Azamin Amin
Fri | Nov 09, 07 | 11:41:24 am MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang termaktub dalam perkara 10 Perlembagaan Negara tidak boleh ditentukan atau dihalang oleh mana-mana pihak termasuk Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan.

AJK PAS Pusat yang juga peguam Mohamed Hanipa Maidin berkata sekiranya pihak polis menangkap atau menghalang orang ramai yang ingin menuju atau pergi ke perhimpunan aman esok Sabtu 10 NOvember) bermakna pihak polis telah melakukan kesalahan dan menjalankan tugas di luar bidang kuasa malah boleh didakwa di mahkamah.

"Pihak polis tidak boleh sama sekali menangkap orang awam yang tidak melakukan apa-apa kesalahan sedangkan mereka sekadar berjalan menuju dan menghadiri perhimpunan tersebut," katanya yang dihubungi Harakahdaily hari ini bagi mengulas kenyataan KPN Tan Sri Musa Hassan yang memberi amaran supaya rakyat tidak menghadiri perhimpunan esok.

"Ini adalah 'freedom of movement' yang dijamin dalam perlembagaan negara. Polis hanya boleh kawal selia dan menjaga keselamatan orang ramai sahaja," katanya yang juga merupakan seorang peguam.

Sudah banyak kes di mahkamah membuktikan polis melakukan kesalahan dengan menangkap orang awam yangb berhimpun secara aman malah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dan Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) juga telah menyatakan bahawa hak berhimpun mestilah dibenarkan kerana merupakan hak asai manusia di samping dijamin oleh undang-undang negara.

Beliau juga menggangap tindakan Musa mengeluarkan arahan sebagai mengelirukan kerana kenyataan kebenaran berhimpun hanya boleh dikeluarkan oleh OCPD Daerah di mana permit tersebut dipohon dan kenyataan Musa itu dilihat mempengaruhi bidang kuasa OCPD itu.

"Ini tindakan berat sebelah, malah proses permohonan permit mestilah dibaca sekali dengan perkara 10 perlembagaan negara dan bukannnya menggunakan alasan dangkal seperti kesesakan lalu lintas," katanya malah pihak polis juga tambahnya telah memberi respon negatif sebelum permit dipohon lebih awal lagi bahawa mereka tidak akan memberikan sebarang permit kepada Bersih untuk melakukan perhimpunan.

"Kalau kesesakan lalu lintas dijadikan alasan, maka kenapa dibenarkan perarakan Maulidur Rasul, Kavadi atau konvoi Putera Umno yang sama sahaja situasinya?

"Dan bagaimana polis boleh menyatakan ada kekecohan boleh terjadi sedangkan ianya belum berlaku atau memang ada perancangan polis ke arah itu?," katanya dan menabah bahawa pihak Bersih, parti-parti polistik dan NGO telah memaklumkan kepada semua ahli dan rakyat suapaya tidak melakukan apa-apa provokasi pada perhimpunan itu.

Beliau sekali dengan tegas menyatakan bahawa rakyat tidak perlu takut untuk datang berhimpun dan menyatakan bahawa kebebasan berhimpun secara aman itu telah termaktub dalam undang-undang negara.

"Sekali lagi saya nyatakan, jika polis tangkap dan halang orang ramai tanpa sebab atau sekadar menghadiri perhimpunan itu, maka pihak polis telah melakukan kesalahan dan boleh didakwa di mahkamah. - mr

Wan Nordin Wan Yaacob
Fri | Nov 09, 07 | 8:44:48 pm MYT

Perhimpunan Agung Umno 2007 baru sahaja selesai kira-kira jam 6.30 petang tadi dengan Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi menyudahkan majlis 'suram' itu dengan lagak bengis 'membalun' habis-habisan himpunan aman yang bakal diadakan oleh Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) di Dataran Merdeka esok.

Bagaikan singa, Abdullah yang sebelum ini dikenali dengan pemimpin yang "lembik, lemah dan kuat tidur" akhirnya terjaga dari lamunan semata-mata kerana adanya pihak yang mahu menganjurkan himpunan 100,000 rakyat di tempat keramat iaitu di Dataran Merdeka di mana di situlah bendera Union Jack diturunkan.

Cukup marah dan keras kecaman yang dilemparkan Abdullah terhadap Bersih satu gabungan pertubuhan bukan kerajaan dan parti politik yang mahu demonstrasi jalanan sebagai satu kaedah memberi tekanan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mereformasikan perjalanan pilihan raya di negara ini.

Bimbang kehadiran pimpinan utama pembangkang

Mana tidaknya himpunan esok akan membariskan antaranya, Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang; Penasihat Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim; 68 NGO dan pelbagai parti pembangkang lain seperti DAP, KeADILan dan Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Dari ucapan Abdullah sebentar tadi, nyata beliau mungkin sekali telah mengarahkan jentera kerajaan terutamanya pihak polis untuk bertindak ke atas perhimpunan esok.

Kata Abdullah himpunan sedemikian bukanlah amalan demokrasi yang dibenarkan di negara ini kerana katanya bimbang ianya akan menjadikan negara kucar-kacir.

Abdullah mengambil peristiwa di Batu Burok pada 8 September lalu sebagai 'contoh' kononnya ia adalah keganasan pihak pembangkang yang tidak mahu tunduk kepada undang-undang.

Anak menantu PM sendiri langgar undang-undang?

Penulis ingin ingatkan kepada Perdana Menteri bahawa kenyataan beliau itu juga adalah satu peringatan kepada beliau sendiri memandangkan begitu ramai kepimpinan negara hari ini yang sebenarnya tidak menghormati undang-undang.

Anak Perdana Menteri, Kamaluddin Abdullah sendiri melanggar undang- undang rimba ciptaan Umno (ISA), dengan bekerjasama dengan BSA Tahir melalui syarikat Scomi membekalkan komponen nuklear yang akhirnya BSA Tahirlah yang terperangkap dalam akta 'draconian' itu dengan disumbat ke dalam ISA.

Laporan Pengerusi Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi (Gerak), Ezam Mohd Noor terhadap anak PM mengenai penggunaan kedudukan PM untuk mendapatkan beberapa tender kerajaan juga merupakan satu penyelewengan dan tidak menghormati undang-undang negara.

Selain itu ketika penamaan calon di Pilihan Raya Dun Ijok, menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin disebut-sebut sebagai individu yang mencetus provokasi yang menyebabkan keadaan menjadi tegang hingga adanya adegan baling membaling antara penyokong BN dan KeADILan ketika itu.Bukankah ini satu pelanggaran undang-undang?

Menantu PM sendiri didakwa menggunakan kedudukan Perdana Menteri untuk memiliki saham dalam ECM Libra yang akhirnya terpaksa dijual semula setelah adanya desakan dari pembangkang dalam isu tersebut.Ini juga satu penyelewengan.

BN guna jentera kerajaan ketika pilihan raya

Dalam pilihan raya pula rasuah politik, penyelewengan daftar pemilih, penggunaan jentera kerajaan dalam kempen pilihan raya, penggunaan pihak berkuasa polis, platform rasmi kerajaan semasa dan selepas Parlimen dibubarkan adalah satu salahguna kuasa dan tindakan yang tidak patuh kepada undang-undang.Bukankah Abdullah juga menyedari hakikat ini, tetapi menyembunyikannya untuk kepentingan politik.

Umum mengetahui bahawa BN dan Umno akan menggunakan semua jentera, kemudahan dan media massa untuk berkempen habis-habisan ketika pilihan raya sedangkan suara pembangkang disenyapkan.

Inikah demokrasi yang dinyatakan Abdullah sebagai jalan yang seharusnya direstui rakyat? Malang sekali Malaysia memiliki Perdana Menteri berfikiran kelas ketiga dan teruk daripada itu kepimpinan beliau ternyata dikritik oleh bekas 'boss' nya, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana kelemahan dalam mentadbir negara.

Penyelewengan yang berlaku di setiap kali pilihan raya tidak pernah didedahkan media arus perdana, sebaliknya media mempropagandakan keburukan pembangkang untuk mendoktrinasi pemikiran rakyat untuk terus tunduk kepada rejim sedia ada.

Himpunan hambar dan tidak ada isi

Malang sekali, Perhimpunan Agung Umno yang berlansung sejak 5 November lalu hanya berakhir dengan ketakutan yang amat sangat oleh Presidennya sendiri setelah menghentam habis-habisan program yang bakal membuka pekung kerajaan di mata rakyat.

Benarlah kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar bahawa tiada mesej besar yang disampaikan Abdullah dalam himpunan Umnom kali ini melainkan melagukan semula retorik Islam Hadharinya selain bermegah dengan pencapaian yang tidak setara mana itu.

Jika Abdullah dan kerajaanya bertindak menghalang keras himpunan esok dengan pelbagai taktik seperti penggunaan provokator di kalangan polis berpakaian awam bagi menghuru-harakan keadaan nyatalah sebenarnya merekalah yang melanggar undang-undang dan bukannya Bersih atau rakyat yang ingin berhimpun secara aman.

Alasan Bersih untuk teruskan himpunan esok

Berikut ialah antara alasan mengapa Bersih mahu meneruskan himpunan 100,000 rakyat esok.

Bersih yang menggabungkan 67 badan bukan kerajaan berdaftar menggariskan enam alasan bagi merayu pihak polis meluluskan permohonan permit untuk mengadakan perhimpunan aman di Dataran Merdeka, esok.

Surat rayuan yang ditandatangi Sivarasa Rasiah dihantar kepada Ketua Polis Kuala Lumpur, Zulhasnan Najib Baharuddin.

Enam alasan rayuan Bersih itu adalah:

1. Permohonan permit telah dibuat oleh Bersih sebagai satu gabungan yang dianggotai oleh 67 badan-badan berdaftar termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan lima parti politik. Senarai semua pertubuhan ini telah pun dikemukakan. Tambahan pula, tiga orang individu iaitu Anuar Tahir, Sivarasa Rasiah and Liew Chin Tong sebagai ahli jawatankuasa induk BERSIH telah pun menandatangani permohonan tersebut.

Bagaimanapun, bagi memastikan perkara ini tidak menjadi satu halangan untuk permohonan ini, salah satu pertubuhan dalam gabungan BERSIH iaitu Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) sanggup menggantikan BERSIH sebagai pemohon. Kami melampirkan di sini surat pengesahan daripada Parti Keadilan Rakyat.

2. Berkenaan dengan alasan bahawa tidak ada surat kelulusan daripada tuan punya tapak, Bersih berpendapat bahawa Dataran Merdeka adalah satu tempat umum yang diakses oleh orang umum pada bila-bila masa. Ia tidak boleh disamakan dengan bangunan atau dewan yang dimiliki oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Tambahan pula, Dataran Merdeka adalah hanya kawasan bagi mengumpulkan orang ramai sebelum berarak ke Istana Negara. Pihak Bersih juga telah memaklumkan program ini kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur secara bertulis dan ini adalah dalam pengetahuan pihak polis.

3. Berkaitan dengan alasan bahawa ada program lain di tapak itu pada hari itu, pihak Bersih dimaklumkan bahawa program tersebut hanya bermula pada jam 4.30 petang. Ini telah dimaklumkan kepada pihak polis dan pihak kami memberi jaminan bahawa perhimpunan kita akan beredar keluar dari Dataran Merdeka sebelum 4.30 petang.

Dengan kerjasama polis trafik, kami akan memastikan bahawa kehadiran peserta di persekitaran Dataran Merdeka tidak akan mengganggu apa jua program yang akan bermula pada 4.30 petang tersebut. Kami juga dimaklumkan bahawa program tersebut (satu progam kebudayaan) adalah terbuka kepada orang awam dan peserta kita juga berhak menyaksikan dan menhayatinya.

4. Dari maklumat yang diperolehi pihak kami, terdapat kumpulan tertentu akan mengambil kesempatan menimbulkan keadaan tidak tenteram dan tidak selamat kepada orang awam yang menyertai perhimpunan tersebut. BERSIH telah memberi jaminan kepada pihak polis akan menyediakan 300 petugas atau 'marshals' yang akan memastikan peserta dalam perhimpunan aman kami berhimpun dan berarak secara aman dan teratur tanpa menggangu ketenteraman dan keselamatan kawasan itu.

Kami mengalu-alukan kehadiran pihak polis berpakaian seragam dalam jumlah yang sesuai supaya bersama dengan kami dengan jarak yang wajar bermula dari Dataran Merdeka sehingga ke Istana Negara. Sekiranya ada kumpulan tertentu yang ingin melakukan kekacauan, kami anggap adalah tanggung jawab dan tugas polis untuk mengawal keadaan dan memastikan mana-mana orang atau kumpulan ini ditahan daripada melakukan perkara yang tidak diingini.

Sekiranya polis ada maklumat dalam tangan mengenai kumpulan tertentu ini, polis harus mengumumkan nama dan identiti mereka dan memberi amaran kepada mereka bahawa polis akan bertindak sekiranya mereka melakukan kekerasan atau tindakan yang menimbulkan kekacauan.

5. Bersih berpendapat bahawa alasan kelima yang diberi iaitu perhimpunan kami akan menimbulkan gangguan laluan lalu lintas tidak wajar dan perlu dikaji semula. Adalah ternyata bahawa mana-mana perhimpunan dan perarakan baik sederhana atau besar boleh sedikit sebanyak menganggu laluan lintas. Jadi sekiranya ini digunakan sebagai alasan, ia akan memusnahkan hak berhimpun.

Sepertimana yang disebutkan di atas, Bersih akan memastikan perarakan ini teratur dan aman. Gangguan kepada laluan lalu lintas mampu dikurangkan setakat yang boleh dan memerlukan kerjasama pihak polis trafik sepertimana yang kita lihat dalam kebanyakan perarakan besar di luar negara kita. Pendekatan ini boleh menjamin perlindungan yang perlu bagi hak asasi berhimpun dan berarak secara aman sambil memastikan gangguan yang minima kepada penggunan laluan lalu lintas.

6. Alasan keenam yang diberi oleh Tuan Ketua Polis Daerah adalah bahawa perhimpunan kami akan menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam. Alasan ini tidak memberi apa jua butiran dan tidak berasas. Kami mengulangi dengan tegas apa yang disebut di atas di perenggan (d) dan (e).

Harakahdaily
Fri | Nov 09, 07 | 3:51:07 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Okt (Hrkh) - Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) yang menggabungkan 67 badan bukan kerajaan berdaftar menggariskan enam alasan bagi merayu pihak polis meluluskan permohonan permit untuk mengadakan perhimpunan aman di Dataran Merdeka, esok.

Surat rayuan yang ditandatangi Sivarasa Rasiah dihantar kepada Ketua Polis Kuala Lumpur, Zulhasnan Najib Baharuddin.

Enam alasan rayuan BERSIH itu adalah:

1. Permohonan permit telah dibuat oleh BERSIH sebagai satu gabungan yang dianggotai oleh 67 badan-badan berdaftar termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan lima parti politik. Senarai semua pertubuhan ini telah pun dikemukakan. Tambahan pula, tiga orang individu iaitu Anuar Tahir, Sivarasa Rasiah and Liew Chin Tong sebagai ahli jawatankuasa induk BERSIH telah pun menandatangani permohonan tersebut.

Bagaimanapun, bagi memastikan perkara ini tidak menjadi satu halangan untuk permohonan ini, salah satu pertubuhan dalam gabungan BERSIH iaitu Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) sanggup menggantikan BERSIH sebagai pemohon. Kami melampirkan di sini surat pengesahan daripada Parti Keadilan Rakyat.

2. Berkenaan dengan alasan bahawa tidak ada surat kelulusan daripada tuan punya tapak, BERSIH berpendapat bahawa Dataran Merdeka adalah satu tempat umum yang diakses oleh orang umum pada bila-bila masa. Ia tidak boleh disamakan dengan bangunan atau dewan yang dimiliki oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Tambahan pula, Dataran Merdeka adalah hanya kawasan bagi mengumpulkan orang ramai sebelum berarak ke Istana Negara. Pihak BERSIH juga telah memaklumkan program ini kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur secara bertulis dan ini adalah dalam pengetahuan pihak polis.

3. Berkaitan dengan alasan bahawa ada program lain di tapak itu pada hari itu, pihak BERSIH dimaklumkan bahawa program tersebut hanya bermula pada jam 4.30 petang. Ini telah dimaklumkan kepada pihak polis dan pihak kami memberi jaminan bahawa perhimpunan kita akan beredar keluar dari Dataran Merdeka sebelum 4.30 petang.

Dengan kerjasama polis trafik, kami akan memastikan bahawa kehadiran peserta di persekitaran Dataran Merdeka tidak akan mengganggu apa jua program yang akan bermula pada 430 petang tersebut. Kami juga dimaklumkan bahawa program tersebut (satu progam kebudayaan) adalah terbuka kepada orang awam dan peserta kita juga berhak menyaksikan dan menhayatinya.

4. Dari maklumat yang diperolehi pihak kami, terdapat kumpulan tertentu akan mengambil kesempatan menimbulkan keadaan tidak tenteram dan tidak selamat kepada orang awam yang menyertai perhimpunan tersebut. BERSIH telah memberi jaminan kepada pihak polis akan menyediakan 300 petugas atau 'marshals' yang akan memastikan peserta dalam perhimpunan aman kami berhimpun dan berarak secara aman dan teratur tanpa menggangu ketenteraman dan keselamatan kawasan itu.

Kami mengalu-alukan kehadiran pihak polis berpakaian seragam dalam jumlah yang sesuai supaya bersama dengan kami dengan jarak yang wajar bermula dari Dataran Merdeka sehingga ke Istana Negara. Sekiranya ada kumpulan tertentu yang ingin melakukan kekacauan, kami anggap adalah tanggung jawab dan tugas polis untuk mengawal keadaan dan memastikan mana-mana orang atau kumpulan ini ditahan daripada melakukan perkara yang tidak diingini.

Sekiranya polis ada maklumat dalam tangan mengenai kumpulan tertentu ini, polis harus mengumumkan nama dan identiti mereka dan memberi amaran kepada mereka bahawa polis akan bertindak sekiranya mereka melakukan kekerasan atau tindakan yang menimbulkan kekacauan.

5. BERSIH berpendapat bahawa alasan kelima yang diberi iaitu perhimpunan kami akan menimbulkan gangguan laluan lalu lintas tidak wajar dan perlu dikaji semula. Adalah ternyata bahawa mana-mana perhimpunan dan perarakan baik sederhana atau besar boleh sedikit sebanyak menganggu laluan lintas. Jadi sekiranya ini digunakan sebagai alasan, ia akan memusnahkan hak berhimpun.

Sepertimana yang disebutkan di atas, BERSIH akan memastikan perarakan ini teratur dan aman. Gangguan kepada laluan lalu lintas mampu dikurangkan setakat yang boleh dan memerlukan kerjasama pihak polis trafik sepertimana yang kita lihat dalam kebanyakan perarakan besar di luar negara kita. Pendekatan ini boleh menjamin perlindungan yang perlu bagi hak asasi berhimpun dan berarak secara aman sambil memastikan gangguan yang minima kepada penggunan laluan lalu lintas.

6. Alasan keenam yang diberi oleh Tuan Ketua Polis Daerah adalah bahawa perhimpunan kami akan menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam. Alasan ini tidak memberi apa jua butiran dan tidak berasas. Kami mengulangi dengan tegas apa yang disebut di atas di perenggan (d) dan (e).

"Kami merayu kepada pihak Datuk dalam melihat kepada aspek hak asasi manusia yang mana orang ramai berhak untuk berhimpun dan juga bersuara. Isu ini ialah perkara asas dalam amalan demokrasi di negara kita dan juga masa depan politik.

"Sekiranya tiada reformasi sistem pilihan raya dilaksanakan, maka rakyat negara ini akan hilang kepercayaan dalam sistem politik dan akibatnya akan bertambah buruk.

"Kami berharap agar pihak polis akan membuat keputusan berdasarkan sifat latarbelakang badan profesional dan tidak menyebelahi mana-mana pihak.

"Sekiranya, gagal, imej polis akan tercemar dan pihak polis akan dilihat sebagai alat kepada parti-parti pemerintah," surat Sivarasa itu dipetik. /tajdid


Intan Abdullah
Fri | Nov 09, 07 | 3:07:26 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Meskipun pelbagai usaha dilakukan bagi menyekat kebangkitan rakyat menerusi Perhimpunan Aman Rakyat esok, namun ia tetap akan diteruskan juga.

Pengerusi Perhimpunan Aman Rakyat Bersih, Mohamad Sabu, meminta orang ramai bertenang dan tidak sesekali gusar dengan ancaman serta gertakan pihak-pihak yang tidak senang hati dengan program tersebut.

Menurutnya dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan semalam, Bersih mengambil inisiatif mengeluarkan beberapa panduan kepada orang ramai yang akan turun beramai-ramai ke Dataran Merdeka esok.

Mereka dinasihati agar menggunakan kenderaan awam bagi mengelakkan diri dari kesesakan lalu lintas.

Sekiranya menggunakan kenderaan sendiri, mereka boleh meletakkan kenderaan mereka seperti berikut :

Dari Selatan : digalakkan meletakkan kenderaan mereka di stesen Star LRT Bukit Jalil dan turun di Masjid Jamek.

Dari Utara : Digalakkan meletakkan kenderaan di stesen komuter Rawang dan turun di stesen Kuala Lumpur.

Dari Timur : digalakkan meletakkan kenderaan mereka di stesen Putra LRT Gombak dan turun di stesen Masjid Jamek.

Bagi yang khuatir cuaca hujan mereka tidak digalakkan membawa payung sebaliknya membawa baju hujan serta topi berwarna kuning.

Selain membawa bekalan air minuman, mereka juga digalakkan membawa sebarang alat rakaman seperti kamera dan kamera video bagi merakamkan peristiwa bersejarah ini.

Orang ramai tidak digalakkan membawa sebarang objek tajam dan membahayakan tetapi membawa kain rentang yang menjurus kepada tuntutan Bersih, bendera Malaysia serta kain kuning yang boleh dikibarkan.

Sementara itu, Bersih juga dimaklumkan mengenai penyertaan Persatuan Orang-orang Buta Malaysia dalam perhimpunan tersebut.

Pergerakan ini akan bermula di Dataran Merdeka dan kemudiannya berarak menuju ke Istana Negara dengan menggunakan jalan bersebelahan dan terus menuju ke Istana Negara.

Ia akan diakhiri dengan upacara pelepasan belon di perkarangan Istana Negara pada jam 5 petang selepas penyerahan memorandum kepada Yang diPertuan Agong selesai dijalankan.

Bagi mereka yang berada di luar Lembah Klang dan tidak berkesempatan untuk menyertai himpunan tersebut boleh mengikutinya yang akan disiarkan secara langsung menerusi web tv www.webtv.pas.org.my, www. kelantan.tv, dan www.tvpas.com. - mr


Harakahdaily
Fri | Nov 09, 07 | 3:04:14 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) – Polis dijangka menutup semua jalan menuju ke Dataran Merdeka bagi mengelakkan orang ramai berkumpul untuk menuntut sebuah sistem pilihan raya yang bersih esok.

Sekiranya itu berlaku, penganjur perhimpunan, Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengumumkan empat lokasi untuk orang ramai berkumpul sebagai langkah alternatif.

"Tempat-tempat tersebut adalah di Sogo, Masjid India, Masjid Negara dan Pasar Seni. Orang ramai dinasihatkan berkumpul di keempat-empat lokasi tersebut sehingga isyarat bergabung diterima daripada pemimpin perhimpunan," kata ahli jawatankuasa Bersih, Tian Chua dalam satu kenyataan hari ini.

Walau bagaimanapun katanya, sekiranya Dataran Merdeka tidak ditutup, orang ramai diminta berkumpul di situ seperti rancangan asal.

Selain itu, kata Tian, orang ramai juga dinasihati masuk ke Kuala Lumpur lebih awal kerana pihak penganjur menjangkakan polis akan mengadakan sekatan-sekatan jalan raya di kebanyakan lalaun memasuki ibu kota. – lanh


Johari Jaafar
Fri | Nov 09, 07 | 2:25:35 pm MYT

IPOH, 9 Nov (Hrkh) - "Pada 10 November ini saya menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk kita mengadakan himpunan aman di Dataran Merdeka untuk kita mendesak kerajaan agar demokrasi dipulihkan kembali melalui pilihanraya umum akan datang dan proses pilihanraya berjalan dengan bersih dan adil, kerana itu saya menyeru sekali lagi agar kita`kuningkan' Kuala Lumpur."

Demikian dinyatakan Pengerusi Perhimpunan Aman 1000,000 rakyat Malaysia, Mohamad Sabu ketika berucap di majlis Ceramah 100,000 Rakyat Peringkat Negeri Perak di sini yang dihadiri lebih 2,000 orang.

Menurut beliau, program anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) tersebut bertujuan untuk menuntut hak rakyat bagi mempastikan proses pilihanraya berlaku dengan adil tanpa sebarang penipuan dan penyelewengan.

"Oleh kerana itulah BERSIH menuntut empat perkara, antaranya penggunaan cap jari, pembersihan senarai pengundi dalam daftar pengundi supaya tidak wujud lagi nama orang yang telah mati turut `pergi' mengundi, hapuskan undi pos dan digantikan dengan kaedah lain dan mengakseskan media," ujarnya.

Beliau meminta pihak berkuasa terutama polis supaya tidak menghalang perhimpunan aman tersebut kerana BERSIH diwaikili parti-parti politik pembangkang dan lebih 98 Badan Bukan Kerajaan (NGO) untuk mendesak agar demokrasi dipulihkan dan proses pilihanraya berlaku dengan bersih dan adil.

"Anggota-anggota polis berkursus di luar negera, ada yang berkursus di England, dan juga di Amerika Syarikat, lihatlah cara pihak polis England menangasi perhimpunan aman dan demonstrasi di negara tersebut," ujarnya.

"Ketika saya di England saya sempat melihat para pelacur mengadakan perhimpunan kerana membantah kawasan pelacuran mereka hendak dimusnahkan, perarakan itu dikepalai oleh pihak polis, kiri dan kanan diawasi oleh polis, tidak ada satu pun gas pemedih mata dilepaskan."

"Tetapi kita hairan pihak polis berkursus di England dan Amerika, mereka tidak gunakan ilmunya, sebaliknya menggunakan pendekaran 'ala Burma' bertindak terhadap perhimpunan aman dan demontrasi yang dianjurkan di negara ini, seperti yang berlaku di Batu Burok, Terengganu" katanya lagi.

Menurut beliau, perhimpunan 100,000 rakyat anjuran BERSIh bukan bertujuan untuk mengadakan huru hara dan kacau-bilau, sebaliknya perhimpunan itu sebagai menunjukkan rasa protes terhadap demoktrasi yang telah `ditelanjang' oleh Umno/BN dan rakyat kini mahu demokrasi itu dipulihkan kembali dan pilihanraya berlaku dengan adil, telus dan bersih.

Sepatutnya semua pihak termasuk anggota polis menyokong BERSIH yang menuntut proses pilihanraya berjalan dengan adil dan demokrasi dipulihkan kembali, tambah beliau.

"Di akhir perhimpunan itu nanti BERSIH akan menghantar memorandan kepada Yang DiPertuan Agong di Istana Negara, mengharapkan baginda menggunakan kuasanya, sekiranya daftar pemilih masih tidak dibersihkan sepenuhnya, bersetuju baginda boleh menggunakan kuasanya untuk tidak bersetuju menandatangani pembubarkan Parlimen dan pilihanraya umum tidak diadakan," katanya.

"Saya meminta seluruh rakyat Malaysia yang mahu melihat demokrasi dipulihkan kembali dan proses pilihanraya berjalan dengan bersih dan adil agar turun ke Kuala Lumpur 10 November ini agar hari itu kita 'kuningkan' bandaraya Kuala Lumpur. - mr


Johari Jaafar
Fri | Nov 09, 07 | 2:18:03 pm MYT

IPOH 9 Nov (Hrkh) - Pengerusi Himpunan Aman 100 ribu Rakyat anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH), Mohamnad Sabu memberitahu, pelbagai Badan Bukan Kerajaan (NGO) di luar negara turut mengadakan perhimpunan aman di depan kedutaan Malyasia bagi menyokong BERSIH dan menuntut demokrasi dipulihkan segera.


"Setakat ini saya dapat maklumat perhimpunan anjuran NGO luar negara itu diadakan tidak kurang di sembilan buah negara, iaitu di Bangkok (Thailand), Jakarta (Indonesia), Seol (Karea Selatan), New Dehli (India), London (England), Sdyney (Australia), New York (Amerika Syarikat dan di Monggolia".

"Mereka turut menyerahkan memorandam kepada kedutaan Malaysia mendesak demokrasi dipulihkan di negara ini dan proses pilihanraya umum diadakan dengan bersih, adil dan telus," ujar beliau.

BERSIH, katanya amat menghargai peranan yang dimainkan oleh NGO-NGO di luar negara sehingga mereka sanggup turut serta mengadakan perhimpunan aman di sembilan buah negara.

"Orang luar negara pun sanggup bertindak mengadakan perhimpunan menyokong apa yang BERSIH lakukan, kita di negara in mestilah lebih lagi, kerana itu kita semua wajar menuntut hak kita pada 10 Nevember ini di Dataran Merdeka," ujar beliau.

Menurut beliau, demokrasi di negara ini telah pun `matikan' oleh Umno/BN, kerana itu sistem demokrasi yang ada sekarang ini tidak sama dengan apa yang berlaku di zaman pemerintahan Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysua yang pertama.

"Zaman Tunku Abdul Rahman dahulu, beliau mengambil cuti sebulan atau dua bulan untuk menjelajah seluruh negara, berkempen untuk menghadapi pilihanraya kerana Tunku tidak mahu wang rakyat dan jentera kerajaan digunakan untuk pilihanraya, ketika itu parti lawan parti."

"Sekarang ini tidak berlaku lagi, Perdana Menteri yang ada sudak tidak ikut seperti mana yang dilakukan oleh Tunku, sekarang ini jentera kerajaan digunakan untuk menghadapi parti pembangkang, ada kalanya polis digunakan untuk menghadapi pembangkang seperti yang berlaku di Pilihanraya Kecil Ijok, begitu juga SPR telah menjadi komponen BN, pilihanraya umum 2004 adalah pilihanraya umum yang paling kotor dan pelanggaran demokrasi yang paling ketara," ujar beliau.

"Sudah sampai masanya rakyat negara ini menuntut haknya, mendesak demokrasi dipulihkan segera, plihanraya dijalankan dengan adil, bersih dan telus, kita mahu parti lawan parti, bukabnya parti pembangkang lawan dengan jentera kerajaan dan polis," katanya. - mr

Wan Nordin Wan Yaacob
Fri | Nov 09, 07 | 12:39:32 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Belumpun himpunan 10 November berjalan, namun desas-desus dan kenyataan amaran telah pun dikeluarkan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan untuk mengerahkan 4000 anggota polis menyekat himpunan aman esok.

Berang dengan kenyataan Musa Hassan itu, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar mengecam tindakan itu yang dianggap sebagai rela dipergunakan oleh kerajaan bukan untuk kepentingan rakyat.

Sebaliknya ia adalah kenyataan yang lahir dari semacam arahan yang disampaikan oleh Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang disifatkan sebagai 'remote control' kepada pihak berkuasa melalui Himpunan Agung Umno 2007, kata Mahfuz.

"Kita kecewa wang rakyat dibazirkan semata-mata untuk mengerah 4000 anggota polis untuk menyekat himpunan rakyat esok.Himpunan esok bukanlah himpunan politik tetapi ia suara rakyat yang mahukan reformasi dalam sistem pilihan raya di negara ini yang nyata menipu," katanya.

Sebagai pihak yang menjaga soal keselamatan rakyat awam, KPN seharusnya membenarkan himpunan ini malah menyokongnya bagi melihat satu desakan kepada pihak tertentu memperbaiki perjalanan pilihan raya, katanya.

KPN seharusnya mengerahkan anggotanya untuk menyelesaikan soal peningkatan jenayah yang membimbangkan yang berlaku hari ini.

Begitupun dengan kenyataan ini KPN dilihat seolah-olah menjadikan rakyat yang akan berhimpun esok sebagai penjenayah sedangkan rakyat yang berhimpun esok bukanlah penjenayah atau yang berkawan dengan penjenayah yang dilindungi pihak tertentu, katanya.

Bagi Mahfuz proses pilihan raya yang bersih sahaja boleh menentukan sesuatu kerajaan itu dipilih rakyat secara adil dan saksama, katanya.

Tidak kiralah samada kerajaan yang akan dipilih rakyat itu adalah kerajaan Umno, tetapi apa yang penting ialah perjalanannya mestilah secara adil, bersih dan saksama, ujarnya.

"Bukan seperti sekarang ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diperlakukan oleh kerajaan untuk menipu rakyat bagi mengekalkan kuasa Umno/BN untuk terus memerintah negara," katanya.

Mahfuz sekali lagi memberi nasihat dan amaran kepada Musa Hassan agar tidak dipergunakan oleh Umno/BN semata-mata untuk menutup suara rakyat bagi bebas berhimpun menyatakan kemarahan mereka.

Sebaliknya polis perlu bersetuju dengan himpunan ini yang hanya bertujuan untuk memperbetulkan perjalanan pilihan raya yang tempang, katanya.


Intan Abdullah
Fri | Nov 09, 07 | 12:27:24 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Polis jangan jadi golongan yang "buta dan pekak" terhadap undang-undang dan segala keputusan mahkamah yang menjelaskan bahwa hak berhimpun telah dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan, dan hak terebut hendaklah dihormati.

Ia adalah kenyataan Pengerusi Lajnah Guaman dan Undang-undang PAS, Mohamad Hanipa Maidin yang dibacakan oleh wakil Jawatankuasa Perhimpunan Aman Rakyat, Aiman Athirah dalam satu sidang media yang diadakan di Dataran Merdeka sebelum program konvoi kempen perhimpunan Aman Rakyat petang semalam.

Ujarnya, pihak polis tidak seharusnya menolak permohonan permit yang dipohon oleh Bersih hanya bersandarkan kepada spekulasi.

Tegasnya, alasan bahawa perhimpuan yang belum berlaku pada 10 November ini akan mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam adalah bersifat spekulatif dan polis tidak wajar bertindak sebagai pak nujum dalam perkara ini

"Rakyat menghormati polis yang profesional bukan polis bertindak seperti Pak Nujum Belalang berasaskan anggapan Ketua Polis Daerah Dang Wangi (OCPD) dalam kes ini menolak permit yang dipohon oleh Bersih maka Bersih diberi hak di bawah Akta Polis 1967 untuk merayu kepada Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato' Zulhasnan Najib atas keputusan OCPD tersebut."

Oleh yang demikian, Hanipa menyelar tindakan Zulhasnan yang baginya tidak seharusnya membuat apa-apa kenyataan jauh sekali mengeluarkan amaran kerana beliau seharusnya menilai rayuan Bersih tanpa sebarang unsur prejudis dan sikap berat sebelah.

"Persoalannya, dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab tersebut, bagaimanakah beliau boleh bertindak secara rasional, objektif dan tidak memihak dalam meneliti dan memproses rayuan Bersih untuk mendapatkan permit," tegasnya.

Pada akhir kenyataan tersebut, Hanipa menyeru agar rakyat meneruskan himpunan tanpa rasa takut dengan gertakan polis atau mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Ini adalah kerana kita tidak berhajat untuk melawan sesiapa esok dan buktikan bahawa kita adalah rakyat yang cintakan kedamaian dan keamanan meskipun berhimpun seramai 100,000 di jalan raya," demikian katanya.

Dalam pada itu, kelihatan tiga buah kereta peronda polis berkeliaran di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad serta polis-polis cawangan khas atau lebih dikenali sebagai SB giat menjalankan kerja mereka di samping kehadiran wartawan lain yang sibuk membuat tinjauan

Ini termasuk pasukan berkuda penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan anggota polis bermotorsikal yang meninjau lokasi permulaan program konvoi tersebut diadakan.

Pada sekitar jam 4 petang, kira-kira 11 buah kereta yang menyertai konvoi bergerak mengelilingi bandaraya Kuala Lumpur, selepas diarahkan oleh pegawai polis daripada Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, yang dikenali sebagai Ng, yang mengarahkan peserta konvoi beredar.

Jelas Ng, pihak polis tidak menyekat konvoi tersebut dijalankan, sebaliknya akan bertindak untuk menyekat mereka yang terlibat dengan konvoi tersebut jika mereka mengadakan aktiviti berhimpun di mana-mana kawasan.

Sementara itu, Aiman berkata tujuan konvoi tersebut diadakan adalah sempena kempen hebahan dan penyertaan himpunan rakyat yang akan diadakan esok

Setakat ini, ujarnya meskipun berdepan dengan pelbagai sekatan dan tekanan daripada pelbagai pihak yang berusaha untuk menggagalkan perhimpunan tersebut, namun pihak Bersih optimis terhadap kerjasama dan bantuan yang akan disalurkan pihak polis bagi memastikan perhimpunan esok berlangsung dengan aman.

Dalam pada itu ribuan anggota sukarela parti-parti pembangkang serta 600 individu lain dikatakan telah ditugaskan untuk mengawal ketenteraman dan keselamatan sewaktu perhimpunan esok.

Mereka termasuklah dari Persatuan Bulan Sabit Merah dan St John's Ambulance.

Majlis Peguam, Suruhanjaya Suhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan beberapa anggota Parlimen dari Kanada juga dikatakan telah bersetuju untuk menghantar wakil masing-masing untuk memantau perhimpunan tersebut. - mr


Ustaz Zain Hashim
Fri | Nov 09, 07 | 12:13:08 pm MYT

Sesungguhnya Islam tidak hanya mewajibkan jihad dalam medan pertempuran dengan mengangkat senjata menghadapi pihak yang serba lengkap dengan peralatan persenjataan.

Menuntut ilmu, keluar mengundi bagi menentukan para pemerintah yang adil, melawan hawa nafsu juga adalah termasuk bahagian-bahagian jihad yang ditetapkan oleh Islam.

Tidak kurang juga tanggungjawab menjalankan 'amar makruf dan nahi mungkar' merupakan tugas jihad yang semakin kurang dihidupkan peranannya sejak kebelakangan ini lantaran kesibukan tugasan harian sama ada di rumah mahu pun di pejabat.

Antara peranan atau tugas amar makruf dan nahi mungkar yang mesti dijalankan dalam masyarakat umat Islam adalah untuk memberi nasihat atau mengingatkan golongan penguasa/pemerintah agar melaksanakan perintah Allah secara praktikal berdasarkan hukum-hukum yang ada dalam al-Quran meliputi aspek kenegaraan, kemasyarakatan, sistem politik, ekonomi, pemeliharaan alam sekitar, penyelesaian terhadap permasalahan remaja dan sebagainya.

Tanggungjawab parti, gerakan Islam menasihati pemerintah

Nasihat atau memberi peringatan kepada pemerintah yang tidak komited dengan hukum-hukum yang ada dalam al-Quran serta pelaksanaannya, adalah menjadi tanggungjawab kepada mana-mana parti, pertubuhan atau gerakan Islam dalam sesebuah negara, ia bertujuan agar pemerintah tidak mengheret sama masyarakat umat Islam agar menjadi umat yang tidak berfungsi dengan elemen-elemen agama seperti yang diperintahkan Allah.

Selagi mana terdapat pemerintah yang tidak melaksanakan hukum-hukum, undang-undang serta peraturan yang telah ditetapkan Allah dalam al-Quran, maka ia patut diberi teguran agar seluruh masyarakat khususnya umat Islam tidak menanggung beban di akhirat atas kealpaan mereka kerana membelakangkan hukum-hukum Allah.

Jika pemerintah merupakan golongan yang mudah menerima teguran atau nasihat, maka pihak terbabit seperti di atas wajib melakukannya, jika sebaliknya pemerintah adalah jenis yang sukar menerima sebarang teguran malah mengenakan tindakan yang tidak munasabah ke atas golongan yang menegur mereka, maka saluran yang betul perlu dicari bagi membetulkan keadaan, ia tidak lain adalah dengan saluran pilihan raya.

Pilihan raya satu kewajiban ke atas umat Islam

Apabila segala pendekatan nasihat tidak dapat disampaikan dengan baik, walaupun ia adalah yang terbaik bagi merubah seseuatu keadaan, maka umat Islam wajib mencari satu pendekatan, kaedah atau cara yang tidak melanggar ketentuan dan hukum Islam, ia tidak lain adalah melalui proses pilihan raya.

Walaupun pilihan raya itu dianggap bukan sebagai matlamat terakhir, tetapi ia diterima dan disifatkan sebagai wasilah bagi membolehkan proses amar makruf dan nahi mungkar sebagaimana yang ditegaskan di kalangan para ulama’ kontemporari seperti Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradawi, Syeikh Faisal Molawi, Dr Fathi Yakan, Dr Muhammad Said Hawwa dan sebagainya.

Ini bermakna apabila pilihan raya yang menjadi medan bagi menentukan kedudukan pemerintah selepas itu tidak disertai oleh segelintir Muslim, maka mereka berdosa kerana memberi laluan dan kemenangan percuma kepada pemerintah yang zalim dengan pelbagai tindakan kejam seperti ISA kerana dengannya mereka yang ditahan di bawah akta itu dipisahkan dengan ahli keluarga sedangkan ia adalah dilarang oleh baginda Rasulullah s.a.w.

Apatah lagi jika pilihan raya mengandungi unsur-unsur penipuan dalam kiraan undi, pemindahan peti-peti undi ke tempat di mana calon pemerintah dikhuatiri tewas di tangan calon pembangkang dan sebagainya, maka penyertaan dalam pilihan raya oleh setiap muslim bukan lagi dianggap sebagai satu keharusan, malah ia wajib bagi memastikan penipuan dan pembohongan tidak berlaku kerana ia melanggar etika akhlak yang pernah ditegaskan oleh baginda Rasulullah yang menganggap mereka yang berbohong ke atas umat Islam bukanlah dari golongan baginda Rasulullah.

Perkara itu telah ditegaskan oleh baginda menerusi hadisnya yang diriwayatkan oleh ar-Rafi’e daripada Ali Bin Abi Talib yang bermaksud: Bukan dari golongan kami sesiapa yang menipu orang Islam, memudaratkannya atau melakukan sesuatu yang dibencinya. (hadis Hasan)

Memandangkan kemungkaran sejak kebelakangan ini semakin menjadi-jadi kerana ia dijana oleh pihak berkuasa yang membelakangkan hukum Allah, dengan mereka cipta pelbagai bentuk maksiat khususnya hiburan keterlaluan dengan pelbagai nama dan pendekatan, maka menjadi kewajiban ke atas semua pengundi khususnya yang beragama Islam mengembalikan kemuliaan Islam dengan memenangkan calon yang berjiwa Islam dari segenap butir diri yang bertanding.

Memilih antara PAS dan Umno

Kalau dilihat kedua-dua parti yang bertanding dalam pilihan raya dalam negara kita Malaysia ini iaitu antara PAS dan Umno, dari segi luarannya memang ia mewakili bangsa Melayu, tetapi apabila dilihat dari segi dasar perjuangan parti, ia amat berbeza antara satu sama lain.

Ini kerana PAS sejak dari mula penubuhannya sebagai sebuah parti politik meletakkan bahawa al-Quran adalah sandaran perjuangan, dalam erti kata PAS sedaya upaya mendaulatkan isi kandungan al-Quran dan menjadikannya perlembagaan tertinggi dalam negara.

Justeru, para pemimipin PAS serta calon-calonnya yakin bahawa etika akhlak penting lebih-lebih lagi dalam pilihan raya, ia merupakan amalan harian sepanjang masa. Berbeza dengan pemimpin Umno yang tidak beretika dengan akhlak Islam, ini dapat dibuktikan dengan banyaknya penganjuran program maksiat, walaupun ia dibantah oleh kumpulan cendekiawan serta golongan ulama Islam, namun pandangan mereka dipinggirkan kerana bimbang tidak mendapat sokongan padu dalam pilihan raya dari golongan remaja yang sukakan hiburan.

Begitu juga pada awal kemenangan pilihan raya umum 2004, ketika PM menjanjikan kepada umum untuk menangkis sebarang penyelewengan khususnya yang melibatkan amalan rasuah di kalangan pemimpin atau menteri, namun ia sekadar untuk menyedapkan halwa telinga para pengundi, selepas daripada itu ia hanya tinggal kenangan yang akan berulang pada janji-janji pilihan raya umum ke 12 akan datang. – lanh


Wan Nordin Wan Yaacob
Fri | Nov 09, 07 | 12:11:27 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar menyifatkan Perhimpunan Agung Umno 2007 yang diadakan sejak 5 November lalu sebagai himpunan "yang suram, lembap dan tiada arus yang menyegarkan rakyat".

Malah ia ditambah dengan ucapan dasar Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang tiada isi tawar dan tidak menamppakkan idea baru.

"Ucapan Dasar Abdullah tiada mesej besar yang baru, cuma mengulangi retorik pencapaiannya dan mengulangi semula soal Islam Hadhari sahaja," jelasnya semasa ditemui di Pejabat Agung PAS dalam sesi wawancara Harakah bersamanya hari ini.

Katanya lagi, Abdullah hanya menyentuh soal Islam Hadhari yang sering menjadi mainan dibibir Presiden Umno itu semata-mata untuk memperlihatkan imej baik kononnya kepada rakyat.

Sebaliknya ianya hanya mengulangi retoriknya sahaja pada himpunan tahun 2004 yang mana ketika itu faktor Abdullah memberi kelebihan pada Umno.

Mengulas lanjut beliau berkata, ucapan Timbalan Presiden Umno, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak nyata menggunakan kesempatan atas isu Angkasawan Malaysia untuk menawan hati rakyat.

Walhal, katanya, isi kepada ucapan itu tidak kreatif dan tiada tawaran kepada rakyat dalam membangunkan ekonomi, akhlak dan kehidupan rakyat.

Umno mula bergolak soal pemilihan jawatan tahun 2008

Ini kerana katanya, apa yang berlaku dalam Umno itu sendiri adalah satu macam pergolakan yang sedang bertiup memandangkan pemilihan jawatan dalam parti akan berlansung pada tahun 2008.

Malah di peringkat pemimpin bahagian, dan tertentu mereka sedang mencongak kedudukan samada akan terpilih untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang selain mencongak kedudukan untuk pemilihan jawatan parti, katanya.

Isu pemilihan ini biasanya akan mencetus suasana yang tidak selesa dalam Umno, oleh itu keterdesakan ini menyebabkan Presidennya mula berkira-kira untuk mengadakan pilihan raya umum dalam masa terdekat.

Bahang dari pemilihan peringkat parti boleh merosakkan persediaan mereka menghadapi pilihan raya, malah suasana ekonomi yang tidak stabil seperti didedahkan oleh akhbar berbahasa Inggeris bahawa kadar inflasi mencapai 20 peratus amat membimbangkan.

Terkesan dengan itu, Umno-BN yang bimbang dengan sokongan yang makin berkurang terutama di kalangan Cina menyebabkan mereka mula mencongak tarikh pilihan raya.

Begitupun katanya, jika pilihan raya diadakan dalam masa terdekat iaitu sebelum Mac 2008, ia adalah sejarah kerana pilihan raya diadakan dalam jangka masa kurang empat tahun.

Kali terakhir pilihan raya umum diadakan ialah pada 21 Mac 2004 di mana ketika itu faktor Perdana Menteri baru memberi "kredit" kepada Umno-BN untuk menang selain penipuan yang sering diamalkan.

Tiada gelombang besar

Namun katanya, pilihan raya kali ini Umno melihat bahawa masih tiada gelombang yang boleh meyakinkan rakyat untuk menyokong mereka secara total, justeru itu ia menyebabkan satu keterdesakan kepada Umno untuk mengadakan pilihan raya segera.

"Di peringkat ahli Umno tentunya mereka suka pilihan raya segera kerana wang segera yang ditawarkan, tetapi kepada pimpinan dan calon, mereka terpaksa mengeluarkan wang, mencongak siapa yang bakal bertanding dan berkira-kira soal pertandingan dalam parti tahun 2008," ujarnya.

Faktor ini banyak menjadi kemelut yang membelenggu Umno mutakhir ini selain kemelut dalaman BN itu sendiri.

Di peringkat PAS katanya, setakat ini melihat persediaan dan kerjasama dengan parti pembangkang lain sudah cukup baik dan PAS juga sudah bersedia menghadapi pilihan raya bila-bila masa sahaja.

Nota Pengarang : Ikuti wawancara penuh dengan Dato' Kamarudin Jaffar mengenai persiapan PAS menghadapi Pilihan Raya Umum ke-12 dalam keluaran Harakah akan datang.


Intan Abdullah
Fri | Nov 09, 07 | 12:05:36 pm MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Dalam kehangatan bahang perhimpunan Aman rakyat yang akan berlangsung esok, 10 November yang dijangka melakarkan sejarah politik tanah air, terdapat satu edaran yang berbentuk 'handbill' yang menyatakan bahawa lokasi perhimpunan tersebut ditukarkan kepada Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Tindakan dalang yang bermotif untuk menggagalkan program tersebut, dikesan berlaku di sekitar Kampung Baru.

Wakil Jawatankuasa Perhimpunan Aman Rakyat, Aiman Athirah yang menghubungi Harakahdaily meminta agar orang ramai tidak melayan apa jua bentuk provokasi daripada pihak yang tidak bertanggungjawab.

Ini termasuk sistem pesanan ringkas(SMS) yang bertujuan menakut-nakutkan dan mengelirukan peserta yang akan mengikuti perhimpunan tersbut.

"Buat masa ini, tiada sebarang perubahan terhadap perancangan asal yang telah dibuat iaitu berkumpul di Dataran Merdeka dan berarak ke Istana Negara," jelasnya kepada Harakahdaily.

Senario yang berlaku membuktikan bahawa terdapat unsur tekanan yang disebabkan oleh keyakinan pihak tertentu bahawa rakyat akan turun beramai-ramai bagi memeriahkan suasana perhimpunan aman esok. - mr


Azamin Amin
Fri | Nov 09, 07 | 11:41:24 am MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh) - Hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang termaktub dalam perkara 10 Perlembagaan Negara tidak boleh ditentukan atau dihalang oleh mana-mana pihak termasuk Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan.

AJK PAS Pusat yang juga peguam Mohamed Hanipa Maidin berkata sekiranya pihak polis menangkap atau menghalang orang ramai yang ingin menuju atau pergi ke perhimpunan aman esok Sabtu 10 NOvember) bermakna pihak polis telah melakukan kesalahan dan menjalankan tugas di luar bidang kuasa malah boleh didakwa di mahkamah.

"Pihak polis tidak boleh sama sekali menangkap orang awam yang tidak melakukan apa-apa kesalahan sedangkan mereka sekadar berjalan menuju dan menghadiri perhimpunan tersebut," katanya yang dihubungi Harakahdaily hari ini bagi mengulas kenyataan KPN Tan Sri Musa Hassan yang memberi amaran supaya rakyat tidak menghadiri perhimpunan esok.

"Ini adalah 'freedom of movement' yang dijamin dalam perlembagaan negara. Polis hanya boleh kawal selia dan menjaga keselamatan orang ramai sahaja," katanya yang juga merupakan seorang peguam.

Sudah banyak kes di mahkamah membuktikan polis melakukan kesalahan dengan menangkap orang awam yangb berhimpun secara aman malah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dan Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) juga telah menyatakan bahawa hak berhimpun mestilah dibenarkan kerana merupakan hak asai manusia di samping dijamin oleh undang-undang negara.

Beliau juga menggangap tindakan Musa mengeluarkan arahan sebagai mengelirukan kerana kenyataan kebenaran berhimpun hanya boleh dikeluarkan oleh OCPD Daerah di mana permit tersebut dipohon dan kenyataan Musa itu dilihat mempengaruhi bidang kuasa OCPD itu.

"Ini tindakan berat sebelah, malah proses permohonan permit mestilah dibaca sekali dengan perkara 10 perlembagaan negara dan bukannnya menggunakan alasan dangkal seperti kesesakan lalu lintas," katanya malah pihak polis juga tambahnya telah memberi respon negatif sebelum permit dipohon lebih awal lagi bahawa mereka tidak akan memberikan sebarang permit kepada Bersih untuk melakukan perhimpunan.

"Kalau kesesakan lalu lintas dijadikan alasan, maka kenapa dibenarkan perarakan Maulidur Rasul, Kavadi atau konvoi Putera Umno yang sama sahaja situasinya?

"Dan bagaimana polis boleh menyatakan ada kekecohan boleh terjadi sedangkan ianya belum berlaku atau memang ada perancangan polis ke arah itu?," katanya dan menabah bahawa pihak Bersih, parti-parti polistik dan NGO telah memaklumkan kepada semua ahli dan rakyat suapaya tidak melakukan apa-apa provokasi pada perhimpunan itu.

Beliau sekali dengan tegas menyatakan bahawa rakyat tidak perlu takut untuk datang berhimpun dan menyatakan bahawa kebebasan berhimpun secara aman itu telah termaktub dalam undang-undang negara.

"Sekali lagi saya nyatakan, jika polis tangkap dan halang orang ramai tanpa sebab atau sekadar menghadiri perhimpunan itu, maka pihak polis telah melakukan kesalahan dan boleh didakwa di mahkamah. - mr

Herman Samsudeen
Fri | Nov 09, 07 | 11:33:33 am MYT

Perhimpunan 100 ribu rakyat pada 10 November bakal menjadi sejarah dalam tawarikh demokrasi Malaysia. Pelbagai kaum akan muncul, pelbagai ideologi akan hadir, pelbagai agama dan kepercayaan akan berhimpun.

Himpunan ini kerana satu perkara yang kita semua sama-sama perlukan iaitu Pemulihan Demokrasi yang telah korup dan tercemar oleh kuku-kuku besi berwarna 'Biru Tua'.

Oleh itu bagi melancarkan perhimpunan ini, pihak kami mengeluarkan satu garis panduan yang diharapkan dapat membantu anda dan kami diperingkat penganjur dalam memastikan perhimpunan ini dapat berjalan dengan lancar dan semua masalah dapat diselesaikan secara bersama.

Perkara yang perlu anda bawa/sediakan

* Pakaian atau riben, topi, arm band berwarna kuning

* Bendera Malaysia atau negeri masing-masing

* Kad pengenalan

* Air mineral, sedikit makanan atau gula-gula

* Sedikit garam-ia penting dan boleh dimakan sedikit bagi mengembalikan tenaga terutamanya jika Pihak Polis sembur air dari Water Canon atau Gas pemedih mata.

* Kain tuala kecil untuk lap peluh atau tutup mata dan hidung untuk elak terkena gas pemedih mata.

* Payung kecil untuk elakan hujan atau cuaca panas.

* Lampin, jika bawa anak

* Sila bawa beg plastik sampah kecil bagi mengelakkan anda membuang sampah merata-rata.

* Sila bawa pen dan kertas (mini note pad) bagi mencatat nama dan no. pengenalan Polis atau perkara-perkara yang mencurigakan.

* Jangan lupa bawa kamera, video cam atau handphone berkamera bagi merakamkan suasana himpunan - gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di himpunanrakyat@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya untuk rekod dan disiarkan.

Perkara yang tidak dibenarkan dibawa

* Jangan bawa sebarang bendera atau logo parti atau organisasi anda bagi NGO

* Jangan bawa kad matrik pelajar bagi student atau pass kakitangan bagi pekerja Kerajaan dan Swasta.

* Jangan bawa terlalu banyak wang atau barang yang tidak perlu

* Jangan bawa sebarang benda tajam kecuali pen.

* Jangan bawa bahan-bahan yang boleh meletup atau mudah terbakar seperti molotov cocktail dan mercun.

* Jangan bawa sebarang senjata seperti kayu, besi, rantai besi, pistol dan yang merbahaya.

* Bagi yang membawa anak-anak, anda tidak dibenarkan membawa permainan yang berupa seperti senjata seperti pistol, senapang atau pisau mainan.

* Jangan bawa anak-anak yang berumur 5 tahun ke bawah bagi mengelakan sebarang masalah.

Perkara yang perlu anda lakukan sebelum perhimpunan

* Servis kenderaan dan periksa peralatan yang perlu dibawa.

* Jangan makan atau minum terlalu banyak sebelum perhimpunan.

* Pastikan anda telah menunaikan 'hajat' sebelum memasuki perhimpunan.

* Lakukanlah solat taubat dan hajat, semoga Allah berkati perhimpunan ini

* Pastikan anda telah mengunci rumah atau meninggalkan pesanan-pesanan penting kepada keluarga atau jiran anda yang tidak pergi perhimpunan.

* Maklumkan mereka tujuan anda keluar.

* Maklumkan mereka nombor telefon sahabat lain yang bersama anda jika handphone anda tidak dapat dihubungi nanti.

* Jangan lupa charge bateri handphone dan kamera.

* Pastikan anda berniat kerana Allah (bagi yang muslim) sebelum keluar rumah.

* Pastikan anda tahu arah tuju anda iaitu tempat berkumpul yang ditetapkan; Sogo, Masjid Jamek, Pasar Seni atau Masjid Negara.

* Pastikan anda datang awal untuk elakkan kesesakan jalan raya atau terpaksa berbaris panjang untuk beli tiket tren LRT atau Komuter.

* Datang secara berkumpulan, jangan bersendirian.

* Sekiranya perjalanan anda dihalang dari memasuki pusat bandar anda boleh meletakkan kenderaan dan berjalan kaki ke arah Dataran Merdeka.

Semasa perhimpunan dan perarakan

* Berkumpul di tempat pertemuan yang ditetapkan (Sogo, Masjid Jamek, Pasar Seni atau Masjid Negara) dan berarak beramai-ramai ke Dataran Merdeka.

* Ikutilah arahan dari Unit Amal atau pimpinan BERSIH sepanjang program.

* Jangan berganjak dari tempat perhimpunan melainkan dengan arahan pimpinan.

* Rakamkan suasana himpunan - gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di himpunanrakyat@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya untuk rekod dan disiarkan.

* Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.

* Laporkan pada Unit Amal bertugas jika terlihat sesuatu yang mencurigakan.

* Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.

* Elakkan mencerca atau memaki hamun semasa perhimpunan berlaku.

* Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.

* Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.

* Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.

* Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi sound system akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.

* Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.

* Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.

* Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan.

Selepas perhimpunan

* Pastikan anda bersurai secara perlahan-lahan dan dengan aman selepas diberikan arahan bersurai.

* Jangan tinggalkan apa-apa sampah ditempat perhimpunan. Pastikan semuanya dibuang ke tong sampah atau dibawa balik dan dibuang dirumah.

* Berikan ucapan terima kasih kepada pasukan Keselamatan bertugas jika perhimpunan berjalan lancar.

* Jangan lupa sebarkan gambar dan berita perhimpunan kepada semua sahabat-sahabat terutamanya yang tidak hadir. Segala info dan maklumat bolehlah diemailkan kepada kami di himpunanrakyat@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya .

Apa anda perlu buat jika polis buat provokasi dan serbuan

* Jangan lari atau keluar dari perhimpunan melainkan dengan arahan pimpinan, anda akan mudah ditangkap jika keluar dahulu.

* Jangan bersendirian, pastikan anda bergandingan tangan dan berdiri rapat-rapat bila polis acah nak buat serbuan atau tembakan water canon.

* Duduk jika pimpinan arahkan.

* Basahkan tuala anda dengan sedikit air, dan tekup dimuka bila gas pemedih mata dilepaskan. Basuh muka anda dengan air dan makan sedikit garam jika terkena air water canon berwarna kuning.

* Jangan melawan atau cuba bertikam lidah dengan polis bila mereka provoke…hanya diamkan diri.

Apa yang anda perlu buat jika ditahan

* Jangan banyak cakap dengan polis. Diamkan dan tenangkan diri.

* Minta nama dan nombor polis yang menahan anda dan tanya dia sebab anda ditahan, seksyen berapa yang digunakan.

* Berikan maklumat asas sahaja jika diminta seperti nama, no kad pengenalan, alamat rumah (berikan ikut alamat dalam IC sahaja).

* Jika mereka tanya soal pekerjaan, jawap yang ringkas sahaja. Jangan bagi maklumat yang lengkap.

* Bagi pelajar, jika mereka tanya anda masih belajar atau tidak, anda hanya perlu jawab "Masih tengah cari kerja" atau berikan jawapan lain yan sesuai. Elakkan mengaku sebagai student. Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.

* Minta berjumpa dengan penguam sebelum beri apa-apa keterangan. Peguam akan menunggu diluar balai jika anda ditahan.

* Kalau boleh jangan beri terlalu banyak keterangan, anda hanya perlu jawab "saya akan bagi keterangan di Mahkamah sahaja". Ingat! Apa yang anda cakap di Balai Polis boleh dijadikan bahan bukti di Mahkamah.

* Semasa ditahan, jangan pedulikan provokasi polis atau jangan mudah cair bila mereka berlembut.

* Pastikan anda ingat semua yang berlaku, termasuklah pegawai polis yang tahan dan soal siasat anda.

* Jangan terlalu risau kerana, diluar balai telah disediakan orang-orang yang akan jamin dan bela anda.

Apa yang anda buat selepas dibebaskan

* Buat pemeriksaan kesihatan jika ada kecederaan.

* Buat laporan Polis jika anda dikasari semasa perhimpunan atau semasa ditahan.

* Ceritakan pada peguam dan media jika anda dianiaya polis.

* Jangan lupa catatkan semua yang anda ingat bila balik ke rumah untuk memudahkan anda mengingatinya bila dibawa ke Mahkamah kelak.

* Pastikan anda ingat dan ambil nombor perhubungan orang yang jamin anda dan juga peguam yang terlibat.

* Serahkan pada peguam segala maklumat dan gambar yang anda ada tentang himpunan bagi memudahkan pembelaan.

* Jangan lupa solat sunnat syukur selepas dibebaskan dan kembalilah bertemu dengan sahabat-sahabat seperjuangan.

* Jangan menyepi dari perjuangan selepas melalui pengalaman ditangkap kerana itu secara semulajadi akan menyebabkan motivasi anda akan menjadi lemah dan anda akan rasa keseorangan.

* Teruskan perjuangan bersama sahabat-sahabat lain.

* Sesungguhnya anda akan rasa lebih hebat dan berani lagi selepas ditangkap kerana tidak semua orang berpeluang merasai apa yang anda lalui ketika ditahan.

Secara keseluruhannya, kita berdoa semoga Perhimpunan ini dapat berjalan lancar tanpa adanya sebarang masalah atau tangkapan.

Kita berharap agar dengan sedikit usaha dan kehadiran kita ini akan dapat memberikan tekanan kepada perosak demokrasi dan memberikan laluan untuk Agong mempergunakan kuasa yang ada untuk memperbaiki kelemahan sistem demokrasi negara kita.

Pastikan anda mengikuti arahan-arahan yang diberikan. Sebarang masalah anda boleh rujuk kepada Unit Amal yang bertugas pada perhimpunan ini

Ingatlah, peristiwa ini adalah peluang untuk anda sekali seumur hidup dan ianya akan kekal menjadi sejarah yang akan menjadi sebutan kepada anak cucu kita. Jangan lepaskan peluang untuk menjadi sebahagian dari sejarah ini.

Herman Samsudeen adalah moderator Web Himpunan Rakyat : 10nov.himpunan.info

Awang Harun
Fri | Nov 09, 07 | 11:05:01 am MYT

KUALA TERENGGANU, 9 Nov (Hrkh)- Pendakwaan 'tergesa-gesa' ke atas 21 orang awam yang terlibat dengan peristiwa berdarah pada 8 September lalu di Batu Burok, adalah usaha untuk menakut-nakutkan rakyat agar tidak menyertai Himpunan 100 ribu anjuran Bersih di Dataran Merdeka, 10 November 2007 ini.

Ini berikutan, tindakan pihak polis Terengganu yang memanggil kesemua 21 tahanan Orang Kena Tuduh (OKT) termasuk seorang tahanan Orang Kena Saman (OKS) tanpa notis awal dan hanya diketahui pada petang dan malam 6 November lalu.

ImageKesemua mereka dibawa ke Mahkamah Majistret dihadapan Majistret Wan Mohd Zul Zaki Qudin Zulkifli oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Kamal Ariffin Ismail.

Harakahdaily dimaklumkan, terdapat 'perancangan' pihak tertentu yang cuba menyegerakan tindakan pendakwaan bagi tujuan menakutkan orang ramai ke perhimpunan di Kuala Lumpur, Sabtu ini.

Ini kerana, tindakan tersebut diharapkan agar kesemua tertuduh OKT dan OKS berkenaan gagal mengemukakan wang bayaran jaminan sekaligus akan dibawa ke penjara di atas kesalahan tersebut.

Namun begitu, dengan kecekapan bertindak Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) berjaya menyelamatkan kesemua 'mangsa' termasuk menyediakan seramai 21 orang penjamin serta wang jaminan sebanyak RM2,000 seorang.

Menurut pemerhati yang hadir ke mahkamah tersebut mendapati pihak terbabit sekali lagi 'sengaja' melambat-lambatkan proses pengendalian di mahkamah sehingga lewat petang.

Kesemua tertuduh OKT dan OKS terbabit dituduh di bawah Seksyen 27(5) Akta Polis 1969 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum di bawah Seksyen 27(8) Akta Polis 1967 yang membawa hukuman denda tidak kurang RM2,000 dan tidak lebih RM10,000 serta penjara tidak lebih setahun.

Sehubungan itu, dua orang tertuduh tidak dapat hadir serta dikeluarkan waran tangkap oleh pihak mahkamah meski pun telah dibantah oleh peguam belanya.

Harakahdaily dimaklumkan, kedua-dua tertuduh iaitu Ismail Omar berada di Kuala Lumpur dan Wazir Mohamad tidak ada di rumah ketika dihubungi pihak polis terbabit.

Mahkamah menetapkan pada 15 Januari 2008 tahun depan bagi tarikh sebutan kes terhadap 15 tertuduh termasuk dua juvana.

Manakala, tarikh perbicaraan bagi lima lagi termasuk tiga juvana ditetapkan pada 24, 24 dan 27 Februari 2008.

Semua tertuduh diwakili oleh tiga firma guaman iaitu Aziz & Co, Faris, Halim & Co dan Wan Mutalib & Co.

Seramai lapan orang peguam mewakili mereka iaitu Kamarul Zaman Wahab, Fathi Aziz Abu Bakar, Asyikin Zaki, Saifuddin Othman, Zubir Abu Bakar, Sofian Ariffin, Wan Haidi dan Faris Irwan Mustafa. - mr


Saidah Hairan
Fri | Nov 09, 07 | 10:11:27 am MYT

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Hrkh)- Ugutan keras daripada pihak polis untuk menahan peserta perhimpunan aman di Dataran Merdeka petang esok sedikit pun tidak melemahkan semangat rakyat Malaysia untuk terus menyokong perjuangan suci anjuran Bersih tersebut.

Berita jam 8 malam tadi menyiarkan kenyataan polis untuk menahan sesiapa sahaja yang menyertai perhimpunan aman itu, dengan didenda sebanyak RM2,000 atau penjara tidak lebih setahun.

Merujuk ugutan keras itu, Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh mengingatkan muslimat seluruh negara supaya jangan gentar atau takut dengan ugutan daripada pihak polis.

Beliau sentiasa menerima pertanyaan daripada Muslimat melalui sistem pesanan rengkas (SMS) berhubung ugutan pihak polis yang melarang rakyat menyertai perhimpunan aman kerana didakwa haram.

Katanya, pihak Suhakam telah mengatakan perhimpuan aman itu boleh dilakukan untuk menuntut hak sebagai rakyat Malaysia yang tidak ditunaikan oleh pihak pemerintah (Umno-BN).

"Saya amat berharap kepada pihak polis supaya memberi kerjasama kepada perhimpunan aman itu bukan menjadi `kuda tunggangan' Umno-BN untuk mengucar kacirkan suasana,"katanya.

Beliau menegaskan, perhimpunan aman itu bukan diadakan sekadar untuk berhimpun tetapi untuk mendesak SPR melaksanakan pilihan raya secara telus dan ia menjadi tanggungjawab kepada setiap diri.

"Kita takut bala daripada Allah jika kemungkaran itu dibiarkan terus berleluasa,"tegasnya.

Selagi lagi beliau mengingatkan dan menyeru kepada muslimat seluruh negara supaya jangan takut dengan ugutan pihak polis sebaliknya perjuangan perlu diteruskan untuk generasi akan datang.

Beliau berkata, muslimat seluruh negara berharap pihak polis dapat berfikir secara rasional dan melihat secara adil jangan takut dengan ugutan pihak Umno dan kerajaan. - mr

Wan Nordin Wan Yaacob
Fri | Nov 09, 07 | 9:47:36 am MYT

Esok jam 3.00 petang, seluruh rakyat dan penyokong pembangkang akan berhimpun di hadapan Dataran Merdeka dan berarak menuju ke Istana Negara dalam 'Himpunan Selamatkan Malaysia' anjuran Sekretariat Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Seluruh mata kini tertumpu kepada himpunan itu memandangkan ia adalah himpunan terbesar yang bakal mengubah lanskap politik negara arus millenia selepas himpunan besar-besaran diadakan sekitar kes pemecatan Dato' Seri Anwar Ibrahim pada September 1998.

Media-media arus perdana semakin rancak melaporkan kenyataan demi kenyataan dari kepimpinan kerajaan, polis dan pihak-pihak yang tidak senang hati dengan penganjuran himpunan ini.

Polis sendiri berulang kali menjadi suara bicara kerajaan dalam menyampaikan amaran kepada rakyat dan penganjur dengan beberapa ugutan terutamanya himpunan ini dikatakan 'haram' kerana tiada permit.

Ada juga media yang menanyangkan klip video yang memaparkan kejadian-kejadian 'tragis' yang disifatkan sebagai keganasan dalam beberapa demonstrasi aman di beberapa buat negara.

Tragedi 'Batu Burok' juga tidak terlepas dari menjadi bahan rencah dalam menyedapkan klip video tersebut bertujuan menakut-nakutkan rakyat.

Klip video hina intifadah

Paling menyedihkan stesen televisyen kerajaan yang menayangkan klip video itu turut mengheret aksi-aksi rakyat Palestin yang berdemonstrasi bagi menentang kezaliman rejim Yahudi.

Aksi membaling batu yang biasa dilakukan oleh pejuang dan rakyat Palestin sekali lagi dilacurkan oleh stesen televisyen semata-mata untuk menunjukkan bahawa demonstrasi akan berakhir dengan keganasan.

Ia seolah-olah menghina perjuangan rakyat Palestin yang bermandi darah kerana ketiadaan bantuan senjata mempertahankan diri semata-mata untuk menentang rejim Zionis.

Apakah dosa rakyat Palestin sehingga aksi mereka ini dijadikan bahan untuk meledak kemarahan rakyat Malaysia terhadap usaha-usaha menganjurkan himpunan aman di negara ini?

Sedangkan hakikat sebenar yang berlaku sebaliknya. Kebanyakan himpunan aman yang dianjurkan di Malaysia khususnya tidak akan menjadi 'ganas' andainya pihak Cawangan Khas (SB) tidak memulakan aksi mencetus huru-hara.

Dalam banyak himpunan polis yang terlebih dahulu melakukan tindakan untuk menghuru-harakan himpunan supaya himpunan nampak seolah-olah ganas dan tidak terkawal.

Banyak contoh telah terlihat dan didedahkan seperti dalam kes himpunan Jalan Kebun Bunga di zaman reformasi dan himpunan menentang kenaikan harga minyak 'Bloody Sunday' di hadapan KLCC yang ternyata dalam siasatan awam mendapati polis bertindak memulakan kekecohan.

Begitupun media-media di bawah kawalan Umno-BN hari ini mula menayangkan aksi-aksi ganas yang cuba dikaitkan dengan himpunan di negara ini. Malang sekali penyuburan demokrasi telah disempitkan oleh media-media yang setia dilacurkan demi kepentingan politik hinggakan perjuangan rakyat Palestin juga dihina.