Image
Motif malukan negara
BANYAK pengajaran boleh direnungkan berikutan kejadian luar biasa yangmewarnai perjalanan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kelmarin.

Image
Pertunjukan kuasa Rusia-AS
ISUlatihan ketenteraan negara-negara anggota NATO di wilayah Georgia yangbermula Rabu lalu sehingga 3 Jun depan kembali memuncakkan keteganganhubungan antara Rusia dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Hukuman berat, penguatkuasaan dan litar mat rempit
DALAMminggu pertama Mei ini, tidak sampai 48 jam, tiga orang wanita mautangkara tangan peragut. Jangan kita melihat tiga nyawa itu sahaja.Imbas kembali laporan media masa lalu - mungkin berpuluh dan beratusnyawa wanita yang tidak berdosa sudah 'diragut' oleh peragut.

BISIK-BISIK
AWANGtidak dapat bayangkan bahana syabu hampir satu tan ke atas masyarakatkita, jika polis gagal memintas lori yang membawa dadah bernilai RM254juta itu di Rompin Sabtu lepas.

Daya saing, gaji tinggi, inovatif dan kreatif
SAYAtertarik dengan hasrat untuk meningkatkan tahap gaji pekerja kitakepada tahap yang lebih tinggi. Maknanya gaji pekerja kita lebih tinggidaripada sekarang. Ini sesuatu yag sudah lama patut dilakukan.

Hargai nilai pengorbanan ibu
SAYA baru mengenali ibu gigih ini. Namun pautan kasih yang terjalinantara kami seakan-akan sudah lama. Hari pertama bertemu dengan wanitaberusia 64 tahun itu, saya disajikan dengan paparan perit jerihnyamembesarkan anak-anaknya.

Dasar pertahanan Australia mencurigakan
AUSTRALIAsememangnya dikenali sebagai sekutu kuat Amerika Syarikat (AS) dantidak menghairankan dilabel sebagai Timbalan Sherif AS di rantau AsiaPasifik. Malah di Iraq, apabila kebanyakan sekutu Washington mengambilkeputusan mengundurkan tentera, Canberra tetap utuh bersama dengan AS.

Mengharap pemimpin ubah nasib rakyat bawahan
TANGGAL 1 Mei berlalu di Indonesia tanpa cuti umum sempena sambutanHari Pekerja sedunia sebagaimana dinikmati oleh pekerja di kebanyakannegara.

Keperitan tujuh tahun merengkuk di Teluk Guantanamo
TELUKGUANTANAMO: Saya menulis rencana ini dari Pusat Tahanan AmerikaSyarikat di Teluk Guantánamo � tempat saya ditahan tanpa sebarangpendakwaan selama hampir tujuh tahun.

Minda Pengarang: Kekecohan di DUN Perak mencabar kematangan demokrasi
KEKECOHANyang berlaku pada mesyuarat pertama penggal kedua Dewan Undangan Negeri(DUN) Perak di Ipoh kelmarin sehingga mesyuarat itu terpaksaditangguhkan dua kali sebelum majlis perasmian dapat disempurnakan olehPemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah, sudah pastinya menjejaskanimej Malaysia sebagai sebuah negara mengamalkan demokrasi matang. Kitatidak tahu berapa banyak media cetak dan elektronik di seluruh duniamenyiarkan laporan mengenainya yang disalurkan oleh agensi beritaasing, tetapi yang pasti video mengenai keadaan kelam kabut itu sudahtersebar luas melalui internet. Selama ini, kita menggeleng kepalaapabila menonton di kaca televisyen kekecohan yang terjadi pada sidangParlimen di negara lain seperti Taiwan dan Korea Selatan, dengan aksikerusi terbang, bertumbuk dan sebagainya. Kini, ia berlaku di negarasendiri. Sememangnya, kekecohan di DUN atau Parlimen bukan perkara barukerana tindakan jerit-menjerit dan maki-hamun sudah banyak kalidilaporkan berlaku di Parlimen. Bagaimanapun, apa yang terjadi di Perakitu ternyata sudah lari daripada prinsip demokrasi sebenar. Semua iniberpunca daripada tindakan pakatan pembangkang yang tidak menghormatiundang-undang. Keadaan itu sepatutnya tidak berlaku kerana demokrasi diMalaysia diamalkan dengan cara yang menghormati tatasusila dan prinsipberasaskan peraturan dan undang-undang. Jika peraturan danundang-undang tidak dihormati, maka berlaku tindakan yang mirip kepadaundang-undang rimba seperti berlaku di DUN Perak itu.

Nilai murni perlu jadi budaya kita
ARTIKELsaya minggu lalu mendapat maklum balas paling banyak berbanding sebelumini. Ada yang menulis untuk bertanyakan lebih lanjut mengenai keadaanyang digambarkan dan ada pula berkongsi pengalaman di luar negara.
Motif malukan negara

Oleh SITI MARIAM MD. ZAIN
pengarang@utusan.com.my

ANGGOTA-anggota Dewan Undangan Negeri Perak bertelagah pada sidang DUN ke-12 di Bangunan Perak Darul Ridzuan, Ipoh, kelmarin.


BANYAK pengajaran boleh direnungkan berikutan kejadian luar biasa yang mewarnai perjalanan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kelmarin.

Antaranya ialah motif pihak pembangkang. Ramai yang mengatakan ia hanya bertujuan untuk memalukan negara di mata dunia.

Sikap kurang ajar mereka membuktikan bahawa golongan ini sanggup melakukan apa sahaja untuk memastikan matlamat mereka terlaksana.

Peribahasa lama 'menang jadi arang, kalah jadi abu' dan 'biar putih tulang, jangan putih mata' cukup sesuai ditujukan kepada sikap mereka.

Apa pun 'drama' yang akan dikenang sepanjang zaman ini memberi kesan mendalam kepada mereka yang hadir sebagai pemerhati termasuk wartawan.

Tidak pernah terfikir, Malaysia akan mencatat sejarah sebagai sebuah negara yang tidak tahu menghormati prinsip-prinsip sistem demokrasi.

Sedangkan selama ini, kita dikenali sebagai masyarakat yang paling bersopan santun dan berhemah tinggi dalam menghadapi apa juga keadaan.

"Inilah sikap sebenar pembangkang yang melaung-laungkan demokrasi tetapi mereka sendiri tidak tahu menghormatinya," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kinta, Datuk Rusnah Kassim.

Akibat degil dan lagak samseng pembangkang, sidang DUN Perak berlangsung dalam suasana cukup memalukan selama kira-kira lima jam.

Selama lima jam itu juga, wujud dua menteri besar, dua Speaker dan dua sidang mewakili pakatan pembangkang dan kerajaan Barisan Nasional (BN).

Malah Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah juga terpaksa menunggu lama sebelum dapat merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Kedua DUN Ke-12 itu.

Dalam hal ini, pembangkang sengaja menggunakan kuasa Speaker untuk menafikan hak majoriti kerajaan BN yang mempunyai kelebihan tiga kerusi apabila mendapat sokongan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas.

Bukan sahaja kedudukan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir tidak dihormati, mereka juga membelakangkan peranan institusi raja.

Apatah lagi fungsi Dewan yang selama ini dianggap 'mulia' oleh semua wakil rakyat atau Yang Berhormat (YB) sehingga mereka sanggup mengeluarkan kata-kata hinaan dan selamba berdiri di atas meja.

Mereka berani 'menyerang' habis-habisan ADUN BN kerana percaya setiap tindakan yang dilakukan itu akan mendapat sokongan rakyat.

Sepanjang tempoh itu juga, tiada wakil rakyat BN berada di kawasan pembangkang kecuali wakil rakyat pembangkang yang tidak henti-henti melakukan provokasi di kawasan BN.

Pendekatan 'baling batu sembunyi tangan' terus menjadi pegangan pembangkang untuk menambah keyakinan merekalah golongan 'teraniaya.'

Justeru, mereka bebas melakukan apa sahaja. Tidak perlu mengikut peraturan, tidak perlu hormat kepada Menteri Besar mahupun Sultan.

Mereka juga sibuk merakam kekecohan yang mereka sendiri lakukan untuk dijadikan bukti kepada dunia tentang 'kekejaman' pemerintah.

Ada yang mengatakan, inilah bahana apabila membiarkan peguam menjadi wakil rakyat. Golongan ini (bukan semua) akan melakukan apa sahaja untuk memastikan mereka 'menang' kes yang dibawa walaupun ia lebih banyak memberi keburukan daripada kebaikan kepada masyarakat.

V. Sivakumar seorang peguam, begitu juga Exco-Exco kanan kerajaan pakatan pembangkang yang pernah berkuasa selama 11 bulan di Perak.

Mungkin juga telah sampai masanya, ADUN dilarang membawa masuk telefon bimbit atau kamera kerana ia mungkin digunakan untuk tujuan tertentu.

Biarpun kekecohan terus tercetus, namun sidang DUN menyaksikan seorang Speaker baru akhirnya dilantik dan empat usul diluluskan.

Empat usul tersebut ialah pemecatan V. Sivakumar sebagai Speaker, pelantikan Datuk R. Ganesan sebagai Speaker baru, melantik ahli baru jawatankuasa negeri dan mengisytiharkan sidang DUN Perak di bawah pokok yang dipengerusikan oleh Sivakumar pada 3 Mac lepas sebagai tidak sah.

Walaupun pembangkang mempertikaikan pelantikan Ganesan dan usul yang diluluskan itu, peguam terkenal, Datuk Mohd. Hafarizam Harun berkata, semua tindakan tersebut dibuat mengikut peraturan-peraturan ditetapkan.

Penyingkiran Sivakumar sebagai Speaker kata beliau, adalah sah kerana satu notis telah dikeluarkan lebih 14 hari sebelum sidang bermula dan ia perlu dibahaskan serta diputuskan pada hari persidangan.

Berkenaan dengan tindakan Timbalan Speaker, Hee Yit Foong pula katanya, Perkara 36A (1)(b) menyebut, tanpa kehadiran Speaker, Timbalan Speaker boleh mempengerusikan sidang sehingga pelantikan Speaker baru.

Maka, tindakan ADUN Jelapang itu mengambil alih tugas serta peranan Sivakumar adalah mengikut peraturan-peraturan yang sah dan dibenarkan.

Kata Mohd. Hafarizam, Perkara 72 Perlembagaan Persekutuan memberi imuniti usul yang diluluskan itu tidak boleh dicabar di mahkamah.

Maka, biarlah si luncai terjun dengan labu-labunya.

Pertunjukan kuasa Rusia-AS


PRESIDEN Rusia Dmitry Medvedev menghadiri upacara memperingati kemenangan ke atas tentera Nazi Jerman sempena ulang tahun Perang Dunia Kedua Ke-64 di makam Unknown Soldier, Kremlin Wall di Moscow semalam. - REUTERS


ISU latihan ketenteraan negara-negara anggota NATO di wilayah Georgia yang bermula Rabu lalu sehingga 3 Jun depan kembali memuncakkan ketegangan hubungan antara Rusia dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Latihan ketenteraan berskala penuh itu membabitkan kira-kira 1,300 komando daripada 19 buah negara anggota NATO dan dijalankan secara dua peringkat dengan nama Cooperative Longbow dan Cooperative Lancer.

Rusia melihat latihan ketenteraan itu sebagai satu bentuk provokasi dan ancaman kepada keselamatan negara berkenaan.

Kebimbangan Rusia itu bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana negara itu kini tidak mempunyai pengaruh dan kuasa yang nyata di Eropah Timur.

Selepas keruntuhan Kesatuan Soviet pada 1991, Rusia gagal mempertahankan kesatuan yang pernah dibina sejak bermulanya perluasan pengaruh komunis di Poland hingga ke seluruh Eropah Timur selepas 1945.

Justeru, dari sudut strategi ketenteraan dan keselamatan, Rusia memerlukan wilayah Georgia termasuk negara-negara bekas Kesatuan Soviet sebagai wilayah penampan dan pertahanan.

Kerana itu juga sebarang perubahan dalam dasar Georgia yang menjurus kepada mengadakan hubungan baik dengan NATO dilihat mampu melemahkan kekuatan pertahanan Rusia.

Perkara itu turut disorot oleh pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohamad Faisol Keling.

Menurut Mohamad Faisol, dari aspek strategi politik, Rusia telah pun dikhianati oleh negara-negara sekutunya.

Ia berlaku apabila kerajaan-kerajaan Stalinist Eropah Timur yang pada satu ketika dulu merupakan negara satelit kepada ekonomi, politik dan ketenteraan Rusia mula beralih kepada Amerika Syarikat (AS) melalui NATO selepas 1991.

Negara-negara itu termasuk Poland, Republik Czech, Hungary, Slovenia, Rumania, Bulgaria Georgia, Ukraine, Azerbaijian, Moldova dan Uzbekistan.

Rusia juga tambah Mohamad Faisol, menyedari strategi AS yang cuba melemahkan kekuatan tentera negara itu melalui jalinan hubungan baik dengan negara bekas Kesatuan Soviet.

Kerana itu juga Rusia menentang cadangan penempatan sistem pertahanan peluru berpandu di Republik Czeh dan Poland di sempadan negara itu.

Penempatan sistem antipeluru berpandu itu hakikatnya bukan bertujuan melindungi negara Eropah daripada serangan peluru berpandu Korea Utara atau Iran.

Ini kerana peluru berpandu Korea Utara dapat diatasi dengan adanya sistem pertahanan peluru berpandu kebangsaan AS yang ditempatkan di Asia Timur sejak 2004.

''Sebaliknya, penempatan sistem anti peluru berpandu di dua negara bekas Kesatuan Soviet itu bertujuan memintas peluru berpandu dari Rusia," katanya.

Di samping itu, Kekuatan Rusia juga telah dikekang menerusi penempatan tentera AS di Eropah Barat dan Eropah Timur.

AS juga sudah menempatkan tentera dan pangkalan ketenteraan di negara-negara sekutu berhampiran dengan sempadan Rusia. Ia termasuk Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan dan Turki.

Malah, AS juga sedang berusaha mendapatkan persetujuan untuk membuka pangkalan tentera di negara berhampiran dengan Rusia iaitu di kawasan Laut Hitam dan Laut Kaspia seperti Armenia dan Azerbaijan.

"Gerogia sendiri ketika ini telah pun menempatkan kira-kira 200 penasihat ketenteraan AS dan NATO di negara mereka," ujar Mohamad Faisol.

Di sebelah pihak Georgia, sokongan yang diterima daripada NATO ibarat payung untuk melindungi keselamatan negara itu daripada ancaman tentera Rusia.

Apatah lagi Georgia ketika ini sedang berdepan dengan ancaman pemberontakan dari dalam iaitu di wilayah Ossetia Selatan dan Abkhazia yang pro kepada Rusia.

Menurut Mohamad Fasiol, AS dan NATO cuba membawa masuk Georgia sebagai negara anggota, namun bimbang akan kekuasaan Rusia.

Tindakan Rusia mempamerkan kekuatan dalam perang dengan Georgia tahun lalu menyebabkan AS menimbang untuk campur tangan secara langsung atau sebaliknya dalam konflik itu.

Operasi ketenteraan Rusia yang hanya menggerakkan sedikit kekuatannya juga memberi kesan besar kepada keyakinan masyarakat antarabangsa terhadap kuasa negara itu.

Selama ini masyarakat antarabangsa hanya dipamerkan dengan kekuatan ketenteraan AS selepas 1991 yang bongkak mempamerkan kekuatan tentera mereka.

Antaranya dalam Perang Iraq (1991), Perang Balkan (1990-1994), Perang Afghanistan (2002) dan Perang Iraq (2003). ''Sebaliknya, masyarakat antarabangsa kini terpegun dengan kemampuan ketenteraan Rusia yang dilihat 'masih gagah' dan merupakan gergasi ketenteraan dalam perang Rusia-Georgia," katanya.

Georgia sendiri pada NATO tidak hanya bernilai dari sudut strategi politik dan ketenteraan. Sebaliknya merupakan sumber kekuatan ekonomi kerana kedudukan negara itu di antara dua laut utama.

Gerogia menjadi negara penyaluran minyak dari wilayah di kawasan Laut Kaspia ke kawasan Laut Mati.

Sumber ini perlu dilindungi oleh NATO memandangkan ia merupakan nadi ekonomi utama negara anggota itu dan sekutu AS di Eropah khususnya di wilayah Barat.

''Sebarang penguasaan AS ke atas negara paip minyak Laut Kaspia dan Laut Hitam akan menyebabkan Rusia semakin terhimpit. Ini akan menjejaskan proses kebangkitan Rusia sebagai kuasa ekonomi dan ketenteraan dunia,"ujar Mohamad Faisol.

Menarik untuk diperhatikan dalam senario tarik tali antara Rusia dan AS berhubung isu Georgia ialah bukti meletusnya Perang Dingin kedua.

Ia terserlah apabila kedua-dua negara saling memulih dan memperluaskan pengaruh masing-masing dalam sistem antarabangsa.

Namun Mohamad Faisol berkata, dimensi Perang Dingin ini mungkin lebih sengit kerana ia membabitkan China yang ketika ini turut mengatur strategi memperkukuhkan pengaruh mereka.

Walaupun konflik bersenjata antara Rusia dan AS adalah rendah, namun bukanlah mustahil ia membawa kepada tercetusnya Peperangan Proksi (Proxy War) seperti mana yang berlaku ketika era Perang Dingin (1945-1991).

Hukuman berat, penguatkuasaan dan litar mat rempit

Oleh AZMAN ANUAR
rencana@utusan.com.my


DALAM minggu pertama Mei ini, tidak sampai 48 jam, tiga orang wanita maut angkara tangan peragut. Jangan kita melihat tiga nyawa itu sahaja. Imbas kembali laporan media masa lalu - mungkin berpuluh dan beratus nyawa wanita yang tidak berdosa sudah 'diragut' oleh peragut.

Ragut adalah satu masalah, dan pada masa yang sama, negara kini berdepan pula dengan satu lagi 'R' - rempit.

Mereka bukan setakat berlumba haram di atas jalan raya, tetapi turut terlibat dalam kegiatan jenayah dan melanggar undang-undang. Mereka juga terbabit dalam pergaduhan, rompak, ragut dan rogol.

Kita biasa mendengar pendapat mendakwa orang jahat amat sukar menjadi baik. Bila sudah jadi peragut dia akan melangkah setakuk lagi menjadi perompak dan kemudian pembunuh. Benarkah?

Mat rempit sudah terlalu banyak menyusahkan rakyat. Tidak tahu siapa mangsa seterusnya. Mungkin isteri, anak-anak, adik dan kawan kita. Tidak mustahil juga kita sendiri mungkin menjadi mangsa mereka.

Isu ragut dan rempit ini adalah masalah lama. Musimnya datang lagi tatkala kita bergelut dengan masalah politik dan ekonomi. Jadi sampai bila masalah ragut dan rempit ini harus dibiarkan berlarutan.

Ada pandangan atau persepsi - dari dahulu hingga sekarang sudah banyak cadangan diketengahkan untuk menangani isu ini, tapi tiada pendekatan serius yang diambil.

Kalau diselak buku laporan siasatan di Balai Polis, tentu setiap hari ada sahaja kes ragut dan lumba haram yang melibatkan mat rempit. Kes-kes jenayah yang membabitkan mat rempit dilaporkan semakin meningkat dengan mendadak sejak kebelakangan ini.

Dalam konteks ini, kita tidak wajar mengatakan usaha kerajaan dalam menangani masalah ini sebagai membazirkan wang, membuang masa dan mendedahkan risiko kepada anggota keselamatan yang terbabit.

Tetapi kepada peragut dan mat rempit, aktiviti itu bagaikan sudah menjadi amalan hidup mereka hinggakan seolah-olah mendapat 'kekuatan' kalau berjaya mengatasi peraturan yang dibuat oleh kerajaan.

Keberanian mat rempit menentang pihak berkuasa amat membimbangkan. Mereka dilihat sudah tidak sayangkan nyawa sendiri dan tidak peduli nyawa orang lain.

Apa yang jelas, golongan mat rempit sudah melampau. Mereka sudah hilang hormat terhadap kerajaan dan pihak berkuasa.

Kerajaan mesti bertindak tegas bagi menghalang dan mencegah kegiatan mereka. Ibu bapa, guru dan masyarakat harus bertanggungjawab untuk mencegah sebelum keadaan menjadi lebih parah.

Lazimnya apabila gejala ini didedahkan oleh media, pelbagai idea dan cadangan dikemukakan. Ada yang mahu kerajaan menggibal hukuman lebih berat dan meningkatkan penguatkuasaan yang ketat.

Tidak kurang juga cadangan yang boleh disifatkan mengarut seperti mengehadkan motosikal memasuki kawasan tertentu di bandar raya, tidak dibenar bawa pembonceng dan sebagainya.

Adakalanya cadangan itu ada benarnya tetapi ia juga menyusahkan pengguna motosikal lain yang tidak terlibat dengan kegiatan rempit dan ragut.

Kita boleh bersetuju jika kerajaan ingin memperketatkan undang-undang jalan raya. Tetapi bagaimana penguatkuasaan undang-undang yang sedia ada, sudahkah dilakukan?

Masalah kita untuk menangani sesuatu gejala ialah penguatkuasaan. Kita banyak melaksanakan program ke arah 'mendidik' orang ramai supaya mematuhi undang-undang. Tetapi apabila tiada penguatkuasaan atau pemantauan maka masalah lama akan timbul semula.

Kita kena terima hakikat ini. Cuba kita lihat semasa isu bohsia heboh diperkatakan pada pertengahan 1990-an, kerajaan lahirkan program Rakan Muda. Tujuannya untuk menyediakan program yang sesuai untuk remaja daripada mereka perleseran dan membuang masa.

Begitu juga untuk mengatasi masalah budaya lepak dan mat rempit, maka lahirlah Program Latihan Khidmat Negara supaya peserta yang terpilih mempunyai semangat patriotik dan menghargai diri untuk agama, bangsa dan negara.

Apabila timbul semula masalah mat rempit ini, apakah program yang difikirkan sesuai untuk golongan itu? Apakah kita patut melayan naluri mereka untuk berlumba dengan menyediakan litar untuk mat rempit?

Perkara ini kita perlu fikirkan setelah sekian lama kita tidak ambil peduli kepada mat rempit. Kita kena ingat bukan semua mat rempit jahat dan penjenayah.

Jika ada beberapa program diusahakan untuk golongan yang suka menyanyi seperti Akademi Fantasia, OIAM, Bintang RTM dan Mentor, malah untuk peminat sukan ekstrem pun ada gelanggangnya - susah sangatkah untuk disediakan litar untuk mat rempit?
BISIK-BISIK

AWANG tidak dapat bayangkan bahana syabu hampir satu tan ke atas masyarakat kita, jika polis gagal memintas lori yang membawa dadah bernilai RM254 juta itu di Rompin Sabtu lepas.

Dadah seberat itu, yang dikenal pasti untuk edaran tempatan, pasti mampu membunuh sekian ramai secara perlahan-lahan atau setidak-tidaknya menjadikan hidup terutama mereka yang terbabit merana serta melarat.

Justeru, Awang tabik kepada pihak berkuasa yang berjaya menghidu dengan pantas gerakan dan kaedah penghantaran dadah tersebut yang dipercayai dibawa masuk menerusi Laut China Selatan.

Awang juga tidak lupa kejayaan pihak berkuasa mengesan makmal haram memproses dadah di Lunas, Kedah dan di Semenyih, Selangor sebelum ini.

Itu semua belum mengambil kira kejayaan pihak berkuasa merampas dadah di lapangan terbang, sempadan dan di tempat-tempat lain.

Apa yang boleh kita belajar daripada kejayaan polis membanteras kegiatan berkaitan dadah ialah kepelbagaian kaedah yang digunakan bagi mengelirukan pihak berkuasa.

Oleh itu, setiap orang perlu membantu pihak berkuasa dengan melaporkan apa juga kegiatan mencurigakan di sekeliling mereka. Ia perlu dibanteras habis-habisan.

Awang - Benci dadah.
Daya saing, gaji tinggi, inovatif dan kreatif

SAYA tertarik dengan hasrat untuk meningkatkan tahap gaji pekerja kita kepada tahap yang lebih tinggi. Maknanya gaji pekerja kita lebih tinggi daripada sekarang. Ini sesuatu yag sudah lama patut dilakukan.

Dulu, dalam tahun 1970-an, kedudukan dengan negara-negara seperti Taiwan, Korea Selatan, Singapura lebih kurang sama saja. Kini, selepas 30 tahun, kita sudah jauh ditinggalkan mereka.

Gaji pekerja di negara-negara tersebut jauh lebih tinggi daripada kita. Di negara kita daripada 1991 sehingga 2003, dikatakan purata gaji naik hanya 1 peratus sedangkan negara-negara tersebut pada satu masa sama dengan kita naik 10 peratus.

Kalau tengok Singapura, menteri mereka gaji paling lumayan. Perdana Menteri mereka gaji berpuluh ganda gaji Presiden Amerika Syarikat. Sebab apa? Sebab orang putih kata, "kita bagi kacang, kita dapat monyet."

Yang naik berpuluh kali ganda di negara kita bukan gaji pekerja tapi harga rumah, harga hartanah naik gila-gila. Sebab apa? Bukan orang yang beli rumah nak duduk di rumah itu tetapi nak jadi bahan spekulasi.

Masyarakat yang suka spekulasi ini, tahu-tahulah... Pasaran saham pun orang Melayu mana tahu nak lakukan spekulasi? Naiklah melambung macam Repco dulu sampai RM150 sesaham. Bila tengok tiada isi, tapi orang kejar juga macam nak gila.

Bila kita tegur jangan beli, dia balas balik menyembur kita mengatakan apa kita peduli, bukan duit kita. Inilah yang menyebabkan segala-galanya jadi bahan spekulasi.

Tengoklah ayam pun jadi bahan spekulasi. Kerajaan suruh turunkan harga pasal kita tahu orang takut makan babi, dia tak mahu. Bukankah biadab? Kita mesti ajar sikit mereka ini.

Macam juga yang jual rumah harga gila-gila. Bila suruh buat rumah murah, semua tak mahu kononnya tak untung. Kementerian Perumahan kita entah buat apa pun tak tahu.

Berapa ramai orang yang beli rumah terpedaya. Rosak sana-sini, kopak-kapik dan yang ambil pinjaman rumah tak siap pun beribu.

Bila pemaju tak boleh jual rumah, mereka buat pameran. Yang bingung-bingung, tengok ada potongan sikit pun beli. Patut mereka ini dibiarkan saja.

Cuba bayangkan dalam tahun 1978 harga rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, suatu kawasan perdana ialah RM60,080. Pada 1989, harganya RM200,000.

Sekarang, cuba teka harga rumah yang sama, dinding sama, kawasan kecil sikit lagi batu-bata sama. Kalau tak ada RM600,000, jangan cakap.

Gaji akauntan 1978 yang baru mula kerja RM2,000, sekarang gaji mula akauntan pun RM2,000 juga.

Itu sebabnya ramai yang kerja luar negara kerana lebih diiktiraf titik peluh mereka. Lepas itu, bila tiba krisis macam sekarang, ada syarikat ambil kesempatan. Kononnya krisis, jadi kena kurangnya kos, bagi VSS kepada kakitangan supaya boleh ambil anggota yang lebih murah lepas mereka berhenti.

Sikap begini memang menjadi lumrah syarikat swasta. Sampai bila pun orang kita tak ke mana.

Kemudian kita berhasrat nak tingkatkan daya saing negara. Satu hajat yang murni.

Sekarang bandingkan negara kita dengan 134 negara lain, kita duduk nombor 21. Dua tahun lepas kita nombor 19.

Empat tahun dulu kita nombor 16. Maknanya, kita dah jatuh. Laporan Daya Saing Dunia dari Switzerland (World Competitiveness Report) menyatakan orang yang buat bisnes dengan kita beri beberapa faktor yang menjadi penghalang utama.

Bukan saya yang kata, tapi boleh laporan ini sendiri. Nombor satu penghalang: Perkhidmatan awam yang kurang cekap. Kedua, rasuah. Ketiga, jenayah dan kecurian (dua orang mengandung mati kena ragut, mat rempit menjadi-jadi, tengah tukar tayar, kena tembak di siang hari).

Keempat, ketidakstabilan dasar (hari ini naik tol, esok tak jadi). Kelima, tenaga kerja yang kurang terlatih, bukan tak terlatih tapi kurang terlatih. Mana tidaknya, ramai orang Bangladesh, Indonesia, Myanmar dan sebut saja rakyat mana - kita ada. Malahan ada kawasan yang dia kontrol.

Jadi kita tengok jiran kita nombor lima. Rakyat dia satu per sepuluh daripada penduduk kita. Ini menunjukkan yang membuatkan sesebuah negara itu berdaya saing ialah bakat rakyatnya.

Jepun, Switzerland, semua tak ada hasil bumi tetapi duduk di atas tangga berdaya saing. Kita macam-macam hasil bumi ada tetapi bukannya makin naik, tetapi makin menurun.

Saya setuju produktiviti perlu ditingkatkan. Macam saya tulis dulu, kalau setiap orang pekerja tambah kerja 10 minit sehari, kalau tiga juta pekerja dah ada 20 juta minit bertambah.

Ini tidak - terlekat dengan kesesakan lalu lintas saja berjam-jam. Nak naik pengangkutan awam, tak cukup koc. Bau busuk dan hapak, tak ada hawa dingin, tak cukup line, nak kena hantar pergi stesen. Kalau tinggalkan kereta, hilang radio.

Di mana datangnya inovatif dan kreatif pekerja kalau tidak diberikan latihan? latihan untuk jadi inovatif dan kreatif tak sama macam pergi kelas biasa.

Inovatif dan kreatif guna otak sebelah kanan, logik, matematik dan hujah guna otak sebelah kiri. Jadi macam mana nak digerakkan otak sebelah kanan.

Memadaikah kalau dengan menyuruh jadi inovatif dan kreatif. Kalau dia segan nak baca buku, (rakyat Malaysia baca purata dua halaman setahun), yang ada pengetahuan mana nak dapat ilmu?

Pelatih yang bakal melatih inovasi dan kreativiti sendiri mesti dilatih dahulu. Macam tongkat ali dah bertahun-tahun di hutan kita, orang luar datang buat macam-macam dengannya. Kita yang tidak kreatif.

Amang bijih pun boleh jadi bahan perkilangan tapi bank kita akan tolak sebarang permohonan berkaitan perkara-perkara sebegitu. Jadi, satu golongan saja nak jadi kreatif dan inovatif, tak jadi juga.

Bila orang bank kita tak biasa dengan sesuatu yang pelik sikit, bukan dia nak cari pakar dalam bidang pelik tersebut, dia akan senang sahaja tolak permohonan.

Dunia sekarang, dunia pengetahuan. Ekonomi sekarang, ekonomi pengetahuan K-ekonomi. Kita sudah siapkah nak pindah kepada K-ekonomi? Inovatif dan kreatif bukan lagi K-ekonomi tetapi era konsep atau dunia konsep. Di mana kita dengan nanoteknologi misalnya?

DATO' SALLEH MAJID ialah Felo Utama

Fakulti Ekonomi, Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau juga bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)
Hargai nilai pengorbanan ibu

Oleh NORAINI ABD. RAZAK
noraini.razak@utusan.com.my


SAYA baru mengenali ibu gigih ini. Namun pautan kasih yang terjalin antara kami seakan-akan sudah lama. Hari pertama bertemu dengan wanita berusia 64 tahun itu, saya disajikan dengan paparan perit jerihnya membesarkan anak-anaknya.

Biar pun kami baru berkenalan, sentuhan kasih sayang keibuannya mudah menyerap, mengundang keselesaan untuk dia tanpa dipaksa mencurahkan rasa kepada insan yang baru beberapa jam hadir dalam hidupnya.

Rasa kagum saya terhadap kisah hidupnya bukan sedikit. Dia bersendirian -- biar pun ketika itu suaminya di sisi - untuk memastikan kesemua anaknya mendapat ilmu.

Bukan bermakna bapa kepada anak- anaknya tidak bertanggungjawab. Cuma dalam soal menentukan kepentingan ilmu, dia lebih peka dan berperanan.

Ketika anak-anaknya masih kecil iaitu sekitar tahun 1960-an dan awal 1970-an, ibu gigih ini berhijrah dari kampung asal bersama suami meneroka hutan membina sebuah dangau untuk berlindung daripada hujan dan panas.

Dangau tidak berbilik itu menjadi tempat mereka lapan beranak bernaung untuk tempoh yang agak lama. Kedudukan 'syurganya' itu juga terasing dan jauh daripada kediaman orang lain.

Dia dan teman hidupnya mengambil upah menoreh getah di kebun berhampiran dangaunya. Sambil merenung kisah silam, ibu yang telah kehilangan suami sejak lama dulu berkongsi kepayahannya.

Keadaan hidup yang sangat miskin sambil menyifatkan dia sekeluarga merempat di tempat orang, menyebabkan dia berhati-hati menjalani hidup.

''Saya pernah membalut pokok-pokok getah dengan kain guni kerana bimbang anak-anak yang sedang nakal ketika itu merosakkan pokok tersebut,'' luahnya.

Kami bersembang mesra di dapur dan ketika bersama-sama memetik jantung pisang untuk dijadikan ulam hidangan makan tengah hari.

Keperitan hidupnya dirungkai dalam kemesraan itu. Betapa kesempitan hidup hampir saja menutup peluang anak-anaknya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Sememangnya dia ibu bertuah kerana dikurniakan bukan sahaja anak-anak yang pintar malah memahami himpitan hidup ibu gigih ini.

Anak-anaknya hanya ada sehelai pakaian sekolah. Jika basah atau koyak, pakaian itulah yang mereka sarung setiap hari. Tiada rungutan jauh sekali memberontak. Kasut koyak juga dipakai mengharungi denai dan hutan berbasikal ke sekolah yang terletak jauh dari rumah.

Ada kalanya anak-anaknya tidak ke sekolah membantu ibu membanting tulang. Biar pun hidupnya kini semakin selesa, namun paparan perit jerih yang dilalui lebih 40 tahun lalu cukup untuk menggandakan kepercayaan saya tentang pengorbanan seorang insan bernama ibu.

Saya bertuah kerana dalam keadaan masih mempunyai ibu yang menatang saya umpama minyak penuh, saya dipertemukan pula dengan seorang lagi ibu yang sempat menumpahkan sedikit kasihnya kepada saya.

Yang pasti sambutan Hari Ibu esok hanya putaran hari-hari biasa bagi ibu saya dan 'ibu' yang baru saja saya jalin kasihnya.

Namun ia semestinya membawa nilai berbeza kepada kita yang bergelar anak - lantaran kasih ibu hanya mekar jika ada penghargaan di pihak anak-anak.

Justeru sambutan Hari Ibu bukan bermakna sehari itulah untuk kita menghargai ibu - tetapi selagi hayat dikandung badan, selagi itulah ibu adalah ratu hati kita.
Dasar pertahanan Australia mencurigakan

Oleh AZMI HASSAN


AUSTRALIA sememangnya dikenali sebagai sekutu kuat Amerika Syarikat (AS) dan tidak menghairankan dilabel sebagai Timbalan Sherif AS di rantau Asia Pasifik. Malah di Iraq, apabila kebanyakan sekutu Washington mengambil keputusan mengundurkan tentera, Canberra tetap utuh bersama dengan AS.

Tetapi Australia tidak pernah dikenali sebagai sebuah negara yang mempunyai cita-cita yang tinggi dalam bidang ketenteraan. Walaupun negara tersebut dianggap pembantu penting Washington, persepsi tersebut timbul kerana sokongan Canberra tidak pernah luntur dan bukannya kerana kekuatan ketenteraan.

Tetapi apabila Perdana Menteri Australia Kevin Rudd beberapa hari lepas mengumumkan akan membuat perolehan aset ketenteraan berjumlah RM245 bilion dalam masa dua dekad akan datang, ramai penganalisis tertanya-tanya apakah Canberra sudah tidak mahu jadi Timbalan Sherif tetapi sudah bersedia untuk mengambil tempat Washington di rantau Asia Pasifik.

Peruntukkan RM245 bilion jika dihalusi tidaklah sebesar seperti yang dibelanjakan oleh AS atau China, tetapi dalam keadaan ekonomi yang agak tidak menentu maka sudah tentu perbelanjaan sebesar ini menimbulkan syak wasangka di kalangan negara berdekatan Australia.

Jika diteliti jenis aset yang akan diperolehi seperti 100 jet pejuang F-35 JSF, 12 kapal selam, 8 kapal perang yang dilengkapi peluru berpandu balistik dan 24 helikopter tempur, maka sudah sah Canberra sememangnya serius dengan perancangan pertahanan mereka.

Apa yang paling menarik ialah perolehan F-35 kerana ia adalah jet pejuang paling canggih pernah dibangunkan yang membuatkan jet pejuang lain seperti Sukhoi SU-30 buatan Rusia jauh ketinggalan ke belakang.

Perlu diingatkan bahawa SU-30 adalah jet pejuang terbaru milik tentera udara Malaysia dan India. Tidak keterlaluan juga jika dinyatakan F-35 adalah jauh lebih hebat daripada F-22 Raptor yang amat dibanggakan oleh tentera Kor Marin AS.

Di antara ketiga-tiga cabang angkatan tentera Australia (ADF), skop perolehan aset banyak tertumpu kepada tentera laut (RAN) kerana setiap perolehan mempunyai elemen pertahanan perairan Australia.

Kapal perang yang mempunyai kemampuan peluru berpandu balistik dan kapal selam adalah dua contoh yang begitu nyata yang mana kepentingan pertahanan perairan amat diutamakan. Begitu juga dengan ciri-ciri jet pejuang F-35 yang diutarakan kepada pembuat Lockheed Martin, lebih mengutamakan untuk kegunaan RAN.

Dasar pertahanan terbaru Australia ini ekoran daripada kertas putih yang mengambil kira senario pertahanan dan keselamatan Asia Pasifik sehingga tahun 2030. Apa yang paling menarik mengenai kandungan kertas putih tersebut ialah kemungkinan berlakunya perang di rantau ini adalah tinggi dan dicadangkan Australia mengambil langkah proaktif untuk bersedia menghadapi kemungkinan tersebut. Sebab itu perolehan aset ketenteraan yang agak mendadak dilakukan tanpa mengambil kira perasaan jiran Australia.

Kertas putih tersebut juga mencadangkan Canberra mengambil alih peranan Washington di Asia Pasifik dan mencadangkan supaya Canberra mampu melaksanakan pertahanan hadapan iaitu menangani konflik sebelum ia sampai ke bumi Australia.

Agak memeranjatkan juga apabila kertas putih tersebut mensasarkan akan berlakunya konflik di Asia Pasifik sebagai asas laporan kerana kesimpulan sedemikian rupa sudah pasti memaksa Canberra mengambil langkah yang agak drastik.

Tetapi apa yang paling mencurigakan sekali ialah faktor kemunculan China sebagai kuasa besar digunakan sebagai dalil utama mengapa rantau tersebut dianggap sebagai tidak stabil. Perlu juga dinyatakan Perdana Menteri Rudd dianggap sebagai pakar mengenai hal ehwal China.

Kertas putih mengenai pertahanan Australia dikeluarkan selang beberapa minggu selepas Pentagon mengeluarkan laporan tahunan mengenai perbelanjaan pertahanan China.

Laporan Tahunan Pentagon dan kertas putih Australia dianggap senada kerana kemunculan China sebagai kuasa besar tentera diberi penekanan yang agak tinggi.

Laporan Pentagon disanggah oleh Beijing kerana memperbesarkan isu penambahan perbelanjaan ketenteraan kerana peruntukan tersebut dianggap jauh lebih kerdil berbanding dengan apa yang dibelanjakan oleh AS.

Begitu juga dengan kertas putih Australia, Beijing turut membantah kerana menggambarkan kehadiran tentera China sebagai organisasi yang mampu menimbulkan huru-hara.

Sememangnya bagaikan terdapat satu gerakan yang cuba menggambarkan kemunculan China sebagai kuasa besar tentera adalah pemangkin kepada ketidakstabilan Asia Pasifik. Laporan Tahunan Pentagon dan kertas putih pertahanan Australia jelas mempamerkan hala tuju Washington dan Canberra mengenai Beijing.

Strategi Washington dan Canberra untuk mengekang China begitu jelas kerana kedua-dua sekutu tersebut bersama-sama dengan Tokyo mempunyai persefahaman pertahanan yang baru dijalinkan.

Pakatan Washington-Canberra-Tokyo adalah satu manifestasi yang begitu jelas untuk menyekat pengaruh China di Asia Pasifik dan menggambarkan Beijing mempunyai niat yang tidak baik.

Setakat ini Washington berjaya menimbulkan kesangsian terhadap kejujuran Beijing mengenai perbelanjaan ketenteraan China. Strategi yang sering digunakan oleh Washington adalah dengan menekankan jumlah peruntukan yang dinyatakan oleh Beijing adalah jauh lebih tinggi daripada yang sebenar dibelanjakan.

Tetapi jika diteliti jumlah perbelanjaan pertahanan dari segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), negara lain memperuntukkan perbelanjaan pertahanan yang lebih tidak seimbang. Sekutu kuat terbaru Washington iaitu India membelanjakan peruntukan pertahanan melebihi 0.6 peratus KDNK berbanding China.

Malah Taiwan yang dikatakan punca ketegangan Washington-Beijing, memperuntukkan perbelanjaan pertahanan hanya 0.1 peratus KDNK lebih rendah daripada China.

Negara yang memperuntukkan perbelanjaan ketenteraan yang paling besar ialah AS iaitu melebihi 4 peratus KDNK dan pengiraan ini tidak termasuk apa yang dibelanjakan di Iraq, Afghanistan dan untuk kegunaan keselamatan dalam negeri AS.

Apa yang telah dilakukan oleh Canberra telah menimbulkan syak wasangka melebihi dari apa yang cuba digambarkan oleh Washington terhadap kejujuran Beijing.

Aset ketenteraan yang dibuat Canberra adalah yang tercanggih berbanding dengan Beijing yang kebanyakannya adalah proses menggantikan peralatan tentera yang sudah usang. Menggunakan faktor kehadiran China sebagai asas pertahanan Australia dianggap sebagai kesilapan besar Canberra yang hanya mengikut kemahuan Washington.

PENULIS ialah GeoStrategis Universiti

Teknologi Malaysia (UTM)
Mengharap pemimpin ubah nasib rakyat bawahan

TANGGAL 1 Mei berlalu di Indonesia tanpa cuti umum sempena sambutan Hari Pekerja sedunia sebagaimana dinikmati oleh pekerja di kebanyakan negara.

Sebaliknya hari berkenaan dipenuhi dengan aksi tunjuk perasaan di beberapa lokasi seluruh republik berkenaan dan yang paling besar berlaku di Jakarta.

Dalam aksi demonstrasi itu seorang penunjuk perasaan cedera setelah bertempur dengan polis yang mengawal situasi supaya tidak menjadi bertambah kecoh.

Tuntutan para penunjuk perasaan itu adalah mahukan gaji yang lebih munasabah dan skim kerja terjamin dan bukan hanya kerja dalam bentuk kontrak tanpa caruman simpanan atau bayaran pencen.

Bayaran upah yang terlalu rendah memang menjadi fenomena biasa bagi negara yang mempunyai kira-kira 280 juta penduduk ini.

Seorang pemandu peribadi yang pernah diwawancara oleh penulis memberitahu dia dibayar gaji kira-kira RM320 sebulan dan dengan gaji yang sekecil itu untuk makan sekeluarga sahaja tidak mencukupi.

Kos sara hidup di kota metropolitan Jakarta tidak banyak bezanya dengan kos sara hidup bandar raya lain termasuk Kuala Lumpur, tetapi bayangkan dengan gaji sebanyak RM320 bagaimana hendak meneruskan kehidupan seharian.

Jadi ramai yang menjadikan kolong-kolong, tepi-tepi landasan kereta api untuk dibina rumah setinggan kerana tidak mampu menyewa apatah lagi untuk membeli rumah.

Itupun bayaran RM320 sebulan itu dikira lumayan berbanding kebanyakan mereka yang bekerja sebagai pembantu rumah di Jakarta hanya dibayar gaji kira-kira RM150 sahaja.

Jadi tidak hairanlah mereka terpaksa hidup ala kadar sahaja dan jarang sekali untuk menikmati daging di dalam hidangan harian sebaliknya hanya tempe dan pucuk ubi kayu menjadi menu utama harian.

Justeru rakyat berharap para pemimpin yang dipilih pilihan raya kali ini akan lebih bertanggungjawab membela nasib mereka yang hidup dalam keadaan daif.

Namun kecurangan demi kecurangan didedahkan pada yang berlangsung pada 9 April lalu membuatkan harapan rakyat semakin pudar untuk melihat pemimpin yang benar-benar tulus memperjuangkan nasib mereka terpilih.

Kecurangan demi kecurangan itu menyebabkan Suruhanjaya Pemilihan Umum (KPU) masih bertungkus lumus menangani bantahan-bantahan dibuat oleh ahli-ahli politik walaupun rakyat telah melupakan pilihan raya.

Sehingga 6 Mei lalu hanya 48.3 peratus sahaja undi dapat dikira oleh KPU, sehingga menimbulkan kebimbangan apakah pengiraan undi dapat diselesaikan atau undi dari 25 daerah atau hampir 83 juta daripada kira-kira 171 juta pemilih.

Beberapa kawasan undi masih lagi bermasalah seperti di Papua, Maluku, Bengkulu, Sulawesi dan Kalimantan tidak dapat dilakukan pengiraan undi.

KPU memulakan pengiraan secara manual sejak 26 April lalu dan sasarannya 6 atau 7 haribulan Mei semuanya akan selesai.

Tempoh yang semakin singkat ini dikhuatir akan menjejaskan ketepatan pengiraan undi kerana keputusan pilihan raya harus diumumkan hari ini (9 Mei).

Setakat ini Parti Demokrat masih lagi menguasai tempat pertama dengan 20.7 peratus undi dengan diikuti oleh Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan dengan 14.89 peratus undi, Parti Golkar pula dengan 14.64 peratus.

Selepas ini rakyat Indonesia akan menghadapi Pilihan Raya Presiden pula, semoga pemimpin yang terpilih kelak sedar akan realiti rakyat yang telah lama berharap nasib mereka berubah.

Tidak ada satu individu pun yang mahu hidup miskin melarat di kolong-kolong dengan anak kecil cacat kerana kekurangan zat dan ahli keluarga lain pula menderita pelbagai penyakit kronik tanpa rawatan.

Melainkan mereka tidak mempunyai pilihan lain kerana terperangkap dalam kitaran kemiskinan dan desakan hidup yang ganas sehingga membuatkan mereka hanya mampu berharap suatu hari nanti akan berada di tampuk pimpinan negara seorang pemimpin yang prihatin dengan nasib mereka.
Keperitan tujuh tahun merengkuk di Teluk Guantanamo

Oleh Oybek Jamoldinivich Jabbarov


PENGALAMAN Oybek Jamoldinivich ditahan di Pusat Tahanan Amerika Syarikat di Teluk
Guantánamo, Cuba selama hampir tujuh tahun amat memeritkan, apatah lagi tanpa
sebarang dakwaan di mahkamah dan tidak dibuktikan secara sah segala kesalahan
yang pernah dilakukannya.

Pengalaman warga Uzbekistan jadi tahanan Amerika Syarikat tanpa peluang bela diri di mahkamah

TELUK GUANTANAMO: Saya menulis rencana ini dari Pusat Tahanan Amerika Syarikat di Teluk Guantánamo � tempat saya ditahan tanpa sebarang pendakwaan selama hampir tujuh tahun.

Penahanan saya di sini kerana berada di tempat yang salah pada masa yang salah. Lebih dua tahun lalu, saya diberitahu bahawa saya akan dibebaskan.

Saya sudah pasti gembira mendengar berita itu sekiranya saya bukan berasal dari Uzbekistan � negara yang memiliki rekod hak asasi manusia terburuk di dunia. Saya tidak akan selamat jika saya kembali ke tanah air.

Perjalanan saya ke Guantanamo bermula pada Disember 1998, selepas menamatkan perkhidmatan wajib dengan tentera Uzbekistan � sebuah negara bekas Republik Soviet yang miskin dan tidak memiliki peluang pekerjaan yang banyak.

Selepas beberapa bulan mencari kerja, saya menyertai abang menjalankan perniagaan membeli dan menjual epal, madu serta barangan lain di negara jiran, Tajikistan.

Di sana saya tinggal di kalangan masyarakat Uzbek dan bertemu dengan isteri saya, Fatima, juga warga Uzbek. Kami dikurniakan seorang cahaya mata dan ibu saya datang dari kampung, untuk tinggal bersama kami.

Malangnya, ada antara warga Tajikistan yang tidak dapat menerima kehadiran masyarakat Uzbek untuk menetap di negara mereka.

Hanya kerana alasan itu, suatu hari pada November 1999, pihak berkuasa Tajikistan menghimpunkan antara 200 hingga 300 rakyat Uzbek, mengumumkan bahawa mereka akan dihantar pulang ke Uzbekistan. Bagaimanapun, mereka membuang kami di Afghanistan.

Di sana, kami bertemu kumpulan Uzbek Afghan yang membantu kami menyesuaikan diri untuk menetap di Mazar-i-Sharif. Saya mula bekerja sebagai jurujual jalanan � menjual susu kambing, ayam betina, ayam jantan dan biri-biri.

Apabila perang meletus antara puak Taliban dan Pakatan Utara pada musim luruh 2001, saya tidak lagi boleh mengembara untuk meneruskan jualan, terperangkap di sebuah kedai minum untuk beberapa minggu.

Suatu hari, tentera Pakatan Utara datang ke kedai minum terbabit dan menawar untuk menumpangkan saya ke Mazar-i-Sharif.

Sebaliknya, mereka membawa saya ke Pangkalan Bagram Air dan menyerahkan saya kepada tentera Amerika Syarikat (AS) yang berada di sana. Hanya selepas itu, saya mendapat tahu bahawa tentera AS menawarkan beberapa ribu dolar untuk mana-mana tentera Taliban dan 'pejuang asing'.

Pada mulanya saya gembira kerana berada bersama tentera AS. Saya memandang tinggi AS dan menyangka apabila mereka sedar bahawa saya tidak bersalah, mereka akan melepaskan saya. Tetapi itu tidak berlaku, mereka menahan saya di Bagram, sebelum dihantar ke Kandahar dan akhirnya di Teluk Guantanamo.

Pada waktu itu, pihak AS sedar bahawa saya tidak sepatutnya berada dalam tahanan mereka dan memberitahu akan membebaskan saya. Tetapi ke mana saya hendak pergi? Beberapa anggota pasukan keselamatan Uzbek melawat saya di Guantanamo dan membuat tuduhan bahawa saya adalah ahli Pergerakan Islam Uzbekistan.

Apabila saya memberitahu bahawa saya tidak tahu langsung mengenai kumpulan itu, mereka memberi amaran � sebaik saja saya berada di tangan mereka nanti, mereka akan memastikan saya memberi kerjasama.

Tidak sukar untuk membayangkan cara yang akan mereka lakukan. Penyeksaan, dipukul dan pelbagai penganiayaan dilakukan terhadap tahanan Uzbek memang sudah tersebar luas. Ada kalanya langsung tidak ada berita mengenai tahanan terbabit.

Saya tidak bersendirian. Saya adalah sebahagian tahanan Guantanamo yang tidak boleh kembali ke tanah tumpah darah sendiri kerana kami kemungkinan akan diseksa dan didera.

Satu-satunya harapan kami untuk keluar dari penjara ini ialah jika ada negara menyediakan tempat selamat kepada tahanan seperti kami � manusia yang tidak melakukan sebarang kesalahan dan tidak sepatutnya ditahan di sini.

Penulis berusia 31, ialah tahanan di Pusat Tahanan Teluk Guantánamo. Rencana ini ditulis dengan bantuan Michael E Mone, dari firma guaman Esdaile, Barrett & Esdaile. Rencana sumbangan Project Syndicate
Minda Pengarang: Kekecohan di DUN Perak mencabar kematangan demokrasi


KEKECOHAN yang berlaku pada mesyuarat pertama penggal kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak di Ipoh kelmarin sehingga mesyuarat itu terpaksa ditangguhkan dua kali sebelum majlis perasmian dapat disempurnakan oleh Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah, sudah pastinya menjejaskan imej Malaysia sebagai sebuah negara mengamalkan demokrasi matang. Kita tidak tahu berapa banyak media cetak dan elektronik di seluruh dunia menyiarkan laporan mengenainya yang disalurkan oleh agensi berita asing, tetapi yang pasti video mengenai keadaan kelam kabut itu sudah tersebar luas melalui internet. Selama ini, kita menggeleng kepala apabila menonton di kaca televisyen kekecohan yang terjadi pada sidang Parlimen di negara lain seperti Taiwan dan Korea Selatan, dengan aksi kerusi terbang, bertumbuk dan sebagainya. Kini, ia berlaku di negara sendiri. Sememangnya, kekecohan di DUN atau Parlimen bukan perkara baru kerana tindakan jerit-menjerit dan maki-hamun sudah banyak kali dilaporkan berlaku di Parlimen. Bagaimanapun, apa yang terjadi di Perak itu ternyata sudah lari daripada prinsip demokrasi sebenar. Semua ini berpunca daripada tindakan pakatan pembangkang yang tidak menghormati undang-undang. Keadaan itu sepatutnya tidak berlaku kerana demokrasi di Malaysia diamalkan dengan cara yang menghormati tatasusila dan prinsip berasaskan peraturan dan undang-undang. Jika peraturan dan undang-undang tidak dihormati, maka berlaku tindakan yang mirip kepada undang-undang rimba seperti berlaku di DUN Perak itu.

Hakikatnya, dalam mana-mana kerajaan, sama ada peringkat Persekutuan atau negeri dalam negara yang mengamalkan demokrasi, parti atau gabungan parti yang mempunyai majoriti kerusi, walaupun hanya majoriti kecil, layak untuk memerintah. Oleh itu, apabila tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat mengisytiharkan diri sebagai wakil rakyat Bebas, tetapi menyokong Barisan Nasional (BN) pada Februari lalu, maka secara automatik Pakatan Rakyat yang diterajui DAP serta diketuai wakil Pas sebagai Menteri Besar, perlu memberi laluan kepada BN mengambil alih kerajaan negeri. Kerajaan Pas Kelantan pernah memerintah dengan hanya kelebihan satu kerusi di DUN Kelantan pada 2005, tanpa diganggu-gugat oleh BN, tetapi di Perak BN memperoleh 31 kerusi berbanding pembangkang hanya 28. Apapun, kita tunggu keputusan Mahkamah Tinggi Isnin ini untuk menentukan siapa sebenarnya Menteri Besar Perak yang sah antara Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Kita menyerahkan kepada budi bicara mahkamah membuat tafsiran perundangan meskipun kita percaya, amalan demokrasi tetap mengiktiraf parti yang mempunyai majoriti sepatutnya diberi laluan untuk menerajui kerajaan, tanpa mengira sama ada BN atau Pakatan Rakyat, seperti berlaku di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Perak sendiri selepas pilihan raya umum Mac tahun lalu. Kita berharap apabila mahkamah sudah membuat keputusan, semua pihak dapat menerimanya dengan hati terbuka, sekali gus mengakhiri kemelut politik yang merugikan seluruh rakyat Perak kerana kerajaan negeri tidak dapat berfungsi dengan baik dan wakil rakyat yang dipilih tidak dapat menjalankan amanah yang diberikan kepada mereka. Jika ada yang masih tidak berpuas hati, sama ada BN atau Pakatan Rakyat, kita serah balik kepada rakyat menentukannya pada pilihan raya umum akan datang.
Nilai murni perlu jadi budaya kita
Oleh Siti Suriani Othman

ARTIKEL saya minggu lalu mendapat maklum balas paling banyak berbanding sebelum ini. Ada yang menulis untuk bertanyakan lebih lanjut mengenai keadaan yang digambarkan dan ada pula berkongsi pengalaman di luar negara.

Tulisan mengenai pengalaman masyarakat Barat yang dilihat lebih beretika berbanding orang Timur – kononnya lebih berbudi bahasa serta lebih terkawal mindanya daripada pelbagai aspek – membuka minda pembaca dan membuatkan yang belum pernah ke luar negara dapat membayangkan kehidupan seharian di Barat yang diberi gambaran buruk saja.

Sungguhpun masyarakat Barat kurang bermoral dan lalai agamanya, mereka peka dengan persekitaran. Tidak keterlaluan jika dikatakan mereka jujur dalam mengharungi hidup dan beretika tinggi. Memang tidak salah jika kita tidak memberi ruang kepada wanita mengandung atau warga emas bertongkat duduk di dalam bas, namun tidak tercabarkah kepekaan dan perikemanusiaan kita tatkala melihat keadaan itu?

Di Malaysia mungkin kita rasa tidak tercabar kerana orang lain juga bersikap seperti kita, tetapi di Barat perkara itu jarang terjadi kerana sifat kepekaan mereka lebih tinggi. Ramai yang bertanyakan di mana silap kita sebagai masyarakat yang rata-ratanya beragama Islam dan dididik dengan budaya Timur, tetapi tidak mengamalkan sikap baik itu.

Hendak dikatakan tidak menghayati ajaran agama, masyarakat Barat hari ini lebih ramai yang tidak lagi beragama atau athies. Jika tahap beragama dan ketaatan yang menjadi ukuran, maka mereka kalah dengan kita. Itu nyata sekali. Namun apakah yang menjadikan mereka lebih 'baik' daripada kita?

Boleh dikatakan budaya tradisional yang menjadi ikutan kita banyak memainkan peranan dalam membentuk diri dan amalan seharian. Sifat budaya yang berakar umbi sekian lama membuatkan sesuatu yang menjadi ikutan tidak lagi dipertikaikan, tidak dijelaskan 'mengapa' dan 'bagaimana' sesuatu itu dituruti, apatah lagi mempersoalkannya.

Dalam banyak keadaan, ikutan budaya ini tanpa kita sedari sebenarnya adalah satu kesilapan, membuatkan pengamalnya merasakan 'itulah keadaannya' tanpa ada ruang mempersoal salah dan benar.

Ada kajian Barat yang menunjukkan ketidakselarian antara agama yang dianuti dengan etika penganutnya. Islam adalah antara agama yang dikaji dan kajian itu mendapati sungguhpun ajaran Islam mementingkan etika mulia, ia tidak diamalkan penganutnya. Ketidaktaatan kepada ajaran sebenar dan kurang penghayatan serta pengaruh budaya dikatakan faktor kepada keadaan ini.

Seorang pembaca yang pernah menuntut di Amerika Syarikat dalam e-mel kepada saya menyatakan, pengalaman dan amalan baik yang diperhatikannya selama empat tahun di Amerika, dititipkan kepada ahli keluarga dan sanak saudara, dengan harapan menjadi amalan di Malaysia kelak.

Sungguhpun proses ini sedang melalui evolusi yang panjang serta sedikit demi sedikit, usaha ini perlu diteruskan kerana walaupun sedikit, akhirnya ia nanti akan membukit juga. Yang penting, usaha itu diteruskan dengan apa cara sekalipun sehingga akhirnya membentuk masyarakat Malaysia lebih prihatin dan berkasih sayang.

Memang benar itulah harapan kita yang pernah rasai perbezaan budaya di Timur dan Barat. Peranan yang perlu dimainkan oleh setiap insan yang berpeluang ke luar negara bukan kecil, bukan hanya setakat mendapatkan ijazah untuk diri, malah perlu banyak memerhati dan belajar daripada persekitaran.

Dalam tempoh pembelajaran itu, penting untuk kita berkenalan dan berkawan dengan ramai warga asing untuk mengenali dan mendekati budaya mereka. Pengalaman yang tidak dapat dibaca melalui buku-buku akademik itu pula dipanjangkan kepada rakan taulan yang tidak pernah melihat aspek baik masyarakat Barat ini.

Memang bukan mudah untuk mengubah sikap manusia sekelip mata, namun dengan bilangan individu ke luar negara yang semakin bertambah, kita dapat menggunakan pengalaman untuk mengubah kejelekan sikap masyarakat kita.

Anak muda boleh mula dididik untuk beratur membeli makanan. Tidak perlu jauh, ketika berkunjung ke Singapura beberapa tahun lalu, saya melihat seorang pelanggan kedai nasi ayam sanggup beratur walaupun di depannya hanya ada seorang pelanggan. Itu bukan senario di tempat kita maka kerana itulah jika kita beratur dengan jujur, kadang-kala kita tidak sampai ke destinasi.

Ada saja mereka yang memotong barisan tanpa belas. Kita akhirnya yang jadi marah dan tertekan. Mungkin kerana itulah saya berpeluang melihat seorang pelancong kulit putih yang tidak beratur untuk menaiki pesawat AirAsia di Malaysia.

Agak hairan dengan sikapnya yang berjalan terus ke hadapan, akhirnya saya tersenyum dan berbisik kepada suami 'mesti dia sudah berpengalaman beratur di Malaysia tetapi tidak sampai ke tempatnya sebab asyik dipotong.'

Melihatkan dia, timbul pula rasa kasihan kepada masyarakat kita. Jika benar andaian saya itu, nampaknya 'Mat Saleh' itu merasakan tiada ertinya dia beretika di Malaysia, bukan setakat dia tidak dihargai tetapi apa yang dikerjakannya juga menjadi lambat dan terjejas.

Ada juga e-mel yang menyatakan keresahan hatinya kerana setiba di Malaysia, dia ingin mempraktikkan pengalaman di UK, namun katanya 'saya berseorangan' dan nada pembaca itu seolah-olah menyatakan sukarnya menghadapi situasi ini seorang diri.

Di sini perlunya kita 'memanggil' kembali 'jiwa-jiwa' yang pernah ke luar negara untuk sama-sama mempraktikkan apa yang pernah mereka alami dulu. Saya percaya, golongan yang terlebih dulu berpeluang ke luar negara dapat melihat budaya Barat yang jauh lebih baik berbanding hari ini. Jika dibandingkan generasi muda Barat hari ini dengan generasi tuanya, yang muda nampaknya lebih angkuh.

Kerjasama antara setiap generasi yang pernah ke luar negara penting untuk memastikan budaya yang ingin diterap ini tidak tinggal harapan. Jangan pula setelah lama di Malaysia, kita kembali dengan sikap lama.

Penulis ialah pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) yang melanjutkan pelajaran di Nottingham Trent University, United Kingdom