BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

KEMENANGAN Pas sudah diduga. Kejayaan parti itu mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir bukanlah satu kejutan. Awang percaya Barisan Nasional (BN) pun tidak menaruh harapan yang tinggi sebaliknya mahu mengurangkan majoriti Pas.

Ternyata BN berjaya walaupun majoriti yang dikurangkan agak kecil.Pada masa yang sama undi yang diperoleh kedua-dua parti juga merosot berbanding pada pilihan raya umum lalu. BN kekurangan 504 undi sementara Pas 1,386 undi. Mungkin disebabkan peratusan keluar mengundi yang rendah.

Apa pun mengambil kira keputusan dua pilihan raya kecil di kawasan yang sama, Awang melihat sikap pengundi di kawasan yang dikuasai Parti Keadilan Rakyat itu tidak banyak berubah.

Bagaimanapun Awang percaya pilihan raya kecil ini memberi pengajaran yang bermakna kepada BN. Beberapa faktor yang memungkinkan kekalahan itu perlu diselidiki. Calon Pas yang diturunkan sudah kecundang lima kali dalam pilihan raya umum tetapi kali ini berjaya. Adakah kerana popularitinya atau Pas?

BN juga perlu mengkaji kemungkinan ketidaksetiaan anggota parti komponennya yang mungkin tidak mengundi atau gagal menyokong BN. Difahamkan undi yang diterima BN tidak sebanyak jumlah ahli BN. Semuanya perlu dijawab bagi memperkukuhkan jentera BN di Permatang Pauh. BN khususnya UMNO di kawasan itu perlu diperkukuhkan.

Awang – Terima keputusan.

0 comments: