Image
Pilihan raya negeri hasrat siapa?
JIKA Datuk Sagor dan Datuk Maharajalela masih hidup, apa agaknyaperasaan mereka menyaksikan satu demi satu 'tragedi' politik yangberlaku di Perak.

Image
Kepulauan Spratly kembali panas
APAsahaja isu yang berkaitan dengan Kepulauan Spratly dan Paracel yangterletak di Laut China Selatan sudah pasti mengundang reaksi yang agakkeras. Kawasan tersebut sedang menyaksikan tuntutan bertindih antarabeberapa negara.

Import ayam sebagai balasan kedegilan penternak
MASALAHkenaikan harga ayam tidak pernah reda. Harga ayam Malaysia di ladangdikatakan yang paling rendah berbanding tempat lain. Harganya lebihmurah daripada ayam ladang di sekitar Bangkok dan Hatyai di Thailand,Vietnam dan Indonesia.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT
AWANGtertarik dengan cadangan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di DalamPerkhidmatan Awam (CEUPACS) supaya kerajaan menyerapkan lebih 33,000guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di seluruh negara ke jawatanbertaraf tetap.

Bursa saham dulu dan sekarang
DALAMkeadaan pasaran saham tidak menentu ekoran daripada krisis ekonomiglobal, saya terkenang kisah semasa bersama Bursa Saham Kuala Lumpur(kini Bursa Malaysia) dari 1984 sehingga 2003.

Bagaimana menyambut Hari Guru
PADA16 Mei 2009, sudah 38 kali masyarakat Malaysia khasnya kaum gurumerayakan sambutan Hari Guru. Tarikh 16 Mei dipilih bagi perayaantersebut kerana memperingati tarikh penguatkuasaan Penyata Razak, iaituDasar Pendidikan Negara yang dilaksanakan bagi Persekutuan TanahMelayu, yang berhasrat menyatukan pendidikan di sekolah bagi semua kaumdi negara ini, yang berteraskan perpaduan kaum melalui bahasa Melayusebagai bahasa pengantar utama.

Parti politik Indonesia belum matang
KEBANYAKANparti di Republik Indonesia masih lagi tidak matang dan bersifatkeanak-anakan. Mereka tidak mempunyai pendirian tetap, mudah merajuk,mudah dipujuk dan masih tercari-cari tapak untuk berdiri serta dahanuntuk berteduh.

Kawalan media demi pertahan nilai teras
DEMIKIANLAHhakikatnya kebebasan akhbar di Malaysia dan Singapura. Tetapi, olehkerana sesetengah pihak yang mendakwa diri mereka jaguh kebebasanakhbar dan sering berkiblatkan kepada Amerika Syarikat (AS), makawajarlah ditinjau apakah bentuk dan realiti kebebasan akhbar di negaratersebut.

Guru pendukung aspirasi membentuk modal insan holistik
SAMBUTANHari Guru 2009 amat dinantikan oleh kira-kira 350,000 pendidik diseluruh negara berikutan perubahan dalam kepemimpinan KementerianPelajaran baru-baru ini. Apakah akan berlaku sebarang perubahan dalamsistem pendidikan negara apabila kepemimpinannya bertukar tangan.

Kenaikan kos di luar kawalan Tabung Haji
KRISISkegawatan ekonomi global sudah masuk tahun kedua. Ketika krisis itumula melanda tahun lalu, ada umat Islam di beberapa negara gagalmenunaikan haji kerana kos yang meningkat secara mendadak.
Pilihan raya negeri hasrat siapa?


Pengundi kawasan Parlimen Bukit Gantang, Perak sudah mengharungi dua kali pilihan raya, apakah akan diadakan pilihan raya negeri pula dalam masa terdekat ini?


JIKA Datuk Sagor dan Datuk Maharajalela masih hidup, apa agaknya perasaan mereka menyaksikan satu demi satu 'tragedi' politik yang berlaku di Perak.

Darah pejuang bangsa yang tumpah di bumi Perak itu pastinya panas lantaran perjuangannya membebaskan negeri bijih timah itu daripada belenggu penjajah seolah-olah tidak dihargai.

Maruah negeri Perak Darul Ridzuan yang bertitik tolak daripada darah, keringat dan air mata pejuang-pejuang bangsa, kini dicabar dan tercabar.

Institusi raja-raja Melayu di negeri itu yang pernah diperlekeh serta dihina oleh Residen British, JWW Birch kini mengulangi 'ruang gelapnya.'

Cuma senario terbaru berbeza.

Jika lebih seratus tahun lalu, kesilapan Raja Abdullah meminta pertolongan 'orang asing' untuk diangkat ke takhta sultan mengundang 'bencana sedemikian rupa, ia bukan seperti sekarang.

Peristiwa bersejarah yang membawa kepada termeterai Perjanjian Pangkor sekali gus mengiktiraf kehadiran Residen British sebagai penasihat itu bukan cerita lapuk.

Ia bukan juga jajaan penglipur lara untuk menyedapkan halwa telinga anak bangsa. Hakikatnya, perjanjian yang membawa kepada tragedi itu sarat dengan pengajaran dan relevan dengan perkembangan semasa.

Ia menjadi panduan agar sejarah hitam itu tidak berulang.

Sebab itu apabila memperkatakan tentang senario politik terkini di Perak, banyak perkara yang mesti direnung.

Jalan penyelesaiannya juga bukan boleh dilaksanakan sesedap rasa. Ia mesti mengambil kira pelbagai faktor serta cara termasuk kehendak rakyat selain tidak meminggirkan peraturan sedia ada.

Paling lantang diperkatakan ialah desakan supaya Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri.

Desakan yang dibincangkan di pelbagai peringkat hatta di kedai kopi itu menggunakan alasan mengembalikan hak rakyat untuk memilih kerajaan yang mereka inginkan.

Kata mereka, rakyat Perak tidak senang dengan kemelut sekarang, justeru DUN perlu dibubarkan supaya mereka dapat 'menyenangkan hati' dengan membuang undi memilih kerajaan negeri yang mereka inginkan.

Kata mereka, rakyat tidak mahu tahu mengenai undi tidak percaya atau undi percaya - rakyat juga tidak tahu tentang keputusan mahkamah.

Menurut mereka, hanya satu yang rakyat inginkan, tidak lain tidak bukan -- pilihan raya negeri.

Persoalannya, adakah semua rakyat Perak berhasrat sedemikian rupa? Jika keinginan mereka sebegitu, apakah puncanya?

Dan adakah barisan pemimpin yang dipilih baik di pihak pembangkang mahupun kerajaan semasa Pilihan Raya Umum Ke-12 Mac tahun lalu bukan menggambarkan hasrat rakyat Perak yang sebenar?

Jika barisan pemimpin itu adalah pilihan rakyat, maka di mana rasionalnya desakan diadakan pilihan raya negeri?

Atau sebenarnya, permintaan supaya DUN dibubarkan sebenarnya mewakili hasrat barisan pemimpin kecewa lantaran mereka tidak lagi mempunyai suara majoriti?

Lantas mereka menjadikan rakyat sebagai alasan untuk melontarkan desakan sambil mengetahui bahawa kemenangan berkemungkinan besar memihak kepada pakatan pembangkang.

Menggunakan alasan kehendak rakyat itu juga, pilihan lain seperti membawa usul undi tidak percaya terhadap kerajaan negeri dan menyerahkan kepada budi bicara sultan untuk membuat keputusan diketepikan begitu sahaja.

Mengapa kumpulan pendesak itu hanya fokus kepada satu jalan? Adakah kerana dua jalan lain itu diketahui dengan jelas tidak akan memihak kepada mereka?

Jika sidang DUN dipanggil untuk menentukan siapa yang layak menjadi menteri besar atau pihak mana layak menerajui kerajaan negeri, apa agaknya keputusan yang diperoleh?

Begitu juga jika Sultan Perak, Sultan Azlan Shah diminta memutuskan berhubung pembubaran DUN, apakah jawapannya?

Dan jika diadakan pilihan raya negeri, biar pun melibatkan kos yang tinggi dan mengganggu urusan seharian penduduk di negeri itu, bagaimana pula keputusannya?

Yang pasti, jawapan bagi dua persoalan sudah diketahui, manakala untuk menentukan kalah menang, perlu diadakan pilihan raya kecil baru diketahui hasilnya.

Menyedari hal itu, maka tidak hairanlah jika yang didendang dan dicanang hanya berkaitan desakan diadakan pilihan raya negeri.

Manakala dua lagi alternatif yang mematuhi peraturan dan undang-undang cuba 'disembunyikan'.

Dan mengetahui itulah pilihan terbaik kepada pakatan pembangkang, maka satu demi satu onar dan masalah ditimbulkan supaya keadaan di Perak dilihat tidak menentu sehingga menuntut pilihan raya negeri diadakan.

Jika keadaan di negeri itu aman dan tenteram tanpa pergolakan yang bukan sahaja sengaja diada-adakan malah dicetuskan secara berterusan, sudah tentu desakan seperti itu tidak akan berlaku.

Malah, orang luar yang lebih sudu daripada kuah pasti tidak akan membuat bising menuntut rakyat negeri Perak diberi hak membuang undi.

Tentunya orang luar tidak akan menjadi begitu arif seperti sekarang perihal politik di Perak sehingga sanggup bergolek dan menyerbu serta membuat bantahan sehingga menimbulkan kekecohan sidang DUN.

Kekecohan 'tiruan' itu jika dibiarkan terlalu lama sememangnya akan merosakkan Perak dari segi politik, ekonomi dan paling penting pasti menjejaskan keharmonian kaum di situ.

Lebih daripada itu, untuk membolehkan matlamat menghalalkan cara, maka dua alternatif yang bukan memihak kepada pakatan pembangkang tidak diuar-uarkan.

Begitu juga rundingan dengan kerajaan Barisan Nasional untuk menurunkan suhu panas politik di Perak tidak dipermain-mainkan.

Lantaran, ketika cadangan bertemu dan berbincang diketengahkan, desakan pembubaran DUN terus berkumandang. Lebih pelik lagi seperti tidak mengetahui peraturan, muncullah pelbagai saranan dan kenyataan berhubung perkara itu.

Sedangkan dunia amat mengetahui tanpa restu Sultan Perak, Sultan Azlah Shah, desakan itu tidak akan menjadi kenyataan.

Kepulauan Spratly kembali panas


Gambar dari udara yang dirakam oleh Tentera Udara Filipina pada November 2003 yang menunjukkan China membina bangunan di Terumbu Mischief, Kepulauan Spratly.


APA sahaja isu yang berkaitan dengan Kepulauan Spratly dan Paracel yang terletak di Laut China Selatan sudah pasti mengundang reaksi yang agak keras. Kawasan tersebut sedang menyaksikan tuntutan bertindih antara beberapa negara.

Sudah agak lama tidak kedengaran berita mengenai tuntutan kepulauan tersebut kerana negara yang terlibat seperti China, Filipina, Vietnam, Taiwan, Brunei dan Malaysia lebih selesa mengekalkan status-quo.

Tetapi sejak kebelakangan ini, berlaku beberapa peristiwa yang boleh mencetuskan kembali suasana panas di Spratly dan Paracel. Kesemuanya berlaku ekoran tindakan Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Batas-Batas Pelantar Benua (CLCS) yang meminta penghujahan daripada negara-negara terbabit dalam usaha memperjelaskan batas-batas luar tuntutan maritim sesebuah negara apabila pelantar benua menganjur lebih 200 batu nautika dari sesuatu garis dasar seperti pantai negara itu. Tarikh akhir penghantaran hujahan adalah pada 13 Mei lalu.

Ekoran permintaan CLCS, kerajaan Filipina pada Mac lepas telah mengisytiharkan pembentukan undang-undang garis dasar maritim yang boleh dianggap sebagai bakal menghidupkan kembali sensitiviti tuntutan bertindih Kepulauan Spratly.

Pengumuman oleh Presiden Gloria Macapagal Arroyo tersebut mendapat bantahan keras daripada Beijing. Ini kerana China terlibat secara langsung terhadap kesan pembentukan garis dasar tersebut. Jika diteliti unjuran garis dasar Filipina, maka sudah pasti Kepulauan Kalayaan dan Beting Scarborough yang juga dituntut oleh Beijing, adalah milik Manila.

Beijing membantah keras tindakan Manila kerana ia telah mengugat status-quo isu tuntutan bertindih yang melibatkan Kepulauan Kalayaan dan Beting Scarborough.

Beijing bukan sahaja membuat bantahan diplomatik, tetapi mengambil tindakan lebih nekad dengan menghantar kapal peronda Yuzheng 311 ke kawasan itu.

Kehadiran Yuzheng 311 sudah pasti tidak disenangi oleh negara lain kerana tafsiran yang mudah ialah Beijing sanggup menggunakan kekuatan tentera untuk melindungi hak mereka.

Insiden tahun 1995 sudah pasti menghantui semula apabila Beijing menggunakan segala kekuatan tentera laut mereka untuk menawan semula Terumbu Mischief yang diduduki oleh tentera Filipina.

Jurucakap Kementerian Luar China bagaimanapun memberi jaminan bahawa kehadiran Yuzheng 311 tidak memberi makna bahawa Beijing akan mengabaikan proses rundingan penyelesaian tuntutan bertindih ke atas Spratly dan Paracel.

Malah Beijing akan tetap terus mematuhi Deklarasi Mengenai Tatacara Pihak Berkenaan di Laut China Selatan yang ditandatangani bersama dengan ASEAN pada 2002. Salah satu sebab utama mengapa deklarasi ASEAN-China tersebut diwujudkan ialah untuk mengelak daripada berulangnya insiden 1995.

Akibat pergeseran Beijing dan Manila, Menteri Luar Malaysia pada ketika itu, Datuk Seri Dr. Rais Yatim, menekankan bahawa Kuala Lumpur tidak akan mengambil tindakan melulu sebagai balasan terhadap tindakan Beijing tersebut. Malah akan mempergiatkan lagi rundingan selaras dengan deklarasi ASEAN-China seperti yang dipersetujui oleh semua pihak.

Tetapi apabila Malaysia dan Vietnam beberapa hari lepas mengemukakan hujah masing-masing kepada CLCS mengenai batas maritim yang dituntut, China sekali lagi mengemukakan bantahan kepada PBB. Walaupun kapal perang tidak dihantar ke kawasan berkenaan tetapi kenyataan keras yang dikeluarkan sudah pasti akan mengeruhkan lagi suasana.

Antara lain Beijing menekankan bahawa mereka memiliki "kedaulatan yang tidak boleh dipertikaikan" dan tidak akan bertolak-ansur terhadap negara-negara lain yang turut menuntut pulau-pulau berkenaan.

Secara khususnya beberapa gugusan Kepulauan Spratly milik Malaysia seperti Pulau Ubi, Pulau Siput, Pulau Mathanena dan Pulau Peninjau adalah termasuk dalam amaran yang dikeluarkan oleh Beijing.

Perlu ditekankan Angkatan Tentera Malaysia telah menempatkan aset serta anggota tentera di gugusan Kepulauan Spratly milik negara. Ekoran daripada amaran terbaru Beijing itu, Panglima Tentera Laut, Laksamana Datuk Seri Abdul Aziz Jaafar telah menegaskan operasi rondaan tetap dijalankan seperti biasa dan memastikan kehadiran ATM untuk mengesahkan hak milik Malaysia.

Setakat ini, Beijing belum lagi mengambil tindakan secara fizikal untuk menafikan tuntutan Malaysia kepada CLCS seperti yang telah dilakukan terhadap Manila dengan menghantar kapal peronda Yuzheng 311.

CLCS setakat ini telah menerima hujahan tuntutan maritim dari 48 negara yang kebanyakannya merupakan tuntutan bertindih. Selain daripada tuntutan ke atas Kepulauan Spratly, pertikaian sempadan maritim Rusia-Denmark, Jepun-Rusia dan Britain-Argentina mengenai Kepulauan Falklands juga diterima oleh CLCS.

Sebenarnya, Beijing tidak perlu mengambil tindakan yang agak agresif ekoran hujahan Manila, Hanoi dan Kuala Lumpur kepada CLCS. Ini adalah kerana suruhanjaya tersebut tidak akan menerima sebarang hujahan penempatan sempadan yang mempunyai tuntutan yang bertindih.

Apabila Beijing menegaskan mereka mempunyai hak yang tidak boleh dipertikaikan ke atas Kepulauan Spratly, hujah yang sama juga telah digunakan oleh Manila, Hanoi dan Kuala Lumpur iaitu mengambil kira peruntukan yang dibenarkan oleh Konvensyen PBB mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS) dan Peraturan Prosedur CLCS.

Seperti yang telah ditekankan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Kuala Lumpur mempunyai mekanisme untuk menyelesaikan tuntutan bertindih itu selain dibantu oleh prinsip undang-undang antarabangsa. Beijing tidak boleh terlalu angkuh dan sensitif kerana negara lain juga mempunyai hak yang serupa.

Beijing perlu mengehadkan penggunaan pendekatan fizikal melalui aset tentera laut mereka kerana ini bakal mengundang tindakan serupa dari negara lain.

Negara yang terlibat sudah pasti tidak mahu terjerumus dalam senario yang agak melampau seperti yang dilakukan oleh Moscow pada 2007 apabila menempatkan bendera di dasar laut Kutub Utara ekoran pertindihan tuntutan dengan Copenhagen.

PENULIS ialah GeoStrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Import ayam sebagai balasan kedegilan penternak

Oleh AZMAN ANUAR
rencana@utusan.com.my


MASALAH kenaikan harga ayam tidak pernah reda. Harga ayam Malaysia di ladang dikatakan yang paling rendah berbanding tempat lain. Harganya lebih murah daripada ayam ladang di sekitar Bangkok dan Hatyai di Thailand, Vietnam dan Indonesia.

Isunya, walaupun harga di ladang adalah murah tetapi harga meningkat apabila diagihkan daripada penternak kepada pemborong dan seterusnya peruncit. Jadi bayangkan harga ayam yang dibeli oleh pengguna negara ini.

Rabu lalu, satu tamparan kepada Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (PPPM) apabila Kabinet bersetuju supaya permit import (AP) ayam diliberalisasikan sebagai salah satu kaedah mengawal harga bahan makanan itu seterusnya menstabilkannya di pasaran.

Inilah balasan kepada sikap angkuh pemimpin PPPM yang enggan menurunkan harga ayam antara 40 sen dan 60 sen baru-baru ini walaupun didesak oleh pelbagai pihak termasuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Dengan pelaksanaan liberalisasi import ayam ini, pembekal ayam tempatan tidak boleh lagi bermaharajalela dan sesuka hati menentukan harga ayam seperti sebelum ini. 'Kuasa' mereka mengawal harga ayam akan diimbangi oleh ayam import.

Jadi pengguna tidak perlu lagi terlalu bergantung kepada bekalan ayam tempatan. Sudah lama pengguna 'menderita' dengan kerenah penternak dan penjual ayam yang menaikkan harga sewenang-wenangnya.

Ayam sudah lama menjadi sumber protein utama kepada rakyat Malaysia. Pembukaan banyak restoran makanan segera berasaskan menu ayam dan hampir semua gerai dan warung juga 'wajib' menyajikan 'lauk' ini menunjukkan ayam sentiasa mendapat permintaan yang tinggi.

Oleh itu, permintaan terhadap daging ayam sentiasa ada. Maknanya tidak ada masalah untuk menjual ayam. Ia sentiasa akan memberi pulangan kepada para penternak dan peniaga ayam.

Sebab itu, pengguna terasa sakit hati apabila harga ayam 'sekejap naik sekejap turun' tanpa sebab yang munasabah.

Isu harga ayam memang sudah lama diperkatakan. Kerajaan pun sudah lama mengkaji masalah ini. Sudah tentu pihak berkuasa tahu di mana punca 'penyakit' harga ayam itu. Jika penyakit itu berpunca dari pusat ternakan sebagai pembekal maka di situ tempat yang perlu dirawat.

Masalah kenaikan harga ayam berlaku disebabkan ada pihak-pihak tertentu yang mahu harga sumber makanan itu dinaikkan. Justeru mereka menyekat pergerakan bekalan untuk meraih keuntungan di kemudian hari.

Penternak dan pembekal ayam adalah kumpulan yang memonopoli bekalan bahan ini dan mereka boleh mengawal industri, memanipulasi pengeluaran, pengedaran dan harga. Apatah lagi mencetuskan kekurangan bekalan yang palsu.

Mujur kerajaan tidak termakan taktik keluh resah penternak, pengedar dan peniaga ayam. Malah kita juga tidak buntu mencari jalan penyelesaian isu harga ayam.

Akhirnya kita percaya dan yakin pada satu faktor - bekalan daging ayam perlu ditambah melalui import.

Kerajaan dan masyarakat pengguna sebenarnya sudah banyak bersabar dan bertolak ansur dengan penternak dan pengedar ayam. Jadi, mesej yang jelas perlu diberikan kepada pihak terbabit.

Kita sentiasa menyokong kerajaan supaya tidak tunduk pada desakan. Yang penting, kerajaan jangan sekali-kali hilang punca dan tunduk pada desakan dan taktik licik penternak, pembekal dan peniaga ayam.

Sebahagian kenaikkan kos yang mereka gembar-gemburkan biasanya bersifat sementara dan tidak perlu dipindahkan kepada pengguna. Ia akan pulih bergantung pada masa.

Menggunakan alasan kenaikan harga bahan di pasaran dunia atau berlaku kekurangan bekalan adalah taktik yang selalu digunakan untuk menaikkan harga barangan.

Kita sudah lali dengan kenaikan harga seperti tepung, susu, roti dan bahan bukan makanan misalnya simen dan besi keluli - apatah lagi ayam.
BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

AWANG tertarik dengan cadangan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) supaya kerajaan menyerapkan lebih 33,000 guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di seluruh negara ke jawatan bertaraf tetap.

Sememangnya apa yang disuarakan oleh CEUPACS berhubung isu guru KAFA menuntut perhatian serius daripada kerajaan.

Pada masa ini, golongan tersebut berkhidmat secara kontrak dan tidak layak menerima kemudahan seperti pinjaman perumahan dan perubatan.

Langkah menaik taraf guru KAFA ke jawatan tetap, akan membolehkan mereka menerima imbuhan dan kemudahan yang sama dinikmati oleh guru lain dalam skim perkhidmatan pendidikan.

Awang percaya kerajaan mampu melaksanakan pembaharuan dalam bidang pendidikan Islam, yang merupakan agama rasmi dalam Perlembagaan negara.

Antaranya menerusi usaha meningkatkan pembelaan dan kebajikan di kalangan tenaga pengajar KAFA selain menyediakan kurikulum terbaik untuk para pelajar.

Apatah lagi peranan mereka amat penting dalam mendidik anak-anak tentang ilmu agama dan kerohanian pada era yang kian mencabar ini.

Awang - Menaruh harapan.
Bursa saham dulu dan sekarang

DALAM keadaan pasaran saham tidak menentu ekoran daripada krisis ekonomi global, saya terkenang kisah semasa bersama Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) dari 1984 sehingga 2003.

Memang banyak pengalaman pahit, manis dan maung yang saya lalui. Saya berpeluang berkhidmat di bawah tiga pengerusi dalam jangka 19 tahun itu.

Bermacam-macam kerenah mereka ini yang dapat saya perhatikan. Yang suka datang lambat bila mesyuarat, yang suka susun semula organisasi berkali-kali dan yang cekap buat kerja dalam semua bidang. Cekap dan pantas betul.

Saya masih teringat pada awal perkhidmatan saya, semuanya berjalan secara manual. Dalam ruangan bilik seluas 2,500 kaki persegi pada tahun 1984 itu, berlari-larilah 50 orang kerani bilik dagangan mengambil pesanan dari syarikat broker.

Mereka menggunakan signal tangan untuk menawar dan membeli saham yang kesemuanya tercatat atas papan hitam. Di atas lantai bilik tersebut penuh dengan wayar telefon bertali terus kepada kerani syarikat broker masing-masing.

Bayangkanlah keadaan pada masa itu seperti 'kandang kambing'.

Perlahan-lahan kita memulakan usaha memodenkan bursa tersebut. Mula-mula kita pindah ke tempat yang lebih luas dan kita menggunakan sistem dagangan separuh automatik.

Kita gaji kerani untuk memasukkan pesanan beli dan jual ke dalam komputer tetapi masih lagi menggunakan papan putih yang lebih luas.

Kerani bilik dagangan pada masa itu masih lagi digunakan. Ada yang telah berkhidmat selama 25 tahun dan ada yang tidak punya kelayakan. Kalau difikirkan kenapa mereka boleh bertahan begitu lama sedangkan gaji mereka tidak seberapa? Rupa-rupanya ramai yang menyimpan 'buku hitam' yang mengandungi urus niaga mereka secara peribadi.

Apabila pasaran hangat pada satu-satu masa kita boleh terdengar jerit pekik laungan kerani-kerani ini. Mudah bagi kita hendak mengetahui nadi pasaran dalam masa-masa tertentu. Kalau senyap sahaja, maknanya pasaran lembap.

Apabila pihak bursa membuat keputusan untuk beralih kepada sistem dagangan sepenuh elektronik dan sepenuh automatik, kita membentuk sistem sendiri.

Orang yang bertanggungjawab tentang ini dan perkara-perkara berkaitan teknologi maklumat ialah Ungku Abdul Razak. Pada saya, dia seorang genius IT. Jarang ada masalah IT yang tidak dapat diselesaikannya.

Kita pun beralih kepada sistem sepenuh elektronik dan automatik pada 1989. Dan bursa saham Taiwan begitu tertarik dengan sistem kita sehingga mereka menghantar orang untuk mengkajinya. Taiwan masa itu hanya menggunakan sistem separuh automatik.

Sejajar dengan peralihan kepada sistem dagangan sepenuh elektronik dan automatik, sistem penyampaian maklumat dagangan dan pasaran juga perlu ditingkatkan ke tahap elektronik. Ini dilakukan melalui 'terminal' komputer daripada bursa ke seluruh syarikat broker saham pada masa itu.

Tidak salah kalau dikatakan bahawa permodenan industri sekuriti pada masa itu berpunca daripada permodenan bursa saham sendiri.

Perubahan itu pada mulanya menerima bangkangan daripada broker saham. Mereka tidak mahu mengeluarkan perbelanjaan untuk memodenkan syarikat mereka.

Pada waktu itu - tahun 1984 - tidak ada satu laporan pun tentang pasaran saham, baik secara berasingan atau pun dalam warta berita dalam apa jua media. Pada awalnya laporan dibuat daripada bursa saham, lama-kelamaan diambil alih oleh wartawan media.

Program pertama tentang saham saya buat bersama orang kanan RTM, George Abraham yang dikenali dengan nama Business Trends. Stesen TV3 menyusul pula dengan Money Matters.

Program televisyen dalam bahasa Melayu ialah Dari BSKL, yang ditaja bersama oleh setiap syarikat broker saham dan bursa saham Kuala Lumpur. Rancangan ini bertahan selama tiga tahun.

Tujuan program itu diperkenalkan ialah untuk mendidik masyarakat untuk melabur terutama sekali yang tidak tahu menahu tentang pasaran saham.

Syarikat penyampai maklumat yang pertama mengambil harga saham di pasaran untuk disebarkan ke seluruh dunia ialah Reuters.

Dahulu syarikat kita ada yang tersenarai di bursa saham Singapura dan ada syarikat Singapura yang tersenarai di bursa kita. Keadaan ini berlaku sejak tertubuhnya bursa saham.

Malangnya penyenaraian itu mendatangkan keuntungan lebih kepada Singapura berbanding Malaysia.

Pelabur asing lebih gemar pergi ke Singapura untuk membeli saham syarikat Malaysia daripada berdagang dengan bursa saham kita.

Menyedari hakikat bahawa sekiranya kita ingin membangunkan pasaran modal kita, kita perlu memberikan tumpuan kepada syarikat kita disenaraikan di bursa saham kita. Oleh itu, pada 1990 penyenaraian di bursa saham Singapura diberhentikan.

Singapura tidak duduk diam kerana banyak urus niaga mereka terdiri daripada saham syarikat kita. Mereka memperkenalkan pasaran tidak rasmi dikenali sebagai CLOB. Katanya tiada kena mengena dengan bursa sahamnya tetapi semua orang tahu sebaliknya.

Mereka menggunakan bank-bank Singapura yang beroperasi di Malaysia untuk menyimpan rekod urus niaga saham syarikat Malaysia melalui CLOB.

Saya memohon kepada kerajaan untuk mengambil langkah supaya CLOB dimatikan tetapi pada masa itu tidak nampak bahayanya sehinggalah krisis pada 1997.

Banyak saham kita diurusniagakan secara 'jualan singkat' (short selling). Ertinya mereka menjual saham yang mereka tidak miliki dan membeli balik bila harga saham tersebut jatuh. Dengan cara itu mereka membuat 'keuntungan atas angin.'

Melihat keadaan ini barulah kerajaan mengarahkan mencari jalan untuk menutup CLOB. Malangnya selepas 1997 kita hilang kedudukan kita sebagai nombor satu dalam ASEAN.

(Bersambung minggu hadapan)

DATO' SALLEH MAJID ialah Felo Utama

Fakulti Ekonomi, Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau juga bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)
Bagaimana menyambut Hari Guru

Oleh SULAIMAN KONIT


PADA 16 Mei 2009, sudah 38 kali masyarakat Malaysia khasnya kaum guru merayakan sambutan Hari Guru. Tarikh 16 Mei dipilih bagi perayaan tersebut kerana memperingati tarikh penguatkuasaan Penyata Razak, iaitu Dasar Pendidikan Negara yang dilaksanakan bagi Persekutuan Tanah Melayu, yang berhasrat menyatukan pendidikan di sekolah bagi semua kaum di negara ini, yang berteraskan perpaduan kaum melalui bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama.

Pada kebiasaannya sambutan diadakan di peringkat negara, negeri, daerah dan sekolah. Berbagai tema perayaan dikemukakan seperti: "Guru Pembentuk Pembangunan Negara" dan sebagainya.

Di perhimpunan tersebut biasanya dibacakan perutusan Hari Guru daripada Menteri Pelajaran. Biasalah selepas itu diadakan kegiatan seperti sukan kecil, jamuan dan diakhiri dengan sumbangan hadiah daripada murid atau pelajar kepada guru-guru mereka.

Hadiah hanya berupa jambangan bunga, pen atau buku dan sambutan Hari Guru berakhir begitu sahaja, sehingga menunggu sambutan pada tahun hadapan. Tiada kesan yang ditinggalkan yang menjadi kenangan kepada guru dan murid.

Bagaimana sepatutnya masyarakat menyambut atau merayakan Hari Guru yang nampaknya semakin malap, yang agaknya sudah hampir kehabisan idea dan tenaga.

Bagi murid adakah cukup hanya mengucapkan "Selamat Hari Guru" bila menjelang hari tersebut? Di samping itu hanya menghadiahkan kuntuman bunga, kemudian layu, dibuang dan dilupakan begitu sahaja.

Ketika ini, mungkin boleh dianggap sebagai kelakar, katakan seorang murid yang belajar di sekolah rendah di tahun lima pada 2000, berjumpa semula dengan guru mereka pada tahun 2009.

Perkataan yang keluar daripada pelajar tersebut: "Ini guru saya dulu semasa di sekolah rendah yang selalu mencubit perut saya kalau tak menyiapkan kerja sekolah". Patutkah pelajar tersebut berkata begitu?

Perkataan "mencubit" itu sangat diingati tetapi pengajaran guru tersebut hingga dia ke institusi pengajian tinggi (IPT), langsung tidak timbul atau diingati. Masyarakat masa kini sangat sukar untuk 'menghargai' apatah lagi 'mengingati' jasa guru.

Kepada kaum guru sekarang, jangan bersikap negatif kerana kerjaya seorang pendidik juga seperti kerjaya seorang doktor - mereka selalu dilupakan bila pelajar pandai dan berjaya, dan ketika pesakit sihat dan boleh bergerak dengan cergas dan makan dengan berselera.

Kerjaya seorang pendidik adalah kerja yang mulia. Jika dilakukan dengan penuh keikhlasan, pahalanya akan sampai ke akhirat.

Sesuatu perlu dilakukan dalam sistem pendidik sekarang, seperti program "tanam semangat" dilakukan seawal-awalnya di peringkat sekolah. Melalui langkah ini, setidak-tidaknya masyarakat kita tahu menghormati ibu bapa, menghargai guru dan berterima kasih kepada pemerintah yang telah membelanjakan begitu banyak wang dalam pendidikan.

Kepada ibu bapa, adakah pernah menghantar sepucuk surat penghargaan kepada pihak sekolah kerana kejayaan anak kita dalam pelajaran atau kerana telah berjaya menyelesaikan satu-satu kes yang melibatkan anak kita.

Kepada kaum guru, fikirkan slogan dulu yang menyatakan "Guru ibarat lilin, membakar diri dan menerangi orang lain" - sesuai lagikah dengan keadaan semasa sekarang.

PENULIS ialah Tokoh Guru Temerloh 1998
Parti politik Indonesia belum matang

KEBANYAKAN parti di Republik Indonesia masih lagi tidak matang dan bersifat keanak-anakan. Mereka tidak mempunyai pendirian tetap, mudah merajuk, mudah dipujuk dan masih tercari-cari tapak untuk berdiri serta dahan untuk berteduh.

Kebanyakan parti walaupun dikategorikan sebagai heavyweight dalam politik Indonesia seperti Parti Keadilan Sejahtera dan Parti Amanat Nasional (PAN), tetapi masih seperti "melukut di tepi gantang" bagi parti pemerintah iaitu Parti Demokrat pimpinan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Ketika timbul ura-ura Susilo bakal memilih daripada kalangan bukan ahli politik sebagai pendampingnya untuk jawatan naib presiden ketika masuk ke gelanggang pemilihan presiden, parti-parti politik berkenaan terus membuat pelbagai ancaman.

Ancaman paling popular ialah akan keluar daripada pakatan itu kerana mereka tahu Parti Demokrat yang usianya baru 'setahun jagung' itu tidak mampu berdiri sendiri menghadapi Pilihan Raya Presiden pada 8 Julai ini.

Bagaimanapun rajuk mereka tidak panjang apabila dipujuk dan digula-gulakan oleh Susilo dan Demokrat. Akhirnya mereka segera bermain di halaman Demokrat dan terus melupakan apa yang berlaku sebelumnya.

Tarikan utama Demokrat dan Susilo ialah berada di tampuk pentadbiran negara. Dan itulah yang diimpikan oleh parti-parti berkenaan yang mahu bergabung dengan parti pemerintah kerana mereka akan berada tidak jauh daripada kuasa kerana ia penting untuk survival parti.

Berlainan dengan segelintir daripada 44 buah parti yang terdapat di Indonesia, seperti Parti Golkar dan Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDIP). Mereka mempunyai sosok pemimpin yang tegas dan tetap dengan pendirian.

Parti Golkar contohnya setelah mengumumkan keluar daripada pakatan Demokrat pada Pilihan Raya Parlimen lalu, terus dengan pendirian tersebut apabila Ketua Umum Golkar, Jusuf Kalla mengumumkan akan menentang Susilo.

Rakan pendampingnya ialah Ketua Dewan Pembina Parti Hati Nurani Rakyat (Hanura), Wiranto yang bakal bertanding untuk jawatan naib presiden.

Ketegasan Jusuf itu harus dihormati walaupun masih terdapat para pemimpin Golkar yang 'menjeling-jeling' ke arah Demokrat dan hati masih berbunga jika ditawarkan oleh Susilo untuk menjadi pendamping.

Begitu juga Megawati Soekarnoputri yang memimpin PDIP. Beliau cukup tegas dengan pendiriannya untuk tetap mengemukakan calon presiden daripada parti itu. Ia dilakukan walaupun terdapat pemimpin yang menyarankan untuk bergabung dengan Demokrat dan menerima tawaran untuk bertanding jawatan naib presiden.

Megawati dalam satu mesyuarat di kediamannya baru-baru ini telah menghalau seorang pemimpin parti itu gara-gara membuat saranan sedemikian. Usul itu dibuat selepas mencongak peluang parti berkenaan untuk menang terlalu tipis.

Pemimpin berkenaan terdiam dan terus terbenam di tempat duduknya dan lantas mematikan niat para pemimpin lain untuk menyokong saranan tersebut. Sepantas itu juga khabar angin parti berkenaan bakal bergabung dengan Demokrat mati begitu sahaja.

PAN pula kini terbahagi dua apabila penasihat parti itu yang juga bekas ketua umumnya, Amien Rais masuk campur urusan parti membentuk kumpulan sendiri sehingga mematikan langkah Ketua Umum PAN, Soetrisno Bachir.

Perpecahan itu memang telah kelihatan sebelum ini. Ia jelas semasa penulis membuat liputan kempen terbuka PAN di Lampung pada Pilihan Raya Parlimen lalu.

Soetrisno yang terkenal dengan panggilan Mas Soetrisno itu meninggalkan pentas kempen apabila Amien menjejakkan kaki ke situ. Sesuai dengan gelaran "Mas", Soetrisno membawa aliran baru di dalam PAN iaitu sebagai pemimpin muda yang berani serta berdisiplin dan mahu menjadikan parti berkenaan sebagai parti golongan muda.

Lantaran itu beliau lebih awal menyatakan persetujuan untuk bergabung dengan Prabowo Subianto iaitu Ketua Dewan Pembina Parti Gerakan Indonesia Raya (Gerindra) untuk bertanding jawatan presiden, manakala Soetrisno bagi jawatan naib presiden.

Langkah itu tidak mendapat restu Amien yang masih lagi mempunyai pengaruh kuat di dalam PAN, apatah lagi Soetrisno juga dipilih oleh Amien untuk menggantikannya.

Amien melihat demi survival parti itu, lebih baik ia bergabung dengan tampuk kekuasaan iaitu Demokrat.

Kini Soetrisno terus mendiamkan diri, Prabowo pula membentuk gabungan lebih 20 parti kecil untuk mendukung beliau bertanding jawatan presiden.

Bagaimanapun sokongan parti-parti kecil itu tidak menjanjikan kemenangan kerana tidak mempunyai impak. Lantaran itu Prabowo terus menunggu restu Megawati kerana ia bakal melengkapkan sokongannya.
Kawalan media demi pertahan nilai teras

Oleh RUHANIE AHMAD


DEMIKIANLAH hakikatnya kebebasan akhbar di Malaysia dan Singapura. Tetapi, oleh kerana sesetengah pihak yang mendakwa diri mereka jaguh kebebasan akhbar dan sering berkiblatkan kepada Amerika Syarikat (AS), maka wajarlah ditinjau apakah bentuk dan realiti kebebasan akhbar di negara tersebut.

Konsep kebebasan akhbar di Amerika Syarikat

Kebebasan akhbar di AS adalah bersumberkan The First Amendment (1791) Perlembagaan AS. Antara seluruh media di AS, media cetak paling bebas. Bagaimanapun, kebebasan akhbar di AS juga adalah bersyarat. Namun ia tidak termasuk kebebasan untuk menyiarkan bahan-bahan lucah atau pornografi. Kebebasan itu juga tidak mengatasi keselamatan serta kepentingan negara.

Media penyiaran yang terangkum di bawah First Amendment AS pula menghadapi peraturan dan sekatan.

The Communications Act 1934 AS mewujudkan The Federal Communications Commission (FCC) untuk meregulasikan radio, televisyen dan telekomunikasi. Anggota FCC dilantik oleh Presiden AS. (Ryan & Wentworth 1999:120-122).

Pada awal 1990-an kerajaan AS menggunakan alasan "keselamatan ketenteraan" untuk menyekat kebebasan akhbar. Contohnya, campur tangan ketenteraan AS di Granada, Panama dan Teluk Parsi membolehkan kerajaan menggunakan isu "keselamatan ketenteraan" sebagai alasan untuk memperkenalkan satu sistem yang menyeluruh bagi menapis penyaluran berita mengenai perang terbabit.

Wartawan yang membuat liputan Perang Teluk, contohnya, hanya diizinkan melaporkan berita-berita atas kawalan pegawai Pentagon. Wartawan yang diizin membuat liputan juga disaring oleh pihak Pentagon (Exoo, 1994:96).

Berikutan tragedi 11 September 2001, kerajaan AS pula mengambil beberapa langkah yang disifatkan sebagai menjejaskan kebebasan akhbar. Hakikat ini dihuraikan secara panjang lebar oleh Navasky (2002:28). Antaranya, Navasky menyatakan, kerajaan AS mengeluarkan arahan eksekutif untuk menghalang pengedaran kertas-kertas maklumat mengenai bekas Presiden AS.

Peguam Negara AS menarik balik andaian di sebalik Freedom of Information Act bahawa sesuatu dokumen hanya akan dilarang daripada edaran jika ia menimbulkan mudarat. Kerajaan AS juga meluluskan Patriot Act. Akibatnya, pengaliran maklumat di AS telah dikompromi dan hak rakyat AS untuk mendapatkan maklumat turut terjejas.

Hakikat kebebasan akhbar di AS seperti dihuraikan di atas membuktikan Perlembagaan AS juga memberikan kebebasan akhbar secara bersyarat.

Ia selaras dengan kebebasan akhbar yang dipelopori menerusi Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat dan PBB. Pada waktu yang sama, dua nilai teras yang amat dipelihara oleh AS adalah kepentingan dan keselamatan negara.

Oleh itu, kebebasan akhbar di AS tidak boleh mengatasi aspek nilai-nilai teras berkenaan.

Realiti kebebasan akhbar di Malaysia

Berdasarkan seluruh huraian di atas, kerajaan Malaysia terbukti memberikan kebebasan akhbar di negara ini selaras dengan prinsip dan konsep kebebasan akhbar yang dipelopori oleh Deklarasi Hak Manusia Sejagat, PBB dan juga AS.

Nilai-nilai teras yang dipertahankan oleh kerajaan Malaysia juga sama dengan nilai-nilai teras yang dipertahankan menerusi deklarasi itu dan juga AS. Dalam lain perkataan, kebebasan akhbar di Malaysia adalah sama piawaiannya dengan kebebasan akhbar yang dilindungi oleh Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat, selaras dengan matlamat serta prinsip PBB dan sama tarafnya dengan standard kebebasan di AS.

Pada waktu yang sama, amalan kebebasan akhbar di Malaysia juga tidak jauh berbeza dengan amalan di Singapura dan Indonesia.

Oleh itu, mengapakah pihak yang kononnya juara kebebasan akhbar di Malaysia gagal menerima hakikat? Mengapakah NGO antarabangsa yang memberikan ranking negatif terhadap kebebasan akhbar di negara ini seolah-olah tidak mahu menerima realiti? Mengapakah diketepikan kebenaran dan diperbesarkan pula kepalsuan?

Isu kebebasan akhbar di Malaysia juga menjadi polemik dan dipolitikkan. Mungkinkah kerana ia adalah antara isu terbaik untuk dijadikan perkakas yang boleh melumpuhkan kekuasaan Melayu yang menjadi teras pemerintahan negara ini? Oleh itu, adakah soal kebebasan akhbar di negara ini yang kononnya negatif akan lenyap bila kuasa negara beralih ke tangan yang lain, khususnya ke tangan bukan Melayu?

Mengapakah kelompok antarabangsa dan tempatan yang prihatin terhadap kebebasan akhbar di Malaysia tidak memberikan minat dan komen terhadap tindakan seorang exco sebuah kerajaan negeri yang menyaman sebuah akhbar Melayu dengan jumlah jutaan ringgit semata-mata kerana akhbar itu menyiarkan sebuah cerpen mengenai seorang individu yang hanya wujud dalam dunia khayalan?

Mengapakah kelompok ini juga tidak pernah membuat apa-apa kritikan bila exco yang sama juga menyaman seorang penyair dan menuntut gantirugi sebanyak RM30 juta semata-mata kerana penyair itu menghasilkan sebuah puisi yang kononnya merujuk kepada exco tersebut? Tidakkah tindakan undang-undang seperti ini merupakan langkah yang tidak kondusif kepada kebebasan berkarya dan kebebasan akhbar?

Kesimpulan

Kebebasan akhbar yang menjadi sebahagian ciri-ciri kebebasan masyarakat yang demokratik adalah kebebasan yang bersyarat dan yang dihadkan oleh nilai-nilai teras sesebuah masyarakat dan negara. Nilai-nilai teras yang sangat dititikberatkan oleh kerajaan Malaysia adalah ketenteraman awam, keselamatan negara, keharmonian kaum dan perpaduan masyarakat.

Amalan kebebasan akhbar yang bersyarat ini juga terdapat di AS, Singapura dan Indonesia. Oleh sebab itu, tuduhan kononnya kerajaan Malaysia tidak memberikan kebebasan akhbar adalah dakyah semata-mata.

DATUK RUHANIE AHMAD ialah bekas wartawan dan juga bekas Ahli Parlimen Parit Sulong
Guru pendukung aspirasi membentuk modal insan holistik


Pendidik bukan sekadar lahirkan pelajar cemerlang tetapi lebi utama membimbing generasi bersahsiah mulia

SAMBUTAN Hari Guru 2009 amat dinantikan oleh kira-kira 350,000 pendidik di seluruh negara berikutan perubahan dalam kepemimpinan Kementerian Pelajaran baru-baru ini. Apakah akan berlaku sebarang perubahan dalam sistem pendidikan negara apabila kepemimpinannya bertukar tangan. Ikuti wawancara wartawan Pendidikan, ZAINOR SAID, TAMRIN ANUAR dan NORLIZA ABDULLAH bersama Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena sambutan Hari Guru yang disambut hari ini.

Apa relevannya tema Hari Guru tahun ini iaitu 'Guru Pembina Negara Bangsa' dengan peranan pendidik dalam membina perpaduan dan meningkatkan kecemerlangan?

Tema Hari Guru tahun ini mengingatkan kita peri pentingnya peranan guru dalam membentuk negara bangsa. Mereka bukan hanya berperanan mendidik, malah membentuk bangsa yang bersatu padu dan bangsa yang mampu memahami aspirasi negara seterusnya membawa Malaysia ke mercu lebih gemilang pada masa depan. Kita melihat pentingnya guru dalam membentuk generasi lebih seimbang. Dalam hal ini, kerajaan menekankan aspek kualiti untuk meningkatkan mutu pendidikan dan aspirasi lebih cemerlang dalam kerjaya mereka. Masa depan negara bergantung kepada keupayaan guru melahirkan generasi berkemahiran dan memenuhi cita rasa bangsa dan negara. Sempena Hari Guru tahun ini, kami pada peringkat kementerian memberi perhatian khusus kepada usaha meningkatkan kemahiran guru agar lebih kreatif dan inovatif di samping memiliki ilmu dan pengetahuan lebih luas. Guru juga bertanggungjawab membimbing anak kita untuk terus menjadi manusia sempurna, insan kamil yang sekali gus dapat mewarisi usaha membangunkan negara.

Adakah tema itu bertepatan dengan hasrat mewujudkan 1Malaysia seperti diharapkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak?

Semestinya ia selari dengan hasrat itu dengan rakyat didahulukan dan prestasi diutamakan. Matlamat itu mahu melihat Malaysia memegang satu wadah walaupun berada dalam masyarakat berbilang kaum. Kepelbagaian kaum dan keturunan di negara ini membentuk keistimewaan tersendiri selain bersatu padu dan mempunyai impian sama dalam memajukan negara. Menerusi sistem pendidikan negara, antara matlamat utama ialah membentuk rumpun bangsa. Kepelbagaian bangsa dan bahasa itu bukan satu kekangan, sebaliknya kekuatan dan tambah nilai dalam membentuk satu bangsa yang kuat. Pembentukan perpaduan serta toleransi bermula pada peringkat sekolah. Ia menjadi tanggungjawab semua pihak terutama guru dalam membentuk keseimbangan di kalangan pelajar yang datang daripada pelbagai kaum dan keturunan dalam proses membentuk perpaduan. Saya berharap perpaduan yang dipupuk di sekolah akan terus kukuh dan berkekalan sehingga menjadi amalan dalam kehidupan masyarakat majmuk.

Apakah cabaran utama guru masa kini dalam melaksanakan tanggungjawab untuk melahirkan modal insan holistik?

Tidak dinafikan perkembangan semasa turut memberi kesan kepada proses pembentukan sahsiah terutama di kalangan anak muda. Namun, apa yang penting ialah perkembangan bidang pendidikan perlu diambil kira supaya seiring dengan apa yang berlaku di negara maju. Penekanan perlu diberikan kepada pembangunan secara menyeluruh (holistik). Dalam mencapai sasaran itu, kita harus melihat pelbagai aspek termasuk mengambil kira soal kebajikan guru, antaranya kekurangan guru. Kementerian sedang berusaha mengurangkan nisbah guru dan bilik darjah daripada 1:7 kepada 1:5. Selain itu, usaha meningkatkan pendidikan negara dengan memberi penekanan terhadap perkembangan aspek perisian iaitu meningkatkan kecemerlangan ilmu, inovasi dan kreativiti dalam proses pembelajaran dan pengajaran (P&P). Penambah-baikan akan dilaksanakan terhadap kurikulum dan kokurikulum di sekolah dalam melahirkan generasi seimbang dari segi perkembangan rohani dan jasmani. Mengupas isu meningkatkan infrastruktur pendidikan, ia tidak terhad kepada kemudahan luaran seperti membina lebih banyak sekolah tetapi kerajaan perlu melengkapkan guru dengan pelbagai kemahiran.

Dakwaan guru terpaksa melaksanakan tugas pengurusan dan pentadbiran memberi tekanan dan menjejas tumpuan mereka terhadap tanggungjawab hakiki sebagai pendidik. Apakah usaha kementerian untuk menanganinya?

Itu antara isu yang dikenal pasti kerana institusi pendidikan sendiri begitu kompleks. Guru bukan saja bertindak sebagai pendidik dan mengajar semata-mata malah pada masa sama, mereka juga bertugas sebagai pegawai disiplin, pegawai kebajikan dan penyelaras kokurikulum. Setiap kali kerajaan melaksanakan dasar baru, guru perlu melaksanakannya. Pelaksanaan itu termasuk menyediakan laporan dan proses penyediaan itu menambah tugas sedia ada. Kajian awal mengenai bebanan tugas guru menunjukkan pada 2005, lebih 16,000 guru dari 400 sekolah mendapati tugas dan tanggungjawab mereka meningkat berbanding 20 tahun lalu. Peningkatan itu adalah kesan penggubalan dasar, perubahan sistem dan bertambahnya jumlah mata pelajaran. Antara pendekatan yang dapat dilaksanakan kementerian dalam menangani masalah ini ialah mengambil lebih ramai guru dan kakitangan sokongan dalam memperkemaskan urusan sekolah.

Beberapa usaha dilaksanakan dengan mewujudkan jawatan kumpulan sokongan bagi membantu guru melaksanakan kerja pentadbiran, antaranya jawatan pembantu tadbir, pembantu makmal sains dan juruteknik di Pusat Kegiatan Guru. Selain itu juga, kementerian mewujudkan jawatan pembantu pengurus murid gred N17 di Kelas Pendidikan Khas dan murid prasekolah normal.

Sempena sambutan Hari Guru pertama sejak Tan Sri menerajui Kementerian Pelajaran, apakah insentif baru yang bakal diumumkan?

Setakat ini ia masih rahsia. Bagaimanapun ada beberapa perkara menarik bakal diumumkan sebagai usaha menyuntik semangat serta kesungguhan guru dalam mendidik anak bangsa, sekali gus meningkatkan martabat profesion keguruan agar terus disanjung. Ia juga mengambil kira pelbagai usaha lain, antaranya menyeimbangkan nisbah guru lelaki dan perempuan dalam kerjaya guru di negara ini. Setakat ini nisbah guru lelaki dan perempuan adalah sekitar 80:20 dan kita harus merapatkan jurang supaya tidak begitu ketara. Bagi menyeimbangkan peratusan itu, kementerian sedang mengenal pasti kaedah terbaik untuk menanganinya termasuk menyediakan insentif tambahan kepada golongan lelaki yang menyertai profesion ini. Langkah kerajaan bukan bertujuan memperkecilkan usaha wanita atas sumbangan mereka selama ini, namun perlu ada keseimbangan yang sesuai di antara guru lelaki dan perempuan.

Bagaimana Tan Sri melihat soal disiplin pelajar sekarang, apakah ia sudah sampai ke tahap membimbangkan?

Isu disiplin pelajar itu sendiri antara perkara besar yang harus ditangani segera. Setakat ini kita mempunyai hampir enam juta pelajar dan jika satu atau dua peratus daripada mereka terbabit dengan kegiatan tidak diingini pastinya ia memberi kesan kepada institusi pendidikan itu sendiri. Ia memerlukan perhatian serius. Dalam membentuk generasi ini, ia bukan tugas satu pihak semata-mata. Ibu bapa perlu bertindak pantas mengenal pasti kelemahan dan mengawasi anak masing-masing supaya pergerakan mereka dikawal. Begitu juga dengan peranan masyarakat yang harus memainkan peranan memastikan institusi masyarakat itu sempurna dan dilengkapi dengan pengisian rohani membentuk sahsiah. Usaha itu menuntut kepada kerjasama serta tanggungjawab yang perlu dilaksanakan semua pihak supaya setiap perlakuan sumbang dan salah laku anak-anak dapat ditegur dan diperbetulkan dari awal.

Apakah kementerian serius mahu melaksanakan kembali hukuman rotan terhadap pelajar?

Hal ini perlu dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dengan tata cara betul mengikut prosedur. Jika diteliti, hal ini tidak sepatutnya menjadi isu besar, bagaimanapun pelaksanaan perlu berlandaskan kepada garis panduan khas. Ini perlu dibincangkan bagi mendapat persetujuan daripada banyak pihak antaranya persatuan ibu bapa dan guru (PIBG). Persetujuan itu penting kerana saya tidak mahu ada guru yang dihadapkan ke mahkamah gara-gara bertindak luar batas sedangkan pada awalnya niat mereka ikhlas untuk mengajar. Pendekatan mendisiplinkan pelajar kini lebih kepada kasih sayang dan berdiplomasi. Mungkin sesetengah ibu bapa tidak memberikan kasih sayang sewajarnya kepada anak masing-masing. Bagi menanganinya, semua pihak perlu melihat kepada falsafah pendidikan negara iaitu bukan hanya melahirkan pelajar yang cemerlang semata-mata kerana apa yang lebih penting ialah melahirkan generasi memiliki sahsiah mulia.

Apa komen Tan Sri terhadap dakwaan berleluasanya isu mat rempit mencerminkan sistem pendidikan kita gagal membentuk generasi berakhlak mulia?

Sebelum itu kita perlu lihat berapa ramai yang terbabit dengan gejala ini. Tidak dinafikan aktiviti negatif turut membabitkan masalah sosial lain seperti bohsia. Bagaimanapun ia perlu dilihat secara menyeluruh. Ia membabitkan pengawasan semua pihak termasuk faktor persekitaran yang menyebabkan berlaku kejadian sedemikian. Pendekatan menyeluruh diperlukan bagi menangani masalah ini kerana ia membabitkan banyak institusi iaitu keluarga, ibu bapa, pihak penguatkuasaan seperti polis serta pihak berkuasa tempatan selain anggota masyarakat seperti jiran dan pemimpin penduduk. Faktor persekitaran seperti kediaman tidak selesa dan sempit di bandar turut mendorong anak muda keluar selain kedangkalan minda mengenai kesan negatif tindakan mereka menyebabkan mereka mudah terpengaruh dalam gejala tidak sihat.

Bagaimana dengan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), adakah dasar ini akan diteruskan?

PPSMI masih dalam perbincangan. Sebelum sebarang keputusan dilaksanakan, ia akan diteliti dan diperhalusi kesannya kepada proses pembelajaran masa kini. Walaupun sudah tujuh perbincangan meja bulat dilaksanakan namun saya masih belum puas hati mengenai hasilnya. Walau apa pun keputusan yang bakal dibuat, sama ada diteruskan atau diganti dengan dasar lain, perkara yang lebih utama adalah mengenal pasti keupayaan kita mengenai penguasaan bahasa itu sendiri. Yang penting memperhalusi pelaksanaannya supaya tidak menjejaskan mana-mana pihak. Kepentingan anak bangsa harus diutamakan kerana masing-masing berdepan cabaran lebih besar bagi memenuhi pasaran kerja tempatan dan antarabangsa. Kementerian mengharapkan kajian menyeluruh dan berdasarkan fakta konkrit. Adakah ia benar-benar meningkatkan kefahaman murid dalam menguasai sesuatu mata pelajaran atau apakah penggunaan bahasa itu menyukarkan mereka menguasai mata pelajaran Sains dan Matematik seperti yang didakwa. Adakah kita mempunyai pilihan lain untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris tetapi pada masa sama, memudahkan murid memahami mata pelajaran Sains dan Matematik yang diajar dalam bahasa kebangsaan. Perkara ini perlu dilihat secara menyeluruh sebelum membuat sebarang keputusan sama ada mengekal atau meminda dasar sedia ada.

Setakat ini bagaimana perkembangan pengstrukturan semula dasar pendidikan negara daripada sistem berasaskan peperiksaan kepada penilaian berasaskan sekolah?

Sistem penilaian berasaskan sekolah akan dilaksanakan mulai tahun depan. Ia lebih kepada kaedah pendidikan seimbang dengan mengambil kira usaha membimbing secara menyeluruh. Kita tidak menyatakan kecemerlangan akademik itu tidak penting, sebaliknya apa yang ditekankan di sini ialah usaha melahirkan pelajar pintar, cerdik dan berkemahiran. Kami mengharapkan menerusi sistem ini, ibu bapa dan guru tidak hanya ghairah mengharapkan kecemerlangan akademik daripada pelajar, sebaliknya mereka perlu lebih rasional dalam menilai kecemerlangan setiap individu dalam pelbagai aspek. Mereka perlu cemerlang dalam akademik dan pada masa sama mempunyai kemahiran lain untuk meneruskan kelangsungan hidup yang membolehkan mereka membuat keputusan secara rasional berdasarkan kepada keadaan dan cabaran semasa
Minda Pengarang: Kenaikan kos di luar kawalan Tabung Haji


KRISIS kegawatan ekonomi global sudah masuk tahun kedua. Ketika krisis itu mula melanda tahun lalu, ada umat Islam di beberapa negara gagal menunaikan haji kerana kos yang meningkat secara mendadak. Bagaimanapun, bagi 27,000 jemaah haji kita yang menunaikan haji tahun lalu, mereka bernasib baik kerana kos mengerjakan haji tidak dinaikkan, bukan kerana Malaysia tidak terheret oleh fenomena global itu, tetapi berikutan kesediaan Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) menanggung kos tambahan sebanyak RM2,350 bagi setiap jemaah. Tabung Haji memperuntukkan lebih RM75 juta daripada keuntungan pada tahun sebelumnya untuk menampung kos kenaikan tambang, penginapan dan makanan yang tidak dapat dielakkan. Pada 2007, Tabung Haji hanya membelanjakan RM36 juta sebagai bantuan menampung kekurangan perbelanjaan, termasuk membiayai kos kenaikan tambang jemaah akibat kenaikan harga minyak serta sewa penginapan yang tinggi. Tetapi bagi musim haji tahun ini, Tabung Haji terpaksa menaikkan juga kos berkenaan kepada RM9,980 seorang. Seperti dijelaskan oleh Tabung Haji dalam satu kenyataannya semalam, kenaikan minimum itu tidak dapat dielakkan berikutan peningkatan pelbagai kos, khususnya kos penginapan di Tanah Suci akibat kekurangan tempat penginapan disebabkan kerja-kerja pembesaran di sekitar Masjidil Haram yang menyebabkan beberapa hotel dan rumah penginapan bagi jemaah haji terpaksa dirobohkan. Keadaan ini menyebabkan kekurangan jumlah katil di kawasan berhampiran masjid, sekali gus menyebabkan harga bilik hotel di kawasan berkenaan meningkat. Kali terakhir kos menunaikan haji dinaikkan adalah pada 2002 iaitu dari RM8,585 kepada RM9,445. Bagaimanapun, pada musim haji 2004, bayaran haji itu dikurangkan lima peratus dan sejak itu jemaah haji kita hanya dikenakan RM8,973 saja.

Apapun, kita harus bersyukur kerana kesediaan serta pengorbanan Tabung Haji selama ini yang sanggup menyerapkan kenaikan kos dalam usaha untuk tidak menyebabkan kos mengerjakan haji terus meningkat. Sebagai contoh, bagi tahun ini saja anggaran kos haji bagi setiap jemaah adalah RM12,600. Ini bermakna, Tabung Haji perlu menampung sekurang-kurangnya RM70 juta bagi membolehkan bakal haji hanya membayar kos seperti ditetapkan, sekali gus mengurangkan beban mereka. Kita juga perlu menyedari bahawa Tabung Haji pada masa yang sama perlu menyediakan pelbagai kemudahan untuk keselesaan jemaah haji sama ada di Malaysia atau ketika di Arab Saudi, selain menanggung kos berkaitan persediaan jemaah haji sebelum menunaikan ibadat haji seperti bayaran penganjuran kursus haji bersiri, intensif dan perdana serta penyediaan buku panduan haji dan kos penghantaran petugas haji. Apa yang kita harapkan ialah Tabung Haji dapat terus berusaha menangani peningkatan kos ini, di samping meningkatkan lagi mutu perkhidmatan kepada jemaah. Kita juga amat berharap Tabung Haji dapat mengkaji semula kos menunaikan haji ini untuk musim akan datang dan mengurangkannya jika keadaan semasa mengizinkan. Walaupun bayaran haji pada tahun ini meningkat, kita menyedari secara puratanya bayaran yang dikenakan kepada jemaah haji kita masih lagi yang terendah jika dibandingkan dengan kos yang perlu dibayar oleh jemaah dari negara lain di rantau ini.