RENCANA : RABU 26 OGOS 2009

Peluang akhir untuk belajar
BANYAK yang perlu dipelajari oleh Barisan Nasional (BN) dalammengharungi kekalahan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir.Pengajaran itu pula bukan baru sebaliknya telah diwarisi sejak tsunamiMac 2008 yang menyaksikan BN tumbang di lima negeri.

Pimpinan Pas Kedah jangan hipokrit
RAMADAN menuntut umat Islam supaya tidak bersikap berpura-pura,hipokrit, "mengata dulang paku serpih, mengata orang kita yang lebih."

Biarkan SPRM bebas laksanakan tugas
SETELAH puas mendengar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)dikecam dan diremehkan, Perdana Menteri nampaknya tidak boleh berdiamdiri lagi.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT
KEMENANGAN Pas sudah diduga. Kejayaan parti itu mengekalkan kerusiDewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir bukanlah satu kejutan.Awang percaya Barisan Nasional (BN) pun tidak menaruh harapan yangtinggi sebaliknya mahu mengurangkan majoriti Pas.

Dasar bina jutawan Melayu
PENULISAN dalam Utusan Malaysia keluaran 22 Ogos 2009, melalui ruanganrencana di bawah tajuk “Usaha ramaikan tokoh Melayu Islam terunggul”oleh Rohami Shafie, Pensyarah Perakaunan dan Kewangan dari UniversitiUtara Malaysia menarik perhatian saya.

Melahirkan usahawan wanita
PENGUMUMAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untukmeningkatkan jumlah usahawan wanita menjelang 2012 menunjukkankeprihatinan dan komitmen kerajaan dalam meningkatkan dan memartabatkankaum wanita.

Memperkasa pengurusan wabak
DUNIA hari ini menghadapi pelbagai cabaran besar daripada soal ekonomi,politik sehinggalah wabak penyakit. Berhadapan dengan konflik politik,peperangan dan masalah ekonomi sudah terlalu biasa bagi masyarakatdunia.

Kekang segera budaya keluar parti
BUDAYA keluar parti dan melompat ke parti lain ada ketikanya kiniseolah-olah sudah menjadi gaya hidup segelintir ahli politik negaraini. Fenomena itu kelihatan menular dengan ketara selepas Pilihan RayaUmum ke-12, Mac 2008.

Sepakat di bulan berkat
TINGGAL beberapa hari lagi kita akan menyambut sambutan ulang tahunkemerdekaan tanah air ke-52. Dalam kita sibuk berpolitik danmengerjakan ibadat puasa, hal berkaitan menjiwai semangat kemerdekaantidak harus dipinggirkan.


Pengundi muda, Cina beralih arah
SOKONGANterhadap Pas menunjukkan tanda-tanda merosot manakala di pihak BarisanNasional (BN) mula menampakkan peningkatan keyakinan akar umbi,demikian rumusan ringkas tetapi nyata daripada keputusan pilihan rayakecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir di Permatang Pauh,Pulau Pinang, semalam.

Minda Pengarang: Usaha memerangi arak, maksiat perlu usaha bersepadu
KENYATAANPengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu,Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri Selangor, Datuk Dr HasanMohamed Ali, semalam bahawa pegawai masjid di Selangor diberi kuasamenahan tanpa waran terhadap umat Islam yang melakukan kesalahanmembabitkan arak berkuat kuasa serta-merta, sewajarnya mendapatperhatian.

Cakap-cakap
BANYAKpendapat yang didengar mengenai isu hukuman sebat terhadap Kartika SariDewi Shukarno kerana kesalahannya minum arak. Ada yang setuju dan adapula tidak setuju dengan tindakan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip)menangguhkan hukuman sebat ke atasnya.

1Malaysia harapan baru masyarakat India
GAJAHsama gajah berperang, pelanduk mati tersepit. Itulah perasaansebahagian masyarakat India ketika ini yang menganggap diri merekapelanduk, sering menjadi mangsa keadaan, sama ada yang menyokong MICdalam Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat, nasib mereka tidakbanyak berubah.

53 tahun UiTM gilap intan permata lahirkan profesional Bumiputera
RENTETANsejarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) amat unik selepas melaluitransformasi yang amat drastik dan agresif sepanjang tempoh 53 tahunpenubuhannya dalam bidang akademik, nilai, sikap dan budaya.

Tiga cabaran utama menanti belia Islam zaman globalisasi
BELIAIslam hari ini berada pada era yang amat mencabar. Cabaran ini didorongoleh banyak faktor. Faktor yang paling utama sekali ialah peredaranzaman itu sendiri. Dunia hari ini amat berbeza sekali berbandingbeberapa dekad lalu. Pada hari ini, dunia yang kita diami dikenalidengan �perkampungan sejagat� atau �global village�

Jenaka malam Khamis
DENGAN berat hati, Sri terpaksa menutup akaun facebook yang sudahdibukanya sejak setahun lalu. Lebih menyedihkannya, laman sosial itulahtempat dia meluahkan perasaan, berhubung dengan ramai rakan, selainmenjadi seorang yang sedikit gila-gila.

0 comments: