tangan golongan ulama dan pemimpin agama? Atau takut untuk mengguris hati orang bukan Islam?

PENULIS ialah Pengarang Berita Utusan Malaysia

Di sebalik 52 tahun merdeka

Oleh NORAINI ABD. RAZAK
noraini.razak@utusan.com.my

HITUNGAN detik 31 Ogos 2009 cuma tinggal 18 hari sahaja lagi. Pada tarikh itu, kelak genaplah 52 tahun negara tercinta bernama Malaysia ini mengecapi kemerdekaan. Fasa kedua kemerdekaan tanah air selepas berjaya melepasi tempoh 50 tahun pertama hakikatnya semakin mencabar.

Kematangan dan kebijaksanaan selepas meniti jubli emas pembebasan negara daripada cengkaman penjajah dua tahun lalu semakin diuji oleh satu demi satu ujian - paling getir apabila ia mengusik keharmonian penduduk berbilang kaum di negara ini.

Ujian itu juga semakin nyata. Tanpa perlu bersembunyi jauh sekali menunjukkan konsep saling menghormati, muncul suara-suara mengungkit rasa tidak puas hati perihal yang telah terpateri dan dipersetujui sebaik negara mencapai kemerdekaan.

Tidak diketahui apakah yang mendorong pihak-pihak tertentu begitu berani mengingkari amanat serta sumpah taat setia yang ditumpahkan pemimpin terdahulu sehinggakan keikhlasan Tun Sambanthan, Tun Tan Siew Sin yang diluahkan kepada Tunku Abdul Rahman terpinggir begitu sahaja.

Biar pun amanat dan sumpah setia itu dirakam dan termaktub dalam bentuk tulisan namun tiada siapa yang peduli. Tiada siapa yang mahu memberi nilai kepada persetujuan serta tolak ansur yang terkandung dalam ucapan kedua-dua pemimpin itu.

Seolah-olah semua itu tidak penting. Apa yang lebih menjadi utama dan bernilai bagi pencetus perpecahan adalah melihat kemerdekaan yang sedang dipertahankan, runtuh.

Dan apabila saat keruntuhan itu muncul mereka akan bertepuk tangan lantaran tiada lagi janji setia sehidup mati yang perlu dijaga. Tiada hati juga sensitiviti yang mesti dipelihara kerana segala-galanya akan dilangsungkan mengikut undang-undang rimba yang semestinya memihak kepada kepentingan dan agenda mereka.

Sebab itu Sultan Perak, Sultan Azlah Shah bertitah bahawa negara dalam bahaya jika undang-undang hanya diterima dan dihormati apabila menyebelahi diri atau kumpulan sendiri, dilihat amat berkait rapat dengan perkembangan sejak negara melepasi tempoh 50 tahun merdeka.

Trend tuntutan serta luahan tentang ketidaksamarataan dan ketidakadilan sering berkisar kepada isu-isu yang memihak kepada diri atau kumpulan tertentu. Sementara itu, jika undang-undang itu dengan secara jelas termaktub serta telah dipersetujui sejak puluhan tahun sememangnya untuk kaum tertentu tiba-tiba menjadi tidak sah dan enggan diterima serta dikaitkan sebagai bertentangan dengan prinsip kesamarataan sedangkan dahulu yang diperkatakan adalah kesaksamaan.

Dan apabila peringatan Sultan Azlan dikeluarkan ketika negara berada di bulan memperingati 52 tahun kemerdekaan tanah air, tentunya wujud kebimbangan yang bukan sedikit terhadap kerapuhan masyarakat pelbagai kaum di negara ini yang semakin ketara menampakkan wajahnya.

Apatah lagi ada sahaja unsur "batu api" dan pencetus semangat pelampau yang mahu menagih simpati rakyat supaya turut bangkit menentang undang-undang. Untuk berbuat demikian rakyat dihasut supaya melanggar undang-undang dan mengguna pakai undang-undang rimba semata-mata untuk menghalalkan tuntutan yang sebenarnya tidak diketahui hala tujunya.

Cuma yang dapat dipastikan - setiap tuntutan dan desakan bertujuan meruntuhkan meruntuhkan "budaya bernegara" secara sivil untuk diambil alih oleh "kaedah bernegara" yang mengamalkan budaya hukum rimba dengan yang lemah menjadi 'makanan' kepada yang kuat.

Itu yang menjadi kekhuatiran Sultan Azlan lantaran tidak mahu negara yang menaungi lebih 25 juta rakyat hilang taraf kemerdekaannya semata-mata kerana takrifan istilah kedaulatan undang-undang (rule of law) yang dahulunya hanya satu kini dipelbagaikan mengikut selera serta kepentingan pihak tertentu.

Usia 52 tahun sepatutnya menjadikan rakyat Malaysia semakin matang menilai antara yang baik dan buruk - bukannya mencari jalan untuk mencetuskan permusuhan yang kesannya boleh saja merosakkan negara. Bukan juga pada usia itu baru ada pihak tersedar bahawa negara tempat tumpah darah dan yang melindunginya daripada segala bahaya tidak memerlukan undang-undang.

Pihak-pihak inilah yang menimbulkan trend terbalik - bukan semakin lama semakin mencintai sebaliknya semakin lama semakin benci dan mahu melihat kemerdekaan negara yang subur selama 50 tahun cuba diruntuhkan satu demi satu dengan menjadikan kerencaman kaum sebagai alat propaganda.

Sedangkan sepatutnya semua pihak berusaha memelihara kemerdekaan dan mengukuhkannya dengan pelbagai cara termasuk merapatkan hubungan rakyat pelbagai kaum.

Sebab itu sambutan bulan kemerdekaan penting terutamanya untuk mengingatkan semua pihak bahawa untuk mencapai angka 52 tidak mudah - ia menuntut banyak pengorbanan dan persefahaman. Tuntutan ini yang tidak mahu dipenuhi sekarang .

Natijahnya, kemerdekaan yang kita julang selama hampir 52 tahun semakin tercalar manfaatnya. Umat pelbagai kaum di negara ini bercakaran manakala usaha menidakkan fakta yang dipersetujui di peringkat awal negara mencapai kemerdekaan semakin dipergiatkan.

Malah ada kalangan rakyat Malaysia tanpa segan silu mencerca satu demi satu pemimpin bermula dari zaman awal merdeka hingga sekarang ini seolah-olah kemakmuran yang sedang dikecapi datang dengan sendiri.

Undang-undang yang sepatutnya menjadi jitu dan pelindung rakyat daripada pelbagai onar selepas 52 tahun itu dilihat tidak lagi perlu. Undang-undang kini juga disimpulkan sebagai penyekat kebebasan dan penghalang kemerdekaan yang hakikatnya telah digunakan sepanjang tempoh 52 tahun untuk memelihara kemakmuran dan kepentingan rakyat.

Cabaran fasa kedua kemerdekaan tanah air tidak sama dengan apa yang telah dilalui 50 tahun lalu. Pendekatan bertoleransi, berlembut, bermesyuwarah yang menjadi trend barisan pemimpin terdahulu memerlukan pengubahsuaian secara berkesan.

Bermula daripada raja-raja hingga ke peringkat penghulu di kampung-kampung mesti ada elemen ketegasan untuk menguatkuasakan undang-undang.

Hanya dengan penguatkuasaan undang-undang secara tegas dan berkesan akan ada rasa hormat terhadap prinsip kedaulatan undang-undang yang merupakan tonggak keempat Rukun Negara.

Paling penting hanya dengan penguatkuasaan undang-undang, kemerdekaan yang kita semua - Melayu, Cina, India, Orang Asli dan pelbagai bangsa lagi - nikmati selama hampir 52 tahun dapat dipertahankan.

PENULIS ialah Pengarang Berita Utusan Malaysia
Banteras fenomena hina Islam, hapus duri dalam daging

APA yang tidak kena dengan Islam di negara ini hingga mencetuskan kritikan hingga sampai ke tahap menghina?

Adakah penganut Islam di negara ini menindas kaum dan agama lain? Atau ada paksaan ke atas kaum dan agama untuk menerima Islam?

Rasanya tidak. Sejak Islam mula bertapak di kepulauan Melayu ia tidak pernah dipaksakan ke atas sesiapa.

Di zaman penjajahan Inggeris, ketika Inggeris membawa masuk berbondong kaum lain dari negara asal mereka, Islam tidak pernah dipaksakan ke atas mereka.

Malah sejak dari dahulu mereka tidak pernah dihalang atau dilarang daripada mengamalkan apa juga agama, budaya dan adat resam yang dianuti.

Perkara itu berterusan hingga negara mencapai kemerdekaan dengan Islam menjadi agama rasmi Persekutuan.

Atas semangat kerjasama, toleransi dan saling hormat menghormati orang Islam menerima kehadiran bukan Islam sebagai bukan sahaja sebahagian daripada rakyat negara ini, tetapi juga sebagai jiran dan rakan.

Apabila ada penganut agama lain memeluk Islam semuanya dilakukan atas sifat sukarela dan kerana tertarik dengan ajaran agama ini. Langsung tidak ada paksaan.

Namun apabila ada pihak bukan Islam yang mula memberikan komen dan pandangan terhadap Islam, yang kebanyakannya lebih bersifat mengkritik dan menghentam maka sudah tentu ada timbul rasa kurang senang.

Walaupun setakat ini momentum tindakbalas yang diberikan terhadap komen-komen yang ada antaranya sampai ke tahap menghina itu masih rendah tetapi jika tidak dikawal ia boleh menjadi serius.

Setakat ini kritikan dan komen-komen biadap itu ada masih belum disahut dijawab. Tetapi ia tidak penganut Islam di negara ini tidak kisah.

Sebab itu kerajaan perlu bertindak segera menyekat individu tertentu daripada terus meniup angin kebencian terhadap orang Islam di negara ini.

Golongan yang sudah kehabisan idea dan menjadikan serangan terhadap Islam sebagai usaha mendapatkan sokongan politik tidak boleh dibiarkan membiak di negara ini.

Perlu diingat bahawa Malaysia dibina atas asas toleransi dan hormat menghormati antara agama dan kaum.

Itu merupakan resipi kepada kejayaan dan kemakmuran yang dikecapi hari ini. Tidak ada kaum dan keturunan yang tertinggal.

Oleh itu jika kerajaan lambat bertindak, dibimbangi keamanan dan kesejahteraan yang dibina selama ini akan lenyap sekelip mata.

Kemungkinan itu boleh berlaku jika golongan berfikiran cetek dan dangkal yang menggunakan agama dan kaum sebagai modal kempen politik dibiarkan berleluasa.

Sebab itu kerajaan perlu menyiasat secara terperinci bagi mengesan dan mengambil tindakan terhadap individu mahupun kumpulan yang menghina Islam.

Golongan ini adalah duri dalam daging dan gunting dalam lipatan kepada keamanan serta keharmonian masyarakat berbilang kaum dan agama di Malaysia.

Mereka tidak boleh dibiarkan berterusan menghina dan menginjak Islam kerana kesannya pasti

Ini bukan soal mempertahankan Melayu dan Islam. Tetapi untuk mempertahankan kepentingan semua. Jika sesuatu yang buruk berlaku sudah pasti kesan akan dirasai semua tidak kira sama mereka Melayu atau bukan Melayu, Islam atau bukan Islam.

Sebab itu pihak berkuasa perlu bertindak menyiasat dan mengesan golongan menghina Islam ini demi kepentingan rakyat negara ini secara keseluruhannya
BISIK-BISIK

AWANG bersetuju dengan kenyataan Datuk Seri Dr. Rais Yatim bahawa telah terlalu banyak keluhan dan cemuhan berkaitan tindakan memperli agama atau mewujudkan situasi hasutan.

Ia perlu dikawal supaya tidak berterusan menjadi ancaman kepada keharmonian hidup masyarakat berbilang kaum dan agama.

Kecaman pelbagai pihak dalam masyarakat kepada pelaku-pelaku yang mencetuskan ketegangan kaum perlu disusuli dengan tindakan undang-undang, jika ia mempunyai asas yang cukup.

Pihak-pihak berkuasa yang berkenaan perlu mengambil langkah-langkah setimpal, yang boleh menjadi pengajaran kepada pihak lain supaya tidak membangkitkan isu-isu yang boleh menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Jika tidak diambil tindakan dan dalam kadar yang pantas, ia boleh merebak menjadi satu gejala yang akhirnya sukar untuk dikawal.

Beberapa isu yang menyentuh sensitiviti agama kebelakangan ini sebenarnya patut dijadikan kes-kes yang boleh membendung menularnya elemen tidak peka terhadap hidup bermasyarakat di negara kita.

Bagi Awang, masa sudah tiba untuk bertindak secara perundangan ke atas kesalahan sedemikian rupa dan bukan sekadar menuntut permohonan maaf.

Awang - Tunggu.
Pertahankan kuasa politik pribumi

Oleh NOOR AZAM
mnoor_azam@hotmail.com

TULISAN saya pada 4 Ogos lalu berakhir dengan pertanyaan: Apakah tindakan politik yang perlu kita buat sekarang? Demonstrasi atau laporan polis lagi?

Berikut ini adalah jawapannya. Saya Melayu lama. Bukan Melayu baru. Perjuangan Melayu lama setelah merdeka bukan untuk "hak asasi dan demokrasi". Ia adalah untuk memastikan kuasa utama yang memerintah bumi warisan ini, terus di tangan pribumi.

Demokrasi tidak berguna, kalau kuasa memerintah dipegang oleh warga yang asal keturunannya bukan dari dunia Melayu. Demokrasi juga tidak bermakna jika hampir seluruh kekayaan negara dibolot oleh kaum bukan pribumi.

Maka kita janganlah "mabuk hak asasi dan demokrasi" dan "taksub parti". Megah berdemonstrasi di jalanan dan jadi alat pemimpin yang enak di atas kerusi.

Ini bukan soal perkauman tetapi amalan di semua negara kecuali di Pulau Singapura. Disebabkan kesilapan percaturan politik kita, pulau milik Melayu itu diserahkan kepada bangsa dari luar Dunia Melayu.

Saya boleh terima pemerintahan rakyat Malaysia keturunan Cina dan India, sekiranya mereka betul-betul sudah menjadi bangsa Malaysia. Seperti orang Inggeris, Perancis, Itali, Jerman, Sepanyol, Yahudi dan Negro Afrika yang betul-betul jadi bangsa Amerika. Seperti orang Cina dan India di Thailand dan Indonesia. Dan mereka itu mestilah bersedia menjunjung Perlembagaan negara kita ini.

Malangnya di negara kita ini, unsur-unsur utama ke-Cinaan dan ke-Indiaan semakin bertambah kukuh berkembang. Sebaliknya ciri-ciri tamadun pribumi pula hendak dihapuskan.

Maka politik permusuhan makin meningkat dan ketenteraman awam tergugat.

Tuanku Sultan Azlan Shah memberi amaran agar tindakan "beberapa individu atau kumpulan tertentu jangan sampai membawa kepada huru-hara". Dan baginda berdoa: "Barang dijauhkan Allah, daripada bangsa menghadapi nasib malang 'menang sorak kampung tergadai', akhirnya terpaksa mengemis di bumi sendiri."

Baginda mengakui, "Raja dan takhta sebenarnya berada di atas politik dan tidak boleh turun untuk berdebat secara terbuka memberi jawapan dan menangkis tohmahan serta fitnah yang dilemparkan."

Akan tetapi, pada hari ulang tahun keputeraan ke-81, baginda terpaksa turun menyatakan titah murka apabila terbukti "Badanbadan penguatkuasa dicabar secara provokatif, masjid dan kesucian Islam rela dinodai, malah institusi raja dan takhta turut dicemar dan dihina menerusi taktik menyemai rasa benci rakyat terhadap raja."

Justeru baginda memperingatkan: "Raja pemerintah bukan daripada kalangan insan yang buta penglihatan, pekak pendengaran dan bisu pertuturan. Bahkan segala yang berlaku dalam negara adalah dalam ruang penglihatan, pendengaran dan pertuturan raja pemerintah."

Oleh yang demikian, rakyat yang taat setia kepada raja dan negara, amat mengharapkan dapat apalah kiranya Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu akan segera mengambil apa juga tindakan yang berkesan bagi menyelesaikan kemelut politik sekarang.

Seperti yang baginda sebutkan, "Raja Berperlembagaan" boleh "bertindak tertakluk kepada kuasa yang termaktub dalam Perlembagaan".

Baginda telah juga menegaskan: "bahawa raja pemerintah adalah sebahagian daripada institusi negara yang diperuntukkan dengan kuasa budi bicara oleh Perlembagaan untuk melaksanakan 'semak dan imbang' demi memelihara ketenteraman awam, kestabilan negara, kepentingan umum dan kebajikan warga terus terpelihara di samping memastikan perkara-perkara pokok dan fundamental mengenai agama Islam dan orang Melayu kekal di pertahankan".

Maka tiada seorang pun akyat yang taat setia kepada raja, Perlembagaan dan negara ini boleh mempersoalkan tindakan Duli-Duli Yang Maha Mulia menggunakan "kuasa budi bicara" itu, untuk tujuan-tujuan yang disebut di atas.

Yang menentang hanya penderhaka, pengkhianat bangsa dan negara selain kalangan orang Melayu yang mabuk politik dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapat kuasa.

Ampun Tuanku. Masa sudah terlewat. Kuasa dan kebijaksanaan mestilah dipergunakan. Patik mohon permintaan ini dipertimbangkan jua. Ini bukan sembah derhaka.

Matlamat merapatkan jurang penguasaan ekonomi Cina-Bumiputera dan menghapuskan pengenalan kaum berdasarkan tempat tinggal, gagal dicapai. Bahkan sumber utama Tragedi 13 Mei ini, semakin ketara.

Jika tindakan dan program yang lebih drastik tidak dilakukan, akan wujud lebih banyak bandar dan taman perumahan Cina.

Justeru pertumbuhan bandar dan taman perumahan tidak boleh dibiarkan sesuka hati pemaju hartanah.

Jangan terlalu mengejar ekonomi, kesan buruk politik dilupakan. Ini cabaran utama untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Lebih banyak wujud bandar seperti Kuala Lumpur, Ipoh, Penang, Petaling Jaya, Subang Jaya, Kota Damansara, Bandar Sunway, akan merombak keseimbangan kuasa politik kerana undi perkauman.

Dan ini akan menjadi bom jangka yang mencari sebab sahaja untuk meledak. Matlamat Satu Malaysia tak akan tercapai.

Perdana Menteri melancarkan pelbagai projek pembangunan, memberi bermacammacam subsidi dan bantuan kepada semua golongan rakyat. Akan tetapi saya tidak pernah mendengar sambutan daripada pemimpin-pemimpin yang mewakili pelbagai kaum dan pertubuhan rakyat. Seolah-olah segala yang diberi dan dirancangkan itu tidak pernah sampai kepada rakyat, pegawai dan kakitangan kerajaan.

Maka kerajaan perlu menukar strategi dan cara. Para menteri dan isteri mereka perlu mengurangkan bicara. Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tidak perlu membuat ucapan dan kenyataan untuk siaran media setiap hari, sepanjang masa.

Apa kata kalau ditugaskan pegawai kerajaan, pemimpin persatuan guru, pegawai dan kakitangan kerajaan dan pelbagai pertubuhan rakyat, wakil buruh, petani dan nelayan - daripada semua kaum - naik ke pentas berpidato dan melancarkan program kerajaan dan menyampaikan bantuan untuk mereka.

Menteri jadi tuan rumah dan menyambut pemimpin rakyat ikut duduk di depan.

Saya tidak dapat mencari jawapan, mengapa ramai pegawai kerajaan bersikap "apati dan tidak apa". Ramai pula yang amat gembira memperkecil-kecilkan, malah mengejek-mengejek kerajaan tempat mereka mendapat rezeki keperluan hidup.

Mengapa orang Melayu suka sangat menghina bangsanya sendiri? Apakah mereka lupa, mereka dapat berada di tempat sekarang kerana yang berkuasa adalah bangsa kita? Maka kerajaan mestilah menukar cara.

Raja Pemerintah telah melangkah keluar dari tembok istana, menitahkan hujah politik secara terbuka, menangkis serangan, membela bangsa. Menteri pun pasti boleh menukar cara. Mengangkat rakyat ke pentas, menggantikan menteri untuk berbicara. Ular yang menyusur akar tidak akan hilang bisanya.

Bahagian kedua rencana ini akan disiarkan esok.

PENULIS ialah bekas Setiausaha Politik kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika beliau menjadi Perdana Menteri
DAP biadab kerana sokongan Melayu pembangkang

KELANTANGAN DAP terhadap orang Melayu dan agama Islam yang semakin bersemarak sejak akhir-akhir ini sebenarnya berpunca daripada orang Melayu Islam sendiri.

Mereka mendapat sokongan daripada segelintir manusia yang mengaku Islam tetapi bersekongkol dengan parti yang terang-terangan anti-Islam.

Allahyarham Pak Sako pernah berkata, kadang-kadang kita kena jadi biadab dan kurang ajar agar kita tidak terus ditindas.

Keangkuhan segelintir masyarakat daripada kaum lain yang bukan beragama Islam telah merosakkan hubungan harmoni yang sekian lama terjalin antara pelbagai kaum di negara ini.

Kerakusan mereka juga membuatkan sesetengah akhbar berbahasa Mandarin begitu berani mengkritik dan mempersendakan akhbar berbahasa Melayu seperti Utusan Malaysia. Ia terbukti menerusi terjemahan akhbar Cina di akhbar ini, semalam.

Keberanian mereka ini mungkin kerana kerajaan kita bersikap terlalu berlembut. Yang membantah dan menentang hanyalah suara-suara Melayu dari UMNO. Yang membuat bising dan melaporkan kemarahan ini adalah akhbar Utusan Malaysia. Akhbar Melayu ini dituduh "hanya membawa agenda Melayu dan laporannya tidak boleh di percayai melainkan tarikh surat khabar sahaja yang betul" - China Press, 7 Ogos.

Kerana tiadanya bantahan dari kerabat mereka dari Pas dan PKR (yang mana arak juga dihalalkan kerana dibenarkan oleh orang Cina dalam DAP) maka kuasa bersuara UMNO telah pincang dan lemah.

Permohonan maaf bagi setiap kebiadaban tidak akan merubah apa-apa. Lihat sahaja kelantangan pemimpin Cina DAP ini dalam penghinaan mereka terhadap Islam. Setakat minta maaf tidak akan menjadi kudis kepada mereka. Itupun permohonan maaf kerana terpaksa. Lepas minta maaf, mereka akan ulangi lagi dan minta maaf lagi. Itu sahaja yang dipinta oleh orang Melayu dan kerajaan. Hanya kemaafan.

Bagi saya, sebilangan pemimpin dalam DAP ini sudah terlalu biadab sehinggakan tidak tahu lagi erti sopan dan berbudi. Mereka tidak boleh ditegur dan dikritik. Bangsa mereka tidak boleh disentuh. Haram bagi bangsa Melayu dari UMNO untuk menegur mereka. Jika ditegur dan dikritik, kita dilabelkan sebagai rasis. Lihat apa terjadi kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Sebilangan pemimpin DAP ini sebenarnya mendapat sokongan kuat dari bangsa Melayu sendiri. Mereka disokong oleh pemimpin Melayu pengkhianat bangsa dan negara. Melayu pengkhianat ini dan dibantu oleh konco-konco yang tamak kuasa yang kini berada di Selangor telah menyemarakkan lagi api keberanian pemimpin DAP ini. Inilah punca segala kebiadaban dan kurang ajar mereka terhadap agama Islam dan negara.

Saya tidak memperkatakan tentang mereka yang beragama Islam dalam Pas kerana pendokong parti Islam Pas ini boleh diibaratkan seperti "kucing jantan yang telah dikasi". Itulah Pas dalam pakatan pembangkang.

Kepada kaum bukan Melayu yang masih cintakan Malaysia, tuan-tuan usah risau kerana ini semua hanya ditujukan kepada mereka yang biadap sahaja. Kalau ada yang terasa pedih, perasaan orang Islam yang dihina tentunya lagi pedih berbanding ini.

Kepada pihak berkuasa, amaran mungkin sudah tidak berguna lagi kepada manusia spesies ini. Kenakan sahaja tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atau tarik balik kerakyatan mereka. Itu sahaja hukuman yang selayaknya buat mereka. Jangan cuba menjadi Belanda mendapat tanah.

MOHD. HAMZAH MOHD. HASSAN

Keramat, Kuala Lumpur
Generasi keliru dan teori Ku Li

SEMASA dipanggil sebagai salah seorang ahli panel di Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar Malaysia luar negara di Kuala Lumpur hujung minggu lalu, saya ada menyimpulkan mengenai generasi kita yang berada dalam keadaan keliru.

Saya berkata bahawa kita sedang berada dalam satu situasi yang sangat keliru atau terkeliru. Kekeliruan itu nampaknya melangkaui batas-batas yang kritikal. Ia merangkumi soal-soal asas yang terlalu penting. Isu bahasa apa yang perlu digunakan, isu bangsa dan kaum yang tidak habis-habis dibangkitkan, isu agama mana yang paling mulia, pembahagian ekonomi negara siapa yang perlu dapat lebih, isu meritokrasi dan pelbagai lagi. Pendek kata, hidup kita tiap-tiap hari bercakap, berbahas, berhujah mengenai isu-isu ini.

Kita juga sudah mulai melihat ''orang itu dan orang ini'' dengan penuh prasangka atau dengan dua pandangan yang berbeza. Kita tidak melihat sesuatu dengan objektif lagi, tapi negatif.

Apakah setelah 52 tahun merdeka, Malaysia masih lagi berada dalam proses percubaan? Satu proses untuk menentukan betul atau salah terhadap sesuatu dasar yang diperkenalkan?
Bahasa Melayu patut jadi ukuran perpaduan kaum

Oleh Teo Kok Seong


KEMAHIRAN menguasai bahasa Melayu di kalangan generasi muda pelbagai kaum boleh menjayakan konsep 1Malaysia.

Impian 1Malaysia sukar dicapai jika bukan Bumiputera masih lemah berbahasa kebangsaan

SEMINAR Bahasa Kebangsaan dan Masyarakat Cina yang diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka, baru-baru ini antara lain bertujuan mencari kaedah supaya masyarakat Cina dapat memperluaskan penggunaan bahasa Malaysia dalam kehidupan harian mereka. Bagaimanapun, ia juga mendedahkan mengenai satu lagi isu penting berkaitan bahasa Malaysia dalam masyarakat Cina iaitu tahap penguasaan yang amat rendah, khususnya dalam kalangan generasi muda. Dengan perkataan lain, generasi muda Cina didapati kurang atau tidak cekap menggunakan bahasa Melayu.

Walaupun ramai di antara mereka melalui sistem pendidikan nasional serta penghidupan ala-Malaysia sejak dilahirkan, penguasaan bahasa Malaysia mereka tidak pada tahap kecekapan yang sepatutnya. Malah, dalam hal ini, ada sebilangan belia Cina yang langsung tidak memahami bahasa Malaysia walaupun pada tahap daif iaitu dalam bentuk bahasa pasar. Oleh itu, mereka ini tidak boleh berbahasa kebangsaan langsung

Banyak persoalan dapat ditimbulkan daripada perilaku kebahasaan negatif ini, khususnya apabila seorang warga negara itu dikehendaki memiliki kefasihan yang baik, atau sekurang-kurangnya sederhana baik sifatnya, mengenai bahasa kebangsaan tanah air dan tanah tumpah darahnya.

Antara soalan penting ialah apa yang sudah terjadi dengan pelbagai sumber untuk penguasaan bahasa Malaysia oleh golongan bukan Melayu, baik yang bersifat pedagogi dalam sistem pendidikan nasional mahupun yang bersifat ekologi yang cukup agam di merata tempat di Malaysia. Sumber ini sudah tentu dapat memantapkan penguasaan bahasa kebangsaan mereka, baik di sekolah atau di luar lingkungan sekolah.

Penguasaan bahasa Malaysia yang amat rendah, yakni pada tahap bahasa pasar saja, pada kebanyakan kesnya hanya memungkinkan masyarakat Cina menggunakan bahasa kebangsaan untuk mengadakan perbualan asas dan tidak untuk menyampaikan konsep dan gagasan yang lebih kompleks selain menyatakan emosi, apabila berinteraksi dengan masyarakat Melayu selaku masyarakat induk di Malaysia, untuk tujuan integrasi atau tujuan lain.

Dengan kekangan begini yang membabitkan penguasaan hanya beberapa kosa kata asas serta cara penyampaian dalam bahasa Malaysia yang amat terhad, interaksi antara masyarakat Cina dengan masyarakat Melayu tidak mungkin dapat diadakan dengan berkesan, atau barangkali tidak wujud langsung dalam sesetengah kes.

Interaksi yang kurang berkesan atau tiada langsung ini, tidak dapat dinafikan mempunyai implikasi amat buruk kepada perpaduan antara kaum yang ingin dicapai, khususnya melalui penggunaan bahasa Malaysia sebagai bahasa perpaduan.

Dalam mempelajari bahasa Malaysia untuk tujuan penguasaan pada tahap yang lebih membanggakan selaku warga negara, masyarakat Cina perlu mengambil orientasi integratif. Antaranya untuk menjadi sebahagian penting daripada negara bangsa Malaysia dan bukan semata-mata atas orientasi instrumental yang menganggap bahasa kebangsaan sebagai satu subjek peperiksaan yang penting.

Dalam soal ini, masyarakat Cina perlu bertindak dalam cara yang lebih meyakinkan bahawa mereka sebenarnya mendukung kuat identiti nasional, melalui penganjuran penggunaan bahasa Malaysia selaku bahasa kebangsaan, walaupun pada masa yang sama, mereka sebenarnya amat kuat melindungi bahasa dan budaya Cina pada kadar yang amat pesat.

Penggunaan bahasa untuk membentuk negara bangsa, yakni melalui promosi bahasa kebangsaan, adalah sesuatu sangat lumrah dalam sejarah dunia, dan memang didapati boleh membawa implikasi yang positif. Dalam konteks ini, selepas Malaysia terbentuk, maka pengisian seterusnya, antara yang terpenting dari dimensi kebahasaan adalah untuk mewujudkan negara bangsa Malaysia daripada pelbagai keturunan, yang disatupadukan oleh sebuah bahasa sepunya, yang ikut berfungsi sebagai bahasa perpaduan.

Gagasan bahasa Melayu dalam kapasitinya sebagai bahasa kebangsaan, yang bertindak sebagai bahasa perpaduan, tidak boleh dipandang sepi oleh mana-mana pihak, lebih-lebih lagi dalam merealisasikan perpaduan kaum. Identiti nasional yang utuh, melalui penggunaan bahasa kebangsaan, sudah tentu yang baik mutunya, pasti adalah satu petanda yang baik untuk kemajuan Malaysia dari pelbagai dimensi. Antara yang terpenting ialah khazanah budaya yang tersimpul dengan kuat melalui satu ikatan dalam formula 'kebudayaan kebangsaan', yang menjadi amalan setiap warga negaranya.

Sehubungan ini, masyarakat, baik Melayu atau bukan Melayu perlu menganggap bahasa kebangsaan lebih daripada sebuah lingua franca, iaitu bahasa yang digunakan secara rutin, sering kali dalam bentuk bahasa pasar/jelek, oleh mereka yang memiliki bahasa yang tidak sama, apabila berurusan antara satu sama lain.

Bahasa Malaysia selaku bahasa kebangsaan perlu dituturkan pada tahap yang jauh lebih tinggi daripada lingua franca. Bahasa Malaysia bahasa utama dan perlu digunakan dengan baik dan betul pada setiap masa, oleh semua pihak, antaranya untuk memberi maruah yang luhur kepadanya, sepadan dengan status kudus sebagai bahasa kebangsaan.

Dalam konteks ini, masyarakat Cina, khususnya generasi muda perlu mempertingkatkan penguasaan mereka agar bahasa Malaysia yang digunakan tidak lagi boleh sekali-kali mengaitkan mereka dengan generasi nenek moyang mereka sebagai pendatang. Imej dan label pendatang yang rata-ratanya amat tidak disenangi oleh masyarakat Cina kini, lebih-lebih lagi generasi muda, perlu dikikis mereka sendiri. Antaranya, melalui penguasaan bahasa kebangsaan yang tidak lagi memperlihat pengaruh bahasa ibunda yang terlalu kuat, dari pelbagai segi: sebutan, intonasi, campuran nahu dan lain-lain.

Dalam hal bahasa kebangsaan ini, masyarakat Cina perlu menonjolkan identiti nasional yang lebih menyeluruh sifatnya. Ini antaranya dapat dilakukan melalui penguasaan bahasa Malaysia selaku bahasa kebangsaan yang baik atau tinggi mutunya. Penguasaan begini sudah tentu antara syarat penting untuk mewujudkan komunikasi/interaksi Cina-Melayu yang lebih berkesan, dalam konteks perpaduan kaum.

Yang lebih penting lagi sehubungan ini ialah penguasaan yang baik dan tinggi mutunya ini adalah satu aspek penting dalam nilai nasional Malaysia yang perlu dipertingkatkan oleh masyarakat Cina.

Bahasa Melayu selaku bahasa kebangsaan adalah bahasa yang mewakili selain kepunyaan setiap warga negaranya. Adalah aneh jika masih ada walaupun seorang warga Malaysia dalam kalangan muda yang tidak boleh berbahasa Malaysia atau kebangsaan langsung, dan masih ramai, lebih-lebih lagi generasi muda yang tidak menguasainya dengan baik, selepas lebih setengah abad negara bangsa Malaysia dibina.

Marilah kita atasi masalah ini melalui nasionalisme 1Malaysia!. Bahasa kebangsaan adalah bahasa perpaduan, dan penguasaannya yang baik mutunya boleh mempertingkat komunikasi dan interaksi antara kaum. Ini pula sudah tentu dapat memperkukuhkan perpaduan yang amat penting kepada pembangunan negara.

Oleh Prof Dr Teo Kok Seong adalah Profesor Sosiolinguistik Bahasa Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Minda Pengarang: Kerajaan perlu pantau blog hina agama elak jejas keharmonian kaum

DALAM dunia serba canggih hari ini, laman web dan blog menjadi medan popular meluahkan pendapat. Ledakan teknologi mendorong sesiapa saja, daripada pemimpin dan profesional, hinggalah remaja dan kanak-kanak membuka laman web atau blog sendiri. Kebebasan dan keterbukaan dunia maya membolehkan mereka berkarya dan mengemukakan pendapat tanpa sekatan. Masyarakat pula bebas memilih dan menilai kandungan yang dimuatkan. Dalam ruang siber, hanya sikap bertanggung jawab menjadi dinding membezakan antara yang hak dengan yang batil, realiti dengan fantasi, fakta dengan pembohongan atau niat yang baik dengan yang buruk. Justeru, ketika majoriti menggunakan blog untuk tujuan baik, ada segelintir menyalahgunakannya untuk menjayakan agenda peribadi. Terbaru, kita dikejutkan dengan kecenderungan pihak tertentu menggunakan blog untuk menghina agama, khususnya Islam. Walaupun mungkin bukan perkara baru, perkembangan ini membimbangkan. Jika sebelum ini, perbuatan itu dilakukan mereka yang tidak dikenali identiti atau asal usulnya, kini ada di kalangan kita berani melakukannya secara terang-terangan. Lebih malang lagi, mereka ini pemimpin politik yang sepatutnya cukup matang untuk mengelak diri terjerumus ke kancah hina itu. Tidak cukup dengan menimbulkan isu sensitif seperti meniup api perkauman sebelum ini, mereka kini tanpa segan silu menghina Islam. Ada antara mereka yang berasa bangga melakukannya tetapi anehnya, selepas perbuatan keji itu diketahui umum, mereka pantas pula menafikannya dan bersikap 'baling batu, sembunyi tangan'.

Tindakan menggunakan blog untuk menghasut atau menghina agama sebenarnya satu fenomena amat bahaya. Ia boleh menyemai bibit kesangsian dan menimbulkan syak wasangka di kalangan pelbagai kaum di negara ini. Gejala itu perlu ditangani segera sebelum merebak dan tindakan tegas perlu diambil kepada mereka yang melakukannya. Ia tidak boleh dibiar berlarutan kerana dalam perkara membabitkan isu sensitif seperti perkauman dan kedaulatan agama, masyarakat mudah didorong emosi. Kita bimbang lebih banyak pihak akan turut terheret ke kancah itu sehingga keadaan menjadi semakin kusut. Budaya hasut-menghasut boleh berlarutan kepada hina-menghina dan seterusnya cabar-mencabar hingga menimbulkan kesan yang parah. Kita tidak mahu nanti selepas ada pihak menghina Islam kini, ada pula yang lain bangkit membalas dendam dengan melancarkan kempen serupa terhadap agama atau kaum lain. Ketika itu, mungkin semuanya sudah terlambat. Dalam pada kita menjulang prinsip kebebasan bersuara, kita tidak seharusnya bertolak ansur sedikit pun terhadap perbuatan menghasut dan menghina khususnya berkaitan kaum agama kerana ia berpotensi besar menggugat kestabilan negara. Pihak berkuasa seperti polis, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Kementerian Dalam Negeri (KDN) harus bertindak tegas. Mereka yang bersalah perlu dibawa ke muka pengadilan dan dihukum mengikut lunas undang-undang. Pada masa sama, tumpuan harus diberi kepada usaha membanteras gejala itu hingga ke akar umbi. Ia mungkin didalangi pihak tertentu yang cuba memperalat platform seperti blog dan laman web untuk mengharu-birukan negara ini bagi membolehkan mereka mengambil kesempatan menjayakan agenda sendiri.
Cakap-cakap

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan hari mengundi bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Pulau Pinang. Pada Mamat, pilihan raya kecil ini tidak memberi tekanan kepada Barisan Nasional (BN) kerana ia tidak sedikit pun mengubah senario politik negara selain daripada minat rakyat untuk melihat perubahan majoriti pengundi. Rasanya yang tertekan ialah Pas sebab sudah ada ura-ura akan berlaku rakannya dalam pembangkang menikamnya, bukan dari belakang tapi dari depan.

Mamat - kawan yang setia
Kuarantin, pencegahan selesema babi tiada kesan

Oleh Mohd Ayop Abd Razid

KES pertama influenza A (H1N1) atau selesema babi yang disahkan melalui ujian makmal di negara ini ialah pada 15 Mei lalu. Sehingga semalam, angka kematian yang dicatat kerana H1N1 ialah 38 orang. Kenyataan Kementerian Kesihatan pula menyebut angka rasmi mereka yang mendapat rawatan kerana disahkan positif wabak itu ialah 2,253 orang. Kini, jumlah mangsa H1N1 terus menunjukkan peningkatan hingga Datuk Seri Najib Razak menganggapnya sebagai satu ancaman kepada negara. Beliau mahu 'pendidikan awam' dilaksanakan melalui kempen secara besar-besaran.

Hakikatnya, jangkitan H1N1 sudah menjadi wabak atau pandemik tempatan yang mesti ditangani secara efektif. Kategori golongan berisiko tinggi yang mudah dijangkiti H1N1 termasuk wanita hamil, pesakit jantung, pesakit paru-paru kronik, pesakit asma, pesakit kencing manis, obesiti dan mereka yang mempunyai tahap imuniti yang rendah. Peningkatan angka kematian wabak H1N1 memang mencemaskan dan rakyat diminta tidak panik. Menurut Menteri Kesihatan lebih 98 peratus kes jangkitan H1N1 berjaya disembuhkan. Kebanyakan mereka yang mati adalah kes yang mempunyai faktor risiko.

Dalam satu taklimat tertutup isu semasa di Angkasapuri beberapa minggu lalu, Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Datuk Hassan Abdul Rahman memaklumkan, penularan tempatan wabak H1N1 masih pada peringkat awal pandemik. Katanya, tiada strategi khusus yang komprehensif membendungnya. Setakat ini belum ada vaksin yang ditemui untuk menentang penyakit itu.

Apa yang penting ialah langkah pencegahan H1N1 yang berterusan dan efektif akan dapat membantu memperlahankan dan seterusnya membendung penularan wabak terbabit. Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan sejak awal lagi sudah mengambil langkah perlu bagi memantau rapi ancaman H1N1. Langkah terbaru kementerian terbabit ialah menambah simpanan antiviral daripada 10 peratus kepada 20 peratus. Sebelum ini kementerian terbabit sudah memaklumkan akan membekalkan antiviral Tamiflu di semua klinik kerajaan yang mempunyai pegawai perubatan.

Selain itu, 22 hospital swasta dijadikan pusat saringan awal dengan dibekalkan antiviral Tamiflu. Klinik swasta juga dibenarkan membeli Tamiflu daripada farmasi. Kerajaan juga akan menyediakan kelengkapan makmal perubatan untuk merawat pesakit selesema babi di semua hospital. Pihak hospital akan menyaring dengan teliti mereka yang datang untuk mendapatkan ujian H1N1. Mereka yang mempunyai simpton jangkitan, terutama golongan yang berisiko tinggi akan dirawat dan diberi perhatian sepenuhnya, termasuk memberi suntikan antivirus.

Kementerian Kesihatan juga bertanggungjawab mengeluarkan perintah kuarantin kepada golongan berisiko. Kementerian terbabit juga dari semasa ke semasa melaksanakan arahan dan perintah kuarantin di semua sektor seperti institusi pendidikan, sekolah, kolej dan universiti. Kementerian Pelajaran sudah mengeluarkan arahan kepada sektor sekolah supaya mengambil suhu badan murid setiap pagi dan memastikan murid yang deman dengan suhu melebihi 38 Celsius dibawa ke hospital atau klinik. Untuk tujuan itu kementerian itu akan membekalkan jangka suhu dan topeng muka kepada semua sekolah.

Selain mengambil langkah mengesan suhu badan melalui alat pengimbas di pintu masuk utama negara seperti di lapangan terbang, Kementerian Kesihatan juga akan menyaring suhu badan orang ramai di majlis terbuka juga akan dilakukan di mana perlu. Apa yang penting ialah kementerian terbabit harus memastikan ia mempunyai kemudahan yang mencukupi untuk melaksanakan segala langkah pencegahan yang wajar.

Kejayaan mengawal wabak H1N1 tidak akan berkesan tanpa tanggungjawab bersama orang ramai. Sikap menyerahkannya bulat-bulat kepada kerajaan tidak banyak membantu usaha memperlahan dan membendung wabak terbabit. Justeru, orang ramai harus memahami beberapa perkara berkaitan H1N1 merangkumi cara penularan virus, simptom penyakit, cara mengawal diri dan langkah pencegahan. Dalam konteks ini, kita seharusnya mengamalkan tiga prinsip perubatan seperti yang disarankan Ibnul Qayyim, seorang ulama Islam tersohor.

Tiga prinsip itu ialah sentiasa menjaga kesihatan, melindungi diri daripada perkara yang mengundang penyakit dan membuang bahan merosak kesihatan. Untuk mengamalkan prinsip terbabit maka rakyat perlu mengambil langkah pencegahan secara tuntas supaya risiko penularan wabak H1N1 dapat dikurangkan. Bagaimana kita boleh mengamalkan ketiga-tiga prinsip terbabit? Untuk prinsip pertama iaitu menjaga kesihatan maka orang ramai hendaklah sentiasa menjaga kebersihan diri termasuk kerap membasuh tangan, menutup mulut dengan tisu ketika batuk dan bersin.

Orang ramai hendaklah membiasakan memakai penutup hidung terutama ketika berada di luar. Mereka yang didapati mempunyai simptom jangkitan mestilah segera mendapatkan rawatan kerana kelewatan mendapatkan rawatan boleh mengundang kematian terutama mereka yang berisiko tinggi. Bagi prinsip kedua iaitu melindungi diri dari elemen yang mengundang penyakit termasuklah menghindari majlis keramaian dan perjumpaan di tempat awam.

Langkah ini penting kerana virus H1N1 mudah tersebar menerusi udara menyebabkan penularan terhadap virus adalah tinggi, terutama di tempat yang sesak dengan manusia. Bagi pesakit yang dikuarantin di rumah hendaklah mengelakkan diri berhubung rapat dengan ahli keluarga.

Penulis ialah Ketua Unit Komunikasi Media di Jabatan Hal Ehwal Khas, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan
Pasar terbuka Bazarr@maeps

Oleh Jami'ah Shukri
jamia@bharian.com.my


ORANG ramai berkunjung ke Bazaar@maeps dan Carbootsales di tapak Maeps, Serdang, Selangor.

Pelbagai aktiviti setiap hujung minggu buktikan tapak Maha bukan 'projek gajah putih'

TIADA lagi gelaran 'padang jarak padang terkukur'. Taman Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) seluas hampir 25 hektar sebagai tapak kekal Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (Maha) di Serdang, Selangor sudah terisi dengan pelbagai aktiviti menarik, khususnya pada setiap hujung minggu.

Jika sebelum ini, ada yang beranggapan projek Maeps yang membabitkan pelaburan RM250 juta serta menyediakan kemudahan bertaraf antarabangsa untuk kegiatan Maha hanya sebagai ‘projek gajah putih’, namun telahan itu silap sama sekali.

Atas usaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan badan bukan kerajaan (NGO), kawasan berkenaan tidak malap sebaik saja tirai Maha berlabuh, sebaliknya ia dipenuhi dengan pelbagai aktiviti.

Sejak November tahun lalu, pelbagai acara disediakan antaranya, membabitkan Agro Hunt, Kelab Tani Sekolah, Kelab Sukarelawan Maeps serta Pameran dan Jualan di Laman termasuk ternakan, perikanan, nanas, padi, florikultur dan sayur.

Kini, nadi di kawasan berkenaan sentiasa saja berdenyut kencang dengan suasana kemeriahan Maeps semakin menyerlah berikutan kewujudan Bazaar@maeps, iaitu aktiviti pasar terbuka terbesar di Malaysia berkonsepkan Flea Market dan ‘Carbootsale’, bertempat di pintu masuk 2, Maeps, Serdang, sejak 27 Jun lalu.

GERAI buah-buahan juga antara yang terdapat di Bazaar@maeps.

Bazaar@maeps, dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Idea dan Usahaniaga Malaysia (Meias) dan Maeps, pada setiap Sabtu, bermula jam 4 petang sehingga 11.30 malam, mampu menjadi destinasi menarik untuk dikunjungi kerana menghidangkan pelbagai aktiviti daripada penjualan produk makanan, minuman, pakaian, kosmetik, taman hiasan hingga lelongan barangan peribadi dan antik.

Tidak tertakluk kepada aktiviti perniagaan, malah, kegiatan beriadah dan rekreasi membolehkan orang ramai menghabiskan masa hujung minggu meninjau taman herba, pertanian dan haiwan yang disediakan tidak jauh dari tapak Bazaar@maeps.

Bagi mereka suka aktiviti lasak dan mencabar, turut disediakan litar drift dan go-kart yang dibuka kepada orang ramai dengan bayaran tertentu selain boleh bermain layang-layang di kawasan lapang.

Kunjungan ke Bazaar@maeps secara tidak langsung memberi nilai tambah dalam aktiviti keluarga iaitu pengunjung tidak hanya datang untuk membeli-belah dan pada masa sama dapat menyertai aktiviti riadah bersama keluarga.

PERKHIDMATAN urutan kaki juga disediakan bagi pengunjung yang penat berjalan.

Yang Dipertua Meias, Ahmad Safawi Taharim, berkata Bazaar@maeps mementing dan mengenengahkan konsep 'semua orang boleh menjual dan membeli'.

Katanya, situasi menang-menang ini juga akan memberi kesan dan impak yang baik kepada pihak pengurusan Maeps sebagai tempat dan tapak penganjuran acara yang mempunyai kemudahan terbaik.

“Bazaar@maeps menyediakan tapak bagi `carbootsale` yang membolehkan pengunjung membeli barangan terpakai, barang antik, barangan elektronik dan barangan unik yang sukar ditemui di kebanyakan tempat.

“Menariknya, peniaga boleh menjual produk mereka hanya di dalam kereta. Bagaimanapun, bergantung kepada kreativiti peniaga untuk mempamerkan barangan itu. Kita sediakan tapak yang luas serta kanopi yang boleh memasukkan kereta.

“Konsep perniagaan itu juga lebih santai. Mereka boleh membawa keluarga atau anak bersama tanpa sebarang masalah kerana ada mempunyai kawasan luas,” katanya.

Beliau berkata, Bazaar@maeps sebenarnya, tidak seperti pasar atau bazar yang diwujudkan atau diuruskan oleh pihak swasta lain yang hanya mementingkan keuntungan dengan mengenakan bayaran tinggi kepada peniaga, sebaliknya hanya mengenakan kos sangat minimum iaitu RM55 sebagai yuran pendaftaran (sekali seumur hidup) dan hanya RM3 untuk setiap minggu sebagai menanggung kos penyelenggaraan air dan elektrik.

Katanya, kos amat rendah itu membolehkan peniaga menjual barangan dengan harga murah kepada pengguna serta menggalakkan Bumiputera menceburi diri dalam bidang perniagaan kecil dengan kos permulaan rendah.

“Jika barang dijual mahal, mungkin akan mengurangkan minat orang ramai untuk membeli. Dengan adanya bazar ini, diharapkan akan memberi kelangsungan untuk peniaga dan pembeli dalam membentuk dan membangunkan minda yang cemerlang dalam dunia perniagaan dan keusahawanan.

“Ia juga dapat menjadi tempat berhimpun bagi peniaga dan usahawan kecil untuk menjual produk keluaran mereka terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah dan menjadi tempat buat pengguna untuk membeli barangan dengan kadar murah dan memuaskan,” katanya.

Pemilihan tapak perniagaan Maeps juga dilihat strategik dengan dilengkapi kemudahan awam seperti tempat letak kereta luas, tandas awam, pengangkutan dalaman yang canggih dan tempat ini juga mempunyai kawasan riadah menarik seperti kawasan tanaman herba, taman tanaman hijau, kolam ikan, ladang ternakan haiwan dan sebagainya.

Ahmad Safawi berkata, pihaknya juga sentiasa membuka pendaftaran kepada sesiapa saja yang ingin menyertai Bazaar@maeps ini kerana menyediakan 700 tapak perniagaan secara keseluruhan.

Beliau menjangkakan kawasan ini akan dipenuhi dengan pengunjung dengan penganjuran Pameran dan Persidangan Antarabangsa Komoditi Malaysia (MICCOS) 2009 yang akan diadakan mulai esok sehingga 16 Ogos ini untuk mempamerkan pelbagai komoditi utama yang memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi negara.

Apa pun juga, Ahmad Safawi mengharapkan aktiviti Bazarr@maeps itu akan menjadi antara destinasi terkemuka di negara ini sebaik saja dimasukkan dalam kalendar Pelancongan, Pelancongan Malaysia, tidak lama lagi.

“Ketika ini, penganjurannya masih baru. Tetapi saya percaya ia mampu menjadi lokasi aktiviti perniagaan yang popular, pada masa depan seperti di United Kingdom (UK).

“Kita juga berusaha untuk menambahkan lagi aktiviti lain termasuk wayang pacak di kawasan berhampiran bazar dan sekali gus menghidupkan semula nostalgia pernah dilakukan oleh orang zaman dulu ketika tiada bekalan elektrik.

“Selain itu, antara dalam perancangan ialah mewujudkan zon perdagangan antarabangsa yang menjual pelbagai produk tulen yang dikeluarkan syarikat dari luar negara,” katanya.

Segalanya kerana Donni

Sekumpulan bekas pelajar Maktab Rendah Sains Mara Kulim, Kedah terus gigih berjuang mengumpul dana sebanyak RM250,000 demi kepentingan ‘anak-anak tersayang’ di Kiulu, Sabah.
Begini bermulanya cerita yang ingin disampaikan. Pada 20 Mac 2007, akhbar Daily Express News di Sabah memaparkan sebuah artikel yang cukup menyayat hati. Sesiapa sahaja yang membacanya dapat membayangkan kedaifan hidup sebuah keluarga yang terpaksa kais pagi makan pagi, kais petang makan petang untuk terus bernyawa.

Kisah itu menceritakan bagaimana enam orang adik-beradik dan ibu mereka sekadar 'kenyang' dengan menjamah bubur nasi dan sayur kangkung. Menyingkap kisah hidup mendiang Donni John Duin, 11, dia ialah seorang anak yang pendiam dan tidak bermasalah. Penderitaan yang terpaksa dilalui sejak bapanya disumbat masuk ke penjara akibat dadah begitu menyentuh hati.

Menurut ibunya, Hina Joloni, 39, setiap kali pulang dari sekolah, wajah Donni begitu murung kerana tertekan dengan ejekan dan cemuhan rakan sekelas. Menyarung pakaian yang kusam dan hanya mampu menikmati sajian ringkas, Donni merasai keperitan yang teramat pedih.


Seorang kanak-kanak di Kiulu, Sabah merenung masa depan yang tidak pasti ekoran kesukaran datang ke sekolah.


Kali pertama, dia cuba membunuh diri tetapi gagal. Namun dalam percubaan kedua, Hina menemui anaknya yang sudah tidak bernyawa. "Apabila saya menegur perbuatannya yang cuba membunuh diri pada kali pertama, Donni memberitahu bahawa dia sanggup berbuat demikian bagi meringankan beban keluarga."

"Setidak-tidaknya, kurang seorang anak untuk diberi makan dan bahagian makanannya boleh dibahagi kepada adik-beradik lain," luah Hina mengenangkan kata-kata anak kesayangannya dengan penuh hiba.

Sebaik sahaja membaca kisah itu, entah berapa ramai daripada kita mampu mengimbau kembali kisah pilu tersebut. Mungkin ia sudah lenyap daripada ingatan kita ketika ini tetapi bukan bagi Raja Ali Raja Othman, Hamidi Baharuddin, Kamaruddin Yusop, Noor Bakri Ahmad, Mashitah Puteh, AR. Meor Wazir Zul'Aidin dan rakan-rakan mereka yang lain.

Raja Ali berada di bumi Sabah semasa kejadian pilu yang menimpa Donni berlaku. Selepas mengadakan perjumpaan dengan Sabah Credit Corporation (SCC) atas dasar kerja, beliau berbual dengan Pengurus Besar SCC, Datuk Vincent YK Pung. Ketika itu jugalah, isu Donni dibincangkan.


Hina Joloni manakala Donni (gambar kecil).


Di Sabah, hampir 5,000 remaja dilaporkan terpaksa berhenti sekolah sebelum sempat menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR). Bukan kerana tidak berminat tetapi dibelenggu kemiskinan dari generasi demi generasi. Selain itu, mereka juga menghadapi kesukaran perjalanan berulang-alik dari sekolah yang terletak jauh dari rumah.

SCC menerusi kelab sukannya sentiasa menjalankan aktiviti tanggungjawab sosial korporat seperti mendirikan asrama sekolah dan surau di Sabah. "Pada tahun 2007, saya difahamkan sebanyak lapan buah sekolah masih menunggu mendapatkan bantuan membina asrama," kata Raja Ali ketika ditemui Kosmo! di Kuala Lumpur.

"Sebagai seorang bekas pelajar yang pernah menikmati faedah kemudahan asrama, saya meminta Vincent supaya menyediakan asrama di sekolah yang benar-benar memerlukan di Sabah. Sekolah itu akan menjadi projek 'kami' yang diusahakan secara bersatu padu," ujarnya sambil merujuk 'kami' adalah rakan-rakan sekolahnya yang popular dengan gelaran Killerbatch.

Killerbatch merupakan sekumpulan pelajar Maktab Rendah Sains Mara Kulim, Kedah yang pernah tinggal di asrama maktab tersebut dari tahun 1979 sehingga 1983. Mujur disediakan sebuah tempat tinggal yang berdekatan dengan tempat pembelajaran, mereka tidak perlu risau tentang cuaca panas atau hujan sekali gus berpeluang belajar dalam suasana selesa dan tenang. Berdasarkan pengalaman manis itu, Killerbatch memahami betapa susahnya kehidupan bagi sesetengah kanak-kanak di Sabah tanpa asrama.


Jika musim banjir, sebahagian jambatan gantung ini hanyut dibawa arus sungai.


Pada hujung tahun 2008, SMK Tun Fuad Stephens di Kiulu, Sabah muncul dalam senarai sekolah yang menantikan pembinaan asrama. Sebanyak 100 daripada 1,400 pelajar di sekolah itu memerlukan asrama dengan kadar segera.

Sebahagian besar para pelajar ini berjalan kaki selama dua hingga tiga jam merentasi hutan dan sungai menuju ke sekolah. Menurut ahli Killerbatch, Megat Zulkarnain Mohd Nazri, dia pernah terserempak dengan seorang pelajar tingkatan lima, Jefri di jambatan Poturidong, Kiulu yang bangun seawal pukul 4 pagi agar tidak terlambat ke sekolah.

"Apabila dilanda banjir besar, sebahagian jambatan gantung ini hanyut," katanya.

SMK Tun Fuad Stephens mempunyai sebuah asrama desa tetapi ia telahpun dihuni oleh 100 pelajar. Dengan 16 orang ditempatkan dalam sebuah bilik, ia menyukarkan Guru Besar, Marsha Anthony Bongkok dan wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Joisin Rumut mencari ruang kosong. Ada juga yang terpaksa berkongsi katil dengan adik sendiri meskipun sempit.


DARI kiri: Hamidi, Kamaruddin, Bakri, Meor dan Raja Ali. Duduk di hadapan ialah Mashitah.


Mengetahui keadaan genting yang dialami di sekolah ini sejak bertahun-tahun, Raja Ali, Hamidi, Kamaruddin, Bakri, Mashitah dan Meor sepakat meminta ahli-ahli Killerbatch lain mengutip derma yang disasarkan berjumlah RM250,000.

Secara kebetulan, tahun ini menyaksikan sambutan ulang tahun Killerbatch yang ke-30. Pada majlis keraian yang diadakan pada 4 Februari 2009 di Taman Ekuestrian Putrajaya, ramai hadirin termakan pujukan mereka. "Bagi menjadikan acara ini lebih bermakna selain bersuka-ria, sesi kutipan derma dilakukan pada hari itu juga."

"Proses itu diteruskan sehingga bulan Mei lalu apabila kami berjaya mengumpul sebanyak RM57,426," ujar Bakri yang kerap mengadakan pertemuan dengan ahli-ahli jawatankuasa projek Asrama Donni.

Sebagai ibu bapa, mereka semua amat memahami kesegeraan bagi membina Asrama Donni sebelum bermulanya sesi persekolahan tahun 2010.

"Walaupun kami sibuk dengan kerjaya masing-masing, berulang-alik ke luar negara dan menyediakan yang terbaik buat keluarga sendiri, kami komited untuk menjayakan projek sulung ini dalam apa juga cara sekalipun," kata Bakri lagi sambil disokong ole Mashitah.


Usaha murni yang diperjuangkan oleh Killerbatch ini mampu mengubah nasib pelajar-pelajar di Kiulu, Sabah.


Pada 16 Mei 2009, satu sejarah manis terpahat apabila majlis penyerahan cek bernilai RM57,426 kepada pihak SCC diadakan. Kutipan itu digunakan sepenuhnya untuk kerja-kerja pembinaan Asrama Donni di SMK Tun Fuad Stephens, Kiulu, Sabah. Seramai 10 delegasi yang terdiri daripada Raja Ali dan rakan-rakannya datang ke Kiulu bagi menyaksikan majlis pecah tanah pada keesokan harinya.

Turut dijemput hadir ialah seorang guru yang mengajar pada era Killerbatch iaitu Teh Sharifudin Abdullah. "Dahulu mereka terkenal dengan kenakalan yang memeningkan kepala guru. Sekarang, mereka sudah berjaya dalam bidang masing-masing dan saya bangga dengan anak-anak didikan saya yang menyahut konsep 1Malaysia yang dilaungkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," kata Teh menerusi perbualan telefon dengan Kosmo!.

"Killerbatch, rata-ratanya terdiri daripada mereka yang beragama Islam manakala SMK Tun Fuad Stephens mengisi hampir 70 peratus pelajar beragama Kristian. Inilah yang dikatakan keikhlasan yang lahir merentasi agama, bangsa dan sempadan geografi," tambahnya.

Memerangi cetak rompak

Serbuan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan kementerian dalam membanteras masalah perisian cetak rompak di semua peringkat.


CAKERA padat yang dirampas dalam serbuan ini terdiri daripada sistem pengoperasian Microsoft yang dicetak rompak.


ISU cetak rompak perisian komputer seolah-olah sukar dibendung dan masih berleluasa sehingga hari ini. Banyak cara telah dilakukan untuk membanterasnya, namun segala usaha tidak menampakkan hasil yang memberangsangkan.

Justeru itu, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sentiasa mengadakan serbuan dari semasa ke semasa bagi mengesan dan menahan para peniaga degil yang menjual komputer baru tetapi menggunakan perisian cetak rompak di seluruh negara.

Terbaru, satu serbuan telah diadakan ke atas pengedar-pengedar barangan komputer di Pulau Pinang. Dalam tempoh beberapa bulan yang lalu, KPDNKK telah melakukan serbuan mengejut di pusat bandar raya Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Ipoh, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu. Hasil daripadanya, perisian komputer cetak rompak dan komputer bernilai lebih daripada RM100,000 telah dirampas termasuk penahanan wakil pengedar yang tidak bertanggungjawab.

Pada pertengahan bulan lalu, empat buah komputer dirampas daripada sebuah kedai di Pulau Pinang kerana pemiliknya dipercayai menjual salinan perisian komputer Microsoft cetak rompak. Ketika pegawai-pegawai KPDNKK menyelongkar premis tersebut, turut ditemui adalah CD-Rom yang dipercayai digunakan untuk memuat turun perisian cetak rompak ke dalam komputer pelanggan.

Jumlah keseluruhan perisian palsu yang digunakan itu mencecah harga RM13,500 manakala RM5,000 lagi melibatkan perkakas komputer. Ketua Pengarah KPDNKK, Mohd. Roslan Mahayudin berkata, serbuan itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan kementerian dalam membanteras masalah perisian cetak rompak di semua peringkat.

"Melihat kepesatan pembangunan sektor teknologi maklumat dan pengaruhnya kepada pembangunan ekonomi negara, kami melipatgandakan usaha demi melihat aktiviti yang salah di sisi undang-undang ini dihentikan sama sekali," jelasnya.


ANTARA pekerja yang ditahan dalam rampasan DVD cetak rompak oleh anggota polis di Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.


Beliau menambah: "Apabila pengedar terlibat memasukkan perisian komputer cetak rompak ke dalam komputer baru yang kemudiannya dijual kepada pelanggan, mereka secara tidak langsung akan mendedahkan pengguna tersebut kepada risiko yang tidak diketahui."

"Bukan sahaja perisian cetak rompak melanggar peraturan tetapi data penting dan keselamatan maklumat pengguna turut digadai secara membuta tuli. Pada masa yang sama, kami mengiktiraf dan menghargai pengedar tulen yang turut serta dalam memerangi kumpulan pengedar yang menipu pelanggan dengan menjual komputer 'murah' menggunakan perisian cetak rompak."

Kementerian itu juga mendedahkan bahawa cakera padat (CD) dan cakera keras yang dirampas dalam serbuan itu terdiri daripada sistem pengoperasian Microsoft yang dicetak rompak termasuk Windows 95 dan Windows Vista serta pelbagai versi program Microsoft Office yang lain.

Di bawah Akta Hak Cipta 1987, sesiapa yang didapati bersalah di mahkamah boleh dikenakan denda sebanyak RM2,000 sehingga RM20,000 bagi setiap kesalahan penyalinan perisian cetak rompak dan/atau dijatuhkan hukuman penjara sehingga lima tahun.

Selesaikan rintihan penduduk

Gerakan merevolusikan kualiti hidup penduduk tempatan telah melonjakkan nama calon-calon perwakilan pilihan raya gabenor di Solo, Jawa Tengah, Indonesia.


JOKO WIDODO merupakan Datuk Bandar Solo sejak empat tahun lalu.


SOLO yang terletak di Jawa Tengah, Indonesia menyaksikan satu gerakan revolusi tersebar secara senyap sejajar dengan hasrat pemimpin tempatan yang ingin dicalonkan semula dalam kempen pilihan raya gabenor. Revolusi ini hanya akan berjaya sekiranya wakil yang mahu bertanding dalam pilihan raya itu menyedari dan mengambil serius permintaan dan keperluan penduduk.

Seorang bekas penjual perabot, Joko Widodo yang merupakan datuk bandar di bandar diraja ini sejak empat tahun lalu seperti beberapa rakan sedarjatnya berjaya menempah nama dalam kalangan masyarakat sebaik sahaja mengambil alih kawalan birokrasi, pemberian rasuah dan penyediaan infrastruktur di Solo. Aspek-aspek ini adalah antara penyebab mikro kepada kerakusan ekonomi di Asia Tenggara.


SEBUAH mercu tanda di Solo yang terletak di Jawa Tengah.


Beliau dan rakan-rakannya yang berada dalam kelompok usia 40-an dan 50-an menggunakan pengalaman dalam bidang perniagaan untuk menempah tiket kejayaan tersebut. Mereka dilihat sebagai antara calon pilihan raya yang layak untuk ditampilkan sekali gus memikul tanggungjawab yang lebih besar di peringkat negara. Mereka semua dipandang tinggi dan dipercayai mampu menyandang jawatan sebagai gabenor dan menteri pada masa akan datang kerana sikap 'boleh' yang ditunjukkan mereka berjaya menarik pelabur ke bumi Solo.

"Saya bukan seorang yang pandai akal fikiran tetapi saya lebih selesa bertanya terus kepada orang ramai dan meminta mereka meluahkan keperluan masing-masing. Apa yang anda mahu saya akan cuba sediakan," ujar Widodo, 48.

"Di bandar-bandar lain, mereka mempraktikkan pendekatan pengurusan dari atas ke bawah. Saya tidak mahu mengikut langkah itu. Saya lebih selesa dengan pendekatan dari bawah ke atas. Sesuatu perancangan dapat dilaksanakan dengan baik apabila wujud sebuah platform yang melibatkan penduduk setempat,"tambahnya.

Di seluruh Indonesia, pengundi menghukum wakil-wakil rakyat yang enggan mendengar rintihan mereka selama ini, tanpa mengira parti yang diwakili atau peruntukan kewangan bagi tujuan berkempen, kata pakar pemerhati pilihan raya Kevin Evans. Perubahan ini disaksikan di seluruh negara Indonesia yang menerima sistem pemerintahan demokrasi setelah Presiden Suharto yang memerintah secara keras di bawah pemerintahan autokratik sehingga tahun 1998 digulingkan.

"Ia sudah tentu satu corak yang berulang. Sejak konsep pengurusan berpusat dimansuhkan, sesebuah wilayah dan daerah diberi penarafan berdasarkan kepada sejauh mana ia berupaya menarik pelabur asing," katanya.

Widodo yang berjaya menjual perabot tempatan di luar negara sebelum bergelar datuk bandar, telah pun menerima ulasan yang positif, jelas Kevin O'Rourke, seorang pakar analisis risiko politik yang bertapak di Jakarta.

"Tidak hairan sekiranya beliau yang cukup disenangi ramai dan menerima banyak sokongan dilantik sebagai Gabenor Jawa Tengah pada satu hari nanti," ujar O'Rourke.


JANJI untuk membangunkan kemudahan infrastruktur di Solo mampu meraih undi penduduk dalam memilih datuk bandar yang baru.


Di Solo, beliau dijangka menerima tanggungjawab memegang portfolio menteri pelancongan kerana pernah menganjurkan pameran kebudayaan, membina sebuah lapangan terbang baru dan melontarkan cadangan mewujudkan sebuah lebuh raya antara bandar. Sebuah majalah di Indonesia, Tempo telah meletakkan nama Widodo dalam senarai 10 pemimpin yang boleh dipercayai pada tahun 2008.

"Mereka berjaya mencipta suasana berinovasi dan cemerlang," jelas majalah Tempo sambil menambah, di sebalik beberapa pemimpin yang berjuang untuk penduduk sekitar, ada sesetengahnya menjanjikan seorang pemimpin yang berkaliber pada masa hadapan.

"Ada yang membina taman dan ruang tambahan bagi membaiki kualiti hidup yang dilalui penduduk atau mencari ciptaan atau rekaan terbaru dalam dunia pertanian. Selebihnya, mengurangkan sistem birokrasi yang terlalu ketat termasuk menghentikan pemberian rasuah dalam menawarkan perkhidmatan yang paling asas di negara ini," tambahnya.

Seorang ketua di kawasan Sragen di Solo, Untung Wiyono merapatkan perhubungan penduduknya menerusi perkhidmatan Internet. Ketua Luwu Timur di selatan Sulawesi, Andi Hatta Marakarma pula membina rumah dan jalan raya baru bagi membantu mengurangkan kos pengangkutan beras sebanyak dua pertiga.

Perubahan ini bukan hanya dipantau di kawasan bandar dan daerah yang melahirkan pemimpin bertauliah tetapi meliputi para gabenor yang ditempatkan di wilayah tertentu. Sementara itu, seorang gabenor di wilayah Gorontolo di utara Sulawesi, Fadel Muhammad dilabelkan sebagai antara calon yang paling berpotensi untuk layak bertanding dalam pilihan raya di wilayah tersebut. Itu semuanya kerana beliau berjaya menarik pelaburan asing dan menangani masalah kekurangan bekalan bahan api.

Rakan sejawat beliau di selatan Sumatera, Alex Noerdin, mengharumkan namanya ketika mewakili daerah Musi Banyu apabila beliau menggunakan duit royalti daripada komoditi tempatan untuk membayar kos membina sekolah dan hospital. Kedua-dua unit itu menyediakan kos pendidikan dan perubatan percuma. Sekarang sebagai seorang gabenor, beliau berjanji untuk memperkenalkan perkhidmatan yang sama di seluruh wilayah. - Reuters